VPS vs. omistettu hosting – kuinka tehdä oikea valinta yrityksellesi

WordPress-tarjoukset


Jos sinulla on loistava verkkosivusto, joka on alkanut houkutella paljon kävijöitä, olet todennäköisesti alkanut miettiä mahdollisista eduista, jotka aiheutuvat päivityksestä uudelle isännöintisuunnitelmalle. Monille yrityksille tämä tarkoittaa kahta vaihtoehtoa: VPS (Virtual Private Server) tai omistettu isännöinti.

Tässä artikkelissa keskustelemme muutamista esiin nousevista peruskysymyksistä, kuten: “Onko omistettu isäntä ylimääräisen kustannuksen arvoinen?”, “Ovatko omistetut palvelimet nopeampi vaihtoehto?” Ja “Voiko verkkosivusto koskaan todella kasvaa? VPS-palvelin? ” – Tarkastelemme myös muutamia esimerkkejä alan johtavista isäntälajeista, jotka tarjoavat jokaisen tyyppisiä palveluita. Loppuun mennessä toivottavasti pystyt tekemään tietoisen päätöksen siitä, mikä näistä kahdesta web-hosting-tekniikasta on oikea omaan verkkoyritykseesi.

Palvelimet ja hosting -suunnitelmat

Aluksi käydään läpi muutamia hosting-perusteita, kuten ero palvelimen ja hosting-suunnitelman välillä.

Palvelin on melkein vain tietokone, jossa on kiintolevy, CPU, muistia ja joukko tulo- / lähtöportteja – monella tavalla se on oikeastaan ​​hyvin samanlainen kuin kotitietokoneesi. Riippumatta siitä, saatko VPS: n tai erillisen suunnitelman, se tarkoittaa, että mitä isompi ja tehokkaampi palvelin on laitteistoa, sitä nopeammin sivustosi pystyy suorittamaan.

Jotkut yllä mainituista laitteistokomponenteista ovat erityisen tärkeitä palvelisuunnitelman valinnassa. Jotkut näistä ovat:

 • Suorittimen nopeus
 • Käytettävissä olevan muistin määrä
 • Tallennustilan / levytilan määrä

Joten mikä tekee palvelimen valinnasta niin ongelmallista? Vastaus löytyy kahdesta muusta tekijästä, jotka vaikuttavat palvelinympäristöön – isännöintisuunnitelmasi ja kuinka näitä laitteistokomponentteja todella käytetään palvelimella.

Isännöintisuunnitelma on enemmän kuin vain palvelin. Isännöintisuunnitelma koostuu sekä palvelimesta että useista hallintapalveluista, kuten keskeisistä ohjelmistopäivityksistä, erilaisista tietoturvaprotokollista (ts. Haittaohjelmien tarkistukset ja automaattinen viruksen poisto) ja yleisestä suorituskyvyn seurannasta vain kolmen nimeämiseksi. Jotta isännöintisuunnitelman soveltuvuus voidaan arvioida tarkasti, sinun tulee olla tietoinen seuraavista tekijöistä:

 • Palvelimen laitteisto
 • Erilaiset hallintapalvelut sisältyvät
 • Kuinka laitteistoa käytetään

Viimeinen kohta luettelossamme – miten laitteistoa käytetään – on enemmän tai vähemmän se, mikä erottaa VPS: n ja omistetut hosting-suunnitelmat. Joten siirrytään eteenpäin …

Omistettu ja VPS-hosting

Omistettujen isännöintisuunnitelmien avulla vain yksi käyttäjä voi käyttää KAIKKI laitteistot palvelimella. Sitä vastoin VPS-isännöintisuunnitelmassa palvelimen laitteistoa voivat käyttää useat eri käyttäjät.

Omistettu hosting-suunnitelma voidaan ajatella samalla tavalla kuin oma tavallinen tietokoneesi. Omistat kaiken laitteiston ja sinulla ja yksin sinulla on pääsy kaikkiin käytettävissä oleviin resursseihin.

VPS toisaalta voidaan verrata tietokoneeseen, jota useat käyttäjät jakavat. Kuvittele toimisto, jossa on yksi tietokone ja neljä työntekijää. Yksittäinen hiiri, näppäimistö ja näyttö on kytketty tietokoneeseen kullekin käyttäjälle. Yhteensä yhdessä tietokoneessa on neljä näyttöä, neljä näppäimistöä ja neljä hiirtä. Jokaisella käyttäjällä on erillinen Windows-versio, ja jokaiselle käyttäjälle on varattu korkeintaan yksi neljäsosa käytettävissä olevasta levytilasta, muistista ja suorittimen nopeudesta..

