NearlyFreeSpeech.NET – Най-добрият минималистичен уеб хостинг услуга? За WordPress?

Сделки с WordPress


Почти безплатна реч, известна още като NearlyFreeSpeech.NET и NFSN, е уеб хост като никой друг. Както подсказва името, то е собственост и се управлява от абсолютисти за свободна реч, които ще бъдат домакини на всичко, което не е незаконно в Съединените щати. Ето демонстративен цитат от страницата им „За нас“:

„Най-често срещаните заплахи [за свободата на словото] идват от корпорациите и натиска, който могат да окажат. […] Ние знаем каква е нашата правна защита и докъде стигат. Знаем как да кажем сплашване от основателни оплаквания (които, за съжаление, възникват от време на време). В резултат на това успешно съобщаваме на корпоративните взривове, които смятат, че сплашването получава резултати къде да го напълни от 2002 г. насам и в този момент ние сме страшно добри в това. “

Повечето официални уебсайтове на компании не съдържат фразата „корпоративни взриви“, нито изповядват идеали, които всъщност означават нещо. („Ние сме фанатични относно поддръжката на клиенти!“ И подобни настойчивости в този момент са безсмислени.)

На уебсайта на почти безплатна реч има полускрита страница, наречена „Pieces of Flair“, която цитира култовия класически Office Space, преди да се покажат логата на софтуера и услугите, които NFSN използва. Този уеб-домакин има личност и то не по измислен начин.

Сега трябва да ви предупредя: не съм безпристрастен рецензент. Почти безплатната реч е далеч и най-любимата ми от трите уеб хостове, които съм използвал – другите два са HostGator и A Small Orange – и аз все още бих покровителствала почти безплатна реч, ако струва три пъти повече. Но не е така, заради начина, по който е проектиран бизнесът.

Как плащате

Освен техния акцент върху свободното изразяване, бизнес моделът на почти свободната реч се различава от стандартния уеб хост. Повечето компании, които предлагат споделен хостинг, като например гигантското портфолио на EIG, използват настройка, подобна на застраховка – те продават на средния клиент повече инвентар, отколкото им е необходимо, а повечето уебсайтове в крайна сметка използват само част от разпределените им ресурси (също като повечето хората никога не внасят пари в застрахователните си полици за дома).

Екранна снимка на почти безплатен уеб сайт за уеб хостинг

Начална страница на почти безплатна реч.

Почти свободната реч, от друга страна, е плащане, подобно на карта за подаръци. Зареждате пари в акаунта си и таксите за услуги се изваждат от този баланс. Това може да бъде по-евтино или по-скъпо от стандартния уеб хостинг, в зависимост от това колко уебсайтове имате, независимо дали са статични или динамични (WordPress е динамичен) и колко трафик обработват тези сайтове.

Оценката на цените на почти безплатната реч около 5/5/2016

Оценчик на цените на почти безплатната реч.

NFSN предлага калкулатор на честотна лента и оценка на цените, така че да можете грубо да прецените колко би струвало хостването на уебсайтовете ви там. За контекст, в A Small Orange плащах по 5 долара на месец за четири уебсайта; сега плащам приблизително $ 3,50 на месец за осем (най-вече с нисък трафик).

Потребителски опит

Идейният модел на cPanel изглежда тромав, след като опитате персонализиран контролен панел на почти свободна реч. CPanel е закотвен към един уебсайт, а всичко останало е добавка. Ако решите, че вече не искате да поддържате този „закотвящ“ уебсайт, целият ви cPanel трябва да бъде преконфигуриран..

За разлика от тях, почти свободната реч счита всеки уебсайт за своя собствена единица. Превъртането на нови проекти нагоре и надолу е лесно, независимо дали искате или не NFSN да обработва DNS. Техният интерфейс се основава на раздели, между които можете да превключвате, и това е наистина функционално уеб приложение. Ако все още нямате име на домейн или не го искате, те дори ще ви позволят да хоствате уебсайта на адрес examplename.nfshost.com.

Раздели на уеб приложението на почти безплатна реч.

Раздели на уеб приложението на почти безплатна реч.

Ето раздели отляво надясно:

  • Член на дома има връзки към последните публикации в блога на компанията, често задавани въпроси и списък на вашите сайтове и салдо на профила.
  • Профил показва данните за вашия акаунт и някои дневници за достъп.
  • сметки – това е малко объркващо, тъй като NFSN нарича това, което обикновено бихте си помислили като акаунт, вашият „Профил“. Сметките, изброени в раздела „Сметки“, приличат повече на различни фондове, в случай че искате подробен контрол върху парите, които разпределяте за всеки от сайтовете си.

Почти свободна реч

Разделът „Сайтове“ на уеб приложението за почти свободна реч.

  • сайтове изброява всички уебсайтове, които хоствате в NFSN. Можете да кликнете върху всяко име, за да получите повече подробности относно настройката и използването на ресурса на този уебсайт, или да направите нещо като добавяне на задача cron в списъка със задачи.
  • домейни изброява всички домейни, които сте добавили към NFSN и предоставя връзки за управление на DNS или имейл опции.
  • MySQL, който изброява вашите MySQL процеси (можете да щракнете върху всеки, за да разгледате повече подробности или да създадете нова база данни в рамките на този процес) и връзки към страницата за вход в phpMyAdmin.
  • поддържа, което обяснява поддръжката, на която в момента отговаряте на условията и влиза в различните опции, които предлага почти безплатна реч. Повече за това малко.

Интерфейсът на почти свободна реч се чувства освежаващо Web 1.0, малко по линия на уебсайт „Brutalist“ като Pinboard. Услугата е обичана от жителите на технологията на Hacker News.

