18 Jenis Kandungan Blog untuk Membantu Mendorong Lebih Banyak Lalu Lintas ke Laman Web Anda

Tawaran WordPress


Sekiranya anda ingin meningkatkan khalayak laman web anda, ada lebih banyak cara untuk melakukannya daripada terus menerbitkan artikel blog jenis lama yang sama. Dengan hanya mengehadkan hanya satu jenis kandungan, anda mungkin akan kehilangan pelbagai cara baru dan menarik untuk mengembangkan perniagaan anda.

Terdapat pelbagai jenis kandungan yang boleh anda gunakan untuk membantu meningkatkan lalu lintas laman web anda. Berikut adalah beberapa sebab mengapa anda mungkin ingin mempertimbangkan untuk mencuba beberapa jalan baru:

 • Peningkatan penglibatan pelawat – Orang yang berbeza lebih suka pelbagai jenis kandungan. Memenuhi semua jenis selera meningkatkan peluang anda menjadikan pengunjung menjadi peminat dan pelanggan tetap.
 • Sumber trafik tambahan – Menyebarkan kandungan anda ke berbagai media memungkinkan anda ditemukan melalui saluran tambahan seperti YouTube, iTunes, dan sumber lalu lintas tinggi yang lain.
 • SEO yang diperbaiki – Tebak, Google suka kandungan berkualiti. Menunjukkan kepada mereka bahawa laman web anda menawarkan lebih banyak daripada menulis adalah isyarat positif bagi gergasi pencarian.

Sekiranya anda ingin mengembangkan perniagaan, mungkin sudah tiba masanya untuk mencuba mencampurkan sedikit perkara. Di bawah ini, saya telah mengumpulkan senarai lebih daripada 18 jenis kandungan yang berbeza untuk menambahkan lebih banyak variasi ke laman web anda dan membantu membuka saluran trafik tambahan tersebut.

Lihat yang sesuai dengan jenama anda dan yang sesuai untuk anda. Namun, tetap berpikiran terbuka dan bersiap sedia untuk melakukan percubaan!

1. Kandungan dan Tutorial

Posting “How-To X” adalah klasik di dunia kandungan, dan untuk alasan yang baik. Salah satu motivasi utama bagi orang untuk menggunakan Internet adalah mencari jalan keluar untuk masalah mereka. Sekiranya anda dapat memberikan penyelesaian seperti itu, itu adalah peluang kandungan emas.

Cara Melakukannya Dengan Betul

Sebagai langkah pertama, anda perlu kenal pasti masalah yang dihadapi oleh khalayak anda. Secara optimum, ini adalah perkara biasa dalam industri anda dan banyak yang sukar diperjuangkan oleh orang. Semakin banyak orang yang anda boleh bantu, semakin baik.

Setelah anda menemui masalah, tawarkan panduan langkah demi langkah mengenai cara menyelesaikannya. Lakukan sedalam mungkin dan berikan langkah yang jelas. Semakin lengkap penyelesaian anda, semakin layak untuk dikongsi. Lihat Panduan Ultimate 9000 perkataan Tyrant mengenai Cara Memulakan Blog sebagai contoh.

Petua Bonus

 • Sekiranya boleh, lengkapkan panduan anda dengan gambar, video, grafik dan pelbagai jenis media visual yang lain.

2. Podcast

Podcasting adalah kemarahan hari ini. Nama-nama besar di blogosfera seperti Tim Ferris kini menyediakan banyak kandungannya sebagai audio dan bukannya teks.

Bukan kerana ia adalah mode – podcast sangat hebat sejauh nilai kandungannya. Podcast agak mudah dihasilkan, dan teknologinya tersedia. Ini juga merupakan kaedah penyampaian maklumat yang sangat peribadi, yang membina ikatan yang lebih kuat dengan khalayak anda. Selain itu, orang suka mendengar perkara ini di mana sahaja mereka pergi, dari gimnasium hingga berulang-alik.

Cara Melakukannya Dengan Betul

Dari segi memulakan, anda tidak perlu terlalu banyak. Mikrofon dan perisian rakaman yang baik (seperti Audacity akan membuat anda mengatasi bonggol pertama.

