SiteGround vs WP Engine – Yang Menawarkan Hosting WordPress Terbaik?

Tawaran WordPress


Sekiranya anda mencari hosting untuk laman web WordPress anda, dua nama yang pasti akan anda temui ialah WP Engine dan SiteGround. Kedua-dua syarikat menawarkan perkhidmatan hosting yang berfokus pada WordPress – tetapi yang terbaik?

Dalam perbandingan Hari Ini, kami akan meneroka ciri-ciri yang ditawarkan, apa yang anda dapat dengan wang anda, dan perkhidmatan mana yang memberikan masa pemuatan paling cepat.

Sejak dilancarkan pada tahun 2010, WP Engine telah menjadi salah satu pemain utama di ruang hosting WordPress yang dikelola premium, dan telah memperoleh reputasi sebagai pakar di bidang ini. SiteGround telah menawarkan pakej hosting tujuan umum sejak dilancarkan pada tahun 2004, kemudian menambahkan hosting WordPress yang dikendalikan ke barisannya.

Jadi mana yang lebih baik untuk WordPress? Mari kita mulakan…

Perancangan Hosting Berbanding

WP Engine menawarkan tiga rancangan hosting bersama WordPress utama, dengan dua pilihan prestasi lebih tinggi tambahan. SiteGround juga mempunyai tiga rancangan hosting bersama utama, serta pilihan pelayan khusus dan hosting perusahaan yang lebih tinggi.

Untuk perbandingan ini, kami akan memfokuskan pada rancangan hosting bersama peringkat teratas GoGeek dari SiteGround dan rancangan Peribadi peringkat kemasukan hosting bersama dari WP Engine. Kedua-dua rancangan ini mempunyai harga yang serupa, walaupun (seperti yang akan kita lihat di bahagian harga perbandingan ini) yang pertama menawarkan penjimatan yang besar bagi mereka yang membayar setiap tahun.

Pelan WP Engine Personal dan SiteGround GoGeek adalah pilihan yang baik untuk pengguna WordPress kerana pelayannya dioptimumkan untuk perisian WordPress, dan juga dilengkapi dengan WordPress yang telah dipasang sebelumnya untuk pelancaran laman web yang mudah.

Butiran Pelan: SiteGround GoGeek vs WP Engine Personal

Perincian utama rancangan Peribadi SiteGround GoGeek dan WP Engine adalah seperti berikut:

 • Bilangan pemasangan WordPress yang dibenarkan – WP Engine: satu; SiteGround: laman web tanpa had.
 • Pelawat yang disokong setiap bulan – WP Engine: 25,000 (maksimum); SiteGround: 100,000 (disyorkan).
 • Ruang web – WP Engine: 10GB; SiteGround: 30GB.
 • Pemindahan data – WP Engine: tidak diukur; SiteGround: tidak dihitung.

Kami akan melihat harga dengan lebih terperinci di bahagian seterusnya, namun perbezaan utama adalah bahawa SiteGround akan membiarkan anda menjadi tuan rumah jumlah laman web yang tidak terhad di akaun GoGeek anda, sementara rancangan Peribadi WP Engine hanya terhad kepada satu laman langsung (tambah laman web pementasan).

Di samping itu, WP Engine merangkumi sejumlah pengunjung ke laman web anda, sementara SiteGround tidak, hanya menyatakan jumlah pelawat yang sesuai untuk.

Apa Yang Berlaku Sekiranya Anda Melebihi Had Anda?

Sekiranya anda melampaui had dengan WP Engine, anda boleh membayar caj lebihan, dan tidak mempunyai akses ke laman web anda. Walaupun tidak ada batasan penggunaan dengan rancangan SiteGround GoGeek, jika nampaknya laman web anda mungkin mengalami masalah prestasi akibat peningkatan jumlah pelawat atau aktiviti, pasukan sokongan akan menghubungi anda untuk membincangkan pilihan anda.

