Kako instalirati WordPress – Poznata 5-minutna instalacija programa WordPress jednostavna

Ponude za WordPress


WordPress se voli hvaliti svojom čuvenom “petominutnom instaliranjem” tvrdeći da je tako jednostavno instalirati WordPress da ga svatko može dobiti za nekoliko minuta i pokrenite web lokaciju s vlastitim domaćinima! Međutim, za većinu ljudi prvi put instaliranje WordPress-a trajat će znatno duže od samo pet minuta – uglavnom zato što ćete morati loviti na više mjesta da biste mogli raditi kroz različite korake.

Ako ste se baš zbog toga odlučili započeti s instaliranjem WordPress-a, onda je ovaj vodič za vas. U nastavku pojednostavit ću cijeli postupak instalacije WordPressa, radeći svaki korak zauzvrat da bih vam pokazao što točno trebate učiniti.

Bilješka: Puno novih korisnika radije koristi instalacijski program WordPress koji se isporučuje uz njihov hosting paket. To je sigurno brže, no moglo bi se dogoditi da vaša hosting tvrtka izvrši neke – možda nepoželjne – promjene, poput spajanja dodatnih dodataka ili onemogućavanja automatskih sigurnosnih ažuriranja. Ako koristite generičku uslugu hostinga s niskim proračunom i osjećate se dovoljno samouvjereno, možda bi bila bolja ideja da sve to napravite ručno.

Što će vam trebati

Da biste ručno instalirali WordPress, trebat će vam:

 • Web preglednik (poput onog koji sada koristite!)
 • FTP klijent. Ovo će vam omogućiti da datoteke prenesete na poslužitelj na kojem se nalazi vaša web lokacija. Osobno koristim Coda, program za uređivanje koda s uključenim FTP klijentom, ali ako vam treba samo FTP možete odabrati s našeg popisa prvih pet FTP klijenata vani.
 • Pristup vašem poslužitelju za stvaranje baza podataka – vaš pružatelj hosting usluga će vam vjerojatno pružiti alat zvan phpMyAdmin da biste to učinili. Ako sumnjate, pitajte ih!

Demonstrirat ću to na udaljenom poslužitelju (tj. Na Internetu), a to je mjesto na kojem pretpostavljam da biste htjeli ugostiti svoju WordPress web lokaciju. Ako želite instalirati WordPress na svoj lokalni stroj, trebat će vam i aplikacija pod nazivom MAMP koja omogućuje pokretanje WordPressa na računalu. Imajte na umu da vam FTP klijent neće trebati ako lokalno imate WordPress.

Što ćeš raditi

Proces se sastoji od tri koraka:

 1. Stvorite bazu podataka na vašem poslužitelju.
 2. Preuzmite WordPress i kopirajte ga na svoj poslužitelj.
 3. Pokrenite instalaciju WordPress-a.

Uz svaki korak dodajem napomene u kurzivu za čitatelje koji lokalno instaliraju WordPress, ukazujući na razlike u tom procesu. Uključit ću i puno snimaka zaslona kako biste ih mogli vizualno pratiti.

1. Izrada baze podataka

Baza podataka sadržavat će sav sadržaj vaše web lokacije, a bez nje WordPress i vaša WordPress web stranica neće raditi. Svoje možete izraditi na dva načina, ovisno o postavci vašeg davatelja usluga hostinga:

 • putem svojih ekrana za hosting hostinga
 • koristeći phpMyAdmin

Ako WordPress instalirate lokalno, morat ćete koristiti phpMyAdmin.

S mojim pružateljem usluga hostinga (napomena: ako još trebate odabrati domaćina, evo zgodnog članka o tome, ja koristim njihove zaslone administratora za stvaranje baze podataka, pa pogledajmo prvo to.

Upotreba vašeg hosting administratora za stvaranje baze podataka

Na upravljačkim ekranima svog hosting računala pronađite opciju nazvanu “baze podataka”, “upravljanje bazama podataka” ili nešto slično. Točan naziv ovisit će ovisno o vašem davatelju.

Na primjer, evo zaslona koji koristim:

Instalacija WordPressa - glavnog zaslona administratora baze podataka

Ako koristite sličan administratorski zaslon, slijedite ove korake:

 1. Dajte vašoj bazi podataka ime i unesite je u polje.
 2. Kliknite na Stvorite bazu podataka i dodajte korisnika.
 3. Tada će se od vas tražiti da unesete lozinku za novog korisnika povezanog s ovom bazom podataka. Odaberite lozinku, utipkajte je i kliknite U redu.
 4. Zapišite ime baze podataka, korisničko ime i zaporku. Te će vam trebati kasnije.

I to je to – vaša baza podataka je spremna!

Korištenje phpMyAdmin-a za stvaranje baze podataka

Ako vam pružatelj hostinga daje phpMyAdmin kao dio vašeg paketa ili MAMP koristite za lokalnu instalaciju WordPressa, to možete koristiti za stvaranje baze podataka.

 1. Na upravljačkim ekranima hostinga ili na zaslonu dobrodošlice MAMP kliknite vezu do phpMyAdmin, što može izgledati ovako:

Pristup phpMyAdmin putem cPanela

 1. Otvorit će se zaslon dobrodošlice phpMyAdmin. Klikni na baze podataka karticu u gornjem lijevom dijelu za otvaranje zaslona baza podataka:

Izrada baze podataka u phpMyAdmin

 1. U Stvorite bazu podataka upišite naziv svoje baze podataka.
 2. Kliknite gumb Stvoriti dugme.

I s tim će se stvoriti vaša baza podataka. Zabilježite ime baze podataka za kasnije. Korisničko ime i zaporka zadani su korijen.