Sudah tentu, ada lebih banyak daripada itu. Untuk benar-benar menyelami dalamnya, panduan Pat Flynn tentang cara memulakan podcast masih merupakan salah satu sumber terbaik dan paling lengkap.

Terlebih lagi, jika anda mungkin merancang untuk menghantar podcast ke iTunes, anda harus membiasakan diri dengan panduan penyerahan iTunes.

Akhirnya, jangan biarkan podcast berdiri sendiri. Buat percubaan di laman web anda mengenainya. Biarkan orang mengetahui mengenai episod baru dan menjemput perbincangan.

Petua Bonus

 • Anda boleh menggunakan penyisipan automatik SoundCloud untuk menerbitkan episod dengan mudah di blog WordPress anda.
 • Pertimbangkan untuk menambahkan transkrip keseluruhan episod atau tema utamanya, seperti yang dilakukan oleh Moz dengan siri video Whiteboard Friday mereka. Ini juga memberi anda kekuatan nilai SEO tambahan!

3. Berita dan Kandungan Terpilih

Newsflash: Anda tidak perlu membuat semua kandungan sendiri. Kadang-kadang cukup untuk menjadi orang yang mengumpulkan barang-barang penting di satu tempat untuk orang lain. Menjadi pusat berita yang menarik dan menarik dalam industri anda banyak membina kepercayaan dan autoriti.

Cara Melakukannya Dengan Betul

Kualiti sebelum kuantiti adalah peraturan di sini. Untuk meletakkan diri anda sebagai pemimpin pemikiran dalam bidang anda, pastikan anda hanya berkongsi barang bernilai tinggi dan sangat berguna. Format dan sama ada anda menerbitkan setiap hari, atau membuat kemas kini mingguan bergantung pada anda, niche anda, dan kandungan yang ada.

Petua Bonus

 • Salah satu laman web yang mempunyai berita yang sangat baik adalah SearchEngine Journal. Ini adalah tempat yang bagus untuk mendapatkan penyelesaian terkini mengenai SEO, pemasaran dalam talian, media sosial dan banyak lagi.

4. Infografik

Seperti namanya, infografik menyampaikan maklumat secara visual. Mereka adalah antara jenis kandungan blog yang paling berkesan di luar sana. Kita sebagai manusia sukar untuk mencintai mereka – lihat infografik interaktif ini untuk mengetahui sebabnya.

Cara Melakukannya Dengan Betul

Infografik adalah alat yang hebat untuk menyampaikan data, penyelidikan, statistik, dan maklumat berangka lain dengan cara yang menarik. Walau bagaimanapun, membuat infografik yang hebat dan pantas perlu dilakukan. Kedua-dua maklumat yang terkandung dan penyampaian perlu menjadi yang terbaik.

Ini juga bermaksud bahawa melainkan jika anda sendiri menggunakan Photoshop, anda memerlukan pereka grafik. Sekiranya anda tidak menunggu, anda boleh mencuba laman web seperti Guru.com atau eLance. Bagi mereka yang mempunyai anggaran, ada Visual.ly.

Petua Bonus

 • Sekiranya membuat infografik anda sendiri bukan pilihan untuk anda, jangan putus asa. Anda masih boleh memanfaatkan jenis kandungan ini dengan berkongsi kandungan yang sudah ada. Carian Google untuk “[topik anda] + infografik” akan menghasilkan sesuatu dengan cepat. Sebilangan besar daripadanya sudah siap untuk disisipkan, dan dengan satu atau dua perenggan, anda boleh pergi.<

5. Penyelidikan Dan Data Asal

Walaupun kita membahas topik data dan statistik, jika anda dapat melakukan penyelidikan sendiri dan menyampaikannya kepada khalayak anda, itu lebih baik lagi! Menggali maklumat yang tidak dimiliki oleh orang lain adalah tanda autoriti yang pasti.

Cara Melakukannya Dengan Betul

Berita buruknya adalah bahawa anda sebenarnya harus berusaha untuk menghasilkan data yang berguna. Walau bagaimanapun, hasilnya sangat berbaloi. Lihat penemuan CoSchedule dari menganalisis satu juta tajuk utama. Itulah artikel yang patut dikongsi!

