Shopify, Magento ili WooCommerce? Uvod u tri najbolja rješenja za e-trgovinu na mreži

Ponude za WordPress


Ako razmišljate o pokretanju trgovine e-trgovine, zasigurno niste sami. Potrošači sve više troše putem interneta, potrošeći 14,2% u 2018. u odnosu na 2017. Da bi zadovoljili taj rast, sve više i više robnih marki, i velikih i malih, pokreće internetske trgovine.

Ako želite pokrenuti vlastitu internetsku trgovinu, vjerojatno ćete naići na tri imena – Shopify, Magento i WooCommerce. Ova tri alata su po brojevima najpopularniji načini za stvaranje internetske trgovine, s WooCommerce i Shopify vratom na vratu i Magentom na udaljenijem trećem mjestu.

Sve tri imaju iza sebe i tvrtke u iznosu od milijardu dolara, što bi vam trebalo dati povjerenje da će se uskoro nadograditi i poboljšati softver koji ide naprijed.

No, iako su sva tri alata popularna i dobro podržana, svi oni imaju velike razlike kada je u pitanju njihova snaga i slabost.

Shopify nudi najjednostavniji način za pokretanje online prodaje, ali uz malo fleksibilnosti. Magento nudi fleksibilnost na razini poduzeća, ali po cijenu jednostavne uporabe. A WooCommerce sjedi negdje u sredini i nudi dobru fleksibilnost dok je i dalje prilično jednostavan za upotrebu.

Dakle, s takvim razlikama, kako odabrati najbolju platformu e-trgovine za svoju specifičnu situaciju? Da bismo vam pomogli u donošenju odluke, usporedit ćemo Shopify, Magento i WooCommerce.

Pojasnit ćemo snage i slabosti svake platforme i razgovarati o tome koja vrsta trgovine je najprikladnija kako bismo vam pomogli da odlučite koja je najbolja za vas.

Započnimo.

Shopify

Osnovan 2004. godine, Shopify drži 21% tržišnog udjela kada pogledate web lokacije e-trgovine u BuiltWith Top 1 Milion, što ga usko postavlja na drugo mjesto odmah iza WooCommercea. U svibnju 2015. prijavila je IPO na 17 dolara po dionici, a dionica je od tada apsolutno porasla na 372 dolara, stavljajući Shopifyjevu tržišnu granicu za 2019. godinu na 43 dolara billion. Pa da, Shopify ubrzano raste u posljednjih nekoliko godina i iza sebe ima puno zamaha.

Otkrijte početnu stranicu

Glavni razlika kod Shopify je ta što on nudi apsolutno najprofiniraniji pristup postavljanju internetske trgovine.

U stvari, ne morate se brinuti oko pronalaženja pružatelja usluga hostinga ili instaliranja bilo kojeg softvera – sve je to uključeno. Usluga hostinga Shopify je visokokvalitetna i uključuje neograničenu propusnost, ugrađeni CDN i automatsko sigurnosno kopiranje web mjesta. Uz to, Shopify upravlja za ažuriranje i održavanje temeljnog softvera za vas – što nije slučaj s WooCommerce ili Magento.

To znači da sve što trebate učiniti je prijaviti se na račun, odabrati temu i započeti dodavati proizvode – iako možete dodati prilagođenu domenu ako želite (preporučeno).

Sve potrebne funkcije e-trgovine podržane su van okvira, tako da vam neće trebati trenutak da postavite sigurnu košaricu, kreirate sustav za praćenje naloga ili implementaciju gateway-a za plaćanje.

To me dovodi do sljedeće točke: Dizajn vaše trgovine koji se određuje vašim izborom teme. Ove profesionalno dizajnirane teme djeluju slično kao WordPress teme: pružaju predložak za dizajn i estetiku vaše web stranice kao i neke osnovne funkcionalnosti.

Možete pronaći i službene teme Shopify, kao i teme trećih proizvođača. Shopify trenutno nudi 72 službene teme – osam besplatnih tema i 64 premium opcije po cijenama između 140 i 180 dolara.

