Историята (и значението) на Alexa Rank

Сделки с WordPress


Alexa е маркетингова компания, собственост на Amazon, която предлага SEO, анализи и маркетингови инструменти и услуги.

Техният първокласен маркетингов план ще ви помогне да направите проучване на ключови думи, да проверите конкурентните ключови думи, да оптимизирате уеб страниците си за SEO, да проверите връзки, да подобрите SEO ефективността и други.

Компанията е най-известна с техния показател Alexa Rank, който класира популярността на уебсайтовете през предходните три месеца. Този показател някога е бил най-популярният начин за преценка колко важен е уебсайтът спрямо конкурентите му.

Днес показателите като авторитет на домейна и авторитет на страници получават по-голяма тежест. Alexa Rank обаче не трябва да бъде уволнен, тъй като продължава да бъде полезен инструмент за анализ на конкурентите.

В тази статия ще ви покажа как Alexa се е развила през годините и ще ви обясня как се определя популярният им показател Alexa Rank.

Какво е Алекса?

Алекса е основана през април 1996 г. от Брустър Кале и Брус Джилиат.

Първоначално уебсайтът им предлага лента с инструменти, която дава на потребителите предложения за това кои уебсайтове да посетят следващо, заедно с аналитична информация за всеки уебсайт. Например, той би посъветвал колко страници има уебсайт и колко други уебсайтове са свързани с него.

По-късно Alexa започна да архивира всички интернет сайтове и страници. Това ще стане основата на популярния инструмент на Wayback Machine за интернет архива. Интересното е, че Брустър Кале основава интернет архива през същата година, в който лансира Алекса с Брус Джилиат.

Алекса през 2004г

През 1999 г. Amazon придобива Alexa за отчетените 250 милиона долара в акции на Amazon.

Компанията продължи да участва в търсещия бизнес, като си партнираше с Google през 2002 г. и DMOZ през 2003 г. и чак през 2009 г. Alexa спря да подкрепя Alexa Web Search и отдели цялото си внимание на анализа.

Без съмнение нещата, с които Алекса е била известна през последните 20 години, е анализа на уебсайтове. През 2000-те и началото на 2010 г. собствениците на уебсайтове често споменават Alexa Rank заедно с PageRank, за да демонстрират важността на своя уебсайт и да покажат къде е класиран в световен мащаб..

Алекса през 2010г

В продължение на много години Alexa активно рекламира три инструмента на своя уебсайт: Топ сайтове, Анализ на уебсайтове и своята Alexa Toolbar.

 • Топ сайтове: Показва списък на най-добрите уебсайтове в интернет, които са класирани според техния Alexa Rank.
 • Анализ на уебсайт: Инструмент за анализ на уебсайтове, който показва Alexa Rank на уебсайта, очакваните нива на трафик, ключови думи и други.
 • Alexa Toolbar: Популярното му разширение за браузър.

Горепосочените инструменти продължават да са налични на Alexa. Въпреки това, компанията промени фокуса си през май 2014 г. и започна да набляга на своите премиум аналитични планове, а не на безплатните си инструменти за уебсайт.

Все още можете да видите топ 50 уебсайтове онлайн и да инсталирате безплатно Toolbar на вашия браузър безплатно. По същия начин, инструментът за анализ на уебсайтове Alexa продължава да показва Alexa Rank на уебсайт заедно с ключови думи, прогнозни нива на трафик и други полезни показатели.

Въпреки че инструментът за анализ на уебсайтове е свободен за използване, сега получавате само преглед на аналитичните данни на уебсайта. За достъп до всички показатели е необходимо да се регистрирате в месечен премиен план.

Намерете, достигнете и конвертирайте своята аудитория

Както можете да видите, Алекса е имала много различни неща през живота си.

През 90-те години Алекса беше известна с това, че даваше на потребителите на интернет предложения кои уебсайтове да посетят. През 2000-те и началото на 2010-те беше известен със списъка си с най-добрите уеб сайтове и популярната си метрика Alexa Rank.

Днес компанията се е позиционирала като компания за анализ на трафика на уебсайтове, която се конкурира с големи SEO софтуерни услуги, като Moz, SEMrush и SimilarWeb.

Как Alexa измерва класацията на уебсайтовете?

На страницата си „Какво е Alexa Rank?“, Alexa обяснява, че класира уебсайтове по популярност, като рангът е един от най-високите (позиция, която в момента заема Google).

Той разглежда прогнозния трафик и ангажираността на посетителите през последните три месеца, за да определи ранга на уебсайт.

