Hoe een blog te starten – in 10 gemakkelijk te volgen, eenvoudige stappen – in minder dan 30 minuten!

WordPress aanbiedingen


Welkom bij onze beginnershandleiding voor het starten van een blog – direct vanaf de basis! We zullen u door tien gemakkelijk te volgen stappen leiden, van het overwegen van uw opties tot het creëren van een visueel en technisch uitstekende site en het publiceren van uw allereerste bericht.

Aan het einde van deze handleiding heb je een platform voor je blog gekozen, een domeinnaam geregistreerd en je aangemeld bij een webhost. U vindt hier ook hebben gevonden een geschikt thema voor uw blog en gepubliceerd uw eerste stuk van de inhoud.

Onderweg geven we je alle informatie die je nodig hebt om weloverwogen beslissingen te nemen over je toekomstige blog, zoals welke webhost je moet kiezen en of je wel of niet WordPress moet gebruiken.

Laten we beginnen!

Start vandaag nog een blog in 10 stappen

Als je deze 10 stappen volgt, is er geen reden waarom je in minder dan 30 minuten geen eigen blog online zou kunnen hebben.

1) