Shopify, Magento of WooCommerce? Een inleiding tot de beste drie online e-commerceoplossingen

WordPress aanbiedingen


Als u overweegt een eCommerce-winkel te lanceren, bent u zeker niet de enige. Consumenten besteden steeds hogere bedragen online, met een stijging van 14,2% in 2018 in vergelijking met 2017. Om aan die groei te voldoen, lanceren steeds meer merken, zowel grote als kleine, online winkels.

Als u uw eigen online winkel wilt starten, bent u waarschijnlijk drie namen tegengekomen: Shopify, Magento en WooCommerce. Volgens cijfers zijn deze drie tools de meest populaire manieren om een ​​online winkel te maken, met WooCommerce en Shopify nek-aan-nek bovenaan en Magento op een verder gelegen derde plaats.

Alle drie hebben ook miljardenbedrijven achter de rug, wat u het vertrouwen zou moeten geven dat ze in de buurt zullen zijn om de software in de toekomst bij te werken en te verbeteren.

Maar hoewel alle drie de tools populair en goed ondersteund zijn, hebben ze allemaal grote verschillen als het gaat om hun sterke en zwakke punten.

Shopify biedt de eenvoudigste manier om online te verkopen, maar met het oog op enige flexibiliteit. Magento biedt flexibiliteit op ondernemingsniveau, maar gaat ten koste van het gebruiksgemak. En WooCommerce zit ergens in het midden en biedt een goede hoeveelheid flexibiliteit terwijl het toch redelijk eenvoudig te gebruiken blijft.

Dus, met dergelijke verschillen, hoe kies je het beste eCommerce-platform voor jouw specifieke situatie? Om u te helpen uw beslissing te nemen, gaan we Shopify, Magento en WooCommerce vergelijken.

We bespreken de sterke en zwakke punten van elk platform en bespreken welk type winkel het meest geschikt is om u te helpen beslissen welke de beste voor u is.

Laten we beginnen.

Shopify

Shopify, opgericht in 2004, heeft een marktaandeel van 21% als je kijkt naar eCommerce-sites in de BuiltWith Top 1 Million, waardoor het nipt op de tweede plaats staat direct achter WooCommerce. In mei 2015 vroeg het een IPO aan voor $ 17 per aandeel, en de aandelen zijn sindsdien absoluut gestegen tot $ 372, waardoor de marktkapitalisatie van Shopify 2019 op $ 43 komt. billion. Dus ja, Shopify is de afgelopen jaren snel gegroeid en heeft veel vaart achter de rug.

Shopify-startpagina

De belangrijkste onderscheidende factor bij Shopify is dat het de absoluut meest gestroomlijnde aanpak biedt voor het opzetten van een online winkel.

U hoeft zich zelfs geen zorgen te maken over het vinden van een hostingprovider of het installeren van software – het is allemaal inbegrepen. De hostingservice van Shopify is van hoge kwaliteit en omvat onbeperkte bandbreedte, een ingebouwde CDN en automatische back-ups van de site. Bovendien zorgt Shopify voor het updaten en onderhouden van de onderliggende software voor u – wat niet het geval is met WooCommerce of Magento.

Dat betekent dat u zich alleen hoeft aan te melden voor een account, een thema te kiezen en producten toe te voegen – hoewel u desgewenst een aangepast domein kunt toevoegen (aanbevolen).

Alle benodigde eCommerce-functionaliteit wordt standaard ondersteund, dus u hoeft geen moment na te denken over het opzetten van een beveiligd winkelwagentje, het creëren van een systeem voor het volgen van bestellingen of het implementeren van een betalingsgateway.

Dit brengt me bij het volgende punt: het ontwerp van uw winkel, dat wordt bepaald door uw thema-keuze. Deze professioneel ontworpen thema’s werken veel op WordPress-thema’s: ze bieden een sjabloon voor het ontwerp en de esthetiek van uw site, evenals enkele basisfunctionaliteiten.

