14 Top WordPress Multisite-plug-ins

WordPress aanbiedingen


WordPress Multisite is een fantastische tool voor iedereen die meer dan één website wil, maar niet de moeite wil nemen om WordPress meer dan eens te installeren. Of u nu een netwerk van sites voor uzelf of voor anderen maakt, Multisite biedt u een gebruiksvriendelijk, flexibel platform dat alles van een paar tot miljoenen sites kan bevatten.

WordPress Multisite komt echt tot zijn recht wanneer het wordt gebruikt met een paar belangrijke plug-ins. Ik gebruik Multisite al een aantal jaren voor verschillende applicaties en ik heb een lijst met topplug-ins geïdentificeerd die ik gebruik op de meeste netwerken die ik maak.

Deze lijst valt onder drie categorieën:

 • Plug-ins om te helpen bij het maken van sites in uw netwerk
 • Plug-ins om u te helpen uw multisite-netwerk te beheren
 • Plug-ins die de prestaties en beveiliging van uw netwerk verbeteren

Dus hier zijn 14 top-plug-ins die ik iedereen aanraad die een WordPress Multisite-netwerk opzet.

Plug-ins voor het maken van sites

Deze plug-ins zijn allemaal heel verschillend; sommige helpen uw gebruikers bij het maken van hun eigen site, sommige helpen u bij het delen van inhoud tussen sites en sommige voorkomen dat gebruikers een site maken als u dat niet wilt. Ik heb een mix van gratis en premium plug-ins toegevoegd. Waar er een geweldige gratis plug-in beschikbaar is, heb ik die gekozen, maar als er geen gratis is die het werk goed genoeg doet, heb ik een premium-plug-in gemarkeerd.

Gravity Forms Add-On voor gebruikersregistratie

WordPress Gravity Forms-add-on - screenshot van website

De enorm populaire Gravity Forms-plug-in lijkt misschien niet op zijn plaats in een lijst met plug-ins voor Multisite-netwerken, maar wees geduldig. Gravity Forms kan het proces van het maken van een site voor uw gebruikers aanzienlijk verbeteren.

WordPress biedt standaard een aanmeldingspagina op http://uwdomein.com/sign-up.php, maar je kunt er niet veel mee doen. Door de plug-in Gravity Forms en de add-on Gebruikersregistratie Gravity Forms te installeren, kunt u een aangepast formulier maken waarmee mensen een site in uw netwerk kunnen maken en deze overal op uw site kunnen plaatsen.

U kunt in uw formulier ook aangepaste velden maken die overeenkomen met databasevelden; dus als u bijvoorbeeld een optie voor verschillende sitetypes heeft gedefinieerd, kunt u deze in een vervolgkeuzelijst in uw formulier opgeven en die optie vervolgens naar de database verzenden en deze gebruiken om het juiste sitetype te maken.

Je moet wel een ontwikkelaarslicentie kopen om toegang te krijgen tot de plug-in, maar ik ben nog geen WordPress-ontwikkelaar tegengekomen die er geen heeft!

Pro-sites

Pro Sites-plug-in - voorbeeldpagina voor prijzen

Als je gebruikers toestaat hun eigen sites te maken, en je wilt nog een stapje verder gaan, dan is de premium Pro Sites-plug-in je vriend.

Met Pro Sites kunt u het aanmeldings- en registratieproces configureren met verschillende opties en prijsstructuren, en kunt u add-ons maken voor uw netwerk waarnaar gebruikers kunnen upgraden zodra ze zich hebben aangemeld.

Het is gebaseerd op het systeem dat wordt gebruikt door het enorme educatieve blogplatform Edublogs en heeft een groot aantal functies waarmee u geld kunt verdienen met de sites in uw netwerk.

Multisite Content Copier

Multisite content copier - admin scherm grijpen

Als de sites in uw netwerk inhoud zullen delen, dan maakt de premium Multisite Content Copier-plug-in het een stuk eenvoudiger.

U kunt het gebruiken om verschillende sjablonen voor nieuwe sites in te stellen, zodat elke nieuwe site die wordt gemaakt dezelfde kerninhoud heeft om mee te beginnen, en u hoeft dit niet te beperken tot een sjabloon met één set inhoud. Je kunt het ook gebruiken om delen van de inhoud van een site handmatig naar een andere site in het netwerk te kopiëren.

