Google XML Sitemaps vs Yoast SEO – vergeleken

WordPress aanbiedingen


Sitemaps helpen zoekmachines om uw websites efficiënt te crawlen door ze een lijst met uw website-URL’s te tonen.

Online tools, zoals XML-Sitemaps.com, kunnen worden gebruikt om een ​​sitemap voor uw website te maken. Als uw website echter is gemaakt met WordPress, kunt u overwegen om in plaats daarvan een sitemap-plug-in te gebruiken.

De twee populairste WordPress-plug-ins voor het maken van sitemaps zijn Google XML Sitemaps en Yoast SEO.

In dit artikel wil ik je laten zien hoe deze twee sitemapoplossingen zich verhouden.

Wat zijn sitemaps?

Het sitemaps-protocol is gemaakt om website-eigenaren aan zoekmachines te laten weten welke URL’s ze willen laten crawlen en indexeren.

Een sitemap is een XML-bestand dat een lijst met URL’s op uw website toont en u kunt deze lijst samenstellen om precies te specificeren welke pagina’s u in zoekmachines wilt vermelden.

Het protocol werd in juni 2005 door Google aangekondigd en werd later ondersteund door Yahoo! en Microsoft. Andere zoekmachines, zoals Ask, hebben het later overgenomen.

Sitemaps werken samen met het Robots.txt-bestand, maar normaal gesproken wordt het Robots.txt-protocol gebruikt om te adviseren welke URL’s moeten worden uitgesloten, het sitemaps-protocol wordt gebruikt om te adviseren welke URL’s moeten worden opgenomen. U kunt echter de locatie van uw sitemap specificeren in Robots.txt.

Sitemaps worden normaal gesproken opgeslagen in de hoofdmap van uw website op www.uwsite.com/sitemap.xml. Zoekmachines zoeken ernaar, maar u kunt ze ook handmatig indienen.

U kunt uw sitemap indienen bij Google in Google Search Console en bij Bing in Bing Webmaster Tools. Als u dit doet, zorgt u ervoor dat de zoekmachines uw sitemaps correct lezen.

Het sitemapbestand

Een sitemap XML-bestand is opgebouwd uit een aantal XML-tags.

Sommige van deze tags, zoals url en sitemapindex, zijn vereist. Andere tags zijn optioneel – maar ze kunnen nuttig zijn. De changefreq-tag adviseert zoekmachines bijvoorbeeld hoe vaak een pagina kan veranderen en met de prioriteitstag kunt u aangeven hoe belangrijk ze zijn.

Bekijk Sitemaps.org en de Sitemaps Wikipedia-pagina voor gedetailleerde uitleg over waar elke XML-tag voor is. Deze pagina’s bevatten ook voorbeelden van sitemaps.

Voorbeeld XML-bestand

Gelukkig hoef je geen expert te zijn in de XML-taal om een ​​sitemap te maken, want Google XML Sitemaps en Yoast SEO doen het allemaal voor je.

Google XML-sitemaps

Ontwikkeld door Arne Brachhold, Google (XML) Sitemaps Generator voor WordPress is een veelzijdige oplossing die u volledige controle geeft over welke van uw webpagina’s worden gecrawld.

Nadat u de plug-in heeft gedownload en geactiveerd op uw website, ziet u een nieuwe ‘XML-sitemap’ -pagina in het hoofdmenu van WordPress-instellingen.

Google XML Sitemaps bevat alle instellingen op deze pagina. Zoals je zult zien, zijn er veel opties die je kunt aanpassen, maar de ‘out of the box’-instellingen zouden voor de meeste mensen voldoende moeten zijn.

Configuratie van webserver
In het gedeelte met basisopties zijn er opties om Google en Bing te pingen wanneer uw sitemap wordt bijgewerkt. U kunt ook automatisch een sitemap-URL toevoegen aan uw Robots.txt-bestand.

Dit gebied bevat ook geavanceerde opties zoals het verhogen van de PHP-geheugenlimiet.