Je kunt zowel officiële Shopify-thema’s vinden, als thema’s van externe ontwikkelaars. Shopify biedt momenteel 72 officiële thema’s – acht gratis thema’s en 64 premium-opties geprijsd tussen $ 140 en $ 180.

Empire Shopify-thema

Thema-details

De meeste thema’s hebben veel opties en u kunt het ontwerp van uw site aanpassen met de intuïtieve gebruikersinterface van Shopify. Dit betekent dat het nooit nodig is om een ​​regel code aan te raken – hoewel het ontwikkelaars vrij staat om aangepaste aanpassingen te maken door de HTML en CSS rechtstreeks te bewerken.

Het is ook de moeite waard om erop te wijzen dat, hoewel de thema’s voornamelijk zijn gebouwd voor e-commerce, ze ook blogmogelijkheden ondersteunen voor diegenen die zich willen verdiepen in contentmarketing.

Net als bij WordPress kunt u de functionaliteit van uw winkel uitbreiden met apps. De Shopify App Store bevat duizenden apps voor verschillende doeleinden, waaronder livechat, dropshipping, automatische valutaconversie, variabele verzendkosten en boekhoudsoftware.

Sommige apps zijn gratis, maar voor veel apps moet je maandelijks betalen.

Een ding dat u echter niet krijgt, is directe toegang tot uw server voor volledige aanpassingsflexibiliteit. Shopify is een gehoste oplossing, wat betekent dat je geen toegang krijgt tot de onderliggende software zoals bij WooCommerce en Magento. Als u uw winkel moet aanpassen op een manier die u niet kunt gebruiken met apps, HTML / CSS of thema’s, dan kan dit problemen veroorzaken.

Om Shopify te gebruiken, moet je je aanmelden voor een van de drie plannen:

 • Basic Shopify, $ 29 per maand – dit is de optie zonder franjes, met online transactiekosten vastgesteld op 2,9% + 30c.
 • Shopify, $ 79 per maand – dit plan omvat ondersteuning voor cadeaubonnen en professionele rapporten, waarbij de online transactiekosten dalen tot 2,6% + 30c.
 • Geavanceerde Shopify, $ 299 per maand – alle functies van de andere abonnementen, plus geavanceerde functionaliteit voor het maken van rapporten en realtime verzending per koerier. De online transactiekosten dalen opnieuw tot 2,4% + 30c.

Het is belangrijk op te merken dat deze betalingsverwerkingskosten ervan uitgaan dat u de officiële Shopify Payments-service gebruikt. Als je je eigen betalingsverwerker wilt gebruiken (zoals Stripe of PayPal), brengt Shopify een extra vergoeding in rekening bovenop wat die betalingsverwerker in rekening brengt. Deze vergoeding varieert van 2% tot 0,5%, afhankelijk van je abonnement.

Shopify biedt ook een bedrijfsgericht plan met meer flexibiliteit, genaamd Shopify Plus, dat begint bij minimaal $ 2.000 per maand.

Als je Shopify in actie wilt zien, kun je deze geweldige Shopify-voorbeelden bekijken.

Overzicht

Shopify is een zeer geslaagd e-commerceplatform; de interface is gemakkelijk genoeg voor een beginner om grip op te krijgen, maar krachtig genoeg voor meer ervaren gebruikers en grotere eCommerce-winkels.

De back-end heeft alles wat u nodig heeft om uw e-commerce winkel te runnen – dit omvat het uploaden en categoriseren van producten (met ondersteuning voor onbeperkte producten), het specificeren van kenmerken en het beheren van bestellingen. Shopify ondersteunt ook krachtige SEO-functionaliteit en heeft ingebouwde geavanceerde analyses.

Met je hosting, beveiliging en onderhoud ben je vrij om je tijd te besteden aan het uitbreiden van je winkel, en dankzij het gebruiksgemak van Shopify kun je binnen enkele uren aan de slag zijn, niet dagen.

Het enige potentiële nadeel van deze eenvoud is dat je niet 100% van de onderliggende code van je winkel kunt bewerken zoals je kunt met Magento of WooCommerce. Toch zullen de meeste ‘normale’ eCommerce-winkels waarschijnlijk geen problemen ondervinden met die beperking, daarom is Shopify zo succesvol geweest.

