Medium vs WordPress – Hvordan velge riktig plattform? (2020)

WordPress-tilbud


Hvis du vil starte en blogg eller publisere innhold på nettet, er sannsynligvis to av de mest populære alternativene du vil komme over, WordPress og Medium.

Begge gjør det enkelt å begynne å publisere innhold på nettet, men de gjør det på ganske forskjellige måter. Så, hvilken tilnærming er riktig for din situasjon? Bør du bruke WordPress eller Medium? Det er spørsmålene vi skal hjelpe deg å svare på.

I dette stykket vil vi dele Middels unike tilnærming til publisering av innhold, gi deg en rask omvisning i Medium-tjenesten og sammenligne Medium med WordPress-opplevelsen for å hjelpe deg med å velge riktig plattform.

Hva er middels?

Medium er både en bloggplattform og et utgiver.

Hvem som helst kan registrere seg og begynne å skrive. Det er den “blogging” delen.

Men da, med din tillatelse, kuraterer Medium også disse innleggene og markedsfører dem til sin gratis / betalte brukerbase via ‘Emner’, som er utgiverens del. Tenk på det som et magasin / avisnettsted, men der alle forfattere (inkludert deg) er kvalifisert for å bli kuratert.

Over tid har Medium i økende grad introdusert penger og kuratering i miksen. Middels besøkende kan bare lese et visst antall kuraterte artikler per måned gratis før de trenger å betale. Tilsvarende, hvis Medium velger å kuratere artiklene dine, kan du faktisk tjene penger bare ved å publisere på Medium.

Filosofisk sett er denne tilnærmingen ganske forskjellig fra hvordan WordPress fungerer, noe jeg vil prøve å forklare nedenfor.

Hvordan Medium fungerer: Kurasjons- og partnerprogram

Hvis du bare vil opprette en enkel blogg og markedsføre den til dine egne følgere, trenger du ikke å bekymre deg for Middels kurasjonsmetode. Men hvis du vil benytte deg av Medium sitt eksisterende målgruppe, er det viktig å forstå hvordan kuratering fungerer.

Forklare kurasjon på medium

Det er to måter folk kan bla gjennom innholdet ditt på Medium.

For det første vil folk som følger deg på Medium alltid se artiklene dine uansett hva. Dette tilsvarer en WordPress-blogg, ved at bare folk som direkte abonnerer på bloggen din vil se innholdet ditt. Her er et eksempel på noens ‘blogg’ på Medium:

Et eksempel på en forfatterblogg på Medium

Det er bare en liste over Lukas siste innlegg. Folk kan deretter abonnere ved å bruke Følg -knappen for å bli varslet når Luke legger ut noe nytt.

Imidlertid, hvis du ønsker å bli omtalt for Mediums innebygde målgruppe, må Medium “kuratere” innholdet ditt, som er den andre måten folk kan finne innholdet ditt på Medium, og er det som gjør Medium til utgiver.

Når du blir kuratert, blir innholdet ditt introdusert for alle middels brukere som er interessert i emnet ditt – selv om de ikke følger deg. Tenk på det som å bli publisert i forretningsområdet New York Times.

Hvis for eksempel artikkelen din blir kuratert til ‘Mat’ -emnet, vil alle som surfer på matemnet se innholdet ditt. Du kan se et eksempel på matemnet nedenfor:

Et eksempel på et emne på medium

Fra et publikumsperspektiv er det klart at den store verdien av å bruke Medium vs WordPress blir kuratert og få tilgang til Medium sitt innebygde publikum. Overgangen til kurasjonsmetoden betyr imidlertid at du bare får denne fordelen hvis Mediums kuratorer anser at innholdet ditt er verdt å bli omtalt.

Hvis du ikke blir kuratert, får du veldig lite utbytte av Medias innebygde publikum. Folk som ikke allerede følger deg, kan fremdeles finne innleggene dine hvis de søker etter dem eller surfer i en tagg du har brukt, men du savner det meste av fordelen når du ikke blir kuratert.

Jeg kunne ikke finne offentlige data om den gjennomsnittlige kurasjonsraten, men folk ser ut til å si at ~ 50 til 60% er en flott pris for en gjennomsnittlig forfatter på Medium.

