Sembilan Plugin Teratas untuk Meningkatkan Fungsi Carian WordPress Lalai (2020)

Tawaran WordPress


WordPress mungkin merupakan salah satu sistem pengurusan kandungan paling lengkap yang ada sekarang, tetapi itu tidak bermaksud sempurna. Masih ada sejumlah bidang di mana perisian dapat diperbaiki – dan satu bidang tersebut adalah pencarian.

Untuk meletakkannya dengan sopan, carian bukanlah bidang di mana WordPress unggul.

Apabila pengguna menaip permintaan carian, mesin carian WordPress lalai akan sering mengembalikan kandungan yang tidak relevan atau ketinggalan zaman. Pengunjung tidak dapat mempersempit carian mereka ke kategori atau kata kunci tertentu, juga tidak dapat melihat istilah yang disorot dalam hasil carian. Tidak ada sokongan asli untuk taksonomi, jenis catatan khusus atau bidang tersuai.

Syukurlah, terdapat sebilangan plugin carian WordPress yang dapat mengatasi batasan ini.

Plugin carian meningkatkan atau menggantikan enjin carian WordPress lalai untuk memberikan hasil carian yang lebih relevan kepada pengunjung dan pengalaman pengguna yang lebih baik. Ini membantu pelawat mencari kandungan yang mereka mahukan dengan lebih cepat, yang membantu mengurangkan kadar pentalan laman web dan meningkatkan lalu lintas.

Tetapi dengan begitu banyak plugin di pasaran, bagaimana anda tahu mana yang harus dipilih? Dalam artikel ini, saya akan melihat sembilan plugin WordPress terbaik untuk meningkatkan carian di laman web anda, jadi anda boleh memilih yang sesuai untuk anda.

1. Pencarian Jetpack – £ 25-plus

Dengan lebih daripada lima juta pemasangan aktif, Jetpack adalah salah satu plugin WordPress paling popular yang ada sekarang. Dengan fungsi seperti perlindungan kekerasan, statistik laman web, hosting gambar tanpa had dan banyak lagi, mudah untuk mengetahui sebabnya.

Automattic telah menggunakan Jetpack sebagai cara untuk mempromosikan perkhidmatan premium mereka yang lain. Pelan Jetpack peribadi dengan harga £ 3 sebulan menambah sandaran automatik setiap hari, sementara rancangan premium pada £ 8 sebulan menambah pengimbasan malware, integrasi Google Analytics dan integrasi PayPal.

Naik ke rancangan profesional dengan harga £ 25 sebulan dan anda akan mendapat akses ke lebih daripada 200 tema WordPress premium, serta Jetpack Search. Dikuasakan oleh Elasticsearch, Jetpack Search menggantikan fungsi carian lalai di WordPress untuk memberikan hasil yang lebih berkualiti.

Pencarian Jetpack

Jetpack Search meningkatkan carian dengan beberapa cara. Ini menyokong berjuta-juta pertanyaan, mengindeks kandungan anda dalam masa nyata dan memaparkan hasil carian dengan serta-merta.

Satu ciri yang meyakinkan banyak orang untuk menggunakan Jetpack Search adalah sokongan penapisnya. Ini membolehkan pengguna laman web menapis mengikut tag, kategori, taksonomi tersuai, pengarang, tarikh dan jenis catatan.

Anda juga boleh menyesuaikan algoritma carian, dan tidak ada batasan mengenai berapa banyak carian yang dilakukan atau bagaimana anda menggunakan Elasticsearch API.

Untuk menggunakan Jetpack Search, anda perlu meningkatkan ke Jetpack Pro. Terdapat banyak alternatif carian yang lebih murah, tetapi pakej pro menawarkan nilai wang yang besar jika anda juga memerlukan akses ke tema premium, pengimbasan keselamatan lanjutan dan sandaran masa nyata.

