Ulasan Jetpack WordPress Plugin – Sekiranya Anda Menggunakannya?

Tawaran WordPress


Jetpack by WordPress.com adalah plugin peningkatan, prestasi dan keselamatan laman web, yang dikembangkan oleh Automattic (syarikat di belakang WordPress.com.

Dengan lebih daripada 5 juta pemasangan aktif, Jetpack tidak diragukan lagi adalah salah satu plugin WordPress yang paling popular di pasaran. Dengan begitu banyak ciri hebat, mudah difahami mengapa ia digunakan oleh begitu banyak pemilik laman web.

Dalam artikel ini, saya akan menunjukkan kepada anda ciri utama Jetpack dan menerangkan mengapa anda harus mempertimbangkan untuk menggunakannya dengan laman web WordPress anda.

Apa itu Jetpack dan Mengapa Anda Perlu Menggunakannya?

Jetpack dilancarkan oleh Automattic pada tahun 2011.

Pengasas bersama WordPress Matt Mullenweg pertama kali memperkenalkan idea Jetpack semasa ceramahnya di persidangan State of the Word WordCamp di San Francisco pada tahun 2009. Visi beliau adalah bahawa Jetpack akan menjadi ‘cara untuk memberikan kesamaan ciri antara WordPress.com dan WordPress .org untuk semua orang ‘.

Versi pertama Jetpack merangkumi lapan ciri popular: Kad Hover, statistik, pemeriksa ejaan ‘After the Deadline’, widget Twitter, kod pendek, pautan pendek, butang perkongsian media sosial dan alat matematik LaTeX. Jetpack memanggil modul ciri ini.

Selama lapan tahun kebelakangan ini plugin terus dikembangkan dan diperhalusi, dan bilangan modul telah meningkat menjadi 43. Walau bagaimanapun, Jetpack jauh lebih banyak daripada modul yang ditawarkannya.

Pelan Jetpack Anda

Seperti yang dibayangkan oleh Matt, Jetpack memang menjadi jambatan antara WordPress.com dan WordPress.org.

Perkhidmatan Automattic popular dari WordPress.com, seperti tema WordPress.com, telah disatukan ke dalam Jetpack, sementara perkhidmatan sandaran mereka, VaultPress, telah sepenuhnya dipindahkan ke Jetpack. Hari ini, laman web VaultPress tidak lebih daripada halaman arahan yang mempromosikan Jetpack.

Integrasi sebenar dengan WordPress.com berlaku di belakang tabir. Senjata rahsia Jetpack adalah kemampuannya untuk menggunakan infrastruktur hosting WordPress.com yang cepat dan selamat, dan, dengan memunggah kerja berat ke pelayan mereka yang cekap, Jetpack dapat meningkatkan prestasi laman web anda dengan ketara dengan mengurangkan jumlah tugas intensif yang dilakukan oleh laman web anda..

Modul Jetpack Gutenberg

Sama ada peningkatan dalam prestasi dan keselamatan laman web, melihat berapa banyak pengunjung laman web yang anda miliki atau menambahkan ciri blogging yang berguna ke kotak alat laman web anda, terdapat banyak alasan yang baik untuk memasang Jetpack.

Apa yang sangat menarik ialah setiap pemilik laman web WordPress menggunakan Jetpack dengan alasan yang berbeza. Sebagai persediaan untuk artikel ini, saya mempunyai perbualan e-mel yang panjang dengan pengasas WinningWP Brin Wilson, di mana kami mendapati fungsi Jetpack yang penting baginya tidak begitu penting bagi saya, dan sebaliknya.

Di sinilah terletaknya keindahan Jetpack: Plugin ini menawarkan puluhan ciri berguna, tetapi anda hanya perlu mengaktifkannya yang sesuai dengan anda.

Mari kita lihat lebih dekat apa yang ditawarkan oleh Jetpack.

Laman Web WordPress Selamat

Keselamatan berada di tengah-tengah Jetpack, dan ia menawarkan banyak ciri yang dapat menjadikan laman web anda lebih selamat dari serangan.

Di menu navigasi utama untuk tetapan Jetpack, keselamatan disenaraikan terlebih dahulu, kerana ini adalah kategori yang paling penting. Kategori lain adalah persembahan, penulisan, perkongsian, perbincangan dan lalu lintas.

