Hosting Terurus vs Tidak Terurus – Dijelaskan!

Tawaran WordPress


Hosting adalah salah satu aspek yang paling penting dalam perniagaan berasaskan internet. Memberikan asas yang kukuh kepada laman web anda – seperti kemampuan untuk menahan lonjakan lalu lintas dan berhenti masa – adalah salah satu daripada banyak sebab pentingnya memilih perkhidmatan yang tepat.

Selain kehebatan teknikal pelayan hos, perkara seperti perkhidmatan tambahan dan tahap sokongan pelanggan yang mereka tawarkan sama pentingnya. Adalah selamat untuk mengatakan bahawa tuan rumah yang baik akan mengambil beban hosting yang besar dari bahu anda sedangkan tuan rumah yang buruk – atau bahkan pilihan yang agak buruk dalam rancangan hosting – dapat melemparkan kunci yang cukup besar dalam karya laman web anda.

Dalam artikel ini, saya akan membincangkan perbezaan antara berjaya dan hosting yang tidak terurus dan maksud setiap syarat ini bagi anda, pengguna. Pada akhir artikel ini, anda bukan sahaja harus mengetahui lebih banyak mengenai kedua-dua jenis perkhidmatan ini tetapi juga yang mana satu yang harus digunakan. Mari kita mulakan…

Apa itu Hosting Terurus?

Pelan hosting terdiri daripada beberapa komponen yang berbeza. Komponen yang paling asas adalah perkakasan pelayan itu sendiri. Pelayan biasanya mempunyai sistem operasi yang terpasang dan pelbagai jenis perisian yang digunakan untuk menjalankan laman web.

Di samping itu, syarikat hosting juga boleh menawarkan pelbagai perkhidmatan seperti sandaran automatik, pemindaian dan penghapusan malware, pemantauan status, sapuan keselamatan, dan banyak lagi.

Ciri tambahan ini adalah pengurusan perkhidmatan, di mana bahagian “dikendalikan” dari istilah “hosting terkelola” dimainkan. Pada dasarnya, hosting yang dikendalikan hanya merujuk kepada rancangan hosting yang disertakan dengan sejumlah faedah atau perkhidmatan tambahan.

Apa itu Hosting Tidak Terurus?

Hosting yang tidak dikendalikan adalah rancangan hosting dengan tidak ada (atau sangat sedikit) perkhidmatan tambahan. Dengan hosting yang tidak dikendalikan, anda mungkin, misalnya, hanya mendapatkan pelayan dengan hanya sistem operasi yang dipasang. Ini bermaksud bahawa anda perlu memasang perisian yang diperlukan sendiri. (Dengan “perisian”, saya tidak hanya bermaksud WordPress atau Drupal atau sejenisnya, tetapi juga perisian sistem asas seperti Apache atau PHP.)

Sebab ia disebut sebagai “tidak dikendalikan” adalah kerana syarikat hosting itu sendiri tidak menyediakan perkhidmatan atau menjalankan tugas pengurusan di pelayan anda. Sekiranya anda mahukan sesuatu dilakukan, anda mesti melakukannya sendiri. Saya akan melihat lebih terperinci mengenai hosting yang tidak dikendalikan dan kekurangannya di artikel ini, tetapi pertama-tama mari kita memahami jenis perkhidmatan pengurusan yang diuruskan oleh hosting boleh tawaran.

Perkhidmatan Pengurusan yang ada

Perkhidmatan tepat yang ditawarkan berbeza dari syarikat ke syarikat. Namun, ada beberapa yang sangat umum yang cenderung ditawarkan oleh kebanyakan syarikat. Mari kita teliti beberapa perkara untuk memahami maksudnya.

Sandaran Automatik

Yang ini sangat penting, kerana tidak ada yang suka data mereka hilang dalam sekelip mata. Sandaran automatik adalah penyelesaian yang baik: ia memberi anda ketenangan fikiran dan – sedikit sebanyak – mengambil sedikit tekanan dari anda kerana anda harus membuat sandaran laman web anda sendiri. (Catatan: Anda tetap harus membuat sandaran sendiri dari semasa ke semasa agar berada di pihak yang selamat. Selalu lebih baik selamat daripada menyesal!)

