Shared vs VPS Hosting – Wat is het verschil?

WordPress aanbiedingen


Het kiezen van de juiste host is geen gemakkelijke taak. Je overweldigd, verward en een beetje verloren voelen zijn volkomen normale reacties wanneer je moet beslissen over het juiste serviceniveau. Zelfs met veel ervaring kan het moeilijk zijn om te kiezen uit het overweldigende aantal opties dat er is.

In dit artikel zullen we kijken naar shared hosting (een natuurlijk startpunt voor kleine websites) en VPS (Virtual Private Server) hosting – en eindigen met een paar aanbevelingen voor elk type service.

In wezen zijn Virtual Private Servers een aanzienlijke stap voorwaarts ten opzichte van algemene shared hostingplannen – met kosten variërend van slechts $ 5 / maand aan de lage kant tot $ 20- $ 55 voor een fatsoenlijke VPS-service in het middensegment. Zijn de extra kosten gerechtvaardigd? Laten we kijken…

Gedeelde hosting

Shared hosting is een manier voor hostingbedrijven om een ​​groot aantal gebruikers op dezelfde server te zetten. Een server is niets meer dan een computer met een processor, geheugen en een harde schijf – net als je eigen thuiscomputer. Als je ooit bent opgegroeid in een huishouden met een enkele computer die door het hele gezin wordt gebruikt, dan ben je waarschijnlijk al bekend met een aantal voor- en nadelen van shared hosting.

Aan de positieve kant zijn de kosten per gebruiker laag. Als u iedereen in het gezin een computer zou kopen, zou dit waarschijnlijk ongeveer $ 300 per persoon kosten. Als u echter allemaal één computer gebruikt, kunnen de kosten per persoon tussen bijvoorbeeld zes van u slechts $ 50 / persoon bedragen.

Aan de andere kant zijn de bronnen die voor elk van jullie beschikbaar zijn, beperkt en kan je worden beïnvloed door de acties van anderen. Als je broer bijvoorbeeld tien games downloadt, gebruikt hij mogelijk 80% van de harde schijf. Wat meer is, als een van zijn downloads een virus bevat, kan dit mogelijk voorkomen dat alle anderen in de familie de computer kunnen gebruiken.

Gedeelde hosting lijkt veel op het hebben van een gezinscomputer. De server die je gebruikt is misschien behoorlijk krachtig, maar hostingbedrijven zullen er doorgaans honderden (soms duizenden) gebruikers op zetten. Zo houden ze de kosten laag tot $ 4– $ 8 / maand. Een krachtige dedicated server – waar u alleen de server gebruikt – kost doorgaans meer dan ongeveer $ 350 / maand. Als een bedrijf dezelfde hardware gebruikt maar er 300 mensen op zet, ontvangen ze meer dan $ 1200 / maand – geen slechte deal (voor hen)!

Natuurlijk moet je niet zo veel verwachten voor zulke lage kosten. Als er een website is met een geheugenlek op dezelfde server waarop u zich bevindt, heeft dit gevolgen voor u. Als een site 80% van het geheugen gebruikt, alle andere websites (die duizenden kunnen zijn) heeft alleen toegang tot de resterende 20%. Bovendien kunnen kwaadaardige aanvallen op een enkele website op een server problemen over het hele gebruikersbestand verspreiden. Dit wordt vaak het ‘slechte buur’-effect genoemd. Het ergste is dat het volkomen onvoorspelbaar is, wat het bijna onmogelijk maakt om te plannen.

VPS-hosting

Vergeleken met een shared hosting service, een VPS (Virtual Private Server) is op vrijwel elke manier een technisch superieure oplossing. Technisch gezien zijn VPS-servers eigenlijk nog steeds “gedeelde” omgevingen (voor zover er nog steeds meer dan één gebruiker op dezelfde fysieke machine zal draaien), maar de technologie die wordt gebruikt om bronnen toe te wijzen en gebruikers gescheiden te houden, is veel geavanceerder.

Het belangrijkste verschil is hoe de middelen zijn verdeeld. Veel minder gebruikers gebruiken dezelfde hardware en elk heeft zijn eigen ‘privé’-omgeving, waardoor het lijkt alsof ze elk hun eigen server hebben.

Met gedeelde hosts is het in wezen een soort gratis service voor iedereen: wie de middelen als eerste pakt, mag ze gebruiken. Als de server 16 GB geheugen heeft, kan een enkele website (van de duizenden) mogelijk bijna alles gebruiken. Op VPS-servers wordt het bedrag vooraf verdeeld. Bij lagere VPS-abonnementen kan bijvoorbeeld aan elke gebruiker 2 GB worden toegewezen; elk van deze gebruikers zou dan zoveel van die 2 GB kunnen gebruiken als ze nodig hebben, maar niemand zal hun eigen individuele 2 GB-vergoeding kunnen overschrijden.