Menu Navigasi Jetpack

Keutamaan bagi setiap pemilik laman web adalah menjaga keselamatan laman web mereka dan memastikannya tetap dalam talian. Jetpack menyediakan pelbagai alat keselamatan untuk membantu melindungi laman web anda dari penyerang dan terus menjalankannya.

Fitur Pengesahan Selamat Jetpack membolehkan anda menukar sistem log masuk anda ke WordPress.com, memaksa pengguna menggunakan kata laluan selamat. Terdapat juga pilihan untuk menggunakan pengesahan dua faktor yang, jika dipilih, memerlukan pengguna memasukkan kod pengesahan dari SMS yang dikirim ke telefon mereka.

Sistem log masuk anda dapat dilindungi lebih jauh dengan Brute Force Attack Protection. Apabila anda mengaktifkan ciri ini, IP jahat yang cuba mengakses laman web anda menggunakan kombinasi nama pengguna dan kata laluan biasa akan disekat secara automatik. Alamat IP yang sah boleh dimasukkan ke dalam senarai putih, jadi pentadbir, editor dan kakitangan lain tidak dikecualikan dari senarai hitam.

Jumlah serangan yang dicegah Jetpack dipaparkan di papan pemuka utama anda.

Perlindungan Serangan Brute Force dan Pemantauan Waktu Henti

Rancangan premium dan profesional Jetpack juga menawarkan Pengimbasan Keselamatan. Laman web anda akan diimbas secara automatik setiap hari untuk perisian hasad, peretasan dan kod mencurigakan lain – dengan banyak ancaman yang diketahui akan segera dihapus apabila dikesan. E-mel dihantar kepada anda setiap kali ancaman dikesan.

Sekiranya laman web anda tidak berfungsi kerana masalah hosting laman web, serangan atau apa sahaja, ciri Jetpack’s Downtime Monitoring akan memberitahu anda melalui e-mel dan / atau mudah alih. Alat ini akan memeriksa sama ada laman web anda dalam talian setiap lima minit, jadi anda akan diberitahu sebaik sahaja ada masalah.

Seperti yang dinyatakan sebelumnya, perkhidmatan sandaran VaultPress Automattic telah disatukan ke dalam Jetpack dan tidak lagi tersedia sebagai perkhidmatan mandiri. Itu termasuk dalam semua rancangan Jetpack premium.

Jetpack akan melakukan sandaran secara automatik, dan membolehkan pemulihan laman web satu klik dan migrasi laman web. Dalam rancangan peribadi dan premium Jetpack, satu sandaran laman web dibuat setiap hari, dan sandaran disimpan selama 30 hari. Sekiranya anda menaik taraf ke rancangan profesional Jetpack, sandaran laman web dibuat setiap jam, dan semua sandaran disimpan selama anda menggunakan Jetpack.

Memuat turun Sandaran di Jetpack

Ciri berguna lain ialah Log Aktiviti. Ini menyediakan log audit setiap aktiviti di laman web anda. Ini berguna untuk penyahpepijatan, pengurusan pengguna dan penjejakan umum.

Perkara hebat mengenai ciri keselamatan dan sandaran Jetpack adalah bahawa semua perkara berlaku di latar belakang, dan anda hanya dimaklumkan apabila berlaku sesuatu. Ini mengurangkan jumlah masa yang anda perlukan untuk menguruskan laman web anda.

Kemas kini Auto-Plugin

Salah satu tugas penyelenggaraan yang paling penting yang harus dilakukan oleh pemilik laman web WordPress adalah kemas kini pemalam.

Mengemas kini pemalam anda bukan sahaja memastikan anda mempunyai ciri terkini, ia juga bermaksud anda mempunyai pembaikan pepijat dan peningkatan keselamatan terkini.

Kemas kini Auto-Plugin

Plugin WordPress boleh dikemas kini secara automatik oleh Jetpack. Ciri ini disenaraikan di tab keselamatan, tetapi apabila anda mengklik pada pautan, anda akan dibawa ke WordPress.com.

Di halaman pemalam, anda akan melihat senarai semua pemalam WordPress yang dipasang di laman web anda. Setiap pemalam boleh dinyahaktifkan dari halaman ini, dan anda boleh memilih sama ada ia diperbaharui secara automatik.

Fungsi ini tidak menyokong pemalam WordPress yang dimuat turun di luar repositori plugin WordPress.org, jadi, jika anda memasang pemalam WordPress premium di laman web anda, anda masih perlu mengemas kini dari kawasan pentadbir WordPress anda.

