Kajian MotoPress: Menyusun Semula Penyunting Kandungan WordPress Lalai

Tempat Membeli Tema WordPress


Sebagai blogger, saya menghabiskan banyak masa menggunakan editor teks WordPress. Oleh itu, apa-apa penambahbaikan pada cara saya membuat catatan berpotensi memberi kesan besar pada pekerjaan saya – jadi anda boleh bayangkan ketika itu, betapa menariknya saya untuk mengetahui mengenai MotoPress: plugin penyunting kandungan drag-and-drop yang direka khas untuk menggantikan penyunting teks WordPress lalai …

Sekarang, saya akan jujur: Saya tidak pernah mempunyai masalah dengan penyunting teks WordPress lalai, dan jadi sebelum menggunakan MotoPress, saya agak tidak pasti apa yang diharapkan – bagaimanapun: “jika ia tidak pecah, jangan betulkan, “betul?!

Walau bagaimanapun, saya ingin menguji beberapa ciri inti (yang mana ada banyak) secara menyeluruh – dan dengan fikiran terbuka – untuk memberikan tinjauan plugin yang tidak berat sebelah. Inilah cara saya meneruskan:

Tanggapan pertama

Pertama, mengakses Editor Kandungan MotoPress adalah mudah: setelah memasang dan mengaktifkan pemalamnya, cukup lancarkan penyunting teks WordPress seperti biasa dan anda akan melihat butang Editor Kandungan MotoPress yang baru, tepat di bawah tajuk siaran. Satu klik membuka antara muka editor MotoPress.

Membuka Antaramuka Editor Kandungan MotoPress

Setelah dilancarkan (nota: diperlukan beberapa saat untuk memuatkan), antara muka kelihatan sama sekali berbeza. Sudah ada papan pemuka WordPress yang biasa di sebelah kiri, begitu juga dengan kotak meta Terbitkan, Kategori, dan Teg dari sebelah kanan.

Sebagai gantinya, MotoPress memaparkan butang sendiri di sebelah kiri, dengan editor seret dan lepas kini kelihatan di bahagian tengah (anda mempunyai pilihan untuk kulit yang terang atau gelap). Satu-satunya perkara yang anda akan ketahui ialah menu navigasi WordPress di bahagian atas skrin – jika anda ingin kembali ke papan pemuka WordPress lalai, cukup klik butang Tutup di sudut atas.

Membuka Antaramuka Editor Kandungan MotoPress

Catatan: Bagi sesiapa yang tidak yakin dengan susun atur baru, pembangun telah memasukkan butang Bantuan dan Tutorial dengan teliti (cari tanda tanya dalam lingkaran tepat di sebelah butang ‘terbitkan’ biru besar) yang membuka sejumlah video berguna untuk membantu anda bermula. Terdapat sembilan video secara keseluruhan, yang merangkumi semua yang perlu anda ketahui mengenai antara muka penyuntingan baru.

Catatan Blog Standard

Sebelum saya menguji kemampuan sebenar plugin, saya memutuskan untuk melihat bagaimana prestasi ketika menulis catatan blog khas dan berfokus pada kandungan – cara saya secara peribadi menghabiskan sebahagian besar masa saya menggunakannya.

Editor MotoPress dapat diaktifkan pada catatan, halaman, dan jenis posting khusus – pilihan yang dapat dikendalikan dengan memilih MotoPress > Pilihan MotoPress. Dari halaman pilihan yang sama, Anda juga dapat memilih kumpulan pengguna mana yang ingin Anda akses ke dalamnya (kumpulan lalai, dan juga kumpulan pengguna tersuai).

Sekiranya anda terbiasa dengan penyunting teks WordPress lalai (seperti saya), kemungkinan anda memerlukan beberapa minit untuk membiasakan diri dengan semuanya. Saya dinasihatkan untuk menyeret objek ke dalam editor seret dan lepas, atau mula menaip. Mengklik butang Mula Menaip secara automatik menambahkan objek Perenggan ke editor WYSIWYG, dan saya tidak ada.

Menggunakan Blok Perenggan MotoPress

Saya kemudian memutuskan untuk mencuba beberapa pilihan pemformatan baru. MotoPress memaparkan kotak pemformatan terapung yang berguna di atas teks anda yang membolehkan anda menambahkan format tebal, miring, atau garis bawah, serta memberi anda pilihan untuk bermain dengan saiz fon dan menambah pautan. Dari kotak ini anda juga dapat memilih gaya fon anda – dengan kata lain, untuk menukar antara tulisan biasa dan menambahkan tag header h1, h2, atau h3.

Bar Alat Pilihan Pemformatan MotoPress

Terdapat juga kotak bar sisi terapung, dari mana anda dapat memformat ruang di sekitar modul menggunakan sebilangan margin yang telah ditetapkan. Untuk menyesuaikan ukuran modul Perenggan, saya dapat menariknya sehingga memerlukan lebih kurang ruang di skrin.

Setelah menyimpan karya anda, MotoPress kemudian akan memasukkan kod pendeknya sendiri ke dalam pos / halaman anda, yang kemudian anda akan dapat melihat (dan bahkan menambahkan lagi) di penyunting teks WordPress lama biasa – sangat berguna (walaupun seharusnya anda pernah memilih untuk menyahpasang MotoPress, anda mesti ingat bahawa kod pendek ini tidak akan berfungsi lagi tentu saja)!

