Historien (og betydningen) av Alexa Rank

WordPress-tilbud


Alexa er et Amazon-eid markedsføringsselskap som tilbyr SEO, analyse og markedsføringsverktøy og tjenester.

Deres premium marketing stack-plan vil hjelpe deg med å gjøre søkeordundersøkelser, sjekke konkurrerende nøkkelord, optimalisere websidene dine for SEO, sjekke tilbakekoblinger, forbedre SEO-ytelsen og mer.

Selskapet er mest kjent for sin Alexa Rank-beregning, som rangerer populariteten til nettsteder de siste tre månedene. Denne beregningen var en gang den mest populære måten å måle hvor viktig et nettsted var mot konkurrentene.

I dag tillegges beregninger som domenemyndighet og sideautoritet større vekt. Imidlertid bør Alexa Rank ikke avskjediges, for det fortsetter å være et nyttig verktøy for å analysere konkurrenter.

I denne artikkelen skal jeg vise deg hvordan Alexa har utviklet seg gjennom årene, og forklare hvordan deres populære Alexa Rank-metrikk bestemmes.

Hva er Alexa?

Alexa ble grunnlagt i april 1996 av Brewster Kahle og Bruce Gilliat.

Opprinnelig tilbød nettstedet deres en verktøylinje som ga brukerne forslag til hvilke nettsteder de skal besøke neste gang, sammen med analytisk informasjon om hvert nettsted. For eksempel vil det gi råd hvor mange sider et nettsted hadde og hvor mange andre nettsteder som er lenket til det.

Alexa begynte senere å arkivere alle internettsider og sider. Dette vil fortsette å bli grunnlaget for Internet Archives populære Wayback Machine-verktøy. Interessant nok grunnla Brewster Kahle Internet Archive samme år som han lanserte Alexa sammen med Bruce Gilliat.

Alexa i 2004

I 1999 kjøpte Amazon Alexa for rapporterte 250 millioner dollar i Amazon-aksjen.

Selskapet fortsatte å være involvert i søkebransjen, og samarbeidet med Google i 2002 og DMOZ i 2003, og det var først i 2009 at Alexa sluttet å støtte Alexa Web Search og ga all sin oppmerksomhet til analyse.

Uten tvil er det ting Alexa har vært kjent for de siste 20 årene, analyse av nettsteder. I løpet av 2000- og begynnelsen av 2010-årene henviste nettstedseiere ofte Alexa Rank ved siden av PageRank for å demonstrere viktigheten av nettstedet og vise hvor det rangeres globalt.

Alexa i 2010

I mange år promoterte Alexa sterkt tre nettstedsverktøy på sin hjemmeside: Toppsider, Nettstedsanalyse og Alexa Toolbar.

 • Toppsider: Viser en liste over de beste nettstedene på internett som er rangert i henhold til Alexa Alexa.
 • Nettstedsanalyse: Et nettstedanalyseverktøy som viser et nettsteds Alexa Rank, forventet trafikknivå, nøkkelord og mer.
 • Alexa Toolbar: Den populære nettleserutvidelsen.

Ovennevnte verktøy fortsetter å være tilgjengelig på Alexa. Imidlertid endret selskapet fokus i mai 2014 og begynte å vektlegge sine premium analytiske planer, snarere enn sine gratis nettstedverktøy.

Du kan fremdeles se de 50 beste nettstedene på nettet og installere Alexa Toolbar i nettleseren din gratis. På samme måte fortsetter verktøyet Alexa Website Analyse Alexa Alexa for et nettsted sammen med nøkkelord, estimert trafikknivå og andre nyttige beregninger.

Selv om analyseverktøyet for nettsteder er gratis å bruke, får du nå bare en forhåndsvisning av analytiske data fra et nettsted. For å få tilgang til alle beregninger, må du registrere deg for en månedlig premieplan.

Finn, nå og konverter målgruppen din

Som du kan se, har Alexa vært mange forskjellige ting i løpet av sin levetid.

På 1990-tallet var Alexa kjent for å gi internettbrukere forslag til hvilke nettsteder de skulle besøke. På 2000- og begynnelsen av 2010-tallet var det kjent for sin liste over toppnettsteder og den populære Alexa Rank-metrikken.

I dag har selskapet posisjonert seg som et nettstedstrafikkanalyseselskap som konkurrerer med store SEO-programvaretjenester, som Moz, SEMrush og SimilarWeb.

Hvordan måler Alexa rangering av nettsteder?

På sin ‘Hva er Alexa Rank?’ -Side forklarer Alexa at den rangerer nettsteder i rekkefølgen av popularitet, med en rangering av en som den høyeste (en stilling som Google nå innehar).

Den ser på et nettsteds estimerte trafikk og besøkende engasjement de siste tre månedene for å bestemme rangering av et nettsted.

