Google XML Sitemaps vs Yoast SEO – összehasonlítva

WordPress foglalkozik


A webhelytérképek segítenek a keresőmotoroknak a webhelyek hatékony feltérképezésében azáltal, hogy megmutatják számukra a webhely URL-jeit.

Online eszközök, például az XML-Sitemaps.com felhasználhatók webhelytérkép készítéséhez. Ha azonban a webhelyet a WordPress használatával hozták létre, akkor érdemes lehet helytérkép-bővítményt használni.

A webhelytérképek készítéséhez a két legnépszerűbb WordPress plugin a Google XML Sitemaps és a Yoast SEO.

Ebben a cikkben szeretném bemutatni, hogy összehasonlítják ezt a két webhelytérkép-megoldást.

Mik a webhelytérképek??

A sitemaps protokollt úgy hozták létre, hogy a webhelytulajdonosok elmondhassák a keresőmotoroknak, mely URL-eket szeretnék feltérképezni és indexelni.

A webhelytérkép egy XML fájl, amely megjeleníti a webhely URL-jeinek listáját, és ezt a listát létrehozhatja, hogy pontosan meghatározza, mely oldalakat szeretné felsorolni a keresőmotorokban.

A protokollt a Google 2005. júniusában jelentette be, később a Yahoo! és a Microsoft. Más keresőmotorok, például a Ask, később elfogadták.

A webhelytérképek együtt működnek a Robots.txt fájllal, de bár a Robots.txt protokollt általában tanácsadásra használják milyen URL-eket kell kizárni, a sitemaps protokollt használják a tanácsadáshoz milyen URL-eket kell tartalmaznia. Megadhatja azonban webhelytérképének helyét a Robots.txt webhelyen.

A webhelytérképeket általában a webhely gyökérkönyvtárában tárolja a www.yoursite.com/sitemap.xml webhelyen. A keresőmotorok megkeresi őket, de manuálisan is elküldheti azokat.

Elküldheti webhelytérképét a Google-nak a Google Search Console-ban és a Bing-hez a Bing Webmestereszközökben. Ezzel biztosíthatja, hogy a keresőmotorok helyesen olvassa be webhelytérképeit.

A webhelytérkép fájl

A webhelytérkép XML-fájlt számos XML-címke felhasználásával készítik.

Ezen címkék némelyikére, például az URL-re és a sitemapindexre szükség van. Más címkék nem kötelezőek, de hasznosak lehetnek. Például a changefreq címke a keresőmotoroknak ad útmutatást az oldalak változásának gyakoriságáról, és a prioritási címke lehetővé teszi, hogy megmondják, mennyire fontosak.

Nézze meg a Sitemaps.org oldalt és a Sitemaps Wikipedia oldalt, ahol részletes magyarázatot talál az egyes XML-címkék számára. Ezen oldalakon példák találhatók a webhelytérképekre is.

Minta XML fájl

Szerencsére nem kell szakértőnek lennie az XML nyelv használatában webhelytérkép készítésében, mert a Google XML webhelytérképek és a Yoast SEO mindent megtesznek az Ön számára.

Google XML webhelytérképek

Arne Brachhold által kifejlesztett, a Google (XML) Sitemaps Generator for WordPress egy sokoldalú megoldás, amely teljes ellenőrzést ad a bejárott weboldalak felett..

Miután letöltötte a bővítményt és aktiválta azt a webhelyén, megjelenik egy új „XML-webhelytérkép” oldal, amely szerepel a WordPress főbeállítási menüjében.

A Google XML Sitemaps felsorolja az összes beállítást ezen az oldalon. Amint látni fogja, nagyon sok lehetőség állítható be, de a „kívülről” beállításoknak a legtöbb ember számára elegendőnek kell lenniük.

A webszerver konfigurációja
Az alapbeállítások szakaszban lehetősége van pingpongálni a Google-t és a Bing-et, amikor a webhelytérképet frissítik. Ön is automatikusan hozzáadhat webhelytérkép URL-t a Robots.txt fájlhoz.

Ez a terület fejlett lehetőségeket is felsorol, például a PHP memória korlátjának növelését.