Empire Shopify tema

Pojedinosti o temi

Većina tema dolazi s puno opcija, a dizajn web-lokacije možete prilagoditi koristeći Shopifyjevo intuitivno sučelje. To znači da više ne treba dodirivati ​​liniju koda – iako su programeri slobodni napraviti prilagođene podešavanja uređivanjem HTML-a i CSS-a izravno.

Također je vrijedno naglasiti da, iako su teme prvenstveno izgrađene za e-trgovinu, one također podržavaju mogućnosti bloganja za one koji se žele baviti sadržajnim marketingom..

Kao i kod WordPressa, također možete proširiti funkcionalnost svoje trgovine pomoću aplikacija. Shopify App Store sadrži tisuće aplikacija za različite namjene, uključujući chat uživo, otpremu isporuke, automatsku konverziju valuta, varijabilne stope otpreme i računovodstveni softver.

Iako su neke aplikacije besplatne, mnoge od njih zahtijevaju mjesečno plaćanje.

Ipak, ne možete dobiti direktan pristup vašem poslužitelju radi pune fleksibilnosti prilagodbe. Shopify je rješenje s hostom, što znači da nemate pristup osnovnom softveru kao što je to slučaj s WooCommerceom i Magentom. Ako želite prilagoditi trgovinu na način na koji to ne možete učiniti s aplikacijama, HTML / CSS ili temama, to bi moglo uzrokovati probleme.

Za upotrebu Shopifyja morat ćete se prijaviti za jedan od tri plana:

 • Basic Shopify, 29 dolara mjesečno – ovo je opcija bez dodatka, s on-line naknadama za transakcije utvrđene na 2,9% + 30c.
 • Shopify, 79 dolara mjesečno – ovaj plan uključuje podršku za darovne kartice i profesionalna izvješća, s tim da internetska naknada za transakcije pada na 2,6% + 30c.
 • Napredno Shopify, 299 dolara mjesečno – sve značajke ostalih planova, plus napredne funkcionalnosti alata za izradu izvješća i otpremu u stvarnom vremenu. Naknade za internetske transakcije ponovo padaju na 2,4% + 30c.

Važno je napomenuti da te naknade za obradu plaćanja pretpostavljaju da koristite službenu uslugu Shopify Payments. Ako želite koristiti vlastiti procesor plaćanja (poput Stripe ili PayPal), Shopify naplaćuje dodatnu naknadu iznad onoga što naplaćuje taj procesor plaćanja. Ova naknada varira od 2% do 0,5%, ovisno o vašem planu.

Shopify također nudi plan s više fleksibilnosti koji je fokusiran na poduzeća, a zove se Shopify Plus, koji počinje s minimalno 2000 dolara mjesečno.

Ako želite vidjeti Shopify u akciji, možete pogledati ove sjajne Shopify primjere.

Sažetak

Shopify je vrlo dovršena platforma e-trgovine; njegovo sučelje je dovoljno lako za početnike, ali dovoljno je moćno i za iskusnije korisnike i za veće trgovine e-trgovine..

Stražnji dio sadrži sve što je potrebno za pokretanje vaše trgovine eCommerce – to uključuje prijenos i kategorizaciju proizvoda (uz podršku neograničenih proizvoda), navođenje atributa i upravljanje narudžbama. Shopify također podržava moćnu SEO funkcionalnost i ugrađen je napredni analitički uređaj.

Uz pokrivanje hostinga, sigurnosti i održavanja slobodno vrijeme provodite usredotočeni na rast svoje trgovine, a zbog jednostavne upotrebe Shopifyja možete biti u radnom vremenu satima, a ne danima.

Jedina moguća mana ove jednostavnosti je ta što ne možete uređivati ​​100% temeljnog koda svoje trgovine, kao što je to slučaj s Magentom ili WooCommerceom. Ipak, većina “normalnih” trgovina e-trgovine vjerojatno neće imati problema s tim ograničenjem, zbog čega je Shopify tako uspješan.

