Blogger vs WordPress – Memilih Platform yang Tepat

Tawaran WordPress


Sekiranya anda hendak melancarkan laman web, kemungkinan anda pernah mendengar tentang Blogger dan WordPress, yang bermaksud anda mungkin tertanya-tanya pilihan mana yang paling popular yang harus anda pilih.

Untuk membantu anda membuat keputusan, kami akan menilai bidang utama setiap perkhidmatan, jadi, pada akhir artikel ini, anda harus berada dalam kedudukan yang lebih baik untuk memutuskan mana yang terbaik untuk keperluan anda.

Mari kita mulakan.

Mengenai WordPress – pengenalan pantas

WordPress adalah perisian sumber terbuka yang boleh dimuat dan digunakan oleh sesiapa sahaja untuk membuat laman web. Walaupun bermula sebagai platform blogging, WordPress kini dapat digunakan untuk membuat semua jenis laman web.

Halaman Utama WordPress

Halaman utama WordPress.org

Catatan: Dalam perbandingan ini, kami akan merangkumi perisian yang tersedia untuk dimuat turun dari WordPress.org, dan bukannya perkhidmatan yang terdapat di WordPress.com.

Mengenai Blogger – pengenalan pantas

Blogger adalah perkhidmatan yang dimiliki oleh Google yang membolehkan sesiapa sahaja memulakan blog percuma hanya dengan beberapa klik.

Laman Utama Blogger

Mulakan dengan Blogger

Blog atau laman web anda dihoskan oleh Google, dan mereka mengurus segala-galanya untuk anda. Seperti yang akan kita lihat dalam perbandingan ini, sebagai pertukaran tahap kesederhanaan ini, anda akan melepaskan kebebasan tertentu yang tersedia untuk pengguna WordPress.

Perbezaan Utama antara WordPress dan Blogger

Untuk membantu anda memutuskan sama ada anda harus memilih WordPress atau Blogger, berikut adalah bidang utama yang ingin anda pertimbangkan.

1) Kos

Mengenai kos, Blogger sukar dikalahkan – ini benar-benar perkhidmatan percuma. Sekiranya anda ingin mendaftarkan nama domain untuk laman web anda, seperti WinningWP.com, anda boleh melakukannya dengan harga sekitar $ 10, tetapi ini adalah pilihan, dan anda selalu boleh menggunakan URL lalai yang diberikan ke blog anda, seperti http: // MenangWP.blogspot.com/.

Walaupun perisian WordPress boleh dimuat turun dan digunakan secara percuma, terdapat beberapa kos untuk menjalankan laman web WordPress. Pertama, anda memerlukan nama domain untuk laman web anda. Harga untuk domain .com biasanya sekitar $ 10 per tahun. Seterusnya, anda perlu memilih hos web (berikut adalah beberapa cadangan) yang akan menjadikan laman web anda tersedia untuk pengguna internet.

Web hosting bersama peringkat kemasukan dapat diperoleh dengan beberapa dolar per bulan, dan beberapa host bahkan dapat memasukkan nama domain gratis untuk pelanggan baru. Walau bagaimanapun, jika laman web anda hilang dan menjadi popular atau bahagian penting dalam perniagaan anda, anda mungkin perlu meningkatkan ke hosting yang lebih mantap. Harga untuk web hosting profesional biasanya bermula dari sekitar $ 25 sebulan.

Sebaik sahaja anda mempunyai nama domain dan akaun hosting web, anda boleh mula memikirkan membeli tema dan pemalam WordPress komersial (yang akan kami bahas dengan lebih terperinci kemudian). Walau bagaimanapun, jika anda baru bermula, anda boleh melakukannya dengan tema dan pemalam percuma. Apabila waktunya tepat, anda boleh membayar hingga $ 100 untuk tema WordPress berkualiti tinggi, dan beberapa ratus dolar untuk pemalam komersial, bergantung pada keperluan anda.

Keputusan: Tanpa pelaburan kewangan yang diperlukan untuk memulakan laman web dengan Blogger, ini adalah pemenangnya di sini.

