Tujuh Plugin Analitis Google Terbaik untuk WordPress (2020)

Tawaran WordPress


Sekiranya anda ingin memahami apa yang dilakukan oleh pelawat di laman web anda dan dari mana mereka datang, anda memerlukan alat analisis web. Dan berkaitan dengan analitik web, ada satu nama yang menguasai pasaran – Analitis Google.

Menurut W3Techs, Google Analytics digunakan oleh 85.1% dari semua laman web dengan alat analisis yang diketahui. Jadi, pada dasarnya, hampir setiap laman web yang anda lawati mungkin menggunakan Analitis Google.

Sekiranya anda mahu laman WordPress anda bergabung dengan kelab, terdapat dua laluan asas yang boleh anda ikuti untuk menambahkan Google Analytics ke laman web anda:

 1. Anda boleh menambahkan kod penjejakan secara manual ke laman web anda.
 2. Anda boleh menggunakan pemalam Analitis Google untuk WordPress.

Manfaat pendekatan kedua adalah bahawa, selain mempermudah penambahan skrip penjejakan, kebanyakan pemalam Google Analytics Google juga membantu anda bekerja dengan alat ini dengan cara lain – seperti melihat analisis laman web anda di dalam papan pemuka WordPress anda dan mengkonfigurasi lebih banyak kaedah penjejakan lanjutan.

Seperti yang dicadangkan oleh tajuk catatan ini, kita akan memfokuskan pada pendekatan kedua. Di bawah ini, saya akan berkongsi tujuh pemalam Analitis Google terbaik untuk WordPress, dan membantu anda memilih yang terbaik untuk keperluan anda.

MonsterInsights – PERCUMA / $ 199

Aktif di lebih daripada 2 juta laman web WordPress, MonsterInsights adalah pemalam Analitis Google yang paling popular di WordPress.org. Ia datang dari Syed Balkhi dan Awesome Motive, yang mungkin paling terkenal dengan WPBeginner.

Halaman utama plugin MonsterInsights

MonsterInsights melakukan beberapa perkara yang berbeza untuk membantu anda bekerja dengan Google Analytics di WordPress. Ia:

 1. Membantu anda menambahkan skrip penjejakan Google Analytics ke laman web anda tanpa perlu mengedit kod apa pun.
 2. Membolehkan anda melihat data Analitis Google di dalam papan pemuka WordPress anda.
 3. Membolehkan anda mengatur penjejakan yang lebih maju, seperti pautan penjejakan atau klik butang.

Setelah anda menyiapkannya, anda akan dapat melihat statistik laman web anda di dalam papan pemuka WordPress anda:

Laporan gambaran keseluruhan MonsterInsights di papan pemuka WordPress

Dengan versi premium, MonsterInsights menambah penjejakan yang lebih maju, seperti:

 • Penjejakan E-dagang yang dipertingkatkan untuk melihat statistik untuk kedai eCommerce anda (ini adalah ciri utama Analitis Google yang akan saya bicarakan dengan lebih mendalam di kemudian hari).
 • Pengaitan Pautan yang Disempurnakan untuk melihat butang / pautan tertentu yang mendapat klik terbanyak.
 • Penjejakan peristiwa khusus yang mudah untuk mewujudkan keadaan penjejakan anda sendiri.

Ia juga mempunyai beberapa ciri unik yang membantu anda membahagikan statistik anda mengikut ciri di WordPress menggunakan dimensi tersuai – contohnya:

 • Segmen pengguna WordPress yang dilog masuk berbanding pengguna yang tidak masuk untuk melihat tren.
 • Lihat jenis catatan mana yang mendapat trafik paling banyak.
 • Segerakan lalu lintas anda dengan kata kunci fokus dalam Yoast SEO.
 • Lihat bagaimana trafik anda berkorelasi dengan skor SEO Yoast anda. Contohnya, adakah halaman dengan skor SEO Yoast yang lebih tinggi mempunyai metrik yang lebih baik?
 • Lihat pengarang mana di laman web anda yang mendapat trafik paling banyak.