Laman Web Rasmi | Halaman Muat turun Pemalam

2. SearchWP – $ 99-plus

SearchWP adalah penyelesaian carian hebat untuk WordPress yang berintegrasi dengan banyak plugin WordPress yang popular seperti WooCommerce, bbPress, Easy Digital Downloads, Advanced Custom Fields dan banyak lagi.

Walaupun Jetpack Search hanya mempunyai beberapa pilihan penyaringan melalui widget, SearchWP memberi anda lebih banyak kawalan terhadap bagaimana pengguna mencari di laman web anda. Anda boleh memberikan berat tertentu untuk atribut jenis catatan, taksonomi dan bidang tersuai. Anda juga boleh menentukan peraturan carian, mengecualikan bahagian kandungan tertentu dan menggunakan kata kunci yang berasal daripada pengganti istilah yang tepat.

SearchWP secara semula jadi menyokong plugin eCommerce yang popular, dan disatukan dengan data meta dan dokumen tersuai seperti PDF, teks, dan dokumen pejabat. Anda juga boleh membuat banyak enjin carian untuk pelbagai kawasan di laman web anda.

Tetapan SearchWP

Pembangun SearchWP membolehkan pelanggan membentuk fungsi apa yang diaktifkan dengan menggunakan sistem lanjutan. Pada masa penulisan, terdapat 28 peluasan standard, empat pelanjutan pro dan dua pelanjutan pihak ketiga percuma (salah satunya dikembangkan oleh FacetWP. Sambungan Live Ajax Search boleh dimuat turun dari WordPress.org dan digunakan sama ada atau tanpa SearchWP.

Lesen standard untuk SearchWP dijual pada harga $ 99. Ini menyediakan akses ke semua 28 sambungan standard, dan memberikan sokongan dan kemas kini untuk satu laman web selama setahun. Sambungan standard merangkumi pilihan untuk menonjolkan istilah carian, sinonim istilah untuk mengelompokkan kata dan istilah yang serupa, dan kod pendek untuk memaparkan borang carian dalam catatan dan halaman.

Lesen pro dengan harga $ 149 setahun boleh dikatakan menawarkan nilai yang lebih baik kerana meningkatkan penggunaan ke lima laman web dan memberikan akses ke semua sambungan pro. Agensi mungkin ingin memilih lesen pro plus pada $ 299 per tahun, yang menghilangkan sekatan penggunaan.

Empat pelanjutan pro adalah Integrasi WooCommerce, Kandungan Berkaitan, Pengalihan dan Metrik. Sambungan metrik adalah salah satu ciri terbaik SearchWP kerana anda dapat melihat apa yang dicari oleh pelawat, dan gunakan maklumat ini dalam strategi kandungan anda.

Tanpa ragu, SearchWP adalah salah satu plugin carian terbaik yang tersedia untuk pengguna WordPress. Saya cadangkan memeriksanya.

Laman web rasmi

3. Relevanssi – PERCUMA / £ 94,90-plus

Relevanssi adalah salah satu penyelesaian carian WordPress yang paling popular di pasaran. Namanya berasal dari tujuannya untuk membantu pengguna WordPress memaparkan hasil carian mengikut kesesuaian.

Versi percuma plugin ini penuh dengan ciri-ciri, yang membolehkan anda menonjolkan istilah carian, menggunakan padanan kabur untuk kata separa, dan mencari frasa dan petikan. Pengguna juga boleh mencari melalui komen, tag, kategori, bidang khusus, taksonomi dan jenis catatan tersuai. Ciri ‘Adakah Anda Maksud?’ Yang berguna juga memberi cadangan kepada pengunjung.

Sebagai tambahan kepada sokongan berbilang laman WordPress, Relevanssi secara semula jadi menyokong banyak pemalam WordPress yang popular seperti bbPress, WPML dan Anggota.

Pilihan Carian Relevanssi

Versi premium Relevanssi meningkatkan pemalam dengan pelbagai cara. Ini menambahkan lampiran dan pengindeksan kandungan PDF, mencari di seluruh sub-laman, dan mengindeks dan mencari halaman profil pengguna dan halaman istilah taksonomi.