Namun, harus diperhatikan bahawa tidak semua sandaran automatik dibuat sama. Anda harus bertanya kepada penyedia mengenai dua perkara khususnya:

 • Adakah sandaran disimpan di pelayan yang sama dengan laman web saya?
 • Adakah sandaran mengandungi pangkalan data saya?

Memastikan bahawa sandarannya tidak disimpan di pelayan yang sama adalah mustahak. Sekiranya perkakasan anda tidak berfungsi secara fizikal dan harus diganti, jika sandaran anda juga akan hilang jika disimpan di dalamnya!

Pangkalan data anda biasanya merupakan bahagian terpenting dari laman web anda. WordPress, misalnya, dapat dipasang semula dan tema anda boleh dimuat semula atau dikod semula. Walau bagaimanapun, jika anda kehilangan pangkalan data anda, anda akan kehilangan catatan, komen anda, pengguna anda dan banyak lagi! Ringkasnya: Semasa menggunakan sistem pengurusan kandungan (CMS) seperti WordPress, sentiasa memastikan keselamatan maksimum dengan membuat sandaran mengandungi pangkalan data.

Saya bertanya kepada penyedia Bluehost, Media Temple, A Small Orange dan Vultr mengenai sandaran – berikut adalah hasilnya:

Bluehost menawarkan sandaran kesopanan. Ini disimpan di pelayan yang sama dengan laman web anda, tetapi sandaran sekurang-kurangnya merangkumi pangkalan data anda. Walau bagaimanapun, jika anda ingin selamat seperti yang disarankan di atas, anda perlu memuat turun dan menyimpan sandaran ini sendiri di tempat lain.

Media Temple menyimpan sandaran pada sistem yang sama sekali terpisah, dan ia juga merangkumi pangkalan data anda.

Jingga Kecil tidak menawarkan sandaran automatik secara lalai, tetapi anda boleh mengatasinya dengan rancangan anda dengan membayar tambahan $ 5 / bulan – yang kemudian akan memberi anda sandaran biasa yang mengandungi pangkalan data anda, pada pelayan yang berasingan.

Vultr hanya menawarkan sandaran sistem fail automatik, tetapi menyimpannya di pelayan yang berasingan.

Pada pendapat saya, ini merupakan kesukaran utama dalam memilih hos. Anda harus membuat kajian anda, kerana tidak semua host menawarkan ciri yang sama – dan walaupun memang ada, mereka mungkin berbeza antara syarikat. Tambahan lagi, apa yang disertakan mungkin berbeza-beza bergantung pada rancangan perkhidmatan yang tepat yang anda pilih dan bahkan ketika host memperbaiki atau mengubah apa yang mereka tawarkan. Ingat: Sentiasa buat kajian anda sendiri sebelum memilih hos baru.

Pemantauan Prestasi

Pemantauan prestasi penting kerana dapat (dan diharapkan) memberi amaran kepada anda sebelum bencana berlaku. Host anda, misalnya, dapat memberitahu anda ketika laman web anda hampir menggunakan semua sumber yang ada (seperti memori, antara lain). Amaran ini dapat memberi anda masa yang cukup untuk menghubungi juruteknik sokongan untuk menyelesaikan masalah sebelum terlambat, dan lalu lintas anda menderita.

Kemas kini Perisian Automatik

Kemas kini automatik perisian teras seperti PHP, Apache, MySQL dan lain-lain boleh menjadi berkat jika anda ingin mempunyai versi terbaru sebaik sahaja ia keluar. Banyak tuan rumah akan menguruskan semua ini untuk anda, jadi anda tidak perlu mengemas kini semua itu sendiri.

Namun, perhatikan bahawa dalam beberapa kes ini tidak diingini. Beberapa aplikasi lama mungkin tidak serasi dengan versi terbaru perisian inti ini. Sekiranya anda menjalankan laman web WordPress, anda mungkin tidak perlu risau tentang perkara ini, tetapi jika anda mempunyai aplikasi tersuai, ia mungkin merupakan masalah yang perlu dipertimbangkan.

Keselamatan, Pengimbasan Malware dan Pembuangan

Keselamatan pelayan harus menjadi keutamaan utama bagi sesiapa sahaja yang mempunyai laman web. Dalam soal keselamatan, waktu henti laman web mungkin kelihatan sepele dibandingkan dengan prospek usaha jahat yang dilakukan untuk mendedahkan data pengguna anda.

