Atomski blokovi – jedan od najboljih dodataka za blok Gutenberg / WordPress?

Ponude za WordPress


Gutenberg, predstavljen kao novi zadani uređivač za WordPress u prosincu 2018., omogućuje vam stvaranje prekrasnog sadržaja pomoću blokova sadržaja – s opcijama za naslove, galerije, stupce, gumbe, videozapise i još mnogo toga.

Milioni WordPress korisnika instalirali su Classic Editor tako da mogu nastaviti koristiti stari uređivač za stvaranje sadržaja. Međutim, mnogi vlasnici web stranica počinju cijeniti što Gutenberg može učiniti. Jedan od razloga je sve veći broj dodataka iz kolekcije Gutenberg koji je proširuju nudeći dodatne blokove sadržaja i više mogućnosti.

U ovom ćemo članku pogledati Atomske blokove – jedan od najboljih Gutenbergovih dodataka za kolekciju dostupan na WordPress.org.

Što nude atomski blokovi?

Atomic Blocks izvorno razvijen od strane Mikea McAlistera, preuzela je WordPress tematska tvrtka StudioPress i upravljala WordPress hosting kompanijom WP Engine (pored Mike’s Array Themes trgovine). WordPressovi programeri Marcos Schratzenstaller i John Parris također su pridonijeli dodatku.

Atomske blokove možete besplatno preuzeti sa WordPress.org ili ga možete instalirati izravno u vašem WordPress administrativnom području.

Budućnost izgradnje web mjesta

Nakon aktiviranja dodatka, vidjet ćete stranicu za pokretanje. Ispod je popis dostupnih blokova.

Na ovoj se stranici nalazi 11 blokova: Postavite mrežu, spremnik, poziv na akciju, izjavu, inline obavijest, ikone za dijeljenje, profil autora, harmoniku, prilagodljivi gumb, kapicu za kapanje i razmaknicu i razdjelnik.

Dostupni blokovi sadržaja u atomskim blokovima

Četiri dodatna bloka koja nisu navedena na stranici za početak rada dostupni su u Gutenbergu: Izgled, napredni stupci, cijene i bilteni.

Blok izgleda također se može odabrati iz posebnog gumba izgleda na vrhu stranice.

Popis atomskih blokova

Područje početka rada također navodi uobičajena pitanja i odgovore o Gutenbergu i Atomskim blokovima.

Početak rada s atomskim blokovima

Vaš API MailChimp ključ se može unijeti na stranicu postavki Atomskih blokova, što je potrebno ako želite koristiti blok biltena.

Postavke atomskog bloka

Zanimljivo je da Atomski blokovi podržavaju Googleov projekt ubrzanih mobilnih stranica (AMP) koji je stvoren radi poboljšanja web stranica za mobilne korisnike.

Atomski blokovi su čak navedeni kao dodatak na stranici AMP za WordPress, jer Atomic Blocks ima podršku za AMP ugrađen u svaki blok.

Izrada izgleda s atomskim blokovima

Atomski blokovi uključuju unaprijed dizajnirane odjeljke i izgleda koji će vam pomoći u oblikovanju stranica.

Selektor izgleda može se odabrati s popisa blokova ili gumba izgleda na vrhu svake stranice, i trenutno postoji osam odjeljaka i četiri izgleda.

Postoje odjeljci za zaglavlje, usluge (tri i četiri stupca), mediji i tekst, popis teksta i slika, članovi tima, izjave i kontakt informacije s kartom.

Selektor rasporeda

Dva dizajna proizvoda za prodaju dostupna su kao izgled, a postoji i dizajn za tvrtke, a drugi za freelancere.

Izgled pokretanja proizvoda

Blok spremnika može se koristiti za postavljanje nekoliko pojedinačnih blokova u spremnik, koji se mogu koristiti za izradu odjeljaka na vašoj web lokaciji. Tada možete definirati padding, margine, boje pozadine i slike za taj odjeljak.

