Hva er forskjellen mellom et domenenavn og webhotell?

WordPress-tilbud


Hva er forskjellen mellom et domenenavn og webhotell? Dette er et veldig vanlig spørsmål for alle som tenker å lansere sin egen webside – og med rette.

Domenenavn og webhotell går bra sammen – faktisk eksisterer den ene sjelden uten den andre, går sammen som en burger og frites.

I utgangspunktet, hvis du er den typen som tenker å få et domenenavn, vil du i 100% av tilfellene – ja 100% – også trenge webhotell.

Men la oss begynne med svaret på vårt første spørsmål.

Forskjellen mellom et domenenavn og webhotell i et nøtteskall

 • Et domenenavn er nettstedets adresse på nettet. Den identifiserer nettstedet og lar folk finne det via Chromes eller Firefoxes.
 • Webhotell (eller webhotell, eller webserver, eller bare hosting) er stedet der nettstedets filer (og alle nettstedets data) oppbevares, og hvor nettstedet kan nås av besøkende på nettstedet. Vanligvis er en webserver en spesialisert datamaskin.

I utgangspunktet, når en besøkende legger nettstedets domenenavn i nettleservinduet, tas det domenenavnet og dekodes for å finne ut hvilken spesifikk webhotell (webserver) den peker på. Når dette er gjort, vises nettstedet for besøkende.

Dette vil sikkert ikke komme som noen overraskelse, men nettet er en ganske komplisert kreasjon, og domener og hosting er bare en liten del av et større puslespill. Heldigvis for alle trenger du virkelig ikke være en ekspert på de tingene for å kunne lansere et nettsted for bedriften din og vise den for verden.

Bare for å understreke kjerneforskjellen mellom et domenenavn og webhotell en gang til:

 • Domenenavn er hvordan vi adresserer nettsteder.
 • Webhotell er der vi beholder disse nettstedene.

Hvis du vil lære mer, er her noen vanlige spørsmål rundt forskjellen mellom et domenenavn og webhotell:

FAQ

“Hva er et domenenavn, egentlig?”

Som jeg nevnte, er et domenenavn nettstedets adresse på internett. Men det er mer å oppdage her.

Det er to hovedmåter vi kan fordele hva domenenavn er:

1. Domenenavn er en type peker som lar oss – mennesker – få tilgang til ting på nettet.

Som jeg nevnte ovenfor, når en besøkende legger nettstedets domenenavn inn i nettleservinduet, blir det domenenavnet tatt og dekodet for å finne ut hvilken spesifikk webhotelladresse den representerer.

Den spesifikke webvertsadressen kalles en IP-adresse (eller IP).

Så i dette tilfellet bruker vi domenenavn for å indikere hvor vi vil gå på nettet, og deretter tar datamaskiner disse domenenavnene og oversetter dem til faktiske IP-er for å finne ut hva vi mener.

I lys av dette er et domenenavn:

 • en mer menneskevennlig versjon av en IP
 • en unik identifikator som du kan velge å representere nettstedet ditt på en fengende måte.

Hvis du vil lære mer om IP-er og hvordan adressering av ting på nettet fungerer, kan du klikke her.

2. Domenenavn består av to hovedkomponenter.

Ta en titt på domenet til dette nettstedet – winningwp.com

 • The winningwp-delen er det som kalles det andre nivå-domenet (SLD). Når du registrerer domenet ditt, kan du gjøre denne delen hva du måtte ønske – hvilken som helst sekvens av alfanumeriske tegn (a-z, A-Z, 0-9), bindestrek eller ord – men ingen mellomrom.
 • Kom-delen er det som kalles toppnivådomenet (TLD). Du kan ikke velge dette fritt som du kan med SLD – det er et begrenset sett med tilgjengelige TLD-er. De mest populære er com, net, org, co, og også en rekke regionale, for eksempel co.uk (for Storbritannia), ca (for Canada), og så videre.

For å lære mer om hva et domenenavn er, klikk her – vi har en egen guide bare om det.

