Trebam li kupiti naziv domene od svoje web hosting tvrtke?

Ponude za WordPress


Je li bolje kupiti ime domene od tvrtke koja pruža usluge web hostinga ili od registrara domena? Ovo je valjano pitanje – posebno ako se spremate pokrenuti svoju prvu web stranicu.

Oba pristupa očito imaju svoje prednosti i nedostatke, ali, kao i kod većine stvari ovih dana, vrag je u detaljima. Na temelju vaših specifičnih zahtjeva dobivanje imena domene od tvrtke koja pruža usluge hostinga može biti sjajna ideja … Ali ne uvijek.

Pogledajmo ovo detaljnije. Evo zašto biste trebali i ne biste trebali kupovati ime domene od vaše web hosting tvrtke.

“Što se uopće događa?”

Samo da bismo bili sigurni da se nalazimo na istoj stranici (u slučaju da niste sasvim sigurni o čemu se radi u ovom članku):

Kad ste na tržištu za ime domene web mjesta, prirodno će vam trebati i web hosting. Dakle, postoje dva glavna pristupa: ili bilo (A) dobiti naziv domene i hosting od dvije odvojene tvrtke, ili (B) nabavite ih od iste tvrtke – vašeg web domaćina.

Zanimljivo je da gotovo svi vodeći registri registri domena sada nude i usluge web hostinga. To znači da čak i ako odete u tvrtku kao što je GoDaddy – poznata prvenstveno po registraciji domena – i dalje možete izaći sa paketom hostinga i domena.

Međutim, stvari možete raditi i obrnuto. Možete otići u poznatu hosting tvrtku i od njih dobiti isti paket.

Ključni čimbenici koje treba uzeti u obzir pri donošenju odluke

Najznačajniji čimbenici uključuju:

 • cijena
 • praktičnost i ono što želite učiniti s imenom vaše domene
 • što bi moglo poći po zlu? Aka sigurnost i kvaliteta.

Uzmimo od vrha:

1. Cijena

Dakle, što je jeftinije? Kupnja imena domene od tvrtke koja pruža usluge hostinga ili od registra registra domena?

Ukratko, dobivanje imena domene i hosting s istog mjesta doista mogu biti jeftiniji, ali to ovisi o konkretnoj tvrtki koju odaberete.

Da bismo vam dali predstavu o kakvim cijenama pričamo, evo kratke tablice koja pokazuje što sve popularniji registrari domena i hosting tvrtke mogu ponuditi:

Cijene za registraciju imena domena Zapisničar
.com
.neto
.org
.ko
.xyz
.klub
GoDaddy$ * 11.99$ * 11.99$ 7,99$ * 11.99$ 0,99$ 9,99
Namecheap$ 10.69$ 12.88$ 12.48$ 6.88$ 0,88
DreamHost$ 11,95$ 13,95$ 13,95$ Cijena: 24,95$ 2,95$ 19.99
SiteGround$ 14,95$ 14,95$ 14,95$ Cijena: 29,95$ 12,95$ 14,95

A evo i ulaznih cijena hostinga za iste tvrtke:

 • GoDaddy: 3,99 USD mjesečno = 47,88 USD godišnje
 • Namecheap: 9,88 USD godišnje
 • DreamHost: 7,95 USD mjesečno = 95,40 USD godišnje
 • SiteGround: 3,95 USD mjesečno = 47,40 USD godišnje

Zanimljiv dio: Evo cijena registracije domena kod svake od tvrtki ako i vi dobivate od njih hosting:

 • GoDaddy: besplatno (za početno razdoblje registracije)
 • Namecheap: standardno (0,88 USD i više, ovisno o TLD)
 • DreamHost: besplatno (za početno razdoblje registracije)
 • SiteGround: standardno ($ 12,95 i više, ovisno o TLD)

Kako ovo čitati:

 • Tako, na primjer, ako dobijete .com ime domene i hosting od GoDaddy-a, na primjer, plaćate 47,88 USD za prvu godinu ukupno.
 • S druge strane, ako dobijete isti .com od Namecheap-a, a zatim hosting na razini ulaznice iz SiteGround-a, vaš će ukupni račun biti 58,09 USD za prvu godinu.

