Blogger vs WordPress – odabir prave platforme

Ponude za WordPress


Ako namjeravate pokrenuti web stranicu, vjerovatno ste čuli i Blogger i WordPress, što znači da se vjerojatno pitate koju biste od ovih izuzetno popularnih opcija trebali odabrati.

Da bismo vam pomogli da se odlučite, procjenjivat ćemo ključna područja svake usluge, tako da bi na kraju ovog članka trebali biti bolje pozicionirani da odlučite koja je najbolja za vaše potrebe.

Započnimo.

O WordPressu – brzi uvod

WordPress je softver otvorenog koda koji svatko može preuzeti i koristiti za izradu web stranica. Iako je započeo kao platforma za bloganje, WordPress se sada može koristiti za izradu bilo koje vrste web stranica.

WordPress početna stranica

Početna stranica WordPress.org

Napomena: U ovoj ćemo usporedbi obuhvatiti softver dostupan za preuzimanje s WordPress.org, a ne uslugu koja se nalazi na WordPress.com.

O Bloggeru – kratak uvod

Blogger je Googleova usluga koja omogućuje svakome da pokrene besplatni blog u samo nekoliko klikova.

Početna stranica Bloggera

Započnite s Bloggerom

Google vodi vaš blog ili web stranicu i oni se brinu za sve umjesto vas. Kao što ćemo vidjeti u ovoj usporedbi, u zamjenu za ovu razinu jednostavnosti, uskratit ćete određene slobode dostupne korisnicima WordPress-a.

Glavne razlike između WordPressa i Bloggera

Da biste lakše odlučili želite li odabrati WordPress ili Blogger, ovdje su glavna područja koja biste željeli uzeti u obzir.

1) Trošak

Kada je riječ o troškovima, Blogger je teško pobijediti – doista je to besplatna usluga. Ako želite registrirati naziv domene za svoju web stranicu, kao što je WinningWP.com, to možete učiniti za otprilike 10 USD, ali to je neobavezno i ​​uvijek se možete držati zadanog URL-a dodijeljenog vašem blogu, kao što je http: //WinningWP.blogspot.com/.

Iako je WordPress softver besplatan za preuzimanje i korištenje, postoje određeni troškovi zbog pokretanja WordPress web stranice. Prvo, trebat će vam naziv domene za vaše web mjesto. Cijene za .com domenu obično se kreću oko 10 USD godišnje. Zatim ćete morati odabrati web domaćina (evo nekoliko preporuka) koji će vašu web stranicu učiniti dostupnom korisnicima interneta.

Dijeljenje web hostinga na razini ulaznice može se nabaviti za nekoliko dolara mjesečno, a neki domaćini čak mogu ubaciti i besplatno ime domene za nove kupce. Međutim, ako se vaše web mjesto skine i postane popularno ili je sastavni dio vašeg poslovanja, vjerojatno ćete morati nadograditi na robusniji hosting. Cijene za profesionalni web hosting obično počinju od oko 25 dolara mjesečno.

Nakon što dobijete naziv domene i račun za web hosting, možete započeti razmišljati o kupnji komercijalne WordPress teme i dodataka (o čemu ćemo detaljnije govoriti kasnije). Međutim, ako tek počinjete, možete napraviti besplatnu temu i dodatke. Kad dođe vrijeme, možete očekivati ​​da ćete platiti do 100 USD za visokokvalitetnu WordPress temu i nekoliko stotina dolara za komercijalne dodatke, ovisno o vašim potrebama.

Presuda: Budući da nije potrebno financijsko ulaganje za pokretanje web lokacije s Bloggerom, ovdje je jasan pobjednik.

