WPChat – Hangout Komuniti WordPress Yang Akan Datang dari Leland Fiegel

Dilancarkan pada bulan Ogos tahun lalu oleh pemaju WordPress yang berpengalaman, Leland Fiegel (yang ramai akan mengenali sebagai pengasas asal salah satu kedai tema komersial pertama yang wujud – ThemeLab *), WPChat sudah membuat kemajuan yang mengagumkan dalam matlamatnya menjadi salah satu tempat untuk membincangkan pelbagai jenis topik berkaitan WordPress. Dengan benang mulai dari apakah pembangun harus menjual tema di Themeforest atau tidak untuk membincangkan apa yang mungkin berlaku pada WordPress sekiranya perkara yang tidak dapat difikirkan pernah terjadi kepada pengasasnya, Matt Mullenweg, tidak hanya terdapat spektrum topik yang terbuka untuk perbincangan tetapi juga banyak pengetahuan pakar dan pendapat untuk diketuk. Lebih-lebih lagi, tidak seperti banyak lubang penyiraman perbincangan WordPress yang lebih menonjol (seperti Kumpulan WordPress Lanjutan yang pernah popular di Facebook dan Kumpulan Google+ WordPress yang semakin popular), WPC mempunyai semua alat yang anda harapkan penuh- ditiup, forum moden, termasuk keupayaan untuk menjalin utas dan ciri yang membolehkan pengguna mencari topik yang telah dibincangkan dengan mudah!


Untuk mengetahui lebih lanjut mengenai forum baru yang hebat ini, bagaimana ia bermula dan di mana ia menuju, kami mengemukakan beberapa soalan kepada pengasas laman web ini: Leland Fiegel…

Q) Untuk kepentingan mereka yang belum mengetahui siapa anda, berikan sedikit gambaran mengenai latar belakang anda.

Saya bekerja sepenuh masa sebagai pembangun WordPress di sebuah agensi pengiklanan di kawasan DC. Saya adalah penganjur bersama kumpulan perjumpaan WordPress DC. Dan saya telah bekerja dengan WordPress selama lebih kurang 8 tahun sekarang.

Q) Dan bagaimana dengan WPChat? Apa sejarah laman web ini?

Semuanya bermula ketika saya membeli domain wpchat.com pada lelongan pada bulan Ogos 2009. Saya melancarkannya sebagai laman web sembang langsung ringkas yang memenuhi keperluan komuniti WordPress sejurus selepas itu.

Saya bereksperimen dengan beberapa penyelesaian yang berbeza tetapi akhirnya menggunakan IRC [ed. Saluran Relay Internet] dari freenode, yang saya masukkan ke laman utama wpchat.com. Saya akan menghantar tweet dari @wpchat (biasanya ditweet semula dari @themelab dan sembang akan terisi dengan cepat dengan pelbagai jenis orang dari komuniti WordPress.

Menggali tweet @wpchat yang lebih lama dapat memberi anda idea yang baik tentang siapa yang berhenti. Saya cuba memanggil setiap orang yang menyertai Twitter. Apabila mereka membuat retweet, sembang boleh menjadi viral.

Laman web dan saluran IRC yang menyertainya agak tidak aktif hingga dilancarkan semula, tetapi saya terus membayar bil hosting setiap bulan dan kadang-kadang orang akan berhenti untuk berbual cepat, tetapi tidak ada tahap aktiviti yang dialaminya pada 2009-2010.

Pada pertengahan tahun 2014, saya menggosok sepenuhnya laman web lama dan menubuhkan forum Wacana. Yang membawa kita ke hari ini.

Q) Apa pemikiran di sebalik laman web ini? Adakah projek untuk cinta atau wang? Apakah matlamat jangka panjang anda untuk laman web ini?

Pasti cinta. Saya sentiasa memberi perhatian kepada komuniti WordPress, dan sejak saya menjual Tema Makmal, saya tidak mempunyai banyak kedai sehingga sekarang. Pada dasarnya saya mempertimbangkan WPC mengenai blog saya mengenai komuniti WordPress.

Menjalankannya agak murah, walaupun saya ingin mengewangkannya dengan tajaan kerana saya menghabiskan banyak masa untuk melakukannya. Saya telah mempertimbangkan untuk melakukan akaun “Pro” yang mungkin memberikan akses ke forum peribadi dan beberapa faedah lain, tetapi forum utama akan sentiasa percuma dan terbuka untuk semua.