Tjene penger

En annen unik ting med Medium i forhold til WordPress er partnerprogrammet. Med partnerprogrammet kan du få betalt for arbeidet ditt når Medium kuraterer innholdet:

Medium Partner-programmet

Først to store advarsler om partnerprogrammet:

#1: Du kommer nesten ikke til å bli rik eller gjøre det til en spillejobb på heltid. Bare 8% av aktive forfattere tjente over $ 100 per måned i 2019.

Når det er sagt, er det høyeste beløpet som er tjent for en enkelt historie $ 8 855, slik at du kan tjene betydelige penger hvis artikkelen din får mye trekkraft. Dette innlegget har en flott samling av inntektsstatistikker, inkludert de to jeg nevnte.

# 2: Hvis du ser alvorlig på å tjene penger på arbeidet ditt, er det ofte bedre å gå med WordPress, fordi du kan tjene penger på innholdet ditt på forskjellige måter (for eksempel selge annonser eller sponset innhold). Medium lar deg inkludere førsteparts promotering (f.eks. Promotere ditt eget arbeid) og tilknyttede koblinger (med avsløring), men du kan ikke delta i promotering fra tredjepart (markedsføre noen andre). I tillegg, mens tilknyttede lenker er tillatt, er det lite sannsynlig at Medium sammenstiller en artikkel som inneholder dem.

Imidlertid er partnerprogrammet fortsatt interessant fordi du får betalt bare for å skrive. Du trenger ikke å bekymre deg for å vokse ditt eget publikum, jobbe med klienter, etc. Du bare publiserer innhold, og hvis folk liker det, kan du tjene litt penger.

For å generere pengene til å betale forfatterne bruker Medium en avmålt lønnsvegg – som koster $ 5 i måneden eller $ 50 i året – for å oppmuntre Medium lesere til å oppgradere til en betalt plan. Slik gjør de fleste aviser ting.

Denne betalte planen er kun å konsumere middels innhold – du trenger ikke betale for å skrive. I tillegg gjelder denne betalingsmuren bare hvis du velger å legge innholdet ditt bak det – du har alltid muligheten til å velge bort og gjøre innholdet ditt fritt tilgjengelig for alle … Du vil bare ikke tjene penger på det.

Til slutt, hvis du er forfatteren av en historie, kan du generere en spesiell “Venner” -kobling som lar folk omgå betalingsmuren.

Så selv om det er forskjeller i skriveopplevelsen og teknisk fleksibilitet, er publiseringsaspektet av Medium en av de største filosofiske forskjellene mellom det og WordPress.

Hvordan innholdsskaping fungerer på medium

La oss nå se på den faktiske opplevelsen av å lage innhold på Medium.

For å lage en historie på Medium, må du registrere deg for en konto. Deretter kan du begynne å skrive …

Opprette en historie

Å lage en historie tilsvarer det å skrive et innlegg i WordPress. Når brukergrensesnitt går, blir det ikke mye mer minimalt enn dette.

Medium-redaktøren

Redaktøren er vakker; det gir deg mye pusterom til å skrive innholdet. Du finner ingen avanserte layoutalternativer, for eksempel de du kan ha med WordPress, men det er egentlig ikke nødvendig. Medium vil at innholdet ditt skal snakke for seg selv.

Det lille plussikonet (som jeg har utvidet under teksten i skjermdumpen over) lar deg legge til større blokkeringselementer (bilder, videoer, innebygd og skillelinjer), mens alt annet gjøres på linje gjennom utheving av tekst.

Bilder er et historiefag som Medium gir betydelig fleksibilitet. Bilder inne i brødteksten kan plasseres til venstre på to måter og i full bredde. Alle tre ser utmerket ut.

Resultatet er ikke bare en enkel redigeringsopplevelse som gjør at du har lyst til å skrive, men en forhåndsvisning av en til en som viser deg nøyaktig hvordan innholdet ditt vil se ut.