Ini juga membolehkan anda menyesuaikan berat setiap jenis pos dan taksonomi diberikan dalam algoritma carian, dan menambahkan kemampuan untuk mengindeks dan mencari lajur mana pun di pangkalan data wp_posts anda.

Menaik taraf ke versi premium akan dikenakan biaya £ 94.85 setahun, atau bayaran sekali sebanyak £ 286.44. Kedua-dua lesen ini menawarkan sokongan untuk laman web tanpa had.

Relevanssi adalah salah satu penyelesaian carian percuma terbaik untuk WordPress, dan versi premium menambah beberapa ciri hebat.

Oleh kerana pemalam memerlukan banyak storan tambahan, perniagaan besar dan laman web lalu lintas tinggi lain harus mengujinya dengan teliti sebelum ditayangkan. Pembangun mencatatkan bahawa plugin mereka akan menggunakan penyimpanan tiga kali lebih banyak daripada jadual pangkalan data wp_posts anda.

Laman Web Rasmi | Halaman Muat turun Pemalam

4. Pencarian Ajax – PERCUMA / $ 36

Ajax Search adalah plugin WordPress yang sangat disesuaikan yang menambah enjin carian langsung ke laman web anda. Borang carian bertenaga Ajax memaparkan hasil carian yang indah dengan lakaran kecil semasa pelawat menaip kata kunci atau frasa kunci mereka.

Plugin teras, yang boleh dimuat turun secara percuma, mempunyai backend yang mesra pengguna, dan kebanyakan ciri dapat dihidupkan dan dimatikan dengan satu klik butang. Anda boleh menyesuaikan ukuran gambar kecil dan sumber lakaran kecil, dan menggunakan salah satu daripada lapan templat borang terbina dalam. Imej juga boleh disimpan dalam cache untuk meningkatkan prestasi.

Fungsi carian lalai WordPress diperluaskan. Pengunjung kini dapat mencari dalam jenis pos, kategori, bidang tersuai dan banyak lagi.

Analitis Google boleh disatukan, dan keseluruhan plugin dapat diterjemahkan juga.

Ajax Search Lite

Versi pro Ajax Search hanya berharga $ 36. Ia menambahkan sokongan untuk mencari bidang tersuai dan penyorotan kata kunci, dan menambahkan penapis untuk kategori, jenis catatan tersuai, taksonomi dan banyak lagi.

Versi pro juga membolehkan pengguna mencari di lampiran, dan terdapat integrasi tambahan untuk beberapa plugin WordPress seperti BuddyPress. Cadangan kata kunci Google dan pelengkapan automatik juga tersedia dalam versi pro.

Banyak pilihan gaya tambahan juga disediakan. Terdapat lebih dari seratus tema yang dapat diedit, empat susun atur dan ratusan pilihan pentadbir tambahan yang lain. Jumlah pilihan penyesuaian sangat mengagumkan.

Sekiranya anda ingin meningkatkan pengalaman pengguna pelawat yang mencari di laman web anda, Ajax Search adalah pilihan yang bagus.

Laman Web Rasmi | Halaman Jualan | Halaman Muat turun Pemalam

5. Carian Langsung WordPress Dave – PERCUMA

Alternatif untuk Carian Ajax yang mungkin ingin anda pertimbangkan adalah Carian Langsung WordPress Dave.

Plugin ini membolehkan anda menentukan jumlah hasil carian langsung yang muncul, dan sama ada ia muncul semasa pengguna memasukkan satu, dua, tiga atau empat watak. Hasil langsung boleh menunjukkan metadata, lakaran kecil, petikan catatan dan pautan ‘Lihat Lagi Hasil’.

Terdapat tiga skema warna – kelabu, merah dan biru – atau anda boleh membuat sendiri hasil reka bentuk. Anda boleh melakukannya melalui CSS, walaupun pemilih warna yang tersedia untuk setiap bahagian jauh lebih mudah digunakan.