VPS-palvelimet käyttävät “virtualisointitekniikoita” resurssien tehokkaaseen jakamiseen useiden käyttäjien kesken. Jos laitteisto koostuu 500 Gt: n kiintolevystä, 12 Gt muistista ja neljä henkilöä käyttää laitteistoa, he saavat kukin 125 Gt tallennustilaa ja 3 Gt muistia.

Tärkeimmät erot

On tärkeää ymmärtää, että kaikki korostamisen arvoiset erot VPS: n ja erillisten palvelimien välillä johtuvat laitteiston käytöstä. Sekä VPS että omistettu isännöinti voivat tarjota huippuluokan ja huippuluokan palvelimia, ja molemmat voivat olla nopeita! Samoin molemmat palvelut voivat sisältää automaattisen haittaohjelmien tarkistuksen ja poistamisen, vuosittaiset turvatarkastukset ja paljon muuta.

Jotkut paketit sisältävät ilmaisia ​​palveluita, toiset vaativat maksamaan vähän ylimääräistä; sinun on tarkasteltava tarkkaan erityisiä hallintapalveluita, joita tarjoamasi hosting-yritys tarjoaa.

Otetaan nyt huomioni eroihin, jotka johtuvat kahden tyyppisten palvelujen arkkitehtuureista.

Kustannus

Tämä on puhdasta taloutta. Jos isäntäyritys voi laittaa enemmän ihmisiä samaan palvelimeen, he voivat tehdä näistä paketeista halvempia, koska niiden kulut asiakaskohtaisesti ovat alhaisemmat. Tämä tekee VPS-optioista huomattavasti halvempia kuin heidän omistautuneet kollegansa. Huippuluokan VPS-palvelut alkavat 20 dollaria / kk, keskitason palvelut alkavat noin 55 dollaria / kk, ja huippuluokan palvelimet asettavat sinulle takaisin kaiken 120 dollaria / kuukausi tai enemmän.

Vaikka olen nähnyt 99 dollarin kuukaudessa omistetun palvelimen, hyvälaatuinen heikko tuote on yleensä lähempänä 150 dollaria kuukaudessa. Keskialueen ratkaisut ovat noin 250 dollaria / kk, ja sieltä taivas on raja. Omista tarpeistasi riippuen, täysin hallittu omistettu hosting-suunnitelma saattaa jopa asettaa sinulle takaisin noin 2 500 dollaria / kk – vaikka tämä on yleensä verkkosivustoilla, joilla on kymmeniä miljoonia kävijöitä kuukaudessa.

turvallisuus

Dedikoitujen palvelimien sanotaan yleensä olevan turvallisempia kuin VPS. Tämä johtuu siitä, että kaikkien tavanomaisten uhkien lisäksi kaikkien hosting-suunnitelmien on kohdattava, VPS-palvelimilla on erityinen heikkous että omistautunut ei: hypervisor.

Sen lisäksi, että sillä on kaikkien aikojen tyylikkäin nimi, hypervisor hoitaa palvelimen kaikkien virtuaalikoneiden (jaot) luomisen ja hallinnan. Useimmat virukset vaikuttavat vain yhteen virtuaalikoneeseen (ts. Yhteen käyttäjätiliin), mutta joissain hyvin harvinaisissa tapauksissa ne saattavat olla edistyneet riittävän pitkälle ohittaakseen hypervisorin kokonaan ja levittäen kaikille palvelimen tileille.

kokoonpano

Kokoonpano on yksi näkökohta, josta omistetut palvelimet todella erottuvat. Koska olet järjestelmän ainoa käyttäjä, sinulla on lähes täydellinen hallinta kaikessa ja siksi voit tehdä sen avulla melkein mitä haluat – heti vaihtamalla sen ydinohjelmiston ja / tai laitteiston eri osia.