Het kopiëren van inhoud tussen sites in uw netwerk is iets dat u om SEO-redenen voorzichtig moet doen, maar als u bijvoorbeeld een netwerk beheert voor een geassocieerde groep bedrijven, dan zal er wat informatie zijn die u op al die sites wilt opnemen. sites. Deze plug-in helpt u daarbij.

Multisite Cloner

Multisite Cloner plug-in - afbeelding van WordPress plug-in repository-pagina

Deze plug-in heeft enkele overeenkomsten met Multisite Content Copier, maar een verschil is dat het is gratis.

Multisite Cloner biedt u niet zoveel flexibiliteit, maar het doet één simpele taak: u kunt er een ‘master’-site in uw netwerk mee maken die als startpunt fungeert voor elke nieuwe site die wordt gemaakt. Deze hoofdsite verschilt van de hoofdsite in uw netwerk en kan er een zijn die u speciaal instelt, maar blokkeert voor zoekmachines.

Elke keer dat een nieuwe site wordt gemaakt, hetzij door u of door een sitebeheerder als u het maken van sites heeft ingeschakeld, bevat deze alle inhoud van de hoofdsite, waardoor uw gebruikers een goed startpunt hebben. Gebruik het als de sites in uw netwerk gemeenschappelijke inhoud moeten hebben of als u de standaardinhoud die WordPress maakt op nieuwe sites wilt overschrijven.

Netwerken voor WordPress

Netwerken voor WordPress - pagina in WordPress plugin directory

Nu komen we bij de volgende gratis plug-in in mijn lijst, namelijk Networks for WordPress. Met deze plug-in kunt u iets heel slims en potentieel behoorlijk surrealistisch op uw site inschakelen – u kunt netwerken binnen uw netwerk creëren.

Met de plug-in Networks for WordPress geactiveerd, kunnen uw sitebeheerders hun eigen persoonlijke multisite-netwerk op hun site opzetten, wat betekent dat u twee lagen sites in uw netwerk heeft. Ze kunnen thema’s en plug-ins in hun netwerk activeren en alle sites erin beheren.

Dit kan een handig hulpmiddel zijn voor elk netwerk met een hiërarchische structuur, zoals een schoolnetwerk met een subnetwerk van sites voor elke klas.

Tot dusver heb ik me gefocust op het toestaan ​​van gebruikers om sites te maken en dat proces voor hen gemakkelijk te maken, maar soms wil je het moeilijk maken, zo niet ronduit onmogelijk. Dat is wanneer u spammers heeft die uw site targeten en blogs met spam (of splogs) maken.

Anti Splog

Anti-splog - 'Bots maken geen kans' afbeelding

De premium Anti-Splog-plug-in gebruikt een algoritme om splogs te identificeren die op uw site zijn geregistreerd en deze te verwijderen voordat ze worden gemaakt. U kunt het configureren om min of meer strikt te zijn bij het identificeren van splogs en om bepaalde domeinen op te nemen of uit te sluiten bij bijvoorbeeld e-mailaanmelding.

Als u een open netwerk heeft met gebruikers die hun eigen sites maken, kan dit u veel tijd en mogelijk enkele beveiligingsrisico’s besparen. Het lijkt een beetje op Akismet voor multisite-netwerken!

WordPress MU Domain Mapping

WP MU Domain Mapping - pagina op WordPress plug-in repository

De laatste plug-in in deze sectie is gratis en is mogelijk de handigste gratis Multisite-plug-in die er is.

WordPress Multisite is een geweldige manier om veel verschillende sites te maken met slechts één WordPress-installatie, maar wat als u (of uw site-eigenaren of klanten) specifieke domeinen voor individuele sites wilt gebruiken?

De plug-in WordPress MU Domain Mapping maakt dit mogelijk. Installeer en activeer het voor uw netwerk, en u kunt domeinen aan individuele sites toewijzen als hun “primaire” domein, wat betekent dat bezoekers het individuele domein zullen zien zoals ze dat zouden zien bij een zelfstandige site. Niemand hoeft ooit te weten dat de site op een netwerk draait!

Het enige dat u hoeft te doen, is ervoor te zorgen dat de domeinen naar uw netwerk wijzen door een CNAME- of A-record aan hun DNS toe te voegen en ze vervolgens toe te voegen met behulp van de Domain Mapping-beheerdersschermen. U kunt aan elke site meerdere domeinen toevoegen en definiëren welke het ‘primaire’ domein is dat wordt weergegeven in de browser van bezoekers.