Pilihan Harga Pelan Peribadi SiteGround GoGeek dan WP Engine

Sebelum kita mengetahui perincian setiap perkhidmatan, berikut adalah maklumat harga di SiteGround GoGeek dan rancangan Peribadi WP Engine:

 • Pelan Peribadi WP Engine: $ 29 sebulan (percuma dua bulan jika dibayar setiap tahun).
 • SiteGround GoGeek: $ 29.95 sebulan (dikurangkan menjadi setara dengan $ 11.95 sebulan jika dibayar setiap tahun).

Pilihan Harga Mesin WP

Perincian penggunaan dan maklumat harga untuk rancangan hosting bersama WP Engine.

Pelan Peribadi $ 29 sebulan dari WP Engine adalah pelan peringkat permulaan, sementara GoGeek adalah rancangan hosting bersama peringkat teratas dari SiteGround.

Pilihan Harga SiteGround

Perincian penggunaan dan maklumat harga untuk rancangan hosting bersama SiteGround.

Untuk jaminan wang dikembalikan, SiteGround memberi anda 30 hari, sementara WP Engine memberi anda 60 hari untuk memohon bayaran balik penuh.

Ciri-ciri Web Hosting Utama

Sekarang kami telah merangkumi harga dan perincian utama rancangan, mari kita terokai jenis perkhidmatan yang ditawarkan SiteGround dan WP Engine.

Sandaran Laman Web

Walaupun terdapat beberapa plugin sandaran WordPress yang luar biasa (seperti VaultPress, membiarkan host web anda menjaga sandaran laman web dapat memberi anda ketenangan.

Kedua-dua pelan Peribadi SiteGround GoGeek dan WP Engine merangkumi sandaran harian automatik laman web anda, serta kemampuan untuk membuat sandaran manual sendiri. Pelanggan dapat memulihkan sandaran melalui panel kawalan akaun hosting mereka, atau meminta agar staf sokongan melakukan pemulihan.

Saluran Sokongan

Satu-satunya cara untuk menghubungi pasukan sokongan WP Engine bagi mereka yang berada di tahap kemasukan Rancangan peribadi adalah melalui saluran sembang langsung 24/7. Semua rancangan hosting WP Engine selain daripada rancangan Peribadi menawarkan sokongan telefon 24/7, sementara sokongan tiket disediakan untuk rancangan Enterprise peringkat teratas.

Pilihan Sokongan SiteGround

Pelanggan SiteGround pada rancangan GoGeek mendapat akses ke telefon 24 jam, sembang langsung, dan sokongan tiket.

Pelanggan SiteGround GoGeek dapat menghubungi meja bantuan 24/7 melalui telefon, sembang langsung, dan sistem tiket. Permintaan sokongan dari GoGeek (dan rencana GrowBig yang lebih rendah) pelanggan diberi status keutamaan berbanding permintaan dari pelanggan pada tahap kemasukan rancangan StartUp.

Laman Web Pementasan

Membuat versi pementasan laman web anda memberi anda ruang yang selamat untuk menjalankan kerja pengujian dan pengembangan sebelum menerapkan perubahan pada laman langsung anda.

Kedua-dua rancangan WP Engine Personal dan SiteGround GoGeek memberi anda kemampuan untuk membuat salinan laman web anda dalam persekitaran pementasan yang dilindungi. Membuat laman web dengan WP Engine sangat mudah, dengan kawalan yang terdapat di dalam kawasan pentadbir WordPress anda. Dengan SiteGround, prosesnya hampir semudah, tetapi berlaku melalui papan pemuka cPanel luaran anda (lebih lanjut kemudian).

Penghijrahan Laman Web WordPress

Sekiranya anda sudah mempunyai laman web WordPress, memindahkannya ke WP Engine atau SiteGround tidak menjadi masalah. SiteGround menawarkan satu migrasi laman web percuma untuk pelanggan baru tanpa jangka henti yang diharapkan dan masa pemulihan beberapa jam.

