Споделен срещу управляван хостинг на WordPress – Как да изберете правилната услуга

Сделки с WordPress


Хостингът е съществена част от всеки онлайн бизнес. Уверете се, че използвате план, който е идеално подходящ за вашите нужди, е от решаващо значение за обслужването на бърз и сигурен уебсайт за посетителите. По този начин избраният от вас хостинг план често може да повлияе директно върху приходите на вашия уебсайт!

Целта на тази статия е да сравним споделено и управляван хостинг на WordPress. Може би сте срещали тези условия и преди, но все още не сте наясно с няколко неща, като: Какви са предимствата на управлявания хостинг на WordPress? Струва ли си добавените разходи? Заслужава ли да преминете от споделен към управляван и кои са най-управляваните хост на WordPress? Ако е така, прочетете нататък!

Споделен срещу управляван хостинг на WordPress: Не са по същество различни неща

Преди да влезем в по-задълбоченото сравнение, важно е да отбележим, че споделеният и управляван WordPress хостинг не винаги са взаимно изключващи се оферти.

Споделен хостинг е вид настройка на хостинг, при която акаунтът ви „споделя“ ресурси с други акаунти на същия сървър. Това има редица недостатъци, които ще обсъдим след секунда. Но има едно ясно предимство – прави хостинг на уебсайт невероятно евтин, поради което е толкова популярен.

Освен споделения хостинг, други популярни настройки за хостинг са:

  • VPS / Cloud – Вашият сайт получава собствени специализирани ресурси, или като част от една машина (VPS), или се разпространява на множество машини (облак). Не е нужно да споделяте ресурсите си с никой друг.
  • Посветен – получавате собствен физически сървър изцяло за себе си. Повечето “редовни” WordPress сайтове никога няма да се нуждаят от това.

Управляван хостинг на WordPress, от друга страна, може би е най-добре дефиниран като консиерж на набор от специфични за WordPress функции и оптимизации, които могат да се добавят към всяка хостинг настройка. Например, управляваният хостинг на WordPress обикновено включва:

  • хостинг среди, които са оптимизирани за производителност на WordPress
  • Специфични за WordPress правила за сигурност
  • автоматични актуализации на WordPress
  • автоматично архивиране и лесно възстановяване
  • членове за поддръжка, които са експерти в WordPress
  • организиране на сайтове за тестване на промените.

Можете да управлявате хостинг на WordPress, който използва споделена инфраструктура, управляван хостинг на WordPress, който използва VPS / облачна инфраструктура, или дори управляван хостинг на WordPress, като използвате специализирана инфраструктура.

В наши дни повечето управлявани WordPress хостове, насочени към ефективността, използват облачна хостинг инфраструктура от Google или AWS.

Въпреки това, тъй като търсенето на управляван хостинг на WordPress нараства, ние също видяхме как той преминава „надолу“ към по-достъпни ценови точки. Като такива ще видите и много споделени хостове, предлагащи собствени управлявани хостинг планове за WordPress.

Някои хора ще твърдят, че това не са наистина управлявани хостове на WordPress, защото все още споделяте ресурси, но мисля, че те все още отговарят на етикета, макар и с някои недостатъци.

Споделеният хостинг на „Ванила“ и управляваният хостинг на WordPress са различни, въпреки че

Въпреки че можете да управлявате хостинг на WordPress, който използва споделена инфраструктура, повечето популярни доставчици на споделен хостинг правят не предлагат управлявани функции за хостинг на WordPress на техните редовни споделени планове.

Когато сравняваме „споделен и управляван хостинг на WordPress“, говорим за такива видове неоптимизирани споделени планове.

Ето пример за редовен споделен хостинг на Bluehost:

Bluehost е пример за споделен хостинг

Тази услуга попада пряко в „споделения хостинг“ в нашето сравнение.

Ето и пример за управлявания от Kinsta хостинг на WordPress:

Kinsta е пример за управляван хостинг на WordPress

Тази услуга очевидно попада на управляваната хостинг страна на WordPress.