Anti spam

Spam tetap menjadi salah satu masalah besar bagi pemilik laman web.

Walaupun laman web anda tidak mempunyai masalah spam yang besar, anda masih perlu meluangkan masa setiap minggu untuk menghapus komen spam yang telah disiarkan oleh bot. Kegagalan menghapus spam boleh menjadikan laman web anda kelihatan tidak profesional, dan bahkan boleh menyebabkan laman web anda disenarai hitam atau dilarang oleh mesin pencari. Beberapa laman web memilih untuk menghapus komen dari laman web mereka sama sekali kerana masalah buruk dengan spam.

Automattic telah berada di barisan hadapan dalam pertarungan ini selama bertahun-tahun dengan plugin anti-spam Akismet mereka yang popular. Plugin terus dibungkus dengan semua muat turun WordPress di samping Hello Dolly yang tidak berguna.

Penapisan Spam

Semua rancangan premium Jetpack menawarkan Penyaringan Spam. Ini adalah lanjutan dari Akismet yang digambarkan oleh Automattic sebagai setara dengan rancangan Akismet Plus (yang berharga $ 5 sebulan sendiri).

Ciri penyaringan spam secara automatik menyaring spam yang diketahui dari komen, pingback dan penyerahan borang hubungan. Komen yang telah ditandai sebagai spam dapat ditinjau, dan anda dapat melihat aktiviti spam baru-baru ini di laman web anda.

Carian yang Dipertingkatkan

Enjin carian WordPress lalai mempunyai reputasi sebagai, baik, benar-benar buruk. Ia lambat, menyebabkan tamat masa di laman web yang lebih besar, dan hasil carian yang dihasilkan tidak relevan.

Anda yang menaik taraf rancangan profesional Jetpack dapat mengatasi masalah ini dengan memanfaatkan Jetpack Search for WordPress.

Dikuasakan oleh Elasticsearch, Jetpack Search akan memberikan hasil yang cepat relevan dan menghilangkan kesilapan masa tamat MySQL.

Cari Jetpack untuk WordPress

Widget Jetpack Search meningkatkan fungsi carian untuk pelawat laman web dengan ketara dengan menambahkan kategori dan penapisan tag, dan kemampuan untuk menyusun hasil mengikut kesesuaian atau tarikh. Anda boleh, bagaimanapun, terus menggunakan widget carian WordPress lalai jika anda mahu.

Pembangun juga dapat mengakses Elasticsearch API untuk menyesuaikan permintaan carian, dan widget carian dapat digayakan agar sesuai dengan tema WordPress Anda.

Peningkatan Prestasi

Selain meningkatkan kelajuan hasil carian, Jetpack dapat membantu anda untuk mengurangkan masa memuat halaman di laman web anda.

Di kawasan tetapan prestasi, anda akan melihat ciri yang disebut Site Accelerator. Sekiranya anda mengaktifkannya, gambar akan diubah saiznya secara automatik untuk peranti mudah alih dan gambar dan fail statik akan dioptimumkan dan disajikan dari Rangkaian Penghantaran Kandungan pantas (CDN) yang telah menyebarkan pusat data di seluruh dunia.

Ciri ini bukan sahaja dapat meningkatkan kelajuan laman web anda, tetapi juga dapat mengurangkan kos lebar jalur hosting anda.

Prestasi & Kelajuan Jetpack

Lazy Loading dapat digunakan untuk menunda pemuatan fail gambar dalam kandungan anda. Halaman anda akan dimuat lebih cepat akibatnya, kerana gambar hanya perlu dimuat turun setelah pengguna menatal ke bawah halaman. Fungsi ini berfungsi bersama dengan Jetpack Content Delivery Network.

Ciri lain yang berfungsi dengan CDN adalah Video Hosting. Termasuk dalam rencana premium dan profesional Jetpack, ia dapat digunakan untuk menyampaikan video dengan cepat tanpa iklan.

Satu perkara yang saya sukai mengenai ciri prestasi Jetpack adalah tidak ada batasan berapa banyak gambar, video atau fail yang dioptimumkan di CDN mereka.

Statistik Laman web

Statistik Laman telah menjadi ciri penting Jetpack sejak dilancarkan. Ini membolehkan anda melihat statistik mengenai laman web anda dari kawasan pentadbir WordPress, di WordPress.com dan melalui aplikasi mudah alih WordPress.