Kawalan Migrasi Enjin WP

Plugin WP Engine Automated Migration akan membantu memindahkan laman WordPress anda ke perkhidmatan hosting WP Engine.

WP Engine mempunyai plugin percuma yang akan memudahkan pemindahan laman web WordPress dari host lain ke pelayannya. Sekiranya anda menghadapi masalah semasa migrasi, anda boleh menghubungi sokongan.

Pusat Data

Kedua-dua WP Engine dan SiteGround memberi anda pilihan ketika datang ke tempat laman web anda dihoskan.

WP Engine mempunyai pusat data di Amerika Syarikat, Kanada, United Kingdom, Belgia, Ireland, Taiwan dan Tokyo. Walau bagaimanapun, pilihan anda berbeza-beza bergantung pada rancangan yang anda pilih, dengan rancangan Peribadi hanya meliputi Amerika Syarikat, United Kingdom, Belgia dan Taiwan.

Semasa membuat akaun hosting GoGeek, anda boleh memilih dari pusat data SiteGround di Amerika Syarikat, United Kingdom, Belanda, Singapura dan Itali.

WP Engine vs SiteGround Loading Times

Masa pemuatan yang lebih baik adalah salah satu sebab utama untuk memilih host WordPress yang diuruskan berbanding hosting bersama yang umum. Selalunya, kelebihan laman web yang lebih pantas dapat membantu membenarkan kos tambahan. Tetapi hos web mana yang lebih pantas: WP Engine atau SiteGround?

Demo Tema Avada

Tema Avada serbaguna dan salah satu halaman demo yang dilengkapi dengan ciri digunakan untuk ujian kelajuan.

Untuk ujian masa memuatkan SiteGround vs WP Engine, kami memasang tema Avada terlaris, dan mengimport salah satu demonya ke versi konfigurasi WordPress yang telah dipasang sebelumnya yang disediakan oleh setiap host. Halaman dari demo Agensi Avada dijejaki di kedua-dua laman web di Pingdom selama tujuh hari. Inilah hasilnya:

WP Engine vs SiteGround Loading Times Dibandingkan

Kepantasan halaman WP Engine vs SiteGround adalah hasil ujian selama tujuh hari dengan Pingdom.

Seperti yang anda lihat, hasil ujian kami menunjukkan perbezaan yang ketara dalam kelajuan halaman, dengan WP Engine memberikan masa pemuatan yang lebih cepat:

 • SiteGround: 1.91 saat
 • Enjin WP: 627 milisaat

Semasa data dikumpulkan, kami menghubungi meja sokongan SiteGround untuk melihat apakah mereka mempunyai nasihat untuk mempercepat laman web ujian. Berdasarkan nasihat mereka dan dokumentasi dalam talian, pemampatan gZIP dan penyemak imbas penyemak imbas diaktifkan. Caching diaktifkan untuk kedua-dua laman web WP Engine dan SiteGround – seperti teknik penambahbaikan prestasi lain yang membentuk perkhidmatan mereka (lebih banyak pada yang kemudian). Untuk kedua-dua perkhidmatan tersebut, lokasi pengujian Pingdom yang terdekat dengan pusat data tempat laman web dihoskan dipilih.

Ini adalah hasil yang dicatatkan oleh Pingdom selama tujuh hari ujian untuk laman web WordPress yang dihoskan oleh WP Engine:

Hasil Pingdom untuk laman web WP Engine

Waktu muat halaman yang direkodkan untuk laman web WordPress yang dihoskan oleh WP Engine.

Dan ini adalah hasil yang dicatatkan oleh Pingdom selama tujuh hari ujian untuk laman web WordPress yang dihoskan oleh SiteGround:

Hasil kelajuan halaman Pingdom untuk SiteGround

Waktu muat halaman yang direkodkan untuk laman web WordPress yang dihoskan oleh SiteGround.

