Peta Laman Google XML vs Yoast SEO – Berbanding

Tawaran WordPress


Peta laman membantu mesin pencari merayapi laman web anda dengan cekap dengan menunjukkan senarai URL laman web anda kepada mereka.

Alat dalam talian, seperti XML-Sitemaps.com, dapat digunakan untuk membuat peta laman web anda. Namun, jika laman web anda dibuat menggunakan WordPress, anda mungkin ingin mempertimbangkan untuk menggunakan pemalam peta laman.

Dua plugin WordPress yang paling popular untuk membuat peta laman ialah Peta Laman Google XML dan SEO Yoast.

Dalam artikel ini, saya ingin menunjukkan kepada anda bagaimana perbandingan kedua penyelesaian peta laman ini.

Apa itu Peta Laman?

Protokol peta laman dibuat untuk membolehkan pemilik laman web memberitahu enjin carian URL mana yang mereka mahu dirayapi dan diindeks.

Peta laman adalah fail XML yang menunjukkan senarai URL di laman web anda, dan anda boleh mengatur senarai ini untuk menentukan dengan tepat halaman mana yang anda mahu senaraikan di enjin carian.

Protokol ini diumumkan oleh Google pada bulan Jun 2005, dan kemudiannya disokong oleh Yahoo! dan Microsoft. Enjin carian lain, seperti Ask, menggunakannya kemudian.

Peta laman berfungsi bersama dengan fail Robots.txt, tetapi, sementara protokol Robots.txt biasanya digunakan untuk memberi nasihat URL apa yang hendak dikecualikan, protokol peta laman digunakan untuk memberi nasihat URL apa yang perlu disertakan. Walau bagaimanapun, anda boleh menentukan lokasi peta laman anda di Robots.txt.

Peta laman biasanya disimpan di direktori root laman web anda di www.yoursite.com/sitemap.xml. Enjin carian akan mencarinya, tetapi anda juga boleh menyerahkannya secara manual.

Anda boleh menghantar peta laman anda ke Google di Google Search Console dan ke Bing di Alat Webmaster Bing. Melakukan ini membantu anda memastikan enjin carian membaca peta laman anda dengan betul.

Fail Peta Laman

Fail XML peta laman dibina menggunakan sebilangan tag XML.

Sebilangan tag ini, seperti url dan sitemapindex, diperlukan. Teg lain adalah pilihan – tetapi boleh berguna. Sebagai contoh, tag changefreq menasihati mesin pencari seberapa kerap halaman boleh berubah dan tag keutamaan membolehkan anda menyatakan betapa pentingnya.

Lihat Sitemaps.org dan halaman Sitemaps Wikipedia untuk penjelasan terperinci mengenai setiap tag XML. Halaman ini juga mempunyai contoh peta laman.

Contoh Fail XML

Syukurlah, anda tidak perlu menjadi pakar dalam bahasa XML untuk membuat peta laman web, kerana Peta Laman Google XML dan Yoast SEO melakukan semuanya untuk anda.

Peta Laman Google XML

Dibangunkan oleh Arne Brachhold, Google (XML) Sitemaps Generator untuk WordPress adalah penyelesaian serba boleh yang memberi anda kawalan penuh terhadap laman web mana yang dirayapi.

Setelah memuat turun plugin dan mengaktifkannya di laman web anda, anda akan melihat halaman ‘XML-Sitemap’ baru yang disenaraikan di menu tetapan utama WordPress.

Peta Laman Google XML menyenaraikan semua tetapan di halaman ini. Seperti yang akan anda lihat, terdapat banyak pilihan yang dapat anda sesuaikan, tetapi tetapan ‘di luar kotak’ harus mencukupi untuk kebanyakan orang.

Konfigurasi Pelayan Web
Di bahagian pilihan asas, ada pilihan untuk melakukan ping Google dan Bing setiap kali peta laman anda dikemas kini. Anda juga boleh menambahkan URL peta laman secara automatik ke fail Robots.txt anda.

Kawasan ini juga menyenaraikan pilihan lanjutan seperti meningkatkan had memori PHP.

