Kako započeti internetsku trgovinu (i učiniti je uspješnom) s WordPressom – cjelovit vodič za korak po korak za 2020. godinu

Ako se pitate kako pokrenuti internetsku trgovinu – uspješnu trgovinu e-trgovine – s naglaskom na uspješnu, onda ste na pravom mjestu.


U ovom ćemo vodiču istražiti temu od vrha do dna i pokriti svaki korak izgradnje vlastite internetske trgovine – i postaviti je za uspjeh.

Ono što je najvažnije, ovaj vodič vas vodi ne samo kroz tehničku postavku, već također opisuje kako istražiti vašu konkurenciju, kako upoznati svoju korisničku bazu i kako kasnije promovirati vašu trgovinu. Drugim riječima, ovo je vaš cjeloviti vodič za izgradnju i uspješnu operaciju e-trgovine.

Evo pitanja na koja ćemo odgovoriti usput:

 • �� Možete li sami izraditi internetsku trgovinu ili ćete trebati zaposliti dizajnera.
 • �� Koliko košta pokretanje internetske trgovine.
 • ��️‍♂️ Kako špijunirati konkurenciju i saznati više o svojoj kupci.
 • �� Kako sve postaviti.
 • �� Kako obraditi online plaćanja.
 • �� Kako promovirati svoju trgovinu.

Uzmimo od vrha:

Contents

1. Počnite s listom za postavljanje trgovine

“Što?” Ok, ovo možda zvuči pomalo zagonetno, ali barem imam vašu pažnju!

List za postavljanje vaše trgovine jednostavan je dokument gdje odgovarate na najosnovnija pitanja o vašoj budućoj internetskoj trgovini.

Kasnije ćemo upotrebljavati taj dokument pri odlučivanju o specifičnostima koje će trgovina trebati, korisničkoj bazi koju ciljamo, softveru koji ćemo koristiti, pa čak i marketinškom pristupu..

Evo pitanja (najbolje je odgovore napisati na papir, tako da ih možete čuvati na vidljivom mjestu):

Želite li prodavati fizičke ili digitalne proizvode ili oboje?

Za različite vrste proizvoda potreban je različit softver kako bi se omogućila njihova prodaja; dva najčešća scenarija su prodaja fizičkih ili digitalnih proizvoda:

 • Fizički – jednostavno govoreći, ovo je sve što treba fizički isporučiti kupcu
 • Digitalno – sva preuzimanja, PDF-ovi, e-knjige, pristup sadržaju, softver, pretplate, članstva i tako dalje.

Prodajete li se lokalno ili u inozemstvu?

Prodaja izvan vaše zemlje usložnjava stvari na više razina. Počevši od pitanja oporezivanja, pa sve do međunarodne isporuke.

Način razmišljanja o ovom pitanju je usredotočiti se na ‘najvjerojatniji scenarij’. Na primjer, iako ste vjerojatno u iskušenju da svoje proizvode ponudite širom svijeta, da li će to već od prvog dana biti srž vašeg poslovanja? Ako ne, idite s opcijom ‘lokalno’.

Prodajete li proizvode ili usluge?

Neki također vole razmišljati o tome u smislu prodaje stvari u odnosu na prodaju svog vremena.

Ako samo prodajete usluge, možda vam čak neće trebati i postavljanje e-trgovine. Može biti dovoljan jednostavan obrazac za kontakt jer ćete kasnije morati voditi sve pregovore i plaćanja.

U većini slučajeva ovdje ćete ići s proizvodima.

Hoće li vaše narudžbe ispunjavati netko drugi?

U klasičnom modelu mrežne prodaje, vi ste taj koji upravljate čitavim postupkom pripreme proizvoda i isporukom kupcu..

Ali postoje i druge mogućnosti:

 • Odustajanje isporuke: Kupac kupuje proizvod s vaše web stranice, ali tada ga ispunjava treća strana – obično, izvorni proizvođač. U ovom modelu ne morate voditi popis proizvoda, umjesto toga, vi ste posrednik koji pronalazi kupca i prodaje mu tuđi proizvod.
 • Amazon FBA: “Ispunjenje Amazonom” pomalo je slično otpuštanju isporuka, ali ne u cijelosti. Na ovom modelu još uvijek prodajete svoje proizvode, ali ovaj put Amazon uzima vas, pakira i otprema vaše narudžbe za vas..

Općenito govoreći, većina novih internetskih trgovina odlučit će se za klasični model e-trgovine gdje se oni – vi – brinu za cjelokupni postupak ispunjenja.

Koja je vaša lokacija na primarnom tržištu?

Riječ je o lokaciji vaše ciljne korisničke baze.

Nekoliko korisnih pitanja:

 • Hoćete li prodati na lokalnom tržištu – vašem gradu ili županiji?
 • Hoćete li ići širom zemlje?
 • Idete li širom svijeta?

Povećavanje vašeg ciljanog tržišta može vam pomoći otkriti jedinstvene mogućnosti promocije ili otkriti neke detalje o vašim osnovnim kupcima koji možda nisu vidljivi na većem nivou.

Koliko proizvoda želite prodati? (Procijenjeno)

Izraz koji je uobičajen u svijetu internetskog marketinga jest uvijek započeti s minimalnim proizvodom koji je održiv, a nakon toga mjeri se.

Ono što u osnovi znači jest započeti sa samo nekoliko proizvoda koji će činiti jezgru vaše ponude. Iako je nevjerojatno primamljivo prodati stotine proizvoda prilikom pokretanja internetske trgovine, ovo možda nije najbolji put za nove prodavače.

Nekoliko razloga:

Većina vaše prodaje ionako vjerojatno dolazi od samo nekoliko vaših proizvoda – a ne iz cijelog kataloga jednako. Da biste dobili još više, bezbroj je uspješnih tvrtki koje su svoje ime ponudile nudeći samo jednu vrstu proizvoda, kao što je Casper, tvrtka madraca.

Uspjeli su postati tvrtke od 100 milijuna dolara u manje od dvije godine, nudeći samo jednu vrstu madraca. Tek su nedavno počeli nuditi okvire kreveta i nove linije proizvoda.

S praktičnog stajališta, možda neće vrijediti pokretanje internetske trgovine s proizvodima koji se ionako neće prodati, jer njihovo servisiranje zahtijeva stalne napore. Taj napor možete umjesto toga bolje potrošiti na svoje vrhunske proizvode.

Štoviše, bilo je bezbroj eksperimenata pokušavajući odrediti najbolji broj proizvoda koje trgovina može ponuditi, a opet i vrijeme, zaključak je bio da je manje bolje. Jednostavno rečeno, što manje izbora postoji, to se kupac lakše odluči.

Na kraju se najprije usredotočite na svoje temeljne proizvode – proizvode koji su čitav razlog zbog kojeg želite prvo pokrenuti internetsku trgovinu..

Dakle, koliko takvih želite prodati? Razmislite u skupinama: hoće li to biti jedan do pet proizvoda, pet do deset, deset do 20?

Sa svim tim odgovorima koji su vam na raspolaganju, sada možete prijeći na ostale korake izgradnje internetske trgovine.

Opet, ideja iza ovoga jest imati sve ključne detalje o vašoj trgovini na jednom mjestu. Kasnije ćemo upotrijebiti te informacije za donošenje odluka o stvarima kao što su dizajn, strukture stranica, softver i tako dalje.

2. Upoznajte svoju konkurenciju

U redu, pa ako mislite da nema konkurencije i da ste prvi istinski inovativni poduzetnik koji dođe s bilo kojom poslovnom idejom, onda ste u krivu i imate problema..

Nikad ne želite biti prvi na tržištu.

 • Facebook nije prvi na tržištu. Postojao je Friendster i ta se stvar zvala Myspace.
 • Google nije prvi na tržištu. Bila je AltaVista.
 • Netflix nije prvi na tržištu. Bio je tu Blockbuster.

… mogu nastaviti.

Poanta je u tome što biti prvi, iako vam to može činiti toplinu u srcu, zapravo ne nestaje u praksi. Ako ste prvi na tržištu, to ili znači:

 • (a) zapravo nema tržišta za ono što želite prodati
 • (b) netko drugi je pokušao ovo tržište u prošlosti i nije uspio

Bolja ideja s poslovnog stajališta je biti “još jedan igrač na postojećem tržištu”.

Znam da to ne zvuči nimalo seksi, ali to je samo više izvediv scenarij. Konkurencija je dobra. Potvrđuje tržište.

Dopustite mi da naglasim još nekoliko: čisto postojanje neke konkurencije je dobra stvar kad se krenete u internetsku trgovinu ili posao. Evo zašto:

 • To znači da se u niši može zaraditi novac.
 • To znači da su drugi ljudi već izgradili / pronašli proizvode koji odgovaraju odjeku i da ih kupci žele kupiti (a možete im oponašati).
 • To vam stvara velike mogućnosti da istražite tržište i vidite što djeluje.
 • Kupci su se navikli na koncept trošenja novca na vrste proizvoda koje ćete prodavati.

Drugim riječima, vaša konkurencija može biti zlatni rudnik informacija o tržištu, njegovom stanju i proizvodima koji se vrijedno trude prodati..

U ovom dijelu vodiča, naučit ćemo kako špijunirati vašu konkurenciju i kako protumačiti informacije koje dobivate.

Evo zašto provodimo istraživanje konkurencije:

 • ✅ Želimo naučiti što djeluje u niši, kako u pogledu proizvoda koji se dobro prodaju i marketinških metoda koje su učinkovite i mogu se oponašati.
 • ✅ Želimo saznati više o korisničkoj bazi, što očekuju, što vole kupiti i kakve marketinške poruke odjekuju s njima.
 • ✅ Želimo upotrijebiti saznanja koja ćemo dobiti kako bismo planirali pokretanje naše internetske trgovine.

�� Napomena: Želim da ovo bude praktični tip vodiča. Da bi to uspjelo, odabrati ću nišu i pokrenuti internetsku trgovinu u njoj dok prolazimo kroz korake. Niša koju biram za to su kućne biljke – kao u, napravit ću trgovinu za e-trgovinu koja prodaje sobne biljke i pokazati vam svaki korak njenog stvaranja. Kao što je rečeno, dolje prikazane taktike mogu se primijeniti u bilo kojoj niši – koraci istraživanja i koraci izgradnje skladišta slični su.

Započnimo:

2.1. Prepoznajte konkurenciju

Prvi redoslijed poslovanja je otkriti tko vam je zapravo konkurencija.

Ne mislim na apstraktni način, već konkretno – s konkretnim imenima tvrtki i svim.

Dobra vijest je da, ako ste se već neko vrijeme aktivno zanimali za nišu, vjerojatno već znate sva ta imena.

Ako niste baš sigurni, to nije problem, koristit ćemo neke alate s weba kako bismo sve otkrili.

Dakle, počnite s nabrajanjem tvrtki / internetskih trgovina koje znate. To mogu biti tvrtke koje ste kupili od sebe, tvrtke za koje znate da ih drugi kupuju, tvrtke koje su u vašem lokalu … i sve ide. Zatim ćemo pretraživanje proširiti i na slične tvrtke koje se mogu pronaći na mreži.

Budući da ću u svojoj prodavaonici primjera prodavati sobne biljke, moja glavna konkurencija u niši je lijepa trgovina koja se zove The Sill. Nudi prilično točno kategoriju proizvoda koje želim prodati, a pretpostavljam da cilja i na sličnu vrstu kupca, tako da započinjem istraživanje tamo.

prag

⚠️ Budite oprezni kad utvrđujete svoju konkurenciju. U idealnom slučaju želite pogledati tvrtke koje izgledaju što sličnije vašim.

Na primjer, The Sill prodaje sobne biljke – upravo ono što želim prodati. Ali postoje i druge, naizgled slične trgovine, poput Bouqsa, Nature Hills-a i drugih. Iako se čini da su slični, prvi se zapravo fokusira na cvijeće (čitaj: Biljke koje su uginule), dok posljednje prodaje sadnice za drveće.

To u početku može zvučati beznačajno, ali pogrešno prepoznavanje vaše konkurencije može vam kasnije stvoriti puno problema. Na primjer, kupac za cvijeće uopće nije osoba koja kupuje biljke.

Ok, natrag na temu:

Uz nekoliko vaših natjecatelja, možete napraviti neka online istraživanja oko njih. Prvi alat koji ćemo koristiti je SEMrush, svestran internetski marketinški i istraživački alat.

semrush - vaš alat br.1 kada pokrenete internetsku trgovinu

Započnite unosom adrese web-mjesta vašeg natjecatelja u polje za pretraživanje. Možete besplatno obaviti i do deset pretraživanja, što bi trebalo biti dovoljno.

Na stranici s rezultatima pronaći ćete cijeli niz procijenjenih parametara o web lokaciji, veličini prometa, broju povratnih veza i još mnogo toga.

semrush1

Dalje na stranici vidjet ćete popis poznatih konkurenata na toj web lokaciji prema SEMrush-u. U većini ćete slučajeva pronaći neke dragulje pomoću kojih ćete moći proširiti popis natjecatelja i proširiti svoje istraživanje. U mom slučaju:

semrush2

Ako kliknete na Pogledajte cjelovito izvješće, vidjet ćete još potpuniji popis:

semrush3

S tog popisa uspio sam izdvojiti nekoliko dodatnih zanimljivih mjesta koje ću istražiti dalje: Bloomscape, Greenery NYC, Patch i My City Plants.

Svoj popis možete još više proširiti, ponavljajući korake za svoju nišu.

Općenito, što više vremena utrošite na ovaj korak i stvarno upoznate svoje konkurente, vidite kakve su njihove web lokacije i slično, više ćete imati koristi kasnije prilikom izrade svoje internetske trgovine.

Također biste trebali navesti što više lokalnih natjecatelja. Oni lokalni konkurenti mogu postati vaši partneri, poboljšavajući obje tvrtke usput. Osim toga, učenje onoga što djeluje na vašem lokalnom tržištu može biti neprocjenjivo.

✍️ Navedite najmanje deset natjecatelja.

To ne znači samo web lokacije / natjecatelje koji vam se sviđaju – ako se čini da netko djeluje dobro, no ni vama se ne sviđa što oni predstavljaju iz bilo kojeg razloga, dodajte ih na svoj popis. Gledanje onoga što ih čini uspješnima može se isplatiti.

2.2. Pogledajte proizvode koje prodaju

S vašim popisom konkurenata, sada je vrijeme da vidite koju vrstu proizvoda (posebno) prodaju i što te proizvode čini atraktivnim.

�� Jedna važna napomena: Dok prolazite kroz ove korake, ne gledajte samo proizvode koje vaša konkurencija prodaje, već i način na koji predstavljaju te proizvode – kako su proizvodi kategorizirani i kako su organizirani u internetskoj trgovini. Kao što sam već spomenuo, vaša konkurencija može biti pravi zlatni podatci o tome što djeluje u niši.

Prvi je korak očito posjetiti svaku web lokaciju e-trgovine vaših konkurenata i provesti neko vrijeme u njihovim katalozima proizvoda.

Prva stvar je odlučiti jesu li proizvodi, a samim tim i niša, “proizvod vođen” ili “životni stil”.

Evo što mislim pod tim:

 • Niše usmjerene na proizvod su one u kojima se prodaje određeni proizvod i njegovi parametri. Na primjer, mislite na automobilske dijelove. U osnovi, ako nekome treba zračni filtar za Camaro iz 2014. onda mu treba zračni filtar za Camaro iz 2014. godine. Ono što je važno je proizvod i način na koji je proizvod predstavljen mora biti činjeničan. Je li filter novi? Odgovara li modelu 2014 sigurno? Koja je cijena? Postoji li jamstvo? Činjenice. Činjenice. činjenicama.
 • Niše vođene nišama potpuno su različite. Razmislite o odjeći. Iako svaki odjevni predmet ima svoje parametre (poput veličine, cijene itd.), Oni nisu ono što prodaje predmet. Umjesto toga, prodajete životni stil koji je povezan s proizvodom. Klijent razmišlja: Jesam li ona osoba koja nosi takvu odjeću?

Tamo gdje te razlike oživljavaju je u načinu na koji su proizvodi predstavljeni. Razmotrite sljedeće primjere:

Slijedite moje prethodne misli, evo trgovine koja prodaje auto dijelove. Evo jednog od proizvoda, Camaro filter za zrak:

Camaro

Slike predstavljaju proizvod sam. Izložena su različita mjerenja, a opis se usredotočuje na činjenice i opremu vozila.

