GoDaddy vs WP Engine: Performance Dibandingkan – Mana Yang Lebih Baik untuk WordPress?

Tawaran WordPress


Cuba memilih antara GoDaddy dan WP Engine untuk menjadi tuan rumah laman WordPress anda?

GoDaddy adalah salah satu syarikat hosting yang terkenal di luar sana, dengan iklan Superbowl, penyenaraian awam di bursa saham New York, dan cap pasaran $ 12 bilion.

Enjin WP juga bukan goreng kecil. Mereka adalah salah satu syarikat hosting WordPress terkawal dan tertua dan terbesar, dan juga berusaha untuk menilai sendiri $ 1 bilion, dengan pemerolehan bekas pesaing mereka, Flywheel baru-baru ini.

Pada dasarnya, titik yang saya buat dengan melontarkan penilaian bernilai miliar dolar itu adalah bahawa ini adalah dua anjing besar dalam industri hosting, dan keduanya telah mengumpulkan banyak sumber daya untuk membangun produk hosting mereka.

Tujuan posting ini adalah untuk membantu anda memahami perbezaan antara dua host ini (yang cukup besar), memilih antara mereka, dan mencari rancangan hosting yang tepat untuk memenuhi keperluan anda.

Ini bukan mengenai memilih satu ‘pemenang’ untuk setiap situasi, tetapi ini hanya untuk membantu anda memilih tempat terbaik untuk menjadi tuan rumah laman web anda, dengan mempertimbangkan anggaran, ciri yang diinginkan, dan berapa banyak penekanan yang anda berikan pada prestasi, dll..

Inilah Yang Dibandingkan

Walaupun ini adalah perbandingan WP Engine vs GoDaddy, saya sebenarnya akan membandingkan tiga pilihan hosting yang berbeza – satu dari WP Engine dan dua dari GoDaddy.

Inilah sebabnya:

Dengan WP Engine, semua orang mendapat pengalaman hosting WordPress yang diuruskan secara umum yang sama. Walaupun WP Engine menawarkan pelbagai rancangan, semuanya mempunyai ciri asas yang sama – satu-satunya perbezaan adalah sumber perkakasan yang anda dapat (mis. Lebih banyak storan atau lebih lebar jalur).

Walau bagaimanapun, GoDaddy menawarkan dua cara popular untuk menjadi tuan rumah laman WordPress:

 1. Pelan WordPress terurus yang menawarkan fungsi WordPress yang diperkemas. Anda hanya dapat menggunakannya untuk menghoskan laman WordPress.
 2. Pelan hosting Linux bersama yang umum. Anda boleh menggunakannya untuk menghoskan WordPress, serta jenis laman web lain.

Oleh itu, pada asasnya, catatan ini semacam menjawab dua soalan:

 1. Sekiranya anda menghoskan laman WordPress anda dengan WP Engine atau GoDaddy?
 2. Sekiranya GoDaddy lebih banyak kepantasan anda, sekiranya anda memilih rancangan WordPress yang diuruskan atau rancangan bersama yang lebih murah?

Mari mulakan supaya anda dapat membuat keputusan yang tepat …

WP Engine vs GoDaddy: Perbandingan Ciri

Mari kita mulakan dengan perbandingan ciri asas ketiga-tiga rancangan ini untuk menetapkan tahap:

Enjin WPGoDaddy DiuruskanGoDaddy Dikongsi
Pemasang WordPress
Kemas kini WordPress
Papan Pemuka Hosting Khusus
Sandaran Automatik
Laman Pementasan✅ *
Cache Tahap Pelayan
SSL percuma✅ *
CDN percuma

* Ciri-ciri ini tidak tersedia di semua peringkat.

Dengan membandingkan ciri terbesar yang diinginkan oleh pengguna WordPress, anda dapat mengetahui bahawa rancangan hosting WordPress yang diurus GoDaddy jauh lebih setanding dengan WP Engine daripada rancangan bersama yang lebih murah, yang hanya menawarkan pemasang automatik WordPress dan tidak banyak yang lain.