Alapvető lehetőségek

A Google XML Sitemaps automatikusan tartalmazza a WordPress webhely összes közzétett URL-jét. A plugin azonban támogatja a WordPressen kívül létrehozott oldalak beillesztését.

Csak annyit kell tennie, hogy hozzáadja az URL-t, annak prioritását, az oldal változtatásának gyakoriságát és az utolsó változtatás dátumát.

További oldalak

A hozzászólásokat a hozzászólások száma szerint rangsorolják. Ez megváltoztatható úgy, hogy átlagosan megjegyzést fűzzön, vagy teljesen letilthatja az automatikus prioritásszámítást.

Post prioritás

A webhelytérkép tartalma szakaszban meghatározhatja, hogy az Ön webhelyének mely tartalma szerepel a webhelytérképen.

Alapértelmezés szerint a Google XML webhelytérképek tartalmazzák a kezdőlapot, a blogbejegyzéseket, a statikus oldalakat, a kategóriákat és az archívumokat. A szerző oldalakat és címkéket is tartalmazhat.

Webhelytérkép tartalma

A blogbejegyzés kategóriákat kizárhatjuk webhelytérképéből. Kizárhat bizonyos bejegyzéseket és oldalakat az azonosító megadásával.

Kizárt tételek

A frekvenciaváltás szakasz lehetővé teszi a keresőmotorok számára, hogy tájékoztassák a webhely tartalmának frissítésének gyakoriságát, és módosíthatja a feltérképezés gyakoriságát a webhely minden részén..

A rendelkezésre álló értékek: Mindig, óránként, naponta, hetente, havonta, évente és soha.

Például a honlap a napi alapértelmezés szerint van beállítva. Ezeknek az alapértelmezett beállításoknak a legtöbb webhelytulajdonosnak meg kell felelniük, de a tartalmat gyakran közzé tevő bloggerek módosíthatnak bizonyos értékeket.

Frekvenciaváltás

Az utolsó szakaszban konfigurálhatja a tartalom prioritását. Bármely értéket beállíthat 0 és 1 között – pl. 0,0, 0,1, 0,2, stb.

prioritások

A Google XML Sitemaps az Ön webhelytérkép-indexét a www.yourwebsite.com/sitemap.xml webhelyen tárolja.

Az index felsorolja a webhely összes al-webhelytérképét – például a www.yourwebsite.com/sitemap-archives.xml.

A Google XML Sitemaps által generált XML Sitemap Index

A Google XML Sitemaps egy rugalmas webhelytérkép-megoldás, amely teljes ellenőrzést nyújt Önnek a webhelytérképek létrehozása során.

A kezdőket nem szabad elriasztani a kiegészítő beállításoktól, mivel az alapértelmezett értékek a WordPress legtöbb konfigurációjában rendben vannak.

Yoast SEO

A Yoast SEO a WordPress.org egyik legnépszerűbb WordPress pluginja. A plugin ingyenesen letölthető, de látni fogja, hogy a Yoast SEO Premium erősen promóciót kapott a plugin beállításainak területén.

A Yoast SEO aktiválása után új SEO menü jelenik meg a WordPress adminisztrátori területen.

Ha a Google XML Sitemaps továbbra is aktiválva van az Ön webhelyén, akkor a Yoast SEO figyelmeztetést jelenít meg a fő műszerfalon, amely elmagyarázza, hogy problémák merülhetnek fel, ha két WordPress plugin generál webhelytérképeket.

Az alábbi két gomb lehetővé teszi a webhelytérkép funkció letiltását a Yoast SEO alkalmazásban, vagy a Google XML Sitemaps WordPress bővítmény deaktiválását..

A Yoast SEO irányítópult

Az általános beállítások területén a Jellemzők lapon engedélyezheti és letilthatja a webhelytérképek szolgáltatást.

Yoast SEO szolgáltatások és funkcionalitás

A kérdőjel szimbólumára kattintva megjelenik egy link az Ön webhelytérképéhez, amely a www.yourwebsite.com/sitemap_index.xml webhelyen található..

Webhelytérképek engedélyezése és letiltása

Az Yoast SEO webhelytérképeket készít az Ön bejegyzéséhez, oldalaihoz és a beküldési kategóriákhoz. A ténylegesen létrehozott webhelytérképek száma a webhelyen közzétett URL-ek számától függ.