Evo primjera tvrtke Bohemian Traders – trgovina odjećom:

bohemiantraders

Primijetite kako stranica sadrži slike žene koja nosi određene odjeće. Ono što je ovdje predstavljeno je scena. To je osoba koja dolazi oko svog dana. Sretan. Ova tvrtka prodaje sve pogodnosti povezane s dobivanjem tog proizvoda. Ono što prodaju je stil života.

Razlog zašto vam sve ovo govorim je taj što je pitanje o načinu života usmjerenom prema proizvodu jedno od najvažnijih pitanja koja trebate dobiti ispravno kada pokrenete internetsku trgovinu.

Zabrljati ovo će imati ogroman utjecaj na vašu prodaju.

Srećom, možemo pogledati naše natjecanje i vidjeti što rade. Evo kako se to događa u slučaju moje trgovine primjerima – tvornice.

Prvi takmičar kojeg ću provjeriti je The Sill. Početna stranica daje vam predstavu o čemu se radi.

prag

Iako postoji mnoštvo slika biljaka, kao što bi trebalo biti, postoji još par detalja koje vrijedi primijetiti:

 • Nijedna biljka nema identifikaciju pored sebe.
 • Gotovo sve fotografije prikazuju više biljaka.
 • Biljke se isporučuju u loncima koji izgledaju po mjeri – bez generičkih stvari.

Još jedan natjecatelj, Bloomscape:

bloomscape

 • Još manje usredotočenosti na pojedine biljke.
 • Slike prikazuju cijele setove soba.
 • Biljke su uvijek dio fotografije, ali nisu glavni predmet.

Gornja dva primjera sugeriraju da je to najvjerojatnije niša vođena životnim stilom.

I ima smisla. Iako sam siguran da neki ljudi kupuju Fiddle Leaf smokvu, većina ih je vjerojatno zainteresirana za jednostavno “cool biljku koja povezuje sobu zajedno”. Žele životni stil nekoga tko ima hladne biljke u kući.

Sada ćemo dublje pogledati kataloge. Neću to analizirati do najsitnijih detalja, jer vam želim samo pokazati principe kako se to radi, ali potičem vas da na ovaj korak potrošite što više vremena. Svaki sat proveden na istraživanju isplatit će se kasnije i pomoći će vam da izbjegnete puno problema.

Čini se da Sill prodaje sve vrste biljaka, a postoje neke pojedinosti koje vrijedi primijetiti:

 • Oni sami po sebi ne kategoriziraju biljke.
 • Jedini način filtriranja kroz trgovinu je odabir veličine biljke.
 • Oni prodaju setove biljaka, a ne samo pojedinačne.
 • Nude mnogo toga što se može nazvati dizajnerskim biljkama.
 • Svaka biljka ima sjajnu prezentaciju, a većina njih dolazi i u hladnom plantažu.
 • Neke biljke imaju oznaku „prijazan za kućne ljubimce“.
 • Cijene su od 5 do 110 dolara.

Ovo mi govori da je najvažnije kod prodaje biljaka cijena, veličina i izgled. Vrsta biljke (vrste) koja se prodaje može također biti važna, ali na to se ne bih kladio.

Pogledajmo stranicu pojedinačnih proizvoda:

biljka pojedinačna

Pogledajte opis. Obratite pažnju da se nijedan od početnih opisa zapravo ne odnosi na samu biljku – to možete vidjeti samo ako se pomaknete prema dolje do odjeljka za njegu biljaka. Uz to, biljni bio je zapravo unutar sklopivog bloka. Ovo je nevjerojatno. To znači da stvarni neobrađeni podaci o proizvodu koji se prodaju uopće nisu važni. Ne ide se puno dalje od načina života vođenog od ovoga.

Druga trgovina, Bloomscape: Njihov katalog sadrži više opcija filtriranja, uključujući koliko je teško biljki brinuti, koliko svjetla joj treba, bilo da je prilagođen kućnim ljubimcima ili ne, i, naravno, veličina biljke.

katalog bloomscape

Ali postoji još:

 • Svaku biljku možete prilagoditi u određenoj mjeri – možete odabrati boju sadilice.
 • Postoji vodič za veličinu koji početnicima pomaže shvatiti koliko su velike biljke.
 • Cijene su od 35 do 195 dolara.

Ova biljka je malo skuplja, ali to je dobra stvar. To znači da cijena nije ogroman faktor u niši.

Gledajući primjere pojedinačnih stranica proizvoda, opisi su vrlo kratki i ne govore ništa o biljkama. Blokovi koji se nalaze ispod opisa mnogo su korisniji, ističući sve ključne detalje koje će kupca vjerojatno zanimati..

beauty zvijezda

Opet se morate pomaknuti prema dolje da biste dobili više detalja o samoj biljci. Stranica proizvoda također je visoko stilizirana.

Vodite bilješke dok radite ovo istraživanje za svoju nišu i trgovinu. Cilj je naučiti što više o svojim konkurentima!

Ono što možete učiniti sljedeće je otići u odjeljke s bestselerima u trgovinama vaših konkurenata. Na primjer, jedan takav odjeljak na Sillu mi govori kako jeftinija postrojenja uglavnom prodaju bolje. Iako su ove informacije korisne, ne biste trebali odlučiti ni da prodajete samo jeftine proizvode. To može rezultirati bukom jer zapravo ne znate zašto se određeni proizvod najbolje prodaje, možete samo pretpostaviti.

Ipak, gledanje bestselera daje vam ideju što trebate istražiti više prilikom izrade kataloga.

✍️ Učinite slična istraživanja u vašoj niši.

 • Potražite zajedničke elemente koje koristi većina konkurencije.
 • Ispitajte koje su prosječne cijene.
 • Pogledajte kako vaša konkurencija kategorizira svoje proizvode.
 • Pogledajte što se najbolje prodaje.
 • Ispitajte što je važno prilikom opisivanja proizvoda.

Zapiši bilješke. Te ćete podatke upotrijebiti za izradu kataloga dalje na putu.

Kako prolazite kroz ove korake, također zabilježite što vam se sviđa / ne sviđa u vezi s njihovim web stranicama / dizajnom / ponudama.

Za malo više perspektive prve osobe pretplatite se na biltene vaših konkurenata. Pogledajte kakvu e-poštu šalju i koje proizvode promoviraju jače od ostalih.

Također, kupite nešto od svoje konkurencije. Pogledajte kakav je postupak i što vas u njemu može iznenaditi.

Trebate više primjera onoga što se prodaje u vašoj niši? Idite na Amazon ili Etsy, provjerite povezane kategorije. Poredaj po bestseleru. Pročitajte opise i ponovite gore navedene korake.

Ono što biste trebali imati nakon ovog koraka je popis potencijalnih proizvoda koje možete prodati, te ideja kako možete pristupiti njihovoj prodaji – a sve na temelju onoga što vaša konkurencija radi.

3. Upoznajte svoju korisničku bazu

Sada znamo što se obično prodaje u vašoj niši, doznajmo više kome se svi ti proizvodi prodaju.

Iako ovo u početku može zvučati očito, uistinu može precizirati ukazivanje vaše idealne korisničke baze.

Prvo, nemojte svima činiti najveću pogrešku – misleći da možete prodati svima.

To je uobičajena greška. U osnovi, navikli smo vidjeti ogromne brendove koji se doista prodaju svima, pa počinjemo razmišljati kako možemo biti poput njih. To nije istina.

A to postaje očito kada pratimo povijest nekih od tih ogromnih marki i vidimo koliko su ponizno zapravo započeli.

Na primjer, odmah nakon Drugog svjetskog rata, mala japanska tvrtka započela je s prodajom malih modifikacija kako bi radijski uređaji mogli primiti sav spektar radio valova, a ne samo ono što je japanska vlada dozvolila prije Drugog svjetskog rata. Nemate mnogo više niše od malih modova za radio … Ova je tvrtka danas poznata kao Sony.

Činjenica je, da nije bilo rane priče tvrtke Sony, marka vjerojatno ne bi postojala onako kako je danas poznajemo.

Morate početi i s malim. Svi počinju od malih nogu.

Imajući to u vidu, prijeđimo na pitanje dana: Tko su vaši kupci?

Otkrijmo ovo tako da učinimo nekoliko stvari:

3.1. Otkrijte kome se vaša konkurencija prodaje

Prvo što možete učiniti je koristiti internetske alate kako biste dobili neke neobrađene podatke o demografskim podacima kupaca, kojima vaše natjecanje zadovoljava.

Alat koji volim koristiti je SiteProfiler, koji je dio većeg skupa alata. Postoje ograničenja, ali možete izvršiti par pretraživanja nakon što se prijavite.

Unesite web stranice svojih konkurenata, pomaknite se na Publika odjeljak i pogledajte koji će se rezultati pojaviti. Evo što sam naučio kad sam pogledao Prag:

profil praga

Kao što vidite, u ovom slučaju većina publike web stranice je žensko, visokoškolsko obrazovanje i pregledavaju školu ili posao.

Evo sličnog pretraživanja učinjeno za Bloomscape:

profil bloomscape

U osnovi, to je isti kupac.

Pronalaženje sličnosti poput ove je dobro – to znači da postoji skupa, specifična korisnička baza koju možete ciljati.

3.2. Istraživanje ključnih riječi

Cilj istraživanja ključnih riječi je saznati što je zapravo popularno u vašoj niši.

Prvo, što se tiče istraživanja ključnih riječi?

Jednostavno rečeno, istraživanje ključnih riječi je postupak pronalaženja ključnih riječi koje ljudi koriste kada pretražuju temu / proizvod na Googleu.

Jednom kada saznate što su te ključne riječi, možete ponuditi slične proizvode i ciljati rangiranje po tim ključnim riječima te na taj način navesti ljude da vide vašu web stranicu / trgovinu.

Da biste dobili neke početne ideje, možete se vratiti u SEMrush i potražiti svoje glavno natjecanje.

Prebacite se na Organska istraživanja da biste pronašli njihove popularne ključne riječi – ključne riječi koje stvarni gledatelji koriste prije dolaska na web mjesto.

prašne ključne riječi - pokrenite internetsku trgovinu tako da prvo potražite ključne riječi vaše konkurencije

Na popisu se za mene izdvajaju nekoliko ključnih riječi:

 • ‘Rajska ptica’
 • “Zmijska biljka”
 • ‘Zz plant’
 • „Philodendron”
 • ‘Stablo novca’
 • „Biljke pri slabom svjetlu“
 • “Kako prebaciti biljku”
 • ‘bilje’

Veliki komad ovih imena su konkretna imena biljaka, što je dobro jer mi daje ideje što konkretno mogu ponuditi – to su proizvodi koji se zapravo traže..

Vjerojatno ćete vidjeti i nešto slično za svoju nišu.

Ali to nije kraj istraživanja ključnih riječi. A sada, istrajmo dublje s nekim drugim alatima.

Idite na KWFinder, unesite ključne riječi koje ste pronašli putem SEMrush-a i pogledajte što dolazi. Vaš je cilj naučiti opseg pretraživanja ključnih riječi (koliko ih ljudi traži u određenom mjesecu), a također pronaći i druge srodne ključne riječi.

Evo što dobivam kada potražim jednu od svojih ključnih riječi:

kwfinder traži biljku zmija za pokretanje internetske trgovine

Na lijevoj strani nalazi se popis povezanih ključnih riječi. S desne strane možete vidjeti deset najboljih u Googleu za trenutnu ključnu riječ.

✍️ Zapišite sve srodne ključne riječi koje dobiju najmanje tisuću mjesečnih pretraživanja. Iako na kraju nećete ponuditi nešto za sve njih, to su stvarne stvari koje vaša publika traži.

3.3. Potražite povezane Facebook grupe

Koliko god lošeg tiska dobiva Facebook u posljednje vrijeme, još uvijek nam nudi neke sjajne alate koje možemo upotrijebiti kada pokrenemo internetsku trgovinu. Na primjer, Facebook grupe.

Postoji Facebook grupa o svakoj temi koja se danas može zamisliti. Često više grupa. Pod uvjetom da u svakom od njih postoji pedeset do sto ljudi, ali to je još uvijek zlatni rudnik informacija.

�� Dakle, idite na Facebook i pretražite pomoću ključnih riječi koje ste identificirali u prethodnom koraku. Ako već znate točne proizvode koje želite prodati, upotrijebite ih i u pretraživanju.

Ako pronađete grupe s više od 5000 ljudi, suzite temu. Možete usmjeriti lokalnu skupinu usredotočenije grupe.

Grupe od oko 500 do 2.000 ljudi sjajne su za dobivanje ideja, jer su dovoljno velike da bi se pojavile konkretne zanimljive ideje, ali nisu prevelike da bi cjelokupni razgovor bio previše širok.

Pridružite se tim grupama i počnite čitati. Pogledajte razgovore, postove koje ljudi dodaju, slike, pitanja koja postavljaju i tako dalje. Tek pukim izlaganjem počet ćete dobivati ​​ideje o tome što je doista važno toj određenoj publici, stvarima s kojima se bore, proizvodima koji kupuju i proizvodima koji će vjerojatno kupiti kada im se pruži prilika..

Dopustite mi da vam dam primjer. Ponosni sam vlasnik ovog malog motocikla:

Mondial

To je F.B. Mondial HPS. Naravno, postoji i vlasnička Facebook grupa. To je zatvorena grupa (poput većine njih), ali možete podnijeti zahtjev za pridruživanje i u 99% slučajeva bit ćete prihvaćeni.

Ako bih gradio posao oko ovog motocikla, samo čitanje ove grupe daje mi neke ideje što bih mogao ponuditi, uključujući:

 • Kompleti za preseljenje registarskih tablica
 • Kompleti i vodiči indikatora prijenosa
 • Kompleti za učvršćivanje stražnje kočnice
 • Prilagođeni ispuhi

Pitanja o tim stvarima javljaju se cijelo vrijeme u grupi.

Dok radite slična istraživanja u vašoj niši, obratite pozornost i na web stranice koje ljudi spominju (što vole čitati), naučite kako otkrivaju nove proizvode itd..

3.4. Provjerite što ima na YouTubeu

YouTube je druga najveća tražilica na webu. Nadalje, izvijestilo je da će videozapisi na mreži do 2022. godine činiti više od 80% cjelokupnog potrošačkog web prometa.

Vjerojatno je da biste trebali naći barem nekoliko kanala koji se odnose na vašu nišu.

Zapravo, vjerojatno ste se već pretplatili na mnoge od njih. A ako ne, stvarno biste trebali!

Ako je prvi put istražiti stvari na YouTubeu, možete upotrijebiti neke iste ključne riječi koje ste otkrili u prethodnim koracima.

Kada pregledavate popularne kanale, pokušajte obratiti pozornost na dvije stvari:

 • Broj pretplatnika koje kanal ima.
 • Broj pregleda na njihovim popularnim videozapisima.

Ovisno o veličini niše, ti brojevi mogu biti više ili manje impresivni, ali ipak biste trebali biti u mogućnosti odrediti vodeće kanale.

Evo rezultata koje dobivam kada tražim “njegu biljaka”:

njegu biljaka na YouTubeu

Na samom vrhu nalazi se nekoliko vrlo gledanih videozapisa koje prikazuju popularni kanali. Kliknite na ime kanala da biste vidjeli njegovu glavnu stranicu.

Provjerit ću dva kanala za daljnja istraživanja: PLANTERINA i Crazy Plant Guy.

Idemo prvo na PLANTERINA, prijeđite na VIDEO i zatim sortirajte prema najpopularnijim:

planterina

Odmah nakon vrata, dva najpopularnija videozapisa mogu se poslužiti inspiracijom za bilo koji proizvod koji bih mogao imati u trgovini ili sadržaj o kojem bih mogla pisati kasnije kako bih promovirala svoju trgovinu (o tome ćemo malo govoriti):

 • Lagane biljke
 • Najbolje biljke pri slabom svjetlu

Nuditi neke vrste biljaka prilagođenih početnicima može biti izvrsna ideja za proizvod.

Sljedeći kanal, Crazy Plant Guy. Opet prebacite se na VIDEO a zatim sortirati po najpopularnijim.

ludi tip biljke

Osim razgledavanja biljaka, najpopularniji video zapis je pod nazivom “lagane biljke za početnike”. Opet, ovo me samo još više uvjerava da je nudeći biljke za početnike sjajna ideja.