Magento

Dalje, imamo Magento. Osnovan 2008. godine, Magento je prelazio oko različitih vlasnika (uključujući i eBay) prije nego što ga je na kraju kupio Adobe 2018. Po brojevima, Magento ovlašćuje ~ 9% trgovina e-trgovine na prvih milijun mjesta, što ga stavlja na udaljeno treće mjesto iza Shopify i WooCommerce.

Magento početna stranica

Postoje dva različita načina upotrebe softvera Magento:

 1. Besplatni softver Magento s otvorenim kodom možete instalirati na svoj web hosting, poput WordPress-a. To se naziva Izdanje zajednice – možete ga preuzeti ovdje.
 2. Možete platiti za Magento Enterprise Edition, koja počinje od 22 000 dolara i kreće se odatle.

Budući da je Enterprise Edition toliko skup, fokusirat ćemo se na besplatno, open-source izdanje zajednice.

S izdanjem Community, suočit ćete se sa znatno strmijom krivuljom učenja nego sa Shopifyjem – ako ste kvalificirani programer, to neće predstavljati problem, ali ako su vaše tehničke vještine daleko ispod razine, vjerojatno ćete biti bolji drugdje.

Da biste instalirali Magento, morate pronaći vlastiti hosting račun – po mogućnosti stručnjaka koji može zadovoljiti velike potrebe Magento web stranice.

Trebate instalirati teme kako biste odredili dizajn i proširenja web lokacije kako biste poboljšali njezinu funkcionalnost (Magento ekvivalent WordPress dodataka). Službena trgovina nudi dobar izbor tema i proširenja ili ih možete kupiti na tržnicama drugih proizvođača.

Brza riječ upozorenja: Teme i proširenja za Magento mogu biti skupa, pogotovo ako ste navikli na cijene proizvoda na WordPressu. Na primjer, uobičajeno je vidjeti kako proširenja ili teme koštaju 300 + + plus (iako možete pronaći i jeftinije opcije).

Tema Porto Magento

Pojedinosti o temi

Tu se završavaju sličnosti između Magento i WordPressa. Glavna razlika između to dvoje je očita: Magento je isključivo platforma e-trgovine. Magento je također prilično složen – vjerojatno ćete trebati angažirati programera za obavljanje čak i jednostavnih zadataka, poput instaliranja proširenja.

Jezgra Magentoa, međutim, najmoćnija je platforma za e-trgovinu i ima impresivan popis značajki. Ovdje je previše njih na popisu ovdje (ako ih želite vidjeti sve, pogledajte ovu stranicu, ali evo nekih značajki / sposobnosti kojima pristupate:

 • Unaprijed i prodajte srodne proizvode i stvorite pakete proizvoda.
 • Namjenske odredišne ​​stranice za svaku kategoriju proizvoda.
 • Fleksibilni kodovi kupona i pravila o cijenama.
 • Upravljajte svim Magento trgovinama s jedne administracijske ploče.
 • Pokažite neograničene atribute proizvoda – veličinu, boju, stil itd.
 • Namjenska nadzorna ploča računa za registrirane kupce.
 • Blagajna na jednoj stranici.
 • Ugrađena funkcionalnost liste želja.
 • Prepišite URL-ove za SEO.

Ovo je pored svih ostalih osnovnih funkcija e-trgovine – stranice proizvoda, kolica, pristupnici plaćanja, upravljanje narudžbama i slično – što je neophodno za internetske trgovine. Prema zadanim postavkama, gateways PayPal i Autize.net su ugrađeni, ali možete integrirati mnoštvo drugih koristeći proširenja.

Sažetak

Bez sumnje, Magento je najmoćnija platforma e-trgovine na ovom popisu. Prilično je složen za korištenje, no to je više nego što se sastoji od čiste količine funkcija koje podržava.