Matlamat jangka panjang lain merangkumi mengembangkan asas keahlian dan mendorong lebih banyak aktiviti dari kumpulan yang sudah kita miliki.

S) Siapa khalayak sasaran? Adakah forum di mana semua orang dialu-alukan untuk menanyakan apa-apa soalan yang berkaitan dengan WordPress, atau adakah sesuatu yang ditujukan terutamanya kepada pembangun?

Walaupun saya seorang pemaju sendiri, saya pasti tidak mahu menghadkannya hanya kepada pembangun. Blogger, pereka, usahawan, pemaju, pemula hingga maju, lebih dialu-alukan di WPChat. Semua orang dialu-alukan untuk menanyakan apa-apa jenis soalan yang berkaitan dengan WordPress, dan saya cuba memastikan bahawa tidak ada jalinan yang tidak dijawab.

Q) Terdapat beberapa cara untuk membuat forum dalam talian hari ini, dan saya sudah tahu anda memilih untuk menggunakan Wacana daripada, katakanlah, bbTekan … Mengapa Wacana?

Saya suka rasa pengalaman Wacana. Saya juga menyukai getaran yang saya dapat dari masyarakat. Ia sangat sesuai dengan WordPress.

bbPress akan menjadi pilihan pertama saya jika bukan untuk Wacana. Saya tidak memikirkan perkara lain.

Sukar untuk memilih Wacana daripada bbPress, tetapi pada ketika ini saya hanya berpendapat bahawa Wacana adalah penyelesaian forum yang lebih baik.

Saya rasa agak pelik untuk menggunakan penyelesaian bukan WordPress untuk laman web mengenai WordPress, tetapi memandangkan Wacana adalah percuma dan sumber terbuka seperti WordPress, saya fikir ia tidak terlalu banyak masalah.

Q) Saya melihat ada dua pentadbir untuk WPChat: anda dan Jeff Chandler (yang ramai akan tahu dari kerjanya di WPTavern. Apa peranan Jeff? Adakah usaha dua orang atau adakah Jeff hanya membantu?

Jeff adalah ahli pertama (selain saya) dan menolong saya menyiapkannya pada awal pelancaran semula. Semasa saya pertama kali memasang Wacana, kami berdua hanya melalui kawasan pentadbir dan bahagian depan, membiasakan diri, kerana kami tidak pernah menggunakan Wacana sebelumnya.

Dia cukup berperanan dalam mendapatkan WPC dari luar. Oleh kerana saya tidak menjangkau Jeff dalam komuniti WordPress, dia dapat mempromosikannya di WP Tavern dan di saluran peribadinya untuk mendapatkan asas keahlian yang sangat kuat sejak awal.

Hari-hari ini, saya pasti Jeff sibuk dengan Tavern jadi saya tidak melihatnya di WPC akhir-akhir ini. Walaupun saya menjadikannya sebagai pentadbir kerana saya mempercayainya dan tidak ada salahnya untuk mempunyai pentadbir lain yang dipercayai di laman web ini.

S) Saya tahu kerana saya membaca di laman web peribadi anda bahawa anda menggunakan WordPress untuk “hampir semua laman web anda” – mengapa begitu bersemangat mengenainya?

Perisian yang luar biasa. Komuniti yang luar biasa. Ini mengubah hidup saya. Saya tidak boleh bersemangat dengannya.

S) Sekiranya saya harus menamakan beberapa pesaing ke laman web ini, beberapa yang langsung terpikir adalah kumpulan WordPress Lanjutan di Facebook, kumpulan Google+ Google+ dan juga subreddit WordPress, bagaimana WPC yang membezakannya?

Terdapat beberapa faktor yang membezakan.

WPChat sepenuhnya bebas dari rangkaian sosial apa pun. Saya dengan sengaja tidak menyertakan ciri “tanda sosial”, walaupun Wacana menyokongnya, hanya untuk memastikannya serba mungkin. Ramai yang memberitahu saya bahawa mereka sangat menghargai WPC yang tidak terikat dengan rangkaian sosial tertentu.