‘Hvordan får jeg et domenenavn?’

Et domenenavn kan kjøpes ved å gå til det som heter en domenenavnsregistrator.

I de fleste tilfeller vil et domenenavn koste deg rundt $ 10 i året. Etter hvert år (eller etter hvert annet år, avhengig av det første kjøpet), må domenet fornyes.

De mest populære domenenavnregistratorene, og de vi anbefaler er:

 • Gå pappa
 • Namecheap

“Er det viktig for hvilket domeneregistrator jeg velger?”

Nei. Det er ingen situasjoner der noen domener bare er tilgjengelige med en registrar, men ikke med den andre.

Hver domeneregistrator kan i utgangspunktet selge deg de samme globale domenene.

Én advarsel: Vær oppmerksom på ordet global i avsnittet ovenfor. I noen situasjoner, hvis du vil kjøpe et lokalt domene – for eksempel et pl-domene for Polen – kan det hende du må gå til en lokal domenenavnregistrator som opererer i det landet du interesserer deg for.

I de fleste tilfeller vil GoDaddy eller NameCheap igjen fungere helt fint.

‘Hva er en webserver? Og hvordan fungerer egentlig webhotell? ‘

Strengt tatt er en webserver veldig mye som en vanlig datamaskin – den du har hjemme (om enn, den er mye mer spesialbygget).

 • For det første er den på og koblet til internett 24/7/365.
 • For det andre er det skreddersydd for å lagre og betjene nettsteder. Du kan ikke spille Call of Duty eller se en film på den – den er bare for nettsteder. Under panseret er nettstedet ditt i utgangspunktet en haug med filer og data, så det trenger et sted hvor det kan oppbevares trygt.

Når det er sagt, er det forskjellige typer webhotellplattformer basert på dine krav og typen nettsted du vil være vert for:

 • Delte hostingplattformer – der du deler en servermaskin med andre kunder hos vertsfirmaet.
 • Dedikerte hostingplattformer – hvor du får en hel maskin til deg selv.
 • Spesialisert WordPress-hosting (det være seg delt eller dedikert, eller noe i mellom) – hvor du får plassere nettstedet ditt på en maskin som er optimalisert for å kun kjøre WordPress-nettsteder. Dette er faktisk den typen hosting som vi generelt anbefaler.

Vil du lære mer? Vi har et fantastisk innlegg som går litt dypere inn i webhotell og de forskjellige typene – sjekk det ut her.

‘Hvordan får jeg webhotell?’

Den mest praktiske måten å få tak i på webhotell er å kjøpe et hostingabonnement fra et anerkjent hostingfirma.

I løpet av denne dagen trenger du ikke nødvendigvis å kjøpe en fysisk server fra noen for å kunne være vertskap for nettstedet ditt. Det er mye mer brukervennlig å leie ut noen vertsplass – og mye billigere.

Noen av de viktigste vertene vi anbefaler for WordPress-nettsteder er:

 • WP-motor
 • Media Temple
 • Siteground

‘Jeg har sett selskaper som tilbyr både et domenenavn og hosting i en pakke, skal jeg få dette?’

Det er en rekke selskaper der ute som vil tilby deg den komplette WordPress-pakken under ett tak, så å si. Det du får er:

 • et domenenavn
 • en vertsplan
 • (valgfritt) WordPress forhåndsinstallert på serveren og alt koblet opp og klar til å gå.

Som du sikkert kan si, det er mye mer praktisk å få ditt domenenavn og være vertskap fra et selskap som det enn å skaffe de enkelte ‘nettstedskomponenter’ hver for seg.

I de fleste tilfeller vil et firma som tilbyr pakken håndtere alt som er relatert til å sette den opp og lar deg få ditt (blanke) WordPress-nettsted online så snart som mulig, uten i utgangspunktet noe teknisk / serverrelatert arbeid som trengs fra din side..

Noen få av lederne som tilbyr pakker som dette inkluderer:

 • Siteground
 • Media Temple
 • Gå pappa
Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me