Cara Membuat WordPress Lebih Cepat – Jauh Lebih Cepat! Panduan Ringkas! (2020)

Tawaran WordPress


Kelajuan laman web adalah masalah besar. Ini mempunyai pengaruh langsung pada kemungkinan pengunjung kembali, kadar penukaran, tahap kepuasan pelanggan dan bahkan pada peringkat laman web anda di mesin pencari seperti Google. Pendek kata, laman web anda perlu cepat! Berapa cepat? Secara amnya, halaman harus dimuat dalam masa kurang dari tiga saat, tetapi, semakin cepat, semakin baik (idealnya lebih kurang satu hingga dua saat).

WordPress adalah sistem yang terpelihara dengan baik dan sangat lancar – apabila timbul masalah, mereka pada amnya tidak menyangka bahawa hampir tidak ada yang menggunakan pemasangan WordPress vanila. Untuk mendapatkan hasil yang anda perlukan, kemungkinan anda menggunakan banyak plugin, kod tersuai atau tema pihak ketiga – semuanya berpotensi untuk diselesaikan dengan kelajuan laman web anda.

Dalam artikel ini, kami akan melihat punca-punca penurunan ini, dan melihat apa yang boleh anda lakukan untuk menyelesaikan masalah dan menjadikan laman web anda kembali pantas.

Empat Faktor Yang Mempengaruhi Kelajuan Laman WordPress

Terdapat beberapa faktor yang menentukan kelajuan laman web – inilah yang akan kita lihat dengan lebih terperinci:

 • Ping
 • Kualiti hosting
 • Kualiti kod
 • Permintaan laman web

1. Ping

Ping pada dasarnya adalah masa yang diperlukan untuk pertanyaan dari komputer anda (atau komputer pelawat anda) untuk sampai ke pelayan laman web anda. Ini diukur dalam milisaat, yang mungkin kelihatan rendah, tetapi milisaat ini bertambah dengan cepat. Sekiranya laman web anda mempunyai banyak permintaan, bahkan ping 10ms boleh menambah hingga satu saat atau lebih.

Anda jelas tidak dapat meminta pengguna untuk mendekati pelayan anda, tetapi anda boleh menggunakan rangkaian penghantaran kandungan (CDN) untuk menurunkan ping secara rata-rata. Kami akan membincangkan lebih lanjut mengenai perkhidmatan CDN di bawah.

2. Kualiti Hosting

Hosting mungkin yang faktor terpenting dalam kepantasan laman web anda. Ini bukan sahaja mempengaruhi pengalaman pengguna dengan menyediakan pelayan cache yang lebih pantas dan pelayan yang lebih kuat, tetapi, dengan infrastruktur yang betul, anda akan dilindungi dengan lebih baik daripada lonjakan lalu lintas, sementara kesan kualiti kod yang lebih rendah juga dapat dikurangi..

Oleh itu, mencari tuan rumah yang baik harus menjadi keutamaan anda. Kami mempunyai banyak artikel dan panduan untuk hosting di sini di WinningWP – lihat panduan kami untuk perkhidmatan hosting WordPress terbaik dan artikel kami mengenai hosting.

Sebagai peraturan umum, perlu membayar sedikit tambahan untuk perkhidmatan hosting premium – terutamanya jika perniagaan anda bergantung pada kelajuan dan waktu operasi laman web anda.

3. Kod Kod

Kualiti kod mempengaruhi kelajuan laman dalam pelbagai cara: Kod buruk memerlukan masa lebih lama untuk diproses; kod yang tidak dioptimumkan mungkin lebih banyak memori, atau lebih besar, memerlukan lebih banyak masa untuk memuat turun. Itu belum lagi kesan bola salji yang terikat dengan kod yang sukar dijaga – kerana semakin banyak pembangun menambah semakin banyak kod anda dalam gaya yang berbeza, menggunakan metodologi yang berbeza, ia akan mula merosot, memburukkan semua masalah di atas.

Masalahnya adalah, kecuali jika anda seorang pembangun berpengalaman, sukar untuk menentukan kualiti kod yang anda gunakan. Terdapat beberapa perkara yang lebih mudah dikendalikan daripada yang lain, seperti memilih pemalam yang boleh dipercayai, yang akan kita lihat kemudian.

