Što je poddomena? I kako stvoriti jedan? (2020)

Ponude za WordPress


“Što je poddomena?”, Možete pitati. Pa, najpopularnija definicija je “podskup većeg naziva domene”. Ali to ne zvuči baš previše kao engleski, zar ne?

Omogućimo lakše razumijevanje primjera. Prvo, standardni naziv domene:

Standardno ime domene

Kao što vidite, normalno ime domene sadrži nekoliko komponenti. Dvije najznačajnije su:

 • TLD – Domena najviše razine – koja se obično naziva i proširenje domene. Ovaj dio je vaš poznati .com, .net, .org ili sve drugo što vam je proširenje domene.
 • SLD – domena druge razine – koji dio možete odabrati prilikom registracije novog imena domene i predstavlja vaš jedinstveni identifikator imena domene.

Evo vam odgovora na pitanje “Što je poddomena?”

Što je poddomena

Po nominalnoj vrijednosti vrlo je slično. Bitna razlika s njom je jedna dodatna riječ s lijeve strane SLD-a domene (u našem primjeru blog). Taj dodatni dio je vaš poddomena identifikator.

Dakle, a poddomena vrsta je domene koja je dio većeg naziva domene. Ili, kako ga neki vole zvati, a poddomena je podređena domena veće matične domene.

Dva pitanja s tim: Zašto i kako?

Krenimo od prvog:

Zašto vam može trebati poddomena

„Što je poddomena?“ Jedna je stvar, ali zašto biste je trebali?

Najčešći scenarij u kojem se koristi poddomena je organiziranje ili dijeljenje web sadržaja na odjeljke. Znači, poddomene su sjajne kada želite sastaviti zasebni katalog sadržaja koji će služiti drugačijoj svrsi od vaše glavne domene.

U praksi stvaranje novog poddomena obično uključuje pokretanje nove web lokacije na toj poddomeni – web stranice koja je manje ili više odvojena od vaše glavne web lokacije (one koja je pod vašom glavnom domenom).

Evo nekoliko popularnih primjera za koje se poddomene koriste:

 • Pokretanje zasebne trgovine e-trgovine koja nije u vašoj glavnoj web lokaciji. Na primjer, “Joe’s Winery” možda želi učiniti svoju trgovinu dostupnom pod store.joeswinery.com, dok njihova glavna web stranica ostaje na joeswinery.com.
 • Pokretanje bloga na blogu.YOURDOMAIN.com.
 • Pokretanje foruma za interakciju klijenata ili publike na forumu.YOURDOMAIN.com.
 • Izrada dodatne jezične verzije vaše web stranice na es.YOURDOMAIN.com.
 • Izrada pododjeljaka vaše web stranice za različite segmente posjetitelja na temelju njihove lokacije. Na primjer, ako pokušate posjetiti Craigslist dok ste u Philadelphiji, bit ćete automatski preusmjereni na philadelphia.craigslist.org.

Ovo su samo neke od mogućnosti, a ova posebna priroda poddomena čini ih savršenim za stvaranje novih web lokacija koje izgledaju kao da su njihove adrese originalne.

Ideja je koristiti poddomene samo kada imate dovoljno sadržaja da biste ih popunili. Ili, ako imate sadržaj ili dijelove svog poslovanja koji zaslužuju vlastiti prostor – na primjer, Nike ima cijeli zasebni odjeljak posvećen karijeri na jobs.nike.com.

Općenito, upotreba poddomena u situacijama kao što je prethodno čini posjetitelju stvari jasnijima. Na primjer, oni će znati da trgovina .YOURDOMAIN.com mogu kupiti vaše proizvode.

Konačno, kada vam više ne treba poddomena, možete je samo zatvoriti s nekoliko klikova i sav promet preusmjeriti na svoju primarnu domenu.

Kako stvoriti poddomenu

Nakon što ste registrirali standardno ime domene, proces stvaranja nove poddomene imaju dva dijela:

 1. Dolazi s poddomenom koju želite stvoriti.
 2. Omogućite ga i zatim preusmjerite na novu vlastitu web stranicu (ili trećoj strani).