Hallitsemalla täydellisesti palvelinta, pystyt (niin kauan kuin sinulla on tarvittavat taidot) laittamaan kokoonpano, joka sopii juuri mihin tahansa käyttämäsi sivustoon. Useimpien käyttäjien ei tarvitse koskaan – tai halua – leikkiä sellaisilla asetuksilla, mutta niille, jotka tarvitsevat erityisen kokoonpanon erittäin erikoistuneiden sovellusten tai muiden erityistapausten suorittamiseksi, omistettu palvelin on todennäköisesti ainoa elinkelpoinen valinta.

Esitys

Suorituskyky liittyy suurelta osin palvelimen laitemäärityksiin. Koska kahdella palvelimella on samat määritelmät, erillisillä palvelimilla on aina suorituskykyetu verrattuna VPS-palvelimiin – koska niiden ei tarvitse jakaa resursseja käyttäjien välillä ja VPS-palvelimen kanssa. Tästä seuraa, että erittäin huippuluokan palvelinkokoonpanot ovat todella olemassa vain omistautuneille käyttäjille. Jos verkkosivustosi tai yrityksesi todella tarvitsee valtavan määrän laitteistoa sen käynnistämiseen, voit saada tällaisen virran vain yhdestä tai useammasta erillisestä palvelimesta.

Kuinka valita VPS: n ja omistetun isännöinnin välillä

Ensinnäkin suljetaan pois kustannukset. Jos yrityksesi ei vielä tuota tarpeeksi varaamaan omaa palvelinta, VPS-hosting on melkein varmasti loistava valinta. Itse asiassa suosittelen yleensä VPS: ää melkein kaikille verkkoyrityksille. Hyvä nyrkkisääntö, jota on noudatettava, on seuraava: Jos verkkoyritys ei tuota tarpeeksi rahaa erillisen palvelimen kustannusten kattamiseen, niin sinulla ei todennäköisesti ole läheskään tarvetta.

Turvallisuus on myös helppo sulkea pois. Ylimääräinen tietoturvariski viruksen ohittamisessa hypervisorista on niin pieni, että sitä tapahtuu harvoin. Jos aloitat yritystoiminnan, joka perustuu tietoturvaan (eli lakiin, pankkiin tai hallitukseen), kannattaa ehkä harkita erillistä palvelinta mielenrauhan lisäämiseksi, mutta useimpien muun tyyppisten yritysten ei pitäisi olla paljoa ongelma. On kuitenkin syytä huomata, että maailmassa ei ole palvelinta, joka olisi suojattu hyökkäyksiltä, ​​jos joku on taipuvainen pääsyyn. Lisäksi useimmat tietoturva-aukot ovat nykyään luoneet verkkosivustoilla ja käyttäjillä, jotka käyttävät epävarmaa koodia verkkosivustonsa etuosassa mieluummin kuin itse palvelimen virheestä..

Kokemukseni mukaan valinta riippuu yleensä kokoonpanosta ja suorituskyvystä. Jos esimerkiksi sinun on ehdottomasti käytettävä palvelinta, jolla on erittäin erityinen laitteistokonfiguraatio, sinun on toimitettava oma palvelu, jonka avulla voit koota oman fyysisen palvelimen. Samoin, jos joudut asentamaan erityisiä ohjelmistoja tai haluat virittää laitteistoasi niin, että ohjelmisto toimii mahdollisimman tehokkaasti, erillinen käyttö saattaa olla ainoa tapa.

Siinä on myös syytä huomata, että ellet ole (kalliita) järjestelyjä isäntäyrityksen kanssa, joka asettaa omistetun palvelimen suorittamisen kaikki päivittäiset toiminnot tuomioistuimessaan, pystyt vain todella käyttämään lisävoimaa yhden suorittaminen, jos joukkueessasi on joku jollain vakavasti uhkaavilla palvelutaitoilla. Jos sinulla ei ole palkanlaskennassa paljon tietoa palvelinteknologiasta, todennäköisesti yrität käyttää erillistä palvelinta asianmukaisesti – ja ehkä jopa estää sitä joutumasta toimeen..