Legge til et bilde i Medium-redigereren

Når du er klar til å publisere, vil du kunne:

 • Velg forhåndsvisningsbilde (tilsvarer et omtalt bilde i WordPress)
 • Legg til koder i historien din for å hjelpe folk med å finne den
 • Velg om kuratorer skal anbefale historien din eller ikke. Dette garanterer ikke at innholdet ditt blir kuratert – det gjør det bare kvalifisert.

Administrere innhold

Du vil ikke finne noen avansert innholdsstyring på Medium. Delen ‘Dine historier’ er stedet å gå for å se på alt innholdet; den inneholder en enkel liste over alt du har skrevet, delt inn i noen nyttige kategorier:

Listen over historiene dine i Medium-kontoen din

Det er ikke mange alternativer for hva du skal gjøre med arbeidet ditt; det er ganske enkelt redigering og sletting. Det er ingen avanserte innstillinger for SEO, deling eller noe mer involvert.

For meg virker dette ikke som et stort problem; hovedfokuset for Medium er skriving. Medias syn er at innholdet bør være populært fordi det er bra, ikke fordi det inneholder riktig nøkkelordtetthet.

Når du har fått noen lesere, kan du også se grunnleggende statistikk for individuelle artikler og konto som helhet:

Medium artikkelstatistikk

Hvis du klikker på en artikkel, kan du se mer detaljert statistikk om akkurat den historien, inkludert lesetid for medlemmer.

publikasjoner

Siden Medium prøver å etablere seg som en publiseringsplattform, tilbyr det muligheten til å lage en publikasjon. Akkurat som resten av Medium, er det akkurat slik det høres ut. For å omskrive egne ord, ‘Publikasjoner er flotte, fokuserte destinasjoner. De er ment å være en samling relaterte innlegg. ‘

For eksempel kan vi opprette en ‘WinningWP’-publikasjon:

Oppretter en ny Medium-publikasjon

Akkurat som om noen ville kjøpe New Yorker på grunn av kvaliteten på artiklene, ville en leser følge publikasjonen din fordi emnene dekket interesserer dem.

Du kan skrive alt innholdet i en publikasjon, eller du kan la andre bidra enkelt ved å sette dem opp som redaktører eller bidragsytere.

WordPress vs Medium

Først av alt må vi ta tak i forskjellen mellom WordPress-programvaren og WordPress.com, et vertskap for WordPress-miljø.

Hvis du bruker WordPress på nettstedet ditt (dvs. uten å bruke WordPress.com), kan du gjøre nesten hva som helst og alt Medium gjør hvis du finner riktig tema og plugins. Bare fordi WordPress teoretisk er i stand til å produsere et resultat som kan sammenlignes med Medium, betyr ikke det at det er bedre. Og det betyr absolutt ikke at det nødvendigvis er den rette løsningen for deg.

Når du bruker WordPress.com, får du i utgangspunktet WordPress-miljøet uten å måtte bekymre deg for å installere og vedlikeholde det.

I sammenligningene nedenfor vil jeg snakke om WordPress som programvare og som den hostede tjenesten (som har noen publiseringsaspekter) som en helhet.

Skriveopplevelsen

Det pleide å være en stor forskjell i skriveopplevelse mellom WordPress og Medium. På slutten av 2018 lanserte imidlertid WordPress en ny redaktør som er … Vel, la oss si at det tok litt inspirasjon fra Medium-redaktøren.

Faktisk, hvis du aktiverer modus på fullskjerm, ser WordPress-redaktøren mye ut som Medium-redigereren (bare med “mer” på gang). Du begynner bare å skrive for å skrive, og så kan du sette inn andre typer innhold ved å klikke på et “pluss” -ikon:

Den nye WordPress-blokkereditoren

Hovedforskjellen er at WordPress lar deg gjøre mye mer.

For det første får du flere innholdselementer kalt ‘blokker’. Medium gir deg bare elementer for bilder, videoer, embeds og separatorer, mens WordPress tilbyr alle disse pluss mye mer inkludert knapper, kolonneoppsett, sitater, tabeller og så videre.

Skriveopplevelsen i Medium er fremdeles litt mer flytende og minimal, men gapet mellom de to er mye mindre nå – hvis du liker Mediums skriveopplevelse, vil du sannsynligvis like WordPress også.