Namun, jangan panik jika anda kekurangan sumber daya seperti ini. Salah satu cara untuk mendekati kandungan seperti ini adalah dengan meringkaskan penemuan orang lain. Pemakanan Berkuasa melakukan ini dengan baik.

Cukup juga jika anda memberikan data yang berasal dari pengalaman anda sendiri. Sebagai contoh, kajian kes (lihat lebih lanjut di bawah senarai ini) juga dikira sebagai penyelidikan. Selagi anda memberikan nombor konkrit dan hasil yang nyata, perlu dikongsi bersama.

Petua Bonus

 • Penyelidikan juga boleh digabungkan dengan jenis kandungan blog lain dalam senarai ini. Sebagai contoh, memberikan data yang sama bentuk infografik adalah cara yang kuat untuk menjadikannya lebih berkesan.

6. Senarai

Manusia suka senarai hampir sama seperti mereka suka infografik. Daftar menjanjikan pulangan pelaburan yang dapat diukur dan memberikan sejumlah maklumat dalam bentuk yang mudah dicerna. Sukar untuk tidak mengklik tajuk utama – artikel ini adalah bukti. Itulah sebabnya jenis siaran ini adalah klasik dalam kotak alat pemasar kandungan.

Cara Melakukannya Dengan Betul

Menyenaraikan catatan mengikut format yang mudah: Kemukakan masalahnya, senaraikan penyelesaian anda, tawarkan kesimpulan. Setakat ini begitu baik. Walau bagaimanapun, untuk memberikan nilai yang besar dengan kandungan senarai anda, cubalah membuatnya seinci yang mungkin. Terokai semua kemungkinan pilihan. Adakah saya peduli dengan “3 Format Tajuk Baik” anda? Saya meraguinya. Tetapi tunggu, jika anda berjanji kepada saya “36 Tajuk Keterlaluan Anda Tidak Boleh Membantu Tetapi Klik”? Saya semua telinga.

Dengan nada yang sama, jangan hanya menyenaraikan perkara tanpa komen. Bincangkan dan nyatakan setiap perkara, walaupun hanya sebentar. Ini akan memberikan nilai tambahan untuk khalayak anda.

Petua Bonus

 • Sekiranya anda mencari senarai “Top X”, ada baiknya memilih nombor genap seperti 10, 50 atau 100. Anda boleh membaca lebih lanjut mengenai “Kesan Top-10” di sini.

7. Koleksi Pautan Dan Alat

Koleksi pautan dan alat adalah catatan senarai jenis yang sangat khusus yang memerlukan perhatian tambahan. Sekiranya dilakukan dengan betul, mereka mewakili sumber yang hebat yang akan senang dikongsi dan dihubungkan oleh orang lain.

Cara Melakukannya Dengan Betul

Peraturan yang sama berlaku untuk koleksi pautan seperti untuk senarai secara umum; mendalaminya, susun dengan baik, dan sediakan konteks untuk setiap item. Yang terakhir ini bukan sahaja menunjukkan bahawa anda benar-benar berusaha, tetapi juga memberikan nilai tambahan kepada mesin pencari.

Petua Bonus

 • Salah satu artikel saya sendiri yang telah berfungsi dengan baik adalah 42 Alat Blogging yang mesti dimiliki untuk Blogger WordPress. Lihatlah untuk melihat keajaiban koleksi alat di tempat kerja.

8. Pembentangan dan Slaid

Persembahan PowerPoint adalah kaedah yang dicuba dan benar untuk menyampaikan maklumat kepada khalayak. Ada sebab mengapa anda mesti mengalami sekurang-kurangnya salah satu daripadanya pada setiap perjumpaan perniagaan. Untuk menjadikannya berguna, ada perkhidmatan seperti Slideshare untuk membantu anda menyiarkan jenis kandungan ini di blog anda.

Cara Melakukannya Dengan Betul

Gaya persembahan anda sangat bergantung pada audiens dan topik anda. Walau bagaimanapun, tumpuan anda harus selalu memberi maklumat dan menghiburkan. Tidak ada yang mematikan pengunjung daripada kebosanan.

