Kisah ThemeIsle – Apa yang diperlukan untuk Membina Kedai Tema Premium yang Berjaya!

Tawaran WordPress


Dalam ekosistem WordPress hari ini, ThemeForest berkuasa tertinggi dalam hal tema premium. Orang membuat beribu-ribu pembelian di sana setiap hari – dengan tema terbesar menerima antara 100-2000 jualan seminggu! Walaupun ThemeForest tidak diragukan lagi memainkan peranan besar dalam membawa variasi ke pemandangan tema, ia juga hampir menjadi monopoli de-facto.

Walaupun begitu, dalam beberapa tahun kebelakangan ini, sangat menarik untuk melihat pasar-pasar yang lebih kecil terus muncul di seluruh tempat – dengan beberapa daripadanya menunjukkan prestasi yang sangat baik. Salah satu kedai tema seperti itu: ThemeIsle. Saya menghubungi Ionut Neagu dan sebelum saya mengetahuinya, kami sedang berbual di Skype. Artikel ini adalah hasil perjumpaan kedai kopi maya kami: Kisah ThemeIsle dan Apa yang diperlukan untuk Membina Kedai Tema Premium yang Berjaya!

Catatan: Kami mengadakan perbincangan yang cukup mendalam, jadi untuk merumuskan semuanya, saya telah menyusun hampir semua soalan dan jawapan.

Q) Bagaimana kerjaya anda bermula?

Karier pengembangan saya bermula di Freelancer, di mana saya mengambil semua pekerjaan yang saya tahu bagaimana – dan juga beberapa pekerjaan yang tidak saya lakukan. Bagi yang tidak saya tahu bagaimana untuk menyelesaikannya, saya memikirkan perkara semasa saya berjalan, yang membolehkan saya mengambil lebih banyak kerja.

Walaupun begitu, jika anda bekerja sepanjang hari sebagai freelancer, anda hanya boleh mencapai sejauh ini. Saya melihat dua jalan ke hadapan: Saya boleh mencuba dan mendapatkan seberapa banyak pelanggan dengan menyumberkan kerja saya, atau saya dapat mencari sesuatu yang saya lakukan dengan baik dan fokus pada satu perkara.

Saya mula menyerahkan kerja saya kepada kumpulan tempatan di Romania. Ini baik pada mulanya, tetapi saya segera memasuki ekonomi. Sekiranya anda mengeluarkan sesuatu, anda menyimpan sejumlah kecil nilai asalnya. Ini bermaksud bahawa anda perlu mendapatkan lebih banyak pelanggan dan menghabiskan sebahagian besar masa anda dalam pengurusan – prosesnya tidak cekap dan tidak lama lagi menjadi sangat tertekan.

Saya kemudian mencuba strategi lain: mencari sesuatu yang boleh saya lakukan dengan baik dan memfokuskannya. Saya berasal dari latar belakang pemasaran, jadi menghampiri ini dengan sedikit pemikiran SEO. Saya menjumpai kata kunci yang cukup dalam – “JPA ke WordPress” – dan memfokuskan tenaga saya untuk meletakkannya di SERP. Dalam masa dua bulan laman web saya, CodeinWP, berada di halaman pertama untuk istilah ini.

Masalah seterusnya yang saya hadapi ialah harga. Saya pada mulanya bermula dengan harga $ 300- $ 400, yang pada awalnya tidak buruk, tetapi saya segera menyedari bahawa tidak cukup dekat untuk membenarkan masa yang diperlukan untuk menghasilkan produk yang berkualiti. Penyelesaiannya adalah menaikkan harga secara beransur-ansur. Kami sebenarnya tidak mengambil pelanggan lagi, tetapi sehingga beberapa bulan yang lalu harga rata-rata sekitar $ 1500 setiap pekerjaan.