За да актуализирате действителното съдържание на уебсайтовете си – например чрез качване на изображение – трябва да използвате SFTP (ванилен FTP е деактивиран по подразбиране от съображения за сигурност, въпреки че можете да го включите, ако желаете) или SSH в сайта си чрез командна линия. Това може да бъде малко смущаващо за начинаещите webdev – няма меню с опции за инсталиране с едно щракване, като в основен cPanel – но интерфейсът за управление на файлове на FTP клиент трябва да е познат на всеки, който е използвал операционна система Windows или Apple.

поддържа

Основният спад на NFSN за повечето потенциални потребители е, че те предлагат много ограничена поддръжка извън кутията – предполагам, че по този начин те поддържат услугата си толкова евтина. Ако обаче имате нужда от по-съществена поддръжка, те предлагат месечен абонамент за 5 долара. Очевидно много малко хора използват това – не го правя – тъй като няма скорошни отзиви онлайн.

Почти свободната реч също поддържа активен форум за членове и отлична, обширна документация. Повечето проблеми, с които ще се сблъскате, вече са решени – просто трябва да потърсите малко. В ревю от шест години, използващи почти свободна реч, блогърът PrivacyDusk написа:

„[A] безплатна алтернатива [на платената поддръжка] е да се използва само форум с активни членове, където можете да получавате съвети от други клиенти, можете да видите този форум само след като се регистрирате за акаунт, форумът не е индексиран от търсачките, Намерих, че е много полезно и персоналът често публикува там, за да ви помогне. Друга приятна характеристика е анкета само за членове, където хората могат да гласуват какъв нов компонент биха искали да видят приложен следващ и той ще бъде взет под внимание от персонала в зависимост от това колко гласа има и колко лесно е да го направите. “

Почти свободната реч е подходяща само за хора, които се чувстват удобно в Googling по пътя си от объркващи проблеми, които могат да се справят с леко безсилие и някои експерименти, преди да намерят решение. Но това не означава, че е подходящо само за експерти! Знаех много малко за уеб разработката, преди да се регистрирам за почти свободна реч – всъщност все още съм новак – и въпреки това успях да преместя там своите WordPress сайтове без много проблеми.

Общността е скрит скъпоценен камък на почти свободна реч. Например, едно от разочарованията ми с A Small Orange беше липсата на поддръжка за Let’s Encrypt, безплатен сертификатен орган, който ви помага да инсталирате и автоматизирате HTTPS, без да плащате и стотинка. NFSN не позволява първоначално да шифроваме Let’s Encrypt, но залепената нишка във форума на частния член се свързва към кодираното по поръчка решение на даден член и обяснява как да го използвате. Voila, имам HTTPS на всичките си уебсайтове, без да се налага да купувам сертификат или да блъскам главата си в стена, опитвайки се да разбера как да го инсталирам.

WordPress за почти безплатна реч

Преди три години инсталирането на WordPress на NFSN беше огромна болка, тъй като моделът им за разрешения е по-сигурен (AKA по-заключен) от повечето уеб хостове. За щастие, когато опитах почти свободна реч, те бяха публикували подробни инструкции в често задаваните въпроси за членове. Просто трябва да изпълните всяка стъпка, както е описано, и да копирате и поставите няколко команди.

Този процес изисква SSH-ing в уебсайта и използване на интерфейс на командния ред за WordPress, наречен WP-CLI (който е предварително инсталиран). Трябва да се чувствате удобно с няколко команди, като chmod – но не е необходимо да разбирате напълно * разрешителните системи за никс, за да настроите всичко.

Актуализиране на тема на WordPress чрез командния ред с помощта на WP-CLI.

Актуализиране на тема на WordPress чрез командния ред с помощта на WP-CLI.

Единственото друго неудобно нещо при използването на WordPress при почти свободна реч е, че всички актуализации, включително теми и плъгини, трябва да се инициират чрез командния ред. Но така или иначе е по-сигурно! Също така трябва да създадете персонализиран .htaccess файл, ако ще използвате нещо различно от подразбиращата се структура на WordPress Permalinks. Както казах по-рано, може да се наложи някои Googling ?

Когато не трябва да избирате почти свободна реч

Обичам да използвам почти безплатна реч като уеб хост, но има ситуации, в които няма смисъл. Ако използвате голям уебсайт с голям трафик, ценообразуването въз основа на използването на ресурси всъщност е лош избор. Много по-добре да се възползвате от застрахователния модел, който описах в началото! И въпреки че управляваните хостове като WPEngine са по-скъпи, ако уебсайтът ви е поминък, струва си да доплатите допълнително за експертизата за сигурност и производителност, която идва с хостинг на вашия сайт със специализирана услуга – оставяйки ви свободен да се съсредоточите върху факторите, които разграничават вашите бизнес и подобрете общите си приходи.

Почти свободната реч също не е идеална за потребители, които не са технически здрави и не им е удобно да си изцапат ръцете, така да се каже. Както споменах в секцията „Поддръжка“, NFSN е много самостоятелен уеб хост. Ще трябва да конфигурирате всичко сами. Например, мащабируемостта и скоростта на сайта са ваша отговорност – някои възможности за компресия и кеширане са вградени в услугата, но в по-голямата си част вие сте главен изпълнителен директор заедно с всичко останало.

заключение

Има няколко неща, които бих искал да виждам почти безплатна промяна на речта – да се даде възможност да шифроваме HTTPS като лесна отметка по време на настройката на сайта би било чудесно и със сигурност нямам нищо против инсталирането на WordPress с едно щракване. Но ако имате достатъчно достатъчно хакерски етос, за да се забъркате в командния ред и предпочитате простота и яснота пред силно натоварен cPanel, тогава Близо Безплатна реч може да бъде идеалният уеб хост за вас. Това е за мен.

Използван / използващ почти безплатен уеб хостинг? Мисли?

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me