Anda boleh menggunakan statistik ini untuk mendapatkan pemahaman yang lebih baik mengenai pembaca anda dan kandungan apa yang mereka lihat di laman web anda.

Statistik merangkumi perujuk teratas, klik, istilah mesin carian, catatan dan halaman teratas, lokasi pelawat, langganan, pengikut media sosial, dan banyak lagi. Hasilnya dapat ditunjukkan dalam beberapa hari, minggu, bulan dan bahkan bertahun-tahun.

Statistik Laman Web Jetpack

Saya selalu menjumpai Statistik Laman untuk melengkapkan Analitis Google dengan baik, kerana menunjukkan banyak maklumat mengenai laman web saya dalam format yang lebih mudah.

Adalah lebih baik untuk memeriksa statistik dari kawasan pentadbir WordPress anda, tetapi saya mendorong anda untuk melihat statistik anda di WordPress.com juga, kerana menunjukkan banyak metrik tambahan.

Langganan

Langganan Jetpack adalah cara yang baik untuk berhubung dengan pembaca anda dan mendorong mereka untuk kembali ke laman web anda.

Ia dapat menghantar e-mel kepada pelanggan secara automatik setiap kali anda menerbitkan catatan baru. Kemas kini komen juga dapat diberikan kepada mereka yang mencentang kotak di borang komen anda.

Borang Langganan Jetpack

Saya sebelum ini menggunakan perkhidmatan seperti MailChimp dan GetResponse untuk menyampaikan kemas kini pos kepada pelanggan blog saya. Walau bagaimanapun, saya beralih ke Langganan Jetpack pada tahun 2017.

Ramai blogger mungkin merasakan bahawa alat langganan Jetpack terlalu asas, tetapi, bagi saya, itulah kekuatan terbesarnya. Saya cadangkan mencubanya jika anda mencari kaedah yang berkesan untuk memberitahu pembaca secara automatik ketika anda menerbitkan kandungan baru.

Peningkatan Blogging

Sebagai pencipta kandungan, saya selalu mencari kaedah untuk menjadi lebih produktif.

Langganan adalah salah satu ciri Jetpack kegemaran saya. Walau bagaimanapun, pemalam menyediakan banyak alat tambahan yang akan disukai oleh blogger dan pencipta kandungan lain.

Ciri Penyisipan Kandungannya menggunakan kod pendek untuk mempermudah proses memasukkan video, audio, dokumen, media sosial dan banyak lagi. Anda juga dapat meningkatkan bagaimana gambar dipaparkan kepada pembaca dengan meletakkannya di galeri, karusel dan tayangan slaid.

Markdown dapat digunakan untuk mempercepat proses pemformatan kandungan. Contohnya, anda boleh menjadikan teks tebal dengan meletakkan dua tanda bintang sebelum dan selepas teks yang ingin anda ketengahkan. Alat penanda matematik LaTeX juga tersedia.

Post by Email adalah alat yang harus diketahui oleh lebih banyak pengguna WordPress. Ini dapat digunakan untuk menerbitkan artikel baru dengan hanya mengirim email ke alamat email yang dihasilkan oleh Jetpack. Saya menganggap ini akan menjadi terhad, tetapi anda boleh menentukan tajuk, kandungan, tag dan kategori siaran. Anda juga boleh memformat teks dan melampirkan gambar dan galeri gambar.

Carousel Imej Jetpack

Jetpack juga menawarkan Post Berkaitan. Dengan satu klik, anda dapat memaparkan catatan blog yang berkaitan yang telah anda terbitkan dengan gambar kecil gambar yang sesuai, yang merupakan kaedah terbaik untuk mengekalkan pengunjung di laman web anda lebih lama.

Salah satu masalah terbesar dengan plugin entri yang berkaitan dengan WordPress ialah mereka boleh menggunakan CPU dan memperlahankan halaman anda. Ini bukan masalah dengan Jetpack, kerana catatan berkaitan diproses di pelayan pantas WordPress.com.

Borang Komen Jetpack menggantikan borang komen WordPress lalai, dan merupakan peningkatan besar, kerana ia membolehkan pengguna log masuk menggunakan akaun WordPress.com, Google, Twitter atau Facebook.