Masalah sebenarnya yang saya hadapi adalah bahawa saya tidak pandai menjual atau menguruskan harapan pelanggan. Sekiranya anda pernah mempunyai syarikat berasaskan perkhidmatan, anda tahu maksudnya. Seorang pelanggan masuk dan membayar anda $ 1000 untuk tema WordPress. “Oh, tetapi semasa anda berada di sana, bisakah anda mengolah logo sedikit?” Sangat sukar untuk menangani permintaan ini dengan baik. Sekiranya anda melakukannya secara percuma, anda adalah syarikat yang hebat, tetapi anda membuang masa secara kewangan. Sekiranya anda meminta $ 20, anda menetapkan diri anda sebagai syarikat yang murah, dan jika anda meminta $ 200 untuk itu, anda menetapkan diri anda sebagai syarikat ‘tidak masuk akal’.

Namun, sekarang kami telah mengembangkan sebilangan besar tema percuma, yang kami tawarkan di bahagian tema di laman web kami. Saya menyedari bahawa ketika kita mempunyai lebih sedikit kerja pelanggan, kita dapat membuat tema percuma untuk membantu menghasilkan lalu lintas tambahan. Saya kemudian fikir ini boleh menjadi titik permulaan yang baik untuk kedai tema premium.

Q) Bagaimana ThemeIsle bermula?

Pada bulan November 2012, saya meminta salah seorang pembangun kami bekerja sepenuh masa pada idea untuk mewujudkan kedai tema yang berasingan. Kami membuat maskot yang dirancang, aliran kerja disiapkan, laman web dibuat – keseluruhan proses, dari awal hingga akhir, memerlukan enam bulan penuh.

Semasa ini berterusan, saya memperoleh Tema Sedia (yang sejak itu saya jual) untuk mencuba dan mempelajari perniagaan kedai tema sebanyak yang saya boleh.

Oleh kerana kami mempunyai beberapa lalu lintas yang dapat kami kirim ke ThemeIsle (lalu lintas dari Codeinwp), saya fikir saya akan dapat meyakinkan sebahagian lalu lintas tersebut untuk membeli tema. Saya salah. Sebaik sahaja kami melancarkan ThemeIsle, tidak kira apa sahaja yang kami cuba, orang tidak akan membeli tema kami. Sebenarnya, pada tahun 2013 kami tidak membuat penjualan tunggal!

Saya fikir mungkin $ 55 terlalu tinggi untuk tema, jadi saya menurunkan harganya menjadi $ 37. Ini sama sekali tidak memberi kesan. Tidak kira tema apa yang kami tambahkan, tidak kira sekeras mana pun kami mencuba, kami tidak dapat menjual tema!

Ternyata hanya ada satu produk yang kami ada yang sanggup dibeli oleh orang – plugin. Saya memperoleh plugin WordPress yang sudah ada yang disebut Tweet Old Post, kini dikenali sebagai Revive Old Post. Kami memperbaikinya, membuat versi pro dengan beberapa ciri tambahan dan menambahkannya ke ThemeIsle.

Walaupun beberapa orang membeli plugin ini, tempat ini tidak cukup dekat untuk menyokong perniagaan kami. Selain itu, ia juga agak membimbangkan kerana laman web ini, bagaimanapun, dipanggil Temakepulauan. Pada ketika ini saya memutuskan sesuatu harus dilakukan. Kami kehabisan wang dengan cepat, semangatnya sangat rendah, dan sebagai hasilnya, kami kehabisan masa.

Saya menjual Tema Bersedia dengan jumlah lima angka yang rendah, yang – setelah pembrokeran dan bayaran lain – cukup untuk memastikan perniagaan ini berjalan selama tiga bulan lagi. Saya memutuskan untuk melupakan semuanya dan menumpukan pada satu perkara sahaja: Tema Zerif Pro kami (tema yang kini merangkumi sebahagian besar penjualan kami).

