Wix vs WordPress: Odabir prave platforme

Ponude za WordPress


Prije dvije godine nije postojalo Wix vs. WordPress.

Prije dvije godine, da ste me pitali koja je najbolja platforma za izgradnju vaše web stranice, viknuo bih “WordPress!” u otkucaju srca.

Nema veze na svrhu predmetne web lokacije. Blog? WordPress. Poslovno mjesto? WordPress. Portfelj? WordPress. eCommerce? Ok … Možda to tada ne bi bio WordPress. U svakom slučaju, dobivate drift.

No danas se krajolik razvio i na terenu je nekoliko novih igrača. Mlađi igrači. Agilniji igrači. Više namijenjeni igrači.

Jedan od njih je Wix.

Danas ćemo pogledati koja je platforma najbolja – usporedba Wix-a u odnosu na WordPress koja već dugo dolazi. Na kraju ovog članka odgovorit ćemo na ključno pitanje: Može li se stari WordPress još uvijek slagati s novim Wix-om?

U ovoj usporedbi naučit ćete:

 • glavna razlika između Wixa i WordPressa
 • jedinstvene prednosti koje vam Wix može pružiti
 • što WordPress može ponuditi da Wix ne
 • koja platforma nudi bolji dizajn
 • prednosti i nedostaci Wixa u odnosu na WordPress
 • koje je bolje rješenje – i zašto.

Započnimo…

Ukratko: razlika između Wixa i WordPressa

Prije no što možemo objasniti glavnu razliku, moramo objasniti jednu stvar: Ovdje uspoređujemo Wix sa samoposluženom verzijom WordPress-a, koji je dostupan putem WordPress.org. .Org se razlikuje od WordPress.com. Ako smatrate da vam treba više informacija o ovome, evo dobrog objašnjenja što obje WordPress donose na stol.

Daleko, najveća razlika između Wixa i WordPressa je u tome WordPress samostalni je softver koji morate instalirati (ili instalirati treća strana) na web poslužitelju. Tek tada je možete koristiti kao softver koji pokreće vašu web lokaciju.

Wix, s druge strane, alat / usluga na koju se prijavljujete. Nakon što se prijavite, Wix vam omogućuje izgradnju i upravljanje web-mjestu sve u sklopu Wix.com. On se brine za hosting i radi sva tehnička dizanja teških tereta.

Razmislite na ovaj način: Wix vs. WordPress uvelike je sličan Google dokumentima u odnosu na MS Word.

Što je Wix i kako to radi?

Wix

Činjenice o Wixu:

 • To je platforma sve u jednom Wix vam omogućuje da sami napravite web stranicu.
 • Nisu potrebne vještine kodiranja. Wix može koristiti bilo tko.
 • Cijene se kreću od besplatno do 18 USD mjesečno, ovisno o tome koji plan odaberete. Ako želite prilagođenu domenu – kao što je YourSite.com – morat ćete još malo izdvojiti školjke.
 • Više od 70.000.000 ljudi već koristi Wix.
 • Postoji više od 500 dizajna stranica i službenih predložaka za izbor.
 • Svaka nova web lokacija besplatno dobiva prilagođenu poddomene – npr. YourSite.wix.com.
 • Postoji podrška 24 sata na dan.

Izrada vaše web stranice

Doživljaj Wixa prijateljski je i lako ga je shvatiti iz početka vožnje.

Veliki gumb za početak sada na početnoj stranici vodi vas kroz prijavu i na prvi korak u izgradnji vaše nove web lokacije.

Izbor kategorije Wix-a

Ovo je mjesto gdje morate odabrati svrhu web lokacije, a Wix koristi ove informacije da bi predložio posebno optimizirane dizajne u sljedećem koraku.

Odabir Wix predložaka

U ovoj fazi Wix vam pruža pristup tvorcu web mjesta gdje možete prilagoditi sve o vašoj web lokaciji i na kraju je objaviti svijetu.

Wix uređivač stranica

Pomoću alatne trake slijeva možete prilagoditi različite detalje dizajna. Možeš:

 • uredite pozadinu (učinite to bilo u boji, slike ili videozapise)
 • dodajte nove elemente (slike, galerije, gumbe, okvire, ikone na društvenim mrežama, izbornike, popise i mnoštvo drugih stvari koje obično vidite na web stranicama ovih dana)

Wix gumbi

 • dodajte aplikacije s Wix App Market-a (stvari kao što su Shopify modul, modul za komentare, chat, modul za prijavu na bilten i još mnogo toga)

Tržište aplikacija za Wix

 • prenesite vlastite datoteke (slike, audio, dokumenti)

Wix manager

 • dodajte Wix-ov modul trgovine, koji vam omogućuje prodaju proizvoda na mreži i prikupljanje plaćanja.