Проблемът със споделен хостинг

Има редица проблеми със стандартния споделен хостинг, повечето от които произтичат от неговия бизнес модел. Въпреки че акаунтите са евтини, те са евтини, защото стотици (понякога хиляди) потребители се поставят на един и същ сървър. Това води до така наречения „ефект на лош съсед“.

Сървърът, който съхранява стотици акаунти, има фиксирано количество памет. Ако един уебсайт използва повече от справедливия си дял от свободната памет, всичко от другите сайтове, разположени на същия сървър, ще възникнат проблеми поради този „лош съсед“. Това по същество означава, че един проблемен уебсайт има потенциала да накара хиляди несвързани сайтове да се зареждат бавно или дори – в най-лошия сценарий – изобщо.

На всичкото отгоре паметта не е единственият ресурс, който се разделя на споделен сървър. Честотна лента, мощност на обработка, съхранение … Всичко трябва да бъде споделено между тези акаунти.

В много случаи хостовете не могат да разрешат проблем. Една особено старателна компания може да деактивира уебсайт, който използва твърде много ресурси поради неефективен код, например, но какво могат да направят, ако уебсайт в системата внезапно претърпи огромен приток на трафик от социалните медии? Не много!

С две думи: уебсайтовете на споделения хостинг не са надеждни. Нещо повече, поради ограниченията на ресурсите (не забравяйте: ресурсите трябва да бъдат споделени) и факта, че средите за споделен хостинг трябва, най-общо казано, да могат да изпълняват голямо разнообразие от приложения (т.е. не само WordPress), те често са много по-бавни отколкото техните управлявани WordPress хостинг колеги, които използват отделни ресурси за всеки акаунт.

Предимствата на управлявания хостинг на WordPress

Премествайки вашия сайт към управляван хост на WordPress, вие не само ще можете ефективно да заобикаляте проблема с „лошия съсед“, но и да извлечете редица много значителни предимства …

Бързо бързи скорости

Всичко за управляваните хостинг сървъри е оптимизирано за изпълнение на WordPress. За разлика от това, обикновените споделени хостове трябва да могат да стартират всякакъв вид платформа / приложение, така че те трябва да изгубят всички специфични за WordPress настройване и фина настройка, управлявани WordPress хостове са в състояние да направят.

На управлявания хостинг, всичко от хардуера до софтуера е изградено за уебсайтове на WordPress. Те ще имат кеширане на ниво сървър и вероятно ще работят най-оптималната версия на PHP, MySQL и Nginx – всички те ще бъдат конфигурирани индивидуално, за да осигурят възможно най-добрата производителност.

По-бързото време за зареждане на страницата не е само показател за суета.

Подобрена сигурност

Основните проверки на сигурността вероятно се извършват от споделени хостове, за да се гарантира, че стотиците им потребители на всеки сървър не са засегнати от всякакви заплахи. Управляваният WP хостинг обаче извежда сигурността на съвсем друго ниво.

Повишените протоколи за сигурност, ежедневните сканиране на злонамерен софтуер и способността да се предпазват от всякакви кибер заплахи (като DDoS атаки) са функции, които ще намерите почти като стандарт в повечето управлявани хостинг планове на WordPress..

Много управлявани хостове също ще ви помогнат да защитите страницата за вход в WordPress, а почти всички управлявани хостове на WordPress предлагат безплатни, лесни за инсталиране SSL сертификати, за да защитите данните на вашия сайт при транспортиране.

В края на деня обаче, независимо колко са сигурни сървърите ви, уебсайтовете (особено популярните) все още понякога се атакуват. Ако вашият сайт е достатъчно жалко да се хакне на управляван хостинг на WordPress, ще получите много повече експертна помощ – а някои управлявани хостове на WordPress дори ще коригират проблеми с зловреден софтуер безплатно.

Например, както Kinsta, така и Flywheel, два от най-добре управляваните хостове на WordPress, предлагат безплатни „гаранции за хак поправяне“. Ако сайтът ви се хакне, те ще отстранят проблема безплатно.