Langganan disatukan ke dalam borang komen, yang merupakan cara yang efektif untuk mendorong orang untuk melanggan laman web anda, kerana mereka sudah terlibat. Pengulas juga boleh mendapatkan kemas kini mengenai komen baru melalui e-mel.

Borang Komen yang dipertingkatkan

Jetpack mempunyai sokongan hebat untuk media sosial.

Pilihannya termasuk sistem seperti, widget ikon media sosial, widget Twitter dan Facebook, dan butang perkongsian media sosial untuk catatan dan halaman anda.

Ciri yang paling sering saya gunakan ialah Publikasikan. Setiap kali anda menerbitkan catatan blog baru, mesej pemberitahuan dapat dihantar ke rangkaian media sosial pilihan anda. Facebook, Twitter, LinkedIn dan Tumblr disokong.

Perkongsian Media Sosial

Malangnya, ciri Proofreading Jetpack, yang dikuasakan oleh After the Deadline, diam-diam berhenti pada tahun 2019. Saya memahami alasan di sebalik ini kerana terdapat banyak pelanjutan penyemak imbas semula di pasaran, tetapi saya selalu menganggapnya berguna.

Secara keseluruhan, saya percaya blogger dan penulis akan menghargai fungsi tambahan yang disediakan oleh Jetpack untuk pencipta kandungan.

Penambahbaikan Tema WordPress

Sesiapa yang memasang Jetpack memperoleh akses ke lebih dari seratus tema WordPress dari WordPress.com, dan 200 lagi tersedia untuk mereka yang menaik taraf ke Jetpack profesional.

Halaman maklumat untuk setiap tema jauh lebih baik daripada di WordPress.org, kerana ia menunjukkan lebih banyak pratonton gambar dan perincian mengenai keperluan tema. Standard reka bentuknya juga sangat bagus. Walau bagaimanapun, direktori tema WordPress.org tetap menjadi tempat terbaik untuk mencari tema WordPress percuma, kerana terdapat ribuan reka bentuk yang disenaraikan di sana.

Tema Percuma Jetpack

Bahagian peningkatan tema boleh didapati di halaman tetapan penulisan, dan menampilkan tiga pilihan tema yang berguna: Gulungan Tak Terbatas, CSS Kustom dan Tema Mudah Alih.

Infinite Scroll boleh digunakan dalam satu daripada dua cara. Salah satu pilihan adalah menampilkan butang yang membolehkan pembaca memuatkan lebih banyak catatan yang akan ditampilkan, tetapi pilihan yang lebih praktikal adalah memuatkan catatan secara automatik semasa pembaca menatal halaman anda.

CSS tersuai membolehkan anda menambahkan kod gaya anda sendiri. Perkara yang menarik mengenai ciri ini ialah mengekalkan 25 semakan CSS terakhir yang anda buat, jadi anda dapat membandingkan kod, dan, jika perlu, memulihkannya.

Tema Jetpack Mobile

Sekiranya anda ingin menjadikan kandungan laman web anda lebih mudah diakses, anda mungkin ingin mempertimbangkan untuk mengaktifkan Tema Bergerak Jetpack. Ia menyokong gambar unggulan dan membolehkan anda memaparkan petikan dan bukannya catatan blog penuh.

Anda yang menggunakan reka bentuk WordPress lama yang tidak responsif harus memeriksanya.

Widget Jetpack

Lebih daripada 20 widget WordPress tersedia melalui Jetpack.

Anda perlu mengaktifkan widget di halaman tetapan penulisan, kerana dinonaktifkan secara lalai.

Tetapan Widget Jetpack

Terdapat pelbagai widget yang ditawarkan, termasuk untuk Twitter, Facebook, Flickr, Google Translate, profil pengarang, acara yang akan datang, catatan blog teratas dan banyak lagi.

Pilihannya agak terhad di kebanyakan widget ini, tetapi, dengan mengaktifkan widget Jetpack, anda dapat menyelamatkan diri anda daripada tidak memasang plugin WordPress tambahan.

Widget Jetpack

Jetpack juga membolehkan anda menentukan siapa yang melihat widget anda. Sekiranya anda mengaktifkan kawalan keterlihatan widget, anda boleh mengatakan sama ada widget tertentu ditunjukkan untuk jenis halaman, kategori, tag, tarikh dan pengarang tertentu.