�� Učinite slična istraživanja u vašoj niši. Potražite popularne videozapise, razmislite o tome što ih čini popularnim i što možete ponuditi u svojoj trgovini ili kako možete predstaviti svoju ponudu kako biste ostvarili neke iste prednosti. Pripazite na sve što vam kasnije može biti korisno.

3.5. Pronađite popularne podcaste

Ideja je ovdje vrlo slična. Učinite isto. Pogledajte što je na pozornici podcastinga, zabilježite što je popularno, o čemu posebno ljudi pričaju i potražite ideje o tome što možete prilagoditi dok pokušavate pokrenuti internetsku trgovinu..

Uzmite u obzir i sve ljude koji vode te podcastove, te ljude koji se pojavljuju kao gosti. Ti ljudi kasnije mogu postati vaši kontakti.

3.6. Idite na Quora

Quora je moje omiljeno mjesto za odlazak kada želim saznati prava, ažurna pitanja koja ljudi postavljaju o bilo kojoj temi.

U slučaju da ne znate, Quora je mjesto za klasična pitanja i odgovore. Svatko može postaviti bilo kakvo pitanje zamislivo, a ljudi će biti voljni dati odgovor na njih. A ti odgovori obično nisu neželjena pošta, već kvalitetne, pronicljive stvari.

Ponovo pokrenite pretraživanje s ključnim riječima koje ste ranije identificirali.

quora - traženje njege biljaka na putu za pokretanje internetske trgovine

Pregledavanje svega što vam može pružiti puno inspiracije. Možeš naći:

 • novi konkurenti o kojima niste znali
 • jedinstveni problemi koji nisu obuhvaćeni na popularnim web lokacijama industrije
 • zahtjeve proizvoda za stvari koje još ne postoje
 • nove preporuke proizvoda
 • i, uglavnom, problemi i problemi s kojima se ljudi susreću, a koji im možete pomoći u rješavanju.

Zabilježite sve što je zanimljivo. Pročitajte pitanja kao i gornje odgovore.

4. Odaberite kut

Sa svim tim istraživanjima iza sebe, konačno se možemo zaprljati i pokrenuti internetsku trgovinu koju ćemo prilagoditi našim potrebama!

Prvi redoslijed poslovanja: Odabir kuta!

Kut se može definirati kao vaš pojedinačni zauzeti niša, korisnička baza i kako želite zadovoljiti tu kupku.

Razmotrimo najosnovniji primjer: Automobilsko tržište. U njemu ima bezbroj tvrtki. Na kraju dana, oni proizvode vozila na sva četiri kotača s motorima u sredini. Ipak, svi oni imaju svoje jedinstveno mjesto na tržištu i razonoditi različite kupce.

Bez obzira što želite prodati, morate odlučiti i o kutu.

Cilj je ovdje definirati što ćete konkretno prodavati, kome i zašto želite kupiti.

Uz sva istraživanja tržišta koja su u ovoj fazi već iza vas, vjerojatno imate dobru predstavu o vrsti proizvoda koje želite prodati. Sada je vrijeme da budemo malo precizniji:

 • Zapišite sve svoje ideje proizvoda i sve one stvari koje ih čine jedinstvenim u niši.
 • Opišite svog idealnog kupca – usredotočite se na demografiju kao i na sve druge karakteristike.
 • Otkrijte zašto bi vaš idealan kupac kupio od vas.

Na primjer, za njih je Sill i Bloomscape ono što oni čine biljke jednostavnim i ujedno pomažu kupcima da započnu brigu o svojim biljkama. Oni se ne odnose samo na to da vam prodaju biljku, a zatim da vas ostave na vlastitim uređajima, što bi se dogodilo ako biste biljku kupili od kuće Depot, oni nude cijeli paket.

Ovaj pristup cijelog paketa vrlo je atraktivan, pogotovo ako ste početnik „biljnog života“ (kako ga zovu).

Ovo je kut.

✍️ Vaš kut trebao bi odgovoriti na ova pitanja:

 • Što konkretno prodajete?
 • Kome konkretno?
 • Zašto će kupovati od tebe?

5. Odaberite ime svoje internetske trgovine

Ako se kut ne skrene, možemo početi gledati moguća imena trgovine i nazive domena (web adrese).

Prvo, napravimo opći brainstorming oko imena trgovina.

Napomena: imajte na umu da naziv vašeg legalnog poduzeća može biti bilo što i da se može razlikovati od naziva trgovine e-trgovine. Ono o čemu mi ovdje raspravljamo je naziv vaše trgovine kako je vide kupci na mreži.

Postoje dvije glavne vrste imena web stranica, a samim tim i imena prodavaonica e-trgovine:

 • Riječ-based
 • Marka bazi

Nazivi koji se temelje na ključnim riječima se, kako pojam sugerira, temelje na ključnim riječima koje su popularne u niši. Na primjer, mogao bih nazvati svoju novu trgovinu “Kućne biljke HQ”. U ovom slučaju, “sobne biljke” su glavna ključna riječ koju želim riješiti.

Nazivi koji se temelje na robnoj marki obično se prilagođavaju riječima koje u stvarnom svijetu nemaju značenja – razmislite malo koja se zove Google. Ovo je 100% robna marka. To ne znači ništa drugo.

I imena koja se temelje na ključnim riječima i na marki imaju svoje prednosti i nedostatke.

 • Riječ-based imena su sjajna za SEO – budući da u njima već imaju vašu glavnu ključnu riječ, lakše će se rangirati po njoj. S druge strane, oni nisu baš markirani, a kupcima se teško može sjetiti kako se zove vaša trgovina.
 • Marka bazi imena pamtljivija su sama od sebe, ali nakon što ih prvo vide, neće svi moći shvatiti o čemu se radi ime. Zamislite da imenujem svoju biljnu trgovinu “Plantaroo”.

Najbolje je započeti brainstorming mogućih naziva trgovina vraćanjem na glavne ključne riječi – one koje ste otkrili ranije. Razmislite o tome kako neke od njih možete pretvoriti u naziv trgovine.

Na primjer, jedna od ključnih riječi za mene je “sobne biljke”. Ova me ključna riječ može dovesti do imena kao što su:

 • Plantaroo (opet, visoko markirano ime)
 • Sjedište kuća za biljke (opet, temeljeno na ključnim riječima)
 • Sadi s pažnjom
 • Posađeno srcem
 • Posađeno dušom

Vjerojatno najviše volim zadnje.

Dok radite vlastiti brainstorming, možete slijediti sličnu ideju i samo razmišljati o nekim hladnim izrazima, sufiksima ili cijelim riječima koje možete dodati dijelovima svojih glavnih ključnih riječi kako bi stvorili lijepo zvučno ime.

Ovdje možete koristiti jedan vrlo dobar alat za pomoć. To je jednostavno nazvan Generator poslovnog imena, koji je izgradio Shopify, softver internetske trgovine. Iako u ovom vodiču nećemo koristiti Shopify, ovaj je njihov poseban alat praktičan.

Nakon toga, nakon što dobijete skup mogućih imena koja vam se sviđaju, vrijeme je da provjerite koja su imena domena dostupna, a koja postoje.

Jednostavno rečeno, naziv domene adresa je vaše trgovine za e-trgovinu na webu. Sve internetske stranice na mreži imaju svoja imena domena. Na primjer, domena ove web lokacije je winwp.com.

 • Saznajte više o tome koja su imena domena ovdje.

Moj omiljeni alat za provjeru dostupnih imena domena je Domain Wheel. Posjetite ga i unesite željena imena u okvir, a Domain Wheel će vas obavijestiti koja su od njih dostupna za registraciju.

Kao općenito pravilo, uvijek želite dobiti .com domenu. Te su adrese najintimitivnija i najlakša za pamćenje. U osnovi, ako .com nije dostupan, vjerojatno tražite drugo ime.

Još jedna važna stvar koju morate imati na umu nije kršenje zakona o autorskim pravima prilikom odabira vašeg imena. Ne želite kršiti bilo koji drugi postojeći brand u istoj niši ili bilo koji drugi općenito popularni naziv marke. Na primjer, mogao bih doći u probleme ako sam svoju trgovinu imenovao “BloomScapeWorld” budući da u niši već postoji popularna marka pod nazivom “Bloomscape”..

Nakon što se odlučite za savršeno ime domene (i ako je dostupno), možete prijeći na sljedeći korak.

(Nemojte još registrirati domenu!)

6. Shvatite o čemu se radi web hostingu

Ukratko ću zadržati ovaj odjeljak s obzirom da je hosting pomalo dosadna tema. U skladu s tim, to je također bitno za postojanje vaše trgovine e-trgovine. Ili, bolje rečeno:

Ne možete pokrenuti internetsku trgovinu bez web hostinga.

Jednostavno rečeno, hosting (aka vaš poslužitelj) je mjesto na kojem se čuva vaša web stranica i mjesto gdje se služi vašoj publici i kupcima..

Poslužitelj je vrlo sličan standardnom računalu koje je spojeno na web i uključeno 24/7.

Kad god posjetitelj ode u vašu trgovinu, web stranica se preuzima s poslužitelja, a njezin sadržaj šalje se u web preglednik posjetitelja..

Kao što rekoh, dosadno.

Ali evo što je važno:

Bez kvalitetnog hostinga izgubit ćete prodaju. Postoje podaci koji mogu poduprijeti tu tvrdnju, tako da ne govorim samo ja.

Postoji nekoliko razloga zbog kojih loš hosting izjednačava lošu prodaju:

 • Loši domaćini mogu patiti od čestih prekida rada – u doba kada je vaša web lokacija izvan mreže i iz bilo kojeg razloga nedostupna. Ako je vaša trgovina izvan mreže, od nje nitko ne može ništa kupiti.
 • Loši domaćini nude sporo performanse. Navodi se da ako vašoj web lokaciji treba više od dvije sekunde da bi se učitala većina ljudi nema strpljenja čekati i otići će. Trebate domaćina koji nudi bolje performanse.
 • Loši domaćini nude lošu korisničku podršku. Uvijek želite kontaktirati nekoga kod svog domaćina ako imate problema s postavljanjem. Dobri domaćini nude više različitih načina za podršku (telefon, chat uživo itd.), A oni su i dovoljno znanja da prvo riješe vaš problem..
 • Loši domaćini nude lošu sigurnost. Tema internetske sigurnosti u posljednje vrijeme je popularna – i to s vrlo dobrim razlogom. Jednostavno ne želite riskirati da bilo koji od osjetljivih podataka procuri putem interneta, a postaje još ozbiljniji kada se radi o vašem internetskom poslovanju, a ne samo o osobnim podacima. Kako se ispostavilo, ne mogu se razbiti ne samo Facebooks i Twitters, već i vaša mala web stranica. Valjda ne želite da bude hakiran vaš dućan e-trgovine, a svi vaši podaci o prodaji nestaju. Iz tog razloga želite raditi samo s domaćinima koji imaju dobru reputaciju i dokazano se brinu za sigurnost svojih kupaca.

Dobro, ali kako zapravo odabrati kvalitetnog domaćina koji odustaje od svih zahtjeva?

Prvo, objasnimo koje su najčešće vrste hostinga i kako izbjeći one koji neće biti dobar izbor kada pokrenete internetsku trgovinu.

Čim počnete kupovati za hosting, vidjet ćete ponude od samo 2 do 4 USD mjesečno. Iako su primamljivi, oni vjerojatno neće biti najbolje rješenje u vašem slučaju.

Jeftini domaćini tradicionalno se izvode u postavkama u kojima dijelite resurse poslužitelja s nekoliko drugih kupaca vašeg domaćina. Učinkovitost poslužitelja, prostor na disku, širina pojasa … sve se to dijeli na više računa. Povrh toga, poslužitelji su optimizirani do maksimuma kako bi uklopili što veći broj kupaca (kako bi troškovi bili niski).

Nadalje, oni jeftini domaćini ne nude značajke koje su ključne za e-trgovinu, poput:

 • vatrozidi, otkrivanje prijetnji
 • sigurnosne značajke
 • PCI sukladnost – potrebna za trgovine putem e-trgovine koja obrađuje transakcije kreditnim karticama
 • automatizirane sigurnosne kopije i obnavlja
 • strojevi i konfiguracije spremni za podnošenje većeg opterećenja i volumena prometa.

Nažalost, da biste postigli uspješnost e-trgovine, morat ćete potrošiti nešto više od nekoliko dolara mjesečno.

Ono što slijedi su naše preporuke. Pogledajte ova tri domaćina i odlučite na temelju vašeg proračuna i značajki koje vam govore:

 • SiteGround plan GoGeek: 11,95 USD mjesečno; pogodno za do 100.000 posjeta mjesečno; 30 GB prostora na disku; nesmjereni prijenos podataka; sjajne sigurnosne značajke; velika podrška; automatizirane sigurnosne kopije; sveukupno sjajan ulazak u svijet premium hostinga.
 • Plan pokretanja WP motora: 35 USD mjesečno; pogodno za do 25000 posjeta mjesečno; 10 GB prostora na disku; 50 GB propusne širine mjesečno; Uključene su teme vrhunskih web stranica s dizajnom 35 i više; velika podrška; možda i bolja platforma s kojom ćete dugoročno rasti.
 • Kinsta Business 1 plan: 100 USD mjesečno; pogodno za do 100.000 posjeta mjesečno; 15 GB prostora na disku; infrastruktura radi na Google Cloud Platformu; odličan uspjeli hosting za maksimalne performanse, najviši nivo kvalitete.
 • Za više konteksta, pogledajte naš ažurirani popis preporučenih WooCommerce hosting platformi

U naprijed ćemo koristiti ponudu SiteGround-a za demonstraciju procesa kada ovdje izgradimo internetsku trgovinu. Ovo je najpopularnije postavljanje zbog njegove pristupačne cijene u odnosu na značajke i korisničku podršku koje nudi. Moći će moći poslužiti većinu korisnika prilikom pokretanja prve trgovine e-trgovine.

7. Pokrenite internetsku trgovinu – Gole kosti

Vrijeme je da nam se ruke umažu! U ovom ćemo koraku izgraditi ljusku trgovine e-trgovine i naučiti osnove rada s njom.

Prvo, kako ćemo uopće izgraditi čitavu funkcionalnu trgovinu e-trgovine bez profesionalne ili dizajnerske pomoći bilo koje vrste?!

Iako ovo u početku može zvučati zastrašujuće, sve je vrlo izvedivo, što ćete uskoro saznati, tako da se nema potrebe znojiti.

Prvi redoslijed poslovanja:

7.1. Odaberite platformu / softver za e-trgovinu

Način na koji rade sve trgovine putem e-trgovine koristi se posebnom vrstom računalnog softvera koji omogućava uobičajeno poslovanje internetske trgovine. Razmislite o stvarima kao što su obrada narudžbi, uvrštavanje predmeta za prodaju, izrada kataloga proizvoda, upravljanje podacima o klijentima i tako dalje.

U današnje vrijeme, jedini način da se upustite u ovu vrstu softvera bio je angažirati programera i softver je 100% izgrađen od početka. Kao što vjerojatno možete reći, to je bilo skupo, kao, zaista skupo.

Srećom, vremena su se promijenila, a danas jedan od najboljih takvih dijelova softvera možete dobiti besplatno.

Odobreno, još uvijek morate platiti za web hosting (o čemu smo govorili u prethodnom odjeljku) i za ime domene, ali sam softver za e-trgovinu 100% besplatan.

Nećemo iznositi puno detalja o tome kako softver za e-trgovinu funkcionira ispod haube, ali evo vašeg temeljnog priloga o onome što stvarno trebate znati:

 • Kvalitetni softver za e-trgovinu pruža vam sve alate potrebne za pokretanje internetske trgovine i njeno pokretanje (omogućujući katalog proizvoda, vaše narudžbe, košaricu, plaćanja, puno).
 • Nabavljate i alate pomoću kojih možete stvoriti sve ostale elemente vaše web stranice – stranice, kontakt obrasce, korisničke račune i još mnogo toga.
 • Softver se može instalirati na vaš web poslužitelj i ne zahtijeva nikakve vještine kodiranja ili programiranja – doslovno možete izgraditi vlastiti dućan e-trgovine, čak i ako je prvi put oko bloka.
 • Softver vam također nudi modele trgovina koje možete odabrati, što znači da niste prisiljeni slagati se na jedan izgled, ali možete odabrati između stotina ako ne i više tisuća različitih dizajna

Ok, pa o čemu je ovaj misteriozni softver za e-trgovinu? Ovdje smo zapravo razmaženi zbog izbora jer na internetu postoji mnogo kvalitetnih rješenja.