Автоматизирани архиви

Просто не мога да подчертая достатъчно колко важно е да правите редовни архиви на сайта си! За щастие, повечето (ако не всички) управлявани хостинг планове на WordPress включват не само автоматизирани ежедневни архиви, но и функции, които ви позволяват бързо и лесно да се възстановите към своите архиви, ако някога се наложи.

Много споделени хостинг услуги предлагат автоматично архивиране (след мода) чрез cPanel. Те обаче почти винаги се съхраняват на един и същ сървър; което означава, че са също толкова податливи на повреда, колкото и оригиналните данни. Освен това възстановяването на един от тези архиви обикновено не е тривиална задача.

За разлика от тях, управляваният хостинг на WordPress обикновено предлага възстановяване с едно щракване, което ще върне целия ви сайт онлайн за минути, ако не и секунди!

Автоматични актуализации

С управлявания хостинг на WordPress, вашият уеб сървър ще се управлява от професионалисти, чиято цел е да гарантира, че нещата се представят с максимална ефективност. Автоматичните актуализации обхващат не само всичко – от операционната система на сървъра до PHP и MySQL и т.н., но и самата WordPress!

Това означава, че винаги ще използвате най-новите, най-стабилните и най-сигурните версии на почти всичко.

Споделеният хостинг понякога предлага нещо подобно, но с лек обрат. Операторите на споделен хостинг също ще се погрижат за поддържане на основните неща на вашия сървър, но това ще бъде направено далеч по-малко проактивно и включва най-вече само операционната система, контролния панел, PHP, MySQL и Apache. Като цяло няма да включва WordPress – който ще трябва да поддържате.

Удобни функции на таблото

Тъй като управляваните хостове на WordPress са 100% посветени на WordPress, повечето от тях използват персонализирано табло за хостинг, а не стандартното табло за управление на cPanel, което ще получите с повечето споделени хостове.

Освен че са по-приятни за работа, тези табла за управление могат да ви дадат достъп до много полезни функции за управление.

Например, Kinsta ви позволява да преглеждате вашите WordPress приставки от хостинг таблото си и да видите кога са налични актуализации:

Таблото за управление на Kinsta включва някои специфични за WordPress функции

Повечето от тях предлагат също така и сайтове за поставяне, които ви дават безопасни пясъчни кутии за тестване на всички промени, които правите. Когато сте доволни от промените, можете да ги насочите към вашия сайт на живо с едно натискане на бутон.

По-добра поддръжка

Персоналът за поддръжка на вашия споделен хост може да бъде изключително приятелски настроен, но е малко вероятно да бъдат експерти в WordPress.

Имали ли сте някога проблеми, при които стандартният отговор е: „Уверете се, че WordPress е актуализиран и се уверете, че не използвате лоши приставки?“ Или онзи стар класик: „Опитайте да деактивирате плъгините един по един, за да видите дали един от тях е проблем?

Управляваните домакини на WordPress знаят точно коя версия на WordPress, която използвате (тъй като самите те са тези, които я поддържат) и какви приставки сте инсталирали. Обикновено те ще могат да се справят с проблема ви много по-бързо и като цяло ще могат да решават проблеми, които споделените домакини дори няма да влязат.

По-добро време & скалируемост

Поради силно настроения характер на настройката, вашият уебсайт ще може да се справи с много по-голям брой зрители с управляван хост на WordPress, отколкото би бил в състояние да работи при споделен хостинг – въпреки че имайте предвид, че много водещи хостове, като WP Engine, ще има предварително определени ограничения за броя на месечните посетители, които вашият сайт ще може да приюти, преди да бъде подложен на допълнителни такси.

Освен това, ако вашият сайт започне да превъзхожда избрания от вас конкретен управляван WordPress план, техническите специалисти обикновено ще ви уведомят, че ще трябва да обмислите надграждане до по-високо ниво на услуга.