Sekiranya anda fikir anda akan menggunakan jenis analisis canggih ini, mungkin berbaloi untuk membayar versi premium MonsterInsights. Tetapi, jika anda hanya mahukan sesuatu yang membantu anda menambahkan kod penjejakan ke laman web anda dan melihat statistik asas, anda boleh menggunakan versi percuma (atau memilih pemalam lain).

ExactMetrics (GADWP) – PERCUMA

Dahulu dikenali sebagai Google Analytics Dashboard for WP (GADWP), plugin ini diperoleh oleh Awesome Motive pada tahun 2018 dan dijenamakan semula menjadi ExactMetrics.

Ya, Awesome Motive adalah syarikat yang sama di belakang pemalam MonsterInsights di atas.

Pemalam ExactMetrics WordPress

ExactMetrics adalah pemalam Analitis Google kedua yang paling popular di WordPress.org, dengan jumlah pemasangan aktif di lebih daripada satu juta laman web.

Walaupun sekarang berada di bawah payung yang sama, masih terdapat banyak perbezaan antara MonsterInsights dan ExactMetrics, sebab itulah ExactMetrics mendapat tempat tersendiri dalam senarai ini.

Pertama, sesuai dengan akar GADWPnya, ExactMetrics adalah 100% percuma. Selain itu, Syed dan Awesome Motive secara terbuka mengatakan bahawa mereka berhasrat untuk menjadikannya sebagai produk percuma 100%.

Oleh itu, sementara MonsterInsights mengunci beberapa ciri di belakang versi berbayar, anda tidak perlu membayar ExactMetrics.

Dari perspektif ciri, ExactMetrics menawarkan banyak ciri yang sama seperti yang anda dapatkan di MonsterInsights (malah ada yang memerlukan versi MonsterInsights berbayar, yang bagus jika anda mempunyai anggaran). Sebagai contoh:

 • Atribusi Pautan yang Dipertingkatkan
 • Statistik masa nyata
 • Penjejakan pautan / fail afiliasi
 • Penjejakan peristiwa tersuai
 • Lihat trafik oleh pengarang

Dengan itu, saya dapati antara muka MonsterInsights dirancang dengan lebih baik dan lebih senang digunakan. Oleh itu, jika anda tidak memerlukan akses ke ciri canggih tersebut secara percuma, anda mungkin lebih baik menggunakan MonsterInsights versi percuma sebagai gantinya.

Kit Laman oleh Google – PERCUMA

Site Kit adalah plugin rasmi yang baru dilancarkan dari Google. Ini membantu anda menghubungkan laman WordPress anda dengan enam perkhidmatan Google yang berbeza dan membawa data dari perkhidmatan tersebut ke papan pemuka WordPress anda.

Salah satu perkhidmatan tersebut adalah – anda meneka – Google Analitis.

Google Site Kit Pemalam WordPress

Perkhidmatan lain ialah Google Search Console, AdSense, PageSpeed ​​Insights, Google Optimize dan Google Tag Manager.

Kit Laman tidak menawarkan senarai ciri yang terperinci seperti MonsterInsights atau ExactMetrics, tetapi ia membantu anda dengan dua perkara:

 • Ini membantu anda menambahkan kod penjejakan Google Analytics ke laman WordPress anda.
 • Anda dapat melihat statistik asas untuk keseluruhan laman web anda dan halaman tertentu dari dalam papan pemuka WordPress anda.

Untuk menyiapkan laman web anda dengan Kit Laman, anda perlu melalui beberapa langkah kebenaran. Proses penyediaan tidak memerlukan sebarang kod, tetapi anda perlu mengklik sekumpulan butang.

