Споделен срещу VPS хостинг – Каква е разликата?

Сделки с WordPress


Изборът на правилния хост не е лесна задача. Чувството за преумора, обърканост и малко загуба са напълно нормални реакции, когато се сблъскате с необходимостта да решите правилното ниво на обслужване. Дори и със значителен опит може да бъде трудно да се избере измежду огромния брой опции там.

В тази статия ще разгледаме споделения хостинг (естествена отправна точка за малките уебсайтове) и VPS (Virtual Private Server) хостинг – след това ще завършим с няколко препоръки за всеки тип услуга.

По същество виртуалните частни сървъри са значителна крачка от общите планове за споделен хостинг – с разходи, вариращи от едва $ 5 / месец в ниския край до $ 20 – $ 55 за прилична VPS услуга от среден клас. Оправдани ли са допълнителните разходи? Нека да разгледаме …

Споделен хостинг

Споделеният хостинг е начин за хостинг компаниите да поставят голям брой потребители на един и същ сървър. Сървърът не е нищо повече от компютър с процесор, памет и твърд диск – точно като вашия собствен домашен компютър. Ако някога сте израснали в домакинство с един компютър, използван от цялото семейство, вероятно вече сте запознати с някои от въздействията и недостатъците на споделения хостинг.

Отгоре, цената на потребител е ниска. Ако сте купили на всички в семейството компютър, той вероятно ще струва около 300 долара на човек. Ако всички използвате един компютър обаче, цената на човек може да бъде, между шестима от вас, едва $ 50 / човек.

От друга страна, ресурсите, достъпни за всеки от вас, ще бъдат ограничени и може да бъдете засегнати от действията на другите. Например, ако брат ви изтегли десет игри, той може да използва до 80% от твърдия диск. Нещо повече, ако едно от изтеглянията му съдържа вирус, това може потенциално да спре всички останали в семейството да могат да използват компютъра.

Споделеният хостинг е много подобен на семейния компютър. Сървърът, който използвате, може да е доста мощен, но хостинг компаниите обикновено поставят стотици (понякога хиляди) потребители на него. Ето как те поддържат разходите до ниво от 4 до 8 долара на месец. Мощен специализиран сървър – където вие сами използвате сървъра – обикновено струва около $ 350 / месец. Ако една компания използва същия хардуер, но сложи 300 души на нея, те получават над 1200 долара на месец – не е лоша сделка (за тях)!

Разбира се, не бива да очаквате наистина много за толкова ниска цена. Ако има уебсайт с изтичане на памет на същия сървър, на който сте, ще бъдете засегнати. Ако сайт използва до 80% от паметта, всички други уебсайтове (които могат да бъдат хиляди) могат да имат достъп само до останалите 20%. Нещо повече, злонамерените атаки срещу един уебсайт на сървър могат да разпространят проблеми в цялата потребителска база. Това често се нарича ефект на „лош съсед“. Най-лошото е, че е напълно непредсказуем, което прави почти невъзможно да се планира.

VPS хостинг

В сравнение със споделена хостинг услуга, VPS (Виртуален частен сървър) е технически превъзходно решение по почти всеки отделен начин. Технически VPS сървърите всъщност все още са „споделени“ среди (дотолкова, доколкото все още ще има повече от един потребител, работещ на една и съща физическа машина), но технологията, използвана за назначаване на ресурси и поддържане на потребителите разделени, е много по-сложна..

Ключовата разлика е как се разделят ресурсите. Много по-малко потребители използват един и същ хардуер и всеки има своя „частна“ среда, поради което изглежда, че всеки от тях има свой собствен сървър.

При споделените хостове това е по същество един вид безплатна за всички видове услуга: всеки, който вземе ресурсите, първо трябва да ги използва. Ако сървърът има 16GB памет, тогава един уебсайт (от хиляди) потенциално би могъл да свърши почти всички. На VPS сървърите сумата се разпределя предварително. Например плановете за VPS от по-нисък клас могат да отделят 2 GB на всеки потребител; след това всеки от тези потребители ще може да използва толкова от тези 2 GB, колкото им е необходимо, но никой няма да може да надскочи собствената си индивидуална надбавка от 2 GB.