Suorituskyky on hankala asia. Kyse on laitteiston kokoonpanosta. Kaikki omistetut palvelimet eivät ole nopeampia kuin VPS-palvelimet – ja jotkut saattavat jopa olla hitaammin kuin VPS-palvelimet. Tässä on esimerkki: verrataan omistettua ja VPS-suunnitelmaa, molemmat samasta yrityksestä:

VPS
omistettu

CPU-ytimet64
Muisti6GB4 gigatavua
Varastotila90GB1TB
kaistanleveys3TB5TB
Hinta$ 90 / kuukausi$ 195

Kuten huomaat, VPS on todennäköisesti paljon nopeampi kuin sen omistama vastine. Voitaisiin sanoa, että tallennustilaa ja kaistanleveyttä on vähemmän, mutta tällä ei todellakaan ole vaikutusta sivuston nopeuteen. Itse asiassa hyvin harvat ihmiset tarvitsevat koskaan jopa 90 Gt levytilaa, elleivät he halua tallentaa ja palvella videoita omalla palvelimellaan / palvelimelta..

Kaistanleveydestä voi tästä todella tulla pullonkaula. Samassa isännässä on kuitenkin 150 dollaria kuukaudessa VPS-suunnitelma, joka tarjoaa 5TB kaistanleveyttä kahdeksalla ytimellä ja 10 Gt muistia. Tämä on silti parempi hinta kuin halvempaan erikoistunut ratkaisu!

Joten kun On nopeus ratkaiseva tekijä? Puhuin itse asiassa SiteGround-edustajalle, joka oli tarpeeksi mukava olla rehellinen ja puhua numeroita kanssani. Hän vahvisti epäilykseni – nopeuden suhteen omistetut palvelimet voittivat VPS: ää vain erittäin suurilla liikennemäärillä. Hänen mainitsemansa luku oli noin 500 000 sivun katselua kuukaudessa, mikä on huomattava määrä useimmille sivustoille!

Pitäisikö minun valita omistettu hosting?

Saatavilla olevien hosting-suunnitelmien ja tutkimuksen perusteella, jonka olen puhunut eri edustajien kanssa, lyhyt vastaukseni on: luultavasti ei. Jotta todella päästäisit oikeaan vastaukseen, sinun on kuitenkin esitettävä kaksi kysymystä:

 • Kokeeko sivustoni säännöllisesti yli 500 000 sivun katselua kuukaudessa?
 • Tarvitsenko hyvin erikoistuneita laitteita ja / tai ohjelmistoja, ja onko minulla asiantuntemusta asettaa ne käyttöön?

Jos vastaus johonkin näistä kysymyksistä on ”kyllä”, sinun tulisi vakavasti harkita omistetun isännöintiratkaisun tutkimista. Jos vastaus kumpaankin on kieltävä, sinun pitäisi olla hieno VPS: llä.

Viimeinen huomio on: arvovalta. Jos sinulla on Gucci-myymälä, sinulla ei todennäköisesti ole IKEA-tuoleja – vaikka ne olisivat erittäin mukavia ja tekevät työnsä täydellisesti. Jos luot verkkopankkisovellusta, markkinoinnin näkökulmasta kannattaa todennäköisesti sanoa, että käytät turvallisinta, huippuluokan palvelinta – vaikka tällaista asennusta ei teknisesti vaadita sovelluksen suorittamiseen. Tällaisissa tapauksissa erillisen palvelimen hankkiminen voi myös olla kannattavaa.

Oikean isännän valitseminen

Monissa tapauksissa oikean isännän valitseminen on tärkeämpää kuin oikean isäntäsuunnitelman valitseminen. Suosittelen, että teet kolme asiaa selvittääksesi mikä isäntä sopii sinulle:

 • Lue verkossa useita suosituimpia isäntäartikkeleita ja / tai mikä vielä parempi, keskustele muutamien puolueettomien kehittäjien kanssa
 • Selaa hostingreview.io -palvelua yleisten isännöintiyritysten arvosteluista
 • Ota yhteyttä mahdollisen isäntäyrityksen asiakastukeen ennen päätöksentekoa

Lukemalla artikkeleita parhaista isäntäkohdista saat luettelon isännöimistä katsomaan. Ota nämä artikkelit kuitenkin suolajyvällä, koska suurin osa niistä sisältää tytäryhtiölinkkejä, jotka voivat valitettavasti tehdä harvoista vähemmän tajuista julkaisijoista melko puolueellisia. Joko niin, mielestäni on turvallista sanoa, että opit enemmän tämän tyyppisissä artikkeleissa mainittujen isäntien hyvistä puolista kuin huonoista. Kääntöpuolella voit ainakin tutustua joukkoon potentiaalisia ehdokkaita.

