Blogger vs WordPress – Oikean alustan valitseminen

WordPress-tarjoukset


Jos aiot avata verkkosivuston, olet todennäköisesti kuullut sekä Bloggerista että WordPressistä, mikä tarkoittaa, että mietit todennäköisesti, mitkä näistä erittäin suosituista vaihtoehdoista sinun tulisi valita.

Auttaaksemme sinua päättämään, arvioimme kunkin palvelun avainalueet, joten tämän artikkelin loppuun mennessä sinun pitäisi olla paremmassa asemassa päättämään, mikä on parhaiten tarpeitasi vastaava.

Aloitetaan.

Tietoja WordPressistä – nopea johdanto

WordPress on avoimen lähdekoodin ohjelmisto, jota kuka tahansa voi ladata ja käyttää verkkosivuston luomiseen. Vaikka WordPress alkoi blogi-alustana, sitä voidaan nyt käyttää minkä tahansa tyyppisten verkkosivustojen luomiseen.

WordPress-kotisivu

WordPress.org-kotisivu

Huomaa: Tässä vertailussa katetaan WordPress.org-sivustolta ladattavat ohjelmistot WordPress.com-palvelun sijaan..

Tietoja Bloggerista – nopea johdanto

Blogger on Googlen omistama palvelu, jonka avulla kuka tahansa voi aloittaa ilmaisen blogin muutamalla napsautuksella.

Bloggerin kotisivu

Aloita Blogger

Blogisi tai verkkosivustosi isännöi Google, ja he huolehtivat kaikesta puolestasi. Kuten näemme vertailussa, vastauksena tähän yksinkertaisuuden tasoon luopuvat tietyistä WordPress-käyttäjien käytettävissä olevista vapauksista.

Tärkeimmät erot WordPressin ja Bloggerin välillä

Tässä on tärkeimmät alueet, joiden avulla päätät, kannattaako valita WordPress vai Blogger.

1) Kustannukset

Kustannusten suhteen Bloggeria on vaikea lyödä – se on todella ilmainen palvelu. Jos haluat rekisteröidä verkkosivustollesi verkkotunnuksen nimen, kuten WinningWP.com, voit tehdä sen noin 10 dollarilla, mutta tämä on valinnainen. Voit aina pysyä blogissasi määritetyn oletus-URL-osoitteen, kuten http: //WinningWP.blogspot.com/.

Vaikka WordPress-ohjelmisto on ilmainen ladata ja käyttää, WordPress-verkkosivuston ylläpitämiseen liittyy joitain kustannuksia. Ensin tarvitset verkkotunnuksen verkkosivustollesi. .Com-verkkotunnuksen hinnat ovat yleensä noin 10 dollaria vuodessa. Seuraavaksi sinun on valittava verkkoisäntä (tässä on muutama suositus), joka antaa verkkosivustosi Internet-käyttäjien saataville.

Entry-level jaettu web-hosting voi olla saatavana muutamalla dollarilla kuukaudessa, ja jotkut isäntäkoneet voivat jopa heittää ilmaisen verkkotunnuksen uusille asiakkaille. Jos verkkosivustosi kuitenkin alkaa ja siitä tulee suosittu tai kiinteä osa yritystäsi, sinun on todennäköisesti päivitettävä tehokkaampaan isännöintiin. Ammattimaisen web-hosting-palvelun hinnat alkavat yleensä noin 25 dollaria kuukaudessa.

Kun sinulla on verkkotunnus ja web-hosting-tili, voit alkaa miettiä kaupallista WordPress-teemaa ja laajennuksia (joita käsittelemme tarkemmin myöhemmin). Jos olet vasta aloittamassa, voit kuitenkin tehdä ilmaisen teeman ja laajennuksia. Kun aika on oikea, voit odottaa maksavan jopa 100 dollaria korkealaatuisesta WordPress-teemasta ja muutama sata dollaria kaupallisista lisäosista tarpeitasi riippuen.

tuomio: Täällä on selvä voittaja ilman mitään taloudellisia investointeja verkkosivuston perustamiseen Bloggerilla.

