Ada apa dengan ‘web Uptime Guarantees’ hosting web …

Hosting WordPress yang disyorkan


Kita semua mahu laman web kita meningkat 100% sepanjang masa – itu jelas. Lagipun, jika laman web kita turun, kita mungkin akan kehilangan pelanggan sebenar, bakal pelanggan dan bahkan sebilangan reputasi yang telah kita usahakan dengan bersungguh-sungguh – apatah lagi prospek mana-mana pelawat yang mungkin telah membantu menyebarkan berita mengenai rangkaian sosial dan lain-lain sekiranya mereka berjaya mencapai kandungan kami! Bagaimana anda mengukur kerugian? Baiklah, mustahil untuk meletakkan nombor di atasnya: bagaimana pula, bagaimana anda meletakkan nilai pada potensi yang hilang? Walau apa pun cara anda memilih untuk melihatnya, waktu operasi harus dianggap sebagai masalah besar bagi setiap syarikat dalam talian!

Tetapi adakah uptime sesuatu yang anda perhatikan? Atau adakah anda salah satu orang yang hanya menganggap syarikat hosting anda mengawasi waktu operasi laman web anda untuk anda? Mungkin anda berfikir bahawa mereka akan mempunyai sistem untuk menghubungi anda apabila berlaku sesuatu? Lagipun, semasa anda mendaftar untuk menjadi tuan rumah, bukan salah satu tarikan syarikat yang anda pilih ‘Jaminan masa bekerja’? Teruskan membaca…

Setelah mengalami sedikit waktu henti di salah satu laman web saya beberapa minggu kebelakangan ini, baru-baru ini saya telah membuat sedikit kajian mengenai “jaminan uptime” syarikat web hosting yang berbeza … dan banyak dari apa yang saya dapati mempunyai menggegarkan kepercayaan saya pada janji-janji seperti itu cukup banyak!

Beberapa penemuan yang mengejutkan:

Bermula dengan penemuan saya yang paling mengejutkan, berikut:

Jaminan masa penggunaan sangat berbeza!

Walaupun beberapa syarikat hosting web menawarkan jaminan uptime 100%, yang lain tidak menawarkan jaminan uptime apa pun! Sekarang, jika saya membacanya beberapa minggu yang lalu, saya akan segera memikirkan sesuatu seperti: “Ya, mungkin, tapi hanya itu yang kurang terkenal bukan?”. Tidak, sebenarnya … sebilangan syarikat hosting web teratas tidak menawarkan jaminan seperti itu pada beberapa perkhidmatan mereka sama sekali!

Beberapa syarikat menawarkan, walaupun menawarkan, jaminan masa pakai hanya 99.9%…

Pada pandangan pertama, 99.9% uptime terdengar cukup baik bukan ?! Lagipun, itu hampir 100%! Walau bagaimanapun, dengan melakukan sedikit matematik, ini setara dengan jaminan masa operasi sebanyak 364.64 hari dalam setahun – atau dengan kata lain: jaminan masa upah 99.9% meninggalkan ruang untuk waktu henti 8.64 jam setahun; yang bermaksud bahawa syarikat web hosting yang menawarkan tahap perkhidmatan ini pada dasarnya memberikan margin kesalahan sekitar 40 minit sebulan… Jaminan uptime 99,99% itu tidak begitu baik sekarang? Yang mengatakan, pada akhirnya, tahap perkhidmatan yang dijamin tidak begitu penting: sebaliknya, apa yang benar-benar dikira adalah waktu operasi sebenar yang anda benar-benar perolehi: perkhidmatan dengan jaminan 99% (atau bahkan tidak ada jaminan sama sekali) tetapi waktu operasi sebenar 100% lebih baik berbanding perkhidmatan yang menjamin 100% waktu operasi tetapi kemudian hanya mencapai uptime katakanlah 99%!

Sebilangan jaminan masa pakai tidak begitu berharga!