Carian Langsung WordPress Dave

Carian Langsung WordPress Dave juga membolehkan anda mengecualikan kandungan dari carian langsung, tetapi, secara keseluruhan, pemalam tidak mempunyai banyak ciri atau pilihan gaya seperti Carian Ajax.

Walaupun begitu, masih perlu diperiksa kerana senang digunakan dan memaparkan hasil carian langsung hampir seketika.

Halaman Muat turun Pemalam

6. Pencarian Gading – PERCUMA / $ 19.99-plus

Ivory Search adalah plugin carian WordPress yang kaya dengan ciri yang membolehkan anda membuat sejumlah borang carian untuk laman web anda. Ia mempunyai antara muka yang mesra pengguna di mana beratus-ratus pilihan boleh diaktifkan atau dilumpuhkan hanya dengan satu klik.

Versi percuma Ivory Search mempunyai banyak ciri unik yang tidak akan anda temui di plugin carian lain, seperti kemampuan untuk hanya mencari di dalam pos yang dilindungi kata laluan atau siaran yang dibuat dalam julat tarikh tertentu.

Pengguna boleh mencari dalam catatan, halaman, kategori, taksonomi, jenis catatan tersuai dan banyak lagi. Ivory Search memberi anda kawalan yang besar terhadap kandungan apa yang dikecualikan dari carian juga, dan ia berintegrasi dengan banyak plugin WordPress yang popular, seperti bbPress dan WooComerce.

Pencarian Gading - Tetapan Borang Carian Lalai

Versi pro Ivory Search hanya berharga $ 19.99 setahun. Pelan ini membuka fungsi tambahan seperti mencari catatan pengarang tertentu dan tidak termasuk catatan yang mempunyai status jawatan tertentu.

Lesen pro plus berharga $ 49.99 setahun. Meningkatkan ke versi ini membolehkan pengunjung mencari di WooCommerce SKU, dan mencari gambar, lampiran dan media lain.

Dengan versi percuma yang menawarkan banyak pilihan lanjutan, dan lesen premium berharga secara kompetitif, Ivory Search mudah dicadangkan.

Laman Web Rasmi | Halaman Muat turun Pemalam

7. WP Solr – € 49

WP Solr adalah penyelesaian carian WordPress serba boleh yang popular di kalangan pemilik kedai kerana sokongan pemalamnya seperti WooCommerce, Advanced Custom Fields dan Yoast SEO.

Pemalam boleh menggunakan salah satu daripada dua platform carian yang hebat: Elasticsearch atau Apache Solr. Sebilangan besar 23 add-on yang disertakan dengan plugin membantu mengintegrasikan WP Solr dengan perkhidmatan lain, serta plugin dan tema WordPress, walaupun anda juga akan menemui add-on fungsi seperti embedder PDF yang membolehkan anda mencari di dalam dokumen.

Contoh WPSolr

WP Solr menyokong semua jenis catatan khas, taksonomi, bidang tersuai, dan fail yang dilampirkan. Pencarian Ajax membolehkan pengunjung melihat hasil langsung untuk carian mereka, dan ada juga pilihan carian merentas domain yang membolehkan pengguna mencari di beberapa laman web WordPress.

WP Solr dijual pada harga sekali € 49, dan dilengkapi dengan kemas kini dan sokongan seumur hidup. Harga per laman web untuk WP Solr berkurang semasa anda membeli perisian untuk lebih banyak laman web.

Pembangun membenarkan anda memuat turun perisian dan mengujinya sebelum membeli. Saya cadangkan melakukannya, dan jika anda menghadapi masalah, minta bantuan di forum sokongan mereka.

Laman web rasmi

8. FacetWP – $ 99-plus

FacetWP adalah plugin carian WordPress yang unik yang menggunakan sistem carian faset. Carian menggunakan maklumat dari bidang khusus, taksonomi dan data pos untuk memastikan semua hasilnya relevan.