2) Aloittaminen

Uuden blogin luominen Bloggerilla

Bloggerin avulla uuden blogin aloittaminen on nopeaa ja helppoa

Kuka tahansa voi kirjautua Bloggeriin ja perustaa blogin. Jos olet jo rekisteröitynyt Googlessa, esimerkiksi Gmail- tai Google Drive -tilillä, aloittaminen vie vain muutaman napsautuksen. Jos sinulla ei ole Google-tiliä, kirjautumisprosessi vie hiukan kauemmin, mutta sinulla voi olla uusi blogi verkossa muutamassa minuutissa. Bloggerilla voit myös luoda ja hallita useita blogeja yhden tilin kautta.

Hallinnoi useita blogeja Bloggerilla

Luo ja hallinnoi useita Blogger-verkkosivustoja yhdellä tilillä

Verrattuna Bloggeriin WordPressin aloittaminen ei ole aivan yhtä helppoa. Kuten mainittiin, olet vastuussa WordPress-pohjaisen verkkosivustosi ylläpidosta, joten sinun on valittava verkkoisäntä ja rekisteröitävä uusi verkkotunnus. Verkkotunnuksen rekisteröiminen ja ilmoittautuminen web-isäntään vaativat vain muutaman minuutin. Uusien verkkotunnusten käyttöönotto voi kuitenkin joskus kestää muutaman tunnin.

WordPressin asentaminen

Monet Web-isännät, kuten HostGator, tekevät WordPressin asentamisen erittäin helpoksi

Kun verkkosivustotilisi on aktivoitu, sinun on asennettava WordPress-ohjelmisto. Jotkut verkkoisäntäkoneet huolehtivat tästä sinulle tilisi luomisessa, mutta vaikka et useimmissa tapauksissa pystytkin asentamaan WordPressin vain muutamalla napsautuksella verkkopalvelimen ohjauspaneelin kautta.

tuomio: Blogger voittaa täällä, koska kaikki tarjotaan sinulle yhdessä paikassa, vain muutamalla napsautuksella.

3) Verkkosivusi määrittäminen ja sisällön julkaiseminen

Kun olet luonut Blogger-sivustosi, on aika tutustua uuteen blogiisi ja alkaa julkaista sisältöä. Kuten WordPress, työskentelet verkkosivustosi kojelaudan alueella, kun kävijät käyttävät sivustosi käyttöliittymää.

Blogger-hallintapaneeli

Blogger-hallintapaneeli

Jos haluat muuttaa blogin otsikkoa ja kuvausta, voit siirtyä kojetaulun Asetukset-alueelle. Täällä voit muuttaa myös blogin URL-osoitteen tai osoitteen.

Blogger-blogin asetukset

Blogger-blogin asetukset

Nopein tapa aloittaa Bloggerin käyttäminen on jättää kaikki asetukset oletusasetuksiin ja luoda vain ensimmäinen blogiviestisi. Jos olet utelias, löydät kuitenkin asetukset, jotka kattavat kuinka monta viestiä näytetään blogin kotisivulla, mitä kieltä käytetään ja mitä aikavyöhykettä ja muotoilua päivämäärille ja kellonaikoille on käytettävä. Voit myös lisätä tekijöitä blogiisi kirjoittamalla heidän sähköpostiosoitteensa ja lähettämällä heille kutsun.

Hallinnoi Blogger-sivuston käyttäjiä

Hallitse sitä, kuka ja missä ominaisuudessa pääsee Blogger-sivustoosi

Kuten WordPress, myös Blogger antaa sinulle mahdollisuuden julkaista viestejä ja sivuja verkkosivustollasi. Sivut ovat hyviä ikivihreän sisällön, kuten yhteystietojesi tai noin -sivun, julkaisemiseen, kun taas viestit ovat ihanteellisia ajankohtaisen ja uutistyyppisen sisällön julkaisemiseen..

Hallinnoi Blogger-sivustosivuja

Blogger-sivun hallinta-alue

Aloittaaksesi luultavasti haluat luoda noin-sivun esitelläksesi kävijöitä blogiisi. Voit tehdä tämän napsauttamalla sivupalkki-valikon Sivut ja luodaksesi sivun napsauttamalla Uusi sivu -painiketta.

Bloggerin visuaalinen toimittaja

Blogger-visuaalinen viesti ja sivueditori

WordPress ja Blogger käyttävät samanlaista editoria viestien ja sivujen luomiseen – voit kirjoittaa sisältösi WYSIWYG-editorin kautta ja suorittaa perusmuotoilun hallintalaitteiden avulla. Voit hallita paremmin sisällön ulkonäköä siirtymällä HTML-näkymään sekä Bloggerissa että WordPressissä.