Contohnya adalah persembahan Slideshare yang sangat baik ini oleh Upworthy mengenai bagaimana sesuatu menjadi viral. Tonton, dan kemudian jangan beritahu saya bahawa anda tidak belajar banyak dan juga tergelak di sana sini dengan gelongsor itu. Itulah cara untuk pergi.

Salah satu contoh kegemaran saya ialah manifesto budaya syarikat pembuat salah satu perisian kegemaran saya, Buffer, yang dapat anda lihat di sini. Ini adalah perkara yang mudah tetapi hebat yang berpotensi untuk bercakap dengan penonton anda yang besar.

Petua Bonus

Berikut adalah beberapa pautan dengan petua bagaimana membuat persembahan yang menarik:

 • 8 Petua Untuk Persembahan Powerpoint yang Hebat oleh Slideshare
 • 52 Petua Pembentangan oleh Slideshare
 • 25 Contoh Persembahan PowerPoint Terbaik Yang Harus Dilihat Setiap Pemasar di Hubspot

9. Kajian Kes

Kajian kes adalah cara yang ideal untuk menunjukkan perkhidmatan, produk atau kandungan anda dan bagaimana ia membantu orang lain. Ini adalah bukti utama bahawa apa yang anda tawarkan sebenarnya mempunyai kebaikan.

Cara Melakukannya Dengan Betul

Jenis kandungan blog ini berfungsi dengan baik sekiranya nasihat atau produk anda membolehkan seseorang mencapai hasil yang luar biasa. Sebagai contoh, beberapa ketika yang lalu Backlinko menerbitkan Strategi Kandungan Kajian Kes: 36,282 Pembaca + 1.000 Pelanggan E-mel. Sekarang siapa yang tidak mahu mengetahui bagaimana mendapatkan hasil seperti itu?

Kajian kes yang baik boleh disamakan dengan cara menghantar yang sangat terperinci dan fokus. Huraikan masalahnya, hasil akhirnya dan kemudian panduan langkah demi langkah bagaimana ia dicapai. Bercakap tentang pelajaran yang dipelajari dalam perjalanan, berikan kesimpulan dan ajakan bertindak untuk khalayak anda.

Petua Bonus

 • Bersungguh-sungguh bersemangat untuk menolong orang lain mencapai kejayaan yang mereka mahukan. Jangan tergoda untuk hanya menunjuk-nunjuk.
 • Buat jalan cerita dan bukannya hanya membongkar fakta. Menenunkannya menjadi naratif yang dapat dikaitkan oleh orang lain.

10. Video

Seperti yang anda perhatikan, Twitter dan Facebook menjadi platform sosial yang semakin visual. Jumlah gambar dan video yang disiarkan terus meningkat. Gabungkan itu dengan kenyataan bahawa YouTube adalah enjin carian kedua terbesar dan anda mempunyai alasan yang kuat untuk memasukkan video dalam strategi kandungan anda.

Cara Melakukannya Dengan Betul

Video adalah cara yang luar biasa untuk berkongsi maklumat dan menyampaikan laman web, blog, atau perniagaan anda ke dunia luar. Sangat mudah untuk mempamerkan keperibadian anda, dan juga mengemas maklumat mereka dengan penuh maklumat. Inilah salah satu contoh kegemaran saya sejak kebelakangan ini.

Sekarang, menghasilkan video profesional seperti yang di atas boleh menelan belanja yang tinggi. Terdapat banyak usaha dan tenaga kerja yang terlibat. Namun, ada cara untuk menghasilkan video dengan harga murah. Hari-hari ini, kebanyakan telefon bimbit mempunyai kamera yang baik dan ada perisian penyuntingan video percuma atau yang berpatutan (seperti Camtasia di luar sana.

Anda boleh bereksperimen dengan pelbagai jenis video seperti screencast, head talk (di mana anda hanya bercakap dengan kamera) atau video penjelasan. Perlu diingat bahawa mereka tidak perlu lama. Sebenarnya, semakin pendek dan lebih tepat, semakin baik. Tambahan, tidak perlu menghoskannya di laman web anda sendiri. Letakkan video anda di YouTube atau Vimeo, yang juga akan menghantar isyarat sosial positif kepada Google.