Basisopties

Google XML Sitemaps bevat automatisch alle gepubliceerde URL’s van uw WordPress-website. De plug-in ondersteunt echter de opname van pagina’s die buiten WordPress zijn gemaakt.

Het enige wat u hoeft te doen is de URL, de prioriteit, hoe vaak de pagina verandert en de datum van de laatste wijziging toe te voegen.

Extra Pagina's

Berichten krijgen prioriteit op basis van het aantal opmerkingen dat ze hebben. Dit kan worden gewijzigd om commentaar gemiddeld te maken, of u kunt de automatische berekening van de prioriteit helemaal uitschakelen.

Postprioriteit

In het gedeelte met de inhoud van de sitemap kunt u definiëren welke inhoud op uw website wordt opgenomen in uw sitemap.

Google XML Sitemaps bevatten standaard uw startpagina, blogposts, statische pagina’s, categorieën en archieven. U kunt ook auteurspagina’s en tagpagina’s opnemen.

Sitemapinhoud

Blogpostcategorieën kunnen worden uitgesloten van uw sitemap. U kunt ook specifieke berichten en pagina’s uitsluiten door hun ID in te voeren.

Uitgesloten items

In het gedeelte Frequenties wijzigen kunt u zoekmachines laten weten hoe vaak inhoud op uw website wordt bijgewerkt, en u kunt ook de crawlfrequentie voor elk deel van uw website wijzigen.

De beschikbare waarden zijn: altijd, uurlijks, dagelijks, wekelijks, maandelijks, jaarlijks en nooit.

De startpagina is bijvoorbeeld standaard ingesteld op dagelijks. Deze standaardinstellingen zouden geschikt moeten zijn voor de meeste website-eigenaren, maar bloggers die regelmatig inhoud publiceren, willen mogelijk enkele waarden aanpassen.

Wijzig frequenties

In de laatste sectie kunt u de prioriteit van uw inhoud configureren. U kunt elke waarde tussen 0 en 1 instellen – bijv. 0,0, 0,1, 0,2, enz.

Prioriteiten

Google XML Sitemaps slaat uw sitemapindex op www.yourwebsite.com/sitemap.xml op.

De index bevat alle sub-sitemaps voor uw website, bijvoorbeeld www.uwwebsite.com/sitemap-archives.xml.

De XML Sitemap Index gegenereerd door Google XML Sitemaps

Google XML Sitemaps is een flexibele sitemapoplossing die u volledige controle geeft over hoe uw sitemaps worden gegenereerd.

Beginners moeten niet worden afgeschrikt door de aanvullende instellingen, aangezien de standaardwaarden prima zijn voor de meeste WordPress-configuraties.

Yoast SEO

Yoast SEO is een van de meest populaire WordPress-plug-ins op WordPress.org. De plug-in is gratis te downloaden, maar je zult zien dat Yoast SEO Premium sterk wordt gepromoot in het instellingengebied van de plug-in.

Zodra Yoast SEO is geactiveerd, zie je een nieuw SEO-menu in het WordPress-beheergebied.

Als Google XML Sitemaps nog steeds is geactiveerd op uw website, geeft Yoast SEO een waarschuwing weer in het hoofddashboard waarin wordt uitgelegd dat er problemen kunnen optreden als twee WordPress-plug-ins sitemaps genereren.

Met de twee onderstaande knoppen kunt u de sitemapfunctionaliteit in Yoast SEO uitschakelen of de Google XML Sitemaps WordPress-plug-in deactiveren.

Het Yoast SEO-dashboard

Op het tabblad Functies van het gebied met algemene instellingen kunt u de functie Sitemaps in- en uitschakelen.

Yoast SEO-functies en -functionaliteit

Als u op het vraagtekensymbool klikt, wordt er een link naar uw sitemap weergegeven, die zich op www.uwwebsite.com/sitemap_index.xml bevindt.

Sitemaps in- en uitschakelen

Yoast SEO genereert sitemaps voor uw berichten, pagina’s en berichtcategorieën. Het aantal daadwerkelijk gegenereerde sitemaps hangt af van het aantal gepubliceerde URL’s op uw website.