Недостатъци на управлявания хостинг на WordPress

Въз основа на всичко по-горе, сигурен съм, че перспективата за управлявана WP среда започва да звучи доста страхотно – както наистина трябва! Преди да решите обаче, има някои недостатъци, за които трябва да сте наясно.

По-висока цена

Няма как да се измъкнете от него: Управляваният хостинг на WordPress струва повече от споделения хостинг. Ако провеждате сериозен онлайн бизнес / начинание, тогава, разбира се, допълнителните разходи почти сигурно ще бъдат повече от оправдани.

Ако обаче просто управлявате личен или не-печеливш блог, може би си струва да пожертвате всички гореспоменати потенциални ползи и да се придържате към споделен хостинг, за да задържите разходите до минимум.

Плановете за хостинг на WP, управлявани от влизане, обикновено започват от около 30 долара на месец. В много управлявани хостове на WordPress тази цена може да ви осигури собствени специализирани ресурси на VPS. Например планът за въвеждане на Kinsta за 30 долара използва инфраструктура на Google Cloud.

Това е много по-високо от $ 4 до $ 5 на месец, които ще плащате за евтин споделен хостинг. Освен това е важно да запомните, че повечето управлявани хостове на WordPress ограничават броя на сайтовете, които можете да имате – обикновено няма да намерите опцията „неограничен брой уебсайтове“, предлагана евтини споделени хостове.

Капаци с твърди посещения и такси за отслабване

Освен по-високата цена, много управлявани домакини на WordPress също прилагат твърди ограничения върху броя на посетителите, които уебсайтът ви може да има месец.

Обикновено планът за хостинг на WordPress с ~ 30 долара на месец ще позволява около ~ 20 000 до 25 000 посещения на месец, което е далеч от рекламата на неограничен трафик, който най-споделяните хостове рекламират. Разбира се, няма нещо неограничено в реалния свят.

Сега това не означава, че управлявания хост на WordPress ще изключи вашия сайт, ако превишите тези граници, но това означава, че ще трябва да плащате такси за надвишаване, ако надхвърлите ограниченията си за трафик.

Повечето управлявани домакини на WordPress таксуват около $ 1 на хиляда посетители над вашия лимит.

Ограничения на приставки

Много управлявани хостинг компании WordPress често поставят определени ограничения върху използваемите приставки. Те могат да деактивират някои плъгини, защото задачата, която изпълняват, се обработва на ниво сървър (като кеширане) или може да ги деактивира поради причини за изпълнение или сигурност.

Например, WP Engine блокира плъгин Broken Link Checker поради ефекта му върху производителността.

Не гъвкава инфраструктура

Това почти не означава: Можете да използвате WordPress само на управлявани хостове на WordPress. Няма да можете да стартирате други системи като Joomla, Drupal или Magento на един и същ сървър.

Това, разбира се, е абсолютен прекъсвач на сделки, ако трябва да стартирате нещо различно от само WordPress!

Най-управлявани хостинг компании WordPress

Най-голямата, най-популярната и най-известната компания, специализирана в хостинг на WordPress, безспорно е WP Engine. WP Engine е домакин на някои изключително големи сайтове и предоставя услуги, вариращи от входни акаунти за $ 27 на месец (които позволяват до 25 000 посещения на месец) до специализирани хостинг среди от над $ 400 на месец (които позволяват милиони посещения на месец).

Нашият преглед на WP Engine ?

Kinsta е друга добре известна компания, която бързо набира популярност. Те започнаха като първокласна опция, но оттогава станаха много по-достъпни, с начални цени, подобни на WP Engine.

Техният хостинг план за начално ниво започва от 30 долара на месец за до 20 000 посещения. Всичките им планове предлагат специални ресурси за инфраструктура на Google Cloud.

Нашият преглед на Kinsta ?

Маховикът е друга популярна опция, която наскоро беше закупена от WP Engine, въпреки че двете все още се управляват като отделни единици. Подобно на Kinsta, Flywheel използват инфраструктурата на Google Cloud, за да захранват всички свои планове.