Broj 1 je jednostavnija faza. U osnovi, sve što trebate učiniti je smisliti kratku poddomenu koja odgovara vašoj svrsi.

Općenito, poddomena može se sastojati od bilo kojeg broja alfanumeričkih znakova (a-z, A-Z, 0-9) i crtica (dopušteno ako su okruženi drugim slovima ili znamenkama), bez razmaka. Ali to ovisi o različitim registratorima domena, tako da je najbolje dvostruko provjeriti sa svojim.

Alternativno, možete potražiti neki od popularnih poddomena, kao što su spomenuti gore: Trgovina, blog, jezici (poput es), lokacije (kao što je Philadelphia), forum, događaji, zajednica, pomoć, vijesti i poslovi.

Broj 2 može biti malo lukavije. To je zato što za provođenje procesa ne morate samo omogućiti poddomenu, već je i uputiti negdje na webu. To negdje može biti:

 • odjeljak vaše postojeće web stranice
 • potpuno nova vaša web stranica
 • web mjesto ili URL treće strane.

Točni koraci obično se razlikuju ovisno o registraru vaše domene i / ili web hostu. Jedno je sigurno, međutim: Stvari će biti puno lakše ako se s istim društvom pridružite i za ime vaše domene i za hosting, o tome ćemo razgovarati ovdje. To je zato što se obično postavljanje unutar jednog korisničkog panela može dogoditi, dok kada vašu domenu i hosting obradjuju odvojene tvrtke, morate proći kroz potrebne prijedloge sa svakim od njih..

Evo nekoliko veza koje upućuju na specifične upute na temelju mjesta na kojem imate registrirano ime vaše domene:

 • Natpis → kliknite ovdje
 • GoDaddy → kliknite ovdje
 • Enom → kliknite ovdje
 • OVH → kliknite ovdje
 • 1and1 → kliknite ovdje
 • SiteGround → kliknite ovdje
 • HostGator → kliknite ovdje

I na kraju, evo nekoliko pitanja o temi poddomena:

Najčešća pitanja vezana uz ‘Što je poddomena?’

“Koja je razlika između poddomene i naziva domene?”

 • Naziv domene glavna je adresa vaše web stranice na internetu (npr. YOURDOMAIN.com).
 • Poddomena je ime “podređene domene” pod nazivom “nadređena domena” (npr. Blog.YOURDOMAIN.com). Ne možete imati poddomene bez glavnog naziva domene iznad nje.

“Trebam li kupiti naziv domene da bih mogao postaviti poddomenu?”

 • Da. Poddomenu možete stvoriti samo pod uobičajenim nazivom domene koji ste već posjedovali.

“Koliko poddomena mogu stvoriti za svoje glavno ime domene?”

 • To ovisi o vašem registru domene. Na primjer, pomoću GoDaddyja možete stvoriti do 100 poddomena po imenu domene.

“Trebam li platiti nove poddomene?”

 • Najčešće nema, ali to ovisi o vašem registru domena.

“Mogu li stvoriti zasebnu, novu web lokaciju na poddomeni?”

 • Da. To je zapravo najčešći scenarij.

“Mogu li ukazati na poddolu pojedinačnom dijelu sadržaja na trenutnoj web lokaciji?”

 • Da. Ovo je potencijalno sjajan način da u središte pozornosti postavite najvažnije sadržaje.

Poddomena je “www”?

 • Tehnički gledano, da. Ali to je posebna vrsta poddomene koja obično upućuje na potpuno istu web stranicu kao glavno ime domene. Na primjer, www.winningwp.com je isto što i winwp.com.

Dakle, tu ga imate! To je naš odgovor na to što je poddomena i kako je stvoriti. Ako vam treba nešto razjasniti, ne oklijevajte da nam odgovorite u komentarima. Ako želite saznati više o imenima domena, pogledajte i ostale naše komentare u ovoj seriji.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map