Petua Bonus

 • Semasa menerbitkan video di laman web anda, berikan konteks dengan catatan blog pendek atau sertakan transkrip.

11. Ulasan

Mengulas buku, produk atau perkhidmatan adalah cara lain untuk berkongsi maklumat berharga dengan khalayak anda. Bincangkan alat kegemaran anda, buku-buku yang paling banyak mengajar anda dan bagaimana ia dapat memberi manfaat kepada pembaca anda.

Cara Melakukannya Dengan Betul

Anda bebas memilih format ulasan anda. Walau bagaimanapun, sekurang-kurangnya anda harus memberikan pengenalan, berkongsi suka dan tidak suka anda dan menyimpulkan dengan sama ada anda mengesyorkan apa sahaja yang anda bicarakan kepada orang lain. Sekiranya ulasan buku, adalah idea yang baik untuk meringkaskan perkara utama mereka. Ajakan bertindak (“Beli sekarang di Amazon”) adalah sesuatu yang perlu dipertimbangkan termasuk jika sesuai dengan strategi anda.

Petua Bonus

 • Ulasan boleh dilengkapi dengan video.
 • Sekiranya anda menggunakan program afiliasi, ulasan juga dapat membantu membawa wang tunai dengan pautan kepada penjual.

12. Memes

Tidak pasti apa itu Meme? Daripada menerangkannya di sini, lihat halaman Wikipedia ini dengan cepat.

Sebilangan orang mendakwa Internet dibuat hanya untuk menghasilkan jenis kandungan ini. Tanpa menghiraukan kebenaran dalam pernyataan itu, apa yang benar adalah bahawa meme membolehkan anda menyampaikan maksud anda dengan cara yang lucu.

Cara Melakukannya Dengan Betul

Perkara yang hebat mengenai jenis kandungan blog ini ialah memes berharga. Meme Generator dan Quick Meme hanyalah dua daripada banyak laman web yang membolehkan anda menyiapkan meme seketika.

Memes sangat menyeronokkan, sering dikongsi, dan dapat disesuaikan dengan hampir semua bidang atau industri. Mereka adalah cara yang bijak untuk membuat sesuatu yang lucu, namun mereka tidak dibuat untuk menyampaikan sesuatu yang serius.

Memes bukan bahan blog sendiri, tetapi seperti yang anda lihat dalam contoh saya di atas, mereka boleh digunakan untuk memecah kandungan dengan jenaka. Jenis kandungan ini juga sesuai untuk saluran sosial.

Petua Bonus

 • Pastikan membuat sedikit kerja rumah terlebih dahulu. Karakter yang berlainan bermaksud idea tertentu dan frasa kerja melekat padanya. Luangkan masa untuk mempelajari meme terlebih dahulu, jika tidak, percubaan anda mungkin akan menjadi bumerang.

13. Panduan

Fikirkan panduan sebagai saudara cara yang lebih epik untuk menghantar. Ini jauh lebih besar dari segi skop, panjang, dan penyampaian visual daripada catatan blog yang lebih sederhana.

Cara Melakukannya Dengan Betul

Untuk contoh yang baik, jangan cari lebih jauh daripada Panduan Permulaan SEO untuk Moz. Penuh dengan maklumat yang berguna dan disajikan dengan cara yang luar biasa, anda pasti yakin bahawa maklumat itu akan meraih banyak lalu lintas. Saya telah memautkannya dalam beberapa artikel saya. Anda bahkan boleh memuat turunnya sebagai PDF!

Untuk panduan anda sendiri, susun atur dan persembahan sama pentingnya dengan kandungan. Membuatnya adalah alasan yang cukup untuk meminta pertolongan seorang pereka. Ini tidak bermaksud anda harus keluar seperti Moz; bagaimanapun, sedikit usaha tambahan memerlukan banyak usaha.

Petua Bonus

 • Menyediakan panduan anda sebagai muat turun PDF adalah cara yang berkesan untuk menarik minat orang ramai untuk mendaftar ke senarai e-mel anda.

14. E-buku

Sekiranya panduan memasukkan orang ke dalam senarai anda, fikirkan apa yang dapat dilakukan oleh keseluruhan buku. Mempunyai ebook hebat untuk diberikan di blog anda adalah cara yang berkesan untuk menarik pembaca dan pelanggan.