Brukervennlighet

Når det gjelder hvor enkle disse plattformene er å bruke, kommer Medium ut på toppen for det meste. WordPress er en behemoth – og det viser. Utallige postalternativer, sideinnstillinger, plugins, temaer og alle klokkene og fløytene gir deg mye krefter, men på bekostning av brukervennlighet.

WordPress er på ingen måte kompleks til det å være umulig. Når det er sagt har den en mye brattere læringskurve enn Medium. Medium har et mindre funksjonssett, slik at det følgelig kan implementeres med mye mer oppmerksomhet på detaljer.

Hvis du bare vil ha den enkleste måten å begynne å skrive, vinner Medium. Hvis du vil ha mest mulig fleksibilitet og er villig til å stille opp med litt av en læringskurve, vinner WordPress.

Administrere innhold

Hvis du liker å finpusse og finpusse små ting som tilpassede felt, utdrag og SEO-alternativer, er du ute av hell med Medium. WordPress har med seg et mangfold av plugins som lar deg optimalisere innholdet ditt for Facebook, Google, SEO generelt og mye mer.

Selv om jeg ikke tror de ovennevnte programtilleggene er viktige for personlige publikasjoner, er det lurt å ha disse verktøyene til disposisjon for bedriftsnettsteder eller forretningsblogger. Som sådan gjør dette Medium perfekt for personlige blogger eller riktige publikasjoner, men sannsynligvis ikke en levedyktig løsning for forretningsrelaterte nettsteder.

Din portefølje

En ting som har blitt tydelig for meg er at Medium er bedre for forfattere som vil lage en portefølje av sitt skriftlige materiale. Problemet med en slik portefølje på et WordPress-nettsted er at du ikke lett kan skille skriveren din slik du vil – med mindre du har noen kodingskoteletter som du kan skrive med dine ferdigheter..

Medium lar deg lage publikasjoner for dine tematisk like stykker og bidra til andre publikasjoner – og du kan også lage vanlige historier for noe annet.

Abonner på Medium-publikasjoner

Jada, du kan lage kategorier og koder i WordPress, men det er ikke helt det samme. Medium gir deg en følelse av “tilhørighet” (jeg skal snakke om dette senere), noe som gir materialet ditt mer kraft.

Bidrag og bidrag

Denne kommer inn på det sosiale aspektet av ting, som jeg vil snakke mer om når jeg sammenligner publiseringssiden, men det fortjener en omtale her også. Hvis du driver et WordPress-nettsted, skriver du enten innholdet selv eller registrerer en bruker som forfatter for å bidra.

Forfatterens bidrag er veldig integrert på nettstedet ditt. Selv om du kan gi forfatteren rettigheter til det publiserte materialet, virker det fortsatt veldig bra som nettstedseieren.

Med måten Medium er vinklet som en plattform, virker det mye mer forfatterfokusert, som til slutt føles som en stor forskjell. Selv når du bidrar med en artikkel til en publikasjon, føles det fortsatt som ‘ditt’. Spesifikasjonene av hvorfor er summen av mange mindre beslutninger om brukeropplevelse og plattformdesign, så kanskje den beste måten å beskrive det er slik:

Å bidra med en artikkel på Medium føles som en publikasjon hentet artikkelen din og ga den mer eksponering. Å bidra til et WordPress-basert nettsted føles som om du er copywriting for noen.

Priser

WordPress ‘programvaren’ er åpen kildekode og gratis. Du kan laste ned det fra WordPress.org og installere det (med riktig hosting på din egen webside. De fleste verter har ett-klikk WordPress-installasjoner tilgjengelig, noe som gjør WordPress spesielt enkelt å installere og komme i gang med.

WordPress.com lar deg bruke et WordPress-underdomenet (dvs. noe som ditt webnavn.wordpress.com) som bloggens webadresse. Dette er gratis å gjøre, men med en gratis WordPress.com-konto vil du ikke ha tilgang til mye WordPress-funksjonalitet. Med mindre du oppgraderer kontoen din, vil du bare kunne bruke grunnleggende tilpasningsalternativer.