2) Bermula

Membuat blog baru dengan Blogger

Blogger menjadikannya cepat dan mudah untuk memulakan blog baru

Sesiapa sahaja boleh mendaftar dengan Blogger dan memulakan blog. Sekiranya anda sudah mendaftar dengan Google – dengan akaun Gmail atau Google Drive, misalnya – maka hanya perlu beberapa klik untuk bermula. Sekiranya anda tidak mempunyai akaun Google, proses pendaftaran akan memakan masa lebih lama, tetapi, bagaimanapun, anda boleh mempunyai blog baru dalam talian dalam beberapa minit. Dengan Blogger, anda juga mempunyai pilihan untuk membuat dan mengurus banyak blog melalui satu akaun.

Urus banyak blog dengan Blogger

Buat dan urus beberapa laman web Blogger dengan satu akaun

Berbanding dengan Blogger, memulakan WordPress tidak begitu mudah. Seperti yang telah disebutkan, Anda bertanggung jawab untuk menghosting laman web bertenaga WordPress anda, jadi anda harus memilih host web dan mendaftarkan nama domain baru. Mendaftar nama domain dan mendaftar dengan hos web hanya memerlukan beberapa minit. Walau bagaimanapun, domain baru kadangkala memerlukan beberapa jam untuk disiarkan.

Memasang WordPress

Banyak host web, seperti HostGator, menjadikan WordPress sangat mudah untuk dipasang

Setelah akaun hosting web anda diaktifkan, anda perlu memasang perisian WordPress. Beberapa hos web akan menguruskan hal ini untuk anda semasa menyiapkan akaun anda, tetapi, walaupun tidak, dalam kebanyakan kes, anda akan dapat memasang WordPress hanya dengan beberapa klik melalui panel kawalan host web anda.

Keputusan: Blogger menang di sini, kerana semuanya disediakan untuk anda di satu tempat, hanya dengan beberapa klik.

3) Mengkonfigurasi Laman Web dan Kandungan Penerbitan Anda

Setelah anda membuat laman Blogger, sudah tiba masanya untuk membiasakan diri dengan blog baru anda dan mula menerbitkan kandungan. Seperti WordPress, anda bekerja di kawasan papan pemuka laman web anda, sementara pelawat anda mengakses bahagian depan laman web anda.

Papan pemuka Blogger

Papan pemuka Blogger

Sekiranya anda ingin mengubah tajuk dan keterangan blog anda, anda boleh menuju ke kawasan Tetapan pada papan pemuka. Anda juga boleh menukar URL atau alamat blog anda di sini.

Tetapan blog Blogger

Tetapan untuk blog Blogger anda

Cara paling cepat untuk memulakan Blogger adalah dengan meninggalkan semua tetapan dalam konfigurasi lalai mereka dan hanya membuat catatan blog pertama anda. Namun, jika anda ingin tahu, anda dapat mencari tetapan yang merangkumi berapa banyak catatan yang akan dipaparkan di laman utama blog anda, bahasa mana yang akan digunakan, dan zon waktu dan format mana yang akan digunakan untuk tarikh dan waktu. Anda juga boleh menambahkan pengarang ke blog anda dengan memasukkan alamat e-mel mereka dan mengirim jemputan kepada mereka.

Urus pengguna laman Blogger

Urus siapa yang dapat mengakses laman Blogger anda dan dengan kapasiti apa

Seperti WordPress, Blogger memberi anda kemampuan untuk menerbitkan catatan dan halaman di laman web anda. Halaman bagus untuk menerbitkan kandungan malar hijau, seperti butiran hubungan anda atau halaman mengenai, sementara catatan sesuai untuk menerbitkan kandungan tepat pada waktunya dan berita.

Urus halaman laman Blogger

Kawasan pengurusan halaman Blogger

Untuk memulakan, anda mungkin ingin membuat halaman tentang untuk memperkenalkan pengunjung blog anda. Untuk melakukan ini, klik Halaman dari menu bar sisi, dan klik butang Halaman Baru untuk membuat halaman.

Penyunting visual Blogger

Editor pos dan halaman visual Blogger

WordPress dan Blogger menggunakan editor yang serupa untuk membuat catatan dan halaman – anda boleh memasukkan kandungan anda melalui editor WYSIWYG dan melakukan pemformatan asas melalui kawalan. Untuk lebih banyak kawalan terhadap penampilan kandungan anda, anda boleh beralih ke paparan HTML di Blogger dan WordPress.