Cara Melakukannya Dengan Betul

Semua yang sah untuk panduan juga berlaku untuk e-buku – kandungan dan penghantaran harus berjalan seiring. Struktur sama pentingnya; sediakan beberapa bab, tiada siapa yang mahu membaca satu bahagian teks yang besar.

Ketahuilah bahawa untuk memberikan e-book, ia tidak perlu menjadi halaman 100-halaman. Orang berjaya dengan banyak halaman. Namun, jangan menjadikannya terlalu pendek, kerana ia malah menjadikannya sebagai kandungan bernilai rendah.

Berikut adalah beberapa pautan berguna mengenai topik pembuatan e-buku:

 • Cara Membuat Ebook Dari Mula hingga Selesai di Hubspot
 • Cara Membuat eBook PDF dengan mudah di Blog Tyrant
 • 21 Kesalahan Bodoh yang Harus Dielakkan Semasa Menulis E-buku Pertama Anda Meningkatkan Trafik Blog

Petua Bonus

 • Pembuatan e-book juga boleh diambil alih. Lihat eLances dan Guru untuk perkara seperti ini. Anda juga boleh menggunakan bahagian proses dari sumber seperti pemformatan dan reka bentuk.

15. Rants Dan Kepingan Kontroversi

Anda mempunyai musuh? Baik. Ini bermakna anda telah membela sesuatu, suatu ketika dalam hidup anda. – Winston churchill

Artikel yang diteliti dengan baik dan seimbang adalah penting. Tetapi, ingat bagaimana semua orang memberitahu anda untuk memasukkan keperibadian ke dalam tulisan anda? Potongan pendapat sangat sesuai untuk itu. Sama ada orang bersetuju, tidak setuju atau hanya ingin tahu tentang sikap suka curang anda, ejekan sekali-sekala adalah cara yang baik untuk membangkitkan pertunangan.

Cara Melakukannya Dengan Betul

Pertama sekali, anda perlu memastikan karya anda berkaitan dengan topik yang relevan dan popular. Tidak ada yang peduli jika anda marah dengan seseorang yang meninggalkan kotoran anjing di hadapan rumah anda. Namun, jika anda menyuarakan pendapat anda mengenai topik yang ada di fikiran orang lain, telinga akan berdebar.

Tidak apa-apa untuk mengambil kedudukan yang tidak popular – lebih baik daripada menjadi blogger “saya juga”. Pilih sesuatu yang anda gemari. Mulakan perbincangan. Namun, jangan berhujah demi hujah.

Petua Bonus

 • Jangan keterlaluan. Kandungan blog jenis ini harus digunakan dengan berhati-hati dan hanya apabila ia masuk akal. Jangan jadi orang itu (saya melihat awak Kanye).

16. Profil

Sebilangan besar orang mempunyai satu (atau beberapa) role model. Adalah wajar untuk mendapat inspirasi dari orang lain, untuk berusaha belajar bagaimana mereka menjalani cara mereka, dan berusaha menerapkan prinsip yang sama dalam kehidupan kita sendiri. Sebagai blogger, anda boleh memanfaatkannya dengan memberi profil kepada orang-orang yang memberi inspirasi.

Cara Melakukannya Dengan Betul

Cari keperibadian (hidup atau mati) yang sesuai dengan tempat anda dan yang boleh dikenali oleh pembaca anda atau mungkin akan dicari. Kemudian pecahkan apa yang mereka lakukan, bagaimana mereka melakukannya, dan bagaimana orang lain dapat melakukan perkara yang sama.

Berikut adalah struktur contoh untuk profil yang baik:

 • Perkenalkan orang yang dimaksudkan.
 • Senaraikan pencapaian dan kepercayaan mereka.
 • Bincangkan masalah dan kemunduran mereka dan bagaimana mereka mengatasinya.
 • Berikan kesimpulan dengan pelajaran yang dapat diambil untuk khalayak anda.