Q) Ceritakan sedikit mengenai Zerif. Bagaimana tema itu muncul dan mengapa anda fikir ini adalah pemecah ais anda? Mengapa ini adalah perkara pertama yang benar-benar berjaya?

Zerif sebenarnya dijadikan tema Bootstrap oleh pembangun yang bekerja untuk kami di Codeinwp. Saya sangat menyukai temanya dan fikir ia adalah idea yang baik untuk tidak tidak harus bermula dari awal – ditambah kita juga boleh membuat tema WordPress yang lain daripadanya. Saya memperoleh hak dan kami mengembangkan tema dari sana.

Sukar untuk mengetahui dengan tepat mengapa tema ini menjadi tema utama … Tema itu tidak menjual semuanya dengan baik dan penjualannya hanya mula meningkat apabila kita mencipta – versi yang kini sangat popular – percuma: Zerif Lite.

Populariti tema percuma sememangnya menjadi faktor penyumbang yang besar, tetapi itu tidak semestinya diambil kira. Sebelum Zerif kami mempunyai sejumlah tema percuma / pro yang tidak laris. Perkara yang membezakan Zerif adalah cara kami menghampirinya. Semasa kami memulakan, ini sudah menjadi tema HTML yang agak berjaya – ini mungkin merupakan faktor utama.

Q) Apa yang menjadikan ThemeIsle menonjol dari pek?

Yang ini cukup senang dijawab – dengan pautan ringkas. Setahun yang lalu saya menyiarkan soalan di Reddit mengenai bagaimana masyarakat berpendapat syarikat seperti ini harus membezakan dirinya. Saya bernasib baik kerana mendapat sambutan hebat yang boleh anda baca di Reddit. Perenggan pertama merangkumnya:

“Jatuhkan semua omong kosong. Semua panel pentadbir. Semua warna tersuai. Semuanya. Bunuh. Buangkannya. Jangan sertakan sepuluh gelangsar, jangan sertakan 1. “

ThemeIsle memberi tumpuan kepada kesederhanaan dan kejelasan. Nampaknya ada kekecewaan terhadap tema-tema kompleks yang memaksa anda mempelajari kaedah baru yang berfungsi setiap kali anda memuat turun yang baru. Kami memutuskan untuk mengikuti panduan siaran dan benar-benar menyingkirkan semua bit yang tidak perlu.

Kami memastikan bahawa sebarang fungsi yang anda perlukan dapat ditambahkan melalui pemalam, atau lebih baik lagi: tema kanak-kanak. Kod kami sangat standard WordPress, yang bermaksud mana-mana pembangun boleh masuk dan mengusahakannya. Sekiranya anda memerlukan sesuatu, anda boleh pergi ke Fiverr dan meminta seseorang melakukannya dengan harga murah.

Q) Adakah Anda Mempunyai Pengalaman Dengan ThemeForest? Apa pendapat anda tentang mereka?

Kami tidak mempunyai banyak pengalaman, tetapi saya mencuba dan memuat naik sesuatu, responsnya sangat buruk. Perasaan keseluruhannya adalah bahawa mereka tidak begitu peduli. Mereka tidak suka memberi bimbingan dan mereka tidak bersedia untuk berkomunikasi.

Saya secara peribadi tidak suka bahawa mereka sangat besar. Mereka mempunyai lebih daripada 50% pasaran sekarang, yang tidak bagus untuk pasaran itu sendiri. WordPress.org adalah satu-satunya tempat yang berpotensi untuk bersaing dengan itu, tetapi pada masa ini perkara ini sama sekali tidak berlaku.

Saya rasa seharusnya menjadi tugas kita untuk bersaing dengan ThemeForest melalui WordPress.org – kita memerlukan kedai tema berkualiti tinggi yang lebih bebas.

Yang dikatakan, ThemeForest memang mempunyai tempatnya. Ini adalah cara yang baik bagi pemaju untuk menguji perairan dan memperoleh sejumlah wang dari pekerjaan mereka.