Den utvides med denne forklaringen i artikkelen ‘Hvordan blir Alexas trafikkrangering bestemt?‘:

 • Alexas trafikkrekke oppdateres daglig og er basert på trafikkdata levert av brukere i Alexa sitt globale datapanel over en rullerende tre måneders periode.
 • Rangeringen av et nettsted er basert på et kombinert mål av unike besøkende og sidevisninger.
 • Unike besøkende bestemmes av antall unike Alexa-brukere som besøker et nettsted på en gitt dag, og sidevisninger er det totale antallet Alexa-bruker-URL-forespørsler for et nettsted.
 • Flere forespørsler for samme URL, samme dag og av samme bruker, telles som en enkelt sidevisning.

Alexa Rank-metrikken har tidligere blitt kritisert for ikke å være pålitelig, siden tallene var basert på trafikkprøvene levert av internettbrukere som installerte Alexa Toolbar i nettleseren. Det kan ha vært en viss sannhet i begynnelsen, ettersom utvalgsstørrelsen var så liten, men i dag kaller Alexa data fra en rekke forskjellige steder.

Det globale datapanelet inneholder data fra mer enn 25 000 forskjellige nettleserutvidelser, sammen med data fra tredjeparts nettverk og nettsteder som har betalt for en sertifisert Alexa Rank. Dette lar dem se surfevanene til millioner av internettbrukere.

Alexa gjennomsøker også nettet for å ‘identifisere og klassifisere nettinnhold og for å oppdage tilbakekoblinger’. Hvis du ønsker det, kan du stoppe Alexa fra å gjennomsøke nettstedet ditt ved å legge til et lite stykke kode til nettstedets robots.txt-fil.

Det er viktig å merke seg at Alexa bare rangerer domener, og ikke gir en rangering for underdomener eller undersider. Det er noen unntak fra denne regelen. For eksempel kan Alexa identifisere nettsteder på vertsplattformer som WordPress.com og Typepad som unike enheter.

Én ting Alexa ikke gjør godt er å rangere nettsteder med lite trafikk nøyaktig. Dette kan føre til situasjoner der Alexa sine rangeringer på nettstedet er meningsløse, og det er en av grunnene til at Alexa Rank har falt utenfor favoritt hos eiere av nettstedet.

Jo mer trafikk et nettsted mottar, jo mer pålitelig vil Alexa Alexa være.

I artikkelen ‘Hvordan blir Alexas trafikkrangering bestemt?’, Merker Alexa at:

 • Nettsteder med lite trafikk blir ikke rangert nøyaktig.
 • Den mottar ikke nok data til å gjøre rangeringer utover 100 000 statistisk meningsfylte.
 • Nettsteder som er rangert over 100 000 kan være utsatt for store rangeringssvingninger på grunn av mangel på data.

Jeg vet førstehånds om Alexa rangeringsbegrensninger, siden min personlige blogg har en score over 100 000 og mange nettsteder i samme nisje også. Dette gjør det vanskelig for meg å utføre praktiske sammenligninger på nettstedet.

Alexa nettsted analyse

En av de enkleste måtene å sjekke Alexa Rank for et nettsted er å installere Alexa Toolbar i nettleseren din.

Når du klikker på Alexa-ikonet i nettleseren, ser du nettstedets globale Alexa Rank, USA Alexa Rank, og antall nettsteder som lenker til det. Det er en kobling til nettstedets søkeanalyse og til den tilhørende Internet Archive-siden.

En kort liste over lignende nettsteder vises nær bunnen. Denne informasjonen kommer fra Alexa Similar Site-verktøyet.

Alexa verktøylinjen

Hvis du raskt vil sjekke Alexa Rank for et nettsted, anbefaler jeg at du installerer Alexa Toolbar, som vil hjelpe deg å se rangeringen til ethvert nettsted du besøker.

All informasjonen fra verktøylinjen er hentet fra Alexa Website Analyse-verktøyet, og du kan se på trafikk- og SEO-beregningene på et hvilket som helst nettsted ved å skrive inn URL-adressen på denne siden.

Alexa nettsted analyse

Når eiere av nettstedet hører Alexa, tenker de på Alexa Rank-metrikken. Med tiden kan Alexa kanskje være mer kjent for sine nettstedrapporter.

Den fullstendige rapporten gir mye nyttig informasjon om nettsteder, og du kan bruke denne til å analysere ditt eget nettsted eller få en bedre forståelse av hvordan konkurrenter genererer trafikk.

Nettstedsanalyse er delt inn i fire hovedkategorier: Søkeordmuligheter, konkurranseanalyse, målgruppeanalyse og trafikkstatistikk.

Øverst på siden er et oversiktsområde som viser viktig informasjon fra hver kategori. Dette hjelper deg med å se, på et øyeblikk, potensielle søkeord, et trafikknivå på nettstedet, best resultater, lignende nettsteder og Alexa Rank.

Oversikt over nettstedet

I kategorien Søkeordmuligheter kan du se hvilke nøkkelord som driver trafikk til et nettsted og hvor eksisterende søkeord kan optimaliseres.

Beregningene som vises er nøkkelordhull, enkle å rangere nøkkelord, kjøpernøkkelord og optimaliseringsmuligheter.

Søkeordgap refererer til nøkkelord som driver trafikk til konkurrerende nettsteder, men ikke nettstedet det gjelder, mens søkeord som er enkle å rangere vil fremheve søkeord nettstedet ikke rangerer for, men kan hvis det ville.