Paparan HTML editor Blogger

Paparan HTML penyunting blog dan halaman Blogger

Blogger dan WordPress mempermudah pratonton kandungan anda sebelum menerbitkannya, yang membolehkan anda melihat bagaimana catatan dan halaman akan muncul kepada pengunjung. Setelah berpuas hati dengan siaran atau halaman anda, anda boleh menerbitkannya di internet untuk dilihat oleh semua orang.

Halaman laman web Blogger yang diterbitkan

Halaman yang diterbitkan di laman web Blogger

Catatan blog dapat diterbitkan dengan cara yang sama seperti halaman, dan, setelah Anda menambahkan konten ke laman web Blogger baru, pos dan halaman dapat dikelola melalui area yang sesuai di papan pemuka anda.

Urus kandungan Blogger anda

Lihat dan urus kandungan laman Blogger anda.

Dengan Blogger, secara lalai, entri baru dipaparkan di laman utama laman web anda, dengan catatan terbaru dipaparkan terlebih dahulu.

Halaman utama Blogger lalai

Konfigurasi laman utama Blogger lalai, memaparkan catatan terkini

Setelah WordPress dipasang, anda dapat log masuk ke laman web baru anda. Seperti Blogger, papan pemuka WordPress adalah kawasan terlindung yang hanya dapat digunakan oleh Anda dan orang yang Anda beri akses untuk mengurus laman web anda dan membuat kandungan.

Papan Pemuka WordPress

Papan pemuka WordPress

Posting dan halaman WordPress dapat dibuat dengan cara yang sama seperti Blogger. Namun, dengan WordPress, anda akan melihat terdapat lebih banyak tetapan dan pilihan di hampir setiap langkah. Semasa membuat catatan baru, misalnya, anda boleh memilih format catatan untuk menentukan bagaimana kandungannya akan disampaikan. Tidak seperti Blogger, yang hanya membolehkan anda melabelkan catatan anda, WordPress memberi anda kemampuan untuk menandai dan mengkategorikan catatan anda untuk membantu mengumpulkan dan menerangkan kandungan anda dengan lebih baik.

Penyunting kandungan WordPress

Menggunakan Editor WordPress untuk membuat catatan

Seperti yang anda lihat, Editor WordPress menggunakan susun atur dan format yang serupa dengan Blogger. Anda boleh menyimpan draf siaran atau halaman anda, melihatnya, dan, apabila siap, menerbitkannya untuk membuatnya tersedia dalam talian.

Kandungan WordPress yang diterbitkan

Catatan WordPress yang diterbitkan

Mengubah tajuk dan slogan laman WordPress anda berlaku melalui Tetapan Umum dengan cara yang sama seperti Blogger.

Tetapan Umum WordPress

Tetapan Umum untuk laman web WordPress

Akaun pengguna tambahan juga boleh dibuat untuk laman web WordPress anda. Tidak seperti Blogger, WordPress mempunyai sejumlah peranan yang mengawal tahap akses pengguna ke laman web anda. Ini menjadikannya mudah untuk membuat akaun yang hanya memungkinkan pengguna membuat catatan baru, dan bukan akaun yang membolehkan pengguna mengedit kandungan yang ada dan membuat perubahan pada bagaimana laman web anda kelihatan dan berfungsi.

Urus akaun pengguna WordPress

WordPress memudahkan untuk memberi pengguna tahap akses yang berbeza ke laman web anda

Keputusan: Ketika menyiarkan kandungan di blog atau laman web anda, kedua pilihan menggunakan pendekatan yang serupa. Walau bagaimanapun, penerbitan dengan Blogger lebih mudah, sementara WordPress memberi anda lebih banyak pilihan. Sama ada berfungsi dengan baik untuk projek kolaboratif.

4) Pilihan Penyesuaian

Dari segi pilihan penyesuaian, WordPress jauh lebih awal daripada Blogger. Perkara-perkara sederhana, seperti memaparkan halaman di halaman utama laman web anda, dan bukannya catatan blog terbaru anda, sangat mudah dipercaya dengan WordPress dan sangat mengejutkan dengan Blogger.