Tidak seperti kumpulan Facebook, semua kandungan WPChat terbuka sepenuhnya dan dapat dibaca oleh orang ramai tanpa disembunyikan di sebalik dinding pendaftaran.

Seperti yang telah disebutkan, WPC bukan hanya untuk pemaju. Stack Overflow, AWP [ed. Advanced WordPress Group], dan bahkan forum sokongan WordPress.org adalah tempat yang lebih baik untuk mendapatkan soalan lanjutan seperti yang dijawab.

Saya ingin mendorong pelbagai jenis perbincangan di WPChat, terutamanya mengenai perniagaan dan keusahawanan yang berkaitan dengan komuniti WordPress. Itulah beberapa perbincangan kegemaran saya di laman web ini (yang akan saya sampaikan secara lebih spesifik kemudian).

Q) Pada masa ini terdapat sekitar 250 utas di WPChat, apa sahaja kegemaran sejauh ini?

Menjelaskan Keluk Harga: https://wpchat.com/t/explaining-the-pricing-curve/499 … tidak semestinya khusus WordPress, tetapi boleh jadi. Ini pada dasarnya membincangkan bagaimana menjelaskan perkhidmatan web harga kepada orang yang mungkin tidak biasa dengan industri ini.

Anda memulakan perniagaan tema. Sekiranya anda menjual di ThemeForest? https://wpchat.com/t/youre-starting-a-theme-business-should-you-sell-on-themeforest/94 … cukup jelas. Mendapat beberapa maklumat hebat dari beberapa penjual ThemeForest semasa, dan juga pekerja Envato!

Betul apa sahaja perniagaan-perniagaan atau keusahawanan akan mendapat jempol daripada saya.

Q) Melihat pangkalan pengguna semasa, terdapat 300 pengguna di WPChat; apa yang telah anda lakukan untuk mempromosikan laman web ini setakat ini – atau semuanya melalui mulut ke mulut yang mudah?

Ini hampir semua dari mulut ke mulut dan Twitter. Cara # 1 saya untuk mempromosikannya sekarang ialah hanya membuat utas baru dan menghantarnya keluar.

Saya tidak menghabiskan sedikit pun untuk iklan.

Q) WPC yang akan menjelang ulang tahun enam bulannya (sejak pelancaran semula bulan Ogos), sebarang pelajaran yang dapat diambil dan / atau kejutan sepanjang perjalanan?

Wah, sudah lama? Saya hanya kagum dengan asas ahli dan perbincangan yang mereka hasilkan. Kumpulan ini sangat hebat dan saya sangat kagum dengan semua perkara baru yang saya pelajari daripada mereka.

Q) Adakah orang dalam komuniti WP yang anda teruja dengan laman web ini yang belum menjadi ahli? Mungkin mereka akan melihat siaran ini…;)

Ramai orang kegemaran saya dalam komuniti WordPress pada masa ini adalah ahli, jadi saya sudah cukup senang dalam hal itu.

Saya tidak begitu peduli dengan nama-nama besar dalam komuniti WordPress (ada terlalu banyak nama) hanya dengan menyertai WPCSeperti yang saya lakukan dengan memupuk perbincangan yang berkualiti dari orang-orang di semua sudut spektrum komuniti WordPress.

S) Saya tahu anda secara peribadi telah mengumpulkan banyak pengetahuan yang berkaitan dengan WordPress selama ini (melalui projek seperti ThemeLab dan Pluginferno (logo yang hebat)) – sebarang nasihat untuk orang yang berusaha mencari nafkah di dalam atau di sekitar WordPress?

Terima kasih! (semula: logo hebat)

Sentiasa terus belajar dan terus bereksperimen.

Landskap pengembangan web sentiasa berubah, jadi anda tidak boleh merasa leka. Saya tahu saya secara peribadi banyak memfokuskan diri untuk memajukan kemahiran JavaScript saya, sesuatu yang akan menjadi semakin penting dalam versi WordPress yang akan datang (bukan seperti sekarang).

Terima kasih Leland – Teruskan usaha yang hebat!

Sekiranya belum, kunjungi laman web ini, ajukan beberapa soalan, jawab beberapa soalan lagi dan terlibat dalam membina komuniti baru yang hebat ini!

* (nota: ThemeLab diambil alih oleh Syed Balkhi pada awal 2014).

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map