2) Početak rada

Izrada novog bloga s Bloggerom

Blogger omogućava brzo i jednostavno pokretanje novog bloga

Svatko se može prijaviti na Blogger i pokrenuti blog. Ako ste već registrirani na Googleu – na primjer, na Gmail računu ili na Google pogonu – započet će samo nekoliko klikova. Ako nemate Google račun, postupak prijave trajat će malo duže, ali u svakom slučaju, za nekoliko minuta možete imati novi blog na mreži. S Bloggerom također imate mogućnost stvaranja i upravljanja više blogova putem jednog računa.

Upravljajte više blogova pomoću Bloggera

Stvorite i upravljajte s više Blogger web stranica s jednim računom

U usporedbi s Bloggerom, početak rada s WordPressom nije baš jednostavan. Kao što je spomenuto, odgovorni ste za hosting svog web mjesta s WordPressom, tako da ćete morati odabrati web domaćina i registrirati novo ime domene. Registracija imena domene i prijava s web domaćinom trebali bi trajati samo nekoliko minuta. Međutim, novim domenama ponekad je potrebno nekoliko sati da bi se zapravo išlo uživo.

Instaliranje WordPress-a

Mnogi domaćini, poput HostGator-a, čine vrlo jednostavnu instalaciju WordPress-a

Nakon što se aktivira vaš web hosting račun, morat ćete instalirati WordPress softver. Neki će se domaćini pobrinuti za to prilikom postavljanja računa, ali čak i ako oni to ne čine, u većini slučajeva moći ćete instalirati WordPress u samo nekoliko klikova preko upravljačke ploče vašeg web hostinga.

Presuda: Blogger pobjeđuje ovdje jer je sve što vam je osigurano na jednom mjestu, u samo nekoliko klikova.

3) Konfiguriranje vaše web stranice i objavljivanje sadržaja

Nakon što stvorite svoju Blogger web lokaciju, vrijeme je da se upoznate s novim blogom i počnete objavljivati ​​sadržaj. Kao i kod WordPress-a, i vi radite na nadzornoj ploči svoje web stranice, dok posjetitelji pristupaju prednjem kraju vaše web stranice.

Nadzorna ploča Bloggera

Nadzorna ploča Bloggera

Ako želite promijeniti naslov i opis bloga, idite na područje postavki na nadzornoj ploči. Ovdje možete promijeniti i URL ili adresu svog bloga.

Postavke bloga Blogger

Postavke za vaš blog Blogger

Najbrži način za početak rada s Bloggerom je ostaviti sve postavke u njihovoj zadanoj konfiguraciji i samo stvoriti svoj prvi blog blog. Međutim, ako ste znatiželjni, možete pronaći postavke koje će sadržavati koliko postova će se prikazivati ​​na početnoj stranici bloga, koji jezik koristiti i koja vremenska zona i oblikovanje koristiti za datum i vrijeme. Također možete dodati autore na svoj blog tako da unesete njihovu adresu e-pošte i pošaljete im pozivnicu.

Upravljanje korisnicima Blogger stranica

Upravljajte tko može pristupiti vašoj Blogger web lokaciji i u kojem svojstvu

Kao i WordPress, Blogger vam omogućuje objavljivanje postova i stranica na vašem web mjestu. Stranice su dobre za objavljivanje zimzelenog sadržaja, poput vaših kontaktnih podataka ili stranice o stranici, dok su postovi idealni za pravodobno objavljivanje sadržaja i vijesti tipa.

Upravljanje stranicama Blogger stranice

Područje upravljanja Blogger stranicama

Da biste započeli, vjerojatno ćete htjeti stvoriti stranicu o kojoj ćete posjetitelje upoznati sa svojim blogom. Da biste to učinili, kliknite Stranice u izborniku bočne trake i kliknite gumb Nova stranica da biste stvorili stranicu.

Bloggerov vizualni urednik

Blogger vizualni post i uređivač stranica

WordPress i Blogger koriste sličan uređivač za stvaranje postova i stranica – svoj sadržaj možete unijeti putem WYSIWYG uređivača i provesti osnovno oblikovanje putem kontrola. Za bolju kontrolu izgleda vašeg sadržaja možete se prebaciti na HTML prikaz u Blogger i WordPress.