Kedua-dua catatan ini adalah contoh yang baik:

 • 8 Kutu buku yang Terkenal – Otak dan Otak Untuk Menang! oleh Nerd Fitness
 • Pelajaran dalam Kebajikan: Masa Kecil Theodore Roosevelt oleh The Art of Maneness

Petua Bonus

 • Sekiranya anda membuat profil orang yang hidup, jenis kandungan ini lebih hebat apabila digabungkan dengan jenis kandungan seterusnya dalam senarai kami (lihat di bawah).

17. Temu ramah

Daripada belajar mengenai role model anda, bukankah lebih baik belajar secara langsung dari mereka? Sekiranya anda dapat memilih otak tokoh penting dalam bidang anda langsung di blog anda, itu akan menimbulkan banyak rasa hormat dalam industri anda.

Cara Melakukannya Dengan Betul

Mencari seseorang untuk ditemuramah sering kali kurang sukar daripada yang disangka. Kebanyakan orang gembira dengan lalu lintas dan publisiti tambahan. Sebagai contoh, dengarkan Jaime Tardy dari podcast Eventual Millionaire yang telah dibuat dengan baik mengenai bagaimana dia boleh menemu ramah puluhan jutawan kehidupan sebenar. Kemudian ada juga Mixergy, sebuah laman web yang sepenuhnya berdasarkan wawancara orang yang berjaya.

Salah satu cara untuk menyusun temu duga adalah seperti ini:

 • Perkenalkan orang yang ditemu ramah dan nyatakan mengapa mereka relevan dengan bidang anda.
 • Lihat senarai soalan yang telah disediakan, memberi peluang kepada responden untuk menjawab.
 • Kemukakan soalan susulan kepada perkara menarik yang mungkin timbul semasa temu ramah.
 • Akhiri perbualan dengan memberikan ringkasan ringkas mengenai pengambilan utama untuk khalayak anda.

Petua Bonus

 • Buat buzz di blog anda terlebih dahulu. Minta pembaca dan senarai e-mel anda menghantar soalan untuk tetamu temu ramah anda yang seterusnya. Dengan cara itu, anda mendapat bahan menarik dan melibatkan perkara berikut.
 • Sekali lagi, menawarkan transkrip adalah idea yang baik untuk nilai carian tambahan.

18. Catatan tetamu

Membuat kandungan berkualiti tinggi memerlukan masa. Masa yang tidak selalu anda miliki Nasib baik, ada banyak orang di luar sana yang akan dengan senang hati menyumbang ke blog anda untuk beberapa pendedahan. Pengeposan tetamu adalah alternatif terbaik untuk mengisi blog anda tanpa perlu melakukannya sendiri.

Cara Melakukannya Dengan Betul

Walaupun sebahagian besar pekerjaan dilakukan oleh orang lain, itu tidak bermakna anda boleh duduk diam – tugas anda adalah untuk mengawasi prosesnya. Itu merangkumi:

 • Menetapkan garis panduan editorial
 • Menyemak artikel dan memberi maklum balas
 • Memastikan setiap catatan adalah asli
 • Memeriksa pautan dalam artikel dan bio penulis untuk spam
 • Menjadualkan catatan tetamu dalam kalendar editorial anda

Petua Bonus

 • Manfaat tambahan pengeposan tetamu ialah blogger tamu anda mempunyai kepentingan untuk mempromosikan karya mereka. Ini boleh menyebabkan pendedahan lebih lanjut dan lalu lintas segar.
 • Vet calon dengan teliti sebelum menerima jawatan tetamu. Pastikan mereka mempunyai sejarah menghasilkan kandungan berkualiti yang disukai penonton anda sendiri.

Ringkasan: Kandungan Boleh Sangat Bervariasi

Menggunakan pelbagai jenis kandungan dapat membantu menarik pembaca, meningkatkan penukaran, dan meningkatkan lalu lintas anda. Seperti yang dapat dilihat dari senarai di atas, terdapat banyak pilihan yang ada.

Semasa memutuskan jenis kandungan yang hendak dicuba di laman web anda, fikirkan perkara yang paling sesuai dengan khalayak anda. Pada akhirnya, semua yang anda lakukan harus ditujukan untuk melayani mereka.

Yang mengatakan, jangan takut untuk bereksperimen. Anda tidak pernah tahu sama ada sesuatu boleh berfungsi atau tidak jika anda tidak mencuba.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map