Iako je jezgra slobodna za upotrebu, mnogi će se ne-programeri boriti da svoje trgovine pokrenu i pokrenu bez pomoći. To bi moglo dodati značajne troškove razvoja cijeni, što bi Magento isključilo poslovanje s niskim proračunima.

Ipak, ako imate novac, Magento nudi svu funkcionalnost koju bi eCommerce trgovina mogla trebati. S podrškom za neograničene proizvode (i varijable), Magento je sigurno jedno od najfleksibilnijih i skalabilnijih eCommerce rješenja.

WooCommerce

Napokon imamo rješenje za e-trgovinu s kojim bi svi WordPress korisnici trebali biti upoznati: WooCommerce. WooCommerce je prema brojkama najpopularniji način izrade trgovine e-trgovine, koja drži 22% tržišnog udjela, što ga malo više stavlja ispred Shopifyja na prvo mjesto.

WooCommerce je Automattic kupio u svibnju 2015. – u ugovoru vrijednom prijavljenih 30 milijuna dolara. Ako niste upoznati, Automattic je tvrtka koja stoji iza WordPress.com-a, a njena najnovija procjena iznosi tri milijarde dolara. Taj broj dijelimo samo kako bismo pokazali da WooCommerce, poput ostalih, iza sebe ima resurse milijarde dolara.

Početna stranica WooCommerce

Umjesto da je sve u jednom rješenje (poput dviju posvećenih eCommerce platformi predstavljenih do sada), WooCommerce je zapravo WordPress dodatak – što znači da će vam trebati web stranica koju pokreće WordPress da biste je pokrenuli.

Kao i osnovni WordPress softver, jezgro WooCommerce dodatak je također besplatan, mada ćete vjerojatno morati kupiti neka premium premium proširenja da biste stvorili funkcionalnu trgovinu.

WooCommerce pruža mogućnost elektroničke trgovine vašoj web stranici izvan okvira. Nakon instalacije, moći ćete prenijeti proizvode na svoju web stranicu – uključujući slike, opise, cijene, varijabilne atribute i specifikacije – i posjetitelji će ih moći dodati u svoju košaricu, a zatim se uputiti u blagajnu kako bi ih platili..

Da bi vam pomogao u postavljanju trgovine, WooCommerce dolazi s prikladnim čarobnjakom za postavljanje koji vam pomaže da se povežete s procesorima plaćanja, kao što su Stripe ili PayPal, postavite zone isporuke i još mnogo toga.

WooCommerce također nudi alate koji vam pomažu da automatski izračunavate porez i stope isporuke.

To je također jedna od najintimitivnijih platformi za e-trgovinu; Korisnici WordPressa osjećat će se kao kod kuće, jer se svim upravljanjem narudžbi upravlja s poznatog WordPressa.

Naravno, jedan od najvažnijih čimbenika pri pokretanju trgovine je dizajn vaše web lokacije. Srećom, većina WordPress tema ne podržava WooCommerce, a na WordPress.org i tržnicama poput ThemeForest naći ćete i tisuće namjenskih tema WooCommerce za svaku nišu pod suncem.

Strašna tema WooCommercea

Pojedinosti o temi

Gdje se WooCommerce stvarno ističe, je tržište ekstenzija. Budući da je izgrađen na WordPressu, možete koristiti besplatne dodatke na 50.000 plus na WordPress.org, kao i hiljade premium opcija. Uz to, s obzirom da je WooCommerce toliko popularan, možete pronaći i tisuće dodataka koji su posebno posvećeni proširivanju WooCommerce-a..

Zapravo, ako na WordPress.org tražite “WooCommerce”, pronaći ćete gotovo tisuću besplatnih WooCommerce dodataka među našim favoritima. A tržište proširenja na web stranici WooCommerce prikazuje još 330 besplatnih i premium proširenja.