Tetapan Halaman Utama WordPress

WordPress mempermudah memilih kandungan yang akan dipaparkan di halaman depan laman web anda

Sekiranya anda ingin membuat laman web yang lebih tradisional, dan bukannya blog, kawalan WordPress menjadikannya lebih mudah menggunakan laman utama statik dan memaparkan catatan blog anda di tempat lain di laman web anda.

Templat Blogger

Hanya ada sedikit pilihan templat untuk dipilih oleh pengguna Blogger

Walau bagaimanapun, di mana WordPress benar-benar ada dengan pelbagai tema dan plugin yang ada. Dengan Blogger, anda mendapat beberapa templat rasmi untuk dipilih, serta pilihan templat pihak ketiga yang akan mengubah penampilan laman web anda. Dengan WordPress, terdapat ribuan reka bentuk untuk dipilih.

Hutan Tema

ThemeForest Marketplace sahaja mempunyai lebih daripada 8,000 tema WordPress eksklusif untuk dijual

Tema WordPress boleh didapati sebagai produk percuma dan komersial yang boleh dimuat naik ke laman web anda untuk mengubah penampilannya. Tema ini merangkumi hampir semua jenis laman web dan projek yang dapat dibayangkan – dari blog dan laman web perniagaan yang bergaya hingga portfolio dalam talian dan kedai e-dagang.

Direktori Pemalam WordPress

Kini terdapat lebih dari 47,000 plugin percuma untuk memperluas WordPress secara berfungsi

Laman web WordPress anda juga dapat menggunakan plugin, yang menambahkan fitur baru ke laman web anda atau menyesuaikan fungsi WordPress yang ada. Mereka boleh membuat perubahan mudah pada laman web anda, seperti memberi anda lebih banyak pilihan pemformatan, atau membuat peningkatan yang mengagumkan yang membolehkan anda menjual produk dan mengumpulkan pembayaran dari laman web anda.

CodeCanyon

Di CodeCanyon Marketplace, anda akan menemui hampir 5,000 pemalam WordPress komersial

Selain plugin percuma yang terdapat di Direktori Plugin WordPress rasmi dan pemalam komersial di pasar CodeCanyon (belum lagi yang tersedia di tempat lain), anda juga bebas membuat pemalam sendiri atau menyewa seseorang untuk membuatnya untuk anda.

Keputusan: Dengan tema dan plugin yang tidak terkira banyaknya, serta kemampuan untuk menyesuaikan bagaimana laman web anda berfungsi dan kelihatan sendiri, WordPress menang di sini.

5) Pemilikan dan Kawalan

Perkara penting lain yang perlu dipertimbangkan adalah siapa yang memiliki laman web dan kandungannya. Sebagai satu-satunya pilihan untuk menjaga laman web Blogger anda dalam talian adalah membiarkan Google menghoskannya, anda akan terikat dengan terma dan syarat mereka. Mematikan akaun Google anda bukan di luar kemungkinan, dan, jika ia berlaku, ini mungkin merupakan akhir laman web anda.

Oleh kerana anda memiliki laman web WordPress dan perisiannya adalah sumber terbuka, anda bebas menggunakannya mengikut kehendak anda. Host web anda akan mempunyai syarat perkhidmatan mereka sendiri yang harus anda ikuti, tetapi, jika anda melanggar peraturan mereka, anda akan mempunyai pilihan untuk memindahkan laman web WordPress anda ke syarikat hosting web lain.

Blogger dan WordPress memberi anda keupayaan untuk membuat sandaran laman web anda, dan, mana pun pilihan yang anda pilih, ini adalah sesuatu yang mesti anda lakukan dengan kerap. Anda juga boleh berpindah dari kedua platform ke tempat lain, tetapi anda mungkin akan kehilangan beberapa format dan tetapan semasa peralihan.

Seperti WordPress, Google nampaknya tidak akan ke mana-mana dalam masa terdekat. Walau bagaimanapun, Google telah diketahui telah menghentikan perkhidmatannya pada masa lalu, bahkan yang popular seperti Google Reader. Oleh itu, walaupun Google seharusnya berada dalam perniagaan untuk jangka masa yang akan datang, tidak ada jaminan Blogger akan selamat dari kepupusan.