Wix e-trgovina

Kada je riječ o samom uređivaču web mjesta, funkcionalnost povlačenja i ispuštanja znači da ne trebate znati nijedno kodiranje da biste prilagodili svoju web lokaciju – samo prevucite stvari oko stranice, dodajte ih, uklonite i ponovno prilagodite po vašem ukusu. (Napomena Wix vs WordPress: U WordPressu ne postoji zadana podrška za prevlačenje i povlačenje.)

Prilagođavanje sadržaja

Ako želite prilagoditi bilo koji tekst na stranici, samo ga dvaput kliknite i pojavit će se prozor uređivača. Brisanje bilo čega je jednako jednostavno – mišem odaberite zadani element i pritisnite tipku del na tipkovnici. Dvaput klikom na bilo što prikazat će se opcije i prilagodbe koje Wix za taj element ima.

Na primjer, tekst dostupan

Postavke tipografije Wix-a

Galerija klizača:

Galerija klizača Wix

Kutija spremnika:

Dizajn kutije Wix

Ali to je samo rad sa vašom početnom stranicom. Da biste došli do drugih stranica koje čine vašu web stranicu, morat ćete otići na gornji izbornik.

Wix stranice

Klikom na bilo koju stranicu pokrenut će se alat za izradu stranica za tu određenu stranicu, a vi ćete biti u mogućnosti ponovno raditi s povlačenjem i ispuštanjem sučelja. Ponavljanjem ovog postupka možete stvoriti i podešavati svaku stranicu na svojoj web stranici.

Wix za e-trgovinu

Ako želite imati internetsku trgovinu kao jednu od stranica, Wix to može učiniti.

Popis proizvoda i kategorija proizvoda možete prikazati na bilo kojoj stranici, a Wix također nudi jednostavan način upravljanja tim proizvodima.

Upravljanje proizvodima Wix-a

Ovdje dobivate pristup svim potrebnim značajkama e-trgovine:

Značajke e-trgovine sa Wix-om

Wix vam također omogućuje da napravite postavke za plaćanje (kako ćete ih naplaćivati), poreze, otpremu i tako dalje.

Na kraju, pokretanje trgovine eCommerceom s Wixom vrlo je jednostavno – i što je još važnije, možete to učiniti sami. Čini se da je Wix više prilagođeno rješenje e-trgovine od WordPress-a.

Bloganje s Wixom

I bloganje s Wixom nije previše komplicirano – sve započinje stvaranjem nove stranice.

Wix blog

Zatim na tu stranicu možete dodati blog modul.

Wix - Dodavanje bloga

U ovom trenutku imate pristup potpuno novom upravitelju bloga.

Wix blog manager

Sučelje za uređivanje blogova vrlo je prijateljsko i zapravo vrlo slično sučelje WordPressa.

Dodavanje posta na blogu u Wixu

Objavljivanje vaše web stranice

Nakon što prilagodite svoje stranice, možete objaviti web mjesto tako da je vidi cijeli svijet.

Objavljivanje vaše web stranice u Wixu

Web-lokacija će biti dodijeljena vašoj jedinstvenoj poddomeni i poddirektoriji, na primjer, YourSite.wix.com/something.

Što je WordPress i kako to funkcionira?

Web stranica WordPress

Činjenice o WordPressu:

 • WordPress je softver koji se mora instalirati na web poslužitelj prije nego što se može koristiti za izradu web stranice.
 • Ima tona ugrađenih značajki.
 • Dolazi s moćnim mogućnostima upravljanja sadržajem.
 • WordPress ima tisuće dostupnih dizajna / tema web stranica.
 • WordPress ima nevjerojatne mogućnosti proširenja. Na raspolaganju su deseci tisuća dodataka – a većina njih je besplatna!
 • Za pokretanje web stranice s WordPressom potrebne su barem neke vještine izrade web stranica.
 • Sama WordPress je besplatna, ali morate ulagati u prilagođenu domenu – poput YourSite.com (od 10 dolara godišnje) – i web poslužitelj (od oko 5 USD mjesečno). WordPress ne može raditi bez ove dvije stvari.
 • Sama po sebi nema podrške.

