De geschiedenis (en betekenis) van Alexa Rank

WordPress aanbiedingen


Alexa is een marketingbedrijf dat eigendom is van Amazon en dat SEO-, analyse- en marketingtools en -diensten aanbiedt.

Hun premium marketingstapelplan helpt u om trefwoordonderzoek te doen, zoekwoorden van concurrenten te controleren, uw webpagina’s te optimaliseren voor SEO, backlinks te controleren, SEO-prestaties te verbeteren en meer.

Het bedrijf staat vooral bekend om hun Alexa Rank-statistiek, die de populariteit van websites in de afgelopen drie maanden rangschikt. Deze statistiek was ooit de meest populaire manier om te meten hoe belangrijk een website was ten opzichte van zijn concurrenten.

Tegenwoordig krijgen statistieken zoals domeinautoriteit en paginaautoriteit meer gewicht. Alexa Rank mag echter niet worden afgewezen, omdat het een nuttig hulpmiddel blijft voor het analyseren van concurrenten.

In dit artikel laat ik je zien hoe Alexa in de loop der jaren is geëvolueerd en leg ik uit hoe hun populaire Alexa Rank-statistiek wordt bepaald.

Wat is Alexa?

Alexa is in april 1996 opgericht door Brewster Kahle en Bruce Gilliat.

Aanvankelijk bood hun website een werkbalk die gebruikers suggesties gaf over welke websites ze vervolgens zouden bezoeken, samen met analytische informatie over elke website. Het zou bijvoorbeeld aangeven hoeveel pagina’s een website had en hoeveel andere websites eraan gelinkt waren.

Alexa begon later met het archiveren van alle internetwebsites en -pagina’s. Dit zou de basis worden voor de populaire Wayback Machine-tool van het internetarchief. Interessant is dat Brewster Kahle het internetarchief oprichtte in hetzelfde jaar dat hij Alexa lanceerde met Bruce Gilliat.

Alexa in 2004

In 1999 verwierf Amazon Alexa voor een gerapporteerde $ 250 miljoen aan Amazon-aandelen.

Het bedrijf bleef betrokken bij de zoeksector en werkte samen met Google in 2002 en DMOZ in 2003, en het duurde tot 2009 voordat Alexa stopte met het ondersteunen van Alexa Web Search en al zijn aandacht besteedde aan analyse.

Waar Alexa al 20 jaar bekend om staat, is zonder twijfel website-analyse. In de jaren 2000 en begin 2010 verwezen website-eigenaren vaak naar Alexa Rank naast PageRank om het belang van hun website aan te tonen en te laten zien waar deze wereldwijd gerangschikt was.

Alexa in 2010

Al vele jaren promootte Alexa drie website-tools op haar website: Top Sites, Website Analysis en de Alexa Toolbar.

  • Topsites: geeft een lijst weer met de beste websites op internet die zijn gerangschikt op basis van hun Alexa Rank.
  • Website-analyse: een tool voor website-analyse die de Alexa Rank van een website, verwachte verkeersniveaus, zoekwoorden en meer toont.
  • Alexa Toolbar: de populaire browserextensie.

De bovenstaande tools blijven beschikbaar op Alexa. Het bedrijf veranderde echter zijn focus in mei 2014 en begon de nadruk te leggen op zijn premium analytische plannen, in plaats van op de gratis websitetools.

U kunt nog steeds de top 50-websites online bekijken en de Alexa Toolbar gratis in uw browser installeren. Evenzo blijft de Alexa Website Analysis-tool de Alexa Rank van een website weergeven, samen met zoekwoorden, geschatte verkeersniveaus en andere nuttige statistieken.

Hoewel de website-analysetool gratis te gebruiken is, krijgt u nu alleen een voorbeeld van de analytische gegevens van een website. Om toegang te krijgen tot alle statistieken, moet u zich aanmelden voor een maandelijks premium abonnement.

Vind, bereik en converteer uw doelgroep

Zoals je kunt zien, zijn Alexa tijdens zijn leven veel verschillende dingen geweest.