4. Permintaan Laman Web

Jumlah permintaan yang dibuat oleh laman web anda berkaitan dengan kualiti kod, tetapi perlu diketengahkan kerana anda dapat mengawalnya hingga tahap tertentu. Setiap kali laman web anda memuat sumber – gambar, video, skrip (kod penjejakan, misalnya) dan beberapa perkara lain – permintaan dibuat. Setiap permintaan berasingan memerlukan masa, yang menurunkan kecepatan laman web Anda, tetapi ada beberapa teknik untuk menurunkan jumlah permintaan yang dibuat oleh laman web Anda – kami akan melihat beberapa di bawah ini.

Cara Mengukur Masa Memuatkan Anda

Sebelum anda mengetahui cara menurunkan masa pemuatan, anda perlu mengetahui cara mengukurnya. GTmetrix adalah alat yang hebat untuk ini, membolehkan anda mengukur prestasi laman web anda dan mendapatkan pelbagai jenis maklumat dan item yang boleh ditindaklanjuti secara percuma. Lihat panduan GTmetrix khusus kami untuk maklumat lebih lanjut.

Pilihan lain termasuk Pingdom dan WebPageTest, kedua-duanya adalah perkhidmatan yang serupa.

Semasa menjalankan ujian prestasi, penting untuk mempertimbangkan beberapa perkara:

 • Pemboleh ubah – pastikan anda menjalankan beberapa ujian pada waktu yang berlainan dalam sehari, sehingga anda mendapat gambaran penuh mengenai masa muat laman web anda. Ujian individu boleh berbeza-beza, jadi anda perlu menjalankan beberapa ujian jika anda mahukan data yang tepat.
 • Lokasi Ujian – cuba pilih lokasi ujian yang dekat dengan audiens sasaran anda, sehingga anda dapat menangkap pengalaman mereka dengan tepat. Atau, jika anda mempunyai khalayak global, pastikan untuk menguji dari lokasi yang berlainan di seluruh dunia untuk melihat bagaimana pengunjung yang berbeza akan mengalami laman web anda.
 • Peranti – lebih daripada 50% lalu lintas Internet berlaku pada peranti mudah alih pada masa kini, tetapi kebanyakan orang masih menguji masa muat desktop. Terdapat beberapa perbezaan penting antara peranti. Sebagai contoh, telefon pintar yang murah memerlukan masa yang lebih lama untuk memproses JavaScript, yang bermaksud laman web yang mempunyai JavaScript mungkin memuat lebih perlahan pada peranti mudah alih.

GTmetrix dan WebPageTest keduanya membolehkan anda menukar lokasi ujian, peranti dan pemboleh ubah lain.

Masa Pemuatan yang Baik?

Pertama, penting untuk diingat bahawa tidak ada satu masa muat halaman untuk laman web anda. Di luar pengoptimuman yang anda buat, seberapa cepat laman web anda dimuat bergantung pada faktor lain, seperti lokasi pengunjung, peranti (mis. Desktop vs telefon pintar), dan kelajuan sambungan (mis. 3G vs sambungan berwayar cepat).

Selain itu, masa memuat yang baik di desktop tidak semestinya sama dengan masa memuat yang baik di telefon bimbit, walaupun datanya serupa.

Untuk peranti mudah alih, Google mengesyorkan agar anda berusaha mengekalkan masa muat di bawah tiga saat. Di atas itu, dan kebarangkalian pengunjung anda melambung hampir dua kali ganda.

Sukar untuk mencari data yang serupa untuk pengunjung desktop, tetapi anda juga akan melihat lonjakan yang serupa sekitar tiga saat pada peranti desktop – sekurang-kurangnya menurut data ini dari Pingdom. Walau bagaimanapun, kenaikan kadar pantulan hampir tidak besar untuk pelawat bergerak, yang menunjukkan bahawa pelawat desktop sedikit lebih memaafkan.

Secara amnya, anda mahu menembak maksimum tiga saat.

Cara Mengurangkan Masa Beban Anda dan Membuat WordPress Lebih Cepat

Walaupun beberapa petua ini mungkin sedikit teknikal, anda dapat melakukan semua taktik di bahagian pertama ini tanpa memerlukan pengetahuan teknikal khas. Sebilangan besar daripadanya melibatkan membuat pilihan yang bijak dan memasang plugin WordPress jika diperlukan.