Q) Apa pendapat anda mengenai arah tema dan pemalam secara umum?

Saya melihat banyak produk yang terlalu kompleks di luar sana. Tema mestilah sederhana – tema itu hanya templat, tidak lain. Mereka harus mengandungi hanya HTML dan CSS (dan PHP asas yang diperlukan agar mereka berfungsi – tentu saja).

Terdapat beberapa situasi di mana tema besar akan masuk akal. Terutama untuk pelanggan tunggal yang tidak mempunyai anggaran yang besar untuk bekerjasama.

Saya berpendapat bahawa semasa membuat laman web, anda harus mencari pemalam terlebih dahulu – untuk menambah fungsi – dan kemudian tema untuk menggayakan semuanya.

Q) Apa pendapat anda mengenai arah WordPress secara umum, di mana anda melihatnya dalam beberapa tahun akan datang?

Arahan teknikal ke arah WordPress dan rancangan semasa yang mereka ada tidak begitu penting bagi saya. Yang paling menarik minat saya adalah aspek-aspek yang dapat membantu atau mempengaruhi perniagaan saya, seperti REST API, direktori WordPress yang dilokalkan dan sebagainya.

Saya juga agak berminat untuk mendengar pendapat orang-orang penting dari WordPress.org, kerana jika mereka mempunyai visi yang kuat (seperti pematuhan Tema Penyesuaian yang baru diumumkan), kemungkinan besar perkara akan berubah.

Q) Adakah anda mempunyai nasihat untuk tema & pembuat pemalam?

Kami sebenarnya telah berkongsi banyak pengalaman kami dengan laporan ketelusan kami. Kami sedang mengumpulkan yang ketiga tetapi anda sudah dapat melihat laporan ketelusan pertama dan kedua dan membuat kesimpulan anda sendiri dengan mudah.

Secara amnya, anda harus memahami pasaran sebelum anda memulakannya. Pelajari tentang pendapatan, penukaran seumur hidup, dan fahami bagaimana harga dan iklan mempengaruhi perniagaan anda. Tweak dan tune, gunakan statistik untuk keuntungan anda, bina khalayak dengan sebaik mungkin dan sebagainya.

Yang saya pelajari sekarang ialah anda harus mencari model yang membolehkan anda menjual dengan harga yang jauh lebih tinggi daripada ThemeForest, bakul rata-rata $ 100– $ 150. Sekiranya anda menjual tema dengan harga $ 40– $ 50, anda tidak boleh membuat banyak perniagaan dalam mengembangkan perniagaan anda dengan jumlah wang tersebut. Promosi adalah kunci pertumbuhan dan promosi bermula dari harga. Apabila anda mendapat $ 250 per pelanggan, anda boleh membayar $ 125 ke saluran pemasaran seperti Adwords, dll. Membelanjakan wang sebanyak itu tidak mungkin dengan bakul $ 55.

Perhatikan bahawa ini tidak bermaksud bahawa tema anda harus berharga $ 250. Anda mungkin menjual tema dengan harga $ 50 tetapi mempunyai pilihan tambahan – anda boleh menjual produk atau perkhidmatan lain misalnya. Maksudnya ialah membuat keranjang akhir di suatu tempat di wilayah rata-rata sekitar $ 250, sehingga Anda dapat memaksimumkan pendapatan per pelanggan Anda (dan oleh itu kos setiap pelanggan anda untuk pemasaran).

Juga, bersiaplah untuk membelanjakan wang secara umum, pelaburan juga merupakan faktor utama dalam pertumbuhan. Sehingga baru-baru ini, semua wang yang kami hasilkan dilaburkan semula ke dalam syarikat. Selepas kejayaan awal Zerif, saya mengupah empat orang di tempat. Kami menaja WordCamps di Belgrade dan Miami dan kami sering mengeluarkan wang untuk menguji idea pemasaran baru.

