Borang Ninja Percuma vs Borang Ninja Premium – Adakah Perlu Bayaran Tambahan?

Tawaran WordPress


Sekiranya anda mencari kaedah terbaik untuk menambahkan borang ke laman web WordPress anda, Ninja Forms adalah nama yang pasti anda akan temui – jika anda belum melakukannya!

Di bawah ini, kami akan membahas versi percuma dan premium – membandingkan keduanya secara terperinci dan meneroka pelbagai ciri mereka untuk melihat sama ada versi premium adalah produk yang patut dibayar atau tidak.

Kemas kini Tingkatan Ninja 3

Halaman Utama Ninja Forms

Sebelum kita sampai ke bahagian sebenar artikel – sama ada anda harus menaik taraf dari versi percuma ke versi premium – perlu disebutkan pelepasan Ninja Forms 3. Sebagai sebahagian daripada kemas kini utama terbaru ini, antara muka pengguna Ninja Forms telah ditulis semula sepenuhnya dan direka semula, memperkenalkan pembangun borang seret dan lepas yang baru dan lebih baik, tetapan dan kawalan borang yang lebih intuitif, pilihan dan tindakan penyerahan borang yang ditingkatkan, dan banyak lagi.

Oleh kerana peningkatan ini, jika anda sudah lama tidak menggunakan Borang Ninja, sekarang adalah masa yang tepat untuk mengenali diri anda dengan pemalam borang WordPress yang hebat ini – dan jika anda tidak pernah menggunakan Borang Ninja, sekarang adalah masa yang tepat untuk memulakan!

Apa yang Boleh Dilakukan oleh Borang Ninja (Percuma)?

Logo Bentuk Ninja (Percuma)

Dengan plugin freemium seperti Ninja Forms – di mana fungsi teras tersedia secara percuma dan membayar lebih banyak untuk peningkatan komersial membuka ciri premium – boleh difahami untuk menjadi ragu-ragu. Adakah versi percuma menawarkan nilai nyata, atau hanya ada untuk mengarahkan anda ke arah produk berbayar?

Berita baiknya ialah jika anda hanya ingin menambahkan borang kenalan ke laman web WordPress anda, versi Ninja Forms percuma lebih dari sekadar kemampuan. Selain itu, ia dapat melakukan lebih banyak perkara, dan mungkin memenuhi semua syarat borang dalam talian anda. Dengan Borang Ninja, kelebihan lain dari model freemium adalah anda dapat menguji pengalaman pengguna sebelum anda membeli.

Untuk membantu anda memutuskan sama ada anda perlu menaik taraf ke Ninja Forms versi premium, sebelum meneroka ciri yang perlu anda bayar untuk mengakses, mari kita lihat apa yang dapat dilakukan oleh plugin Ninja Forms percuma.

Tambahkan Borang Kenalan ke Laman Web WordPress Anda

Setelah mengaktifkan Borang Ninja (Percuma), borang kenalan prebuilt ditambahkan ke laman web WordPress anda. Borang hubungan ini merangkumi bidang asas yang diperlukan oleh kebanyakan bentuk jenis ini.

Contoh templat borang hubungan Borang Ninja

Borang Ninja (Percuma) menambah borang hubungan asas ke laman web WordPress anda

Secara lalai, pengiriman borang disimpan di pangkalan data WordPress anda untuk akses mudah melalui Papan Pemuka WordPress anda, dan juga dikirim ke alamat e-mel yang terkait dengan akaun pengguna WordPress anda. Kami akan merangkumi tindakan lain yang dapat dilakukan setelah pengiriman borang di bahagian Pengendalian Penyerahan Formulir perbandingan ini. Namun, di luar kotak, dua pilihan paling berguna diaktifkan secara lalai.

Tetapan dan kawalan Bentuk Ninja

Borang hubungan prebuilt dikonfigurasikan untuk menggunakan alamat e-mel akaun pengguna laman web WordPress anda

Kerana butang Tambah Borang, pemalam menambah ke Editor WordPress, memasukkan borang ke dalam catatan dan halaman anda sangat mudah.