Menulis catatan blog adalah sangat mudah, dan saya pasti merasakan bahawa saya mempunyai lebih banyak kawalan daripada biasanya semasa memformat catatan saya.

Penyunting WYSIWYG

Dengan catatan blog ringkas yang ditulis, saya memutuskan untuk menyelami lebih mendalam kemampuannya …!

Objek MotoPress

Terdapat lebih daripada 20 ‘modul’ untuk anda tambahkan ke penyunting teks, yang disenaraikan di bawah enam tajuk:

  • Tajuk – Tajuk, Perenggan, Teks WordPress (anda boleh menggunakan editor teks WordPress dalam MotoPress), Petikan, Kandungan Anggota
  • Gambar – Imej, Gelangsar
  • Butang – Butang, Butang Kongsi Sosial, Butang Sosial
  • Video – Video, Audio
  • Kod Tersuai – Grid Posting, Tab, Space, Table, Chart, Google Maps, Accordion, Embed
  • Widget – Sebarang kawasan widget yang disokong akan dipaparkan di sini

Itu adalah rangkaian modul yang disokong yang mengagumkan, tetapi aspek terbaik menggunakan MotoPress adalah cara anda boleh menyeret dan melepaskan modul ke dalam editor WYSIWYG untuk memberi anda kawalan sepenuhnya terhadap susun atur halaman anda. Anda benar-benar dapat menarik kandungan anda sehingga anda mendapatkannya tepat di tempat yang anda mahukan!

Menambah beberapa modul ke editor bukanlah tugas yang paling cepat – setiap kali anda menambahkan yang baru, atau ukuran semula / pasang kembali yang sudah ada, editor MotoPress memerlukan beberapa saat untuk memuat semuanya di layar. Walau bagaimanapun, ini tentunya adalah harga yang sangat kecil untuk dibayar mengingat betapa mudahnya anda memanipulasi format dan susun atur kandungan anda.

Menambah gambar juga sangat mudah: menyeret modul Imej ke tempatnya membawa pustaka media untuk anda memilih gambar yang akan dipaparkan. Anda juga boleh mengubah ukuran gambar dengan mudah dengan menyeret di sudut.

Saya juga menguji fungsi membuat butang, dan merasa terkesan – MotoPress menjadikan memasukkan butang ke dalam kandungan anda sangat mudah. Anda dapat menambahkan URL sasaran, pilih apakah pautan terbuka di tetingkap baru, dan juga diberikan berbagai pilihan gaya. Butang kelihatan bagus juga – dengan semua berfungsi sama seperti yang terdapat di banyak plugin penghasil butang tertentu di luar sana.

Contoh Butang MotoPress

Anda juga boleh menggunakan MotoPress untuk memasukkan butang perkongsian sosial atau ikutan sosial. MotoPress menyokong empat rangkaian sosial: Facebook, Twitter, Google+, dan Pinterest. Ikonnya kecil tetapi bergaya. Selain itu, anda juga boleh memilih untuk menggunakan ikon bulatan, persegi atau bulat.

motopress-social-sharing-button-contoh

Modul kegemaran peribadi saya untuk bekerja mungkin ialah Slider – saya telah menambahkan karusel gambar pada masa lalu, dan ia boleh menjadi gangguan yang nyata untuk dikonfigurasi. Namun dengan MotoPress, saya mendapati semuanya sangat cepat dan intuitif. Anda hanya menyeret slaid ke tempatnya, memilih gambar yang ingin anda masukkan dari pustaka media anda, dan anda boleh pergi! Anda boleh mengubah ukuran slider dengan cara yang sama seperti ukuran semula gambar – menjadikannya sangat cepat dan mudah untuk memasangkannya hampir di mana sahaja di halaman anda. Akhirnya, anda boleh memilih antara peralihan pudar dan slaid, masa antara peralihan, dan juga panjang peralihan. Sekali lagi, saya dapati fungsi slaid terdapat banyak plugin slaid premium khusus.

Contoh Slaid MotoPress

Secara keseluruhan, saya adalah peminat cara penyunting WYSIWYG berfungsi. Saya merasa senang dan senang digunakan! Anda boleh menghasilkan kombinasi modul yang tidak terhad, dan mengubah saiznya dan memindahkannya sangat mudah – saya mengambil masa tidak lebih dari beberapa minit untuk mengetahuinya.

Keputusan itu

Saya seronok menggunakan editor MotoPress, dan sangat terkesan dengan jumlah fungsi yang disokongnya – anda sebenarnya dapat mengganti banyak plugin yang ada yang mungkin anda perlukan sebelumnya untuk pelbagai tugas kerana MotoPress membolehkan anda mengintegrasikan pelbagai fungsi yang berbeza , seperti butang berkualiti tinggi, karusel, ikon sosial, peta dan banyak lagi!

Dari perspektif blogger, saya akan menganggap beberapa modul sebagai “kemewahan” – selain daripada menambah dan meletakkan gambar, saya tidak mungkin sering menggunakan banyak modul lain. Namun demikian, jika anda ingin melakukan lebih banyak perkara dengan WordPress, seperti membuat susun atur halaman yang rumit (terutama untuk halaman arahan), misalnya, MotoPress mungkin terbukti menjadi satu-satunya perkara!

Dan akhirnya, kami bekerjasama dengan MotoPress untuk menawarkan pembaca WinningWP Kod Kupon diskaun 15% yang berguna!

Sekiranya anda belum melakukannya, lihat di laman web rasmi.

Menggunakan MotoPress? Pemikiran?

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me