In de jaren negentig stond Alexa bekend om het geven van suggesties aan internetgebruikers op welke websites ze zouden moeten bezoeken. In de jaren 2000 en begin 2010 stond het bekend om zijn lijst met topwebsites en zijn populaire Alexa Rank-statistiek.

Tegenwoordig heeft het bedrijf zichzelf gepositioneerd als een bedrijf voor analyse van websiteverkeer dat concurreert met grote SEO-softwarediensten, zoals Moz, SEMrush en SimilarWeb.

Hoe meet Alexa de rangorde van websites?

Op de ‘Wat is Alexa Rank?’ -Pagina legt Alexa uit dat het websites rangschikt in volgorde van populariteit, met een rang die de hoogste is (een positie die momenteel wordt ingenomen door Google).

Het kijkt naar het geschatte verkeer en de bezoekersbetrokkenheid van een website in de afgelopen drie maanden om de rang van een website te bepalen.

Het gaat in op deze uitleg in het artikel ‘Hoe worden Alexa’s verkeersrangschikkingen bepaald?’:

  • De verkeersranglijsten van Alexa worden dagelijks bijgewerkt en zijn gebaseerd op de verkeersgegevens die door gebruikers worden verstrekt in het wereldwijde gegevenspaneel van Alexa gedurende een doorlopende periode van drie maanden.
  • De positie van een site is gebaseerd op een gecombineerde meting van unieke bezoekers en paginaweergaven.
  • Unieke bezoekers worden bepaald door het aantal unieke Alexa-gebruikers dat een site op een bepaalde dag bezoekt, en paginaweergaven zijn het totale aantal Alexa-gebruikers-URL-verzoeken voor een site.
  • Meerdere verzoeken voor dezelfde URL, op dezelfde dag en door dezelfde gebruiker, worden geteld als één paginaweergave.

De Alexa Rank-statistiek werd in het verleden bekritiseerd omdat deze niet betrouwbaar was, aangezien de cijfers waren gebaseerd op de verkeersvoorbeelden van internetgebruikers die de Alexa Toolbar in hun browser hadden geïnstalleerd. Er was in het begin misschien enige waarheid in, omdat de steekproefomvang zo klein was, maar vandaag haalt Alexa gegevens uit een aantal verschillende plaatsen.

Het wereldwijde gegevenspaneel bevat gegevens van meer dan 25.000 verschillende browserextensies, samen met gegevens van netwerken van derden en websites die hebben betaald voor een gecertificeerde Alexa Rank. Hierdoor kunnen ze het surfgedrag van miljoenen internetgebruikers bekijken.

Alexa crawlt ook het web om ‘webcontent te identificeren en classificeren en om backlinks te ontdekken’. Als je wilt, kun je voorkomen dat Alexa je website crawlt door een klein stukje code toe te voegen aan het robots.txt-bestand van je site.

Het is belangrijk op te merken dat Alexa alleen domeinen rangschikt en geen rangscore geeft voor subdomeinen of subpagina’s. Er zijn enkele uitzonderingen op deze regel. Alexa kan bijvoorbeeld websites op hostingplatforms zoals WordPress.com en Typepad identificeren als unieke entiteiten.

Een ding dat Alexa niet goed doet, is het nauwkeurig rangschikken van websites met weinig verkeer. Dit kan leiden tot situaties waarin Alexa’s website-ranglijst zinloos is, wat een reden is waarom Alexa Rank uit de gratie is geraakt bij website-eigenaren.

Hoe meer verkeer een website ontvangt, hoe betrouwbaarder de Alexa Rank zal zijn.

In het artikel ‘Hoe worden Alexa’s verkeersrangschikkingen bepaald?’ Merkt Alexa op dat:

  • Websites met weinig verkeer worden niet nauwkeurig gerangschikt.
  • Het ontvangt niet genoeg gegevens om een ​​ranglijst boven de 100.000 statistisch betekenisvol te maken.
  • Websites die boven de 100.000 zijn gerangschikt, kunnen vanwege de schaarste aan gegevens onderhevig zijn aan grote schommelingen in de ranking.