Terdapat 12 jenis aspek untuk dipilih, termasuk kotak pilihan, dropdown, slider dan banyak lagi. Cangkuk dan kod pendek boleh digunakan untuk menyesuaikan bentuk.

FacetWP berfungsi dengan plugin seperti WooCommerce, Advanced Custom Fields dan Beaver Builder, dan ia juga berintegrasi dengan penyelesaian carian WordPress yang lain seperti SearchWP dan Relevannsi.

Contoh Carian FacetWP

Lesen asas untuk FacetWP berharga $ 99 dan memberikan sokongan dan kemas kini selama satu tahun hingga tiga laman web. Versi ini menyokong semua jenis siaran penapis, dan dilengkapi dengan semua alat tambah. Lesen prosesi berharga $ 249. Melangkah ke pakej ini meningkatkan penggunaan ke 20 laman web dan memberikan akses ke ciri jenis siaran pengguna.

FacetWP pastinya merupakan salah satu penyelesaian carian paling menarik yang tersedia untuk WordPress. Ia mempunyai banyak ciri menarik, seperti logik bersyarat, yang tidak akan anda temui di pemalam lain.

Sekiranya anda ingin menawarkan lebih banyak pilihan penapisan kepada pengunjung semasa mencari di laman web anda, FacetWP adalah salah satu pilihan untuk diperiksa.

Laman web rasmi

9. Carian Google WP – PERCUMA

WP Google Search menyediakan cara mudah untuk menyatukan Google Custom Search ke laman web WordPress anda melalui widget.

Untuk melakukan ini, anda perlu mendaftar di https://www.google.com/cse/ untuk mendapatkan ID Mesin Carian Google. Setelah anda mempunyai ID, masukkan saja ke halaman tetapan pemalam, dan anda boleh pergi.

Pilihan adalah terhad. Anda akan mendapat pilihan untuk memaparkan bar carian di bahagian atas hasil carian, pilihan untuk membuka pautan di tab baru dan beberapa pilihan pembetulan CSS. Tidak ada pilihan dalam widget pemalam melainkan mengubah tajuk widget.

Carian Tersuai Google

Sebilangan besar pilihan penyesuaian boleh didapati di kawasan Carian Khusus Google. Anda boleh mengubah rupa dan nuansa hasil carian di sana, dan juga mengaktifkan ciri seperti pelengkapan automatik.

Sekiranya anda ingin mengintegrasikan hasil carian Google ke laman web anda, WP Google Search menyediakan jambatan yang mudah digunakan untuk melakukan itu.

Laman Web Rasmi | Halaman Muat turun Pemalam

Yang Berhormat

Walaupun mungkin tidak terdapat banyak plugin carian WordPress di pasaran seperti plugin borang hubungan atau plugin media sosial, terdapat beberapa penyelesaian carian yang baik yang hanya terlepas dari senarai kami tetapi perlu disebutkan.

Better Search adalah plugin WordPress percuma yang menggantikan enjin carian WordPress lalai dengan hasil yang lebih relevan. Ini membolehkan anda menentukan faktor berat tajuk artikel, dan kandungan dan gambar kecil dapat ditampilkan dalam hasil carian.

Tetapan Carian yang Lebih Baik

Anda yang menggunakan Medan Khusus Lanjutan mungkin menganggap ACF: Carian Lebih Baik berguna.

Setelah pemalam percuma ini diaktifkan, pelawat akan dapat mencari dalam kandungan dari bidang tersuai yang telah anda buat.

ACF: Tetapan Carian yang Lebih Baik

Di hujung pasaran yang lebih tinggi adalah Swiftype, yang menawarkan perkhidmatan carian laman web yang kuat dan plugin WordPress yang menghubungkan laman web anda ke akaun Swiftype anda. Namun, dengan rancangan bermula dari $ 79 sebulan, mungkin merupakan perkhidmatan yang hanya perlu dipertimbangkan oleh perniagaan besar.