Apabila seseorang mengatakan bahawa mereka menjamin sesuatu, reaksi akal adalah untuk bertanya apa yang berlaku jika perkara tidak berubah seperti yang dijanjikan? Ketika datang ke syarikat hosting web, nampaknya banyak yang tidak menyokong jaminan mereka dengan sangat banyak … sebagai contoh: jaminan biasa adalah sekiranya tahap perkhidmatan didapati berada di bawah waktu operasi yang dijamin pada bulan tertentu, anda ‘ Saya berhak meminta diskaun maksimum untuk pembayaran bulanan anda seterusnya sebanyak 5% dari bayaran bulanan berikut (bayangkan membayar $ 5 sebulan dan sebulan mendapati anda mempunyai masa upah hanya 90% – anda kemudian berhak mendapat Diskaun 25 sen untuk bil anda seterusnya). Hampir tidak ada insentif bagi syarikat hosting untuk memastikan mereka memenuhi tahap perkhidmatan yang “dijamin”. Jaminan hosting web berbeza, tentu saja, dengan beberapa yang jauh lebih menarik daripada yang lain – periksa milik anda!

Waktu henti kerana penyelenggaraan pelayan yang dirancang biasanya tidak dikira sebagai ‘waktu henti’…

Dalam fikiran banyak syarikat hosting web, nampaknya ada dua jenis downtime: ‘downtime umum’ dan ‘downtime yang dirancang’. Sekiranya syarikat hosting anda memberitahu anda terlebih dahulu mengenai beberapa waktu henti yang akan datang / yang dirancang, maka ini biasanya dikeluarkan dari persamaan tahap perkhidmatan yang dijamin. Nasib baik, downtime seperti ini sangat jarang berlaku! Cukup jarang untuk memasukkannya ke dalam jaminan? Anda fikir begitu juga?

Sebilangan besar syarikat hosting web sebenarnya tidak akan berusaha untuk menghubungi anda semasa laman web anda tergendala!

Nampaknya banyak syarikat hosting web sama sekali tidak akan memberi amaran kepada anda apabila laman web anda tidak berfungsi sama sekali (memang ada yang tidak akan mengetahuinya sendiri – lihat di bawah). Dengan cara yang serupa, banyak yang tidak akan tampil secara terbuka untuk menawarkan apa-apa bentuk pampasan (dijamin atau tidak) sekiranya mereka gagal memenuhi tahap perkhidmatan yang dijamin (sememangnya, seperti yang telah disebutkan, ada juga yang tidak akan menyedari bahawa ada apa-apa yang salah – lihat di bawah) – sebagai gantinya, untuk menerima pampasan yang dijanjikan, anda mesti menjadi orang yang memulakan perbualan dengan memberitahu mereka bahawa laman web anda (atau baru-baru ini) tidak berfungsi!

Walaupun ditanya secara langsung, beberapa syarikat hosting web akan memberitahu anda tahap keseluruhan waktu operasi laman web anda!

Adakah anda tahu tahap masa operasi laman web anda? Adakah tuan rumah anda memberi anda akses ke data tersebut? Sekiranya sampai sekarang anda menganggap host web anda mempunyai data seperti itu, sekarang saatnya untuk memeriksa: tanyakan kepada host web anda dan lihat apa yang mereka katakan!

Dan mungkin yang paling mengejutkan: banyak syarikat hosting web sama sekali tidak melaksanakan pemantauan uptime!

Sekiranya hos web tidak menjamin tahap waktu operasi tertentu, maka anda boleh memahami bahawa mereka sebenarnya tidak peduli dengan pemantauannya. Tetapi bagaimana dengan syarikat-syarikat yang mempunyai tahap waktu operasi yang dijamin? Bukankah mereka harus mengawasinya? Lagipun, jika mereka tidak memiliki cara untuk mengetahui waktu operasi laman web, lalu bagaimana mereka dapat memastikan mereka memenuhi tahap layanan yang dijamin? Jawapan ringkasnya adalah, mengejutkan: banyak yang tidak dapat! … Dengan lebih daripada beberapa syarikat hosting yang kelihatannya hanya menggunakan idea untuk “menjamin” tahap waktu operasi tertentu sebagai kaedah untuk menarik perhatian pelanggan baru dan kemudian tidak pernah berusaha untuk memastikan tahap waktu operasi tersebut dapat dipenuhi!