Blogger-editorin HTML-näkymä

Blogger-viestin ja sivueditorin HTML-näkymä

Sekä Blogger että WordPress tekevät sisällön esikatselusta helpon ennen julkaisemista, jolloin näet kuinka viestit ja sivut näkyvät vierailijoille. Kun olet tyytyväinen viestisi tai sivusi kanssa, voit julkaista sen Internetissä kaikkien nähtäväksi.

Julkaistut Blogger-verkkosivut

Julkaissut sivu Blogger-verkkosivustolla

Blogiviestit voidaan julkaista samalla tavalla kuin sivuja, ja kun olet lisännyt sisältöä uuteen Blogger-verkkosivustoosi, viestejä ja sivuja voidaan hallita kojelaudan vastaavalla alueella..

Hallinnoi Blogger-sisältöäsi

Tarkastele ja hallinnoi Blogger-sivustosi sisältöä.

Bloggerin kanssa oletuksena uudet viestit näkyvät verkkosivustosi kotisivulla, viimeisin viesti näkyy ensin.

Oletus Blogger-kotisivu

Bloggerin oletussivun kokoonpano, joka näyttää uusimmat viestit

Kun WordPress on asennettu, voit kirjautua uuteen verkkosivustoosi. Kuten Blogger, myös WordPress-hallintapaneeli on suojattu alue, jota vain sinä ja ne, joille olet saanut käyttöoikeuden, voit hallita verkkosivustoasi ja luoda sisältöä.

WordPress-hallintapaneeli

WordPress-kojetaulu

WordPress-viestit ja -sivut voidaan luoda samalla tavalla kuin Bloggerin kanssa. WordPressissä huomaat kuitenkin, että melkein jokaisessa vaiheessa on enemmän asetuksia ja vaihtoehtoja. Esimerkiksi luotaessa uutta viestiä voit valita viestin muodon määrittääksesi, miten sisältö esitetään. Toisin kuin Blogger, joka antaa vain merkitä viestejäsi, WordPress antaa sinulle mahdollisuuden merkitä ja luokitella viestejä, jotta ryhmäsi ja kuvaisi sisältöäsi paremmin.

WordPress-sisältöeditori

Viestin luominen WordPress Editorilla

Kuten näette, WordPress Editor käyttää samanlaista asettelua ja muotoa kuin Blogger. Voit tallentaa viestin tai sivusi luonnoksen, esikatsella sitä ja julkaista sen valmiiksi julkaistaksesi, jotta se on saatavana verkossa.

Julkaistu WordPress-sisältö

Julkaistu WordPress-viesti

WordPress-sivustosi otsikon ja tunnisteen muuttaminen tapahtuu yleisten asetusten kautta samalla tavalla kuin Blogger.

WordPressin yleiset asetukset

WordPress-verkkosivuston yleiset asetukset

Lisäkäyttäjätilejä voidaan luoda myös WordPress-verkkosivustoosi. Toisin kuin Blogger, WordPressillä on useita rooleja, jotka hallitsevat käyttäjien pääsytasoa sivustollesi. Tämän avulla on helppo luoda tili, joka antaa käyttäjän vain luoda uusia viestejä tilin sijaan, jonka avulla käyttäjä voi muokata olemassa olevaa sisältöä ja tehdä muutoksia sivustosi ulkoasuun ja toimintaan..

Hallinnoi WordPress-käyttäjätilejä

WordPressin avulla on helppo antaa käyttäjille erilainen pääsy sivustoosi

tuomio: Sisällön julkaisemisessa blogissa tai verkkosivustossa molemmat vaihtoehdot omaksuvat samanlaisen lähestymistavan. Julkaiseminen Bloggerilla on kuitenkin yksinkertaisempaa, kun taas WordPress antaa sinulle enemmän vaihtoehtoja. Joko toimivat hyvin yhteistyöhankkeissa.

4) Mukautusvaihtoehdot

Mukautusvaihtoehtojen kannalta WordPress on mailia edellä Bloggeria. Yksinkertaiset asiat, kuten sivun näyttäminen verkkosivustosi kotisivulla viimeisimmän blogin sijaan, ovat uskomatonta WordPressin kanssa ja yllättävän pitkät Bloggerin kanssa.