Pilih Host yang pantas

Saya telah menyebutkan pentingnya host yang baik – panduan kami untuk perkhidmatan hosting WordPress terbaik akan membantu anda membuat keputusan yang tepat.

Host yang baik bukan sahaja menawarkan perkhidmatan canggih, seperti sandaran, pemantauan laman web dan penambahan laman web yang mudah, tetapi juga memberi pengoptimuman untuk memastikan laman web anda dimuat dengan cepat.

Sekiranya anda mahukan masa muat WordPress yang pantas, pilihan terbaik anda ialah memilih hos WordPress terurus yang dioptimumkan khusus untuk prestasi WordPress.

Tiga perkhidmatan hosting WordPress yang diuruskan dengan baik adalah WP Engine, Kinsta dan Flywheel. Semua ini menyediakan hosting berkualiti tinggi, dan, walaupun mereka mempunyai perbezaan, saya mempercayai perniagaan saya kepada mana-mana.

Satu perkara yang saya berhati-hati ialah menggunakan perkhidmatan hosting WordPress yang dikendalikan oleh syarikat yang memfokuskan pada bentuk hosting yang lain juga. Perkhidmatan ini biasanya murah dan tidak khusus untuk WordPress, hanya mengemas semula rancangan bersama atau VPS yang ada. Ini tidak semestinya tidak baik, tetapi syarikat yang pakar dalam perkhidmatan WordPress jauh lebih baik dalam perkara seperti ini.

Kemas kini Segala-galanya (Terutama PHP)

Pertama sekali, pastikan anda selalu menggunakan WordPress versi terkini. Sejak versi 3.7, WordPress mempunyai kemas kini automatik untuk siaran kecil dan kemas kini keselamatan. Apabila kemas kini baru muncul, anda akan mendapat notis di pentadbir. Jangan menganggapnya sebagai tugas untuk kemudian – memerlukan masa kurang dari satu minit, dan akan meningkatkan keselamatan dan kemungkinan kelajuan laman web anda.

Pastikan plugin dan tema anda juga dikemas kini untuk versi paling rendah, paling terkini, paling selamat dan paling selamat dari produk ini.

Itu menjaga WordPress, tetapi jangan lupa pelayan anda – terutamanya versi PHP anda. PHP adalah bahasa asas yang ditulis oleh WordPress, dan perbezaan kelajuan antara versi terbaru PHP dan versi sebelumnya sangat dramatik. Sebagai contoh, menurut tanda aras WordPress PHP Kinsta, PHP 7.4 memproses lebih dari tiga kali ganda jumlah permintaan sesaat berbanding PHP 5.6.

Walaupun terdapat perbezaan besar, lebih dari 25% laman WordPress, sayangnya, masih menggunakan PHP 5.6 atau lebih rendah.

Host mewah akan menguruskannya untuk anda, atau anda mungkin dapat menetapkan versi PHP yang digunakan pelayan anda dari papan pemuka hosting anda. Sekiranya anda tidak dapat menyebut tentang ini, cuba hubungi sokongan tuan rumah anda.

Gunakan CDN

Saya telah menyebutkan perkhidmatan CDN sebelumnya berkaitan dengan menurunkan ping. CDN adalah rangkaian yang diedarkan yang menyajikan kandungan kepada pelawat anda dari lokasi yang secara geografi lebih dekat dengan mereka. Sekiranya saya menyampaikan gambar melalui CDN, penonton di AS mungkin akan menerima gambar tersebut melalui pusat data di Texas, sementara orang Eropah mungkin mendapatkannya melalui pusat data di Jerman..

Mengurangkan data jarak perjalanan harus menurunkan waktu ping dan pindahan, dan mengurangkan tekanan pada pelayan laman web anda, kerana kandungan statik anda kini diedarkan ke seluruh dunia.

Cara mudah untuk memulakan dengan CDN adalah dengan menggunakan ciri Site Accelerator dalam plugin Jetpack percuma. Ini akan mempercepat gambar dan fail statik anda, seperti CSS dan JavaScript. Baca panduan kami untuk pemalam Jetpack.