Kemudian, anda dapat melihat statistik dari papan pemuka WordPress anda. Sekiranya anda pergi ke Kit Tapak → Papan Pemuka atau Kit Laman → Analitis, anda dapat melihat statistik peringkat tinggi untuk keseluruhan laman web anda, seperti:

 • Gambaran keseluruhan lalu lintas
 • Kandungan berprestasi terbaik anda

Satu perkara yang kemas di sini ialah Kit Laman juga memasukkan istilah pertanyaan carian dari Search Console di papan pemuka utama, sehingga anda dapat melihat bagaimana mereka sesuai dengan kandungan paling popular anda:

Papan pemuka utama Google Site Kit di WordPress

Anda juga boleh menggunakan kotak carian untuk membuka statistik halaman tertentu di laman web anda. Sekali lagi, pemalam merangkumi pertanyaan dari Search Console untuk halaman tertentu itu, yang sangat sesuai:

Papan pemuka halaman Google Site Kit di WordPress

Secara keseluruhan, jika anda tidak memerlukan ciri terperinci plugin lain, dan hanya mahukan penyelesaian mudah untuk melihat data asas dari semua perkhidmatan Google anda di satu tempat, ini adalah plugin yang sangat kemas.

Catatan: Sekiranya anda membaca ulasan pemalam di WordPress.org, anda akan melihat banyak ulasan satu bintang daripada orang yang menghadapi masalah. Secara peribadi, saya telah menggunakan Kit Laman di dua laman web saya selama berminggu-minggu sekarang dan semuanya berjalan lancar.

Penganalisis – PERCUMA / $ 39-Plus

Selain membantu anda menambahkan skrip penjejakan Google Analytics ke laman web anda, Analytify juga membolehkan anda melihat statistik terperinci tanpa meninggalkan laman WordPress anda.

Plugin Penganalisis

Anda dapat melihat statistik yang komprehensif di dalam papan pemuka WordPress anda, dan, ketika anda melayari bahagian depan laman web anda, anda juga dapat melihat statistik untuk setiap catatan dan halaman.

Ciri terakhir ini cukup bagus kerana memudahkan mengakses statistik untuk halaman tertentu tanpa perlu menggunakan penapis.

Walaupun versi percuma Analytify di WordPress.org sangat bagus untuk membuat papan pemuka statistik di laman WordPress anda, saya rasa ciri yang paling membezakan terdapat dalam versi premium.

Pertama, jika anda menjalankan kedai WooCommerce atau Easy Digital Downloads, versi berbayar membantu anda menyiapkan pelacakan E-dagang Enhanced Google Analytics dan melihat data tersebut di dalam dashboard anda.

Sekiranya anda tidak biasa dengan penjejakan E-dagang yang Disempurnakan, ini pada dasarnya bermaksud anda dapat melihat statistik khusus kedai di Google Analitis, seperti:

 • Urus Niaga
 • Jumlah pendapatan dan nilai pesanan purata
 • Kekerapan orang menambah / membuang barang ke / dari troli mereka
 • Klik produk
 • Penggunaan kupon
 • Penjejakan bayaran balik
 • Prestasi produk individu – mis. berapa kerap produk dibeli / ditambahkan ke troli

Anda bukan sahaja dapat mengumpulkan data tersebut, tetapi juga dapat melihat semuanya di dalam papan pemuka WordPress anda. MonsterInsights juga membolehkan anda menyiapkannya, tetapi saya peminat papan pemuka eCommerce Analytify.

Versi Pro juga menambah statistik masa nyata dan membolehkan anda menghantar sendiri laporan e-mel automatik.

Versi inti berbayar berharga $ 39, tetapi jika anda menjalankan kedai eCommerce, anda juga memerlukan tambahan WooCommerce atau EDD, yang masing-masing berharga $ 39 hingga $ 49. Anda juga boleh mendapatkan sekumpulan versi Pro dan tambahan WooCommerce dengan harga hanya $ 79, yang menjadikannya sedikit lebih murah daripada MonsterInsights.