Jenis Swift

Satu lagi perkhidmatan carian premium yang popular ialah Algolia, yang digunakan oleh laman web dengan lalu lintas tinggi seperti Twitch.

Pelan bermula dari $ 35 yang lebih berpatutan sebulan, tetapi ada juga rancangan komuniti yang merangkumi 10,000 rekod dan 100,000 operasi pengindeksan setiap bulan.

Ini membolehkan jumlah carian yang mencukupi untuk banyak laman web, jadi perlu diperhatikan. Pastikan anda memasang pemalam WordPress rasmi Algolia untuk mengintegrasikannya ke laman web anda.

Algolia

Sebutan terhormat terakhir adalah untuk Site Search 360, perkhidmatan premium lain yang mempunyai plugin WordPress. Ini adalah penyelesaian yang dapat disesuaikan yang kelihatan hebat, tetapi, untungnya, harga lebih masuk akal.

Pelan percuma membolehkan 150 halaman diindeks dan 1,000 pertanyaan setiap bulan. Walau bagaimanapun, peningkatan ke rancangan Columbo dengan hanya $ 9 sebulan meningkatkan had ini kepada 1,500 halaman yang diindeks dan 5,000 pertanyaan setiap bulan.

Carian Laman 360

Pemikiran Akhir

Enjin carian lalai yang dibina di WordPress semestinya mencukupi untuk laman web kecil dengan kurang dari 25 halaman. Untuk laman web yang lebih besar, pengunjung akan merasa sukar untuk mencari kandungan yang mereka cari.

Plugin carian WordPress mengatasi batasan ini dengan meningkatkan relevansi hasil carian dan membiarkan anda mengawal faktor mana yang digunakan dalam algoritma carian. Plugin carian juga berkembang berdasarkan apa yang dicari, dan membolehkan anda mencari dalam bidang tersuai, taksonomi, jenis catatan tersuai dan banyak lagi.

Penapisan juga membantu pelawat menyempitkan carian mereka supaya mereka dapat mencari apa yang mereka cari dengan lebih mudah.

Contoh Carian Ajax

Saya cadangkan anda membuat penyelidikan dan menguji plugin carian anda sendiri dengan memasang plugin WordPress percuma dan memeriksa demo penyelesaian premium.

Sekiranya anda tidak mahu mengeluarkan wang, nasihat saya adalah memilih Relevanssi, Ajax Search atau Ivory Search.

WP Google Search adalah pilihan bagi mereka yang ingin memaparkan hasil carian Google, namun ingat bahawa plugin ini tidak diperlukan secara teknikal. Anda boleh mengintegrasikan Google secara manual sendiri. Apa yang dilakukan oleh Carian Google WP adalah mempermudah proses ini.

Terdapat banyak pilihan pada premium, termasuk Jetpack Search, SearchWP, WP Solr dan FacetWP, atau anda juga boleh memilih versi premium salah satu plugin percuma yang disyorkan di atas.

Sekiranya anda sudah membayar untuk Perkhidmatan Automattic premium, Jetpack Search adalah perkara yang perlu dipertimbangkan. Perlu diingat bahawa ia tidak mempunyai pilihan penyesuaian yang banyak ditawarkan oleh penyelesaian lain.

Ketika saya mula-mula mengkaji pilihan plugin carian WordPress, cadangan awal saya untuk penyelesaian premium adalah SearchWP. Saya masih merasakan bahawa ini adalah penyelesaian keseluruhan terbaik kerana fungsi yang ditawarkannya dan cara ia berintegrasi dengan pemalam WordPress popular lain.

Oleh itu, tidak ada ‘Plugin Terbaik’, hanya ada yang terbaik untuk anda dan laman web anda, jadi pastikan untuk melihat semua pilihan anda dan membuat keputusan yang tepat.

Menggunakan / menggunakan mana-mana pemalam di atas? Pemikiran?

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map