Sebagai contoh, baru-baru ini kami menghantar 50 kemeja-T kepada 50 pelanggan yang membayar. Saya tidak mengatakan bahawa ini adalah idea yang sangat baik / buruk – intinya adalah eksperimen berterusan dengan sumber kami.

Q) Segala pemikiran untuk menggunakan orang yang tepat?

Bagi saya, pekerjaan adalah mengenai keperibadian. Sekiranya seseorang adalah orang yang hebat tetapi rata-rata pengekod, maka potensi untuk bekerjasama jauh lebih tinggi daripada jika sifatnya dibalikkan. Saya juga mahir mengambil pelajar. Kami adalah pasukan dari 10 sekarang dan usia rata-rata adalah 24. Yang paling muda adalah 18, yang tertua adalah 27, dan 8 pasukan masih pelajar!

Saya suka idea komuniti dan budaya menyelesaikan sesuatu – bukannya budaya berjam-jam. Kami mengadakan perjumpaan dua bulanan di pejabat di mana semua orang berkumpul dan saling membantu dengan kerja kuliah. Dasar ini membantu pelajar pintar berkembang dan mengembangkan diri bersama syarikat.

Sesiapa sahaja boleh mengambil cuti sebanyak yang mereka perlukan dan bekerja seberapa banyak yang mereka rasa wajar untuk gaji mereka. Ini adalah salah satu kelebihan kerana tidak mempunyai jadual atau tarikh akhir. Tiga pekerja pertama juga mempunyai saham dalam syarikat – 4, 2 dan 2 peratus.

Kesimpulannya

Semasa perbincangan saya dengan Ionut menjadi jelas bahawa dia pasti akan berjaya dengan perniagaannya satu atau lain cara. Kenapa? Oleh kerana terdapat beberapa tema yang berterusan (maafkan pun) yang terjalin antara garis sepanjang perbualan kami, saya fikir saya akan merumuskan apa yang saya rasa ciri kejayaannya adalah:

Gunakan semua bahan yang ada

Walaupun keberhasilan sudah lama dalam pembuatannya, dasar untuk itu disusun sebelumnya dan terus menerus. Dari percakapan jelas bahawa dia melakukan banyak usaha dan sangat gigih. Mungkin hanya perlu waktu, sebelum semuanya mulai bersatu dalam satu atau lain cara.

Menjadikan kedai tema yang berjaya, seperti yang dimiliki oleh Ionut, hanyalah sesuatu yang boleh anda lakukan sekiranya anda benar-benar mempunyai produk yang sesuai untuk anda kerjakan. Menggunakan plugin di laman web tema, membuat tema percuma dalam waktu henti pelanggan, dan lain-lain, semua perkara ini menyumbang kepada kejayaan akhirnya perniagaan.

Anda membuat nasib sendiri …

Secara peribadi, apa yang orang lain anggap bernasib baik, saya anggap tidak dapat dielakkan. Sudah tentu ada beberapa kes untung yang tulen, seperti memenangi loteri, dan lain-lain, tetapi dalam perniagaan seperti ini, keberuntungan biasanya dapat ditelusuri kembali ke peluang untuk melihat peluang.

Ionut melihat peluang menggunakan plugin untuk mempromosikan laman temanya. Dia melihat peluang untuk membuat tema daripada tema bootstrap yang sudah ada. Dia melihat peluang untuk membuat tema percuma. Semakin banyak peluang yang anda lihat, semakin banyak jalan buntu yang mungkin anda hadapi, tetapi anda juga meningkatkan peluang anda untuk menemui jalan yang berjaya!

Jangan takut gagal

Ionut telah berkali-kali gagal, dan dia sering berusaha untuk menceritakan perincian kegagalannya. Dia tidak takut akan kegagalan – kerana seperti yang kita semua ketahui, seringkali kegagalan yang memungkinkan anda mengetahui jalan menuju kejayaan!

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map