Pengimbasan keselamatan dan perisian hasad dapat mendedahkan banyak masalah di pelayan anda dan perkhidmatan penyingkiran / pembersihan berfungsi untuk menyingkirkannya sekiranya ia muncul. Sudah tentu, jenis perkhidmatan ini mungkin tidak dapat menggagalkan segalanya, tetapi mereka pasti boleh menjadi barisan pertahanan pertama yang sangat baik.

Panel kawalan

Pelayan yang diuruskan harus dilengkapi dengan panel kawalan di mana anda boleh mengatur perkara tertentu. Ini merangkumi penciptaan pangkalan data, penghantar e-mel, rekod DNS, mengakses log, melihat statistik prestasi dan yang serupa.

Terdapat sebilangan panel kawalan standard yang tersedia, seperti Plesk, cPanel dan bahkan beberapa panel kawalan khusus. Selagi ia dapat digunakan dan mengandungi maklumat yang anda perlukan, anda harus terus maju.

Perhatikan bahawa, tentu saja, anda boleh memasang panel kawalan anda sendiri (seperti Plesk atau cPanel) untuk digunakan pada pelayan yang tidak dikendalikan, bagaimanapun, ini tidak akan dapat dilakukan melainkan anda mempunyai kemahiran yang diperlukan untuk melakukannya.

Akses SSH

Ini mungkin sesuatu yang tidak akan diperlukan oleh sebahagian besar pengguna asas. Oleh itu, pembangun anda pasti akan mengucapkan terima kasih atasnya sekiranya anda meminta kerja pembangunan yang lebih maju daripada mereka. Lebih-lebih lagi, jika anda berhasrat untuk belajar lebih banyak tentang pelayan dan mengembangkan laman web anda sendiri, anda mungkin akhirnya menggunakannya sendiri.

SSH adalah kependekan dari “Secure Shell”. Ini asasnya adalah cara yang selamat untuk mengakses pelayan anda melalui antara muka baris perintah. Bukan sahaja dapat melakukan semua yang boleh dilakukan oleh panel kawalan anda, ia juga dapat melakukan lebih banyak lagi – itulah sebabnya para pembangun sangat menyukainya!

Salah satu kegunaan SSH yang paling biasa adalah untuk memasang perisian tambahan seperti kawalan versi, alat pembangun, skrip dan tambahan berguna lain.

Perkhidmatan Sokongan

Perkhidmatan sokongan asas sentiasa percuma. Banyak syarikat hosting bertaraf tinggi hari ini bahkan menawarkan sokongan sembang langsung langsung! Sokongan teknikal dapat membantu anda menangani banyak masalah anda – atau sekurang-kurangnya mengarahkan anda ke arah yang betul. Anda tidak boleh mengharapkan perkhidmatan percuma yang paling asas untuk memasang aplikasi dan mengemas kini perisian untuk anda (sesuatu yang mungkin tidak dapat mereka lakukan), tetapi mereka (atau sekurang-kurangnya harus) selalu menawarkan nasihat umum.

Secara peribadi, saya selalu bercakap dengan sokongan langsung hos sebelum memutuskan untuk menggunakan perkhidmatan mereka. Saya mendapati bahawa ia adalah sungguh petunjuk yang baik tentang niat umum syarikat dan akan menasihati anda untuk melakukan perkara yang sama!

Sistem sokongan yang baik tidak semestinya syarikat mempunyai perkakasan yang lebih baik. Maksudnya ialah mereka berkomitmen untuk pengguna mereka. Saya mendapati perkara ini sering menjadi salah satu faktor terpenting.

Perkhidmatan Atas Permintaan

Pada dasarnya, anda boleh menghubungi sokongan pelanggan berbayar ini. Ini mungkin merangkumi apa saja dari kemas kini perisian atau imbasan virus yang diminta, hingga pembersihan malware atau analisis pengoptimuman kecepatan.

Beberapa perkhidmatan mungkin wujud sebagai ciri berdasarkan permintaan dan ciri automatik. Penyingkiran perisian hasad adalah contoh yang baik. Di Media Temple, misalnya, perkhidmatan VPS (Virtual Private Server) yang dikendalikan menawarkan pengimbasan malware, tetapi tidak ada penghapusan automatik. Sekiranya sistem mereka mengesan bahawa laman web anda dijangkiti, anda akan mendapat amaran mengenai masalah tersebut – yang kemudian anda boleh bertindak untuk menghilangkan jangkitan itu sendiri, atau membayar bayaran tambahan sebanyak $ 160 untuk memastikan Media Temple membersihkan semuanya untuk anda.