WordPress, sebaliknya, adalah perisian sumber terbuka yang, secara teori, sesiapa sahaja boleh diusahakan. Tidak ada yang memiliki perisian, jadi walaupun setiap anggota pasukan pembangun berhenti bekerja pada perisian hari ini, kemungkinan besar peranan mereka akan diisi dengan segera oleh sukarelawan yang bersedia. Selain itu, dengan begitu banyak perniagaan yang bergantung pada WordPress, akan ada banyak syarikat yang bersedia untuk terus menjalankan perisian ini.

Keputusan: WordPress memberi anda lebih banyak kawalan ke atas laman web dan kandungannya.

6) Sokongan dan Penyelenggaraan

Salah satu sebab terbaik untuk memilih Blogger berbanding WordPress ialah laman web anda dihoskan oleh Google dan hanya sedikit yang boleh anda lakukan untuk memecahkan blog anda. Ciri dan fungsi mungkin terhad, tetapi pembayarannya adalah bahawa perkhidmatan ini mudah digunakan dan memerlukan penyelenggaraan hampir sifar dari pihak anda.

Forum Sokongan WordPress

Dapatkan bantuan di forum sokongan WordPress

Sebagai perbandingan, WordPress jauh lebih terbuka dan boleh dikonfigurasi. Seperti yang telah disebutkan, anda boleh memasang plugin dari pelbagai sumber, mengedit kod sendiri, dan menyesuaikan laman web anda dengan cara yang anda mahukan. Kelemahan kebebasan ini ialah perkara boleh – dan dilakukan – menjadi salah.

Syukurlah, terdapat komuniti dan ekosistem WordPress yang besar untuk beralih sekiranya masalah timbul dengan laman web anda. Seperti juga forum sokongan pengguna percuma rasmi, terdapat banyak perkhidmatan sokongan komersial yang akan membantu anda dengan laman web WordPress anda dengan bayaran. Host web anda bahkan mungkin memberi anda bantuan.

Blogger tidak mempunyai pilihan sokongan WordPress. Namun, jika anda menggunakan Blogger, anda mungkin tidak memerlukannya.

Keputusan: Walaupun selalu ada orang yang boleh dihubungi jika ada yang tidak kena dengan laman web WordPress anda, kategori ini adalah undian kerana tidak mungkin anda memerlukan bantuan dengan laman web Blogger anda kerana penyelenggaraannya yang rendah dan bebas dari masalah.

7) Komuniti

Sebagai sebahagian daripada komuniti WordPress yang rancak, acara WordCamp biasa diadakan di seluruh dunia, dan banyak perjumpaan WordPress juga diadakan pada skala yang lebih kecil. Oleh itu, jika anda ingin membawa laman web anda ke tahap seterusnya, terlibat dengan komuniti, dan menjalin hubungan dengan pengguna lain, acara luar talian ini boleh menjadi kelebihan sebenar. Tambahan lagi, terdapat banyak blog mengenai WordPress menerbitkan berita, panduan, tutorial, dan ulasan mengenai produk dan perkembangan terkini dari ekosistem WordPress.

Dalam komuniti dan ekosistem, Blogger tidak dapat bersaing dengan WordPress. Terdapat sangat sedikit produk dan perkhidmatan pihak ketiga untuk dipilih, hampir tidak ada blog yang boleh dibaca, dan tidak lain daripada alternatif untuk pangkalan pengguna WordPress yang bersemangat.

Keputusan: Sekiranya komuniti penting bagi anda, sama ada dalam talian atau luar, WordPress sukar dikalahkan.

8) Potensi

Blogger dan WordPress menjadikannya lebih mudah daripada memulakan laman web asas. Sekiranya anda tidak melancarkan blog atau laman web anda sendiri, sebenarnya tidak ada alasan untuk tidak memulakannya.

Namun, apa yang berlaku setelah anda mengambil keputusan dan melancarkan laman web baru anda? Blogger membuat perkara menjadi sangat mudah ketika memulakan blog baru dan menerbitkan catatan pertama anda. Walau bagaimanapun, perkara hebat dalam internet adalah bahawa hampir semua perkara boleh, dan biasanya berlaku, berlaku. Blog sederhana anda boleh menjadi sangat popular, atau laman web asas anda boleh mula membuka peluang baru yang menjadikan hobi anda menjadi perniagaan.