Yoast SEO Sitemap Index

Op het tabblad met inhoudstypen van het instellingenmenu voor het uiterlijk van de zoekopdracht ziet u een optie voor ‘Berichten weergeven in zoekresultaten’. Een vergelijkbare instelling is beschikbaar voor pagina’s.

Het is niet duidelijk of dit sitemapinstellingen zijn, aangezien er geen eerste verwijzing is naar sitemaps. Als u echter op het? pictogram, wordt u erop gewezen dat u hiermee berichten en pagina’s kunt uitsluiten van XML-sitemaps.

Zoek Uiterlijk Inhoudstypen

Posts en pagina’s kunnen ook specifiek worden opgenomen in of uitgesloten van uw sitemap.

Je ziet deze optie in het gedeelte met geavanceerde instellingen in Yoast SEO onder de WordPress-editor.

Sta zoekmachines toe

Met Yoast SEO kunt u uw sitemaps verder aanpassen met behulp van filters. Vanuit het oogpunt van bruikbaarheid is het echter niet beginnersvriendelijk.

In de Yoast SEO-kennisbank ziet u veel artikelen over dit onderwerp, waaronder XML-sitemaps in de Yoast SEO-plug-in, de sitemapindex aanpassen en externe sitemap toevoegen aan index.

Er zijn filters om het aantal sitemapvermeldingen te beperken, externe URL’s aan uw sitemap toe te voegen, inhoudstypen uit te sluiten, bericht-URL’s te wijzigen en meer.

Ik vind het echt leuk dat Yoast SEO eenvoudig in te stellen is. Het enige dat u hoeft te doen, is de sitemaps-functie inschakelen en vervolgens controleren of zoekmachines uw sitemaps correct volgen.

De standaard sitemaps-configuratie zou goed moeten zijn voor de meeste website-eigenaren. Als u wilt wijzigen wat uw sitemap bevat, moet u vertrouwd zijn met het werken met PHP-code.

Laatste gedachten

Google XML Sitemaps en Yoast SEO kunnen beide worden gebruikt om automatisch sitemaps voor uw WordPress-website te genereren.

Yoast SEO is een veelzijdige alles-in-één SEO WordPress-plug-in die veel SEO-tools en -functies biedt, maar vanuit het oogpunt van bruikbaarheid geloof ik dat Google XML Sitemaps de beste oplossing is voor de meeste WordPress-gebruikers omdat het de taak van toevoegen vereenvoudigt externe URL’s en het wijzigen van de frequentie en prioriteit van inhoud.

Als u de frequentie of prioriteit van inhoud niet wilt wijzigen en geen pagina’s van uw sitemaps wilt uitsluiten, kan het verleidelijk zijn om gewoon de ingebouwde sitemaps-functionaliteit van Yoast SEO te gebruiken. Het is echter belangrijk om te onthouden dat Google XML-sitemaps ook sitemaps kunnen maken voor extra delen van uw website, zoals archieven, auteurspagina’s, tagpagina’s en meer.

Een ding dat ik denk dat Yoast SEO beter afhandelt, is na uitsluiting.

Om posts in Google XML Sitemaps uit te sluiten, moet je de post-ID’s invoeren op de instellingenpagina van de plug-in. Met Yoast SEO kun je dit daarentegen op post- en paginaniveau doen (onder de WordPress-posteditor). Daarom, tenzij je al een lange lijst met post-ID’s hebt die je hebt samengesteld uit een spreadsheet, geloof ik dat de manier waarop Yoast SEO hiermee omgaat in de praktijk praktischer is.

Google XML Sitemaps kunnen worden gebruikt in combinatie met Yoast SEO door simpelweg de sitemapsfunctie van de plug-in uit te schakelen. Naar mijn mening zal dit voor de meeste mensen waarschijnlijk de beste opstelling zijn.

Gebruikt / gebruikt u een (of beide) van deze plug-ins? Gedachten?

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me