Betalte planer starter på $ 48 i året. På forretningsplanen og over får du også litt mer fleksibilitet for å lage tilpassede nettsteder, med muligheten til å installere dine egne WordPress-temaer og plugins.

Prisplaner for WordPress.com

Medium er derimot helt gratis for forfattere. Selv om det ikke sporter alle funksjonene som WordPress gjør, og du kan ikke få et tilpasset domene, alt som er der er gratis for forfattere.

Samfunnet

Mens WordPress programvaren har et enormt online fellesskap, er det ikke et ‘forfatterfellesskap’ i seg selv. WordPress.com posisjonerer seg ikke som utgiver i det hele tatt. Det er løse bånd mellom nettsteder, og når du har en konto, kan du følge andre blogger, men funksjonaliteten er begrenset og ikke for fremtredende.

Medium føles derimot mer som et band med talentfulle forfattere. Det er så mange WordPress-nettsteder med et bredt utvalg av innhold og kvalitet at du ikke helt vet hva du kan forvente deg når du ankommer et nettsted. Men når du kommer til en publikasjon eller artikkel om Medium, føler du at det sannsynligvis kommer til å være bra.

Fokuset på å følge, bidra og markedsføre artikler bidrar til denne følelsen, og det gjør Medium desto bedre for det. Disse typene fellesskapsfunksjoner er helt fraværende fra WordPress.

fleksibilitet

WordPress.com og Medium er hovedsakelig for skrivefokuserte nettsteder. På WordPress.com er det mye mer rom for fleksibilitet, siden det ganske enkelt er flere alternativer å velge mellom.

Hvis du kjører din egen installasjon av WordPress eller betaler for forretningsplanen for WordPress.com, er det når ting virkelig begynner å åpne seg. Du kan legge til e-handelsstøtte på nettstedet ditt, vise arrangementer, tilby online-kurs, inkludere kontaktskjemaer, pluss mye mer.

I denne forbindelse er WordPress et overlegen produkt fordi det er ment å være et rammeverk – ikke bare en skriveplattform.

Bør jeg bruke medium?

Når du sammenligner Medium vs WordPress, er det åpenbart at dette er verktøy som brukes til veldig forskjellige formål. WordPress er i stand til å gjøre nesten alt Medium kan gjøre (og deretter noen), men dette betyr at fokuset til WordPress er andre steder – eller i det minste er omfanget mye bredere enn bare å skrive.

Det dette koker ned til er at Medium er langt bedre enn WordPress til å skape et miljø for forfattere, men du sitter fast med funksjonene som følger med ut av boksen. Oppretting av innhold er kanskje ikke like gledelig med WordPress, men sluttresultatet kan se og føles det samme – og du kan alltid legge til flere og flere funksjoner hvis du trenger.

For å kunne bestemme hvilken du vil synes jeg du bør vurdere følgende:

 • Medium er kun for skriving.
 • WordPress lar deg gjøre mye mer enn bare å skrive.
 • Medium er en utgiver i tillegg til en bloggplattform.

Ved å tenke på det ovennevnte, kan du stort sett komme frem til svaret gjennom eliminering og noen enkle beslutninger.

‘Hvis du virkelig skal lage et skrivefokusert nettsted, må du finne ut om du trenger avansert funksjonalitet.’

Fremst ønsker du å lage et nettsted som er fokusert på å skrive? I så fall må du finne ut om du trenger avansert funksjonalitet. Oppretter du for eksempel et nettsted for filmanmeldelse med henvisningskoblinger, kryssreferanser og andre funksjoner som krever spesialisert navigasjon? Hvis svaret er ja, er sannsynligvis ikke Medium det beste valget for deg.

Før vi går videre, vil jeg oppfordre alle til å vurdere svaret på spørsmålet ovenfor en gang til. Selv om du på et tidspunkt kan trenge ekstra funksjoner, og du vil holde alternativene åpne, bør du sannsynligvis ikke velge WordPress utelukkende på det grunnlaget.