… Tetapi adakah ini semua buruk??

Tugas host web adalah, pertama dan terpenting, menjadi tuan rumah laman web anda – itulah yang sebenarnya anda bayar untuk mereka! Adakah itu termasuk memantau waktu operasinya? Saya rasa semuanya bergantung pada bagaimana anda melihatnya: sebilangan orang mungkin berpendapat bahawa web host semestinya memantau waktu pelanggan mereka (terutama yang menjamin tahap perkhidmatan tertentu) sementara yang lain akan melihat bahawa banyak syarikat hosting web sama sekali tidak membuat janji-janji pemantauan uptime kepada pelanggan mereka (iaitu mereka sangat sesuai dengan perkhidmatan yang mereka tawarkan dan yang pelanggan / log masuknya).

Cadangan:

Oleh itu, adakah anda perlu bimbang jika anda mengetahui bahawa hos web anda tidak memberitahu anda sekiranya / ketika laman web anda dimatikan? Atau jika mereka seolah-olah menawarkan jumlah pampasan yang rendah sekiranya ada yang salah, itu menjadikan jaminan mereka kelihatan tidak bermakna? Atau jika mereka menjamin tahap waktu operasi tertentu tetapi tidak terus memantau? Baiklah, tidak: mungkin tidak … Dalam dunia yang ideal, mungkin tuan rumah akan melakukan semua perkara ini, tetapi pada hakikatnya: walaupun beberapa hos terkemuka industri yang paling disegani nampaknya tidak mengganggu! Akhlak dan strategi pemasaran, perkara paling penting dalam fikiran saya bukanlah who memantau waktu bekerja anda, itu adalah masa kerja anda dipantau oleh seseorang di suatu tempat! Jika tidak, tanpa ada yang mengawasinya, sangat mustahil, misalnya, laman web anda boleh dimatikan secara berkala kerana tidak ada kesalahan anda sendiri * dengan anda bahkan tidak pernah menyedarinya sama sekali!

Penyelesaiannya: tidak kira sama ada host web anda mengawasi waktu operasi anda atau tidak, pantau sendiri menggunakan alat / perkhidmatan seperti Modul ‘Monitor’ Jetpack, UpTime Robot dan / atau Pingdom (yang juga mempunyai aplikasi mudah alih percuma yang berguna – (nota: tidak ada salahnya memainkannya dengan selamat dengan menggunakan lebih daripada satu alat / perkhidmatan pemantauan uptime di bersama-sama untuk membantu memastikan positif palsu) dan jika anda melihat syarikat hosting anda kurang berprestasi: atasi masalah tersebut secepat mungkin. Selepas itu, jika anda masih melihat tahap kebolehpercayaan yang buruk, pertimbangkan untuk beralih ke tahap yang lebih baik perkhidmatan (dari dikongsi ke pelayan VPS misalnya) atau hos yang sama sekali baru. Lagipun, waktu operasi harus menjadi pertimbangan penting untuk setiap usaha dalam talian yang serius, dan sesuatu yang seseorang, di suatu tempat, benar-benar harus memerhatikan!

* jika anda menggunakan layanan hosting bersama, anda mungkin mengalami waktu henti akibat beberapa laman web lain di pelayan yang sama menggunakan terlalu banyak sumbernya misalnya!

Apa pendapat anda: Adakah jaminan masa bekerja penting? Haruskah syarikat hosting yang menjamin tingkat waktu operasi tertentu memantau apakah tingkat tersebut benar-benar dipenuhi atau tidak? Adakah mengukur masa operasi laman web anda tanggungjawab anda atau tuan rumah web anda?

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me