Izrada vaše web stranice

Kada je riječ o Wixu u odnosu na WordPress, početak rada s WordPressom vrlo je različito iskustvo od početka rada s Wixom.

Iako se web lokacija Wix može graditi i pokrenuti unutar jednog sučelja – nakon prijave na Wix.com – WordPress zahtijeva od vas da napravite nekoliko malih zadataka prije nego što započnete sa radom na svojoj stvarnoj web stranici.

Prvo, morate si nabaviti hosting račun, što znači da kupujete pretplatu na poslužitelju, a ovo je zgodan vodič za pravi izbor i naziv domene. Zatim trebate spojiti ovo dvoje zajedno, a tek tada možete započeti instalirati WordPress i postavljati web mjesto.

Ako budete imali sreće, vaša hosting tvrtka će za vas podnijeti sva tri sljedeća koraka: Postavljanje računa za hosting, registracija domene i instaliranje čiste verzije WordPressa. Ovo je zapravo preporučeni pristup diljem svijeta, čak i ako tek započinjete s WordPressom i nemate prethodno iskustvo u izradi web mjesta.

Napomena: Ako niste sigurni hoće li vaša hosting tvrtka to riješiti za vas, obratite im se putem odjeljka za podršku na njihovom web mjestu i pitajte.

Nakon što prođete sve gore navedeno, konačno možete početi raditi s čistom instalacijom WordPress-a i pretvoriti ga u funkcionalno i dobro izgledajuće web mjesto. U našem sučelju Wix-a protiv WordPress-a, čini se da se Wix nalazi na vrhu u odjelu za instalaciju.

Prema zadanom postavljanju, vaša bi web lokacija trebala biti dostupna pod http://YourSite.com/ – domena koju ste registrirali – i izgledati ovako:

Zadani dizajn web mjesta WordPress

Da biste započeli njegovu administraciju, idite na http://YourSite.com/wp-admin i prijavite se s vjerodajnicama za prijavu koje vam je dao web domaćin koji koristite. Ono što vidite je zadani administrativni panel WordPress-a:

WordPress nadzorna ploča

“Što sad?” je u ovom trenutku uobičajeno pitanje.

Iako je to činjenica koju je nekim ljudima teško progutati, WordPress nije najpopularnija platforma prilagođena početnicima. Za razliku od Wixa, to vas ne vodi kroz proces izrade web stranice. Umjesto toga, vama nudi nadzornu ploču – moćnu nadzornu ploču – koju morate naučiti samostalno navigirati..

Evo gdje treba započeti:

1. Odabir dizajna

To se može učiniti odlaskom na Izgled > Teme (s izbornika na lijevoj strani), a zatim kliknite Dodaj novo.

Zaslon s temama WordPressa

Svaka tema koju vidite dostupna je besplatno i može se instalirati u samo nekoliko klikova.

Instalacija teme WordPressa

Dobra stvar o WordPress temama je da je na raspolaganju tisuće i sigurno ćete pronaći nešto što odgovara vašim potrebama. Loša stvar je što svi rade drugačije, što znači da ako naučite raditi s jednom temom, to ne znači da ćete moći raditi s drugom. (Wix vs. WordPress napomena: U Wixu sve teme djeluju slično.)

2. Dodavanje novih značajki

Teme su samo jedna strana kovanice WordPress za prilagodbu. Druga strana su dodaci. Jednostavno rečeno, dodaci za WordPress pružaju vam nove značajke koje nisu dostupne u programu WordPress izvan okvira.

Na primjer, možete dobiti dodatke koji će se brinuti o SEO-u vaše web lokacije, omogućiti vam kontakt obrasca za kontakt, optimizirati slike, omogućiti keširanje i tisuće – doslovno tisuće – drugih nadogradnji.

Instaliranje dodataka funkcionira slično kao instaliranje tema. Samo idite na Plugins > Dodaj novi.

WordPress dodavanje zaslona dodataka

Bilo bi dobro prvo pogledati dodatke navedene na istaknutim i popularnim popisima – a oba imaju hrpu zanimljivih (i vrlo korisnih) dodataka.

Opet, svaki dodatak djeluje na različitom principu, tako da svaki ima svoju krivulju učenja. Iako je većina dodataka u strukturi i uporabi vrlo jednostavna, možete naići i na kompliciranije (poput sigurnosnih kopija web mjesta ili statistike).