Plug-ins voor het beheren van uw netwerk

Als je eenmaal multisite onder de knie hebt, is het beheren van je netwerk niet moeilijk, maar het kan nog eenvoudiger worden gemaakt door een paar belangrijke plug-ins toe te voegen. Hier zijn drie plug-ins die uw leven als netwerkbeheerder een beetje eenvoudiger kunnen maken.

Gebruiker wisselen

Gebruiker schakelt plug-in in - extraheer formulierpagina op WordPress-plug-in-opslagplaats

Als je ooit iets in je netwerk hebt willen testen vanuit het perspectief van een andere gebruiker – misschien een van je klanten of een lid van je team met een andere gebruikersrol – dan weet je hoe lastig het kan zijn. Je moet ofwel hun toestemming vragen om je toegang te geven tot hun account, over hun schouder kijken of hun wachtwoord opnieuw instellen en op die manier gaan.

Met de gratis plug-in User Switching hoeft u deze niet te doen. Ga gewoon naar de pagina Gebruikers in het scherm van uw netwerkbeheerder, zoek de gebruiker waarnaar u wilt overschakelen en klik op de link om naar die gebruiker over te schakelen. Je bent niet echt ingelogd als die gebruiker, maar je hebt precies dezelfde ervaring met je netwerk als die gebruiker. Handig als u functies wilt testen die niet van toepassing zijn op de netwerkbeheerder of als u wilt controleren of andere gebruikersrollen geen toegang hebben tot iets dat ze niet zouden moeten kunnen.

Verbeteringen op meerdere locaties

Plug-in voor verbeteringen op meerdere locaties - pagina op WordPress-plug-in-opslagplaats

Multisite Enhancements is een andere gratis plug-in (yay!) Die een aantal coole extra functies toevoegt aan uw netwerkbeheerschermen.

Functies zijn onder meer:

 • Bekijk welke plug-ins en thema’s op elke site zijn geactiveerd via de schermen voor plug-in en themanetwerkbeheer – erg handig als u thema’s of plug-ins bijwerkt en wilt weten waar u ze moet testen.
 • Toegang tot extra items in de beheerbalk, inclusief extra links voor het beheren van individuele sites.
 • Voegt een ‘Nieuw toevoegen’ menu-item toe aan het Plugins-beheerdersmenu in de netwerkbeheerschermen.
 • Voeg uw eigen favicon toe aan de beheerbalk en menu-items.

Voor mij is verreweg de handigste functie de mogelijkheid om te zien welke thema’s en plug-ins waar zijn geactiveerd; dit versnelt het opsporen van fouten, testen en upgrades aanzienlijk.

Ondersteuningssysteem

ondersteuningssysteem

Als u een multisite-netwerk heeft met veel verschillende mensen die elke site beheren, wilt u misschien uw gebruikers vanuit uw netwerk ondersteunen, om tijd en moeite te besparen door e-mails of (horror!) Zelfs telefoontjes bij te houden..

De premium Support System plug-in voegt een support ticketing en FAQ-systeem toe aan uw netwerk waartoe uw gebruikers toegang hebben via de front-end van uw hoofdsite of via hun eigen admin-schermen in de back-end.

Functies zijn onder meer:

 • Verhoog support tickets via de front-end of back-end, met de mogelijkheid om afbeeldingen, video, etc in te voegen.
 • Definieer ondersteuningscategorieën en laat supporttickets naar de juiste persoon in uw team sturen, afhankelijk van de categorie.
 • Reageer op ondersteuningstickets in de front-end of back-end en de gebruiker wordt per e-mail op de hoogte gesteld van uw reactie.
 • Maak veelgestelde vragen, handmatig of door supporttickets en hun antwoorden te kopiëren en deze in de front-end en back-end weer te geven.

Ik run een netwerk waarmee mensen hun eigen sites kunnen maken en deze plug-in van onschatbare waarde vinden om samen te werken met mijn gebruikers en hen ondersteuning te bieden zonder de e-mailthreads bij te hoeven houden.

Plug-ins voor prestaties

Mijn laatste categorie plug-ins zijn die welke uw netwerk beter zullen laten presteren voor u en uw gebruikers. Deze plug-ins zijn niet multisite-specifiek, maar ik heb ze toegevoegd omdat er tal van plug-ins zijn die dit werk doen en niet werken op multisite. Deze doen.