Jetpack – $ 9 sebulan ATAU $ 99 setahun

Jetpack adalah plugin serbaguna yang popular dari Automattic, syarikat yang sama di belakang WordPress.com dan WooCommerce. Ini membantu anda melakukan banyak perkara, yang telah kami bicarakan secara terperinci dalam siaran ini.

Pemalam WordPress Jetpack

Dengan rancangan berbayar, Jetpack juga dapat membantu anda menyiapkan Google Analytics dan Penjejakan E-niaga yang Disempurnakan. Yang terakhir adalah ciri yang sama yang saya bicarakan dengan Analytify di bahagian sebelumnya.

Sekiranya anda hanya mahukan alat untuk menambahkan skrip penjejakan Google Analytics ke WordPress, anda boleh menemui banyak pilihan percuma yang baik, jadi jangan membayar Jetpack hanya untuk ciri Analitis Google-nya.

Tetapi jika anda sudah menggunakan Jetpack, atau jika anda berminat dengan ciri Jetpack berbayar lain (seperti sandaran automatik melalui VaultPress), maka anda juga boleh memanfaatkan fitur Google Analytics.

Selain itu, jika anda mempunyai kedai eCommerce, ciri penjejakan E-dagang Enhanced bagus kerana Jetpack menjadikannya mudah untuk menghidupkan dan mematikan metrik tertentu.

Ciri Analitis Google Jetpack hanya tersedia di Premium atau Profesional peringkat, masing-masing berharga $ 99 dan $ 299. Kedua-dua rancangan ini juga memberi anda akses kepada banyak ciri lain, yang membantu membenarkan kos.

Acara Analitis Google WP – PERCUMA / $ 79

Acara Analitis Google WP bukan pemalam Analitis Google serba guna, tidak seperti banyak pemalam lain dalam senarai ini. Sebaliknya, ia difokuskan untuk membantu anda memanfaatkan satu ciri Analitis Google khusus – Penjejakan Acara.

Pemalam WP Analitis Google WP

Sekiranya anda tidak biasa dengan Penjejakan Peristiwa Google Analytics, ciri ini pada dasarnya membolehkan anda mengatur tindakan tersuai anda sendiri yang ingin anda lacak.

Contohnya, anda dapat mengesan bilangan orang:

 • Klik butang CTA tertentu
 • Tonton video YouTube yang tersemat
 • Lihat gambar
 • Tatal ke bawah halaman

Penjejakan Acara membolehkan anda melakukan semua itu dan banyak lagi.

Kelemahannya adalah bahawa ia agak rumit untuk disiapkan, itulah yang ingin diperbaiki oleh pemalam ini untuk anda.

Ini memberi anda antara muka yang mudah di dalam papan pemuka WordPress anda dari mana anda boleh menyediakan Penjejakan Acara.

Yang ini pasti bukan untuk semua orang, tetapi, jika anda ingin dapat mengesan dan menganalisis tindakan tertentu dalam Analitis Google, ini adalah alat yang hebat.

Analitis Google GA – PERCUMA / $ 15

GA Google Analytics adalah pemalam Analitis Google yang popular dari Jeff Starr, seorang pembangun WordPress yang disegani. Ia terdapat dalam versi percuma dan berbayar.

Gambar pilihan pemalam GA Google Analytics

Terdapat dua cara untuk menggunakan pemalam ini:

Pertama, jika anda hanya mahukan pemalam yang ringkas dan ringan untuk membantu anda menambahkan kod penjejakan Google Analytics ke laman web anda, yang perlu anda lakukan ialah:

 1. Pasang pemalam percuma.
 2. Tambahkan ID penjejakan Analitis Google anda.
 3. Simpan tetapan anda.
 4. Mula menjejaki pelawat anda!

Anda juga mempunyai beberapa pilihan lain, seperti mengecualikan pengguna pentadbir untuk dilacak untuk mengelakkan mencemarkan data analisis anda dengan tindakan anda sendiri:

Tetapan pemalam Google Analytics GA

Sekiranya anda ingin menyiapkan pelaksanaan yang lebih rumit, GA Google Analytics juga dilengkapi dengan beberapa ciri lain yang mungkin berguna bagi anda, yang merupakan cara kedua untuk menggunakan pemalam.