Međutim! Kombinacija u ovom vodiču je WordPress i WooCommerce.

Evo zašto:

Prvo, ovo je kombinacija dva softverska rješenja. Prva, WordPress, najpopularnija je platforma web stranica od svih – koristi se na više od 30% svih web stranica. Drugi, WooCommerce, najpopularniji je softver za e-trgovinu na webu i zapravo je dodatak za WordPress.

Drugim riječima, prvo dobivate WordPress, a zatim preko njega instalirate WooCommerce. Malo ćemo uhvatiti detalje.

Zašto koristiti WordPress i WooCommerce? Postoji nekoliko dobrih razloga:

 • Kao što je spomenuto, WordPress je najpopularnija platforma za web stranice; više od jedne od tri web stranice pokreće WordPress.
 • I WordPress i WooCommerce su open-source, što znači da su besplatni i vrlo prilagodljivi.
 • Postoje tona gotovih dizajna (nazvanih tema) koje možete odabrati prilikom izrade web lokacije na WordPressu i WooCommerceu.
 • WooCommerce već ima ugrađene sve potrebne značajke prodavaonice e-trgovine
 • Postoji tona besplatnih dodataka za WordPress i WooCommerce, koji vam omogućuju daljnje proširenje značajki trgovine.

7.2. Kupite svoj hosting i naziv domene

Ovo je dio iz kojeg morate izvaditi novčanik. Oprosti.

Kao što sam prije malo spomenuo, u ovom vodiču preporučujemo SiteGround kao naš omiljeni web domaćin za WordPress i WooCommerce web stranice.

Da biste bili sigurni da vaša postava može podnijeti zahtjeve trgovine e-trgovine, idite na GoGeek plan:

gogeek plan na SiteGround - savršen za pokretanje internetske trgovine

Evo obrasca za prijavu koji ćete vidjeti:

Oblik plaćanja SiteGround

To je prilično standardna stvar, ali postoje neke odjeljke na koje biste trebali obratiti posebnu pozornost, naime ispod Informacije o planu:

 • Plan: GoGeek
 • Data Center: Odaberite lokaciju koja je najbliža vašoj ciljnoj korisničkoj bazi (govorili smo o tome kako suziti vašu primarnu korisničku bazu u prethodnim odjeljcima)
 • Razdoblje: možete trajati između 12 i 36 mjeseci; u ovom početnom razdoblju plaćanja dobivate cijenu od 11,95 USD mjesečno, tako da je korisno platiti unaprijed svih 36 mjeseci; obnavljanje vašeg hosting plana za drugi mandat iznosit će 34,95 USD mjesečno

Kliknite na PLATI SADA jednom kad sve ispunite.

U sljedećem koraku SiteGround pita želite li registrirati ime domene. Da, jesi!

Ranije smo u ovom vodiču raspravljali o imenima domena. Iako sigurno možete kupiti ime domene od druge tvrtke, dobivanje vašeg hostinga i naziva vaše domene s istog mjesta je jednostavnije. Ako to učinite, možete biti sigurni da će vaša domena i hosting surađivati ​​bez problema.

Stoga u polje unesite željeno ime domene:

SiteGround domena

Ako se odlučite za .com, cijena će biti oko 15 dolara godišnje.

Kada završite sa svim koracima prijave, SiteGround će vam poslati e-poruku s potvrdom s nekim informacijama o tome kako se prijaviti na svoj novi hosting račun.

Čim se prvi put prijavite, SiteGround će vas pitati želite li instalirati WordPress na svoj poslužitelj. Znaš!

U sljedećih nekoliko koraka SiteGround će vas voditi kroz faze instaliranja WordPress-a na poslužitelj. Ovo nije ništa komplicirano i svaki je korak lijepo objasnjen.

Tijekom ove postavke, morate postaviti korisničku prijavu i lozinku za web mjesto. Kada je instalacija gotova, koristite te vjerodajnice za prijavu na podupirač svoje web lokacije. Upravljačku ploču možete pronaći tako da posjetite YOURDOMAIN.com/wp-admin

U ovoj fazi SiteGround može prikazati jedno od sučelja čarobnjaka za postavljanje web lokacije. Iako su ti korisni za pokretanje standardne WordPress web stranice, možete naprijed i preskočiti ih u svrhu korištenja WordPressa ovdje. Samo kliknite na IZLAZ.

Izlaz čarobnjaka SiteGround

Čestitamo, upravo ste instalirali WordPress!

Sada imate prazno web mjesto koje radi 100%. Pogledajte to tako što ćete otići na svoju domenu (npr. YOURDOMAIN.com).

Izgledat će ovako:

Prednja strana WordPressa

7.3. Instalirajte WooCommerce da biste pokrenuli internetsku trgovinu

S WordPressom već instaliranim, sada je vrijeme da se ovo standardno WordPress web mjesto pretvori u prodavaonicu e-trgovine. Upotrijebit ćemo WooCommerce za to.

Pod haubom WooCommerce je WordPress dodatak (dodaci su mali komadići dodatnog softvera koji možete instalirati na WordPress da biste dobili više mogućnosti).

Možemo provesti neko vrijeme razgovarajući o dodacima WordPress detaljnije, ali to zaista nije potrebno. Sve što sada moramo znati jest da se WordPress dodatci mogu instalirati s nekoliko klikova i integriraju se u standardno WordPress sučelje.

Da biste instalirali WooCommerce, kliknite na Dodaci u primarnoj bočnoj traci WordPress nadzorne ploče, a zatim uključite Dodaj novi. U polje za pretraživanje unesite “WooCommerce”.

Instalacija WooCommerce - ovako pokrećete internetsku trgovinu

Prvi dodatak na popisu je ono što vam treba. Klikni na Sada instalirati gumb pokraj njega. Zatim, kad se instalacija završi, kliknite na Aktivirati dugme.

WooCommerce aktivirati

Nakon toga odvest ćete se u čarobnjaka za konfiguraciju WooCommerce. Korak po korak provest ćete vas kroz najvažnije faze konfiguriranja nove trgovine. Cijelo postavljanje može vam potrajati od pet do 15 minuta, ali na kraju ćete imati potpuno funkcionalnu trgovinu za e-trgovinu..

Prvi korak je u osnovi:

WooCommerce čarobnjak 1

Kad dovršite ovaj korak, morate se odlučiti za nekoliko ključnih stvari:

 • Navedite podatke o trgovini / tvrtki. Prema vašoj zemlji, zakonski će vam možda zatražiti da date stvarne podatke o registraciji tvrtke.
 • Podesite valutu u koju želite prihvatiti plaćanja. Obično je vaša lokalna valuta, osim ako je vaše ciljno tržište u inozemstvu.
 • Postavite vrstu proizvoda koju želite prodati. To možete postaviti na fizičke ili digitalne proizvode ili oboje. Ako osim internetske trgovine imate i lokaciju tradicionalne trgovine, potvrdite okvir u kojem piše da ćete također prodavati osobno.

Klik Idemo kad ste unijeli podatke.

Sljedeći korak u čarobnjaku odnosi se na osnovne postavke plaćanja.

WooCommerce čarobnjak 2

Zadani način plaćanja koji je dostupan u WooCommerceu je putem PayPala. PayPal je zapravo jedan od najpopularnijih načina plaćanja na webu u cjelini, tako da bi ga svaka trgovina e-trgovine trebala pružati kao opciju.

Obavezno uključite okvir pored PayPala. Kasnije ćete po potrebi moći dodati dodatne načine plaćanja pa o tome ne morate brinuti odmah.

Možete dodati i opcije za omogućavanje izvanmrežnih plaćanja, kao što su čekovi ili bankovni prijenosi. Kako se to kaže, ne preporučujemo to osobama koje prvi put pokreću internetsku trgovinu. Povećava radno opterećenje, što može biti zbunjujuće ako se prvi put gradi posao e-trgovine.

Klik Nastaviti.

Sljedeći je korak oko otpreme:

WooCommerce čarobnjak 3

Dostava je općenito prilično složen postupak, i ne odnosi se samo na trgovine putem e-trgovine. Ako imate bilo koju vrstu posla, otkrit ćete da slanje proizvoda u različite dijelove zemlje ili svijeta ima vrlo različite stope.

WooCommerce to pokušava olakšati pružanjem nekih opcija za početak rada.

Kada instalirate WooCommerce, postavit ćete dvije zadane zone isporuke za vas. Svrha načina postupanja s dostavom u WooCommerce je da možete postaviti više zona otpreme – mjesta na koja ste spremni poslati robu – a zatim postaviti pojedinačne načine otpreme za svaku zonu. Na primjer, na jednom mjestu imate poštanske usluge dostupne i neke privatne kurirske usluge, ali na drugom mjestu mogu biti dostupne samo poštanske usluge. Sve to morate postaviti u zonama otpreme.

WooCommerce će prema zadanim postavkama postaviti jednu zonu isporuke za cijelu vašu zemlju, a drugu za “svugdje drugdje”.

Ove postavke kasnije ćete moći promijeniti. Također, ako želite raditi s određenim operaterima (poput UPS-a ili DHL-a), WooCommerce će imati dostupne dodatke koji će od tih prijevoznika dohvatiti stope prijenosa. To ćemo naknadno pokriti.

Za sada možete unijeti grubu fiksnu cijenu za sve isporuke u vašoj zemlji ili postaviti isporuku na “besplatnu dostavu”.

Ako ne planirate isporuku proizvoda bilo gdje drugdje osim primarne zone isporuke, tada možete isključiti gumb pokraj drugog za isključivanje.

Ovaj korak je također u kojem odlučujete želite li koristiti kilograme ili kilograme, centimetara ili centimetara.

Kliknite na Nastaviti kad ste spremni.

U sljedećem koraku WooCommerce nudi za vas nekoliko preporučenih dodataka.

WooCommerce čarobnjak 4

Možete ih ostaviti sve omogućene. Kliknite na Nastaviti.

Sljedeći korak je kada vas WooCommerce pita želite li integrirati vašu trgovinu s uslugom zvanom Jetpack.

Jetpack je alatni paket više manjih nadogradnji WordPress-a i WooCommercea.

Ovaj paket nije obvezan, ali može vam olakšati život na određenim područjima. Na primjer, nudi više statistika, automatiziranih sigurnosnih kopija i, što je najzanimljivije, automatizirane poreze. Ta posljednja značajka vrlo je korisna ako vaša trgovina ima sjedište u SAD-u.

O Jetpacku ćemo raspravljati malo detaljnije kasnije u ovom vodiču, ali za sada možete kliknuti Preskočiti.

Na sljedećem zaslonu pritisnite Završite postavljanje trgovine dovršiti instalaciju.

Vidjet ćete posljednji zaslon potvrde:

WooCommerce čarobnjak konačan

U ovoj fazi WooCommerce je u potpunosti instaliran i spreman je da posluži kao motor vaše trgovine e-trgovine.

Možete se vratiti na nadzornu ploču WordPressa klikom na ikonu Posjetite nadzornu ploču dugme.

7.4. Podesite zadane postavke

Idite s nadzorne ploče programa WordPress na WooCommerce → Postavke.

Tamo ćete pronaći nekoliko ploča s postavkama, podijeljenih na kartice.

Kartice postavki WooCommerce

Općenito Kartica bi trebala biti u redu onakva kakva jest, ali možete dvostruko provjeriti jesu li svi detalji ispravno preuzeti iz čarobnjaka za instalaciju..

U proizvodi , odlučite želite li ljudima omogućiti da ostave recenzije pod vašim proizvodima. Radi lakšeg postavljanja i kad tek počinjete, možete onemogućiti recenzije uklanjanjem odabira okvira pored Omogući recenzije. Klik Spremi promjene.

Sljedeća kartica – Porez – tamo počinje sva zabava. A pod zabavom zapravo mislim na bijedu.

U redu, možda pretjerujem, ali, činjenica je da posebne porezne postavke nisu nešto što vam mogu pomoći da shvatite, bojim se. Svaka zemlja ima svoje zakone i propise, tako da bi se prije bilo čega na ovoj kartici trebali obratiti svojim lokalnim vlastima.

Opcije poreza za WooCommerce

Sljedeća kartica, dostava Tu možete precizirati sve detalje otpreme. Tamo će se vidjeti zone isporuke (zone koje ste postavili za vrijeme instalacije).

Klikom na svaku zonu možete vidjeti određene načine dostave koji su mogući u toj zoni.

Sljedeća kartica je Plaćanja. Tu možete dodati sve načine plaćanja koje želite učiniti dostupnima za svoje klijente. Za sada samo provjerite je li omogućen PayPal. Kasnije ćemo dodati.

Plaćanja putem usluge WooCommerce - plaćanja računa morate pokrenuti kada pokrenete internetsku trgovinu

Sljedeća kartica, Računi & Privatnost je sve o odluci na koji način želite obraditi privatne podatke svojih kupaca. U većini slučajeva ono što želite postaviti je:

Postavke računa WooCommerce

Možete kratko provjeriti o čemu se radi u preostalim karticama, ali trenutno ne morate mijenjati nijednu postavku..

7.5. Uvjerite se da imate SSL

Još jedna provjera koju trebate učiniti je provjeriti je li na vašoj web lokaciji omogućen SSL certifikat. SSL (Secure Sockets Layer) apsolutna je potreba za trgovinu e-trgovine. Jednostavno rečeno, SSL vodi računa o šifriranju komunikacije između vaše trgovine i njezinih posjetitelja / kupaca.

Ta enkripcija je presudna zbog prirode podataka koji se prenose između web mjesta e-trgovine i korisnika – podaci o plaćanju, brojevi kreditnih kartica, osjetljivi podaci o klijentima i tako dalje.

Da biste provjerili imate li instaliran SSL, jednostavno posjetite svoju web stranicu (idite na YOURDOMAIN.com) i provjerite ima li u adresnoj traci https i ima li ikona lokota pored adrese. Primjer:

SSL - bitan element kada pokrenete internetsku trgovinu

Ako nema katanac, obratite se podršci svog domaćina i jednostavno ih zatražite da na vašoj web lokaciji omogući SSL. Iako to možete učiniti ručno, traženje tima za podršku puno je brže i ne zahtijeva da vam se prljave ruke.

8. Dodajte proizvode u katalog trgovina

Iako dodavanje proizvoda u katalog trgovina može biti jednostavno poput pisanja kratkog opisa i pljeskanja po cijeni, potičem vas da uložite malo više razmišljanja u to.

Sljedeći odjeljak govori o pravilnoj prezentaciji proizvoda:

8.1. Pogledajte kako to čini vaša konkurencija

Još jedna stvar koju možemo dobiti od konkurencije je inspiracija za dobre načine prikazivanja proizvoda.

✍️ Zabilježite sljedeće podatke o stranicama proizvoda vaših konkurenata:

 • Kako nazivaju svoje proizvode? Koriste li faktička / službena / opisna imena ili daju proizvodima jedinstvena imena. Kad pogledam svoja dva konkurenta, Sill i Bloomscape, obojica koriste nazive biljnih vrsta za svoje proizvode, poput „Fiddle Leaf Fig“ ili „Peperomia Watermelon“.
 • Kako oni strukturiraju URL-ove? Drugim riječima, kako izgledaju adrese pojedinačnih proizvoda? I Sill i Bloomscape koriste nazive biljaka u svojim URL-ovima, na primjer https://www.thesill.com/products/fiddle-leaf-fig-hyde-planter. Drugi pristup je upotreba glavne ključne riječi za proizvod umjesto njegovog naziva. Na primjer, u slučaju Fiddle Leaf Fig, URL bi mogao biti nešto poput proizvoda / biljka za početnike.
 • Kakve fotografije sadrže? Umnožavanje sličnog stila fotografija može biti dobra ideja. U mom slučaju čini se da su jasne fotografije visokih rezolucija biljaka u dobrim plantažama.
 • Koje druge pojedinosti pružaju na stranici proizvoda? U mom slučaju to su stvari kao što su boje sadnica, veličina biljke, upute za njegu biljaka i kratka povijest biljke.
 • Gdje pokazuju cijenu? Glavno, odlučuju li se za cjenovni pristup (gdje je cijena istaknuta na stranici) ili cjenovni pristup? Životne niše usmjerene na cjenovne cijene.

Zapišite bilješke na temelju gornjeg istraživanja. Dobra je početna točka ponavljanja pristupa vašeg natjecanja. Zašto izumiti kotač?