WordPress-kotisivun asetukset

WordPressin avulla on helppo valita, mikä sisältö näytetään verkkosivustosi etusivulla

Jos haluat luoda perinteisemmän verkkosivun blogin sijasta, WordPress-ohjaimet helpottavat staattisen kotisivun käyttöä ja blogiviestien näyttämistä muualla sivustollasi.

Blogger-mallit

Bloggerin käyttäjillä on vain pieni valikoima malleja, joista valita

Kuitenkin missä WordPress todella tulee omakseen, on käytettävissä olevat eri teemat ja laajennukset. Bloggerin avulla saat muutamia virallisia malleja, joista valita, sekä valikoiman kolmansien osapuolien malleja, jotka muuttavat verkkosivustosi ulkoasua. WordPressin avulla on tuhansia malleja, joista valita.

ThemeForest

Pelkästään ThemeForest Marketplacessa on myytävänä yli 8000 yksinomaista WordPress-teemaa

WordPress-teemoja on saatavana ilmaisina ja kaupallisina tuotteina, jotka voidaan ladata verkkosivustollesi ulkoasun muuttamiseksi. Nämä teemat kattavat melkein minkä tahansa tyyppiset verkkosivut ja projektit kuviteltavissa – tyylikkäistä blogeista ja yritysverkkosivustoista verkkokansioihin ja verkkokauppoihin.

WordPress-laajennushakemisto

Tällä hetkellä on yli 47 000 ilmaista laajennusta WordPressin laajentamiseksi toiminnallisesti

WordPress-verkkosivustosi voi myös käyttää laajennuksia, jotka lisäävät uusia ominaisuuksia verkkosivustollesi tai mukauttavat nykyisiä WordPress-toimintoja. He voivat tehdä yksinkertaisia ​​muutoksia sivustoosi, kuten antaa sinulle enemmän muotoiluvaihtoehtoja, tai tehdä vaikuttavia päivityksiä, joiden avulla voit myydä tuotteita ja kerätä maksuja verkkosivustoltasi..

CodeCanyon

CodeCanyon Marketplacesta löydät lähes 5000 kaupallista WordPress-laajennusta

Virallisessa WordPress-laajennushakemistossa ja CodeCanyon-kauppapaikan kaupallisissa liitännäisissä (puhumattakaan muualla käytettävissä olevista) käytettävissä olevista ilmaisista laajennuksista voit myös itse luoda laajennuksen tai palkata jonkun rakentamaan sen sinulle.

tuomio: WordPress voittaa täällä jo lukemattomia teemoja ja laajennuksia sekä mahdollisuuden muokata verkkosivustosi toimintaa ja ulkoasua itse..

5) Omistus ja hallinta

Toinen tärkeä huomioitava seikka on kuka omistaa verkkosivustosi ja sen sisällön. Ainoa vaihtoehto Blogger-verkkosivustosi pitämiseksi verkossa on antaa Googlen isännöidä sitä, sinut sitovat heidän ehdot ja ehdot. Google-tilisi sulkeminen ei ole mahdollisuuksien ulkopuolella, ja jos niin tapahtuu, se saattaa olla verkkosivustosi loppu.

Koska omistat WordPress-verkkosivustosi ja ohjelmisto on avoimen lähdekoodin, voit käyttää sitä vapaasti haluamallasi tavalla. Verkkosivustollasi on omat palvelusehdot, joita sinun on noudatettava, mutta jos törmäät heidän sääntöihinsä, sinulla on mahdollisuus siirtää WordPress-verkkosivustosi toiseen web-hosting-yritykseen.

Sekä Blogger että WordPress antavat sinulle mahdollisuuden varmuuskopioida verkkosivustosi, ja valitsemasi vaihtoehdon mukaan se on ehdottomasti tehtävä säännöllisesti. On myös mahdollista siirtyä molemmilta alustoilta muualle, mutta sinun tulee odottaa menettävän joitain muotoiluja ja asetuksia siirron aikana.

Kuten WordPress, myöskään Google ei näytä menevän minnekään pian. Googlen on kuitenkin tiedetty sulkeneen palvelut aiemmin, jopa suositut, kuten Google Reader. Joten vaikka Googlen pitäisi toimia liiketoimintaa lähitulevaisuudessa, ei ole mitään takeita siitä, että Blogger olisi suojattu sukupuuttoon..