Dakle, korak 1 je napravljen – i to je najteži dio. Obično plovimo odavde prema unutra!

2. Preuzimanje i prijenos WordPress-a

Sada je potrebno preuzeti najnoviju verziju WordPress-a.

 1. Idite na stranicu za preuzimanje WordPressa, prikazanu dolje.

Preuzimanje WordPressa

 1. Kliknite gumb Preuzmite WordPress gumb za preuzimanje zip datoteke koja sadrži sve WordPress datoteke na vaše računalo.
 2. Otpakujte datoteku na svom računalu na točno isti način kao i obično raspakujte bilo koju drugu datoteku. Sada ćete se zvati mapa wordPress sa svim WordPress datotekama u njoj. Zabilježite gdje se nalazi ta mapa.

Zatim morate poslati WordPress na svoj poslužitelj.

 1. Sada otvorite FTP klijent. Prijavite se na FTP na svom poslužitelju pomoću podataka za prijavu u FTP koji vam je dao pružatelj hosting usluga prilikom stvaranja računa. Ako niste sigurni u to, pitajte ih. Trebat će vam adresa poslužitelja, vaše korisničko ime i zaporka.
 2. U FTP klijentu pronađite wordPress mapu na vašem lokalnom stroju i public_html mapu na vašem poslužitelju. Morate ih moći vidjeti jedan pored drugog. Kao primjer, evo mog u Coda:

Kopiranje WordPress-a na vaš poslužitelj pomoću FTP klijenta

Imajte na umu da je moja mapa na udaljenom poslužitelju prazna jer instaliram WordPress u poddirektoriju. Vaši će podaci imati tamo druge datoteke – zanemarite ih.

 1. Sada povucite sadržaj wordPress mapu (a ne samu mapu) na svoj public_html mapu. Vaš FTP klijent kopirat će datoteke na vaš poslužitelj.
 2. Pričekajte da datoteke završe kopiranje. Možete vidjeti moje kopiranje preko dolje:

Prijenos WordPress-a na udaljeni poslužitelj pomoću Coda

Sad kad ste kopirali datoteke, spremni ste za treću i posljednju fazu: Pokretanje instalacije WordPressa.

3. Izvođenje instalacije WordPressa

Vaša baza podataka i datoteke su na mjestu i spremni ste za instaliranje WordPress-a!

 1. Otvorite preglednik i otvorite svoju web stranicu.
 2. Vidjet ćete prvi zaslon za instalaciju WordPressa:

Instaliranje WordPressa - odaberite svoj jezik

 1. Odaberite jezik koji želite koristiti i kliknite Nastaviti.
 2. Nakon toga vidjet ćete zaslon koji vam govori koje podatke trebate navesti:

Instaliranje zaslona za WordPress - zahtjeve

 1. Kao što je ranije spomenuto, sve te podatke trebalo bi bilježiti od početka izrade baze podataka. Klik Idemo!
 2. Na sljedećem zaslonu unesite ime svoje baze podataka, korisničko ime i lozinku. Ako radite lokalno, korisničko ime i zaporka zadat će se korijen. U suprotnom oni će biti ono što ste naveli prilikom izrade baze podataka.

Instaliranje WordPressa - pružanje podataka o bazi podataka

 1. Ostavi Domaćin baze podataka i Prefiks tablice polja kakva jesu (napomena: ako imate bilo kakvih nedoumica, pitajte svog domaćina što treba unijeti kao host baze podataka, jer se to može razlikovati od pružatelja usluga hostinga – pod pretpostavkom da vas nisu prethodno obavijestili u prethodnoj poruci e-pošte kada ste se prvobitno prijavili za njihove usluge) i kliknite podnijeti.
 2. Zatim ćete vidjeti moj omiljeni ekran – onaj koji vam govori da je WordPress spreman za instaliranje. Dobro napravljeno!

Instalacija WordPressa - radnog zaslona s obavijestima o bazama podataka

 1. Klik Pokrenite instalaciju za pristup zaslonu s detaljima web mjesta:

Instaliranje WordPress - zaslona s pojedinostima o mjestu

 1. Konačno, unesite podatke o vašoj web lokaciji: naslov web lokacije, vaše korisničko ime i lozinku i e-adresu. Ako želite da Google pronađe vašu web lokaciju, napustite Privatnost kutija potvrđena. Klik Instalirajte WordPress.
 2. WordPress će biti instaliran i vidjet ćete zaslon uspjeha:

Instalacija WordPressa - instalacija na cijelom zaslonu

 1. Sada se možete prijaviti na svoju web lokaciju klikom na Prijaviti se gumba i unos vjerodajnica koje ste naveli kada ste instalirali WordPress.

Instalacija WordPressa - prijava na novu stranicu

 1. Ovo će vas odvesti na nadzornu ploču WordPress-a.

Nadzorna ploča čovjeka WordPress

Čestitamo, uspješno ste instalirali WordPress i sada možete započeti s upravljanjem web mjesta!

Sažetak

Instalacija WordPresa može, doduše, biti pomalo zastrašujuća za većinu novih korisnika – nadamo se da je ovaj vodič sada oduzeo dio straha. Jednostavno slijedite gore navedene korake zauzvrat i trebali biste imati potpuno novu WordPress instalaciju i pokretanje u kratkom vremenu (možda čak i pet minuta ?!). Sretno!

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map