Walaupun ciri-ciri ini tidak mesti dimiliki untuk menjalankan laman web WordPress, mereka akan menjadikan hidup anda lebih senang. Sebagai contoh:

 • Papan pemuka hosting khusus membolehkan anda melihat aspek penting di laman web anda. Contohnya, anda dapat melihat plugin mana yang perlu diperbaharui dengan mudah dari papan pemuka hosting anda.
 • Sandaran automatik bermaksud anda tidak perlu bermain-main dengan pemalam sandaran WordPress.
 • Cache peringkat pelayan bermaksud anda tidak perlu mengkonfigurasi pemalam cache anda sendiri (walaupun masih ada faedah menggunakan sesuatu seperti WP Rocket.
 • Sijil CDN dan SSL yang disertakan menyelamatkan anda daripada membeli perkhidmatan berbayar.

Jadi, untuk menyatukannya, rancangan yang diuruskan WP Engine dan GoDaddy setanding dengan ‘ciri WordPress terurus’ terbesar yang diinginkan kebanyakan orang, sementara rancangan bersama GoDaddy yang lebih murah adalah lebih banyak lagi.

Walau bagaimanapun, WP Engine juga menawarkan ciri tambah nilai lain yang tidak akan anda dapat dengan GoDaddy. Contoh terbesar ialah anda mendapat Genesis Framework dan semua tema anak StudioPress secara percuma. Ini adalah tema premium berkualiti tinggi yang disertakan tanpa kos tambahan.

Anda boleh mengaksesnya dari Tema kawasan di papan pemuka WP Engine anda:

WP Engine merangkumi Genesis Framework

Bercakap mengenai papan pemuka…

WP Engine vs GoDaddy: Papan Pemuka / Perbandingan Kemudahan Penggunaan

Seterusnya, mari kita lihat lebih banyak kemudahan dan lihat kemudahan penggunaan setiap platform setiap hari. Dengan ini, saya bermaksud papan pemuka yang akan anda gunakan untuk mengurus pelbagai bahagian laman web anda.

Enjin WP

Terdapat banyak perkara yang berlaku di papan pemuka laman WP Engine – lebih daripada rancangan GoDaddy.

Sekiranya anda seorang pengguna kasual, ini mungkin terasa sedikit membebankan pada mulanya. Walau bagaimanapun, lebih baik mempunyai fungsi ini daripada tidak memilikinya, dan saya fikir papan pemuka WP Engine adalah salah satu titik penting dalam perkhidmatan mereka.

Inilah rupa semasa anda mengurus laman web tertentu. Sekali lagi, banyak yang berlaku. Anda mendapatkan:

 • senarai panjang pilihan menu di sebelah kiri untuk mengakses kawasan yang berbeza
 • statistik asas di pusat untuk memantau penggunaan laman web anda
 • kemas kini amaran untuk perisian dan pemalam WordPress (anda dapat melihatnya di sudut kanan bawah).

Papan pemuka laman web WordPress utama WP Engine

Mari kita lihat beberapa pilihan yang anda dapat di bar sisi kiri.

Pertama, Titik sandaran kawasan membolehkan anda melihat semua sandaran harian automatik yang diambil oleh WP Engine. Anda juga boleh:

 • buat sandaran secara manual, yang senang jika anda hendak membuat perubahan besar
 • pulihkan laman web anda dari sebarang sandaran
 • muat turun sandaran ke komputer anda.

Alat sandaran WP Engine

Sekiranya anda pergi ke Ubah hala peraturan kawasan, anda boleh mengatur pengalihan tanpa perlu mengacaukan fail .htaccess laman web anda, yang merupakan alat mudah lain:

Alat pengalihan dalam Dashboard WP Engine

Manfaat lain yang sangat hebat ialah Mesin WP memberi anda bukan hanya satu bidang pembangunan, tetapi dua pilihan:

 1. Pementasan
 2. Pembangunan

Kedua-duanya seperti ‘kotak pasir’ di mana anda boleh bermain dengan selamat dengan perubahan pada laman web anda sebelum mendorongnya secara langsung.

