Google XML Sitemapovi u odnosu na Yoast SEO – u usporedbi

Ponude za WordPress


Sitemapovi pomažu tražilicama da učinkovito pretražuju vaše web stranice pokazujući im popis URL-a vaše web lokacije.

Internetski alati, kao što je XML-Sitemaps.com, mogu se koristiti za izradu sitemapa za vaše web mjesto. Međutim, ako je vaša web stranica kreirana pomoću WordPressa, možda biste trebali razmotriti korištenje dodatka za sitemap.

Dva najpopularnija dodatka za WordPress za izradu sitemapova su Google XML Sitemaps i Yoast SEO.

U ovom članku želim vam pokazati kako se uspoređuju ova dva Sitemap rješenja.

Što su Sitemapovi?

Protokol Sitemapova stvoren je tako da vlasnici web stranica omogućuju tražilicama da kažu koje su URL adrese željeli pretraživati ​​i indeksirati.

Sitemap je XML datoteka koja prikazuje popis URL-ova na vašoj web lokaciji, a taj popis možete izraditi tako da odredite koje stranice koje želite navesti u tražilicama.

Google je protokol objavio u lipnju 2005., a kasnije ga je podržao Yahoo! i Microsoft. Ostale tražilice, poput Ask-a, kasnije su ga usvojile.

Sitemapovi rade zajedno s datotekom Robots.txt, ali, dok se Robots.txt protokol obično koristi za savjetovanje koje URL-ove treba isključiti, za savjetovanje se koristi protokol sitemapova koje URL adrese treba uključiti. Možete, međutim, odrediti lokaciju vašeg Sitemapa u Robots.txt.

Sitemapovi se obično pohranjuju u korijenski direktorij vaše web stranice na www.yoursite.com/sitemap.xml. Tražilice će ih potražiti, ali možete ih i ručno poslati.

Sitemap možete poslati Googleu u Google Search Console i Bing u Bing Alati za webmastere. Na taj način možete osigurati da tražilice pravilno čitaju vaše sitemapove.

Datoteka Sitemapa

Sitemap XML datoteka izrađena je korištenjem više XML oznaka.

Neke od ovih oznaka, kao što su url i sitemapindex, potrebne su. Ostale oznake nisu obavezne – ali mogu biti korisne. Na primjer, oznaka changefreq savjetuje pretraživačima koliko često se stranica može mijenjati, a oznaka prioriteta omogućuje vam da navedete koliko su važne..

Pogledajte Sitemaps.org i stranicu Sitemaps Wikipedia za detaljna objašnjenja čemu služi svaka XML oznaka. Na ovim se stranicama nalaze i primjeri sitemapova.

Uzorak XML datoteke

Srećom, ne morate biti stručnjak za XML jezik da biste stvorili sitemap jer Google XML Sitemapovi i Yoast SEO to rade za vas.

Google XML Sitemapovi

Razvio Arne Brachhold, Google (XML) Generator Sitemapova za WordPress svestrano je rješenje koje vam daje potpunu kontrolu nad kojom se web stranicom pretražuju.

Nakon što preuzmete dodatak i aktivirate ga na svojoj web lokaciji, vidjet ćete novu stranicu “XML-Sitemap” koja je navedena u glavnom izborniku postavki WordPressa.

Google XML Sitemapovi nabrajaju sve postavke na ovoj stranici. Kao što ćete vidjeti, postoji puno mogućnosti koje možete prilagoditi, ali postavke “izvan okvira” trebale bi biti dovoljne za većinu ljudi.

Konfiguracija web poslužitelja
U odjeljku sa osnovnim opcijama postoje opcije pinganja Googlea i Binga kad god se vaš Sitemap ažurira. Također možete automatski dodati URL Sitemap u svoju datoteku Robots.txt.

To područje također sadrži napredne opcije kao što je povećanje ograničenja PHP memorije.