Kandungan demo dari tema serbaguna yang dilengkapi dengan fitur digunakan untuk pengujian, jadi mungkin dapat memperoleh hasil yang lebih baik dengan menggunakan tema yang lebih ringan dengan konten yang dioptimumkan untuk peningkatan prestasi, atau dengan bereksperimen dengan cara lain yang dapat membuat WordPress lebih cepat.

SiteGround vs WP Engine Uptime

Semasa ujian SiteGround dan WP Engine, kami memantau waktu operasi, dan tahap berikut dicatatkan oleh Pingdom selama 11 hari ujian:

 • Waktu operasi Mesin WP: 100%
 • Waktu operasi SiteGround: 100%

Oleh itu, dengan kedua-dua perkhidmatan mempunyai skor waktu operasi yang baik, mari kita perhatikan titik-titik yang lebih baik dari rancangan hosting SiteGround dan WP Engine WordPress untuk membantu anda memutuskan mana yang terbaik untuk anda.

Butiran Pelan Peribadi SiteGround GoGeek dan WP Engine yang lain

Pengurus Fail SiteGround dalam talian

Dengan SiteGround, anda boleh mengakses pelayan web dan failnya melalui pengurus fail dalam talian.

 • Caching laman web: WP Engine mempunyai sistem caching eksklusif yang disebut EverCache, sementara SiteGround mempunyai teknologi SuperCacher sendiri.
 • Perkhidmatan rangkaian penghantaran kandungan (CDN): SiteGround merangkumi akses CDN CloudFlare percuma, sementara WP Engine menawarkan akses CDN dengan tambahan $ 19.95 sebulan.
 • PHP: SiteGround menawarkan pilihan versi termasuk 5.3 dan 7.1, sementara dengan WP Engine anda boleh memilih antara PHP 5.6 dan 7.1. WP Engine juga menawarkan plugin pemeriksa keserasian percuma.
 • HTTP / 2.0: kedua WP Engine dan SiteGround menggunakan HTTP / 2.0.
 • SSL: kedua WP Engine dan SiteGround menawarkan sijil Let’s Encrypt SSL percuma dan menyokong pilihan lain.
 • SFTP: kedua WP Engine dan SiteGround menawarkan akses SFTP pada semua rancangan.
 • Pengurus fail pelayan: SiteGround menawarkan akses pelayan web melalui pengurus fail dalam talian, sementara WP Engine tidak.
 • Akses pangkalan data: kedua SiteGround dan WP Engine menawarkan akses melalui phpMyAdmin.
 • Perkhidmatan e-mel: SiteGround menawarkan perkhidmatan e-mel penuh, sementara WP Engine tidak menawarkan perkhidmatan e-mel.
 • Pengurusan laman web WordPress: kedua-dua perkhidmatan akan memperbaharui perisian laman web WordPress anda.
 • Sekatan pemalam: SiteGround membenarkan semua pemalam WordPress, sementara WP Engine mempunyai senarai pemalam yang tidak dibenarkan.
 • Langkah-langkah keselamatan: kedua SiteGround dan WP Engine melakukan pemeriksaan pengimbasan malware dan DDoS di laman web anda, dengan WP Engine juga membatasi percubaan masuk dan banyak lagi.
 • Perkhidmatan pembersihan pasca-hack: SiteGround tidak menawarkan perkhidmatan pembersihan hack atau jangkitan, sementara WP Engine akan memberikan bantuan untuk memperbaiki laman web anda jika diretas pada hostingnya.

Sekarang setelah anda memahami dengan baik persamaan dan perbezaan utama WP Engine dan SiteGround, mari kita terokai pengalaman pengguna setiap host web.

Pandangan Pantas di sekitar Papan Pemuka WP Engine dan SiteGround

Dengan kedua-dua WP Engine dan SiteGround, pengurusan akaun dan laman web berlaku melalui papan pemuka dalam talian mereka.