Mereka sangat mudah digunakan, dan WP Engine memberi anda alat mudah yang membolehkan anda mengklon laman WordPress anda di antara pelbagai persekitaran:

Fungsi pementasan WP Engine

Akhirnya, anda juga mendapat dedikasi Alat kawasan yang dapat membantu anda menguji prestasi laman web anda:

Alat ujian prestasi dalam papan pemuka Mesin WP

Secara keseluruhan, WP Engine pastinya menjadi pemenang ketika datang ke dashboard hosting, walaupun pada awalnya mungkin terasa sedikit membebankan bagi pengguna kasual.

Hosting WordPress Terurus GoDaddy

Pelan WordPress yang diuruskan GoDaddy memberi anda pengalaman papan pemuka tersuai yang jauh lebih mesra pengguna daripada rancangan bersama mereka. Bagi pengguna biasa, saya fikir ia juga lebih mesra pengguna daripada WP Engine pada mulanya.

Maksudnya, ini kurang memberangsangkan, tetapi tidak memberi anda banyak alat seperti WP Engine.

Inilah rupa papan pemuka utama – anda dapat melihat bagaimana ia menyenaraikan kemas kini yang harus anda perhatikan, dan juga membolehkan anda menguruskan sandaran automatik dan perkhidmatan lain (rancangan ujian saya tidak mempunyai sijil SSL percuma – tahap yang lebih tinggi, walaupun):

Papan pemuka hosting WordPress GoDaddy yang diuruskan utama

Sekiranya anda menatal ke bawah, anda boleh menjalankan pemeriksaan prestasi laman web terus dari papan pemuka anda, yang merupakan ciri lain yang sangat sesuai:

Alat pemeriksaan prestasi dalam papan pemuka GoDaddy

WP Engine juga membolehkan anda melakukan ini, yang saya tunjukkan di atas.

Akhirnya, bahagian bawah papan pemuka memberi anda beberapa butiran mengenai laman web dan pelayan anda, dan di sinilah juga anda akan mengakses laman pementasan anda, jika anda memilih tahap yang merangkumi pementasan.

Di samping itu, di sinilah anda dapat mengaktifkan atau mematikan fungsi CDN percuma yang disertakan dengan rancangan anda:

Bahagian terperinci laman GoDaddy di papan pemuka

Dengan lebih mendalam, izinkan saya melihat alat sandaran dan pemulihan automatik. Walaupun anda nampaknya tidak dapat menjalankan sandaran secara manual – yang mengecewakan – GoDaddy membiarkan anda memulihkan dari sebarang sandaran automatik. Mereka juga memberi anda pilihan untuk memilih untuk memulihkan hanya fail / pangkalan data atau seluruh laman web anda:

Alat sandaran dan pemulihan automatik GoDaddy

Sebagai tambahan kepada apa yang telah saya tunjukkan di atas, rancangan WordPress yang dikendalikan GoDaddy juga menawarkan proses onboarding yang sangat mudah yang dapat membantu anda memasang laman WordPress pertama anda atau memindahkan laman WordPress yang ada dari host lain.

Secara keseluruhan, papan pemuka WordPress yang diuruskan GoDaddy menawarkan papan pemuka yang bagus dan sesuai untuk pengguna kasual.

Saya rasa pengguna dan pemaju yang berkuasa akan lebih memilih kefungsian tawaran WP Engine, tetapi, jika anda pengguna biasa, anda mungkin lebih suka kesederhanaan GoDaddy.

Hosting WordPress Berkongsi GoDaddy

Pengalaman hosting WordPress GoDaddy yang dikongsi hampir tidak sehebat fungsi WordPress yang diuruskan mereka.

