Hva er forskjellen mellom et nettsted og et domenenavn?

WordPress-tilbud


Begrep som domener, servere og hosting blir kastet rundt på en daglig basis blant webutviklere og designere, men hvis du aldri har eid et nettsted før, kan det være mer forvirrende å finne ut av dem alle. Ikke bekymre deg, ‘Hva er forskjellen mellom et nettsted og et domenenavn?’ Er et veldig vanlig spørsmål.

La oss rydde opp i dette, og begynne med en enkel, utklipps-og-holde-forklaring:

Forskjellen mellom et nettsted og et domenenavn

Forskjellen mellom et nettsted og et domenenavn.

Her er en mer detaljert gjennomgang av emnet:

 • Et domenenavn er en form for internettadresse som er mest brukt for å identifisere nettsteder og e-postadresser. For eksempel er dette nettstedets domenenavn winningwp.com, og hvis du har en Gmail-konto under, si, [email protected], så er gmail.com domenenavnet.
 • En nettside er det folk ser når de legger inn et domenenavn i nettleserne – det er samlingen av sider, filer, data og bilder som utgjør det endelige produktet som er synlig på skjermen.

Du kan tenke på et nettsted som en dokumentfil – i likhet med en fysisk fil som du vil oppbevare i et arkivskap. En enkelt dokumentfil forholder seg vanligvis til et enkelt – mer eller mindre sammensatt emne. Det består av en rekke enkeltdokumenter (sjelden bare ett), bilder, tabeller og hva som ikke. Til en viss grad er et nettsted den elektroniske versjonen av det. I dette scenariet er et domenenavn ganske enkelt hvordan vi kan finne den dokumentfilen.

Og beklager, jeg må be om unnskyldning. Nettsteder er ganske kompliserte når det kommer til teknisk struktur under panseret, og det er virkelig ikke en ikke-kjedelig måte å snakke om alle detaljene i det.

Det viktigste å huske er imidlertid at du ikke trenger å ha full forståelse av hvordan alle disse elementene fungerer for å starte og deretter administrere et nettsted for din virksomhet eller sak. Akkurat som at du ikke trenger å være bilmekaniker for å lære å kjøre bil.

I et nøtteskall, hvis det bare er en ting du vil huske fra denne artikkelen, la det være dette:

Domenenavn er nettadresser som brukes til å få tilgang til nettsteder på internett.

Og hvis du vil lære mer, er her en FAQ-seksjon som går litt mer inngående i forskjellene mellom et nettsted og et domenenavn:

FAQ

‘Hvilke typer domenenavn er det?’

Frem til for et par år siden var det bare en håndfull domenetyper tilgjengelig. Tradisjonelt kan du få: A .com, .net, .org, .biz, .info, pluss et antall lokaliserte domener (for eksempel .it for Italia, .co.uk for Storbritannia, og så videre).

Forresten, disse domenesuffikser – for eksempel .com – kalles Top Level Domains, eller TLDer for korte.

I dag er det imidlertid nesten et ubegrenset antall TLD-er å velge mellom. Du kan få ting som .blog, .wedding og til og med. Pizza. Så for eksempel kan domenenavnet ditt være John-and-Gloria.wedding.

Når det gjelder delen som kommer før TLD – for oss er det WinningWP – det kan være hva du måtte ønske, forutsatt at det ikke er tatt enda, og at det består av alfanumeriske tegn (az, AZ, 0-9) og bindestrek bare.

‘Hvordan får jeg et domenenavn?’

Du kan enkelt kjøpe et domenenavn ved å gå til en av de populære registratorene for domenenavn.

Disse selskapene vil registrere et domenenavn på dine vegne, og gjøre det tilgjengelig for deg for en årlig betaling på rundt $ 10.

Vi anbefaler disse to registrarene:

 • Gå pappa
 • Namecheap

Og i tilfelle du lurer på … Nei, det spiller ingen rolle hvilken registrator du bestemmer deg for å kjøpe domenet ditt fra. De kan alle selge deg hvilket som helst domene som er tilgjengelig.

‘Hvordan fungerer domenenavn?’

Som jeg sa tidligere, brukes domenenavn først og fremst for å få tilgang til nettsteder.

De gjør det på en ganske smart måte.

Domenenavn er ikke hvordan datamaskiner og datanettverk holder rede på alt som er på nettet. For det bruker de mer spesifikke numeriske adresser kalt IP-adresser, eller IP-er for kort.

Et eksempel på en IP: 23.57.40.37

Imidlertid, som du kan forestille deg, disse IP-ene ikke er veldig vennlige. Visste du for eksempel at IP-adressen ovenfor peker til nettstedet til Det hvite hus?

Det gjorde du selvfølgelig ikke. Derfor bruker vi domenenavn for å gjøre livene våre enklere.

Så for å bryte prosessen, når du oppgir et domenenavn i nettleserens adressefelt, blir det domenenavnet tatt av nærmeste domenenavnserver og dekodet til en fysisk IP-adresse. Dette vil peke på det spesifikke nettstedet du vil ha tilgang til. Ryddig, ikke sant?

Hvis du vil lære mer om den indre virkningen av domenenavn, kan du sjekke ut denne artikkelen.

‘Kan et domenenavn eksistere uten et nettsted, og omvendt?’

 • Et domenenavn uten nettsted? Sikker. Du kan for eksempel bruke domenenavnet ditt bare for å ha en kul e-postadresse, for eksempel [email protected]
 • Et nettsted uten domenenavn? Ikke egentlig. Vel, teknisk kan det det, men det er ikke et veldig nyttig oppsett, og det er ikke praktisert til noe annet formål enn nettsteder mellom utvikling, lokale nettsteder eller testprosjekter.

‘Hva er forskjellen mellom nettsteder og nettsider?’

En webside er en enkelt ‘side på nettet’, mens en webside er det komplette settet med nettsider som er tilgjengelige under ett domenenavn.

 • Det du leser akkurat nå er en webside.
 • Alt som er tilgjengelig under WinningWP.com er nettstedet vårt.

‘Hvordan kan jeg starte et nettsted raskt (og enkelt)?’

For å starte et nettsted, trenger du tre ting:

 • et domenenavn
 • en hosting-konto
 • nettstedsprogramvare som vil kjøre hele greia.

Jeg er kanskje litt partisk her, men jeg anbefaler å bruke WordPress. Det er den mest populære og mest allsidige programvaren på markedet. Det beste av alt er at den kan brukes selv om du nesten ikke har erfaring med å bygge nettsteder. For mer info, sjekk ut våre nybegynnerguider til WordPress.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map