Het toewijzen van middelen per gebruiker zorgt voor een veel stabielere en voorspelbare omgeving. Kunt u nog steeds onvoldoende geheugen hebben? Als u een slecht gecodeerde website heeft, of u gaat viraal en krijgt tienduizenden bezoekers ‘s nachts, dan weet u het zeker. Met VPS-plannen kunt u echter bijna altijd wat extra geheugen krijgen wanneer en wanneer u het nodig heeft (alles natuurlijk tegen een extra vergoeding). De afhaalmogelijkheid is dat u niet nadelig wordt beïnvloed door wat een van die andere gebruikers / websites op de server doet.

Een ander voordeel hiervan is een betere beveiliging voor iedereen. Er zijn gevallen van scripts die de hypervisor kunnen omzeilen – het proces dat de virtuele servers maakt, maar deze zijn buitengewoon zeldzaam.

Moet ik overschakelen naar VPS?

Het simpele antwoord is: Ja. Je zou bijna zeker moeten overwegen om weg te gaan van shared hosting als je een serieus online bedrijf runt – hoewel afhankelijk van het type website dat je gebruikt, een VPS misschien niet de enige keuze is die het overwegen waard is: maar daar komen we op terug even later. Ik kan slechts twee goede redenen bedenken waarom het gebruik van een gedeelde host een betere optie is dan het gebruik van een VPS: de ene is vanwege financiële overwegingen, de andere is dat je een aantal websites met weinig verkeer hebt die je zou willen blijven leven, maar hebben nog geen echte betekenis.

Als u net een bedrijf bent begonnen en het geld krap is, wilt u misschien de optie van $ 5 / maand kiezen in plaats van de optie van $ 20 / maand (minimaal). Dat gezegd hebbende, vergeet niet dat uw website de ruggengraat vormt van uw inspanningen om geld te verdienen. Als dat zo is, is het misschien een betere keuze om meer aan uw website te besteden en dingen opzij te zetten, zoals merkgerelateerde briefpapier en / of het verzorgen van lunches op kantoor.

Een andere goede reden om shared hosting te gebruiken, is als u een aantal sites met weinig verkeer heeft die u wilt blijven gebruiken, maar geen VPS-account bij hen wilt ‘vervuilen’. Deze sites hebben doorgaans geen noemenswaardige stroom nodig en een beetje downtime hier is geen groot probleem.

In alle andere gevallen denk ik dat een VPS-account een goed idee is, en ik zou adviseren dat serieuze bedrijven er zo snel mogelijk naar overschakelen. Misschien zijn de meer relevante kwesties hoeveel u aan een VPS wilt uitgeven en wat de opties zijn als u eenmaal hebt besloten de overstap te maken.

Een vraag die u misschien heeft: ‘Hoe zit het met bandbreedte en opslag? Mijn gedeelde host zorgt voor onbeperkte bandbreedte en opslag, terwijl VPS-accounts er doorgaans relatief hoge limieten aan opleggen. ”

Strikt genomen is dit waar, maar je zult vrijwel zeker nooit merken dat je opslaglimieten tegenkomt, tenzij je een heel erg grote website hebt (meestal met enorme hoeveelheden van je eigen geüploade – niet alleen gestreamde – videocontent bijvoorbeeld). Opslagruimte op lagere VPS-accounts is ongeveer 40 GB Veel ruimte.

Houd er echter rekening mee dat elke host die ‘onbeperkt’ iets heeft, ook een ‘redelijk gebruik’-beleid heeft. Dit betekent dat je het niet kunt gebruiken als opslagplaats voor al je spullen. Je kunt bijvoorbeeld geen goedkoop Bluehost-account krijgen en daar 50 GB aan geripte dvd’s opslaan; ze zullen annuleer uw account zodra ze erachter komen.

Hetzelfde geldt grofweg voor bandbreedte. Een low-end VPS biedt doorgaans ongeveer 1 TB aan gegevens; laten we eens kijken hoeveel dit is. De gemiddelde grootte van de website in juni 2014 was iets meer dan 1600 kb. Door de toegestane bandbreedte te delen met dit aantal, krijgen we het ruwe aantal maandelijkse bezoeken dat 1 TB toestaat, namelijk 625.000.

Als u zoveel bezoekers op een gedeelde host heeft, gebruikt u vrijwel zeker manier meer bronnen dan u zou moeten zijn en uw website zal vrijwel altijd uit de lucht zijn. Sterker nog, als je bijna 500.000 bezoekers per maand hebt, dan zou je waarschijnlijk hoe dan ook naar veel duurdere hostingoplossingen moeten zoeken – en met dat soort verkeer dat naar je site komt, heb je waarschijnlijk meer dan genoeg geld om dat te doen!

Verschillende soorten VPS

VPS-accounts worden onderscheiden op basis van de hoeveelheid middelen die u krijgt toegewezen.

