Атомните блокове – един от най-добрите приставки за Gutenberg / WordPress Block?

Сделки с WordPress


Gutenberg, стартиран като новия редактор по подразбиране за WordPress през декември 2018 г., ви позволява да създавате красиво съдържание с помощта на съдържателни блокове – с опции за заглавия, галерии, колони, бутони, видеоклипове и други.

Милиони потребители на WordPress са инсталирали Classic Editor, така че да могат да продължат да използват стария редактор за създаване на съдържание. Въпреки това много собственици на уебсайтове започват да оценяват какво може да направи Гутенберг. Една от причините за това е все по-големият брой плъгини за колекция Gutenberg, които го разширяват, като предлагат допълнителни блокове за съдържание и повече опции.

В тази статия ще разгледаме Атомните блокове – един от най-добрите плъгини за колекция от Гутенберг, достъпни в WordPress.org.

Какво предлагат атомните блокове?

Първоначално разработена от Майк Макалистър, Atomic Blocks е придобита от тематичната компания WordPress StudioPress и управлява WordPress хостинг компания WP Engine (заедно с магазина за теми на Mike’s Array). Разработчиците на WordPress Marcos Schratzenstaller и John Parris също са допринесли за приставката.

Атомните блокове могат да бъдат изтеглени безплатно от WordPress.org или можете да го инсталирате директно в административната си област на WordPress.

Бъдещето на изграждането на сайтове

След активирането на приставката ще видите страница за стартиране. Отдолу е списък на наличните блокове.

Тази страница изброява 11 блока: Публикувайте решетка, контейнер, призив за действие, препоръка, вградено известие, икони за споделяне, авторски профил, акордеон, персонализиран бутон, падаща капачка и разделител и разделител.

Налични блокове за съдържание в атомни блокове

В Гутенберг са достъпни четири допълнителни блока, които не са посочени на страницата за стартиране: Оформления, разширени колони, ценообразуване и бюлетин.

Блокът на оформлението може да бъде избран и от специален бутон за оформление в горната част на страницата.

Списък на атомните блокове

Областта за започване на работа също изброява често срещани въпроси и отговори за Гутенберг и атомни блокове.

Първи стъпки с атомни блокове

Ключът ви за API на MailChimp може да бъде въведен в страницата с настройки на атомните блокове, което е необходимо, ако искате да използвате блока за бюлетин.

Настройки на атомните блокове

Интересно е, че Atomic Blocks поддържа проекта на Google за ускорени мобилни страници (AMP), който беше създаден с цел подобряване на уебсайтове за мобилни потребители.

Атомните блокове дори са посочени като плъгин на страницата на AMP за WordPress, тъй като Atomic Blocks има поддръжка за AMP, вграден във всеки блок.

Създаване на оформления с атомни блокове

Атомните блокове включват предварително проектирани секции и оформления, които да ви помогнат да оформите страниците си.

Селекторът за оформление може да бъде избран от списъка с блокове или бутона за оформление в горната част на всяка страница и в момента има осем секции и четири оформления.

Има секции за заглавие, услуги (три и четири колони), медия и текст, текстов списък и изображение, членове на екипа, препоръки и информация за контакт с карта.

Селектор за оформление

Предлагат се два дизайна на стартиране на продукти като оформление, а има и дизайн за фирми и друг за фрийлансъри.

Схема за стартиране на продукта

Контейнерният блок може да се използва за поставяне на няколко отделни блока в контейнер, които могат да се използват за направа на секции на вашия сайт. След това можете да определите подплънките, полетата, цветовете на фона и изображенията за този раздел.

Винаги съм намирал, че блокът с колони по Гутенберг по подразбиране е разочароващ, тъй като автоматично се настройва по подразбиране до две колони и след това трябва да коригирате блока, за да добавите допълнителни колони.

Атомните блокове се справят по-добре с нещата – когато изберете блока с колони, можете да избирате от една до шест колони, а ако изберете две, три или четири, получавате подбор от оформления, които ги показват с различна ширина.

Атомни блокове колони

Атомните блокове ви дават значително по-голям контрол над оформлението, отколкото редактора по подразбиране Gutenberg, но бих искал да видя как разработчиците надграждат системата си за оформление и да въвеждат повече секции, повече оформления и допълнителни структури на колони и редове.

Съдържанието блокира

Блоковете на оформления, контейнери и колони се показват във вашата област на съдържание при добавяне на нов блок.

Бутони за оформление

Останалите 12 блока могат да се използват за подобряване на съдържанието ви.

На екрана по-долу можете да видите пример на капки за капки, препоръки, раздалечители и забележки. Всички те са лесни за използване и има добър избор от опции за всеки блок, който да ви помогне да промените текст и цветове.

Стилизиране на съдържанието ви с атомни блокове

Блокът на мрежата за публикации и страници е полезен и ви позволява да изберете броя колони за показване на публикации, какви категории публикации се показват и дължината на откъса. Мета информацията също може да се включва и изключва.

Мнения на публикации и страница

Блокът на таблицата с цени е приятно допълнение. За всеки продукт можете да определите заглавието, описанието, цената, множеството функции и бутона „Купете го сега“. Всичко, което трябва да направите, е да кликнете върху частта, която искате да редактирате.

Цветовете и подложките се предлагат за всяка част от таблицата.

Блокът на ценовата таблица

Друг полезен блок е блокът за призив към действие. Можете да използвате това, за да популяризирате бюлетин или да свръхтегли нов продукт, който продавате.

Той приема опростен дизайн: заглавие, описание и бутон. Бутонът е свързан и можете да регулирате цветове и дори да присвоите фоново изображение, ако желаете.

Блок за обаждане към действие

Като цяло съм впечатлен от предлаганите блокове.

Конструкциите на блока изглеждат добре, лесни са за използване и разполагат с много възможности за стилизиране.

Темата за атомните блокове

Разработчиците на Atomic Blocks също пуснаха безплатна тема със същото име на WordPress, предназначена да се използва с Gutenberg и плъгина Atomic Blocks.

Темата Atomic Blocks има минимален дизайн. Има няколко опции за темата в персонализатора на тема WordPress, но в сравнение с повечето други теми на WordPress, тя е доста ограничена.

Тема за атомните блокове

Чрез персонализатора можете да регулирате ширината на областта на съдържанието, да добавите лента за търсене в менюто за навигация, да изберете стила и размера на шрифта и да промените линията на долния колонтитул.

Темата за атомните блокове може да подхожда на онези от вас, които искат минимално оформление на блога, но не е достатъчно, за да се откроят от тълпата.

Заключителни мисли

На WordPress.org ще намерите много плъгини за колекция от Гутенберг, но Atomic Blocks с основание се счита за един от най-добрите.

Предварително дефинираните секции и оформления, както и многостранната система от колони, се подобряват в областта, в която липсва Гутенберг. Има и голямо разнообразие от блокове, свързани със съдържанието, и всички те ви дават контрол върху стилизирането.

Насърчавам ви да проверите Атомните блокове за себе си, за да получите пълна оценка на това, което може да направи.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me