Разпределянето на ресурси на потребител създава много по-стабилна и предвидима среда. Можете ли все още да ви липсва памет? Ако имате лошо кодиран уебсайт или ви е вирусен и получавате десетки хиляди посетители за една нощ, тогава сигурно. Плановете на VPS обаче почти винаги ви позволяват да получите някаква допълнителна памет както и когато ви е необходима (всичко това е за допълнителна такса разбира се). Това означава, че няма да бъдете засегнати от това, което правят някой от другите потребители / уебсайтове на сървъра.

Друго предимство за това е по-добрата сигурност за всички. Има случаи на скриптове, които могат да заобиколят хипервизора – процесът, който създава виртуалните сървъри, но те са изключително редки.

Трябва ли да премина към VPS?

Простият отговор е: Да. Почти определено трябва да помислите за отдалечаване от споделения хостинг, ако управлявате сериозен онлайн бизнес – въпреки че в зависимост от типа уебсайт, който управлявате, VPS може да не е единственият избор, който си струва да се обмисли: но ще стигнем до това малко по-късно. Мога да се сетя само за две добри причини, когато използването на споделен хост може да е по-добра опция от използването на VPS: едната е поради финансови съображения, а другата е, че имате редица уеб сайтове с нисък трафик, които бихте искали обичат да водят на живо, но все още не са от истинско значение.

Ако току-що стартирахте компания и средствата са ограничени, може би ще искате да изберете опцията $ 5 на месец, вместо опцията $ 20 на месец (минимум). Това каза, не забравяйте, че уебсайтът ви може да е основата на вашите усилия за печелене на пари. Ако е така, може да е по-добрият избор да похарчите повече на уебсайта си и да оставите настрана неща като получаване на маркови канцеларски материали и / или провеждане на обзаведени офисни обеди..

Друга добра причина да използвате споделен хостинг е, ако имате сайтове с много нисък трафик, които искате да продължите да работите, но не искате да „замърсявате“ VPS акаунт с тях. Обикновено тези сайтове няма да се нуждаят от значителна мощност и малко престой тук няма да е голям проблем.

Във всички останали случаи смятам, че VPS акаунтът е добра идея и бих посъветвал всеки сериозен бизнес да премине към него при първа възможност. Може би по-подходящите въпроси са колко да харчите за VPS и какви са опциите, след като сте решили да направите превключването.

Един въпрос може да имате: „Какво ще кажете за честотната лента и съхранението? Моят споделен хост позволява неограничена честотна лента и съхранение, докато VPS акаунти обикновено налагат сравнително големи ограничения за него. “

Строго погледнато това е вярно, но почти сигурно никога няма да се окажете, че се сблъсквате с ограничения за съхранение, освен ако нямате много голям уебсайт (обикновено с огромно количество качено от вас собствено, а не само с поточно съдържание, например видео съдържание). Пространството за съхранение на VPS акаунти от по-нисък клас е около 40 GB, което е МНОГО пространство.

Имайте предвид обаче, че всеки хост, който има нещо „неограничено“, също има политика за „честна употреба“. Това означава, че не можете да го използвате като хранилище за всичките си неща. Не можете например да получите евтин акаунт в Bluehost и да съхраните там 50 GB изтръгнати DVD дискове; те ще анулирайте акаунта си веднага щом разберат.

Същото е приблизително вярно за честотната лента. VPS от нисък клас обикновено предлага около 1TB данни; да видим колко е това. Средният размер на уебсайта през юни 2014 г. беше малко над 1600kb. Разделяйки разрешената честотна лента с този номер, получаваме приблизителния брой месечни посещения, които 1TB позволява, което е 625 000.

Ако имате толкова много посетители на споделен хост, почти сигурно ще използвате път повече ресурси, отколкото трябва да бъдете и уебсайтът ви ще бъде почти през цялото време. В действителност, ако имате някъде близо 500 000 посетители на месец, тогава най-вероятно трябва да търсите решения за хостинг от по-висок клас, така или иначе – и с подобен трафик, който идва към вашия сайт, вероятно ще имате повече от достатъчно пари за това!

Различни видове VPS

VPS акаунти се диференцират въз основа на разпределените ресурси.