8.2. Učinite Photoshoot

Dobre fotografije proizvoda ključne su ako ikada želite nešto prodati. Svi nekako znamo da je to istina, ali nismo zapravo svjesni u kojoj mjeri to ide.

Kao što podaci sugeriraju, 22% povrata proizvoda u e-trgovini dogodi se jer “stavka izgleda drugačije od fotografija”, tako da zaista trebate ispraviti taj element.

Odnesite svoje proizvode u atelje fotografa i provedite profesionalnu fotografiju. Unajmite lokalnog fotografa, pokažite im fotografije svojih konkurenata i recite da želite nešto jednako dobrog izgleda.

8.3. Dodajte svoje proizvode u WooCommerce

Nakon što točno saznate što želite prikazivati ​​na stranicama svojih proizvoda, i uz vaše fotografije proizvoda pri ruci, možete početi dodavati sve na WooCommerce.

Prijavite se na svoju WordPress stranicu i idite na proizvodi s lijeve bočne trake. Vidjet ćete ovo:

Proizvodi WooCommerce prazni

Osim glavne Stvorite proizvod WooCommerce nudi vam i nekoliko drugih opcija ako želite prodati nešto nestandardno. Za sada ćemo se držati osnova.

Klikni na Stvorite proizvod dugme.

WooCommerce će vas provesti kroz najvažnije elemente panela prikazujući nagovještaje poput ove:

WooCommerce nagovještaj

Krenite kroz njih jedno za drugim kako biste dobili predstavu o tome što se događa.

Evo ploče za dodavanje novih proizvoda u svom sjaju:

WooCommerce dodajte proizvod

Prvo unesite naziv svog proizvoda gdje na vrhu piše “Naziv proizvoda”.

Zatim dodajte opis svog proizvoda u glavno polje ispod naziva proizvoda.

Imajte na umu da dodate svaki detalj koji ste otkrili tijekom vašeg natjecanja konkurencije i brainstorminga ranije. U ovoj fazi, ne brinite previše prezentacija opisa.

Primijetit ćete da ovo veliko polje ima na raspolaganju sve klasične značajke za uređivanje teksta – stvari kao što su podebljavanje teksta, kurziv, popisi, citati i tako dalje.

Zatim popunite okvir s podacima o proizvodu – ovaj:

Podaci o proizvodu WooCommerce

Neke važne pojedinosti:

 • Jednostavan proizvod – WooCommerce prema zadanim postavkama predlaže dodavanje svakog novog proizvoda kao jednostavnog proizvoda. Postoje i druge mogućnosti za odabir, ali ova zadana pokriva vaš standardni, pojedinačni proizvod.
 • Općenito – prva pod-kartica naziva se Općenito. U njemu možete postaviti redovnu cijenu, prodajnu cijenu (neobavezno) i poreze proizvoda.
 • Inventar – radi se o praćenju onoga što u stvari imate i koliko toga.
 • dostava – ovo vam omogućuje postavljanje svih pojedinosti koje mogu biti važne za otpremu, uključujući težinu, dimenzije i klasu otpreme.
 • Povezani proizvodi – trenutni proizvod možete povezati s drugima iz vašeg kataloga za koje mislite da će biti dobro. Povezivanje proizvoda koji stvarno odgovaraju mogu značajno poboljšati vašu prodaju, posebno ako to činite u kasnijim fazama prodajnog lijevka. Kao što podaci sugeriraju, vjerojatnost je da ćete prodati postojećem kupcu 60% do 70%, a vjerovatno je da će prodati novom prospektu samo 5% do 20%..
 • Ostale podkartice za sada možete ostaviti.

Od svega navedenog, možda je postizanje cijene najizazovniji korak. Ako niste baš sigurni kako cijene svoje proizvode, ponovno pogledajte o čemu se radi u vašem natjecanju.

Sljedeći odjeljak na stranici je Kratki opis proizvoda.

Kratak opis može se pojaviti na raznim mjestima u vašoj trgovini. Oni najčešće uključuju popis proizvoda na stranici Trgovine, a ponekad i widgete proizvoda na drugim stranicama. Točni položaji mogu ovisiti o temi koju koristite (više o tome kasnije).

Najbolji pristup je tretiranje ovog kratkog opisa kao visina dizala proizvoda. Neka to bude sažet i precizan.

Uz dio opisa, pazite da je sada vrijeme da pogledate u desnu bočnu traku. Tamo ćete pronaći nekoliko stvari.

Prvo, postoji gornji odjeljak u kojem možete objaviti proizvod – učinite ga dostupnim za kupnju (vjerovatno za sada želite odgoditi to).

Sljedeći je odjeljak označen Kategorije proizvoda. Zajedno sa svojim prvim proizvodom možete dodati i svoju prvu kategoriju.

Da biste stvorili novu kategoriju, kliknite gumb Dodajte novu kategoriju vezu i upišite naziv kategorije kojoj želite dodijeliti svoj proizvod. Klik Dodajte novu kategoriju kad završite.

Napomena: Ranije smo u ovom vodiču razgovarali o temi kako kategorizirati svoje proizvode. Već bi trebao imati popis kategorija koje želite koristiti.

Naziva se sljedeći odjeljak u bočnoj traci Oznake proizvoda. Razlika između kategorija i oznaka može biti prilično nejasna.

U osnovi, sve se svodi na to kako želite koristiti svoje kategorije i oznake.

 • U većini slučajeva kategorije služe kao način grupiranja sličnih proizvoda. Na primjer, ako prodajete odjeću, svoje proizvode možete grupirati u stvari poput majica, hlača, cipela.
 • Oznake, s druge strane, daju vam još jedan sloj grupiranja koji ide iznad ili se presijeca s kategorijama. Oznake su također labavije te je proizvodima često dodijeljeno više oznaka. Na primjer, možete označiti odjeću pomoću izraza kao što su ljeto, muškarci, žene, toplo.

Na kraju, vi ovisite o načinu na koji ćete kategorizirati i označiti svoje proizvode. Iskreno, mnoge trgovine se uopće ne muče s oznakama.

Da biste stvorili novu oznaku proizvoda, jednostavno upišite oznaku u polje s oznakama i pritisnite enter na tipkovnici. Vidjet ćete oznaku ispod polja.

Sljedeći odjeljak obrađuje glavnu sliku proizvoda. Da biste dodali sliku, kliknite na Postavite sliku proizvoda a zatim odaberite fotografiju s računala. Vidjet ćete sliku dodijeljenu kao glavnu za proizvod.

slika proizvoda dodana

Sljedeći je odjeljak označen Galerija proizvoda i tu možete dodati više fotografija proizvoda.

Šanse su da samo jedna fotografija proizvoda neće biti dovoljna za dobru prodaju. Na primjer, modne marke koriste u prosjeku osam fotografija po proizvodu. Brojevi se razlikuju u drugim nišama, tako da biste se trebali ponovo vratiti na natjecanje da biste vidjeli kako pristupaju fotografiji proizvoda.

Ovaj odjeljak galerije djeluje isto kao onaj koji omogućuje dodavanje glavne fotografije proizvoda. Samo kliknite gumb Dodajte slike iz galerije proizvoda povežite se i nastavite s prijenosom nekoliko slika proizvoda. Klik Dodaj u galeriju kad završite.

Vidjet ćete ih na popisu u odjeljku galerije proizvoda.

slike iz galerije proizvoda

Kada je galerija gotova, sada biste trebali biti spremni objaviti svoj proizvod na web mjestu. Da biste to učinili, kliknite na glavni Objaviti gumb u gornjem desnom uglu.

objaviti proizvod

Ako sada krenete na Proizvodi → Svi proizvodi na nadzornoj ploči WordPress-a vidjet ćete svoj novi proizvod na popisu tamo.

proizvod dodan

Sve što trebate učiniti je ponoviti postupak sve dok sve svoje proizvode ne dodate u trgovinu. U ovoj se fazi, nemojte brinuti o tome kako proizvodi vizualno izgledaju posjetiteljima vaše web stranice, mi ćemo se pobrinuti za sve to u sljedećem koraku.

9. Odaberite dizajn svoje trgovine

Uz dodavanje svih vaših proizvoda u bazu podataka trgovine, došlo je vrijeme za dizajn cijele web lokacije trgovine.

9.1. Uvod u WordPress teme

Da biste u trgovinu e-trgovine postavili prilagođeni dizajn, morate instalirati ono što se naziva WordPress tema.

WordPress teme su sve-u-jednom dizajnerski paketi koji se mogu instalirati na bilo koju WordPress web stranicu s nekoliko klikova.

Promjena samog dizajna ne mijenja pisani sadržaj web mjesta ili proizvoda koje imate u katalogu. To znači da kasnije možete promijeniti svoj dizajn, bez utjecaja na bilo koji sadržaj.

Teme WordPressa možete pronaći ili na službenoj web stranici projekta WordPress – na WordPress.org – ili na bezbroj drugih web stranica.

Odabir kvalitetne teme vještina je sama po sebi, a jednostavno gutanje “cool WordPress teme” može vas dovesti u probleme. Nisu sve teme prikladne za rukovanje prodavaonicom e-trgovine.

Ako doista želite doći do dna ovoga, evo posebnog resursa koji smo napisali o temi odabira idealne WordPress teme za vaše web mjesto.

Međutim, za ovaj vodič držaćemo se onoga što znamo da je kvalitetna tema u kojoj mnogi uživaju, a mi ćemo je koristiti kao demo temu koja ide naprijed.

Naravno, možete odabrati bilo koju drugu temu koja vam se sviđa, ali ako idete s istom temom, slijediti ćete ovaj vodič puno jednostavnije.

Tema koju ćemo koristiti naziva se Astra.

Pokrenite internetsku trgovinu na temu Astre

Postoji nekoliko razloga zbog kojih smatramo da je to dobra početnička tema za početnike za nove trgovine e-trgovine:

 • Astra je brza i optimizirana za rad na svim uređajima.
 • Osnovna inačica Astre je besplatna i trebalo bi joj biti dovoljno da bi nove trgovine počele s radom.
 • Izborna plaćena nadogradnja – Astra Pro – značajan je korak za one vlasnike prodavaonica kojima je potrebno više značajki, što Astru čini velikom temom za razvoj s.
 • Astra ima početna mjesta. To su instalirani podpaketi koji mijenjaju dizajn glavne Astre teme kako bi odgovarali vašoj niši i vašim individualnim potrebama.

9.2. Instalirajte Astra temu

Da biste instalirali Astru – ili bilo koju drugu WordPress temu – idite na svoju WordPress nadzornu ploču, a zatim kliknite Izgled → Teme s glavne bočne trake. Zatim kliknite gumb Dodaj novi dugme.

dodaj temu

U okvir za pretraživanje unesite “Astra”, a zatim instalirajte temu klikom na njezinu Instalirati dugme.

instalirati temu

Instalacija može trajati nekoliko sekundi. Klik Aktivirati Nakon što se gumb pojavi.

tema aktivirati

Vidjet ćete potvrdu. Vaša tema je sada promijenjena u Astra!

Sljedeći je korak instalacija dobrog početnog mjesta!

Ići Izgled → Astra mogućnosti. Ovo je glavna ploča postavki za Astru.

postavke astre

Većinu ovoga ćemo riješiti za minutu, ali za sada se fokusirajmo samo na početne stranice. Da biste mu pristupili, kliknite na Instalirajte dodatak uvoznika veza koja se nalazi u polju Importer Starter Site u gornjem desnom kutu.

Nakon završetka postupka, od vas će se tražiti da odaberete tvorca stranice po vlastitom izboru.

�� „Čekaj, što je graditelj stranica?“ Napravitelji stranica su vrlo cool WordPress dodatak. U osnovi, oni vam omogućuju rad na neobrađenom dizajnu vaše web lokacije bez potrebe za znanjem kodiranja ili stvarnog dizajna. Nude vam potpuni „uradi sam“ doživljaj prilagođen početnicima.

Idemo ovdje s graditeljem zvanim Elementor. Sviđa nam se kako se uspoređuje s drugim graditeljima.

odaberite graditelja

U sljedećem ćete koraku vidjeti niz početnih web lokacija koje možete odabrati. Da biste olakšali stvari, filtrirajte popis po Besplatno ili eCommerce:

besplatna web mjesta za pokretanje

Svako početno mjesto dolazi s detaljnim pregledom.

pregled web mjesta za početnike

Unutar prozora za pregled možete se kretati po demo mjestu, pregledavati pojedinačne stranice i imati osjećaj o tome kako sve funkcionira.

Nakon što ste sigurni da ste pronašli svoj dizajn, kliknite gumb Uvezi web mjesto dugme.

uvozno mjesto

(Obavezno označite kutiju Izbriši web lokaciju koja je prethodno uvezena je NE odabran.)

Početno mjesto koje sam odabrao za izradu trgovine naziva se Jednostavno prirodno. Dizajniran je za sve zelene stvari, što ga čini savršenim za skladištenje biljaka.

Sam uvoz može potrajati nekoliko minuta jer je ugrađeno pregršt elemenata.

uvoz dovršen

Kliknite veliko plavo dugme da biste vidjeli svoj novi dizajn trgovine u svom sjaju. U ovoj fazi je uvezeno i mnoštvo primjera sadržaja, ali to ćemo zamijeniti vlastitim stvarima.

9.3. Prilagodite svoj dizajn Astre

Sjajna stvar u vezi s Astrom i WordPressom je ako vam se ne sviđa vaš trenutni dizajn iz bilo kojeg razloga, stvari možete prilično lako promijeniti, a nisu uključene vještine kodiranja..

Prvo, možete se prebaciti na drugu temu u cijelosti ili se jednostavno prebaciti na drugo Astra početno mjesto (postupak opisan gore).

No, što je najvažnije, možete precizno prilagoditi svoj trenutni dizajn točno prema vašim potrebama. Ovo ćemo sada učiniti.

Da biste to započeli, idemo na Izgled → Prilagodi.

Ono što ćete vidjeti je glavno WordPress sučelje za prilagodbu podataka.

WordPress Customizer omogućuje podešavanje stvari prilikom pokretanja internetske trgovine

Ne trebamo se praviti sa svime onim što je tu – za sada samo riješimo obavezne dokumente Možete se pouzdano vratiti kasnije na ovaj panel kako biste obavili preciznu prilagodbu.

Prvo ćemo dodati logotip. Klik Izgled → zaglavlje → identitet web mjesta. Kliknite Promijenite logotip i prenesite svoj vlastiti dizajn logotipa. Na kraju, kliknite plavu Objaviti gumb za potvrdu promjena.

potvrda prijenosa logotipa

Da biste također promijenili logotip na početnoj stranici, morate prijeći Izgled → Zaglavlje → Prozirno zaglavlje i tamo pošaljite svoj logotip.

Sljedeće što možete prilagoditi je područje zadnjeg donjeg dijela podnožja dizajna. Da biste to učinili, idite na Izgled → Podnožje → Traka podnožja. Podesite oba područja teksta tako da uključuju sve što mislite da je prikladno. Ovo je vjerojatno dobro mjesto za oznaku vaše trgovine. Još jednom kliknite Objaviti kad završite.

dno podnožja prilagoditi

Kao što ste primijetili, postoji mnogo više opcija u odjeljku Izgled prilagoditelja.

mogućnosti prilagodbe izgleda

Možete ih kliknuti i vidjeti što ih ima, samo da biste shvatili što je moguće u smislu prilagodbe vašeg dizajna..

Sljedeći dio koji možete pogledati je boje & pozadina.

Međutim, sve promjene ovdje su u potpunosti neobavezne. U ovoj fazi možda još nemate pojma kakve želite da budu vaše službene boje, tako da je najbolje ne eksperimentirati s tim samo radi njega.

Važno pravilo je sljedeće:

 • Ako imate profesionalno dizajniran logotip za vašu trgovinu i čitav vizualni identitet (većina dizajnera će vam to dati zajedno s logotipom), slobodno prilagodite boje prema informacijama s lista.
 • Ako nemate na umu bilo koju posebnu shemu boja, zadanu zadanu ostavite netaknutu.

Tema Astre omogućuje vam prilagođavanje boja različitih elemenata na web mjestu:

boje astre

 • Osnovne boje – glavna boja teme, boje veze, boje teksta i glavna boja pozadine.
 • breadcrumb – postavke boja krušnih mrvica (prečacne veze koje mogu olakšati kretanje po web mjestu u određenim scenarijima).
 • Zaglavlje – postavke boja za stvari u zaglavlju.
 • Traka podnožja – boje povezane s podnožjem.