Osnovne mogućnosti

Google XML Sitemapovi automatski uključuju sve objavljene URL-ove s vaše web stranice WordPress. Međutim, dodatak podržava uključivanje stranica koje su kreirane izvan WordPress-a.

Sve što trebate učiniti je dodati URL, njegov prioritet, koliko često se stranica mijenja i datum zadnje promjene.

Dodatne stranice

Postovima je prioritet prema broju komentara. To se može promijeniti u komentar prosjeka ili možete automatski onemogućiti automatski izračun prioriteta.

Prioritet posta

U odjeljku sa sadržajem karte možete definirati koji će sadržaj na vašoj web lokaciji biti uključen u vaš Sitemap.

Google XML Sitemapovi po zadanom će uključivati ​​vašu početnu stranicu, postove bloga, statičke stranice, kategorije i arhive. Možete uključiti i stranice autora i stranice s oznakama.

Sadržaj Sitemapa

Kategorije blog postova mogu se isključiti iz vašeg Sitemapa. Također možete isključiti određene postove i stranice ako unesete njihov ID.

Izuzeti predmeti

Odjeljak za izmjenu frekvencija omogućuje vam da tražilicama savjetujete koliko se često ažurira sadržaj na vašoj web lokaciji, a možete promijeniti i učestalost indeksiranja za svaki dio vaše web stranice..

Dostupne vrijednosti su: Uvijek, po satu, dnevno, tjedno, mjesečno, godišnje i nikada.

Primjerice, početna stranica konfigurirana je za dnevnu postavku. Ove bi zadane postavke trebale odgovarati većini vlasnika web stranica, ali blogeri koji često objavljuju sadržaj možda žele prilagoditi neke vrijednosti.

Promjena frekvencija

U posljednjem odjeljku možete konfigurirati prioritet sadržaja. Možete postaviti bilo koju vrijednost između 0 i 1 – npr. 0,0, 0,1, 0,2, itd.

prioriteti

Google XML Sitemaps pohranjuje vaš indeks Sitemap na www.yourwebsite.com/sitemap.xml.

Indeks navodi sve pod Sitemapove za vaše web mjesto – na primjer, www.yourwebsite.com/sitemap-archives.xml.

XML indeks Sitemap generiran od Google XML Sitemapova

Google XML Sitemaps je fleksibilno rješenje za sitemap koji vam daje potpunu kontrolu nad načinom generiranja vaših sitemapova.

Početni se ne trebaju bojati dodatnim postavkama, jer su zadane vrijednosti u redu za većinu WordPress konfiguracija.

Yoast SEO

Yoast SEO jedan je od najpopularnijih dodataka za WordPress na WordPress.org. Dodatak je besplatan za preuzimanje, ali vidjet ćete da se Yoast SEO Premium uvelike promovira u cijelom području postavki dodataka.

Jednom kada se aktivira Yoast SEO, vidjet ćete novi SEO izbornik u administracijskom području WordPress-a.

Ako su Google XML Sitemapovi i dalje aktivirani na vašoj web lokaciji, Yoast SEO prikazat će upozorenje na glavnoj nadzornoj ploči koja objašnjava da mogu nastati problemi ako dva WordPress dodatka generiraju sitemapove.

Dva gumba ispod omogućavaju vam da onemogućite funkciju sitemapa u Yoast SEO-u ili deaktivirate Google XML Sitemaps WordPress dodatak.

Nadzorna ploča Yoast SEO

Na kartici značajke na području općih postavki možete omogućiti i onemogućiti značajku Sitemapova.

Yoast SEO značajke i funkcionalnost

Klikom na simbol upitnika pojavit će vam se poveznica na vaš Sitemap koji se nalazi na www.yourwebsite.com/sitemap_index.xml.

Omogućavanje i onemogućavanje Sitemapova

Yoast SEO stvorit će Sitemapove za vaše postove, stranice i kategorije postupaka. Broj stvarnih generiranih Sitemapova ovisit će o broju objavljenih URL-ova na vašoj web stranici.