Cara memasukkan borang ke dalam kandungan anda

Ninja Forms menambah butang berguna untuk Editor WordPress, menjadikan penambahan borang pada catatan dan halaman anda menjadi mudah

Kemudahan penggunaan plugin dan borang hubungan yang telah dikonfigurasikan menjadikan versi percuma Ninja Forms sebagai kaedah yang sangat disyorkan dan cekap untuk menambahkan borang hubungan ke laman web WordPress. Selain itu, berkat ciri dan fungsi Borang Ninja (Percuma), anda boleh melakukan lebih banyak lagi dengan pemalam ini sebelum anda perlu menaik taraf ke pilihan premium.

Menerbitkan Borang Permintaan Penawaran

Versi percuma Ninja Forms juga merangkumi templat borang Permintaan Penawaran. Sekiranya anda menggunakan templat ini, anda tidak akan menghadapi masalah untuk menambahkan borang permintaan sebut harga ke laman web WordPress anda. Sebagai alternatif, anda boleh menggunakan templat ini sebagai titik permulaan untuk borang tersuai anda sendiri.

Templat borang Permintaan Penawaran

Templat borang Permintaan Penawaran dalam pembentuk borang seret-dan-jatuhkan Borang Ninja

Templat Permintaan Penawaran akan membantu anda mengumpulkan semua maklumat yang anda perlukan dari bakal pelanggan dan pelanggan. Templat ini memanfaatkan banyak bidang borang yang tersedia untuk pengguna versi plugin percuma.

Pilihan medan borang Ninja Forms (Percuma)

Templat borang Permintaan Penawaran menggunakan banyak bidang borang percuma

Kami akan memeriksa pengalaman pengguna dan fungsi pembentuk form drag-and-drop Ninja Forms tidak lama lagi, tetapi, secara ringkas, pembuat borang menjadikannya sangat mudah untuk menambah, membuang, dan mengedit bidang templat.

Bina Borang Pendaftaran Acara

Templat borang Pendaftaran Acara Borang Ninja

Pratonton templat borang Pendaftaran Acara percuma Borang Ninja

Templat Formulir Ninja ketiga (terakhir) memberi anda cara cepat dan mudah untuk menambahkan borang pendaftaran acara ke laman web WordPress anda.

Templat Pendaftaran Acara di pembangun

Menyunting templat borang Pendaftaran Acara di pembangun Borang Ninja

Seperti templat Ninja Forms yang lain, yang ini juga dapat diedit melalui pembangun, dan merupakan contoh hebat lain mengenai apa yang dapat dilakukan versi percuma Ninja Forms. Walau bagaimanapun, jika anda ingin mengumpulkan pembayaran dari pelawat anda sebagai sebahagian daripada pendaftaran acara, anda perlu membeli salah satu tambahan premium yang berkaitan dengan pembayaran Borang Ninja.

Buat Borang Tersuai dengan Medan Borang Ninja (Percuma)

Versi percuma Ninja Forms merangkumi pilihan bidang borang yang mengagumkan yang dapat dibandingkan dengan plugin bentuk WordPress percuma yang paling popular.

Medan borang tersedia untuk pengguna Borang Ninja (Percuma)

Medan borang versi Ninja Forms percuma

Terima kasih kepada bidang ini, anda boleh menggunakan versi Ninja Forms secara percuma untuk merancang beberapa borang yang cukup maju yang boleh merangkumi kotak pilihan, senarai radio, menu dropdown, dan pemilih tarikh. Menambah medan teks perenggan berbilang baris dan juga bidang teks satu baris sangat mudah juga. Medan maklumat pengguna yang telah ditentukan dapat menjimatkan banyak masa jika anda perlu mengumpulkan maklumat yang berkaitan dengan alamat dari pelawat laman web anda – cukup seret dan lepas pilihan yang sesuai untuk menambah bidang untuk bandar, negeri, pos, telefon, dan banyak lagi.

Borang menggunakan medan alamat Borang Ninja

Borang pengumpulan alamat asas dibuat dengan versi Ninja Forms percuma

Pilihan Penyesuaian Borang Ninja (Percuma)

Walaupun pilihan bidang borang yang baik dapat membantu anda membuat beberapa bentuk dalam talian yang bervariasi dengan versi Formulir Ninja percuma, menyesuaikan penampilan borang anda tidak semudah itu.