Perkhidmatan VPS yang dikendalikan sepenuhnya, bagaimanapun, termasuk pengimbasan automatik dan penyingkiran – tetapi kos bulanan perkhidmatan ini pada gilirannya jauh lebih tinggi.

Syarikat hosting lain yang sangat terkenal bernama A Small Orange mengatur perkhidmatan pemantauan prestasi dan pengimbasan keselamatan ke dalam pakej tertentu. Pakej asas mereka memberi anda pemantauan proses pelayan, pakej tahap kedua mereka menawarkan kemas kini automatik secara berkala ke perisian pelayan dan pemeriksaan bulanan untuk perisian pihak ketiga yang anda sediakan, dan tahap termahal mereka juga akan memberi anda firewall tambahan, audit keselamatan, dan sejumlah ciri-ciri keselamatan yang serupa yang lain.

Seperti yang anda lihat, perbezaan perkhidmatan menjelaskan perbezaan harga yang cukup besar. Sebagai contoh, perkhidmatan VPS yang dikendalikan sepenuhnya standard Media Temple mungkin kelihatan mahal pada $ 249 sebulan, tetapi jika anda mula menggunakan pelbagai perkhidmatan “tambahan” kepada perkhidmatan VPS yang lebih murah yang ditawarkan oleh syarikat lain (seperti A Small Orange, yang menawarkan $ 30 / penyelesaian bulan), perbezaan harga dengan cepat dapat menjadi tidak relevan.

Hosting WordPress Terurus

Anda sekarang harus memahami apa itu hosting terurus, jadi mari kita bumbui sedikit dengan melihat sekilas jenis hosting terkelola khas: Hosting WordPress terurus.

Secara amnya, pelayan perlu bersedia untuk apa sahaja. Pengguna boleh memasang WordPress, Joomla, Drupal, atau bahkan ketiga-tiga sistem ini – dan menjalankannya sekaligus! Ini tidak menimbulkan masalah untuk pelayan, tetapi ini bermaksud bahawa ia tidak dapat dioptimumkan sepenuhnya untuk menjalankan hanya satu sistem tertentu.

Di sinilah hosting WordPress yang dikendalikan masuk. Pemikirannya seperti ini: Sekiranya seseorang hanya akan menjalankan WordPress, mengapa tidak membuat pelayan yang sangat sesuai untuk dijalankan hanya WordPress?

Oleh kerana itu, hosting WordPress yang dikendalikan biasanya jauh lebih pantas dan lebih selamat daripada rakan hosting hosting yang lebih umum dan / atau VPS. Pada perkhidmatan hosting WordPress yang dikendalikan, segala-galanya dari perkakasan hingga perisian disesuaikan untuk menjalankan laman web WordPress sahaja. Caching adalah contoh terbaik dari penalaan yang diarahkan oleh WordPress ini.

Caching adalah teknik yang dapat meningkatkan kelajuan laman web secara dramatik. Ia dapat dicapai melalui pemalam WordPress, tetapi juga dapat dilakukan pada tahap yang jauh lebih rendah dan lebih efisien dengan alat berasaskan pelayan. Oleh kerana host WordPress yang diuruskan tahu bahawa setiap laman web yang mereka miliki akan dijalankan di WordPress, mereka dapat mengurus cache ini untuk anda. Oleh kerana semua persekitaran pengguna mereka sama, mereka dapat mengautomatisasi analisis, mengimbas, dan mengemas kini dengan lebih mudah dan membuatnya menjadi harga asas. Ini menjadikan hos WordPress terkawal peringkat permulaan sedikit lebih mahal daripada rakan sejawatnya. Tetapi sekali lagi, mereka merangkumi jauh lagi perkhidmatan pengurusan.

Mari kita perhatikan kelebihannya: Laman web anda akan lebih dipercayai, jauh lebih pantas, lebih selamat, dan rancangan hosting anda akan mengandungi rangkaian perkhidmatan pengurusan yang lebih luas untuk harga yang jauh lebih rendah. Walaupun begitu, semua yang ada dengan beberapa kelemahan mungkin berlaku.