HTML prikaz uređivača Bloggera

HTML prikaz Blogger posta i uređivača stranica

I Blogger i WordPress olakšavaju pregled sadržaja prije objavljivanja, omogućujući vam da vidite kako će se postovi i stranice pojavljivati ​​posjetiteljima. Nakon što budete zadovoljni svojim postom ili stranicom, možete ih objaviti na internetu kako bi ih svi vidjeli.

Objavljena stranica web stranice Blogger

Objavljena stranica na Blogger web mjestu

Objavljivanje blogova može se objavljivati ​​na isti način kao i stranice, a nakon što dodate sadržaj na svoju novu Blogger web stranicu, postima i stranicama može se upravljati preko odgovarajućeg područja nadzorne ploče..

Upravljajte svojim Blogger sadržajem

Pregledajte i upravljajte sadržajem web lokacije Blogger.

Blogger se, prema zadanim postavkama, na početnoj stranici vaše web stranice prikazuju, a prvi se prikazuje prvi.

Zadana početna stranica Bloggera

Zadana konfiguracija početne stranice Bloggera, koja prikazuje najnovije postove

Jednom kada WordPress bude instaliran, moći ćete se prijaviti na svoju novu web stranicu. Kao i Blogger, WordPress nadzorna ploča zaštićeno je područje koje samo vi i oni kojima imate pristup možete koristiti za upravljanje svojom web stranicom i stvaranje sadržaja.

Nadzorna ploča programa WordPress

Nadzorna ploča programa WordPress

WordPress objave i stranice mogu se kreirati na isti način kao i sa Bloggerom. No, s WordPressom, primijetit ćete da postoje gotovo sve postavke i mogućnosti na gotovo svakom koraku. Na primjer, kada kreirate novi post, možete odabrati format posta da biste odredili na koji će način sadržaj biti predstavljen. Za razliku od Bloggera, koji vam omogućuje samo označavanje svojih postova, WordPress vam daje mogućnost označavanja i kategoriziranja svojih postova u svrhu grupe i boljeg opisivanja vašeg sadržaja.

Uređivač sadržaja WordPressa

Upotreba uređivača WordPress za stvaranje posta

Kao što vidite, WordPress Editor koristi izgled i oblik sličan Bloggeru. Možete spremiti skicu svog posta ili stranice, pregledati ga i, kad bude spreman, objaviti ga kako bi bio dostupan na mreži.

Objavljeni WordPress sadržaj

Objavljeni WordPress post

Promjena naslova i naslovne stranice vaše WordPress stranice odvija se kroz Opće postavke na gotovo isti način kao i Blogger.

Opće postavke programa WordPress

Opće postavke web stranice WordPress

Dodatni korisnički računi mogu se izraditi i za vaše web mjesto WordPress. Za razliku od Bloggera, WordPress ima brojne uloge koje kontroliraju razinu pristupa koju korisnici imaju na vašoj web lokaciji. To olakšava izradu računa koji korisniku omogućuje samo stvaranje novih postova, a ne račun koji korisniku omogućuje uređivanje postojećeg sadržaja i izmjene u načinu na koji vaša web lokacija izgleda i funkcionira.

Upravljanje korisničkim računima za WordPress

WordPress olakšava korisnicima davanje različitih razina pristupa vašoj web lokaciji

Presuda: Kad je u pitanju objavljivanje sadržaja na vašem blogu ili web mjestu, obje su mogućnosti sličnog pristupa. Međutim, objavljivanje s Bloggerom je jednostavnije, dok vam WordPress pruža više mogućnosti. Bilo dobro raditi za suradničke projekte.