WordPress puolestaan ​​on avoimen lähdekoodin ohjelmisto, jolla teoriassa kuka tahansa voi työskennellä. Kukaan ei omista ohjelmistoa, joten vaikka jokainen nykyisen kehittäjätiimin jäsen keskeyttäisi ohjelmistotyön tänään, on todennäköistä, että vapaaehtoiset vapaaehtoiset täyttävät heidän roolinsa melkein heti. Lisäksi niin monien yritysten luottaessa WordPressiin olisi monia yrityksiä, jotka olisivat halukkaita pitämään ohjelmistoa hengissä.

tuomio: WordPress antaa sinulle paremman hallinnan verkkosivustollesi ja sen sisältöön.

6) Tuki ja ylläpito

Yksi parhaista syistä valita Blogger WordPressin yli on se, että Google ylläpitää verkkosivustoltasi ja blogisi rikkomiseen voi tehdä vain vähän. Ominaisuudet ja toiminnallisuus saattavat olla rajoitetut, mutta voitto on se, että palvelu on helppokäyttöinen ja vaatii melkein nolla huoltoa.

WordPress-tukifoorumit

Saat apua WordPress-tukifoorumeilla

Verrattuna WordPress on paljon avoimempi ja määritettävissä. Kuten mainittiin, voit asentaa laajennuksia monista lähteistä, muokata koodia itse ja muokata verkkosivustoasi haluamallasi tavalla. Tämän vapauden haittapuoli on, että asiat voivat – ja tehdä – mennä pieleen.

Onneksi on olemassa suuri WordPress-yhteisö ja ekosysteemi, jonka puoleen kääntyä, jos verkkosivustollesi ilmenee ongelmia. Virallisten ilmaisten käyttäjätukifoorumien lisäksi on olemassa monia kaupallisia tukipalveluja, jotka auttavat sinua WordPress-verkkosivustollasi maksua vastaan. Web-isäntäsi voi jopa tarjota sinulle apua.

Bloggerista puuttuu WordPressin tukivaihtoehdot. Jos kuitenkin käytät Bloggeriä, et todennäköisesti tarvitse sitä.

tuomio: Vaikka WordPress-verkkosivustollasi on aina joku kääntyy, jos jokin menee pieleen, tämä luokka on haittapuoli, koska on epätodennäköistä, että tarvitset apua Blogger-verkkosivustossasi, koska sen huolto ja vaivaton luonne ovat vähäiset..

7) Yhteisö

Osana elinvoimaista WordPress-yhteisöä järjestetään säännöllisiä WordCamp-tapahtumia ympäri maailmaa, ja monet WordPress-kokoukset järjestetään myös pienemmässä mittakaavassa. Siksi, jos haluat viedä verkkosivustosi seuraavalle tasolle, olla mukana yhteisössä ja verkostoitua muiden käyttäjien kanssa, nämä offline-tapahtumat voivat olla todellinen plus. Lisäksi on lukemattomia blogeja WordPress-julkaisuista, jotka julkaisevat uutisia, oppaita, oppaita ja arvosteluita WordPress-ekosysteemin uusimmista tuotteista ja kehityksestä.

Yhteisöstä ja ekosysteemistä Blogger ei voi kilpailla WordPressin kanssa. Valittavissa on hyvin vähän kolmansien osapuolten tuotteita ja palveluita, tuskin mitään blogeja, joita luettaisiin, eikä mikään muu kuin intohimoisen WordPress-käyttäjän tietokannan vaihtoehto.

tuomio: Jos yhteisö on sinulle tärkeä, olipa se online-tilassa tai muualla, WordPressiä on vaikea voittaa.

8) Mahdollisuudet

Sekä Blogger että WordPress helpottavat perussivuston perustamista kuin koskaan. Jos olet viivyttänyt oman blogin tai verkkosivustosi julkaisemista, ei oikeastaan ​​ole mitään syytä olla aloittamatta.

Mitä tapahtuu kuitenkin sen jälkeen, kun olet ottanut aseman ja käynnistänyt uuden verkkosivustosi? Blogger tekee asioista erittäin helppoja, kun on kyse uuden blogin perustamisesta ja ensimmäisen viestin julkaisemisesta. Internetin hieno asia on kuitenkin, että melkein mitä tahansa voi tapahtua ja yleensä tapahtuu. Nöyrästä blogiasi voi tulla erittäin suosittu tai perussivustosi voi alkaa avata uusia mahdollisuuksia, jotka tekevät harrastuksestasi yrityksen.