Atau, anda juga boleh menggunakan perkhidmatan Cloudflare percuma, walaupun memerlukan sedikit lebih banyak persediaan kerana anda perlu menukar pelayan nama domain anda.

Anda juga akan menemui sejumlah perkhidmatan CDN premium seperti:

 • KeyCDN
 • StackPath (memperoleh MaxCDN)
 • Amazon CloudFront
 • BunnyCDN
 • Dengan pantas

Banyak hos WordPress terurus premium juga digabungkan dalam perkhidmatan CDN tanpa kos tambahan. Ini berlaku untuk WP Engine (melalui StackPath), Kinsta (melalui KeyCDN) dan Flywheel (melalui Fastly). Ini adalah satu lagi sebab untuk menggunakan hosting WordPress yang dikendalikan.

Gunakan Caching Halaman (Pada Tingkat Server, jika Mungkin)

Apabila anda menyampaikan halaman kepada penonton, hal berikut akan terjadi: Kod PHP dijalankan dan diproses di pelayan, menghasilkan kod HTML yang dikirimkan kepada pengguna. HTML yang dihasilkan selalunya sama, tetapi masih diproses setiap masa.

Contohnya, ambil catatan blog. Itu tidak akan berubah melainkan ia dikemas kini, tetapi kod PHP masih diproses setiap masa.

Cache menjimatkan masa pelayan yang berharga dengan ‘menjimatkan’ hasil operasi pemprosesan. Kod tersebut dieksekusi dan diproses, dan HTML yang dihasilkan disimpan di dalam cache. Untuk pelawat berikutnya, pemprosesan dilangkau sama sekali dan mereka menerima versi HTML yang disimpan.

Pada dasarnya, pelayan anda perlu melakukan lebih sedikit kerja untuk menyampaikan kandungan laman web anda kepada setiap pelawat.

Ini bukan sahaja mempercepat laman web anda, tetapi juga dapat membantu dalam menangani lonjakan lalu lintas, kerana pelayan tidak perlu memproses setiap permintaan.

Ketahui lebih lanjut mengenai cache WordPress.

Cara terbaik untuk melaksanakan caching adalah dengan memilih host WordPress yang diuruskan yang melaksanakan caching di peringkat pelayan. Dengan cara itu, pelayan anda bahkan tidak perlu memuatkan WordPress untuk menayangkan halaman cache. WP Engine, Kinsta, dan Flywheel semuanya melaksanakan caching di peringkat pelayan.

Sekiranya itu bukan pilihan, anda juga boleh menambahkan cache dengan pemalam WordPress. Ini tidak begitu baik kerana pelayan anda masih perlu memuatkan aplikasi WordPress sebelum menyampaikan halaman yang di-cache, tetapi ia tetap akan memberikan peningkatan besar daripada tidak menggunakan cache.

Berikut adalah tiga plugin caching terbaik:

 1. WP Rocket ulasan kami
 2. WP Super Cache
 3. Cache Terpantas WP

Nota: Anda hanya memerlukan satu plugin caching, dan anda tidak memerlukan plugin caching jika host anda telah melaksanakan cache peringkat pelayan.

Optimumkan Imej Anda

Rata-rata, gambar merangkumi kira-kira 50% dari ukuran fail halaman web. Oleh itu, jika anda dapat mengecilkan gambar anda dengan mengoptimumkannya, anda boleh membuat peningkatan besar pada masa muat halaman laman web anda.

Terdapat dua bahagian untuk mengoptimumkan gambar anda:

 1. Mengubah saiz – ubah dimensi sebenar gambar anda agar sesuai dengan keperluan anda. Contohnya, jika kawasan kandungan tema anda hanya seluas 800 piksel, anda harus menggunakan gambar maksimum dengan lebar ~ 1.600 piksel (anda ingin menggandakan lebar kawasan kandungan anda untuk memperhitungkan skrin Retina).
 2. Pemampatan – mengecilkan saiz fail sama ada tanpa kehilangan kualiti (compression lossless) atau dengan penurunan kualiti yang kecil, sering tidak dapat dilihat (compression lossy).