Uvijek sam smatrao da je zadani blok Gutenbergovih stupaca frustrirajući jer se automatski postavlja na dva stupca, a zatim morate prilagoditi blok da biste dodali dodatne stupce.

Atomski blokovi rješavaju stvari bolje – kad odaberete blok stupaca, možete odabrati jedan do šest stupaca, a ako odaberete dva, tri ili četiri, odabirete vam raspored izgleda koji ih prikazuju u različitim širinama.

Stupovi atomskog bloka

Atomski blokovi daju vam znatno veću kontrolu nad izgledima od zadanog Gutenbergovog uređivača, ali volio bih vidjeti kako programeri grade na svom sustavu izgleda i uvode više odjeljaka, više izgleda i dodatne strukture stupaca i redaka.

Sadržaj blokira

Blokovi izgleda, spremnika i stupaca prikazuju se na području vašeg sadržaja prilikom dodavanja novog bloka.

Gumbi za raspored

Preostalih 12 blokova može se upotrijebiti za unapređenje vašeg sadržaja.

Na snimci zaslona u nastavku možete vidjeti blokove kapica, izjave, odstojnike i napomene. Svi su oni jednostavni za upotrebu, a postoji dobar izbor opcija za svaki blok koji će vam pomoći u izmjeni teksta i boja.

Stiliziranje sadržaja s atomskim blokovima

Blok posta i stranice stranica je koristan i omogućuje vam odabir broja stupaca za prikaz postova, kategorija kategorija prikaza i dužina izvoda. Meta informacije se također mogu uključiti i isključiti.

Mreža postova i stranica

Blok tablice s cijenama lijep je dodatak. Za svaki proizvod možete odrediti naslov, opis, cijenu, više značajki i gumb za kupnju sada. Sve što trebate učiniti je kliknuti na dio koji želite urediti.

Odjeljci u boji i obloge dostupni su za svaki dio stola.

Blok tablice s cijenama

Još jedan koristan blok je blok poziv na akciju. Možete to upotrijebiti za promociju biltena ili prekrivanje novog proizvoda koji prodajete.

Usvaja jednostavan dizajn: naslov, opis i gumb. Gumb je povezan, a možete prilagoditi boje i čak dodijeliti pozadinsku sliku ako želite.

Blok poziva na akciju

Općenito, impresionirani su me blokovi u ponudi.

Dizajni blokova izgledaju dobro, jednostavni su za upotrebu i imaju mnogo opcija za oblikovanje.

Tema Atomskih blokova

Programeri Atomic Blocks također su objavili besplatnu istoimenu WordPress temu, dizajniranu za upotrebu s Gutenbergom i dodatkom Atomic Blocks.

Tema Atomski blokovi ima minimalan dizajn. Postoji nekoliko opcija za temu u programu za prilagodbu tema WordPressa, ali u usporedbi s većinom ostalih tema programa WordPress prilično je ograničeno.

Tema atomskih blokova

Kroz alat za prilagođavanje možete prilagoditi širinu područja sadržaja, dodati traku za pretraživanje u svoj navigacijski izbornik, odabrati stil i veličinu fonta i promijeniti oznaku podnožja.

Tema atomskog bloka može odgovarati onima od vas koji žele minimalni izgled bloga, ali to nije dovoljno da se istaknete iz gomile.

Završne misli

Na WordPress.org naći ćete mnoge dodatke za Gutenbergovu kolekciju, ali Atomski blokovi s pravom se smatraju jednim od najboljih.

Njegovi unaprijed definirani odjeljci i nacrti, kao i svestran sustav stupaca, poboljšavaju područje na kojem Gutenberg nedostaje. Postoji i niz različitih blokova koji se odnose na sadržaj i svi vam daju kontrolu nad stiliziranjem.

Potičem vas da sami provjerite atomske blokove da biste shvatili što sve mogu učiniti.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map