WP Super Cache

WP Super Cache - afbeelding van WordPress plug-in repository

De gratis WP Super Cache-plug-in heeft nauwelijks enige introductie nodig: het is de meest populaire caching-plug-in in de WordPress-plug-in-repository en wordt gebruikt op meer dan een miljoen sites. In april van dit jaar testte WP Dev Shed alle gratis caching-plug-ins die beschikbaar zijn in de repository, en deze kwam als beste uit de bus.

WP Super Cache is gemakkelijk te gebruiken met Multisite. Installeer het eenvoudig en het netwerk activeert het en het zal pagina’s op alle sites in uw netwerk cachen, wat de laadtijden verbetert.

Ik voeg hier twee back-upplug-ins toe, omdat het zo belangrijk is om een ​​betrouwbare back-up van uw site te hebben en deze gemakkelijk te kunnen herstellen, en ik zou nog belangrijker vinden voor netwerkbeheerders. Als uw netwerk uitvalt, zijn niet alleen uw site en reputatie in gevaar, maar ook die van uw site-eigenaren.

WP-DB-back-up

WP-DB-Backup - screenshot van pagina in repository van WordPress plug-in

Een flink aantal back-upplug-ins (waaronder enkele premium-plug-ins) spelen niet goed met Multisite. Sommigen van hen maken helemaal geen back-up van Multisite-netwerken. WP-DB-Backup is daar niet één van.

Deze plug-in doet precies wat je zou verwachten. Hiermee kunt u regelmatige back-ups van uw site plannen die op een of meer verschillende plaatsen kunnen worden opgeslagen (inclusief Dropbox, Amazon of e-mail), en u kunt ook meer dan één back-upschema maken, misschien vaker een back-up van uw database maken dan uw thema- en plug-inbestanden, bijvoorbeeld.

Het enige nadeel is dat het zo is biedt geen gemakkelijke hersteloptie met één klik zoals sommige van de premium plug-ins doen. U moet weten hoe u uw database en bestanden kunt migreren naar een nieuwe WordPress-installatie als u deze gebruikt om uw site te herstellen. Het is iets dat onder normale omstandigheden relatief eenvoudig is, maar lastig kan zijn als uw site is gehackt en u in paniek raakt of geen toegang heeft tot snelle wifi. Maar het is gratis en het werkt goed als back-up.

Snapshot Pro

Snapshot pro-plug-in: screenshot-formulierpagina op de WMPU DEV-website.

Als je bereid bent te betalen voor een premium back-upplug-in, zou ik zeggen dat Snapshot Pro de beste is voor Multisite. Het werkt naadloos samen met Multisite, biedt u een verscheidenheid aan opties voor het opslaan van uw back-up en biedt (cruciaal) een eenvoudig herstelproces met één klik. Als uw netwerk uitvalt en u de sites van uw gebruikers met minimale inspanning en stress weer aan de praat moet krijgen, dan denk ik dat Snapshot Pro het geld meer dan waard is.

WordPress SEO

WordPress SEO door Yoast - afbeelding uit WordPress plug-in directory

De kans is groot dat mensen die sites op uw netwerk maken hun sites willen optimaliseren voor zoekmachines, wat betekent dat u een gebruiksvriendelijke, effectieve SEO-plug-in moet installeren die uw sitebeheerders kunnen gebruiken.

WordPress SEO is gemakkelijk de meest populaire SEO-plug-in voor WordPress met meer dan een miljoen downloads. Netwerk activeren en al uw sitegebruikers kunnen de functies ervan gebruiken om de SEO van hun site te verbeteren.

Het kan het succes van de sites in uw netwerk aanzienlijk vergroten en het mooie is dat het gratis is.

Overzicht

Een groot deel van WordPress-plug-ins, zowel gratis als premium, werkt uitstekend op WordPress Multisite-netwerken, ongeacht of deze via het netwerk of voor individuele sites zijn geactiveerd. Maar er zijn er enkele die niet goed spelen met Multisite, en er zijn andere die Multisite aanzienlijk verbeteren.

De 14 plug-ins die ik hier heb vermeld, zijn degene die naar mijn mening Multisite effectiever zullen maken voor netwerkbeheerders en sitebeheerders. Ze verbeteren de gebruikerservaring, verbeteren de prestaties en beveiliging en maken het beheer van uw netwerk een stuk eenvoudiger.

Denk dus na over wat uw behoeften zijn, beslis hoeveel budget u heeft (of niet heeft) en bekijk de plug-ins in deze lijst!

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map