Walaupun Blogger menjadikannya lebih mudah untuk memulakan dan mengurus laman web, ia tidak menawarkan potensi pertumbuhan yang sama seperti WordPress. Terdapat beberapa langkah lagi semasa proses penyediaan WordPress, dan anda perlu membayar beberapa dolar sebulan untuk memastikan laman web WordPress anda tetap dalam talian.

Walau bagaimanapun, jika dilihat pada potensi laman web, WordPress benar-benar tidak dapat dikalahkan. Seperti yang telah kami bahas, jika anda ingin menjual produk dalam talian, terima tempahan, atau gunakan laman web anda untuk hampir semua tujuan, WordPress dan pustaka pluginnya bersedia dan mampu.

Untuk usaha yang sedikit lebih sedikit, WordPress tidak akan membataskan aspirasi dalam talian anda sekarang atau di masa depan, sedangkan dengan Blogger sebenarnya perkara yang anda lihat adalah apa yang anda dapat. Tidak ada fitur baru yang dapat ditambahkan dengan plugin, dan tidak ada akses ke kod yang mendasari. Keupayaan baru tidak ditambah secara berkala seperti dengan WordPress.

Keputusan: jika anda tidak mahu dibatasi atau dikekang oleh platform laman web anda (sekarang atau masa depan), maka WordPress akan menang. Ini menawarkan sejumlah besar potensi pertumbuhan laman web anda.

WordPress vs Blogger: Mana Yang Harus Anda Pilih?

WordPress dan Blogger mempunyai kebaikan dan keburukannya, dan bergantung kepada anda untuk memutuskan mana yang terbaik untuk projek anda. Sebelum anda membuat keputusan, penting untuk bertanya kepada diri sendiri beberapa soalan untuk memahami keperluan anda.

Soalan yang paling penting ialah: Apakah tujuan laman web anda?

Sekiranya anda hanya mahukan blog asas yang berfungsi dan tidak risau dengan reka bentuk yang bergaya atau moden, maka Blogger mungkin merupakan pilihan terbaik. Terdapat juga kekurangan harga Blogger untuk dipertimbangkan.

Namun, jika anda mempunyai rancangan besar untuk blog anda, maka WordPress adalah pilihan yang lebih baik. Plugin yang tidak terkira banyaknya membolehkan anda menambahkan ciri penting yang perlu dikembangkan oleh laman web anda dan menonjol di antara persaingan, dan pilihan tema WordPress berkualiti tinggi yang banyak akan memberi anda cara mudah untuk memastikan laman web anda mempunyai penampilan dan rasa yang betul . Perkara-perkara ini juga berlaku jika blog atau laman web anda akan digunakan untuk tujuan perniagaan.

Beberapa soalan lain yang perlu dipertimbangkan termasuk: Adakah anda bersedia untuk melaburkan wang dalam nama domain, web hosting, dan mungkin plugin dan tema? Adakah anda bersedia meluangkan masa untuk belajar menggunakan penyelesaian yang lebih maju? Adakah anda bersedia menyelesaikan sebarang masalah sekiranya timbul? Sekiranya anda dapat menjawab ya untuk soalan tersebut, maka WordPress mungkin sesuai untuk anda. Jika tidak, pendekatan Blogger tanpa kerumitan mungkin terbaik.

Pemikiran Akhir

Anda sekarang harus bersedia membuat keputusan antara WordPress dan Blogger. Sudah tentu ada pelbagai pilihan lain yang perlu dipertimbangkan, tetapi sekurang-kurangnya mengenai Blogger vs WordPress, anda semestinya mempunyai idea yang bagus dan sesuai untuk projek anda.

Sebagai ringkasan, jika anda hanya mencari cara termudah untuk memulakan blog dan berkongsi pendapat anda dengan dunia, maka Blogger dapat menjadi apa yang anda cari. Namun, jika anda ingin melaburkan sedikit masa dan wang, WordPress membolehkan anda melakukan lebih banyak perkara dengan blog atau laman web anda daripada yang pernah anda lakukan dengan Blogger.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me