Na kraju dana, izgradnja lijepog i funkcionalnog web mjesta s WordPressom odnosi se na pronalaženje dobre kombinacije tema i dodataka – WordPress se po tom pitanju vrlo razlikuje od Wixa. U osnovi, Wix vam pomaže postaviti stvari. WordPress vas ostavlja samu i omogućuje vam da sami utvrdite stvari. Ovisno o vrsti korisnika, to bi mogle biti dobre ili loše vijesti.

Prilagođavanje sadržaja

Postoje dvije glavne vrste sadržaja u programu WordPress: Postovi i stranice.

 • Službena definicija postova glasi: kada pišete redoviti blog zapis, pišete post. Postovi se u zadanom postavljanju prikazuju obrnutim kronološkim redoslijedom na početnoj stranici vašeg bloga.
 • A za stranice piše: Stranice su za sadržaj poput “O”, “Kontakt” itd. Stranice žive izvan uobičajene kronologije bloga i često se koriste za prezentiranje bezvremenih podataka o sebi ili vašoj web lokaciji – informacije koje su uvijek primjenjive , Možete koristiti stranice za organiziranje i upravljanje bilo kojim sadržajem.

Da biste stvorili novi post na blogu, jednostavno idite na postove > Dodajte Novo, dodajte tekst, slike i / ili videozapis i pritisnite objavi.

WordPress dodavanje novog zaslona posta

Da biste stvorili stranicu, idite na Stranice > Dodajte Novo, unesite sadržaj i pritisnite objaviti.

WordPress dodavanje zaslona nove stranice

Kao što vidite, postupak je potpuno jednak za postove i stranice.

U zadanom postavljanju programa WordPress ne postoji značajka povuci-ispusti za stvaranje sadržaja i poravnavanje istog na web mjestu – sve je malo tradicionalnije u svom obliku. U osnovi objavljivanje sadržaja pomalo je slično stvaranju MS Word dokumenta.

Evo primjera WordPress stranice s više ili manje sadržaja:

Primjer web stranice WordPress

WordPress je izvorno osmišljen kao platforma za pisanje blogova. Možete saznati po činjenici da su postovi zadana vrsta sadržaja i da im je dodijeljen istaknuti položaj. Naučiti kako koristiti WordPress u punom potencijalu može vam trebati vremena i puno eksperimentiranja s različitim temama i dodacima.

WordPress za e-trgovinu

U svojoj zadanoj verziji WordPress nije spreman za e-trgovinu.

Unatoč tome, na raspolaganju je nekoliko sjajnih dodataka za e-trgovinu, čiji je glavni rad WooCommerce.

WooCommerce

On pruža svu funkcionalnost koja će vam možda trebati za vašu internetsku trgovinu (košarice, proizvodi, plaćanja, kuponi, upravljanje proizvodima i slično), i to čini besplatno.

WooCommerce je izvrstan za ljude koji su odlučni u korištenju WordPress-a, ali žele dodati i komponentu e-trgovine na svoje web mjesto. To je lako shvatiti, i slično načinu na koji Wix upravlja svojim modulom za e-trgovinu.

Ako se kaže, ako je trgovina e-trgovine jedino što želite izgraditi, još uvijek vam je vjerojatno bolje s nekim od namjenskih rješenja za e-trgovinu – o nekim smo objavili u prethodnom članku.

Bloganje s WordPressom

Kao što sam rekao, WordPress je stvoren kao platforma za pisanje blogova, i, iz tog razloga, ništa se ne približava WordPressovoj značajci bloganja.

Upravljanje postovima na blogovima je jednostavno: u njih možete uključiti bilo koju vrstu sadržaja koji želite, uključujući tekst, slike, video i audio; možete dodijeliti kategorije i oznake; možete postaviti određeni datum objave i još mnogo toga.

Wix vs WordPress za bloganje? Iako je modul za bloganje u Wixu lijep, WordPress je i dalje puno bolji kao platforma za bloganje.

Za i protiv

I WordPress i Wix imaju svoje snage i slabosti.

Wix Pros:

 • Sve se događa unutar Wix.com. Ne morate nigdje ići da biste postavili web mjesto.
 • Ne morate brinuti o tehničkim stvarima.
 • Dobivate dobar izbor značajki odmah od početka.
 • Integrirala je e-trgovinu – Wix pobjeđuje u krugu e-trgovine nad WordPressom.
 • Ima zgradu s povlačenjem i ispuštanjem – u WordPressu nema toga.
 • Za početak možete započeti za nekoliko minuta – brže nego što možete s WordPressom.
 • Postoji podrška – nema podrške za WordPress.