Плановете с най-ниска цена (обикновено около 20 долара на месец) обикновено ви дават 1 ядро ​​и около 1 GB памет, 20 GB място за съхранение и 500 GB трафик – докато плановете с по-висока цена ви дават повече като 8 ядра, 10 GB памет, 150 GB памет и 150 GB 1,5 TB на честотна лента. Този вид настройка ще ви върне нещо от около $ 150 на месец и нагоре.

Според мен, ако досега сте се разминавали с споделен хост, VPS сървър от 20 долара на месец вероятно ще отговаря на вашия уебсайт / нужди. Нещо повече, повечето хостове на VPS ще ви позволят да увеличите мащаба си на практически забележки – просто им плащайте малко повече и съответно ще предоставят на вашия сайт повече ресурси.

Какво друго има там?

Освен VPS, друго много жизнеспособно решение – ако имате уебсайт, работещ с WordPress – би било да изберете „управляван хостинг на WordPress“. Управляваният хостинг на WordPress може (технически казано) да се изпълнява един споделени или VPS сървъри, но тъй като такива услуги са специално настроени да работят само на WordPress, те идват с редица значителни предимства, едно от които е скоростта!

Ако искате да изберете решение за хостинг за уебсайт, работещ само с WordPress, не забравяйте да разгледате по-ранна статия от нас, наречена Споделен срещу управляван WordPress хостинг, която навлиза в значителна дълбочина по темата.

VPS хостове

В наши дни повечето хостинг компании предлагат опция за VPS. Закръглих някои от най-добрите по-долу, с няколко думи за това, защо всеки си заслужава да разгледа.

SiteGround

SiteGround е голяма, добре позната компания в хостинг света. Особено ми харесва тяхната подкрепа; Имах няколко страхотни опита с тях. Те са и най-високо оцененият домакин на VPS в социалните медии. Това не ги прави непременно брониран избор, но определено е добро начало.

Течна мрежа

Liquid Web е друг добре оценен хост, предлагащ множество услуги. Аз лично използвам техните услуги за уебсайт с 200 000 гледания на месец. Той е домакин на най-ниския си VPS план при $ 50 / месец и работи без проблем. Това само показва, че броя на посетителите не е задължително да се превежда на хостинг на стотици долари на месец.

Linode

Линоде не е домакин, какъвто съм използвал, но продължавам да чувам добри неща за тях. Интересното е, че те ценообразуват по час – което често пъти големите компании изчисляват тези видове разходи. Цените също са показани на месец; най-евтиният им план ще ви върне само $ 10 / месец и все още е огромен скок напред в сравнение с споделения хостинг.

Препоръчителни споделени домакини

Както вече споменах, мисля, че преминаването към VPS услуга е чудесна стъпка за почти всяка сериозна компания, но какво ще стане, ако имате редица сайтове с нисък трафик или ви трябва малко повече време, за да съберете тези най-важни финансови средства? В този случай бих препоръчал да разгледате SiteGround (вече споменат в раздела „Видни хостове на VPS“ по-горе), който предлага висококачествени услуги за споделен хостинг на по-достъпни цени и лесно ще бъде в състояние да ви надстрои към VPS, както и когато стане необходимо.

SiteGround предлага месечни планове за споделен хостинг за малко под $ 5, но изберете някоя от добре прегледаните големи компании за споделен хостинг, вижте тук за повече и наистина не можете да се объркате; проблемите с лошите съседи и други подобни могат понякога да ви преследват, но компания с мощни сървъри и добро обслужване на клиентите може – и ще – ще намали този риск значително.

заключение

VPS е по-добър от споделения хостинг по всеки технически начин. Ако не можете да си позволите 20 долара на месец за добър VPS сървър, дори бих препоръчал да отидете с евтини на мръсотия VPS от 5 долара на месец от Vultr, вместо да останете с споделен хост, след като вашият уебсайт започне да изпитва споделен хостинг- свързани трудности. Споделените среди са почти извън вашия контрол, което може да бъде много разочароващо.

Добра алтернатива на общ VPS – ако използвате WordPress – се управлява хостинг на WordPress прочетете повече. Обикновено те са малко по-скъпи от базовите VPS услуги, които се предлагат, но могат да осигурят наистина значително повишаване на скоростта и надеждността.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me