Područje koje zaista trebate razgledati je Tipografija. Ovdje možete prilagoditi fontove koji se koriste na web mjestu – njihove veličine, stilove i druge sitnije detalje.

Idemo u podpoglavlje zvano Osnovna tipografija.

tipografija baze

Dobra ideja je da eksperimentirate sa svim postavkama i vidite kombinacije veličine i razmaka koji vam se najviše sviđaju.

Pristup koji općenito dobro funkcionira je povećavanje osnovne veličine fonta na oko 18 do 20 px. Veličine slova manje od toga mogu biti teške za čitanje većini ljudi.

Osim osnovne tipografije, ako želite, možete prilagoditi i ostale postavke tipografije, ali to u ovom trenutku nije potrebno. Tim se postavkama uvijek možete vratiti kasnije, nakon što steknete iskustvo sa web mjesto i saznate koje dijelove želite precizirati..

Ne zaboravite spremiti svoje promjene klikom na glavnu Objaviti gumb prije nego što zatvorite Customizer. Kada završite, kliknite gumb x gumb u gornjem lijevom kutu.

10. Postavite svoje temeljne stranice

Nijedno web mjesto za e-trgovinu ne može proći bez skupa stranica koje moraju imati. To su:

 • Prilagođena početna stranica – ručno izrađena stranica koja ističe vaše poslovanje i glavne proizvode koje nudite.
 • Stranica kataloga trgovina – središnja stranica za sve vaše proizvode.
 • O – stranica na kojoj možete dočekati ljude u vašoj trgovini, reći im o čemu se radi; tvoja priča.
 • Kontaktirajte nas – stranicu na kojoj će vas ljudi moći izravno kontaktirati.
 • Pravila o privatnosti – zakonom je propisana u mnogim zemljama.
 • Ostale “administracijske” stranice koje omogućuju kupnju – poput stranice košarice, stranice za kupnju i stranice korisničkog računa.

Ovo može izgledati kao prilično opsežan popis stranica, i puno bi se trebalo pobrinuti, ali imam dobre vijesti za vas. Većinu ovih stranica već radite ili WooCommerce, ili tema Astra. Kao i u, sve što trebate učiniti je uskladiti i precizno prilagoditi te stranice u skladu s vašim potrebama. Krenimo kroz njih jedno po jedno:

10.1. Početna stranica

Početna stranica je glavna nekretnina svake prodavaonice e-trgovine! To su obično prve stranice koje ljudi vide, ona je ona koja uspostavlja vašu marku i ona koja postavlja raspoloženje za ono što dolazi na vašim drugim stranicama.

U skladu s tim, početne stranice mogu biti teško shvatiti je li to prvi put da pokreću web stranicu – a da ne spominjemo web mjesto za e-trgovinu. Glavno je pitanje: Što uopće prikazujete na početnoj stranici?

Treba uzeti u obzir nekoliko popularnih elemenata:

 • Pokažite svoj logotip i glavni izbornik.
 • Koristite lijep veliki odjeljak – aka odjeljak heroja – da predstavite svoj glavni naslov ili glavnu ponudu.
 • Istaknite svoje vrhunske kategorije proizvoda.
 • Navedi istaknute proizvode (samo pregršt, ne svi).
 • Pokažite izjave kupaca ako ih imate.
 • Uključite kratki opis svoje trgovine.
 • Označite svoju trenutnu promociju ili posebnu ponudu.
 • Pozovite ljude da se pridruže vašem biltenu ili popisu e-pošte ako ga imate.
 • Prikažite veze na vaše društvene medije.

Također, ovo je sjajan trenutak da se vratite na svoja istraživanja konkurencije i vidite što sadrže na svojim početnim stranicama. Barem biste trebali razmotriti uključivanje nekih istih elemenata na svoje.

Iako izraditi početnu stranicu od nule koja uključuje sve ove elemente može biti izazovno, poslužit ćemo se primjerom početne stranice Astre kako bismo je učinili mnogo upravljivijom.

Za početak jednostavno posjetite svoju trenutnu početnu stranicu na YOURDOMAIN.com.

U gornjem retku kliknite Uredite s elementom Elementor.

uredi s Elementor

Ono što ćete vidjeti je glavno sučelje proizvođača elemenata Elementor:

Elementor glavni

Elementor je vrlo jednostavan alat za korištenje. U osnovi, sve što trebate učiniti je kliknuti element koji želite prilagoditi / urediti, a zatim izvršite svoje izmjene na lijevoj bočnoj traci.

Krenimo od odjeljka heroja – prvog dijela dizajna stranice.

Kliknite bilo koji tekstualni odjeljak na stranici i na lijevoj strani će se pojaviti tekstni okvir koji vam pruža tekstualno polje u kojem možete prilagoditi sadržaj.

uređivanje teksta

Tamo ću staviti ime i glavnu oznaku svoje trgovine. Zatim ću umjesto uzorka dodati svoj logotip. Također ću kliknuti na Kupite sada gumb za postavljanje odredišta na moju stranicu kataloga proizvoda – u većini WooCommerce trgovina ta se stranica može naći na https://YOURDOMAIN.com/shop/.

tekst promijenjen

Zamijenit ću i pozadinsku sliku u nešto svoje. Da biste to učinili, kliknite ikonu s točkicama koja se nalazi na vrhu – možda ćete morati lebdjeti mišem tamo da se ikona pojavi.

promijeniti pozadinu

Kao što vidite, postoji prilično puno pozadinskih opcija koje možete izabrati. Prvo ćemo promijeniti sliku. Kliknite samu sliku, a zatim odaberite novu sliku s diska.

Ako slici želite dodati sloj, samo se prebacite na Pozadina prekrivanja odjeljak na bočnoj traci, a zatim prilagodite postavke.

pozadinski prekrivač

Sljedeći redoslijed poslovanja, kategorije proizvoda ili druge informacije koje bi mogle biti relevantnije u vašem scenariju. O kakvim ‘drugim informacijama’ govorim? Na primjer, Bloomscape (jedan od konkurenata koje sam identificirao tijekom faze istraživanja) ima sljedeći niz blokova koji predstavljaju svojevrsni scenarij “korisničkog puta”:

cvjeta put

I ja mogu ponovno stvoriti nešto takvo ako mislim da to može odgovarati mojoj korisničkoj bazi. Trebate slijediti sličan misaoni eksperiment (za svoju nišu i liniju proizvoda).

Ideja cijelog ovog bloka je sadržavati vrste informacija koje će vaše kupce vjerojatno najviše zanimati. Ako je vaša ponuda proizvoda jednostavna, to mogu biti vaše kategorije. Ako vam treba malo više objašnjavanja, možete se poslužiti drugim informacijama koje kupca dovode još na brodu.

Evo kako izvršiti izmjene:

Kliknite ikone stupaca pored svakog od tri stupca koji sadrže slike koje želite promijeniti. Ovi:

ikone kategorije

Na bočnoj traci vidjet ćete novi odjeljak u kojem ćete moći mijenjati pozadinu i raditi s ostalim parametrima blokova.

Promjena tih elemenata djeluje isto kao i uređivanje odjeljka o glavnim junacima koji smo napravili prije minutu.

Idite naprijed i promijenite pozadinu tih blokova zajedno sa odgovarajućim tekstovima kako biste odgovarali poruci koju želite prenijeti.

Na kraju, usmjeri gumbe na stranice kategorija u svom katalogu proizvoda (one se obično mogu naći pod YOURDOMAIN.com/product-category/CATEGORY-NAME/), na nekom drugom mjestu ili potpuno uklonite gumbe (desnom tipkom kliknite gumb i zatim Izbrisati).

Evo promjena koje sam napravio:

kategorije početnih stranica

Sljedeće što možemo učiniti je prikazati neke od vaših istaknutih proizvoda na početnoj stranici. Na način na koji “proizvodite” proizvod u WooCommerceu idete na Svi proizvodi na zaslonu administratora i klikom na ikonu zvjezdice pored proizvoda koje želite predstaviti.

igrani proizvodi

Astra već prikazuje vaše istaknute proizvode unutar sljedećeg odjeljka početne stranice. Sve što trebate učiniti je prilagoditi broj proizvoda koji će se prikazati i podnaslov koji uvodi te proizvode.

Da biste promijenili broj prikazanih proizvoda, samo kliknite ikonu olovke u gornjem desnom kutu istaknutog bloka, a zatim promijenite vrijednosti u kratkom kôdu na lijevoj strani.

prilagoditi istaknuto

Sljedeći odjeljak na stranici su svjedočenja. Ako imate izjave, stvarno biste ih trebali dodati na stranicu. Samo zamijenite primjere svjedočenja koji već postoje.

izjave

Ako još nemate izjave, možete ih zamijeniti nečim drugim. Na primjer, budući da mnogi moji konkurenti također vole uključiti linkove na članke o njezi biljaka, ja ću to učiniti umjesto svjedočenja.

Kako bih olakšao svoj život, jednostavno ću promijeniti tekst i slike unutar trenutnih blokova svjedočanstava kako bih ih pretvorio u blokove koji vode do mojih članaka o njezi biljaka.

Nakon nekoliko minuta izmjene teksta i slika, evo rezultata:

članci na blogu

Napomena: Ako želite neke informacije o tome kako stvoriti nove postove na blogu (članci na blogu) na WordPressu, o tome imamo lijep video tutorial. Kliknite ovdje.

Ako želite iskoristiti posljednju priliku za isticanje jedne od svojih ponuda, to možete učiniti u sljedećem odjeljku na početnoj stranici. Samo uredite tekst i slike u skladu s tim. Proces je isti kao i sa svim ostalim blokovima na stranici. Evo što sam postavio:

finalna promocija

Posljednje, ali ne najmanje bitno, prilagodimo donji izbornik tako da sadrži neke ključne veze i pojačamo našu marku.

Da bismo to učinili, prvo moramo spremiti sve promjene i izaći iz Elementara. Kliknite gumb Ažuriraj gumb u donjem lijevom kutu, a zatim se normalno vratite na početnu stranicu.

Zadržite pokazivač miša iznad Uredite s elementom Elementor vezu na vrhu, a zatim kliknite gumb Podnožje web mjesta veza koja se nalazi na padajućem izborniku.

uređivanje podnožja stranice

Vidjet ćete još jednom da se učitava sučelje Elementor, ali ovaj put ćete raditi samo na podnožju podnožja.

Podnožje elementa ili

Dio s lijeve strane možete koristiti kao točku da biste uključili kratku poruku o svojoj trgovini i što imate u ponudi. Alternativno, tamo možete uključiti svoje podatke za kontakt zajedno s adresom svoje trgovine / tvrtke.

Samo kliknite na ovaj blok i započnite normalno mijenjati tekst.

U srednjem dijelu još jednom dodajte logo trgovine, a zatim povežite sa svojim profilima na društvenim mrežama.

S desne strane možete vidjeti prostor za dodatne izbornike. Nećemo se sada mučiti s tim jer još nemamo sve stranice. Na to ćemo se vratiti kasnije.

Kliknite glavni AŽURIRAJ gumb na dnu za spremanje promjena.

Ako se odmah vratite na svoju početnu stranicu, vidjet ćete svoj novi sadržaj u svom sjaju.

Ovdje želim istaknuti nešto, iako je primjer prodavaonice e-trgovine koju gradim tvornica biljaka, bilo koju trgovinu možete graditi slijedeći iste principe i korake. Proces se uopće ne razlikuje.

⭐ Ok, pretpostavljam da je vrijeme da otkrijem svoju početnu stranicu nakon svih ovih promjena! Pogledajte ovdje klikom.

10.2. Stranica trgovine

Stranica vaše trgovine primarna je stranica kataloga proizvoda u cijeloj trgovini e-trgovine. Ovdje korisnici mogu pregledati sve što imate za ponuditi.

Srećom, WooCommerce za vas kreira stranicu predložaka odmah ispred vrata. Sve što trebate učiniti je prilagoditi vašoj robnoj marki.

Stranica vaše trgovine može se pronaći ako posjetite https://YOURDOMAIN.com/shop/

Kad tamo stigne, kliknite gumb Prilagodba veza koja se nalazi u gornjoj traci. Ovo će pokrenuti sučelje Customizer još jednom.

Ići Izgled → WooCommerce → Trgovina. Tamo imaš nekoliko mogućnosti.

mogućnosti trgovine

Prije nego što se odlučite ovdje promijeniti bilo koji detalj, vratite se još jednom na istraživanje konkurencije. Pogledajte kako vaša konkurencija prikazuje proizvode i na što se najviše fokusiraju. Razmislite hoće li oponašanje nekih njihovih metoda imati smisla za vas.

Prvo odlučite koliko stupaca želite prikazati na stranici. U mojoj niši čini se da je odlazak na tri gola dobar ulog.

Zatim slijedi Proizvodi po stranici postavka. Savjetujem vam da ga postavite tako da prikazuje sve svoje proizvode ako ih imate manje od 20, ili prijeđite na 12 do 15 ako imate više. To je slučaj da ne pretrpavate previše stranice.

Struktura proizvoda trgovine područje je na kojem možete povlačiti elemente oko sebe (samo se primite za ikonu tri linije) i / ili učiniti ih vidljivim ili nestati (ikona oka). Eksperimentirajte s tim elementima dok niste zadovoljni rezultatom.

Klik Objaviti kad završite.

My Moju stranicu trgovine ovdje možete vidjeti.

10.3. Vaše pojedinačne stranice proizvoda

Kada su u pitanju vaše pojedinačne stranice proizvoda, zadani dizajn tvrtke WooCommerce već je prilično dobar. Na primjer, ovo što dobivam s trenutnim postavljanjem do sada:

WooCommerce proizvod

Ako želite napraviti još nekoliko praktičnih prilagođavanja, trebat će vam ili Elementor Pro ili Astra Pro paketi.

 • Evo kako to učiniti s Elementor Pro.
 • Evo kako to učiniti s Astra Pro.

Ako to zasad želite jednostavno učiniti, jednostavno iskoristite sve stvari koje možete učiniti u polju s glavnim opisom svakog proizvoda. Dodajte različite podglavlja i relevantne opise, kao i slike u čitavom tekstu.

⭐ Možete vidjeti što sam mogao učiniti samo slijedeći ove principe ovdje ← moja stvarna stranica proizvoda.

10.4. Ostale stranice koje moraju imati

Popis stranica koje morate imati kada pokrenete internetsku trgovinu ne završava se s početnom stranicom i stranicama proizvoda. Osim njih, trebali biste stvoriti i:

Oko

Vaša stranica o priči može ispričati priču vašeg poslovanja, objasniti zašto bi ljudi trebali brinuti i pokazati neke jake točke koje će uvjeriti ljude da kupuju od vas u odnosu na konkurenciju.

Evo dobrog vodiča o elementu copywriting-a za sastavljanje uvjerljive priče o braku.

Što se tiče načina stvaranja stranice, ovo je opet prilično jednostavno zahvaljujući Astra temi.

Astra već dolazi s unaprijed napravljenom stranicom s nekim primjerima sadržaja. Možete ga pronaći na YOURDOMAIN.com/about-us/.

To je već prilično dobro izgledalo i možete ga prilično lako urediti pomoću Elementora (baš kao i početne stranice) – kliknite na Uredite s elementom Elementor veza za nastavak.

o uređivanju stranice

Baš kao što smo učinili s početnom stranicom, korak po korak, prođite kroz svaki blok na stranici, uredite tekst, promijenite slike i tako dalje, sve dok niste zadovoljni rezultatom i načinom na koji stranica predstavlja vašu tvrtku.

Za dobru mjeru možete dodati i vezu do vaše najpopularnije ponude – iste koju ste dodali na početnu stranicu.

⭐ Ako želite vidjeti moju završnu stranicu o inspiraciji, kliknite ovdje.

Kontaktirajte nas

Kontaktirajte nas može biti jednostavna stranica. Jedina svrha kojoj služi je omogućiti ljudima da izravno kontaktiraju s vama.

Neki od uobičajenih elemenata koje treba uključiti na stranicu:

 • Adresa ulice trgovine
 • Broj telefona
 • Email adresa
 • Službeni poslovni podaci
 • Radno vrijeme

Ovo vas vjerojatno u ovom trenutku neće iznenaditi, ali Astra uključuje gotovu stranicu za kontakt s nama.

Možete ga pronaći na YOURDOMAIN.com/contact-us/.