Разширява се с това обяснение в статията „Как се определят класирането на трафика на Alexa?“:

 • Класовете за трафик на Alexa се актуализират ежедневно и се основават на данните за трафика, предоставени от потребителите в глобалния панел за данни на Alexa за подвижен тримесечен период.
 • Класирането на сайта се основава на комбинирана мярка от уникални посетители и показвания на страници.
 • Уникалните посетители се определят от броя на уникалните потребители на Alexa, които посещават даден сайт в даден ден, а показванията на страници са общият брой заявки за потребителски URL адреси на Alexa за даден сайт.
 • Множество заявки за един и същ URL адрес в същия ден и от един и същ потребител се броят като един преглед на страница.

В миналото показателят Alexa Rank беше критикуван за ненадежден, тъй като данните бяха базирани на пробите от трафика, предоставени от интернет потребителите, които инсталираха лентата с инструменти Alexa в своя браузър. В това може би е имало някаква истина в началото, тъй като размерът на извадката е бил толкова малък, но днес Алекса извлича данни от много различни места.

Неговият глобален панел за данни включва данни от повече от 25 000 различни разширения на браузъра, заедно с данни от трети страни и уебсайтове, които са платили за сертифициран Alexa Rank. Това им позволява да видят навиците за сърфиране на милиони интернет потребители.

Alexa също обхожда мрежата, за да „идентифицира и класифицира уеб съдържание и да открие връзки“. Ако желаете, можете да спрете Alexa да обхожда уебсайта ви, като добавите малко парче код към файла robots.txt на вашия сайт..

Важно е да се отбележи, че Alexa класира само домейни и не предоставя оценка за класиране на поддомейни или подстраници. Има някои изключения от това правило. Например, Alexa може да идентифицира уебсайтове на хостинг платформи като WordPress.com и Typepad като уникални единици.

Едно нещо, което Алекса не прави добре, е точно класиране на уебсайтове с нисък трафик. Това може да доведе до ситуации, в които класирането на уебсайтове на Alexa е безсмислено, което е една от причините Alexa Rank да не се притеснява от собствениците на уебсайтове.

Колкото повече трафик получава един уебсайт, толкова по-надежден ще бъде Alexa Rank.

В статията „Как се определят класирането на трафика на Alexa?“, Алекса отбелязва, че:

 • Уебсайтове с нисък трафик няма да бъдат точно класирани.
 • Той не получава достатъчно данни, за да направи класирането над 100 000 статистически значими.
 • Уебсайтове, които са класирани над 100 000, могат да бъдат обект на големи промени в класацията поради недостига на данни.

От първа ръка знам за ограниченията за класиране на Alexa, тъй като личният ми блог има оценка над 100 000 и много уебсайтове в същата ниша също. Това затруднява практическото ми сравняване на уебсайтове.

Анализ на уебсайтове на Alexa

Един от най-простите начини за проверка на Alexa Rank на уебсайт е инсталирането на Alexa Toolbar във вашия браузър.

Когато щракнете върху иконата на Alexa в браузъра си, ще видите глобалния Alexa Rank, САЩ Alexa Rank и броя на уебсайтовете, които се свързват към него. Има връзка към анализа на търсенето на уебсайта и към съответната страница в Интернет архива.

В края на края се показва кратък списък с подобни сайтове. Тази информация идва от инструмента Alexa Similar Site.

Alexa Toolbar

Ако искате бързо да проверите Alexa Rank на даден уебсайт, препоръчвам да инсталирате Alexa Toolbar, която ще ви помогне да видите класацията на всеки уебсайт, който посещавате.

Цялата информация от лентата с инструменти се изтегля от инструмента за анализ на уебсайтове Alexa и можете да разгледате показателите за трафика и SEO на всеки уебсайт, като въведете URL адреса на тази страница.

Анализ на уебсайтове на Alexa

Когато собствениците на уебсайтове чуят Alexa, те мислят за показателя Alexa Rank. След време Алекса може да е известна повече с докладите си за уебсайтове.

Пълният отчет предоставя много полезна информация за уебсайтове и можете да използвате това, за да анализирате собствения си уебсайт или да получите по-добро разбиране за това как конкурентите генерират трафик.

Анализът на уебсайтове е разделен на четири основни категории: Възможности за ключови думи, Анализ на конкуренцията, Анализ на аудиторията и Статистика на трафика.

В горната част на страницата е обзорна област, която показва съществена информация от всяка категория. Това ви помага да видите с един поглед потенциалните ключови думи на уебсайта, нивата на трафик, най-добрите ключови думи, подобни сайтове и Alexa Rank.

Преглед на уебсайтове

Категорията Възможности за ключови думи ви позволява да видите кои ключови думи водят трафик към уебсайт и къде съществуващите ключови думи могат да бъдат оптимизирани.

Показаните показатели са пропуски по ключови думи, ключови думи, лесни за класиране, ключови думи на купувача и възможности за оптимизация.

Пропуските по ключови думи се отнасят до ключови думи, които привличат трафик към конкурентни уебсайтове, но не и въпросният уебсайт, докато лесните за класиране ключови думи ще подчертаят ключовите думи, за които уебсайтът не класира, но би могъл, ако иска да.