Kelemahan utama jenis hosting yang dikendalikan khusus ini adalah kehilangan fleksibiliti. Pertama sekali, anda hanya boleh menjalankan laman web WordPress. Namun, ini lebih banyak daripada kelemahan.

Selain itu, anda juga mungkin terhad untuk menjalankan pemalam WordPress tertentu sahaja. Sekiranya host mempunyai cache peringkat pelayan, mereka tidak akan membenarkan anda memasang plugin caching WordPress seperti WP Total Cache, untuk menamakannya sahaja. Untuk senarai penuh pemalam yang tidak dibenarkan di WPEngine (salah satu pemimpin dalam arena hosting WordPress yang diuruskan), lihat halaman sokongan sekatan pemalam rasmi mereka untuk maklumat lebih lanjut.

Semua sekatan ini, sebenarnya, adalah perkara yang baik, walaupun sebilangan kecil yang menjalankan laman web yang sangat khusus atau agak tidak biasa yang mungkin menganggapnya terlalu ketat.

Hosting Tidak Terurus Dilayari

Sekarang setelah anda mengetahui dengan tepat apa yang dimaksudkan dengan hosting yang dikendalikan, mari kita kembali hosting yang tidak terurus. Setelah mengetahui apa yang kita ketahui sekarang, anda mungkin tertanya-tanya mengapa ada yang mahukan pelayan tanpa perkhidmatan pengurusan? Terdapat tiga sebab utama:

 • Aplikasi memerlukan penyesuaian khas dan penalaan pelayan
 • Pengguna suka bermain-main dan / atau ingin belajar mengenai pengurusan pelayan
 • Untuk menjimatkan wang

Pelayan yang tidak dikendalikan cenderung dilengkapi dengan sistem operasi yang dipasang, tetapi tidak banyak yang lain. Apa sahaja yang anda mahu lakukan perlu dilakukan melalui baris arahan.

Penting untuk memahami bahawa baris perintah adalah alat kuasa utama. Semua tawaran hos perkhidmatan pengurusan, semua fungsi yang ditawarkan oleh panel kawalan – di suatu tempat, semuanya bergantung pada perintah yang dikeluarkan melalui baris perintah. Anda mungkin tidak dapat melihatnya, tetapi itulah yang berlaku.

Oleh itu, apa sahaja yang boleh dilakukan oleh tuan rumah untuk anda, anda boleh melakukannya sendiri – dengan syarat anda mempunyai kemahiran yang diperlukan. Anda boleh memuat turun, memasang dan menyediakan perkhidmatan pemantauan untuk diri anda sendiri. Anda boleh menambahkan alat pengesanan dan penyingkiran malware sendiri; anda juga boleh membuat panel kawalan anda sendiri!

Sekiranya anda ingin menjimatkan wang dan mempunyai pengetahuan, pelayan yang tidak dikendalikan boleh menjadi jalan untuk anda.

Dalam beberapa kes khas, aplikasi yang berjalan di pelayan mungkin memerlukan penyediaan khusus sehingga syarikat hosting tidak menawarkan perkara tepat yang anda perlukan. Ini juga mungkin timbul dari keperluan untuk mengoptimumkan pelayan secara maksimum.

Perhatikan bahawa anda memerlukan sejumlah besar pengetahuan pengurusan pelayan untuk bergaul dengan pelayan yang tidak dikendalikan. Dengan rancangan hosting asas dan tidak dikendalikan, anda tidak dapat menjalankan laman web “di luar kotak” dan tidak ada antara muka grafik untuk anda gunakan untuk berinteraksi dengan pelayan. Ringkasnya, pelayan / rancangan hosting yang tidak dikendalikan pasti disediakan untuk pengguna teknologi!

Kajian Kes Perkhidmatan Terurus: Orange Kecil vs Media Temple vs Flywheel

Seperti yang saya nyatakan sebelumnya dalam artikel tersebut, perbezaan dalam perkhidmatan pengurusan yang diberikan adalah alasan terdapat beberapa julat harga yang cukup luas. Beberapa syarikat membina lebih banyak perkhidmatan ke dalam harga asas mereka, yang akan membuat harganya kelihatan lebih tinggi. Syarikat lain menggunakan harga asas yang rendah, tetapi menawarkan lebih sedikit ciri pengurusan di luar kotak.