Ik weet uit de eerste hand over de rankingbeperkingen van Alexa, aangezien mijn persoonlijke blog een score van meer dan 100.000 heeft en veel websites in dezelfde niche dat ook doen. Dit maakt het voor mij moeilijk om praktische websitevergelijkingen uit te voeren.

Alexa Website-analyse

Een van de eenvoudigste manieren om de Alexa Rank van een website te controleren, is door de Alexa Toolbar in uw browser te installeren.

Wanneer u op het Alexa-pictogram in uw browser klikt, ziet u de wereldwijde Alexa Rank van de website, USA Alexa Rank en het aantal websites dat ernaar linkt. Er is een link naar de zoekanalyse van de website en ook naar de bijbehorende internetarchiefpagina.

Onderaan wordt een korte lijst met vergelijkbare sites weergegeven. Deze informatie is afkomstig van de tool Alexa Similar Site.

De Alexa Toolbar

Als je snel de Alexa Rank van een website wilt controleren, raad ik aan om de Alexa Toolbar te installeren, die je zal helpen de rang te zien van elke website die je bezoekt.

Alle informatie van de werkbalk is afkomstig van de Alexa Website Analysis-tool en u kunt de verkeers- en SEO-statistieken van elke website bekijken door de URL op deze pagina in te voeren.

Alexa Website-analyse

Wanneer website-eigenaren Alexa horen, denken ze aan de Alexa Rank-statistiek. Na verloop van tijd staat Alexa misschien meer bekend om zijn websiteverslagen.

Het volledige rapport biedt veel nuttige informatie over websites en u kunt dit gebruiken om uw eigen website te analyseren of om beter te begrijpen hoe concurrenten verkeer genereren.

Websiteanalyse is onderverdeeld in vier hoofdcategorieën: zoekwoordmogelijkheden, concurrentieanalyse, doelgroepanalyse en verkeersstatistieken.

Bovenaan de pagina staat een overzichtsgebied met essentiële informatie uit elke categorie. Dit helpt u in één oogopslag de potentiële zoekwoorden, verkeersniveaus, best presterende zoekwoorden, vergelijkbare sites en Alexa Rank van een website te zien.

Website overzicht

In de categorie Zoekwoordmogelijkheden kunt u zien welke zoekwoorden verkeer naar een website genereren en waar bestaande zoekwoorden kunnen worden geoptimaliseerd.

De statistieken die worden weergegeven zijn Zoekwoordkloven, Eenvoudig te rangschikken Zoekwoorden, Zoekwoorden voor kopers en Optimalisatiemogelijkheden.

Hiaten in zoekwoorden verwijzen naar zoekwoorden die verkeer naar websites van concurrenten leiden, maar niet naar de website in kwestie, terwijl gemakkelijk te rangschikken zoekwoorden zoekwoorden markeren waarvoor de website niet rangschikt, maar zou kunnen als het zou willen.

Populaire advertentiezoekwoorden worden weergegeven in het volgende vak. In het vak met optimalisatiemogelijkheden staan ​​zoekwoorden waaruit de website meer verkeer zou kunnen genereren als deze voor hen was geoptimaliseerd.

Zoekwoordmogelijkheden

Competitive Analysis laat zien hoe een website zich verhoudt tot zijn belangrijkste concurrenten.

Het toont de belangrijkste verkeersbronnen voor een website, de best verwijzende websites en de best presterende zoekwoorden voor de website en zijn concurrenten.

Competitieve analyse

De categorie Doelgroepanalyse geeft u een beter inzicht in het publiek van een website.

Publieksoverlap is een interessante statistiek. Het toont een lijst met vergelijkbare websites en rangschikt ze op basis van hun site-overlappingsscore. Alexa berekent de overlappingsscore van twee websites door naar hun verkeer en zoekwoorden te kijken en te zien hoeveel ze gemeen hebben. De Alexa Rank van elke website wordt ook ter referentie weergegeven.

De doelgroepinteresses van de site laten zien in welke categorieën klanten geïnteresseerd zijn en in welk percentage bezoekers naar websites in die categorie gaan.