Opet ga možete urediti pomoću Elementora.

Jedan korisni element koji se već nalazi na ovoj stranici predloška je obrazac za kontakt. Potpuno je funkcionalan i konfiguriran je za slanje svih poruka na adresu e-pošte povezanu s vašim administratorskim računom za WordPress.

⭐ Ovdje možete vidjeti stranicu kontakata moje trgovine.

Pravila o privatnosti

Ova je stranica zahtjev u mnogim zemljama.

WordPress vam ovdje pruža neku pomoć. U izborniku stranica već vas čeka stranica s pravilima o privatnosti predloška. To je vrsta predloška za popunjavanje praznina.

stranicu o privatnosti

Kao i obično kod ovih stvari, moram vam reći da nisam odvjetnik i ne biste trebali smatrati ništa što ovdje čitate pravnim savjetom. Uvijek se obratite lokalnim vlastima za ispravne upute o pripremi sadržaja ove stranice.

Kada završite uređivanje stranice, kliknite glavnu Objaviti gumb da biste ga postavili na mreži.

Informacije o otpremi

Ovo je stranica koja će biti vrlo popularna među vašim kupcima koji prvi put vide.

Nažalost, stranica ne dolazi kao predložak s WordPressom, ali možete je kreirati ispočetka prilično lako.

Za početak, vratimo se našoj stranici i nastavite je uređivati ​​pomoću Elementara. Nemojte raditi ništa osim da kliknete ovu ikonu, a zatim Spremi kao predložak:

mogućnosti spremanja

To će vam omogućiti da zadržite trenutačnu stranicu kao predložak za buduće stranice. Samo mu dajte ime i kliknite UŠTEDJETI.

Sada se vratite na nadzornu ploču WordPress-a i idite na Stranice → Dodaj novo. Tamo kliknite gumb Uredite s elementom Elementor dugme.

uredite s novom stranicom Elementor

Kad se aktivira sučelje Elementor, kliknite sivu ikonu u sredini:

učitati predložak

Pojavit će se popis nekih spremnih predložaka. Prebacite karticu na Moji predlošci. Tamo ćete vidjeti svoj predložak stranice. Kliknite da biste ga uvezli.

Kada učinite to, sada možete koristiti svoj dizajn stranice kao predložak za nove stranice.

Budući da sada radite na stranici s informacijama o otpremi, počnite brisanjem svih blokova koji vam nisu potrebni. Kliknite desnom tipkom miša na odjeljak, a zatim odaberite Izbrisati. Spremite stranicu kada završite i napustite Elementor sučelje.

brisanje odjeljka

Politika povratka

Prilično samorazumljivo i još jedna stranica koju morate imati kada vodite trgovinu e-trgovine.

Možete slijediti isti postupak kao i na stranici s podacima o otpremi. Dovoljno je stvoriti novu stranicu, uvesti predložak i urediti sadržaj u skladu s tim.

10.5. Sastavite izbornik

Sada smo stvorili sve stranice, možemo ih dodati u glavni izbornik web mjesta – onu koja se nalazi u zaglavlju, kao i neke menije podnožja za više konteksta i jednostavniju navigaciju.

izbornik astre

Kao što ste primijetili, Astra tema dolazi s nekim unaprijed pripremljenim izbornicima, ali oni nisu na 100% mjestu. Da bismo ih promijenili, prvo idemo na nadzornu ploču WordPress-a, Izgled → izbornici. Ono što tamo vidite je vaš trenutni glavni izbornik.

glavni izbornik

Dodavanje i uklanjanje stranica iz izbornika je jednostavno; samo kliknite stavku izbornika, a zatim Ukloniti ako ga želite izbrisati. Ili kliknite novu stavku izbornika slijeva i kasnije kliknite Dodaj u izbornik. Stavke izbornika mogu se povući i ispustiti kako bi ih promijenili redoslijed.

Sljedeći izbornik koji ćemo uređivati ​​nalazi se u podnožju. Elementor rukuje s ovom pa ćemo se vratiti na početnu stranicu i odatle kliknuti na Podnožje web mjesta veza ispod glavne Uredite s elementom Elementor veza (već smo bili ovdje ranije).

uređivanje podnožja stranice

Dodajte veze na svoje ključne stranice u Brze veze i Važne veze sekcije. Samo kliknite na primjere trenutno prisutnih veza i zamijenite svoje.

Kliknite na AŽURIRAJ kad završite.

izbornik podnožja je promijenjen

10.6. Razmislite o pokretanju bloga

Posljednji korak koji možete poduzeti kako biste svoju marku učinili privlačnijom jest pokretanje bloga.

Sadržajni marketing jedan je od najefikasnijih načina prikupljanja novih prodaja ovih dana. Bilo je više uspješnih priča o tome kako su brandovi koristili sadržajni marketing kako bi generirali više prometa i prodaje.

U svojoj osnovi, marketing marketing sadržaja sastoji se u kreiranju sadržaja koji su od koristi vašoj korisničkoj bazi i na taj način ih uvodi u vašu marku. Kad jednom od vas nešto nauče, možda će biti željni poduzeti sljedeći korak i kupiti jedan od vaših proizvoda.

U mom primjeru niša, vodiči i vodiči o njezi biljaka izvrstan su primjer dijelova za sadržajni marketing. Ljudi koji žele naučiti o njezi biljaka također su vjerojatno zainteresirani za dobivanje novih biljaka.

I opet, najbolji način prepoznavanja vrsta sadržaja koji možete objaviti je putem istraživanja konkurencije. Pogledajte o čemu pišu i kako pristupaju temi.

Kada je u pitanju tehnička strana stvari, WordPress čini izgradnju bloga vrlo jednostavno.

Prvo idite na stranice ponovo i stvorite novu stranicu. Nazovite to „Blog“ i objavite ga bez dodavanja bilo kojeg drugog sadržaja.

Zatim, uđite Postavke → Čitanje s glavne bočne trake. U Stranica postova na padajućem izborniku odaberite “Blog” – stranicu koju ste stvorili prije sekunde. Kliknite na Spremi promjene.

stranicu bloga

Kada prijeđete na YOURDOMAIN.com/blog/, vidjet ćete svoj glavni popis blogova – obrnuti kronološki popis vaših nedavnih postova na blogu.

Da biste stvorili nove postove na blogu, vratite se na nadzornu ploču WordPress-a, a zatim na Postovi → Dodaj nove. Vidjet ćete da je sučelje za stvaranje novih postova isto kao za stvaranje stranica.

11. Proširite svoju trgovinu novim značajkama

U ovoj je fazi vaša trgovina e-trgovine u osnovi funkcionalna. Ljudi mogu kupiti proizvode od vas, a vi imate sve obavezne elemente na svom mjestu.

Ali možemo i bolje! Evo kako proširiti trgovinu dodavanjem dodataka.

11.1. Što je dodatak?

U rečenici, dodaci su aplikacije koje možete dodati na svoju web stranicu WordPress. Omogućuju vam nove značajke i ne zahtijevaju bilo kakve vještine kodiranja.

 • Evo videozapisa koji je malo detaljniji ako ste zainteresirani.
 • Evo još jednog našeg vodiča o tome kako instalirati WordPress dodatke.

11.2. Dodaci koji su vam potrebni

Evo nekoliko dodataka od kojih će većina trgovina e-trgovine imati koristi:

Ruksak za letenje

Jetpack je misteriozno nazvan dodatak koji sam spomenula ranije u ovom vodiču. To zapravo nije jednonamjenski dodatak, već višenamjenski koji nudi čitav niz značajki.

Da biste ga omogućili, kliknite Ruksak za letenje s glavnog izbornika bočne trake na nadzornoj ploči WordPressa.

Vidjet ćete zaslon dobrodošlice koji vas poziva da sve podesite.

postavi jetpak

Nakon što kliknete gumb, preusmjerit ćete se na WordPress.com gdje ćete od vas tražiti da autorizirate web mjesto sa svojim računom za WordPress.com. Ako nemate račun, moći ćete ga otvoriti.

Na slijedećem zaslonu Jetpack će vas pitati o profilu vaše web stranice. Odaberite “Internetska trgovina”.

odabrati internetsku trgovinu

Nakon prolaska kroz nekoliko drugih zaslona, ​​Jetpack će tražiti da odaberete jedan od dostupnih planova. Izbor je na vama, ali ne mislim da bi većina vlasnika trgovina imala koristi od plana iznad Premium. Ako niste sigurni, zasad idite besplatno. Postoji gumb s oznakom Započnite s besplatnim pod plaćenim planovima.

planovi za jetpack

U sljedećem koraku Jetpack će vam prikazati zaslon za brzo postavljanje. Korak po korak prođite kroz svaku značajku i omogućite one koje smatrate korisnim.

Evo mojih izbora:

 • Praćenje vremena zastoja – omogućiti – želite biti obaviješteni u slučaju da vaša web stranica ikad propadne.
 • Automatska ažuriranja dodataka – nije potrebno.
 • Prijavite se WordPress.com – nije potrebno.
 • Akcelerator web mjesta – Omogući – posluživat će sve vaše slike putem Jetpackovih poslužitelja, a ne vaše, što će imati pozitivan utjecaj na izvedbu vaše web lokacije..
 • Lazy Load Images – Omogući – ovo osigurava da se slike na vašim stranicama učitavaju točno na vrijeme kako bi ih korisnik mogao vidjeti (više o lijenom učitavanju ovdje.

Nakon što završite s tim opcijama, kliknite na Povratak na WP Admin.

Analitika i statistika

Iako vam Jetpack nudi neke osnovne statistike i analitiku, ako želite detaljnije pregledati web mjesto, svaku podstranicu, proizvode i druge metrike, trebali biste se prijaviti za Google Analytics (GA).

GA je besplatan alat, a omogućavanje na web mjestu WordPress / WooCommerce vrlo je jednostavno. Ovdje imamo brzi video tutorial.

GA je po sebi prilično ogromna, a za savladavanje je potrebno vrijeme. Međutim, ne morate se mučiti sa svim naprednim stvarima kada tek započinjete.

Prvo, nećete vidjeti puno uvida u GA na novoj web lokaciji. Prvo morate privući neke posjetitelje da popune sve različite zagrade podataka koje GA nudi, a to treba vremena samo po sebi.

Pustite GA da radi zavjese mjesec dana ili tako nešto, a tek onda se vratite i pogledajte što je unutra.

Sigurnosne kopije

Ovisno o vašoj postavci hostinga, sigurnosne kopije možda već rješava domaćin, a možda nisu.

Ako ste krenuli s planom GoGeek na SiteGroundu kao što smo preporučili, vodili ste sigurnosne kopije.

Inače, ako ste se odlučili za neki od plaćenih planova Jetpack-a u prethodnom koraku, sigurnosne kopije su dio toga..

Evo zasebnog našeg vodiča o tome kako izraditi sigurnosnu kopiju web lokacije.

SEO

Aka: Optimizacija za tražilice. Ovo se odnosi na to da vašoj trgovini e-trgovine olakšava pristup tražilicama, a također i optimizirano.

Iako je SEO sama po sebi velika tema, morate samo znati ono što je osnovno za početak. Evo našeg vodiča o tom pitanju.

Ako zaista želite podići SEO e-trgovine na višu razinu, trebali biste uložiti u WooCommerce SEO dodatak od Yoast. Omogućuje vam daljnju optimizaciju proizvoda i olakšava im rangiranje na Googleu. Ovo je plaćeni dodatak, koji košta oko 50 USD.

Performanse web lokacije

Dodatak Jetpack već obrađuje različite aspekte performansi web mjesta, ali još uvijek možemo bolje.

Stvar s WordPressom je ta što, koliko su njegove osobine fenomenalne, nisu sve super optimizirane od početka pristupa. Ili bih trebao preformulirati da nije ništa loše u bilo kojoj od tih značajki, ali u nekim scenarijima jednostavno ne trebate sve što WordPress nudi. Ako deaktivirate neke stvari koje vam nisu potrebne, učinit ćete svoju web lokaciju bržom.

Dvije su stvari koje možete učiniti da poboljšate performanse svoje trgovine e-trgovine bez previše gnjavaže:

a) Nabavite dodatak za predmemoriranje

Jedna od najpopularnijih opcija u ovom carstvu zove se WP Super Cache, što je besplatni dodatak.

Evo našeg posebnog vodiča kako ga postaviti.

b) Nabavite dodatak za premium performanse

Ovo je neobavezni korak jer će zahtijevati mala ulaganja s vaše strane.

Dodatak o kojem govorim naziva se perfmatters, a košta 24,95 USD godišnje (u vrijeme pisanja teksta).

Nudi čitav niz postavki u vezi s performansama koje su predstavljene vrlo jasno. Ovim dodatkom možete onemogućiti značajke koje ne upotrebljavate i na taj način osloboditi WordPressu da biste koristili procesorsku snagu vašeg poslužitelja za isporuku tih značajki, što znači da ćete ubrzati web mjesto. Tu je i pregršt postavki specifičnih za WooCommerce.

Pristupni sustavi za plaćanje

Prolazi za plaćanje su poput Harley-Davidsonsa: Nikad ih ne možete imati previše.

Ako to ne odgovara vama, onda ono što želim reći je da će vaši kupci uvijek tražiti svoj omiljeni način plaćanja kada kupuju od vas. A ako ga ne pronađu, možda će otići.

Uglavnom, morate biti sigurni da omogućavate najtraženije mogućnosti plaćanja. To bi bile kreditne kartice (preferiralo ih je 42% kupaca prema podacima iz 2017. godine, elektroničko plaćanje uključujući PayPal (preferirano 39%) i debitne kartice (preferirano 28%).

Srećom, u WooCommerceu možete vrlo lako instalirati i omogućiti dodatne pristupnike za plaćanje – svaki pristupnik plaćanja dolazi kao WordPress dodatak i može se instalirati na isti način kao i ostali dodaci.

Najpopularniji pristupnici plaćanja uključuju:

 • PayPal – onaj koji ste već instalirali u WooCommerce od početka
 • Pruga
 • Kvadrat

Ali postoji još Cijeli katalog pristupnika plaćanja je zaista impresivan.

Ako također poslujete u inozemstvu, trebali biste razmotriti načine plaćanja koji su popularni na vašem ciljnom tržištu. Opet, najbolji način da provjerite jeste li na pravom putu je da vidite što vaša konkurencija radi.

Specifičnosti postavljanja svakog od ovih gatewaya plaćanja je malo drugačija, ali programerima koji su ugradili te gatewaye dostupni su vodiči i vodiči..

Automatski obračun poreza

Ako vodite svoju tvrtku u SAD-u, onda sigurno znate koliko komplicirani porezi mogu biti, posebno kada se prodaju preko državnih granica.

Napomena: ne morate se zamarati s ovim korakom ako ćete prodavati samo u jednom području / državi u kojoj su porezne stope iste. Na primjer, ako je vaša trgovina u Velikoj Britaniji, a prodavat ćete samo kupcima iz Velike Britanije.

WooCommerce vam modul usluge WooCommerce usluge olakšava pronalaženje poreza. Da biste to omogućili, idite na odjeljak WooCommerce nadzorne ploče. Vidjet ćete transparent koji vas poziva da isprobate ove značajke:

WooCommerce usluge

Klik Spojiti.

I to je to. Od sada se vaši porezi obračunavaju automatski.

Marketing putem e-pošte

Čak iu doba društvenih medija, Instagrama, Facebook priča, streaminga na YouTubeu i tako dalje, e-pošta je i dalje kraljica kada je riječ o izravnim mrežnim marketinškim kanalima.

Bezbroj tvrtki e-poštu navodi kao najučinkovitiji medij komunikacije u svima njima, iako je također jedan od najstarijih. Zapravo, izvješće o e-mail marketingu donosi povrat ulaganja u rasponu od 4,400%.

Što to znači, jednostavno je: kao vlasnik trgovine za e-trgovinu ne možete poslovati bez da e-pošta postane važna komponenta vaše cjelokupne strategije.

Za WooCommerce je na raspolaganju mnogo alata za e-poštu, ali onaj koji nam se najviše sviđa zove se Jilt.

Jilt - sjajan alat za e-poštu za sve koji žele pokrenuti internetsku trgovinu

Jilt je slobodno rješenje. Ako imate manje od 300 kontakata, besplatno je. Povrh toga, neka plaćanja se primjenjuju. Budući da tek započinjete, trebali biste biti u mogućnosti besplatno koristiti Jilt barem neko vrijeme.