Pilihan Asas

Peta Laman Google XML secara automatik merangkumi semua URL yang diterbitkan dari laman web WordPress anda. Walau bagaimanapun, plugin ini menyokong kemasukan halaman yang dibuat di luar WordPress.

Yang harus anda lakukan ialah menambahkan URL, keutamaannya, berapa kerap halaman berubah dan tarikh perubahan terakhirnya.

Halaman Tambahan

Catatan diutamakan dengan jumlah komen yang mereka ada. Ini dapat diubah menjadi rata-rata komen, atau anda dapat mematikan pengiraan keutamaan automatik sama sekali.

Keutamaan Pos

Di bahagian kandungan peta laman, anda boleh menentukan kandungan apa di laman web anda yang disertakan dalam peta laman anda.

Secara lalai, Peta Laman Google XML akan merangkumi halaman utama, catatan blog, halaman statik, kategori dan arkib anda. Anda juga boleh memasukkan halaman pengarang dan halaman tag.

Kandungan Peta Laman

Kategori catatan blog boleh dikecualikan dari peta laman web anda. Anda juga boleh mengecualikan catatan dan halaman tertentu dengan memasukkan ID mereka.

Item yang Dikecualikan

Bahagian perubahan frekuensi membolehkan anda menasihati mesin carian mengenai seberapa kerap kandungan di laman web anda dikemas kini, dan anda juga boleh mengubah frekuensi perayapan untuk setiap bahagian laman web anda.

Nilai yang ada adalah: Sentiasa, setiap jam, setiap hari, mingguan, bulanan, tahunan dan tidak pernah.

Halaman utama, misalnya, dikonfigurasi untuk setiap hari secara lalai. Tetapan lalai ini harus sesuai dengan kebanyakan pemilik laman web, tetapi blogger yang sering menerbitkan kandungan mungkin ingin menyesuaikan beberapa nilai.

Tukar Kekerapan

Pada bahagian terakhir, anda boleh mengkonfigurasi keutamaan kandungan anda. Anda boleh menetapkan sebarang nilai antara 0 dan 1 – mis. 0.0, 0.1, 0.2, dll.

Keutamaan

Peta Laman Google XML menyimpan indeks peta laman web anda di www.yourwebsite.com/sitemap.xml.

Indeks menyenaraikan semua sub-sitemap untuk laman web anda – contohnya, www.yourwebsite.com/sitemap-archives.xml.

Indeks Peta Laman XML Dihasilkan oleh Peta Laman XML Google

Peta Laman Google XML adalah penyelesaian peta laman yang fleksibel yang memberi anda kawalan penuh terhadap bagaimana peta laman web anda dihasilkan.

Pemula tidak perlu takut dengan tetapan tambahan, kerana nilai lalai adalah baik untuk kebanyakan konfigurasi WordPress.

Yoast SEO

Yoast SEO adalah salah satu plugin WordPress yang paling popular di WordPress.org. Pemalam percuma dimuat turun, tetapi anda akan melihat Yoast SEO Premium sangat dipromosikan di seluruh kawasan tetapan pemalam.

Setelah SEO Yoast diaktifkan, anda akan melihat menu SEO baru di kawasan pentadbir WordPress.

Sekiranya Peta Laman Google XML masih diaktifkan di laman web anda, Yoast SEO akan memaparkan peringatan di papan pemuka utama yang menjelaskan bahawa masalah boleh timbul jika dua pemalam WordPress menghasilkan peta laman web.

Dua butang di bawahnya membolehkan anda mematikan fungsi peta laman dalam Yoast SEO atau menyahaktifkan pemalam WordPress XML Sitemaps Google.

Papan Pemuka SEO Yoast

Pada tab ciri di kawasan tetapan umum, anda boleh mengaktifkan dan mematikan ciri peta laman.

Ciri & Fungsi SEO Yoast

Mengklik simbol tanda tanya akan menunjukkan pautan ke peta laman web anda, yang terdapat di www.yourwebsite.com/sitemap_index.xml.

Mengaktifkan dan Melumpuhkan Peta Laman

Yoast SEO akan menghasilkan peta laman untuk kategori catatan, halaman dan catatan anda. Bilangan peta laman sebenar yang dihasilkan akan bergantung pada jumlah URL yang diterbitkan di laman web anda.