Yoast SEO Sitemap indeks

Na kartici Vrste sadržaja u izborniku postavki izgleda pretraživanja vidjet ćete opciju “Prikaži postove u rezultatima pretraživanja”. Slična je stranica dostupna za stranice.

Nije jasno da su to sitemap postavke, jer nema početnih referenci na Sitemapove. Međutim, ako kliknete na? ikona, prikazat će vam se da vam to omogućuje da isključite postove i stranice iz XML sitemapova.

Vrste sadržaja pretraživanja izgleda

Postovi i stranice također se mogu posebno uključiti ili isključiti iz vašeg Sitemapa.

Ovu ćete opciju vidjeti u odjeljku naprednih postavki u Yoast SEO-u, u uređivaču WordPress-a.

Dopusti tražilice

Yoast SEO vam omogućuje dodatno prilagođavanje sitemapova pomoću filtera. Međutim, s gledišta upotrebljivosti, to nije prijatno za početnike.

U bazi podataka Yoast SEO vidjet ćete mnoge članke koji pokrivaju ovu temu, uključujući XML Sitemapove u Yoast SEO dodatku, Kako prilagoditi indeks Sitemap i dodati vanjski Sitemap u indeks..

Postoje filtri kojima se ograničava broj unosa Sitemap-a, dodaju vanjski URL-ovi na vaš Sitemap, isključuju se vrste sadržaja, mijenjaju URL-ovi objava i još mnogo toga.

Jako mi se sviđa što je Yoast SEO jednostavno postaviti. Sve što trebate učiniti je omogućiti značajku Sitemapova i zatim potvrditi da tražilice pravilno prate vaše karte.

Zadana konfiguracija Sitemapova trebala bi biti u redu za većinu vlasnika web stranica. Ako želite promijeniti ono što vaš Sitemap uključuje, morat ćete ugodno raditi s PHP kodom.

Završne misli

Google XML Sitemapovi i Yoast SEO mogu se koristiti za automatsko generiranje sitemapova za vaše web mjesto WordPress.

Yoast SEO svestrani je višenamjenski SEO WordPress dodatak koji nudi mnogo SEO alata i značajki, ali, s gledišta upotrebljivosti, vjerujem da je Google XML Sitemaps najbolje rješenje za većinu WordPress korisnika jer pojednostavljuje zadatak dodavanja vanjski URL-ovi i promjena učestalosti i prioriteta sadržaja.

Ako ne želite mijenjati frekvenciju ili prioritet sadržaja ili izuzeti nijednu stranicu sa vaših sitemapova, možda će biti primamljivo koristiti samo ugrađenu sitemapove Yoast SEO. Međutim, važno je imati na umu da Google XML Sitemapovi također mogu stvoriti Sitemapove za dodatna područja vaše web stranice, kao što su arhive, stranice autora, stranice s oznakama i još mnogo toga.

Jedna stvar u koju vjerujem da se Yoast SEO rješava bolje je isključenje nakon objave.

Da biste isključili postove na Google XML Sitemapovima, morate unijeti ID-ove objava na glavnoj stranici postavki dodataka. Suprotno tome, Yoast SEO omogućuje vam da to učinite na razini posta i stranica (ispod WordPress uređivača postova). Stoga, ako već nemate dugački popis ID-ova posta koje ste izradili iz proračunske tablice, vjerujem da će način na koji Yoast SEO ovo postupa biti praktičniji u praksi.

Google XML Sitemapovi mogu se upotrebljavati zajedno s Yoast SEO jednostavnim deaktiviranjem značajke Sitemapova dodatka. Po mom mišljenju, ovo će vjerojatno biti najbolje postavljanje za većinu ljudi.

Koristili / koristili ili (ili oba) ta dodatka? misli?

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map