Di papan pemuka utama, anda mendapat ringkasan asas laman web anda, serta pautan ke alat penting seperti phpMyAdmin dan Pengurus Fail. Walau bagaimanapun, tidak ada ciri khusus WordPress yang anda dapat dengan rancangan terurus GoDaddy:

Papan pemuka hosting bersama GoDaddy

Sekiranya anda klik pada cPanel pautan, anda akan mendapat papan pemuka cPanel ‘standard’ untuk mengurus pelayan laman web anda:

GoDaddy berkongsi papan pemuka cPanel hosting

Pada dasarnya, rancangan bersama GoDaddy adalah pengalaman hosting bersama yang cukup “tipikal”, di mana anda pada dasarnya akan menjalankan semuanya melalui cPanel dan tidak ada ciri khusus WordPress.

Sebaliknya, rancangan WordPress WP Engine dan GoDaddy yang dikendalikan menawarkan pengalaman papan pemuka yang disesuaikan khusus untuk WordPress.

WP Engine vs GoDaddy: Perbandingan Sokongan

Tidak kira di mana anda menjadi tuan rumah laman web anda, mungkin akan tiba masanya anda memerlukan bantuan, jadi anda mahukan sebuah syarikat yang menawarkan sokongan hebat.

Pilihan Sokongan WP Engine

WP Engine menawarkan sokongan sembang 24/7 pada semua rancangan. Rancangan peringkat tinggi juga mendapat sokongan telefon 24/7.

Anda boleh mengakses sokongan sembang dengan mudah dari papan pemuka WP Engine anda pada bila-bila masa:

Sokongan sembang langsung WP Engine

Pilihan Sokongan GoDaddy

Kedua hosting WordPress dan hosting bersama GoDaddy menawarkan sokongan 24/7 melalui telefon, serta sokongan sembang langsung dari hari Isnin hingga Jumaat.

Anda tidak dapat mengakses sembang langsung dari mana-mana sahaja di papan pemuka anda, tetapi perbincangan itu menjadikannya cukup mudah untuk dicari dengan khusus Hubungi Kami halaman:

Halaman sokongan GoDaddy

WP Engine vs GoDaddy: Perbandingan Prestasi

Untuk menguji prestasi WP Engine vs GoDaddy, saya menyediakan tiga laman web ujian yang sama di:

 1. Mesin WP Memulakan merancang.
 2. GoDaddy’s Asas rancangan hosting WordPress yang diuruskan.
 3. GoDaddy’s Ekonomi rancangan Linux bersama.

Ini adalah peringkat termurah di setiap hos.

Laman ujian 100% sama pada setiap hos – Saya menggunakan salinan klon yang sama.

Di luar itu, saya cuba menjadikan ini ujian dunia nyata dengan meniru laman WordPress yang sebenar. Jadi, laman web ujian menggunakan tema Avada yang popular, serta laman web demo Avada penuh dan beberapa pemalam biasa lain, seperti Yoast SEO.

Laman web demo mempunyai beranda yang panjang dengan banyak yang akan dijalankan, jadi mereka harus menjadi ujian yang baik dari ketiga rancangan hosting ini. Sekiranya anda berminat, anda dapat melihat tangkapan skrin halaman penuh di sini.

Kemudian, saya akan menjalankan sepuluh ujian prestasi untuk setiap rancangan hosting menggunakan WebPageTest. Saya telah menetapkan WebPageTest hingga:

 • ujian dari Chicago Illinois
 • putuskan sambungan ke 20 Mbps, iaitu sekitar kelajuan internet rata-rata di Amerika Syarikat.

Saya akan mulakan dengan hanya berkongsi data mentah, dan kemudian saya akan membuat beberapa kesimpulan di akhir bahagian ini.

Enjin WP

Rata-rata di semua sepuluh ujian adalah 2.43 saat.