Populære søkeord for annonsering vises i neste boks. Optimaliseringsmulighetene-boksen viser nøkkelord som nettstedet kan generere mer trafikk fra hvis det var optimalisert for dem.

Søkeordmuligheter

Konkurransedyktig analyse vil vise deg hvordan et nettsted sammenlignes med hovedkonkurrentene.

Den viser de beste trafikkildene for et nettsted, dets mest henvisende nettsteder og de beste resultatene for nettstedet og konkurrentene.

Konkurransedyktig analyse

Kategorien for målgruppeanalyse vil gi deg en bedre forståelse av publikum på et nettsted.

Overvåkning av publikum er en interessant beregning. Den viser en liste over lignende nettsteder og rangerer dem i henhold til poengsummen deres for overlapping. Alexa beregner overlappingspoengene til to nettsteder ved å se på trafikken og nøkkelordene deres, og se hvor mye de har til felles. Alexa-rangering for hvert nettsted vises også som referanse.

Nettstedets målgruppeinteresser viser hvilke kategorier kunder er interessert i, og viser hvilken prosentandel av besøkende som går til nettsteder i den kategorien.

Publikumsanalyse

I kategorien Trafikkstatistikk kan du se Alexa Rank for et nettsted globalt og for enkeltland.

Du kan også se et estimat av nettstedstrafikk, hvilke land besøkende kommer fra, hvor mye tid besøkende blir på nettstedet, hvor trafikken kommer fra og mer.

Trafikkstatistikk

Den gratis versjonen av Alexa Website Analysis-verktøyet gir et nyttig øyeblikksbilde av et nettsted, og hjelper deg å se hvor det rangeres globalt og lokalt mot konkurrerende nettsteder..

For å låse opp alle beregninger, må du oppgradere til Alexa sin trafikkanalyseplan for nettsteder for $ 79 per måned. Denne planen bekrefter også din egen nettstedstrafikk med Alexa for å sikre at målingene er mer nøyaktige. Hvis du ønsker det, kan du kjøpe sertifisering separat fra $ 19.99 per måned.

Den dyrere Alexa Marketing Stack-planen går fra 149 dollar i måneden, og inkluderer alle Alexa SEO og markedsføringsverktøy.

Topp 500 nettsteder av Alexa

Jeg oppfordrer deg til å prøve ut Alexa Website Analysis-verktøyet selv for å få full forståelse av hva det kan vise deg.

Du kan også bruke Alexa Top Sites-listen for å se beregningene til populære nettsteder.

Framtiden til Alexa

For ti år siden sjekket de fleste nettstedseiere sin Alexa Rank regelmessig, da den ofte ble brukt av annonseringsselskaper for å estimere trafikk på nettstedet og måle viktigheten av et nettsted.

I dag er det mer sannsynlig at annonsører ser på et nettsteds domeneautoritet og sideautoriteten til nøkkelsider på nettstedet. Annonsører ser stadig oftere på sosiale mediernes tilstedeværelse av nettsteder, og mange ber om bekreftelse av trafikknivå gjennom Google Analytics.

Det er imidlertid viktig å huske at Alexa Rank ikke er noe annet enn en rask og enkel måte å rangere et nettsted på. For nettsteder med høyere trafikk som har Alexa-score under 100 000, tror jeg Alexa Rank-metrikken kan være en nyttig måte å analysere plasseringen av et nettsted ved siden av beregninger som domeneautoritet.

Hvis du virkelig ønsker å få et fullstendig bilde av et nettsted, må du se på nøkkelord, rangeringer av søkemotorer, trafikkilder og mer. Du kan sjekke disse beregningene i Alexa Website Analyse-verktøyet, men du bør også se på alternative SEO-tjenester på markedet, for eksempel Moz.

Langsiktig, detaljert analyse er der Alexa hører hjemme.

Nettstedseiere som meg selv kan føle seg litt nostalgisk om Alexa Rank da vi sjekket det så ofte tidligere, men jeg er ikke i tvil om at det er tatt den rette beslutningen om å utnytte merkenavnet for å fokusere på den øverste enden av markedet.

Analyseverktøyene står godt opp mot konkurransen, og det vil være interessant å se hvordan den utvider tjenesten de kommende årene.

Siste tanker

Gjennom årene har Alexa utvidet sin virksomhet og vokst til å bli et av de største nettstedanalyseselskapene i verden.

Jeg tror Alexa Rankingen til et nettsted kan være en nyttig beregning, til tross for at andre nettstedsberegninger er vanligere nå. Ironien er at Alexa rangeringssystem nå er mer nøyaktig enn det noen gang har vært, på grunn av at det bruker flere datakilder enn det gjorde tidligere. Hvis flere nettstedseiere skjønte dette, kan de kanskje gi Alexa Rank en ny sjanse.

Vi burde selvfølgelig se på hvilke tjenester Alexa tilbyr i dag. Hvis de brukes på riktig måte, kan tjenestene hjelpe nettstedseiere og online virksomheter med å komme foran konkurransen.

Tanker om Alexa Rank?

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map