Menambah CSS tersuai ke borang anda

Membuat susun atur borang dengan dua lajur memerlukan sedikit pengetahuan mengenai CSS dan nama kelas tersuai

Berita baiknya adalah bahawa bergantung pada tema WordPress yang anda pilih, borang anda harus menggunakan gaya asas tema anda dan menyatu dengan laman web anda yang lain. Walau bagaimanapun, satu kelemahan versi percuma Ninja Forms adalah bahawa, ketika membuat borang multi-lajur, menggunakan susun atur khusus, dan melakukan perubahan lain pada susun atur dan gaya lalai borang anda, anda terbatas pada apa yang anda boleh lakukan melalui antara muka pembina.

Walaupun dokumentasi dalam talian menjelaskan cara membuat susun atur bentuk baris dan lajur tersuai, dan menambahkan CSS khusus ke borang anda, cara termudah untuk menyesuaikan borang anda adalah dengan menaik taraf dan membeli peluasan Tata Letak dan Gaya.

Kami akan segera meneroka pilihan untuk meningkatkan versi Ninja Forms percuma untuk mendapatkan lebih banyak kawalan terhadap penampilan borang anda, tetapi, buat masa ini, mari kita lihat dengan cepat pembangun borang drag-and-drop Ninja Forms 3 yang diperbaiki.

Pembangun Borang Seret dan Lepas Borang Ninja (Percuma)

Seperti yang telah disebutkan, pelepasan Ninja Forms versi 3 menyaksikan kemas kini utama ke antara muka pengguna pembentuk borang. Pembangun borang yang baru dan lebih baik menjadikan Ninja Forms sesuai dengan plugin bentuk WordPress moden, seperti WPForms, dan kini menampilkan form form drag-and-drop sendiri yang intuitif.

Antara muka pembina Bentuk Ninja Baru

Antara muka pembina Bentuk Ninja baru

Sekarang, sebaik sahaja anda menekan butang Tambah Borang Baru, Papan Pemuka WordPress diganti dengan antara muka pembangun Bentuk Ninja.

Seret dan lepas medan borang

Medan boleh diseret dan diturunkan ke dalam borang anda

Pada pandangan pertama, penggantian kawasan WordPress Dashboard ini mungkin sedikit membingungkan bagi sesetengah orang kerana hilangnya sementara bar sisi WordPress dan bar alat pentadbir, dan perubahan antara muka. Walau bagaimanapun, pembangun Ninja Forms telah dirancang dengan mahir, menghasilkan pengalaman pengguna yang intuitif. Mempunyai ruang skrin tambahan benar-benar menjadikan pembuatan borang lebih efisien, yang menjadikan meninggalkan antara muka pengguna WordPress sebagai pertukaran yang bermanfaat.

Sama ada anda memilih untuk menggunakan salah satu templat atau untuk memulai dengan formulir kosong, anda dapat menyeret dan melepaskan bidang ke borang anda dan ke posisi.

Medan borang boleh diseret dan dijatuhkan

Seret dan lepas medan borang untuk menukar lokasinya

Mengklik pada medan memaparkan tetapannya, memberikan Anda kemampuan untuk menyesuaikan tampilannya dan fungsinya. Walaupun, seperti yang disebutkan, jika anda ingin menyesuaikan penampilan bentuk dan bidang anda melalui pembuatnya, anda perlu meningkatkan ke addon Layouts and Styles premium (teruskan membaca untuk mengetahui apa yang dapat anda lakukan dengan peluasan ini).

Mengakses tetapan lapangan melalui pembangun

Setiap bidang mempunyai tetapannya sendiri

Kami akan melihat keupayaan pengendalian penyerahan borang Ninja Forms (Percuma) dan Premium dengan lebih terperinci seterusnya. Walau bagaimanapun, secara ringkas, bahagian E-mel dan Tindakan pembangun memberi anda cara cepat dan mudah untuk menentukan apa yang berlaku sebaik sahaja pengguna menghantar borang.

Kawalan untuk e-mel dan tindakan borang

Tentukan apa yang berlaku selepas borang dihantar melalui tetapan E-mel dan Tindakan pembangun

Bahagian tetapan Lanjutan pembangun borang membolehkan anda menyesuaikan bagaimana bentuk ditampilkan, merangkumi tajuk bentuk dan sama ada untuk memaparkannya, serta beberapa pilihan lain yang berkaitan dengan paparan. Anda juga boleh menyekat akses ke borang melalui tetapan lanjutan, termasuk hanya menyediakan borang untuk pengguna yang masuk – suatu fitur yang akan berguna jika anda menggunakan borang untuk menerima pengiriman pos dari pengguna yang terdaftar – serta membatasi bilangan penghantaran borang diterima.