4) Opcije prilagodbe

U pogledu mogućnosti prilagodbe, WordPress je miljom ispred Bloggera. Jednostavne stvari, kao što je prikazivanje stranice na početnoj stranici vaše web stranice, a ne vaš najnoviji blog, je vjerodostojnost jasna s WordPressom i iznenađujuće duga volja s Bloggerom.

Postavke WordPress početne stranice

WordPress olakšava odabir sadržaja koji će se prikazivati ​​na naslovnici vaše web stranice

Ako želite stvoriti tradicionalniju web stranicu, a ne blog, WordPress kontrole olakšavaju korištenje statičke početne stranice i prikazivanje svojih blogova drugdje na web mjestu..

Predlošci za Blogger

Postoji samo mali izbor predložaka koje Blogger korisnici mogu odabrati

Međutim, tamo gdje WordPress stvarno postaje svoj, s različitim temama i dodatcima na raspolaganju. S Bloggerom dobijate nekoliko službenih predložaka za izbor, kao i odabir predložaka trećih strana koji će promijeniti izgled vaše web stranice. S WordPressom možete odabrati na hiljade dizajna.

ThemeForest

Samo ThemeForest Marketplace ima na prodaju više od 8.000 ekskluzivnih WordPress tema

WordPress teme dostupne su kao besplatni i komercijalni proizvodi koji se mogu prenijeti na vašu web stranicu kako bi transformirali svoj izgled. Ove teme pokrivaju gotovo svaku vrstu web mjesta i projekata koji se mogu zamisliti – od stilskih blogova i poslovnih web stranica do internetskih portfelja i trgovina e-trgovine..

WordPress katalog dodataka

Trenutno postoji više od 47 000 besplatnih dodataka za funkcionalno proširenje WordPress-a

Vaša WordPress web stranica također može koristiti dodatke koji dodaju nove značajke na vašu web stranicu ili prilagoditi postojeću WordPress funkcionalnost. Oni mogu izvršiti jednostavne izmjene na vašoj web lokaciji, poput pružanja više opcija oblikovanja ili napraviti impresivne nadogradnje koje vam omogućuju prodaju proizvoda i prikupljanje plaćanja sa vaše web stranice.

CodeCanyon

Na tržištu CodeCanyon naći ćete gotovo 5000 komercijalnih WordPress dodataka

Osim besplatnih dodataka dostupnih na službenom direktoriju WordPress dodataka i komercijalnih dodataka na CodeCanyon tržištu (da ne spominjemo one koji su drugdje dostupni), također možete samostalno izraditi dodatak ili unajmiti nekoga da ga izrađuje za vas..

Presuda: Uz bezbroj tema i dodataka koji su već dostupni, kao i mogućnost prilagodbe kako vaša web stranica radi i izgleda, WordPress pobjeđuje ovdje.

5) Vlasništvo i kontrola

Druga važna stvar koju treba razmotriti je tko je vlasnik vaše web stranice i njenog sadržaja. Kao jedina opcija za održavanje vaše web stranice Blogger na mreži je dopustiti Googleu da je domaćin, vi ćete biti vezani njihovim uvjetima i odredbama. Zatvaranje vašeg Google računa nije izvan okvira mogućnosti, a ako se to dogodi, to bi mogao biti kraj vaše web stranice.

Kako posjedujete svoju web stranicu WordPress, a softver je open source, možete ga slobodno koristiti kako želite. Vaš web domaćin imat će svoje vlastite uvjete usluge koje ćete morati slijediti, ali, ako prekršite njihova pravila, imat ćete mogućnost premjestiti svoju web stranicu WordPress u drugu tvrtku za web hosting.

Blogger i WordPress pružaju vam mogućnost izrade sigurnosnih kopija svoje web stranice, a što god odabrali, to bi svakako trebali redovito raditi. Također je moguće migrirati s obje platforme na drugo mjesto, ali trebali biste očekivati ​​da će tijekom prijelaza izgubiti nešto oblikovanja i postavki..