Magento

Vervolgens hebben we Magento. Magento, opgericht in 2008, kaatste rond verschillende eigenaren (waaronder eBay) voordat het uiteindelijk in 2018 werd overgenomen door Adobe. Volgens cijfers is Magento verantwoordelijk voor ~ 9% van de eCommerce-winkels in de top miljoen sites, wat het op een verre derde plaats plaatst Shopify en WooCommerce.

Magento homepage

Er zijn twee verschillende manieren om de Magento-software te gebruiken:

 1. U kunt de gratis, open-source Magento-software op uw eigen webhosting installeren, net zoals u WordPress kunt. Dit heet de Community-editie – je kunt het hier downloaden.
 2. U kunt voor Magento betalen Bedrijfseditie, die begint bij $ 22.000 en vanaf daar omhoog gaat.

Omdat de Enterprise-editie zo duur is, gaan we ons concentreren op de gratis, open-source Community-editie.

Met de Community-editie krijg je een aanzienlijk steilere leercurve dan met Shopify – als je een bekwame ontwikkelaar bent, zal dit geen probleem zijn, maar als je technische vaardigheden ver onder de maat zijn, kun je er waarschijnlijk beter uitzien ergens anders.

Om Magento te installeren, moet u uw eigen hostingaccount vinden – bij voorkeur een specialist die kan voorzien in de resource-zware behoeften van een Magento-website.

U moet thema’s installeren om het ontwerp van uw site te bepalen en extensies om de functionaliteit te verbeteren (het Magento-equivalent van WordPress-plug-ins). De officiële winkel biedt een goede selectie van thema’s en extensies, of u kunt kopen op marktplaatsen van derden.

Een korte waarschuwing: thema’s en extensies voor Magento kunnen duur zijn, vooral als u gewend bent aan de prijzen van WordPress-producten. Het is bijvoorbeeld gebruikelijk om te zien dat extensies of thema’s $ 300 + -plus kosten (hoewel u ook goedkopere opties kunt vinden).

Porto Magento thema

Thema-details

Hier eindigen de overeenkomsten tussen Magento en WordPress. Het enige grote verschil tussen de twee is duidelijk: Magento is exclusief een eCommerce-platform. Magento is ook vrij complex – u zult waarschijnlijk een ontwikkelaar moeten inhuren om zelfs eenvoudige taken uit te voeren, zoals het installeren van extensies.

De Magento-kern is echter het krachtigste eCommerce-platform dat er is en heeft een indrukwekkende lijst met functies. Er zijn er te veel om hier volledig op te noemen (als je ze allemaal wilt zien, bekijk dan deze pagina, maar hier zijn enkele van de functies / mogelijkheden waartoe je toegang krijgt:

 • Up-en cross-selling van gerelateerde producten en maak productbundels.
 • Speciale bestemmingspagina’s voor elke categorie producten.
 • Flexibele couponcodes en prijsregels.
 • Beheer alle Magento-winkels vanuit één admin-paneel.
 • Toon onbeperkte productkenmerken – grootte, kleur, stijl enzovoort.
 • Speciaal accountdashboard voor geregistreerde klanten.
 • Afrekenen op één pagina.
 • Ingebouwde verlanglijstfunctionaliteit.
 • Herschrijf URL’s voor SEO.

Dit is een aanvulling op alle andere kernfuncties van eCommerce – productpagina’s, winkelwagentjes, betalingsgateways, orderbeheer enzovoort – dat is essentieel voor online winkels. De gateways van PayPal en Authorize.net zijn standaard ingebouwd, maar u kunt tal van andere gateways integreren met extensies.

Overzicht

Magento is zonder twijfel het krachtigste e-commerceplatform dat op deze lijst staat. Het is behoorlijk complex om te gebruiken, maar dit wordt meer dan goedgemaakt door de enorme hoeveelheid functies die het ondersteunt.