Sekiranya sesuai dengan aliran kerja anda, anda boleh mengoptimumkan gambar anda sebelum anda memuat naiknya ke WordPress menggunakan seperti Photoshop. Semua penyunting gambar membolehkan anda memilih kualiti JPEG, jadi gunakan tetapan serendah mungkin. Dalam banyak kes, anda tidak akan melihat perbezaan antara kualiti 100% dan 60%, tetapi ukuran fail dapat dipotong setengah (atau lebih).

Sekiranya anda mahukan penyelesaian yang lebih mudah, terdapat juga banyak pemalam yang boleh mengubah saiz dan memampatkan gambar secara automatik semasa anda memuat naiknya ke WordPress. ShortPixel dan Imagify adalah dua pilihan baik yang mempunyai rancangan percuma terhad. Smush adalah pilihan kualiti lain dengan pelan percuma tanpa had, tetapi hanya membolehkan anda menggunakan pemampatan tanpa kerugian melainkan anda melanggan WPMU DEV ulasan kami.

Semak Pemalam Anda

Sekiranya anda mempunyai laman web yang sangat lembap, meninjau pemalam anda boleh menjadi salah satu langkah terbaik yang anda buat. Saya cadangkan untuk melihat senarai pemalam anda dua kali. Pada ulasan pertama anda, kenal pasti pemalam yang tidak anda gunakan atau tidak perlukan, nyahaktifkannya dan kemudian padamkannya.

Sekarang setelah menyingkirkan plugin yang tidak perlu, kini saatnya untuk meninjau apa yang tersisa untuk melihat apakah ada ruang untuk diperbaiki. Pastikan setiap plugin ditawarkan terbaik: Terdapat beribu-ribu plugin di repositori, jadi pilihlah plugin yang dipercayai, diuji dan berkualiti tinggi. Seperti biasa, kami memberi anda perlindungan – lihat panduan kami untuk memilih pemalam untuk beberapa petua untuk mendapatkan yang terbaik.

Anda harus mempunyai sebanyak mungkin plugin, kerana dengan mengoptimumkan penggunaan plugin anda * anda akan menurunkan jumlah permintaan yang dibuat oleh laman web anda, yang meningkatkan kecepatan bahkan lebih.

* Menggunakan lebih banyak pemalam tidak akan melambatkan laman web anda secara automatik kerana bergantung pada apa yang sebenarnya dilakukan oleh setiap pemalam dan seberapa baik pengekodannya. Tetapi, melainkan jika anda mempunyai pengetahuan untuk menganalisis prestasi pemalam sendiri, lebih baik anda mematuhi peraturan kasar bahawa lebih banyak pemalam bermaksud laman web yang lebih perlahan.

Dayakan Pemampatan Gzip

Ukuran laman web dapat menyumbang kepada kelajuan memuat turun. Dengan menggunakan gzip untuk memampatkan laman web (ini seperti menggunakan arkib zip), anda boleh mengurangkan ukuran halaman anda, dan begitu juga waktu yang diperlukan untuk mengambilnya. Rata-rata, gzip dapat mengurangkan saiz fail sekitar 70%.

Banyak plugin prestasi / caching WordPress sudah mempunyai ciri untuk membolehkan pemampatan gzip. Ini termasuk WP Rocket, WP Super Cache dan WP Fastest Cache. Terdapat juga plugin khusus yang disebut Enable Gzip Compression yang memberi tumpuan sepenuhnya kepada pemampatan gzip.

Atau, anda boleh mengaktifkannya secara manual dengan mengedit fail .htaccess anda – lihat panduan kami.

Minimumkan dan Gabungkan Fail

Menyatukan (menggabungkan) fail membantu mengurangkan jumlah permintaan yang dibuat oleh laman web. Sekiranya laman web anda mengandungi sepuluh JavaScript dan sepuluh fail CSS, anda membuat 20 permintaan. Sekiranya anda menggabungkan semua fail JavaScript anda ke dalam satu fail, walaupun (dan melakukan hal yang sama untuk CSS anda), anda akan mengurangkan permintaan anda menjadi dua, yang akan menjimatkan banyak masa memuatkan anda.

Meminimumkan fail adalah cara lain yang berguna untuk mengurangkan saiznya. Kod ditulis untuk dibaca oleh manusia, tetapi mesin tidak memerlukan semua nama jarak jauh dan pemboleh ubah yang boleh dibaca. Pengurangan dapat menghilangkan semua yang hanya diperlukan untuk dibaca, seperti ruang, jeda baris dan komen.