Poput WordPress-a, izgleda da Google ni u kojem trenutku uskoro neće krenuti. No, od ranije je poznato da je Google ugasio svoje usluge, čak i popularne poput Google Reader-a. Dakle, iako bi Google trebao raditi u dogledno vrijeme, nema garancije da će Blogger biti siguran od izumiranja..

S druge strane, WordPress je softver otvorenog koda na kojem, teoretski, svatko može raditi. Nitko ne posjeduje softver, pa čak i ako je svaki član trenutnog tima programera danas prestao raditi na softveru, vrlo je vjerojatno da bi njihove uloge gotovo trenutno ispunjavali voljni volonteri. Nadalje, s ovolikim brojem tvrtki koje se oslanjaju na WordPress, bilo bi mnogo tvrtki spremnih da pokušaju održati softver živim.

Presuda: WordPress vam daje veću kontrolu nad vašom web stranicom i njenim sadržajem.

6) Podrška i održavanje

Jedan od najboljih razloga za odabir Bloggera preko WordPressa je taj što Google hostira vašu web lokaciju, a vrlo malo možete učiniti kako biste probili svoj blog. Značajke i funkcionalnosti mogu biti ograničene, no isplata je u tome što je usluga jednostavna za uporabu i zahtijeva gotovo nikakvo održavanje sa vaše strane.

Forumi za podršku WordPress-a

Pomoć potražite na forumima za podršku za WordPress

Za usporedbu, WordPress je puno otvoreniji i prilagodljiviji. Kao što je spomenuto, možete instalirati dodatke iz širokog spektra izvora, sami uređivati ​​kôd i prilagođavati web mjesto na bilo koji način želite. Slaba strana ove slobode je ta što stvari mogu – i čine – poći po zlu.

Srećom, postoji velika WordPress zajednica i ekosustav na koji se treba obratiti ako se problem pojavi na vašoj web lokaciji. Uz službene forume za besplatnu korisničku podršku, postoje mnoge komercijalne usluge podrške koje će vam pomoći uz vašu web stranicu WordPress uz naknadu. Vaš web domaćin može vam čak pružiti određenu pomoć.

Bloggeru nedostaju mogućnosti podrške za WordPress. Međutim, ako koristite Blogger, vjerojatno vam ih neće trebati.

Presuda: Iako se na vašu web stranicu WordPress uvijek može obratiti ako nešto pođe po zlu, ova kategorija je izvlačenje jer je malo vjerovatno da će vam trebati pomoć na vašem Blogger web mjestu zbog prirode održavanja i problema bez problema.

7) Zajednica

Kao dio živopisne WordPress zajednice, širom svijeta se održavaju redovni WordCamp događaji, a mnogi se WordPress susreti održavaju i u manjem obimu. Stoga, ako želite podići svoju web lokaciju na višu razinu, uključiti se u zajednicu i umrežiti se s drugim korisnicima, ovi izvanmrežni događaji mogu biti pravi plus. Nadalje, postoji bezbroj blogova o WordPress-u koji objavljuju vijesti, vodiče, vodiče i osvrte na najnovije proizvode i dostignuća iz WordPress ekosustava.

Kad je riječ o zajednici i ekosustavu, Blogger se ne može natjecati s WordPressom. Vrlo je malo proizvoda i usluga trećih strana koje možete birati, jedva da postoje blogovi za čitanje i ništa poput alternative strastvenoj WordPress bazi podataka.

Presuda: Ako vam je važna zajednica, bez obzira je li online ili isključena, WordPress je teško pobijediti.

8) Potencijal

Blogger i WordPress olakšavaju pokretanje osnovne web stranice nego ikad prije. Ako već neko vrijeme pokrećete vlastiti blog ili web stranicu, nema opravdanja da ne započnete.