Semua ini dilakukan melalui satu siri pernyataan IF yang anda buat. Anda juga boleh menetapkannya agar semua syarat dipenuhi. Ini mengubah semua pernyataan IF kepada pernyataan AND.

Kebolehlihatan Widget Jetpack

Pastikan untuk melihat halaman sokongan widget Jetpack untuk senarai lengkap widget yang tersedia.

Ciri Hebat Lain

Jetpack mempunyai begitu banyak ciri sehingga mustahil untuk merangkumi semuanya dalam satu artikel, tetapi, di bahagian ini, saya ingin membincangkan perkara-perkara menarik lain yang dapat dilakukan oleh Jetpack secara ringkas.

Portofolio & Jenis Pos Testimoni boleh diaktifkan dari halaman tetapan penulisan Jetpack. Testimoni adalah kaedah terbaik untuk memaparkan petikan dari pelanggan dan orang penting dalam industri anda.

Portofolio boleh diletakkan ke dalam pelbagai jenis projek (kategori) dan mempunyai tag yang diberikan kepadanya. Oleh kerana jenis kiriman tersuai digunakan, anda mempunyai lebih banyak kelenturan dengan cara media dipaparkan berbanding dengan galeri biasa.

Portfolio Jetpack

Borang Kenalan Jetpack cukup asas, tetapi saya peminat, kerana ini adalah kaedah yang baik untuk membina borang hubungan mudah dengan cepat.

Ini membolehkan beberapa orang diberitahu ketika e-mel dihantar.

E-mel Borang Hubungan Jetpack

Empat bidang tersedia dalam bentuk: Nama, e-mel, laman web dan mesej, dan anda boleh menentukan bidang mana yang diperlukan dan memasukkan nilai lalai untuknya.

Medan Borang Hubungan Jetpack

Di bahagian tetapan lalu lintas, anda akan melihat pilihan untuk mengaktifkan pautan pendek, peta laman dan pengesahan laman web.

Pautan pendek WP.me ​​boleh dihasilkan untuk catatan dan halaman anda. Ini boleh berguna semasa berkongsi pautan di laman media sosial seperti Twitter.

Jetpack menawarkan dua jenis peta laman web XML. Peta laman pertama dirancang untuk enjin carian, seperti Google, Yahoo !, Bing dan Ask.com. Peta laman kedua akan membantu anda memasukkan artikel berita terkini anda di Google News.

Laman web anda dapat disahkan dengan enjin carian utama dengan Alat Pengesahan Tapak Jetpack. Google, Bing, Pinterest dan Yandex disokong. Ini akan menyelamatkan anda daripada harus mengesahkan pemilikan laman web menggunakan kaedah pengesahan alternatif, seperti memuat naik fail ke laman web anda.

Pengesahan Tapak Jetpack

Anda yang menaik taraf ke rancangan premium atau profesional Jetpack juga akan menambah fungsi untuk Google Analytics, alat pratonton SEO, integrasi PayPal dan kelayakan untuk rangkaian iklan WordPress.com.

Saya tidak pasti mengapa penyatuan Google Analytics dikhaskan untuk rancangan premium, memandangkan betapa mudahnya menambahkan kod penjejakan ke laman web anda. Mudah-mudahan, ini akan tersedia dalam semua versi Jetpack pada masa akan datang.

Modul Search Engine Optimization akan membantu anda menambahkan maklumat meta ke halaman, dan mengubah apa yang ditulis untuk tajuk, keterangan dan banyak lagi.

Program Iklan Jetpack untuk Laman Web WordPress dapat digunakan untuk meningkatkan pendapatan ke laman web anda. Iklan dioptimumkan untuk lokasi geografi dan lokasi pelawat laman web, dan anda boleh menyemak statistik dan pendapatan anda di WordPress.com.

Seperti namanya, Butang Pembayaran Ringkas membantu anda memasukkan butang PayPal ke laman web anda. Untuk setiap butang, anda dapat menentukan gambar produk, tajuk produk, keterangan produk, harga produk dan alamat e-mel PayPal yang sesuai yang ingin anda bayar.

Menghidupkan dan Mematikan Modul

Di bahagian bawah setiap halaman di Jetpack terdapat menu navigasi. Pautan modul dalam menu ini akan membawa anda ke halaman di mana anda dapat melihat semua modul Jetpack, dan mengaktifkan dan menyahaktifkannya.