Yoast SEO Sitemap Index

A keresési megjelenési beállítások menü Tartalomtípusok lapján megjelenik a „Bejegyzés mutatása a keresési eredményekben” lehetőség. Hasonló beállítás érhető el az oldalakon is.

Nem egyértelmű, hogy ezek webhelytérkép-beállítások, mivel nincs kezdeti hivatkozás a webhelytérképekre. Ha azonban rákattint a? ikonra, akkor figyelmeztetjük, hogy ez lehetővé teszi a bejegyzések és oldalak kizárását az XML webhelytérképekből.

Keresési megjelenési tartalom típusok

A hozzászólásokat és oldalakat kifejezetten belefoglalhatjuk vagy kizárhatjuk webhelytérképéből.

Ezt a lehetőséget látja a Yoast SEO speciális beállítások szakaszában, a WordPress szerkesztő alatt.

Engedélyezze a keresőmotorokat

Az Yoast SEO lehetővé teszi a webhelytérképek további szűrőkkel történő testreszabását. Használhatóság szempontjából azonban nem kezdőbarát.

A Yoast SEO tudásbázisban számos, a témával foglalkozó cikk található, beleértve az XML webhelytérképeket a Yoast SEO bővítményben, a webhelytérkép-index testreszabása és a külső webhelytérkép hozzáadása az indexhez.

Szűrők vannak a webhelytérkép-bejegyzések számának korlátozására, külső URL-ek hozzáadására a webhelytérképhez, a tartalomtípusok kizárására, a postai URL-ek megváltoztatására és még egyetemre.

Nagyon szeretem, hogy a Yoast SEO egyszerűen beállítható. Csak annyit kell tennie, hogy engedélyezze a webhelytérképeket, majd ellenőrizze, hogy a keresőmotorok helyesen követik-e a webhelytérképeket.

Az alapértelmezett webhelytérkép-konfigurációnak a legtöbb webhelytulajdonos számára megfelelőnek kell lennie. Ha meg akarja változtatni a webhelytérkép tartalmát, akkor kényelmesen kell dolgoznia a PHP-kóddal.

Végső gondolatok

A Google XML webhelytérképek és a Yoast SEO egyaránt felhasználhatók webhelytérképek automatikus létrehozására a WordPress webhelyén.

A Yoast SEO egy sokoldalú, sokoldalú SEO WordPress plugin, amely számos SEO eszközt és funkciót kínál, de használhatóság szempontjából azt hiszem, hogy a Google XML Sitemaps a legjobb megoldás a legtöbb WordPress felhasználó számára, mivel egyszerűsíti a hozzáadási feladatot. külső URL-ek, valamint a tartalom gyakoriságának és prioritásának megváltoztatása.

Ha nem akarja megváltoztatni a tartalom gyakoriságát vagy prioritását, és nem kíván kizárni egyetlen oldalt sem a webhelytérképéből, akkor csábító lehet, hogy csak a Yoast SEO beépített webhelytérképeit használja. Fontos azonban megjegyezni, hogy a Google XML webhelytérképek webhelytérképeket hozhatnak létre webhelye további területeire, például archívumok, szerzőoldalak, címkeoldalak és egyebek számára is..

Az egyik dolog, amiben azt hiszem, a Yoast SEO jobban kezeli a kizárást.

A Google XML Webhelytérképek bejegyzésének kizárásához be kell írnia a hozzászólás azonosítóit a plugin főbeállításának oldalán. Ezzel szemben a Yoast SEO lehetővé teszi ezt postai és oldalszintű módon (a WordPress postaszerkesztő alatt). Ezért, ha már nincs hosszú listája az Ön által kitöltött postai azonosítókról, amelyeket egy táblázatból készítettél, azt hiszem, hogy a Yoast SEO hogyan kezeli ezt a gyakorlatban..

A Google XML Sitemaps a Yoast SEO-vel együtt használható, ha egyszerűen letiltja a plugin webhelytérképeit. Véleményem szerint ez valószínűleg a legjobb beállítás a legtöbb ember számára.

Ezeket a pluginokat használta / használja (vagy mindkettőt)? gondolatok?

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map