Hoewel de kern gratis te gebruiken is, zullen veel niet-ontwikkelaars moeite hebben om hun winkel zonder hulp in de lucht te krijgen. Dit zou aanzienlijke ontwikkelingskosten kunnen toevoegen aan de prijs, wat Magento zou uitsluiten voor low-budget operaties.

Maar als je het geld hebt, biedt Magento alle functionaliteit die een eCommerce-winkel mogelijk nodig heeft. Met ondersteuning voor onbeperkte producten (en variabelen), is Magento misschien wel een van de meest flexibele en schaalbare eCommerce-oplossingen die er zijn.

WooCommerce

Eindelijk hebben we een eCommerce-oplossing die alle WordPress-gebruikers moeten kennen: WooCommerce. Volgens cijfers is WooCommerce de meest populaire manier om een ​​eCommerce-winkel te maken, met een marktaandeel van 22%, waardoor Shopify iets voorloopt op de eerste plaats.

WooCommerce werd in mei 2015 overgenomen door Automattic – in een deal ter waarde van $ 30 miljoen. Als u niet bekend bent, is Automattic het bedrijf achter WordPress.com, met de meest recente waardering van $ 3 miljard. We delen dat aantal alleen om aan te tonen dat WooCommerce, net als de andere, de middelen heeft van een miljardenbedrijf achter zich.

WooCommerce homepage

In plaats van een alles-in-één oplossing te zijn (zoals de twee speciale eCommerce-platforms die tot nu toe zijn gepresenteerd), is WooCommerce eigenlijk een WordPress-plug-in – wat betekent dat je een website nodig hebt die wordt aangedreven door WordPress om het uit te voeren.

Net als de kern WordPress-software, is de belangrijkste WooCommerce-plug-in ook gratis, hoewel je waarschijnlijk een aantal premium-extensies moet kopen om een ​​functionerende winkel te maken.

WooCommerce geeft uw website eCommerce-functionaliteit uit de doos. Na installatie kunt u producten naar uw website uploaden (inclusief afbeeldingen, beschrijvingen, prijzen, variabele kenmerken en specificaties) en bezoekers kunnen ze aan hun winkelwagentje toevoegen en vervolgens naar de kassa gaan om ervoor te betalen.

Om u te helpen bij het opzetten van uw winkel, wordt WooCommerce geleverd met een handige installatiewizard waarmee u verbinding kunt maken met betalingsverwerkers, zoals Stripe of PayPal, verzendzones kunt instellen en meer.

WooCommerce wordt ook geleverd met tools waarmee u automatisch belastingen en verzendkosten kunt berekenen.

Het is ook een van de meest intuïtieve e-commerceplatforms; WordPress-gebruikers zullen zich meteen thuis voelen, aangezien al het orderbeheer wordt afgehandeld vanuit de vertrouwde WordPress-backend.

Een van de belangrijkste factoren bij het lanceren van een winkel is natuurlijk het ontwerp van uw site. Gelukkig ondersteunen de meeste WordPress-thema’s WooCommerce out-of-the-box en je zult ook duizenden speciale WooCommerce-thema’s vinden voor elke niche onder de zon op WordPress.org en marktplaatsen zoals ThemeForest:

Vlak WooCommerce-thema

Thema-details

Waar WooCommerce echt uitblinkt, is de uitbreidingsmarktplaats. Omdat het op WordPress is gebouwd, kunt u profiteren van de meer dan 50.000 gratis plug-ins op WordPress.org, evenals duizenden premium-opties. Omdat WooCommerce zo populair is, kun je bovendien duizenden plug-ins vinden die specifiek zijn bedoeld voor het uitbreiden van WooCommerce.

Als je op WordPress.org zoekt naar ‘WooCommerce’, vind je bijna duizend gratis WooCommerce-plug-ins onze favorieten. En de uitbreidingsmarktplaats op de WooCommerce-website toont nog eens 330 plus gratis en premium extensies.