Jetpack Footer

Halaman modul memaparkan semua modul Jetpack dalam senarai. Ini adalah kaedah praktikal untuk melihat modul mana yang aktif dan mana yang tidak.

Modul boleh disusun mengikut urutan abjad, atau mengikut yang terbaru atau popular. Anda juga boleh menapis modul mengikut kategori.

Senarai Modul Jetpack

Sekiranya anda tidak pasti mengapa fungsi tertentu tidak tersedia, periksa senarai modul Jetpack. Ini membantu anda dengan cepat melihat modul mana yang aktif, dan membolehkan anda menghidupkan dan mematikan pelbagai modul.

Menyesuaikan Modul Jetpack

Salah satu kelebihan Jetpack adalah kesederhanaannya.

Sebilangan besar ciri dalam Jetpack dapat diaktifkan dengan satu klik. Jetpack kemudian menguruskan segalanya untuk anda.

Ini adalah salah satu sebab saya suka Jetpack, tetapi, di beberapa kawasan, kekurangan pilihan penyesuaian boleh sedikit mengecewakan.

Modul Berkaitan Berkaitan adalah contoh terbaik dari ini. Ini adalah salah satu penyelesaian catatan berkaitan terpantas yang tersedia untuk pengguna WordPress, tetapi, dari kawasan tetapan Jetpack, anda hanya dapat memilih sama ada anda mahu tajuk ‘Berkaitan’ dipaparkan di atas siaran dan adakah lakaran kecil dipaparkan.

Kebimbangan yang lebih besar adalah catatan berkaitan yang dipaparkan tidak dibatasi oleh julat tarikh apa pun, yang menjadikan modul tidak dapat digunakan di blog yang mempunyai catatan lebih dari beberapa tahun.

Di blog peribadi saya, Jetpack akan menunjukkan artikel yang saya terbitkan lima, lapan atau bahkan 12 tahun yang lalu. Semua catatan blog ini kini sudah lapuk.

Oleh kerana itu, saya melumpuhkan modul di blog saya.

Gambar Kecil Catatan Berkaitan Asal

Semasa saya melumpuhkan catatan berkaitan di laman web saya, saya tidak menyedari Jetpack memang memberi anda cara untuk mengubahsuai modulnya.

Yang perlu anda buat hanyalah menambahkan beberapa coretan kod ke laman web anda.

Jetpack mempunyai halaman khusus yang menunjukkan kepada anda bagaimana anda dapat menyesuaikan catatan yang berkaitan dan sekitar selusin contoh diberikan. Anda boleh menyalin dan menampal kod yang berkaitan ke laman web anda, dan membuat penyesuaian yang anda fikirkan perlu.

Coretan kod boleh diletakkan di dalam fail functions.php tema anda. Walau bagaimanapun, penyelesaian yang lebih mudah adalah menggunakan plugin potongan kod WordPress. Saya lebih suka kaedah ini kerana ini bermaksud kodnya tidak terikat dengan tema WordPress tertentu.

Plugin yang saya cadangkan dipanggil Code Snippets. Untuk setiap coretan, anda boleh menambahkan kod anda, menamakannya, menambahkan keterangan, menambahkan teg, menetapkan keutamaannya, dan menentukan sama ada coretan itu dijalankan di hujung belakang atau hujung depan laman web anda.

Oleh kerana kod yang saya tambahkan adalah untuk modul catatan yang berkaitan, saya memilih untuk hanya menjalankan kod di hujung depan laman web saya.

Coretan Kod Catatan Berkaitan Saya

Dengan menggunakan contoh yang diberikan oleh Jetpack, saya dapat menyekat catatan yang berkaitan dengan yang diterbitkan dalam setahun yang lalu. Saya juga menambah jumlah catatan berkaitan yang dipaparkan dari tiga hingga enam.

Catatan Berkaitan Selepas Coretan Kod

Saya menggalakkan anda untuk melayari kawasan Sokongan Jetpack untuk potongan kode yang boleh digunakan untuk modul Jetpack kegemaran anda. Anda akan menemui coretan kod yang akan membantu anda mengubah langganan, borang hubungan, carian dan banyak lagi.

Dengan menerapkan beberapa potongan kode ke laman web anda, anda akan mendapat penghargaan yang lebih baik tentang bagaimana Jetpack dapat disesuaikan untuk memenuhi keperluan anda.