Selaaminen hostingreview.io on myös hieno asia, koska tämä verkkosivusto ei toimi lainkaan tytäryhtiölinkkien kanssa; se kerää mielipiteitä sosiaalisen median kautta ja arvioi isännät vastaavasti. Mielestäni tämä on paljon parempi järjestelmä, vaikka se ei myöskään ole ilman virheitä.

Sikäli kuin tiedän, tiedot yhdistetään. Esimerkiksi isäntällä, jolla on huippuluokan omistettu suunnitelma, voi olla VPS-suunnitelman ala-par. VPS-suunnitelmien negatiiviset arvostelut vaikuttavat yrityksen kokonaispistemäärään. Kysymys siitä, onko tämä hyvä vai huono. Henkilökohtaisesti mielestäni yrityksen tulisi pyrkiä huippuosaamiseen kaikilla aloilla. Jos sama yritys käyttää yhtä parhaista VPS-ratkaisuista, mutta yhtä huonoimmista omistautuneista ratkaisuista, se ei ole liian vakuuttava – vaikka etsin itse asiassa vain VPS: ää.

Varmista myös, että todella luet myös joitain kyseisen sivuston tweettejä saadaksesi käsityksen siitä, miksi ihmiset pitävät tai eivät pidä valitsemastasi isännästäsi.

Asiakastukeen puhuminen on tärkeä tapa mitata yrityksen asiakkaiden huomion tasoa. Tämä ei kuitenkaan ole myöskään varma, koska myyntiedustajat ovat todennäköisesti motivoituneempia kuin tukiteknikot, joiden kanssa puhut, kun olet ostanut suunnitelman. Huono kokemus myyntiedustajan kanssa saattaa kuitenkin olla hyvä osoitus yrityksen yleisestä laatutasosta.

Johtava VPS ja omistettu isäntä

Tarvitsetko konkreettisia esimerkkejä aloittamisesta? Ei huolia. Alla on joitain isäntiä, joista tiedämme vähän. Muista, että täydellistä isäntää ei ole; huonoilla isäjillä on hyvät päivät ja hyvillä isäntäillä on huonot päivät.

Lukiessasi arvosteluja sinun tulisi tietää, että 1–2 päivän seisokit ovat harvinaisia, mutta tapahtuu toisinaan. Suurella isännällä voi olla kymmeniä tuhansia tilejä. Joidenkin ihmisten mahdollisuudet kärsiä vaikeasti ratkaistavista ongelmista vuosittain ovat melko korkeat. Valitettavasti kaikki isännät todennäköisesti kokevat tällaisia ​​ongelmia, ja yksikään niistä ei ole tyhjä. On todella kuinka usein heillä on sellaisia ​​ongelmia ja miten he käsittelevät niitä, mikä todella erottaa parhaiten muista!

SiteGround

Minulla on kaksi syytä esitellä SiteGround ensin. Heillä on taipumus saada upeita sosiaalisen median arvosteluja, ja aika, jonka vietin heidän myyntiedustajiensa kanssa, ei ollut mahtavaa.

Yritin saada selkeän vastauksen kolmesta isäntäyrityksestä huippuluokan VPS-palvelujensa “paremmuudesta” verrattuna heikkolaatuisiin omistettuihin palveluihinsa, ja SiteGround oli ainoa, joka antoi minulle hyödyllistä tietoa ja suoria vastauksia.

Heidän VPS-palvelunsa (jonka he, kuten monet muut isännät, nimeävät pilvimajoitukseksi), voivat olla hiukan kalliimpia kuin muihin yrityksiin verrattuna, mutta se on erittäin muokattavissa. Voit valita, kuinka monta ydintä tarvitset ja kuinka paljon muistia ja tallennustilaa sinulla on. Hyvä VPS kanssa SiteGround maksaa sinulle noin 70 dollaria / kk, mutta saat sekä hienoa tekniikkaa että erittäin hyvän palvelutason. Heidän omistautut palvelimet alkavat 200 dollarilta / kuukausi, mikä ei ole huonoa.

Nestemäinen verkko

Liquid Web on toinen yritys, joka on arvioitu hyvin sosiaalisessa mediassa. Työskentelin ystävän kanssa verkkosivustolla, jonka keräsimme jonkin aikaa sitten, jonka päätimme isännöidä Liquid Web -palvelun kanssa lähinnä huolenaiheiden vuoksi ja se on ollut siellä aina.