Beberapa pemalam cache / prestasi WordPress merangkumi alat terbina dalam untuk ini. Contohnya, WP Rocket membolehkan anda melakukan minifikasi dan penggabungan.

Sekiranya anda sudah mempunyai penyelesaian caching (atau host anda menggunakan caching), anda juga boleh menggunakan plugin Autoptimize percuma untuk meminimumkan dan menggabungkan fail anda.

Tugas Pembangunan

Sebagai pemilik / pengguna laman web, hanya ada banyak yang boleh anda lakukan untuk mempercepat laman web anda. Banyak dosa mendasar dilakukan dalam kod tersebut, dan tidak banyak yang dapat anda lakukan mengenai perkara itu – melainkan jika anda tidak mahu tangan anda kotor! Tanpa membimbangkan, inilah masalah paling biasa yang akan anda hadapi – dan cara menyelesaikannya.

Letakkan Skrip di Footer

Memuatkan skrip memerlukan permintaan dan lebar jalur yang berharga. Walaupun beberapa perlu dimuatkan di tajuk (bahagian laman web yang dimuat terlebih dahulu), kebanyakan akan berfungsi dengan baik jika dimuat di footer – bahagian laman web yang dimuat terakhir. Pada masa penyemak imbas memuatkan footer laman web anda, ia akan memuatkan kandungan anda, jadi penonton dapat mula membaca sambil skrip di footer dimuat.

Penyelesaiannya adalah dengan bergerak sebanyak mungkin ke footer. Di WordPress, anda boleh melakukan ini menggunakan fungsi wp_enqueue_script () – lihat dokumentasi yang dipautkan untuk maklumat lebih lanjut.

Sekiranya anda tidak mahu menggali kod, anda juga boleh menggunakan plugin Async JavaScript percuma untuk sekurang-kurangnya menangguhkan memuat beberapa JavaScript di laman web anda.

Muatkan Kandungan Penting Pertama

Jenis logik yang sama dapat diterapkan pada bagaimana struktur kandungan anda. Sekiranya bar sisi anda dimuat sebelum kandungan anda dan ada yang tidak beres, ia akan memuatkan keseluruhan laman web. Sekiranya dimuatkan selepas kandungan anda, ia masih boleh menyebabkan laman web digantung, tetapi, pada masa itu, kandungan utama akan dimuat.

Susun kod anda dengan cara yang membolehkan kandungan utama anda dimuat secepat mungkin, jadi jika ada yang salah, pengguna mesti melihat sesuatu – dan mereka mungkin tidak menyedari masalahnya.

Optimumkan Pangkalan Data Anda

Dengan berlalunya masa, pangkalan data apa pun akan merosot. Lebih teruk kod anda, semakin cepat ini berlaku. Nasib baik, MySQL mempunyai beberapa alat hebat yang dibina untuk memperbaiki masalah ini. Pangkalan data yang besar memakan lebih banyak RAM dan melambatkan pertanyaan, yang menyebabkan masa pemprosesan lebih lama, yang dapat menambah masa muat hingga sepuluh saat!

SiteGround mempunyai tutorial singkat tentang mengoptimumkan pangkalan data MySQL menggunakan pertanyaan SQL, dan satu menggunakan phpMyAdmin untuk mengoptimumkan pangkalan data.

Pemikiran Akhir

Seperti yang anda lihat, ada banyak anda boleh lakukan untuk mempercepat laman web anda! Beberapa kaedah adalah untuk pembangun (atau untuk yang lebih berani), tetapi ada sekumpulan tweak mudah yang boleh anda lakukan sebagai pengguna biasa untuk meningkatkan kelajuan laman web anda, terutama dengan bantuan beberapa plugin percuma atau berpatutan.

Sekiranya anda memilih hosting berkualiti, pandai menggunakan plugin yang anda gunakan, dan melakukan beberapa pengoptimuman asas (seperti memampatkan gambar dan melaksanakan caching halaman), anda harus mempunyai laman web WordPress yang dapat memuat dalam waktu kurang dari tiga saat.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map