Ali to nije kraj priče Ono što je ovdje lukavo je to da iako su cijene za prvu godinu obično privlačne, mogu se povećati čim dođe druga godina.

Na primjer, pomoću Namecheap-a možete dobiti .club ime domene za 0,88 USD i hosting za 9,88 USD godišnje kad uđete kroz vrata. Ali u vašoj drugoj godini račun za domenu porast će na 10,88 USD godišnje, a račun za hosting na 38 USD. Skupa, to je 48,88 USD. Kao što vidite, stvari i nisu tako crno-bijele.

Da biste saželi ovaj razgovor o cijenama:

Ukratko, ne biste trebali trošiti previše vremena brinući se o cjenovnom aspektu paketa.

Ono što biste trebali učiniti je pokušati otkriti tko nudi najbolji WordPress hosting koji si možete priuštiti, a tek onda proučite mogućnosti registracije domene tvrtke. Ako postoji atraktivan paket ugovora, možete ih preuzeti na njemu.

Na primjer, ako odlučite da je hosting usluge SiteGround ono što želite, sljedeći korak bi trebao biti provjeravanje cijene registracije domena pomoću SiteGround-a. Ako je ta cijena s vama nešto u redu, od njih možete dobiti i ime domene i hosting. Ako ne, uzmite domenu od nekog drugog.

Naravno, SiteGround je ovdje samo primjer. To se isto odnosi na bilo koju drugu tvrtku.

2. Praktičnost

Aka što želite učiniti s imenom vaše domene nakon što ga dobijete.

Naravno, najčešća stvar koja se mora učiniti odmah nakon donošenja novog imena domene jest stvaranje / pokretanje web stranice – i trebat će vam hosting račun uz naziv domene da se to dogodi..

Ovdje se pojavljuje tema praktičnosti. Sigurna sam da ovo neće biti iznenađenje, ali kupnja imena domene od vaše web hosting tvrtke mnogo je prikladnije.

U većini slučajeva, tvrtka će se pobrinuti za povezivanje imena domene i hosting za vas. To znači da ćete imati sve konfigurirano za zajednički rad izvan okvira.

Jedino što će nedostajati bit će vaša web stranica – a čak ni to nije sigurno. Ovisno o tvrtki s kojom se odlučite ugostiti na vašoj web lokaciji, oni će možda za vas instalirati i praznu verziju programa WordPress – što znači da ćete jednostavno morati instalirati temu, neke dodatke i odmah početi upotrebljavati web mjesto..

S druge strane, ako želite kupiti ime domene od zasebnog registrara, možda ćete biti prisiljeni sami povezati domenu i hosting. Pod uvjetom, to nije super teško, i tim za podršku u bilo kojoj tvrtki trebao bi vam rado pomoći da to shvatite, ali svejedno ćete morati raditi, umjesto da netko drugi to riješi umjesto vas.

Dakle, općenito će pribavljanje vašeg domena i hosting od iste tvrtke biti cjelovitije, pod uvjetom da želite kupiti jednu domenu, tako da možete pokrenuti jednu web stranicu.

(Ako planirate širi projekt – onaj za koji je potrebno pregršt domena i različite verzije jedne ili više web stranica – tada dobivanje domena i hosting s dva odvojena mjesta može biti pogodnije postavljanje s razvojnog stajališta. To samo vam omogućuje da lakše upravljate svim tim domenama i onim što se s njima događa u određenom trenutku.)

Postoji još jedna stvar koja se odnosi na pogodnost kupnje naziva domene od tvrtke koja pruža usluge hostinga u odnosu na registraciju domena: Nije svaki registar i hosting tvrtka omogućiti vam da registrirate svaku postojeću TLD domene. To može biti važno ako vas zanima jedan od novijih generičkih TLD-ova (.blog, .design, .xyz) ili neki TLD-ovi sa sjedištem u državi (.pl, .ru).