Heidän VPS-suunnitelmansa tulevat olemaan noin 50 dollaria edullisista la carte -lisäosista, joita voit sekoittaa omiin tarpeisiisi. Omistussuunnitelmat alkavat 150 dollaria kuukaudessa – mikä tuntuu ensi silmäyksellä aika hyvältä!

Media-temppeli

Media Temple on enemmän kuin kykenevä huippuluokan hosting-yritys, jolla minulla on henkilökohtaisesti ollut paljon kokemusta. He ovat muuten myös ihmisiä, jotka isännöivät juuri tätä verkkosivustoa, jota parhaillaan luet. Tukikelpoiset he ovat aina olleet erinomaisia; myyntiedustajista tekniseen tukeen, ne melkein aina ylittävät sen, mitä heiltä odotetaan. Vaikka minulla on ollut muutamia aikaisempia hikkauksia heidän jaettujen palveluidensa kanssa vuosien varrella, heidän VPS-hosting-suunnitelmansa ovat huippuluokan! Ehkä mikä parasta, en ole vielä käynyt läpi minkäänlaista kysymystä, kun on kyse asioiden asentamisesta niihin!

Media Templen ainoa haittapuoli on, että ne ovat melko kalliita, varsinkin kun kyse on omistetusta isännöinnistä. Saat kuitenkin mitä maksat. En ole vielä kokeillut heidän huippuluokan palveluitaan (osittain siksi, että pienin kokoonpano maksaa huikeat 2000 dollaria / kk), mutta suuri joukko huippuluokan suuria yrityksiä / teknologiayrityksiä päättää käyttää niitä!

Linode

Linode on yritys, josta minulla ei ole henkilökohtaista kokemusta, mutta kuulen heistä usein hyviä asioita – etenkin käytettävyyden ja tuen suhteen. Esimerkiksi Mark Jaquith (WordPressin pääkehittäjä) näyttää pitävän niitä suuressa arvossa, mikä on ehdottomasti hyvä lähtökohta.

Linode RAM- ja SSD-tallennuspäivitykset ovat fantastisia. Laskenut ja leikkasin Linode-laskuni puoliksi ja se on edelleen nopeampaa.

– Mark Jaquith (@markjaquith) 19. huhtikuuta 2014

Linode on vain VPS-palvelu – mikä on mielestäni hyvä asia, koska sen avulla se voi keskittää kaiken energiansa yhden asian tekemiseen. Mielenkiintoista on, että hinnat annetaan tunnissa eikä kuukaudessa (vaikka kuukausikustannukset ovat edelleen näkyvissä, jos tarvitset niitä). Toinen asia, josta pidän Linodessa, on se, että heillä on “pieni” paketti vain 10 dollarilla kuukaudessa! Tämä ei tietenkään ole tehokas ratkaisu (hinta sanoo kaiken), mutta jos sinulla ei ole paljon kävijöitä, mutta tarvitset silti luotettavaa VPS-ratkaisua, se on varmasti loistava vaihtoehto jaetulle isännöinnille!

Heidän huippuluokan 80 dollaria kuukaudessa VPS on erittäin voimakas hintaan. Kuudessa ytimessä, 8 Gt RAM-muistilla, 192 Gt: n SSD-tallennustilassa ja 8 Tt: n kaistanleveydellä tämä on yksi monipuolisimmista paketeista, joita olen tähän päivään nähnyt..

johtopäätös

Sinun pitäisi nyt olla hyvä ymmärrys omistautuneen ja VPS-isäntän erilaisista eroista. Kaikkien muiden ollessa tasa-arvoinen, VPS-ratkaisu on todennäköisesti paras veto kaikille paitsi suurimmissa online-pyrkimyksissä. Jos rahat eivät todellakaan ole esine, silloin ei ole mitään vikaa tarttumalla omistettu paketti. Joissakin tapauksissa se voi itse asiassa olla ainoa järkevä vaihtoehto!

Muista kuitenkin, että hosting-suunnitelmasi kautta saamasi erilaiset hallintapalvelut ovat yhtä tärkeitä kuin tekniset tiedot ja asiakaspalvelu – joten muista tarkistaa nämä perusteellisesti muutamien eri isäntien kanssa ennen kuin teet kaiken tärkeän lopullisen päätös!

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map