Indeks Peta Laman SEO Yoast

Di tab jenis kandungan pada menu tetapan penampilan carian, Anda akan melihat pilihan untuk ‘Tampilkan Catatan dalam Hasil Carian’. Tetapan serupa tersedia untuk halaman.

Tidak jelas bahawa ini adalah tetapan peta laman, kerana tidak ada rujukan awal untuk peta laman. Walau bagaimanapun, jika anda mengklik? ikon, anda akan dimaklumkan bahawa ini membolehkan anda mengecualikan catatan dan halaman dari peta laman XML.

Jenis Kandungan Penampilan Carian

Catatan dan halaman juga boleh disertakan atau dikecualikan secara khusus dari peta laman anda.

Anda akan melihat pilihan ini di bahagian tetapan lanjutan di Yoast SEO di bawah penyunting WordPress.

Benarkan Mesin Carian

Yoast SEO membolehkan anda menyesuaikan peta laman anda dengan lebih jauh menggunakan penapis. Namun, dari sudut kegunaan, tidak mesra pemula.

Dalam pangkalan pengetahuan SEO Yoast, anda akan melihat banyak artikel yang merangkumi subjek ini termasuk Peta Laman XML dalam Plugin SEO Yoast, Cara Menyesuaikan Indeks Peta Laman dan Menambahkan Peta Laman Luaran ke Indeks.

Terdapat penapis untuk menghadkan bilangan entri peta laman, menambahkan URL luaran ke peta laman anda, mengecualikan jenis kandungan, menukar URL pos dan banyak lagi.

Saya sangat suka bahawa Yoast SEO mudah disediakan. Yang harus anda lakukan ialah mengaktifkan ciri peta laman dan kemudian mengesahkan bahawa enjin carian mengesan peta laman web anda dengan betul.

Konfigurasi peta tapak lalai harus baik untuk kebanyakan pemilik laman web. Sekiranya anda ingin mengubah apa yang disertakan peta laman anda, anda harus selesa menggunakan kod PHP.

Pemikiran Akhir

Peta Laman Google XML dan Yoast SEO boleh digunakan untuk menghasilkan peta laman web secara automatik untuk laman web WordPress anda.

Yoast SEO adalah plugin WordPress all-in-one serbaguna yang menawarkan banyak alat dan ciri SEO, tetapi, dari sudut kegunaan, saya percaya Peta Laman Google XML adalah penyelesaian terbaik untuk kebanyakan pengguna WordPress kerana ia memudahkan tugas menambahkan URL luaran dan mengubah kekerapan dan keutamaan kandungan.

Sekiranya anda tidak mahu mengubah kekerapan atau keutamaan kandungan atau tidak mengecualikan sebarang halaman dari peta laman anda, mungkin menggoda untuk menggunakan fungsi peta laman terbina dalam Yoast SEO. Namun, penting untuk diingat bahawa Peta Laman Google XML juga dapat membuat peta laman untuk kawasan tambahan laman web anda, seperti arkib, halaman pengarang, halaman teg dan banyak lagi.

Satu perkara yang saya percaya Yoast SEO menangani dengan lebih baik adalah pengecualian pos.

Untuk mengecualikan catatan dalam Peta Laman Google XML, anda perlu memasukkan ID siaran di halaman tetapan pemalam utama. Sebaliknya, Yoast SEO membolehkan anda melakukan ini pada tahap posting dan halaman (di bawah editor post WordPress). Oleh itu, melainkan jika anda sudah mempunyai senarai panjang ID pengeposan yang anda buat dari spreadsheet, saya percaya cara Yoast SEO menangani perkara ini menjadi lebih praktikal dalam praktiknya.

Peta Laman Google XML dapat digunakan bersama dengan Yoast SEO dengan hanya mematikan fitur peta laman plugin. Pada pendapat saya, ini mungkin merupakan persediaan terbaik untuk kebanyakan orang.

Menggunakan / menggunakan salah satu (atau kedua-duanya) plugin ini? Pemikiran?

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map