Samo da vam dam primjer, ako mislite da DreamHost ima savršen plan hostinga za vas, ali isto tako želite da .it domena web mjesta za vašu talijansku korisničku bazu, onda velika sreća: DreamHost ne podržava ovaj TLD.

To se kaže, ako tražite klasični .com, tada ćete ga moći registrirati kod svakog registra registra domena na planeti.

3. Što bi moglo pogriješiti? Aka sigurnost i kvaliteta

Posljednje, ali svakako ne najmanje bitno, imamo temu što bi moglo poći po zlu s vašim imenom domene i postavkom hostinga.

I u osnovi se svodi na ovo:

Kada govorimo o paru imena vaše domene i postavljanju web hostinga, naziv domene element je za koji je manje vjerovatno da ćete biti nezadovoljni..

Prije svega, nazivi domena su regulirano tržište. Postoji organizacija koja se zove Internet korporacija za dodijeljena imena i brojeve ICANN koja prati cjelokupno tržište i do određene mjere regulira registrare domena.

Također, s obzirom na to koja su zapravo imena domena – web adrese koje upućuju na i identificiraju web stranice (vrlo pojednostavljena definicija: evo još boljeg – vrlo je neuobičajeno da naziv domene odjednom prestane raditi. Sve dok plaćate godišnjih računa za registraciju domene, vaša domena će raditi u redu 99% vremena.

Međutim, priča s web hostingom može biti drugačija. Prvo, hosting nije ni na koji način regulirano tržište, pa vam može biti različita kilometraža kod nekih domaćina. Ako se ikada poželite preseliti na drugog domaćina, to je mnogo lakše ako ste prvotno kupili ime svoje domene i hosting od zasebnih tvrtki. Sve što trebate učiniti je samo urediti postavke poslužitelja imena domene i to ste učinili (vaš izvorni registar imena domene javit će vam kako to učiniti, tako da nema brige).

Naravno, što se više posvećujete donošenju ispravnih odluka o hostingu – na temelju vaših zahtjeva, za šta vam treba hosting, koju vrstu web mjesta želite pokrenuti i slično – to je vjerojatnije da ćete završiti s odlična dugoročna postavka hostinga. Evo vodiča kako odabrati najbolji WordPress hosting.

‘Reci mi već što da radim!’

Okej, uvijek postoje kompromisi s tim stvarima. Neka dodatna pogodnost na jednom području košta vas manju udobnost na drugom području. Isto za sigurnost, cijene i tako dalje.

Uz sve što je rečeno i uzimajući u obzir sve gore navedeno, evo mojih općih savjeta:

 • Ako želiš pokrenite svoju prvu web stranicu WordPress na potpuno novom nazivu domene: Nabavite domenu i hosting od iste tvrtke. Započnite s hostingom – istražite što je dostupno na tržištu, evo neke pomoći i odaberite najboljeg domaćina za svoje potrebe, a zatim nabavite domenu od iste tvrtke.
 • Ako želiš pokrenuti više od jedne web stranice, ili planirate proširiti svoj portfelj prilično brzo: Nabavite domene i hosting od zasebnih tvrtki. Po mogućnosti dvije tvrtke: Sve vaše domene s jedne, a sve vaše hosting od druge. To vam daje više prostora za kretanje i potpuno prilagođavanje postavki u slučaju da se vaši ciljevi promijene ili se nešto dogodi.

Kažu, “nemoj sva svoja jaja držati u jednoj košarici”, ali nemojmo ovdje poludjeti. Vjerujem da oba pristupa – kupnja vašeg imena domene i hosting od iste tvrtke nasuprot dvije odvojene tvrtke – imaju svoje mjesto, a pravi izbor ovisi samo o vašim zahtjevima.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map