Saya fikir kaedah pengubahsuaian coretan kod masuk akal dalam kebanyakan situasi. Dengan mengurangkan jumlah pilihan di kawasan tetapan Jetpack, pemaju dapat memastikan pemalamnya tetap mesra pengguna dan pemilik laman web tidak dibanjiri dengan pilihan.

Diakui, ada beberapa modul Jetpack yang ingin saya lihat diperluas, tetapi Jetpack menawarkan potongan kod untuk kebanyakan pengubahsuaian yang saya perlukan.

Pelan Jetpack

Sebilangan besar ciri dalam Jetpack tersedia secara percuma. Satu-satunya syarat ialah anda mendaftar untuk akaun WordPress.com untuk menggunakan pemalam.

Namun, ada banyak alasan yang sah untuk menaik taraf ke salah satu daripada tiga rancangan Jetpack premium yang ada.

Pelan yang paling berpatutan adalah rancangan peribadi. Dengan hanya $ 3.50 sebulan, atau $ 39 setahun, anda boleh membuka kunci sandaran laman web anda setiap hari. Ini akan membolehkan anda melakukan pemulihan laman web satu klik dari sebarang sandaran yang dibuat dalam 30 hari sebelumnya.

Modul penapisan spam yang dikuasakan oleh Akismet juga termasuk dalam rancangan ini, bersama dengan aktiviti pengesanan dan sokongan keutamaan selama 30 hari.

Apabila anda menganggap bahawa sistem sandaran Jetpack sebelumnya dijual di VaultPress.com dengan harga $ 5 sebulan, dan fungsi penapisan spam berharga $ 5 sebulan jika anda membelinya secara langsung dari Akismet.com, rancangan peribadi Jetpack hanya menawarkan nilai terbaik untuk wang $ 3.50 sebulan.

Harga Jetpack

Pelan premium Jetpack berharga $ 9 sebulan atau $ 99 setahun. Meningkatkan ke rancangan ini meningkatkan keselamatan laman web anda dengan menambahkan pengimbasan perisian hasad dan pembaikan keselamatan automatik. Pelan ini juga merangkumi hosting video, integrasi Google Analytics, alat SEO, sokongan rangkaian iklan WordPress.com dan butang PayPal.

Jetpack professional adalah rancangan termahal, menjual pada harga $ 29 sebulan atau $ 299 setahun. Pelan ini meningkatkan sandaran dari setiap hari hingga setiap jam, dan semua sandaran disimpan selagi keahlian anda aktif.

Jetpack Search yang dikuasakan oleh Elasticsearch juga termasuk dalam rencana ini, serta 200 tema WordPress.com premium. Log aktiviti juga akan mengesan peristiwa sehingga satu tahun.

Seperti yang anda lihat, Automattic semakin agresif dengan harganya.

Fungsi teras Jetpack tetap percuma, tetapi, dengan menawarkan rancangan premium mereka dari hanya $ 3,50 sebulan, mereka menjadikannya sangat menarik untuk meningkatkan.

Pemikiran Akhir

Apa yang bermula pada tahun 2011 sebagai koleksi alat yang berguna telah berkembang menjadi salah satu plugin yang paling serba boleh di pasaran plugin WordPress.org.

Sekiranya anda menggunakan Jetpack di laman web WordPress anda sendiri?

Saya percaya bahawa, bagi kebanyakan pengguna WordPress, jawapan untuk soalan itu adalah YA. Walau bagaimanapun, ia bergantung pada fungsi apa yang anda perlukan.

Kaedah yang baik untuk menilai Jetpack adalah memasang plugin di laman web anda dan menguji setiap modulnya. Sekiranya anda mendapati bahawa Jetpack dapat menggantikan banyak pemalam WordPress, atau beberapa perkhidmatan pihak ketiga, maka masuk akal untuk terus menggunakannya.

Dengan memasang Jetpack di laman web WordPress saya sendiri, saya dapat berhenti menggunakan perkhidmatan pihak ketiga untuk pemantauan downtime, pemasaran e-mel dan perkongsian media sosial mengenai catatan blog baru. Saya juga menyahaktifkan pemalam WordPress untuk fungsi seperti catatan berkaitan dan pemuatan gambar yang malas.

Ringkasnya, Jetpack telah menjadi plugin WordPress yang mustahak bagi saya kerana ia menyelesaikan beberapa masalah penting dan membantu saya menguruskan laman web WordPress saya dengan lebih berkesan.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me