Tetapan borang lanjutan pembina

Tetapan lanjutan Borang Ninja (Percuma) memudahkan untuk membatasi jumlah penyerahan borang yang akan diterima

Salah satu ciri yang sangat berguna yang ditambahkan ke Ninja Forms 3 adalah kemampuan untuk melihat perubahan yang telah dibuat pada bentuk dengan pilihan untuk membuat tindakan individu.

Buat asal tindakan dalam pembentuk borang

Anda kini dapat melihat perubahan terkini pada borang dan membuat asal tindakan individu

Anda boleh melihat borang anda kapan saja, memberi anda cara cepat untuk melihat bagaimana bentuknya ketika diterbitkan di laman web anda.

Mod pratonton borang

Mod pratonton menunjukkan bagaimana bentuk anda akan kelihatan di halaman WordPress

Setelah anda berpuas hati dengan borang anda, menekan butang Publish akan menyimpannya. Segala bentuk borang di laman web anda akan dikemas kini dengan serta-merta.

Pengendalian Penyerahan Borang

Seperti yang telah disebutkan, Ninja Forms secara automatik akan menghantar penyerahan borang ke alamat e-mel yang dikaitkan dengan akaun pengguna pentadbir laman web WordPress anda, yang bermaksud anda tidak perlu memasukkan sebarang maklumat untuk memulakan dengan Ninja Forms. Namun, Anda juga dapat memilih untuk mengirimkan pengiriman formulir ke alamat e-mel lain, atau mengirimkan salinan pengiriman kepada pengguna yang telah mengisi formulir.

Tetapan penghantaran borang

Apa yang berlaku pada penghantaran boleh dikonfigurasi untuk setiap borang individu

Versi percuma plugin juga akan menyimpan penyerahan borang di pangkalan data WordPress anda, menjadikannya dapat diakses dari kawasan papan pemuka anda.

Lihat penghantaran borang di papan pemuka anda

Lihat penghantaran borang di Papan Pemuka WordPress anda dengan Borang Ninja (Percuma)

Mempunyai penghantaran borang yang dapat diakses dari dalam Papan Pemuka WordPress anda adalah ciri yang sangat berguna yang tidak tersedia dengan semua pemalam borang WordPress percuma. E-mel boleh hilang atau dihapus, jadi dengan lokasi pusat di mana pengiriman borang dapat diakses dapat membantu anda mencari dan memulihkan komunikasi yang terlewat.

Lihat dan edit penyerahan borang individu

Borang Ninja memudahkan anda menyemak penyerahan borang secara individu dari dalam Papan Pemuka WordPress anda

Anda boleh menyemak penghantaran borang dari bahagian Submission dari kawasan Ninja Forms di WordPress Dashboard anda. Borang Ninja memberi anda keupayaan untuk menyaring kiriman dengan pelbagai bentuk, menjadikannya lebih mudah untuk mencari kiriman yang anda cari.

Eksport penghantaran borang ke Excel

Penyerahan borang boleh dieksport dalam format CSV untuk analisis dalam perisian spreadsheet seperti Excel

Selain memiliki kemampuan untuk melihat dan mengedit pengiriman formulir, Anda juga dapat mengeksportnya dalam format CSV. Mampu membuka beberapa penyerahan borang dalam aplikasi spreadsheet seperti Excel memberi anda cara mudah untuk menganalisis data dari tinjauan dan borang lain yang telah anda buat dengan Borang Ninja.

Pengesahan dan Pengalihan Penyerahan Borang

Buat mesej pengesahan penyerahan tersuai

Paparkan mesej pengesahan penyerahan borang khusus atau ubah hala pengguna ke halaman baru

Setelah pengguna menghantar entri borang, Ninja Forms (Percuma) memberi anda kemampuan untuk memaparkan mesej pengesahan atau mengarahkan pengguna ke URL tertentu di laman web anda atau di tempat lain. Kerana anda dapat menyesuaikan pesan pengesahan, anda dapat mengambil kesempatan ini untuk memaparkan pautan ke halaman penting di laman web anda atau ke profil media sosial anda.