Enkele van mijn favoriete extensies zijn:

 • WooCommerce-abonnementen ($ 199) – hiermee kunt u terugkerende betalingen van klanten innen.
 • Product add-ons ($ 49) – laat bezoekers hun producten verder aanpassen (bijvoorbeeld gravures specificeren).
 • Slimme coupons ($ 99) – laat u promotionele deals maken of zelfs cadeaubonnen aanbieden aan uw winkel.
 • Dynamische prijzen ($ 129) – laat u dynamische, flexibele prijzen gebruiken door een onbeperkt aantal prijsregels te configureren.
 • WooCommerce-boekingen ($ 249) – laat u afsprakenboekingen accepteren via uw winkel.

Wil je zien hoe een goede WooCommerce-winkel eruit ziet? Hier zijn enkele geweldige voorbeelden.

Overzicht

WooCommerce is al de meest populaire eCommerce-oplossing en het is zeker een van de beste. Gestimuleerd door het fenomenale succes van WordPress, geeft WooCommerce webmasters de mogelijkheid om een ​​eCommerce-winkel vast te zetten op elke WordPress-website.

Als je een WordPress-gebruiker bent, zou je je naadloos moeten kunnen aanpassen aan WooCommerce, aangezien alles wordt beheerd vanuit het standaard WordPress-dashboard – van het bouwen en aanpassen van je winkel tot het toevoegen van producten en het afhandelen van bestellingen.

De kern mist misschien de absolute kracht van Magento, maar maakt dit goed met zijn indrukwekkende bruikbaarheid. En als u meer functies wilt toevoegen om het meer in overeenstemming te brengen met Magento, zijn er tal van extensies waarmee u dit kunt doen.

Kortom, als je iets wilt dat flexibeler is dan Shopify, maar niet zo intimiderend als Magento, dan is WooCommerce een geweldige optie.

Laatste gedachten

Na Shopify, Magento en WooCommerce te hebben onderzocht, is de grote vraag: welke moet je kiezen?

Zoals vaak het geval is bij dit soort vragen, is het eerlijke antwoord: het hangt ervan af. Er zijn veel factoren die meespelen bij het beslissen welk e-commerceplatform u wilt gebruiken: uw technische vaardigheden, budget, winkelomvang en de vereiste functies, om er maar een paar te noemen. Er zijn echter drie scenario’s waarbij het antwoord duidelijk is.

 • Je hebt beperkte technische vaardigheden en je bent gewoon op zoek naar de snelste manier om je winkel met een minimum aan gedoe te lanceren – ga met Shopify.
 • Je hebt een groot budget om mee te spelen en je bent op zoek naar de krachtigste oplossing om een ​​winkel op bedrijfsniveau te lanceren – ga met Magento.
 • U bent niet bang om te leren hoe u dingen voor uzelf kunt doen en u wilt een oplossing die meegroeit met uw bedrijf zonder het potentieel ervan te beperken – ga met WooCommerce.

Maar wat als je niet netjes in een van die drie categorieën valt? Nou, misschien ben ik bevooroordeeld om te schrijven voor een WordPress-blog, maar ik vind WooCommerce een goed startpunt. Zoals ik hierboven al zei, raakt het de middenweg tussen deze andere twee tools en biedt het het beste van twee werelden, met goed gebruiksgemak, betaalbaarheid en meer flexibiliteit dan Shopify biedt.

Natuurlijk ben ik niet de enige die zo denkt – onthoud dat WooCommerce het hoogste marktaandeel heeft en zowel Shopify als Magento verslaat (hoewel Shopify krap zit).

Iedereen die WordPress heeft gebruikt, zou geen probleem moeten hebben om WooCommerce uit te zoeken en een online winkel te starten. En iemand die dat niet heeft gedaan? Welnu, WordPress is intuïtief in gebruik en er zijn veel meer nuttige WordPress-bronnen (inclusief WinningWP natuurlijk) dan voor Shopify of Magento.

Met tal van geweldige functies (en nog veel meer beschikbaar via extensies), lage kosten en een kleine leercurve – ga bij twijfel met WooCommerce.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me