Neki od mojih najdražih proširenja uključuju:

 • Pretplate na WooCommerce (199 dolara) – omogućuje vam prikupljanje tekućih plaćanja od kupaca.
 • Dodaci na proizvodu (49 USD) – omogućuje posjetiteljima da dodatno prilagođavaju svoje proizvode (na primjer, odredite gravure).
 • Pametni kuponi (99 USD) – omogućuje vam kreiranje promotivnih ponuda ili čak nude poklon-certifikate u vašoj trgovini.
 • Dinamične cijene (129 USD) – omogućuje vam korištenje dinamičnih, fleksibilnih cijena konfiguriranjem neograničenog broja pravila “cijena”.
 • WooCommerce rezervacije (249 USD) – omogućuje vam prihvaćanje rezerviranja termina putem trgovine.

Želite vidjeti kako izgleda dobra WooCommerce trgovina? Evo nekoliko sjajnih primjera.

Sažetak

WooCommerce je već najpopularnije rješenje e-trgovine, a zasigurno je jedno od najboljih. Potaknut fenomenalnim uspjehom WordPress-a, WooCommerce pruža webmasterima priliku da prikažu trgovinu e-trgovine na bilo kojoj web stranici koja pokreće WordPress.

Ako ste korisnik WordPressa, trebali biste se moći nesmetano prilagoditi WooCommerceu jer je sve kontrolirano unutar standardne WordPress nadzorne ploče – od izgradnje i prilagođavanja trgovine do dodavanja proizvoda i rukovanja narudžbama.

Jezgra možda nedostaje apsolutna snaga Magentoa, ali nadoknađuje ga svojom impresivnom upotrebljivošću. A, ako želite dodati više značajki da biste je više uskladili s Magentom, postoji puno proširenja koja vam omogućavaju da to učinite.

U osnovi, ako želite nešto fleksibilnije od Shopifyja, ali ne zastrašujuće kao Magento, WooCommerce je sjajna opcija.

Završne misli

Istražujući Shopify, Magento i WooCommerce, veliko je pitanje: Koji biste trebali odabrati?

Kao što je često slučaj s ovim vrstama pitanja, iskren je odgovor: Ovisi. Puno je čimbenika pri odlučivanju koju će platformu e-trgovanja koristiti – vaše tehničke vještine, proračun, veličina prodavaonice i potrebne značajke, ako nabrojimo samo nekoliko. Međutim, postoje tri scenarija u kojima je odgovor jasan.

 • Imate ograničene tehničke vještine i jednostavno tražite najbrži način za pokretanje trgovine s minimalnom žurbom – idi sa Shopify.
 • Imate veliki proračun s kojim igrate i tražite najmoćnije rješenje za pokretanje trgovine veličine poduzeća – idi s Magentom.
 • Ne bojite se naučiti kako raditi stvari za sebe i želite rješenje koje će rasti s vašim poslovanjem bez ograničavanja njegovih potencijala – idi s WooCommerceom.

Ali što ako ne padnete uredno u jednu od te tri kategorije? Pa, možda sam pristran da pišem za WordPress blog, ali smatram da je WooCommerce sjajna polazna točka. Kao što sam već spomenuo, on se nalazi u srednjoj poziciji između ova dva alata, nudeći nešto najboljeg iz oba svijeta, uz dobru jednostavnost uporabe, pristupačnost i više fleksibilnosti od Shopify ponude.

Naravno, nisam sam u takvom osjećaju – sjetite se da WooCommerce drži najveći tržišni udio, tukući i Shopify i Magento (iako je Shopify čvrsto na repu).

Svi koji koriste WordPress ne bi trebali imati problema s pronalaženjem WooCommercea i pokretanjem internetske trgovine. I tko nije? Pa, WordPress je intuitivan za upotrebu, a vani su puno korisniji WordPress resursi (uključujući WinningWP, naravno) nego za Shopify ili Magento.

Uz obilje fantastičnih značajki (i mnogo više dostupnih putem ekstenzija), niske cijene i malu krivulju učenja – ako imate dvojbe, krenite s WooCommerce.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map