Međutim, što se događa nakon što ste krenuli i pokrenuli novu web stranicu? Blogger čini izuzetno jednostavne stvari kada je u pitanju pokretanje novog bloga i objavljivanje vašeg prvog posta. Međutim, sjajna stvar na internetu je ta što se gotovo išta može, i obično dogodi. Vaš skromni blog mogao bi postati izuzetno popularan ili bi vaša osnovna web stranica mogla otvoriti nove mogućnosti koje svoj hobi pretvaraju u posao.

Iako Blogger olakšava pokretanje i upravljanje web stranicama, on ne nudi isti potencijal za rast kao WordPress. Još nekoliko koraka tijekom postupka postavljanja WordPressa morat ćete plaćati nekoliko dolara mjesečno da biste održali internetsku web stranicu WordPress.

Međutim, kad je riječ o potencijalu web stranice, WordPress se zaista ne može pobijediti. Kao što smo već objavili, ako želite prodavati proizvode putem interneta, prihvaćati rezervacije ili koristiti vaše web mjesto za gotovo bilo koju svrhu, WordPress i njegova knjižnica dodataka su voljni i sposobni.

Za malo više napora, WordPress neće ograničiti vaše internetske težnje sada ili u budućnosti, dok s Bloggerom to zaista i jest ono što vidite. Nema novih značajki koje se mogu dodati dodacima i nema pristupa osnovnom kodu. Nove se mogućnosti ne dodaju redovito kao što je to slučaj sa WordPressom.

Presuda: ako ne želite biti ograničeni ili ograničeni od strane vaše web stranice (bilo sada ili u budućnosti), tada WordPress pobjeđuje. Nudi najveći potencijal za rast vaše web stranice.

WordPress vs Blogger: što biste trebali odabrati?

I WordPress i Blogger imaju svoje prednosti i nedostatke, na vama je da odlučite koji je najbolji za vaš projekt. Prije nego što donesete odluku, važno je sebi postaviti nekoliko pitanja kako biste razumjeli svoje potrebe.

Najvažnije pitanje je: koja je svrha vaše web stranice?

Ako samo želite funkcionalan, osnovni blog i ne brinete za moderan ili moderan dizajn, tada je Blogger možda najbolja opcija. Također, nedostaje oznaka cijene koju Blogger uzima u obzir.

Međutim, ako imate velike planove za svoj blog, onda je WordPress bolja opcija. Bezbroj dostupnih dodataka omogućuje vam dodavanje osnovnih značajki koje će vaše web mjesto trebati da bi se razvilo i izdvojilo među konkurencijom, a ogroman izbor visokokvalitetnih WordPress tema pružit će vam jednostavan način da osigurate da vaša web stranica ima pravi izgled i osjećaj , Te se točke primjenjuju i ako će se vaš blog ili web stranica koristiti u poslovne svrhe.

Neka druga pitanja o kojima možete razmišljati uključuju: Jeste li spremni uložiti novac u ime domene, web hosting i možda dodatke i teme? Jeste li spremni izdvojiti vrijeme da naučite kako koristiti naprednije rješenje? Jeste li spremni riješiti bilo koja pitanja ako se pojave? Ako možete odgovoriti da na ta pitanja, WordPress bi mogao biti pravi za vas. Inače, Blogger bez problema mora biti najbolji.

Završne misli

Sada biste trebali biti spremni donijeti odluku između WordPressa i Bloggera. Postoji, naravno, i niz drugih opcija koje treba razmotriti, ali barem kada je riječ o Bloggeru u odnosu na WordPress, trebali biste imati prilično dobru ideju koja je prava za vaš projekt.

Za ponovno sagledavanje, ako samo tražite najlakši način za pokretanje bloga i dijeljenje misli sa svijetom, Blogger bi mogao biti ono što tražite. Međutim, ako ste spremni uložiti malo vremena i novca, WordPress vam omogućuje da učinite puno više i više sa svojim blogom ili web stranicom nego što ste ikada mogli sa Blogger-om.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me