Doelgroepanalyse

In de categorie Verkeersstatistieken ziet u de Alexa Rank van een website wereldwijd en voor individuele landen.

U kunt ook een schatting zien van het websiteverkeer, uit welke landen bezoekers komen, hoeveel tijd bezoekers op de website blijven, waar het verkeer vandaan komt en meer.

Verkeersstatistieken

De gratis versie van de Alexa Website Analysis-tool geeft een handige momentopname van een website en helpt u te zien waar deze wereldwijd en lokaal scoort ten opzichte van concurrerende websites.

Om alle statistieken te ontgrendelen, moet je voor $ 79 per maand upgraden naar Alexa’s Website Traffic Analysis-plan. Dit plan certificeert ook uw eigen websiteverkeer met Alexa om ervoor te zorgen dat de metingen nauwkeuriger zijn. Als u wilt, kunt u de certificering afzonderlijk kopen vanaf $ 19,99 per maand.

Het duurdere Alexa Marketing Stack-abonnement kost $ 149 per maand en omvat alle Alexa SEO- en marketingtools.

Top 500 websites van Alexa

Ik moedig je aan om de Alexa Website Analysis-tool zelf uit te proberen om een ​​volledig begrip te krijgen van wat het je kan laten zien.

U kunt ook de Alexa Top Sites-lijst gebruiken om de statistieken van populaire websites te bekijken.

De toekomst van Alexa

Tien jaar geleden controleerden de meeste website-eigenaren hun Alexa Rank regelmatig, omdat deze vaak door reclamebedrijven werd gebruikt om het websiteverkeer te schatten en het belang van een website in te schatten.

Tegenwoordig kijken adverteerders vaker naar de domeinautoriteit van een website en de paginabevoegdheid van belangrijke pagina’s op hun website. Adverteerders kijken ook steeds meer naar de aanwezigheid van websites op sociale media en velen vragen om bevestiging van verkeersniveaus via Google Analytics.

Het is echter belangrijk om te onthouden dat Alexa Rank niets meer is dan een snelle en gemakkelijke manier om een ​​website te rangschikken. Voor websites met meer bezoekers met Alexa-scores onder de 100.000, geloof ik dat de Alexa Rank-statistiek een nuttige manier kan zijn om de positie van een website te analyseren naast statistieken zoals domeinautoriteit.

Als je echt het volledige beeld van een website wilt krijgen, moet je kijken naar zoekwoorden, rankings in zoekmachines, verkeersbronnen en meer. U kunt deze statistieken controleren in de Alexa Website Analysis-tool, maar u moet ook kijken naar alternatieve SEO-services op de markt zoals Moz.

Op lange termijn, gedetailleerde analyses is waar Alexa thuishoort.

Website-eigenaren zoals ik voelen misschien een beetje nostalgisch over Alexa Rank omdat we het in het verleden zo vaak hebben gecontroleerd, maar ik twijfel er niet aan dat het de juiste beslissing is genomen om de merknaam te gebruiken om zich te concentreren op het hogere segment van de markt.

De analytische tools zijn goed bestand tegen de concurrentie en het zal interessant zijn om te zien hoe de service de komende jaren wordt uitgebreid.

Laatste gedachten

In de loop der jaren heeft Alexa haar activiteiten uitgebreid en is het uitgegroeid tot een van de grootste website-analysebedrijven ter wereld.

Ik geloof dat de Alexa Rank van een website een nuttige statistiek kan zijn, ondanks dat andere websitestatistieken nu vaker voorkomen. De ironie is dat het classificatiesysteem van Alexa nu nauwkeuriger is dan ooit tevoren, omdat het meer gegevensbronnen gebruikt dan in het verleden. Als meer website-eigenaren dit beseften, zouden ze Alexa Rank misschien nog een kans geven.

Natuurlijk moeten we allemaal kijken naar de diensten die Alexa vandaag aanbiedt. Als ze op de juiste manier worden gebruikt, kunnen haar diensten website-eigenaren en online bedrijven helpen de concurrentie voor te blijven.

Gedachten over Alexa Rank?

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me