Sebagai kajian kes yang cepat, mari kita bandingkan pilihan VPS terkawal termurah dari Media Temple, A Small Orange dan hosting WordPress yang dikendalikan oleh Flywheel.

Tahap kemasukan Media Temple VPS berharga $ 55 sebulan. Dari segi perkakasan, ini memberi anda memori 2GB, storan 30GB dan lebar jalur 2 TB.

Penyelesaian termurah Orange Kecil ialah $ 20 sebulan tetapi hanya memberi anda memori 1GB, storan 20GB dan lebar jalur 500GB. Mari kita gunakan penyelesaian $ 30 sebulan dalam contoh ini kerana itu akan memberi anda memori 2GB, storan 30GB dan lebar jalur 1 TB (yang bermaksud bahawa pelayan hanya berbeza dari segi lebar jalur).

Penyelesaian tahap kemasukan Flywheel adalah $ 30 tetapi kekurangan kuasa pelayan, jadi mari kita lihat tahap seterusnya iaitu $ 75 sebulan. Ini memberi anda 1 TB lebar jalur (atau 100,000 lawatan bulanan) dan ruang 20 GB. Memori tidak ditunjukkan tetapi kerana pelayan diselaraskan untuk WordPress, kemungkinan tidak akan menjadi masalah.

Berdasarkan harga bulanan, kami mempunyai penyelesaian $ 30, $ 55 dan $ 75. Itu adalah perbezaan 250%, dan bukan antara penyelesaian mewah dan mewah, tetapi antara penyelesaian mewah dari syarikat yang berbeza. Sekarang mari kita menggali sedikit lebih mendalam!

Ternyata Media Temple menawarkan sandaran automatik, dan imbasan keselamatan dan malware yang termasuk dalam harganya. Jeruk Kecil tidak termasuk dalam harga; anda perlu membayar secara berasingan untuk ini. Sandaran automatik berharga $ 5 dan anda perlu membayar $ 100 tambahan untuk mendapatkan pengimbasan keselamatan dan perisian hasad. Sudah tentu anda mendapat banyak ciri lain yang boleh digunakan untuk seratus dolar itu, jadi perbandingannya tidak tepat. Walaupun begitu, masih berpotensi $ 105 lagi.

Pelan Flywheel $ 75 sebenarnya merangkumi sandaran, pemantauan, imbasan keselamatan dan semua perkara yang baik. Untuk mendapatkan ciri pengurusan yang sama di Media Temple, anda perlu mendapatkan penyelesaian terkawal sepenuhnya $ 249 / bulan (yang juga merangkumi perkhidmatan atas permintaan dan mengapa ia jauh lebih mahal) dan di A Small Orange anda akan membayar sekurang-kurangnya $ 135. Dolar demi dolar anda memanfaatkan sepenuhnya Flywheel, tetapi anda – tentu saja – hanya terhad untuk menjalankan WordPress sahaja.

Contoh ini dengan jelas menunjukkan bahawa jika anda mempunyai laman web berasaskan WordPress, hosting WordPress yang dikendalikan mungkin akan menjadi pilihan terbaik. Ringkasnya: Hosting terurus menawarkan pengalaman yang jauh lebih unggul daripada hosting umum, selagi anda baik-baik saja dengan kehilangan fleksibiliti.

Kesimpulannya

Mudah-mudahan, perbezaan antara hosting yang dikendalikan dan yang tidak dikendalikan kini jauh lebih jelas dan anda juga telah memperoleh pemahaman asas mengenai pelbagai perkhidmatan khusus yang diuruskan oleh hosting.

Anda mungkin tidak dapat memilih tuan rumah baru anda dalam sepuluh minit akan datang, tetapi sekurang-kurangnya sekarang anda harus mengetahui jenis soalan yang perlu anda ajukan. Semoga berjaya dan beritahu kami jika anda mempunyai pengalaman baik atau buruk dengan hos tertentu!

Akhirnya, jika anda sama sekali bingung atau ingin tahu bagaimana jumlah hosting yang dikongsi berbanding dengan hosting yang dikendalikan yang dibuat khusus untuk WordPress (iaitu hosting WordPress yang dikendalikan), baca “Shared vs Managed WordPress Hosting – Cara Memilih Perkhidmatan yang Betul”

Nikmati!

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map