Evo što vam Jilt omogućuje:

 • Novim kupcima šaljite e-poštu dobrodošlice.
 • Šaljite e-poštu svim svojim kupcima.
 • Pošaljite e-poštu o napuštanju košarice.
 • Hvala kupcima koji se ponavljaju.
 • Segmentirajte kontakte (na temelju učestalosti kupnje i ostalih parametara).
 • Slanje e-pošte automatski, na temelju aktivnosti kupaca na web mjestu.
 • Dizajnirajte poruke e-pošte izravno na WordPress nadzornoj ploči.

Za početak, jednostavno idite na Jilt i registrirajte se za novi račun.

Prvo što trebate učiniti je reći Jiltu koji softver koristi vaša trgovina – to bi bila “WooCommerce”.

jilt pick trgovina

Jilt će vam pokazati korake potrebne za pokretanje svega.

koraci

Samo slijedite dok Jilt ne bude u potpunosti integriran s trgovinom. Ovako izgleda poruka dobrodošlice:

dobrodošli

Kliknite prvu vezu kako biste otišli na svoju Jilt nadzornu ploču, gdje ćete vidjeti čarobnjaka za brzo postavljanje. Jilt mora znati nekoliko detalja prije nego što počnete koristiti puni arsenal alata.

Ono što je sjajno u vezi s Jiltom jest to što se on integrira s WooCommerceom na jednostavan način. Čim netko naruči iz vaše trgovine, njihova će se adresa e-pošte dodati i Jilt-u. A odatle se toj osobi može obratiti pomoću jednog od vaših unaprijed pripremljenih komunikacijskih predložaka. Kada govorimo o tome, evo kako postaviti svoje poruke u Jilt:

Postoji nekoliko glavnih vrsta komunikacije kojima možete upravljati putem Jilta. Sve ih možete vidjeti na glavnom zaslonu:

jilt komunikacije

Svaki od ovih odjeljaka ima svoju ploču za postavljanje, zajedno s praktičnim čarobnjakom za brzo pokretanje:

jilt vodič

Moć Jilta najviše leži u njegovom modulu za automatizaciju. Pomoću samo te možete postaviti napuštene adrese e-pošte s košaricama, praćenje nakon kupnje, prvu kupnju dobrodošlice, slanje zahvalnica i još mnogo toga. Postavljanje ovih vrsta automatizacije može puno poboljšati vašu prodaju jer dodaje više dodirnih točaka vašim kupcima – upravo u vrijeme kada su oni najviše zainteresirani za vašu ponudu.

Jilt pojednostavljuje stvaranje ovih automatizacija; samo trebate slijediti upute na zaslonu.

Jilt također ima pripremljene neke standardne predloške poruka. Na primjer, nakon što pokrenete izradu kampanje napuštanja košarice, ona vam prikazuje tri spremna predloška u nizu. Sve što trebate učiniti je prilagoditi ih po vašoj želji i omogućiti kampanju.

jilt cart kampanja

Kada govorimo o prilagodbi, s Jilt-ovim sučeljem za izgradnju e-pošte lijepo je raditi i intuitivno. Možete povući i spustiti stvari na svoje mjesto i uređivati ​​sav tekst.

jilt graditelj e-pošte

Ok, ali kakve biste kampanje uopće trebali gnjaviti stvaranjem? To ovisi o vama, ali postoji nekoliko načina kako to shvatiti:

 • Opet se vratite svojoj konkurenciji. Pogledajte što rade. Kupite nešto od njih i pogledajte kakva je komunikacija. Izgradite sličan postupak.
 • Idite na Jilt i pogledajte koje vrste kampanja možete odabrati. Izaberite one koji vam najviše govore. Budući da vam Jilt daje lijepe predloške za svaku kampanju, ne morate ih izrađivati ​​ispočetka.

jilt kampanje

Ako želite saznati više o Jilt-u i kako ga učinkovito koristiti s prodavaonicom e-trgovine, pročitajte ovaj opsežni vodič.

Želite više?

Svijet cool WooCommerce dodataka ne završava ovdje. Mnogo više možete učiniti i mnogo više značajki koje možete dobiti za trgovinu. Na primjer, evo popisa deset besplatnih WooCommerce dodataka za početak. Naravno, trebate li zaista bilo koji od njih, ovisi o vašem tržištu i vrsti proizvoda koje nudite, ali popis je svakako vrijedan pogleda..

12. Ispitajte radi li sve

S postavkom trgovine i spremnom za rad, sada je vrijeme za testiranje svakog malog mehanizma i provjerite rade li ispravno.

Evo što treba učiniti:

12.1. Ispitni nalozi

Otiđite u trgovinu i pokušajte kupiti nešto sami. Upotrijebite drugu adresu e-pošte, unesite sve podatke. Pogledajte možete li svoju narudžbu vidjeti na WooCommerce ploči (WooCommerce → Narudžbe).

WooCommerce narudžbe

Nakon što kliknete na narudžbu, vidjet ćete sve pojedinosti potrebne za ispunjenje – adresu kupca, naručene proizvode, status plaćanja i tako dalje.

Možete staviti nekoliko narudžbi i vidjeti kako se to radi u WooCommerceu.

Kada ispunite narudžbu, ne zaboravite promijeniti njezin status. Ovako:

stanje narudžbe

12.2. Ispitne isplate

Dok postavljate nove narudžbe, možete testirati prolaze li plaćanja. Da biste to učinili, idite na svoj procesor plaćanja i omogućite ono što se obično naziva “test plaćanja” ili “način rada s pijeskom”. Upotrebom takvog načina plaćanja možete izvršiti lažnu uplatu i vidjeti kako se prima u vašoj trgovini e-trgovine.

Kada završite s tim, onemogućite testni način i zamolite prijatelja da vam naredi nešto od stvarnog i nastavite s plaćanjem. Pogledajte djeluje li i sve uživo.

12.3. Provjerite e-poštu

Dok slažete narudžbe, provjerite primate li obavijesti e-poštom.

Klijent bi trebao primiti e-poštu u kojem je potvrdio da je poslao narudžbu, a vi biste ga trebali dobiti i. Treba poslati i e-poštu o promjeni statusa narudžbe i o radnjama pokrenutim na ploči s narudžbama WooCommerce (prilikom uređivanja pojedinačnih narudžbi).

Radnje za naručivanje WooCommercea

Zatim idite na Jilt i pogledajte hoće li e-poruke od tamo ispravno izlaziti.

12.4. Provjerite svoj mobilni dizajn i iskustvo

Kao što smo ranije raspravljali, ovih dana sve više ljudi pristupa putem interneta na svojim mobilnim uređajima nego na stolnim ili prijenosnim računalima. Što to u praksi znači je da morate biti sigurni da vaša internetska trgovina ispravno funkcionira na mobilnom uređaju.

To je jednostavno: samo izvadite mobilni telefon i posjetite trgovinu.

Pregledajte sve stranice i uvjerite se da sve izgleda dobro. Ako želite nešto promijeniti, vratite se na zadanu stranicu na radnoj površini i kliknite na Uredite s elementom Elementor još jednom.

Dok ste u programu Elementor, prebacite se na prikaz za uređivanje mobilnih uređaja. Unesite tamo promjene i spremite stranicu kada završite.

Elementor mobile uređivanje

Sljedeće što možete učiniti kako biste bili sigurni da je sve u redu je korištenje Googleovog Google Mobile Alat za testiranje.

Unesite adresu vaše web lokacije i pogledajte što Google ima o tome reći.

rezultati ispitivanja mobilnih uređaja

Ako koristite Astru, tamo ćete vidjeti pozitivan rezultat.

12.5. Označite sve podstranice

Osim gore navedenih zadataka, također dvostruko provjerite izgledaju li sve vaše podstranice kako bi trebale. Ovo uključuje vašu stranicu o stranici, stranicu kontakta, pojedinačne stranice proizvoda, popise proizvoda, pretraživanja proizvoda na web mjestu i sva druga područja kojima mogu pristupiti vaši kupci..

Pogledajte i kako vaša web lokacija izgleda na različitim uređajima, i na stolnim i prijenosnim računalima, na mobilnim uređajima i tabletima.

13. Promovirajte i ostvarite promet

Konačno smo sretni broj 13 – promoviramo vašu trgovinu e-trgovine. Ovo je ujedno i najzabavniji dio cijelog projekta.

Međutim, moram započeti s lošim vijestima: na internetu ne postoji takva stvar kao “ako je napravite, oni će doći”.

Na internetu, nitko neće doći ako ne zna kako pronaći vašu trgovinu.

To je ono što se odnosi na promociju i marketing – dovesti ljude do virtualnog praga vaše trgovine i pozvati ih unutra.

Budući da je promocija trgovine putem e-trgovine dovoljno velika tema za njen vlastiti vodič, ovdje ćemo predstaviti samo neke osnovne ideje i izazov ćemo vas da sami stignete do dna:

13.1. Sadržajni marketing

Prije sam u ovom vodiču spomenuo koncept marketinga sadržaja. Principi su jednostavni:

Tražite ideje o sadržajima koje bi mogle biti zanimljive korisničkoj bazi – sadržaj o nečemu što se tiče niše ili proizvoda koje prodajete.

Na primjer, u mom slučaju to bi bili članci i udžbenici o njezi biljaka i sličnim stvarima.

Da biste pronašli koji se popularni sadržaj nalazi u vašoj niši, vratite se u svoju konkurenciju i pogledajte što objavljuju.

Dva alata koja vam mogu pomoći u istraživanju su BuzzSumo i Ubersuggest.

buzzsumo

Samo unesite web adresu vašeg natjecatelja u okvir i pogledajte što dolazi. Na primjer, kada pregledavam The Sill, vidim da su na njima najpopularnije stranice sa sadržajem:

 • Kako treba: odabrati sadnica za vašu biljku
 • Riječ o rajskoj ptici
 • Njega biljaka: Gnojivo

Za početak bih mogao napisati vlastiti sadržaj o tim temama, a vi možete učiniti isto: Istražite tržište → pogledajte što ljudi čitaju → napišite nešto svojim vlastitim vrtnjakom.

Jednom kada dobijete dovoljno sadržaja vani, a vaša web lokacija raste na popularnosti, ljudi će u vašu trgovinu doći putem tog sadržaja i pregledati neke od vaših proizvoda. O tome se radi u sadržajnom marketingu.

13.2. Društveni mediji

Promocija proizvoda na društvenim mrežama može se činiti dovoljno jednostavnom, zar ne? Pa, bojim se da su stvari malo složenije.

Izazov je što ne možete stvarno stalno udarati svoje sljedbenike stalnom promocijom proizvoda.

Umjesto da objavite ažuriranja “idite ovdje, kupite ovo”, usredotočite se na pripovijedanje priča o svojim proizvodima.

Opet pogledajte svoju konkurenciju. Evo nekoliko poruka s Bloomscapea na društvenim mrežama:

tweet by bloomscape

Lijepo, naizgled nepovezano ažuriranje. Ipak traži ljude da ih pogledaju.

tweet by bloomscape

Još jedan. Samo povremeno ažuriranje, ali još uvijek možete vidjeti biljku u pozadini, držeći um kupca na pravom mjestu.

insta bloomscape

Sličan stil ažuriranja, ovaj put s Instagrama.

fb by bloomscape

I na kraju, odličan post koji pruža ne samo svjež niz informacija, već i lagano potiče ljude da provjere proizvode tvrtke Bloomcape.

Ako u svojoj niši nemate tako dobre primjere, idite nišu iznad i tamo potražite inspiraciju.

13.3. Aktivni SEO rad

Dolazak ovih sjajnih SEO dodataka samo je pola bitke – sada ih zapravo morate aktivno koristiti.

Kako je SEO velika tema, ovdje se nećemo baviti time. Umjesto toga, pogledajte ovaj detaljni vodič o osnovama WordPress SEO-a.

13.4. Napravite partnerstva u niši

Evo kontintuktivnog stajališta: Vaši konkurenti zapravo nisu vaši konkurenti.

Bez obzira što radite, uvijek možete biti partner s drugom prodavaonicom odjeće, drugom kafićem, drugom prodavaonicom biljaka.

Zamislite što biste mogli učiniti zajedno i kako biste mogli pomoći međusobnim robnim markama. Dosegnite s prijedlogom. To može biti zajednička promocija ili čak lokalni događaj, razmjena sadržaja i tako dalje.

Cilj je marke slične veličine.

13.5. Sadržaj sponzora na blogovima niša

Ako postoje blogovi u vašoj niši koji su već popularni, obratite im se i ponudite im sponzorstva za sadržaj – npr. ponuda da platite za dio sadržaja u zamjenu za marku.

Ideja je da će dio čitateljstva tog bloga doći da vas provjeri.

13.6. Sponzor Podcasts i YouTube videozapisi

Sponzorstva Podcast-a u posljednje vrijeme su ogromna, kao i video sponzorstva.

Ideja je ista: posegnete za popularnim podcast / YouTube kanalom u vašoj niši i nudite sponzoriranje njihove sljedeće epizode. Ono što obično dobijete u zamjenu je verbalno spominjanje vašeg branda.

13.7. Oglasite se na Google AdWords i Facebook

Pa, duh! Oglašavanje na AdWords i Facebooku najočitija je stvar koju možete učiniti kao vlasnik trgovine kako biste ostvarili više prodaje.

Evo dva uredna vodiča o tome kako započeti s bilo kojom platformom:

 • Vaš vodič za Google Ads
 • Kompletni vodič za početak rada s Facebook oglasima

13.8. Sudjelujte u lokalnim događanjima

Kladim se da se u vašem gradu događa mnogo, posebno ljeti, kada se održavaju više manifestacija. Ako izgledate dovoljno teško, neki od njih će se slagati s vašom markom za sponzoriranje ili prikazivanje.

Možete učiniti nekoliko stvari, uključujući:

 • pokažite se i razgovarajte s ljudima, nosite majicu s markom s vašim logotipom
 • sponzorirati događaj u zamjenu za spomen
 • sponzorirajte događaj i postavite svoj štand – prodajte izravno s govornice (ako je dopušteno) i također pošaljite ljude u vašu trgovinu e-trgovine.

Ideja je ovdje iznijeti svoj brand. Upoznavanje lokalno prvi je korak ka globalnom poznavanju. Ne podcjenjujte snagu lokalnih.

13.9. Uvijek tražite ljude da se pridruže vašoj listi e-pošte

Kad god netko kupuje od vas, oni se dodaju u vašu bazu podataka adresa e-pošte. Osim toga, trebali biste razmisliti i o drugim scenarijima kada možete dobiti adresu e-pošte osobe.

Na primjer:

 • Prikupljajte e-poštu kada netko doda proizvod u košaricu (to možete učiniti i s Jilt-om). To radimo zato što je prosječna stopa napuštanja košarice u industriji ~ 70%, pa je dobra ideja dobiti e-poštu osobe prije nego što bude imala priliku napustiti košaricu jer vam omogućava da ih kasnije kontaktirate.
 • U skočnom prozoru tražite e-poštu kada netko čita vaš sadržaj (to možete učiniti integrirajući trgovinu s alatom koji se zove Sumo.

Upravo ove dvije metode vremenom će značajno povećati vaš popis kontakata. Zatim svoj popis možete njegovati tako da im šaljete savjete i sadržaje povezane s nišom, a svaki put u deset adresa e-pošte nude i ponudu proizvoda.

Čestitamo!

Prije svega čestitke! ��

Upravo ste pokrenuli vlastitu trgovinu e-trgovine, a ako ste slijedili, sve ste napravili sami!

Dok prolazite kroz korake, potrebno je neko vrijeme, to nije tako teško, a štedite mnogo novca u odnosu na unajmljivanje nekoga da radi sav posao umjesto vas. Razgovaramo o rasponu uštede od 10 tisuća dolara!

Ako se želite vratiti u neka od poglavlja iz ovog vodiča, evo korisnog sažetka:

 1. Započnite s listom za postavljanje trgovine
 2. Upoznajte svoju konkurenciju
 3. Upoznajte svoju korisničku bazu
 4. Odaberite kut
 5. Odaberite ime
 6. Shvatite o čemu se radi web hostingu
 7. Izgradnja prazne trgovine e-trgovine
 8. Dodajte proizvode u katalog trgovina
 9. Izaberite dizajn za svoju trgovinu
 10. Postavite svoje temeljne stranice
 11. Proširite Store s novim značajkama
 12. Ispitajte radi li sve
 13. Promovirajte i ostvarite promet
Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map