Er du sikker på at å legge til kompleksitet vil gi mer dybde og skape en bedre opplevelse? Er du sikker på at du må ha sitater vist i et bakgrunnsbilde for å ha et godt nettsted? Å legge kompleksitet er ikke alltid en god vei, og å være klar over dette vil uten tvil hjelpe deg til å ta en bedre beslutning.

Hvis du oppretter et skrivefokusert nettsted, og Middels funksjoner sett virker bra, må du ta en noe mer subjektiv avgjørelse. På dette stadiet – med sluttresultat – kan du oppnå det samme med begge plattformene, så hvordan velger du? La oss bryte dette videre:

Tilpassede domener

En faktor er det tilpassede domenet. Mens Medium tilbød tilpassede domener i en kort periode, sluttet det å gjøre dette på slutten av 2017.

Nå vises alle innleggene dine på Medium-siden din (f.eks. Https://medium.com/@yourtwitterhandle/story) eller en Medium-publikasjon (f.eks. Https://medium.com/publication-name/story). Du kan ikke bruke ditt eget tilpassede domenenavn.

Hvis dette er en dealbreaker for deg, så er WordPress det.

Oppsettstid

Hvis du allerede har skrevet en historie, men ikke har noe sted å si, kan du registrere deg og publisere den med Medium på omtrent to minutter. Det ser bra ut, selv om det visuelle ikke kan tilpasses.

På WordPress.com vil det også ta et par minutter. Redaktøren og miljøet selv gir deg imidlertid flere alternativer, slik at du kan komme til å gå deg vill i skogen.

Dette er enda mer sann hvis du kjører WordPress selv. Det tar omtrent fem eller seks minutter å konfigurere det hvis du vet hva du gjør, og 15 til 20 minutter hvis du aldri har gjort det før. Den frittstående versjonen gir deg så mange temaer og plugins, og et komplekst tema kan gi deg så mange designelementer å finpusse at du enkelt kan bruke timer på det.

Den profesjonelle berøringen

Presentasjon betyr noe, og Medium presenteres utmerket. WordPress kan være like flott, men ikke alle temaer gjør jobben sin bra, og potensialet for distraksjon er mye større med alle sidelinjene, navigasjonen, meta og andre elementer som kan rote siden.

Medium ser ut og føles som en skikkelig publikasjon fra get-go – dette kan gi mye gravitas til arbeidet ditt. Med byrden ved å få ting til å se bra ut tatt fra skuldrene, kan du konsentrere deg om skrivingen.

Medium Partner Program

Hvis du vil tjene penger på skrivingen din, er Medium Partner-programmet definitivt et unikt alternativ.

La oss si det slik:

Hvis du vil tjene penger på et nettsted, er WordPress sannsynligvis et bedre alternativ med et høyere inntjeningspotensial fordi du ikke er begrenset i hvordan du tjener penger.

Men hvis du vil tjene penger på skrivingen din uten å bekymre deg for forretningsaspektene ved å drive et nettsted, kan Medium være et godt alternativ fordi alt du trenger å fokusere på er å skrive innhold av høy kvalitet.

Bunnlinjen

Jeg vil anbefale Medium over WordPress til ni av ti profesjonelle forfattere. Kanskje må tommelfingerregelen være hvis du tjener penger på å skrive publikasjonsverdige artikler – artikler du potensielt kan se i Time, Newsweek eller The New Yorker – Medium er sannsynligvis stedet for deg.

Når det er sagt, i tillegg til hjemmet ditt på Medium, vil jeg også anbefale å opprette et personlig nettsted (i WordPress) som forteller verden både hvem du er og hva du har gjort, med de faktiske artiklene du har skrevet potensielt publisert online over på Medium.

Hvis du trenger et mer forseggjort nettsted, eller arten av skrivingen krever noen av tilleggsfunksjonene Medium ikke tilbyr, så vil WordPress selvfølgelig være det bedre alternativet.

Og selvfølgelig, hvis du ønsker å lage et fullt utstyrt eCommerce, medlemskap eller katalognettsted (for eksempel), så er Medium virkelig en ikke-starter, mens et selvhost WordPress-nettsted med riktige plugins vil ta noen eller alle disse tingene i sin skritt!

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map