Планът им за начално ниво започва от 15 долара на месец (5000 посетители), въпреки че повечето хора вероятно ще искат да изберат плана за 30 долара на месец, който позволява 25 000 посещения на месец.

Освен това, тъй като Flywheel се позиционират като хостинг компания, създадена за „дизайнери и креативни агенции“, те също изминаха дълъг път в предлагането на редица функции, насочени специално към това да улеснят живота на уеб дизайнерите / агенциите много по-лесно – като например възможността за създаване на безплатни демонстрационни сайтове, стационарни среди с едно щракване и прехвърляне на фактуриране на клиенти на по-късна дата!

Нашият преглед на маховика ?

Нещо повече, Flywheel и Kinsta предлагат напълно безплатни миграции на сайтове, което прави целия процес на преминаване от предишен / споделен хост към управляван хостинг на WordPress като цяло по-лесен!

Вариант на бюджета за управляван хостинг на WordPress

Ако искате „пълно“ управлявано WordPress изживяване, препоръчваме един от хостовете по-горе.

Както споменахме обаче, има и някои хостове, които предлагат управлявани функции на WordPress със споделена среда.

Вие получавате предимствата на споделения хостинг по отношение на цената и възможността да хоствате „неограничени“ уебсайтове, като все още получавате достъп до някои управлявани функции на WordPress, като автоматични актуализации, архивиране, сайтове за стадиране и други.

Въпреки това получавате и някои от недостатъците на споделения хостинг, що се отнася до производителност, продължителност и поддръжка, поради което все още смятаме, че трите хоста по-горе са най-добрите варианти, ако отговарят на вашия бюджет.

Въпреки че много споделени хостове се преместиха в това пространство, една от по-добрите опции е SiteGround в нашия преглед. Просто обърнете внимание на цените за подновяване – докато плановете започват само от 3,95 долара на месец, тези цени ще се утроят след първия ви цикъл на фактуриране.

И все пак, дори на пълна цена, $ 19.95 на месец GrowBig план (промоция $ 5,95 на месец) предлага управлявани функции на WordPress за неограничени сайтове, което е трудно да се преодолее от бюджетна гледна точка.

Хостинг компании, които да избягваме

Съдейки по онлайн прегледите и реакциите в социалните медии, що се отнася до управлявания хостинг на WordPress, изглежда, че компаниите трябва да се избягват в по-голямата си част тези, които не правят управляван WordPress хостинг на основния си фокус.

GoDaddy и Bluehost имат редица ужасяващи отзиви за своите управлявани хостинг услуги на WordPress – дори редица иначе високо оценени компании, като Media Temple, изглежда страдат в управляваната WordPress хостинг арена.

Компаниите, които препоръчваме, имат едно общо: Хостингът на WordPress е тяхната единствена дейност.

Как да изберете правилния домакин за вашите нужди

Ако просто погледнете качеството на услугата, която получавате, най-добрият избор е очевидно премиум управляван WordPress хост като Kinsta, WP Engine или Flywheel. Тези три хоста предлагат абсолютната най-добра производителност, надеждност, поддръжка и удобство.

Разбира се, повечето от нас трябва да се притесняват от друго съображение извън качеството на услугата – бюджета!

Така че, ако харченето на 25 долара плюс на месец за най-добрия хостинг не е опция, ето и другите ви избори:

  • Основен споделен хостинг – използвайте това, само ако това е буквално единственото нещо, което можете да си позволите. Единственото положително нещо, което можем да кажем за тези хостове е, че те са евтини и могат да ви осигурят работещ WordPress сайт. Ето нашите препоръчани споделени домакини.
  • „Споделен“ управляван хостинг на WordPress – ако искате някои управлявани функции на по-ниска цена, може да ви хареса SiteGround, който предлага някои управлявани функции на WordPress в споделени среди. Отново тези видове хостове го правят не отговарят на качеството на услугата Kinsta, WP Engine или Flywheel, но те предлагат удобна за бюджета входна точка за управляван хостинг на WordPress, особено ако трябва да хоствате множество сайтове.
Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me