Sebagai contoh, versi percuma di WordPress.org menyokong ciri berikut:

 • Iklan Paparan – untuk menyediakan iklan pemasaran semula.
 • Atribusi Pautan yang Dipertingkatkan – menjejaki pautan tertentu yang diklik pengguna.
 • Penamaan Nama IP – anonimkan alamat IP hits yang anda hantar ke Google Analytics.
 • Paksa SSL – memaksa Google Analytics untuk selalu menggunakan SSL, walaupun pada halaman HTTP.

Dengan versi berbayar, ia menambah ciri baru, seperti:

 • Kotak pelawat pelawat untuk membiarkan pengguna memilih untuk tidak mengikuti penjejakan Google Analytics (bagus untuk pematuhan GDPR!).
 • Pilihan yang lebih maju untuk memilih siapa yang hendak dijejaki. Sebagai contoh, anda boleh mengecualikan semua pengguna yang dilog masuk atau melumpuhkan penjejakan untuk catatan tertentu, jenis siaran, peranan pengguna dan banyak lagi.
 • Penjejakan tersuai, termasuk pilihan untuk menggunakan kod khusus pada bahagian kandungan tertentu.

Satu perkara yang tidak dilakukan oleh pemalam ini ialah menunjukkan statistik sebenar di dalam papan pemuka WordPress anda – anda perlu pergi ke Google Analytics untuk melihat data tersebut. Itu bukan kritikan – hanya sesuatu yang perlu diberi perhatian apabila anda mempertimbangkan bagaimana pemalam ini dibandingkan dengan yang lain.

Versi berbayar cukup berpatutan, bermula hanya $ 15 untuk penggunaan di satu laman web dan mulai dari $ 120 untuk laman web tanpa had. Semua rancangan itu juga disertakan kemas kini seumur hidup, yang bermaksud anda tidak perlu membayar untuk terus menerima kemas kini.

Apakah Plugin Analitis Google Terbaik untuk Anda?

Seperti biasa dengan senarai seperti ini, tidak ada satu plugin yang merupakan pilihan ‘terbaik’ dalam semua senario – ini bergantung pada ciri yang anda mahukan dan apa yang anda mahu bayar.

Sekiranya anda hanya mahukan cara mudah untuk menambahkan kod penjejakan Google Analytics ke WordPress dan tidak peduli dengan statistik papan pemuka, gunakan pemalam GA Google Analytics yang ringan. Dengan versi berbayar, anda juga dapat memperoleh akses ke fitur tambahan untuk mengawal di mana / kapan untuk menambahkan kod penjejakan.

Sebaliknya, jika anda ingin melihat statistik anda di dalam papan pemuka WordPress anda (bersama dengan beberapa ciri lain), anda mempunyai beberapa pilihan yang baik.

Sekiranya anda tidak memerlukan statistik yang terlalu terperinci, saya sangat menyukai plugin Site Kit rasmi oleh Google kerana menyatukan data dari pelbagai perkhidmatan Google di papan pemuka WordPress anda.

Sekiranya anda mahukan laporan yang lebih terperinci, seperti kemampuan menyusun mengikut jenis siaran atau pengarang, kemudian periksa:

 • MonsterInsights jika anda mahukan papan pemuka terbaik dan bersedia membayar.
 • ExactMetrics jika anda mahukan pilihan percuma dengan papan pemuka yang sedikit kurang senang.

MonsterInsights juga mempunyai versi percuma – anda hanya perlu membayar jika anda mahukan ciri yang lebih maju.

Akhirnya, saya rasa Analytify sangat bagus jika anda menjalankan kedai eCommerce dan pemalam WP Analitis Google WP sesuai jika anda secara khusus ingin mengatur penjejakan acara tersuai anda sendiri.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map