Di dalam papan pemuka pelanggan WP Engine

Papan pemuka akaun WP Engine.

Papan pemuka Mesin WP khusus mempermudah untuk melihat berapa banyak storan yang anda gunakan dan berapa banyak pelawat ke laman web anda yang telah log masuk. Kedua-dua angka ini dapat mempengaruhi cara anda ditagih, jadi ada baiknya anda dapat melihatnya sekilas. Anda juga dapat melihat berapa lebar jalur yang digunakan oleh laman web anda.

Urus sandaran laman web dengan WP Engine

Sandaran boleh dibuat, dimuat turun dan dipulihkan dari dalam papan pemuka WP Engine anda.

Seperti yang disebutkan, dengan WP Engine, laman web anda akan disandarkan secara automatik pada jadual biasa dan sebelum kemas kini perisian WordPress dipasang. Namun, anda juga boleh membuat sandaran secara manual pada bila-bila masa melalui papan pemuka akaun WP Engine anda. Sebaiknya buat sandaran laman web anda setiap kali anda membuat perubahan, ada baiknya melihatnya hanya memerlukan satu klik untuk membuat sandaran dengan WP Engine. Memulihkan sandaran sama mudahnya.

Buat laman web pementasan dengan WP Engine

Buat versi pementasan laman web anda melalui bahagian WP Engine pada papan pemuka WordPress anda.

Laman web yang dihoskan oleh WP Engine juga mempunyai sekumpulan kawalan tambahan pilihan di papan pemuka WordPress mereka. Melalui kawalan ini, anda dapat mencari tetapan cache, kemampuan untuk membuat persekitaran pementasan untuk laman web anda, dan pautan ke papan pemuka akaun anda di laman web WP Engine dan portal sokongan.

Alat Prestasi Halaman Mesin WP

WP Engine memberi anda kemampuan untuk menguji prestasi halaman tertentu di laman web anda.

Kembali ke kawasan akaun anda di laman WP Engine, ada alat ujian prestasi peringkat halaman. Dengan memasukkan URL halaman di laman web anda, anda dapat menghasilkan laporan yang menunjukkan seberapa baik kinerja halaman tersebut, bersama dengan saranan untuk penambahbaikan.

Cara menghubungi sokongan WP Engine

Kakitangan sokongan WP Engine boleh dihubungi melalui ciri sembang langsung papan pemuka.

Ciri lain dari papan pemuka khas laman web WP Engine termasuk:

 • kemampuan untuk menghubungi pasukan sokongan melalui perkhidmatan sembang langsung
 • keupayaan untuk membuat dan mengurus pemasangan WordPress tambahan (bergantung pada rancangan anda)
 • keupayaan untuk mengakses kesilapan dan log masuk
 • keupayaan untuk memberi orang lain akses ke panel kawalan anda dengan peranan pengguna tertentu
 • keupayaan untuk membuat dan mengurus akaun pengguna SFTP
 • keupayaan untuk menguruskan butiran pengebilan untuk akaun anda.

Papan pemuka WP Engine direka dengan baik dan mudah digunakan. Semua perkara penting diliputi tanpa perkara tambahan yang berpotensi mengalihkan perhatian atau mengelirukan.

Papan pemuka SiteGround cPanel

Beberapa alat dan kawalan yang ada melalui SiteGround cPanel.

Tidak seperti WP Engine dan panel kawalan tersuai, SiteGround menggunakan perisian cPanel yang popular untuk papan pemuka. SiteGround dan cPanel memang memberi anda banyak kawalan ke atas akaun hosting web anda, tetapi ini juga boleh sedikit membebankan. Walaupun WP Engine tertumpu pada hosting laman web WordPress, perkhidmatan SiteGround lebih bervariasi, dan ini tercermin dalam panel kawalan.