Terdapat sebilangan tambahan komersil yang tersedia untuk Borang Ninja yang membolehkan tindakan lain dilakukan setelah borang dihantar. Peningkatan premium ini merangkumi:

 • Ubah penyerahan borang menjadi catatan atau halaman di laman web anda dengan catatan depan.
 • Tambahkan pengguna ke perkhidmatan pemasaran e-mel anda.
 • Dapatkan pemberitahuan Slack tersuai setiap kali borang dihantar.
 • Mengintegrasikan Borang Ninja dengan Zapier untuk menghantar data borang ke aplikasi web 300-plus.
 • Simpan penghantaran borang dan fail yang dilampirkan ke pelayan atau awan anda.
 • Terima pemberitahuan SMS mengenai pengiriman borang dengan Twillo.
 • Gunakan WebMerge untuk mengisi dokumen PDF, Word, Excel dan PowerPoint dengan data borang.

Di atas adalah tambahan premium untuk Borang Ninja. Walau bagaimanapun, pengguna plugin percuma masih dapat memilih alamat e-mel yang dikirimkan, menghantar borang penyerahan dalam pangkalan data WordPress, memaparkan pesanan penyerahan khusus, dan mengarahkan pengguna ke URL tersuai.

Ciri-ciri Lain dari Borang Ninja (Percuma)

Seperti yang anda perhatikan, versi percuma Ninja Forms adalah plugin borang WordPress yang hebat. Sebagai tambahan kepada ciri dan fungsi Ninja Forms (Percuma) di atas, anda juga boleh:

 • buat sebilangan bentuk yang tidak terhad
 • simpan medan borang yang diubah suai sebagai kegemaran untuk digunakan semula pada borang anda
 • gunakan topeng input tersuai untuk memaksa data yang betul dan bidang yang diperlukan
 • laksanakan pilihan anti-spam termasuk Google reCaptcha, medan soal jawab dan medan honeypot
 • elakkan muat semula halaman penyerahan borang berkat penghantaran yang dikuasakan oleh AJAX.

Anda boleh melihat senarai lengkap ciri dan fungsi Borang Ninja (Percuma) di halaman pemalam di direktori WordPress.org.

Pilihan Peningkatan Premium Ninja Forms

Walaupun anda boleh melakukan banyak perkara dengan versi Ninja Forms percuma, anda boleh melakukan lebih banyak lagi dengan menaik taraf plugin versi premium. Terdapat beberapa cara untuk menaik taraf, termasuk membeli addon secara individu atau memilih paket addon yang telah ditentukan. Tetapi adakah ia bernilai premium? Mari kita cari.

Sebelum kita melihat pelbagai pilihan peningkatan, mari kita meneroka beberapa tambahan premium yang tersedia untuk Borang Ninja.

Susun atur dan Gaya

Tersedia secara berasingan dengan harga $ 40, atau sebagai sebahagian daripada pek Builder Pro seharga $ 99, addon Layout and Styles meningkatkan pembangun Ninja Forms. Memberi anda lebih banyak kawalan terhadap penampilan borang anda, susun atur Layout and Styles sangat sesuai untuk sesiapa sahaja yang tidak mempunyai kemahiran CSS, atau mereka yang mencari cara untuk membuat borang tersuai dengan lebih cepat.

Pembangun borang yang ditingkatkan dengan menggunakan susun atur Layout & Styles

Buat susun atur borang berbilang lajur dan ubah saiz medan dengan penambahan Layout and Styles

Serta membuat borang multi-kolom dan mengubah ukuran bidang formulir, anda juga dapat menyesuaikan warna dan tetapan lain yang berkaitan dengan penampilan dari borang anda melalui antara muka pengguna seret dan lepas.

Sesuaikan warna bentuk dengan add-on Layout & Styles

Sesuaikan penampilan borang anda dengan Tata Letak dengan mudah & Gaya tambah

Anda juga dapat membuat gaya khusus lalai untuk semua bentuk dan bidang di laman web anda bersama dengan kemampuan untuk mengeksport dan mengimport pilihan anda di antara laman web.