Ujian 1Ujian 2Ujian 3Ujian 4Ujian 5
2.121 s2.386 s2.623 s2.515 s2.624 s
Ujian 6Ujian 7Ujian 8Ujian 9Ujian 10
2.186 s2.582 s2.298 s2.402 s2.530 s

Lihat hasil penuh di WebPageTest:

 • Menguji satu hingga lima
 • Ujian enam hingga sepuluh

GoDaddy WordPress Terurus

Rata-rata di semua sepuluh ujian adalah 2.94 saat.

Ujian 1Ujian 2Ujian 3Ujian 4Ujian 5
3.081 s3.194 s2.822 s2.936 s3.329 s
Ujian 6Ujian 7Ujian 8Ujian 9Ujian 10
3.411 s2.602 s2.410 s2.951 s2.701 s

Lihat hasil penuh di WebPageTest:

 • Menguji satu hingga lima
 • Ujian enam hingga sepuluh

Hosting Linux Berkongsi GoDaddy

Rata-rata di semua sepuluh ujian adalah 3.02 saat.

Ujian 1Ujian 2Ujian 3Ujian 4Ujian 5
3.276 s3.347 s2.897 s3.040 s2.922 s
Ujian 6Ujian 7Ujian 8Ujian 9Ujian 10
2.985 s2.901 s2.934 s2.907 s2.989 s

Lihat hasil penuh di WebPageTest:

 • Menguji satu hingga lima
 • Ujian enam hingga sepuluh

Membuat Kesimpulan dari Data

Untuk mempermudah melihat perbezaan dari semua ujian tersebut, berikut adalah jadual yang membandingkan keseluruhan kelajuan rata-rata untuk setiap rancangan hosting:

Enjin WPGoDaddy DiuruskanGoDaddy Dikongsi
2.43 s2.94 s3.02 s

Seperti yang anda lihat, perbezaan antara WP Engine dan dua rancangan GoDaddy jauh lebih besar daripada perbezaan antara kedua-dua rancangan GoDaddy itu sendiri.

Oleh itu, jika prestasi sangat penting bagi anda, anda mungkin ingin menggunakan WP Engine.

Walau bagaimanapun, WP Engine juga lebih mahal daripada rancangan GoDaddy yang saya uji, jadi anda tidak mendapat prestasi tambahan itu secara percuma.

Anda perlu memutuskan sama ada anda menilai prestasi WP Engine yang lebih pantas untuk membayar wang tambahan.

Selain itu, jika anda menggunakan anggaran dan tidak mementingkan ciri tambahan dalam rancangan hosting WordPress yang diurus GoDaddy, nampaknya tidak ada perbezaan prestasi yang besar antara rancangan itu dan rancangan bersama GoDaddy yang lebih murah.

Bercakap mengenai wang …

WP Engine vs GoDaddy: Perbandingan Harga

Dari ketiga hos ini, WP Engine adalah yang paling mahal, dengan kedua-dua rancangan GoDaddy datang dengan baik di bawah rancangan WP Engine.

Berikut adalah perbandingan tahap kemasukan untuk ketiga-tiga hos. Untuk perbandingan ini, saya akan menggunakan harga biasa untuk kitaran pengebilan sesingkat mungkin. Walau bagaimanapun, GoDaddy menawarkan potongan promosi yang cukup agresif yang berlaku untuk kitaran pengebilan pertama anda.

Contohnya, kadangkala anda dapat mencari potongan untuk membayar hanya $ 12 untuk keseluruhan tahun pertama anda. Selepas itu, anda perlu membayar harga ‘biasa’ yang tertera di bawah.

Selain itu, anda juga boleh mendapatkan harga yang lebih murah dengan membayar lebih banyak masa di muka – ini berlaku untuk ketiga-tiga hos:

Enjin WPGoDaddy DiuruskanGoDaddy Dikongsi
Harga sebulan$ 35$ 12.99$ 10.99
Kitaran bilBulananBulananSetiap 3 bulan
Laman web dibenarkan111
Trafik25,00025,000Tidak bermeter
Penyimpanan10 GB10 GB100 GB
Lebar jalur50 GBN / ATidak bermeter

Seperti yang ditunjukkan oleh jadual, ada sebab mengapa WP Engine memuatkan laman web anda lebih cepat dan mempunyai papan pemuka yang lebih bagus – harganya! Secara ringkas, WP Engine adalah sedikit produk tingkat tinggi dan kenaikan harga berbanding dengan GoDaddy.