Lagi dari cPanel SiteGround

SiteGround memberi anda lebih banyak kebebasan dan akses yang lebih besar ke konfigurasi akaun anda, tetapi ini mungkin membingungkan bagi beberapa pengguna.

Walaupun anda mendapat kawalan yang baik terhadap sandaran laman web dengan SiteGround, antara muka pengguna untuk menguruskannya tidak semudah yang dilakukan dengan WP Engine.

Urus sandaran laman web SiteGround

Sandaran laman web dibuat secara automatik dengan SiteGround, tetapi anda juga boleh membuat dan memulihkannya sendiri melalui panel kawalan.

Seperti WP Engine, SiteGround menambah panel kawalan ke papan pemuka WordPress laman web yang dihoskan melalui plugin SG Optimizer-nya. Melalui bahagian SG Optimizer pada papan pemuka WordPress anda, anda boleh mengaktifkan caching, memaksa HTTPS, dan mengubah versi PHP.

Plugin SiteGround SuperCacher

Alat SiteGround SuperCacher dapat dikonfigurasi dari dalam papan pemuka WordPress anda.

Ciri-ciri lain dari panel kawalan SiteGround termasuk:

 • kemampuan untuk membuka tiket sokongan, mengakses saluran sokongan sembang langsung, atau mencari nombor telefon bantuan
 • keupayaan untuk mengurus domain dan subdomain tambahan
 • keupayaan untuk membuat dan memulihkan sandaran
 • keupayaan untuk memasang WordPress dan perisian dan skrip lain
 • keupayaan untuk mengakses kesilapan dan log masuk
 • keupayaan untuk mengakses e-mel web dan menubuhkan banyak akaun e-mel
 • keupayaan untuk memberi orang lain akses ke panel kawalan anda
 • keupayaan untuk membuat dan mengurus akaun pengguna SFTP
 • keupayaan untuk menguruskan butiran pengebilan untuk akaun anda.

Walaupun anda boleh melakukan lebih banyak lagi melalui panel kawalan SiteGround, seperti menguruskan beberapa laman web, memasang perisian tambahan (seperti Joomla) di ruang web anda menggunakan Softaculous, atau mengakses fail di pelayan anda, antara muka tidak mesra pengguna dan intuitif sebagai papan pemuka WP Engine.

Pemikiran Akhir

Pelan Peribadi WP Engine dapat memberikan masa pemuatan yang lebih cepat berbanding dengan rancangan SiteGround GoGeek dalam ujian kami.

Walau bagaimanapun, jika anda memanfaatkan diskaun pembayaran tahunan semasa, rancangan SiteGround GoGeek jauh lebih murah daripada pesaingnya.

Perkara lain yang perlu dipertimbangkan termasuk kenyataan bahawa rancangan SiteGround GoGeek membolehkan anda mengehoskan banyak laman web di domain yang berbeza, sementara rancangan Peribadi WP Engine hanya menyokong satu laman web WordPress dan laman web pementasan.

Pelan SiteGround GoGeek juga memungkinkan anda membuat jenis laman web lain selain laman WordPress, termasuk perkhidmatan e-mel, dan menyediakan akses ke ruang pelayan anda melalui antara muka pengguna grafik. Anda juga boleh menghubungi pasukan sokongan SiteGround melalui e-mel dan telefon, sementara dengan WP Engine tambahan ini tidak disertakan. Walau bagaimanapun, WP Engine memang menawarkan pengalaman pengguna yang lebih mudah.

Sekiranya harga menjadi pertimbangan utama anda, rancangan SiteGround GoGeek dan diskaun pembayaran tahunannya sangat menarik. Namun, jika anda menghargai prestasi dan kesederhanaan, lebih suka menggunakan perkhidmatan dengan satu fokus, dan tidak keberatan untuk mendapatkan sokongan telefon, maka rancangan Peribadi WP Engine adalah pilihan yang lebih baik.

Menggunakan / menggunakan salah satu daripada dua hos ini? Fikiran masing-masing?

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map