De laagst geprijsde abonnementen (over het algemeen ongeveer $ 20 / maand) geven u gewoonlijk 1 kern en ongeveer 1 GB geheugen, 20 GB opslag en 500 GB bandbreedte – terwijl duurdere abonnementen u meer 8 cores, 10 GB geheugen, 150 GB opslag en 1,5 TB aan bandbreedte. Zo’n opstelling zet je meestal terug vanaf ongeveer $ 150 / maand.

In mijn ervaring, als je tot nu toe bent weggekomen met een gedeelde host, zal een VPS-server van $ 20 / maand waarschijnlijk passen bij je website / behoeften. Bovendien, als het nodig is, laten de meeste VPS-hosts je bijna onmiddellijk opschalen – betaal ze gewoon een beetje meer en ze zullen je site meer middelen toewijzen.

Wat is er nog meer?

Naast VPS, zou een andere zeer haalbare oplossing – als je een WordPress-aangedreven website hebt – zijn om te kiezen voor “beheerde WordPress-hosting‘. Beheerde WordPress-hosting kan (technisch gesproken) worden uitgevoerd een van beide gedeelde of VPS-servers, maar omdat dergelijke services specifiek zijn afgestemd op het uitvoeren van alleen WordPress, hebben ze een aantal belangrijke voordelen, waaronder snelheid!

Als u op zoek bent naar een hostingoplossing voor een website die alleen op WordPress draait, kijk dan eens naar een eerder artikel van ons genaamd Shared vs Managed WordPress Hosting, dat een behoorlijke diepte in gaat op het onderwerp.

Aanbevolen VPS-hosts

Tegenwoordig bieden de meeste hostingbedrijven een VPS-optie. Ik heb hieronder een aantal van de beste afgerond, met een paar woorden over waarom ze het allemaal waard zijn om te overwegen.

SiteGround

SiteGround is een groot, bekend bedrijf in de hostingwereld. Ik ben vooral dol op hun steun; Ik heb een paar geweldige ervaringen met ze gehad. Ze zijn ook de best beoordeelde VPS-host op sociale media. Dit maakt ze niet noodzakelijk een kogelvrije keuze, maar het is zeker een goed begin.

Vloeibaar web

Liquid Web is een andere goed beoordeelde host die een heleboel services biedt. Ik gebruik hun diensten persoonlijk voor een website met 200.000 views per maand. Het wordt gehost op hun laagste VPS-abonnement voor $ 50 / maand en werkt zonder problemen. Het laat alleen maar zien dat bezoekersaantallen niet noodzakelijkerwijs hoeven te worden omgezet in honderden dollars aan hosting per maand.

Linode

Linode is geen host die ik zelf heb gebruikt, maar ik hoor er steeds goede dingen over. Interessant is dat ze per uur prijzen – wat vaak is hoe grote bedrijven dit soort kosten berekenen. De prijzen worden ook per maand getoond; hun goedkoopste abonnement kost je slechts $ 10 / maand en is nog steeds een enorme sprong voorwaarts in vergelijking met shared hosting.

Aanbevolen gedeelde hosts

Zoals eerder vermeld, denk ik dat het overschakelen naar een VPS-service een geweldige stap is voor vrijwel elk serieus bedrijf, maar wat als u een aantal sites met weinig verkeer heeft of als u wat meer tijd nodig heeft om die allerbelangrijkste te verzamelen fondsen? In dit geval zou ik aanraden om SiteGround te bekijken (al genoemd in de sectie ‘Prominent VPS Hosts’ hierboven), die hoogwaardige shared hosting-services biedt tegen meer dan betaalbare prijzen en u gemakkelijk kan upgraden naar een VPS als-en-wanneer het nodig wordt.

SiteGround biedt maandelijkse shared hosting-abonnementen voor iets minder dan $ 5, maar kies een van de goed beoordeelde grote shared-hostingbedrijven die u hier ziet voor meer en u kunt niet echt fout gaan; de problemen van slechte buren en dergelijke kunnen u af en toe achtervolgen, maar een bedrijf met krachtige servers en een goede klantenservice kan en zal dit risico aanzienlijk afdekken.

Conclusie

VPS is op alle technische manieren beter dan shared hosting. Als je $ 20 / maand niet kunt betalen voor een goede VPS-server, zou ik zelfs aanraden om met een spotgoedkope $ 5 / maand VPS van Say Vultr te gaan in plaats van bij een gedeelde host te blijven zodra je website shared-hosting begint te ervaren- gerelateerde moeilijkheden. Gedeelde omgevingen zijn vrijwel niet onder uw controle, wat erg frustrerend kan zijn.

Een goed alternatief voor een algemene VPS – als je WordPress gebruikt – is managed WordPress hosting lees meer. Deze zijn meestal iets duurder dan de basis VPS-services die worden aangeboden, maar kunnen een echt aanzienlijke verbetering van snelheid en betrouwbaarheid bieden.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map