Prospekti WordPressa:

 • WordPress – softver – je besplatan i otvorenog koda.
 • Na raspolaganju su tisuće tema i tisuće dodataka – mnogo više nego s Wixom.
 • Pronalazak dizajna koji vam uistinu odgovara samo je pitanje vremena – kad su u pitanju mogućnosti dizajna, WordPress pobjeđuje Wix.
 • To je najpopularniji CMS na webu (gotovo 19 posto weba radi na WordPressu) – WordPress je puno popularniji od Wixa.
 • Dobiva česta ažuriranja i ima živahnu zajednicu.
 • Izvrsne mogućnosti upravljanja sadržajem – bolji od Wixovih.
 • Ima sjajan modul za bloganje – bolji od Wixovih.
 • WordPress je vrlo prilagodljiv kroz i do kraja – imate moć nad svim aspektima vaše web stranice.

Wix kontra:

 • Wix može srušiti vašu web lokaciju iz bilo kojeg razloga u bilo kojem trenutku – nikad niste u punoj kontroli.
 • Ne izgledaju svi dizajni dostupni u Wixu, a dobri se često koriste na više web mjesta – što bi vaše web stranice moglo biti manje jedinstveno.
 • Kasnije ne možete promijeniti dizajn web lokacije – zaglavili ste s dizajnom koji ste prvobitno odabrali.
 • Nisu svi dizajni prilagođeni SEO.
 • Mogućnosti prilagodbe su ograničene – nove značajke ne možete sami instalirati (poput WordPress-a putem dodataka), a sve mora biti prethodno odobreno od strane Wix-a i dostupno kao modul.
 • Modul za bloganje ponekad je neugodan.

WordPress nedostaci:

 • Otvaranje WordPress stranice zahtijeva dodatne troškove – domenu i hosting.
 • Ako vaša hosting tvrtka ne surađuje, morat ćete sami obaviti sav tehnički težak posao.
 • Teme mogu biti vrlo različite jedna od druge – savladavanje jedne ne znači da ćete odmah znati koristiti drugu.
 • Isto vrijedi i za dodatke – postoji puno varijacija u njihovom radu i interakciji s korisnikom.
 • Nadzorna ploča administratora nije najintitivnije sučelje.
 • Sama po sebi nema podrške – postoje forumi podrške, ali oni ne nude ni blizu razine podrške koju nudi Wix.

Dno crta: Wix vs WordPress – Tko pobjeđuje?

Sve ovisi o tome za što vam treba web mjesto i koliko ste pametni u vezi s izgradnjom web mjesta.

Za nekoga tko tek započinje s web-lokacijama

Ako nemate prethodnog iskustva, a potrebna vam je samo osnovna web stranica koja služi ili kao internetska posjetnica ili prodajete neke svoje proizvode na mreži, Wix je bolje rješenje.

Jednostavnije je korištenje izravno iz okvira, a web mjesto možete postaviti u nekoliko minuta – Wix vas vodi kroz postupak korak po korak. Dobivate i dobre značajke koje su više nego dovoljno za početak.

Za nekoga tko želi imati kontrolu i tko želi učiti

Ako se ne bojite zaprljanja ruku i voljni ste naučiti kako funkcioniraju web stranice, WordPress je bolje rješenje.

WordPress vam pruža potpunu kontrolu nad vašom web stranicom. Značajke svoje web lokacije možete proširiti gotovo bez ograničenja upotrebom bezbroj dostupnih dodataka. Možete birati između tisuća tema – i čak ih ručno modificirati u mnogim slučajevima. Treba doći do interakcije s ogromnom WordPress zajednicom, bilo putem službenih foruma, Twittera ili drugih resursa.

Za nekoga kome je potreban blog

Ovaj ide I WordPress.

Izgrađen kao platforma za bloganje, WordPress je još uvijek optimiziran za vođenje bloga i pruža brojne značajke odmah izvan okvira. Odobreno, postavljanje može potrajati neko vrijeme, ali trud se isplati.

Za nekoga kome je potrebna samo trgovina e-trgovine

Ako vam je sve potrebno, vrlo je jednostavna trgovina e-trgovine, ni Wix, ni WordPress je tvoja najbolja uloga. Idite s alternativom (iako je vrijedno napomenuti da je WooCommerce vrlo moćan alat i sigurno će odgovarati nekim, malo više uključenim, web lokacijama).

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map