Vaikka Blogger helpottaa verkkosivuston perustamista ja hallintaa, se ei vain tarjoa samanlaista kasvupotentiaalia kuin WordPress. WordPress-asennusprosessin aikana on vielä muutama vaihe, ja joudut maksamaan muutaman dollarin kuukaudessa, jotta WordPress-verkkosivustosi pysyy verkossa.

Verkkosivuston mahdollisuuksien suhteen WordPressiä ei kuitenkaan voida todella lyödä. Kuten olemme katettu, jos haluat myydä tuotteita verkossa, hyväksyä varauksia tai käyttää verkkosivustoasi melkein mihin tahansa tarkoitukseen, WordPress ja sen laajennuskirjasto ovat valmiita ja kykeneviä.

Pienellä lisäponnisteella WordPress ei rajoita online-toiveitasi nyt tai tulevaisuudessa, kun taas Bloggerin tapauksessa kyse on todella siitä, mitä näet. Ei ole uusia ominaisuuksia, jotka voidaan lisätä laajennuksilla, ja alla olevalle koodille ei ole pääsyä. Uusia ominaisuuksia ei lisätä säännöllisesti, kuten WordPressissä.

tuomio: jos et halua rajoittaa tai rajoittaa verkkosivustoasi (joko nyt tai tulevaisuudessa), WordPress voittaa. Se tarjoaa suurimman kasvupotentiaalin verkkosivustollesi.

WordPress vs Blogger: Minkä valitset?

Sekä WordPressillä että Bloggerilla on hyvät ja huonot puolensa, ja sinun on päätettävä, mikä niistä sopii parhaiten projektiisi. Ennen kuin teet päätöksen, on tärkeää esittää itsellesi muutama kysymys ymmärtääksesi tarpeitasi.

Tärkein kysymys on: mikä on verkkosivustosi tarkoitus?

Jos haluat vain toimivan, perustiedot sisältävän blogin ja et ole huolissasi tyylikkäästä tai modernista mallista, Blogger saattaa olla paras vaihtoehto. Bloggerilta puuttuu myös huomioitava hintalappu.

Jos sinulla on kuitenkin suuria suunnitelmia blogiisi, WordPress on parempi vaihtoehto. Lukemattomien käytettävissä olevien laajennusten avulla voit lisätä tärkeät ominaisuudet, joita sivustosi tarvitsee kasvaa ja erottua kilpailun joukosta. Laaja valikoima korkealaatuisia WordPress-teemoja antaa sinulle helpon tavan varmistaa, että verkkosivustosi on oikean näköinen ja tuntuva. . Nämä kohdat pätevät myös, jos blogiisi tai verkkosivustoasi käytetään yritystarkoituksiin.

Joitakin muita pohdittavissa olevia kysymyksiä ovat: Oletko valmis investoimaan rahaa verkkotunnukseen, web-hostingiin ja mahdollisesti laajennuksiin ja teemoihin? Oletko halukas käyttämään aikaa oppiaksesi käyttämään edistyneempää ratkaisua? Oletko valmis ratkaisemaan ongelmia, jos niitä ilmenee? Jos pystyt vastaamaan kyllä ​​näihin kysymyksiin, WordPress voi olla sinulle sopiva. Muutoin Bloggerin vaivaton lähestymistapa voi olla paras.

Lopulliset ajatukset

Sinun pitäisi nyt olla valmis tekemään päätös WordPressin ja Bloggerin välillä. Tietysti on myös monia muita vaihtoehtoja, jotka tulee harkita, mutta ainakin Blogger vs WordPress -sivustolla pitäisi olla melko hyvä idea, joka sopii projektiisi..

Yhteenvetona, jos etsit vain helpointa tapaa aloittaa blogi ja jakaa ajatuksiasi maailman kanssa, Blogger voi olla etsimäsi. Jos olet kuitenkin halukas sijoittamaan vähän aikaa ja rahaa, WordPress antaa sinun tehdä paljon enemmän blogissasi tai verkkosivustossasi kuin voit koskaan Bloggerilla.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map