Pemikiran Akhir mengenai WP Engine vs GoDaddy

Sekiranya anda pengguna WordPress cuba memutuskan antara WP Engine dan GoDaddy, saya rasa anda harus membuat satu keputusan terlebih dahulu:

Rancangan WordPress terurus GoDaddy lwn Pelan bersama GoDaddy.

GoDaddy Managed WordPress vs Rancangan Bersama

Di sini, saya rasa rancangan WordPress yang diurus GoDaddy menawarkan nilai yang jauh lebih baik untuk kebanyakan orang. Perbezaan harga adalah kecil, bermula dari $ 12.99 sebulan untuk dikendalikan vs $ 10.99 sebulan untuk dikongsi. Selain itu, dengan rancangan bersama, anda harus membayar selama tiga bulan pada satu masa, sedangkan rancangan yang dikendalikan membolehkan anda pergi dari bulan ke bulan.

Untuk perbezaan harga yang kecil itu, rancangan WordPress terurus GoDaddy menawarkan:

 • lebih banyak fungsi, dengan ciri-ciri utama seperti sandaran automatik, cache terbina dalam dan CDN, dan, di peringkat lebih tinggi, laman web
 • pengalaman papan pemuka yang jauh lebih bagus, dengan ciri-ciri mudah seperti pemberitahuan kemas kini pemalam dan alat prestasi papan pemuka
 • prestasi yang sedikit lebih baik.

Saya rasa satu-satunya sebab untuk memilih rancangan bersama GoDaddy daripada rancangan WordPress yang dikendalikan adalah jika anda merancang untuk menjadi tuan rumah banyak laman web yang berbeza. Pada tahap rancangan bersama yang lebih tinggi, anda boleh mengehos laman web tanpa had. Walau bagaimanapun, kebanyakan peringkat rancangan WordPress yang diuruskan hanya membenarkan satu atau dua laman web.

WP Engine vs GoDaddy Managed WordPress

Sekarang untuk soalan seterusnya – mana yang harus anda pilih antara WP Engine dan rancangan WordPress yang diuruskan GoDaddy?

Di sini, saya rasa ia sesuai dengan anggaran anda.

Mengambil harga dari persamaan, WP Engine hanya menawarkan produk berkualiti tinggi dengan:

 • prestasi yang lebih baik
 • lebih banyak fungsi yang terdapat di papan pemuka anda, terutamanya untuk pengguna dan pemaju kuasa
 • cache tahap pelayan berkualiti tinggi dan CDN bersepadu
 • sijil SSL percuma untuk semua rancangan
 • tambah nilai seperti Kerangka Kejadian dan semua tema kanak-kanak StudioPress 35-plus.

Satu-satunya ‘tangkapan’ adalah bahawa anda akan membayar lebih banyak untuk itu – pelan termurah WP Engine adalah $ 35 sebulan, sementara pelan WordPress terkelola GoDaddy yang paling murah berharga hanya $ 12.99 sebulan untuk tahap penyimpanan / trafik yang serupa (dan menawarkan potongan promosi yang agresif, seperti membayar $ 12 untuk keseluruhan tahun pertama anda).

Oleh itu, jika anda mempunyai anggaran, pertimbangkan rancangan WordPress yang diurus GoDaddy kerana ia menawarkan nilai yang mencukupi untuk wang tersebut.

Tetapi jika anda mahukan hosting WordPress keseluruhan yang terbaik, maka anda mungkin ingin menggunakan WP Engine berbanding GoDaddy.

Untuk melihat lebih mendalam, lihat ulasan WP Engine penuh kami.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me