Популярните рекламни ключови думи са показани в следващото поле. Карето за възможности за оптимизация показва ключови думи, от които уебсайтът може да генерира повече трафик, ако беше оптимизиран за тях.

Възможности за ключови думи

Анализът на конкуренцията ще ви покаже как един уебсайт сравнява с основните си конкуренти.

Той показва най-важните източници на трафик за уебсайт, неговите най-насочващи уебсайтове и най-ефективните ключови думи за уебсайта и неговите конкуренти.

Анализ на конкуренцията

Категорията Анализ на аудиторията ще ви даде по-добро разбиране на аудиторията на уебсайта.

Припокриването на аудиторията е интересен показател. Той показва списък с подобни уебсайтове и ги класира според резултата им за припокриване на сайта. Alexa изчислява резултата от припокриване на два уебсайта, като разглежда трафика и ключовите им думи и вижда колко общо имат. Alexa Справка за всеки уебсайт също е показана за справка.

Интересите на аудиторията на сайта показват от какви категории се интересуват клиентите и показва какъв процент от посетителите посещават уебсайтове в тази категория.

Анализ на аудиторията

В категорията Статистика за трафика можете да видите Alexa Rank на уебсайт в световен мащаб и за отделни държави.

Можете също да видите прогноза за трафика на уебсайтове, от кои страни са посетителите, колко време остават посетителите на уебсайта, откъде идва трафикът и още.

Статистика на трафика

Безплатната версия на инструмента за анализ на уебсайтове Alexa дава полезна снимка на уебсайт и ви помага да видите къде се нарежда в световен и локален план спрямо конкурентните уебсайтове.

За да отключите всички показатели, трябва да преминете към план за анализ на трафика на уебсайт на Alexa за $ 79 на месец. Този план също така удостоверява трафика на вашия уебсайт с Alexa, за да се гарантира, че измерванията са по-точни. Ако желаете, можете да закупите сертифициране отделно от $ 19,99 на месец.

По-скъпият план за маркетинг на Alexa Alexa предлага цена от $ 149 на месец и включва всички Alexa SEO и маркетингови инструменти.

Топ 500 уебсайта от Алекса

Съветвам ви сами да изпробвате инструмента за анализ на уебсайтове Alexa, за да получите пълно разбиране за това, което може да ви покаже.

Можете също да използвате списъка на Alexa Top Sites, за да видите показателите на популярните уебсайтове.

Бъдещето на Алекса

Преди десет години повечето собственици на уебсайтове проверяват редовно Alexa Rank, тъй като той често се използва от рекламните компании за оценка на трафика на уебсайтове и преценяване на важността на уебсайта.

Днес рекламодателите са по-склонни да преглеждат органа на домейна на уебсайта и органа на ключовите страници на своя уебсайт. Рекламодателите все по-често разглеждат и присъствието на уебсайтове в социалните медии и много искат потвърждение на нивата на трафик чрез Google Analytics.

Важно е да запомните обаче, че Alexa Rank не е нищо повече от бърз и лесен начин за класиране на уебсайт. За уебсайтове с по-голям трафик, чийто Alexa има по-малко от 100 000, вярвам, че показателят Alexa Rank може да бъде полезен начин за анализ на позицията на уебсайт, наред с показатели, като например авторитет на домейна.

Ако наистина искате да получите пълната картина на уебсайт, трябва да разгледате ключови думи, класиране на търсачките, източници на трафик и други. Можете да проверите тези показатели в инструмента за анализ на уебсайтове Alexa, но трябва да разгледате и алтернативни SEO услуги на пазара като Moz.

Дългосрочната и подробна анализа е мястото, където Алекса принадлежи.

Собствениците на уебсайтове като мен може да изпитват малко носталгия към Alexa Rank, тъй като го проверявахме толкова често в миналото, но не се съмнявам, че е взето правилното решение да използваме името на марката, за да се съсредоточим върху по-високия край на пазара.

Нейните аналитични инструменти се противопоставят на конкуренцията и ще бъде интересно да се види как тя разширява услугата през следващите години.

Заключителни мисли

През годините Alexa разширява дейността си и се превръща в една от най-големите компании за анализи на уебсайтове в света.

Вярвам, че Alexa Rank на даден уебсайт може да бъде полезен показател, въпреки че другите показатели на уебсайта са по-често срещани сега. Иронията е, че системата за класиране на Alexa сега е по-точна, отколкото досега, благодарение на това, че използва повече източници на данни, отколкото преди. Ако повече собственици на уебсайтове осъзнаха това, може би ще дадат още един шанс на Alexa Rank.

Разбира се, всички трябва да гледаме какви услуги предлага днес Alexa. Ако се използват правилно, услугите му могат да помогнат на собствениците на уебсайтове и онлайн бизнеса да изпреварят конкуренцията.

Мисли за Alexa Rank?

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map