Addon Logik Bersyarat

Mengawal medan borang dengan logik bersyarat

Gunakan logik bersyarat untuk menunjukkan atau menyembunyikan medan, atau untuk mengisinya terlebih dahulu berdasarkan input pengguna

Dengan addon Logik Bersyarat $ 49, anda akan dapat menunjukkan atau menyembunyikan medan, dan juga menyenaraikan item berdasarkan input pengguna ke medan borang lain. Anda juga dapat menggunakan logik bersyarat untuk mengirimkan pemberitahuan khusus berdasarkan input pengguna, dan mengubah nilai bidang juga. Addon yang hebat ini memberi anda keupayaan untuk membuat bentuk interaktif yang sesuai dengan input pengguna.

Tambahan Premium Ninja Forms lain

Perpustakaan tambahan Ninja Forms

Tambahan Premium Ninja Forms lain yang boleh anda pertimbangkan termasuk:

 • Bentuk Berbilang Bahagian: Pisahkan bentuk panjang menjadi beberapa halaman.
 • Pengeposan Depan: Buat catatan, halaman, dan jenis catatan khas dari borang depan anda.
 • Muat Naik Fail: Terima muat naik fail melalui borang anda dan pindahkan secara automatik ke ruang simpanan awan anda.

Terdapat juga pilihan addon pemasaran e-mel untuk perkhidmatan popular seperti MailChimp, AWeber, dan Constant Contact. Addon gateway pembayaran memberi anda kemampuan untuk mengumpulkan pembayaran melalui borang anda dengan PayPal dan Stripe.

Anda boleh melihat senarai lengkap tambahan Ninja Forms di sini.

Pilihan Harga Bentuk Ninja

Terdapat beberapa cara berbeza untuk menaik taraf dari Ninja Forms versi percuma dan mendapatkan akses ke ciri premium:

 • Beli addon secara individu, dengan harga antara $ 29 hingga $ 129 setiap satu.
 • Naik taraf ke pelan Peribadi dengan harga $ 99 (pek addon Builder Pro untuk digunakan di satu laman web).
 • Naik taraf ke rancangan Profesional dengan harga $ 199 (paket tambahan Builder Pro untuk digunakan di 20 laman web).
 • Naik taraf ke pelan Agensi dengan harga $ 499 (semua tambahan untuk digunakan di laman web tanpa had).

Semua pilihan merangkumi satu tahun akses kepada kemas kini dan sokongan, dengan potongan 50% untuk pembaharuan automatik. Membeli rancangan Peribadi atau Profesional juga memberi anda potongan 20% atau 40%, masing-masing, pada harga pembelian tambahan.

Anda boleh melihat maklumat lengkap rancangan harga Borang Ninja di sini, termasuk perincian jaminan wang dikembalikan selama 14 hari.

Pemikiran Akhir

Ketika kita hampir selesai melihat apa yang boleh dilakukan plugin ini dan perbezaan utama antara Ninja Forms (Percuma) dan Ninja Forms Premium, satu soalan masih ada. Sekiranya anda pergi premium?

Versi percuma Ninja Forms sangat digalakkan. Templat borang prabentuk menjadikannya sangat mudah untuk menambah permintaan petikan atau borang kenalan yang diformat dengan baik ke laman web WordPress anda.

Terima kasih kepada pilihan medan borang yang baik dan pembina halaman seret dan lepas yang intuitif, anda seharusnya dapat membuat pelbagai bentuk tanpa menaik taraf versi Ninja Formulir premium.

Pilihan pengendalian penyerahan borang versi percuma juga sangat mengagumkan. Sekiranya anda memerlukan akses ke ciri premium, ada baiknya anda mempunyai pilihan untuk membeli barang tambahan secara individu, juga melalui paket dan paket potongan harga.

Ketika datang ke pertandingan, alternatif utama Ninja Forms Premium dari segi ciri dan reputasi adalah Gravity Forms membaca perbandingan mendalam kami. Kedua-dua pemalam mempunyai keupayaan yang serupa, walaupun Ninja Forms kini mempunyai antara muka pembentuk bentuk yang lebih licin.

Pilihan terbaik untuk anda bergantung pada keperluan anda dan berapa banyak yang anda bersedia bayar untuk mengaksesnya.

Walau bagaimanapun, tanpa mengira persaingan, Ninja Forms adalah salah satu plugin borang terbaik untuk WordPress, dan sama ada anda memilih versi percuma atau memutuskan untuk menaik taraf, anda akan mendapat penyelesaian borang yang kukuh dan boleh dipercayai yang mudah digunakan dan dibungkus dengan ciri berguna.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map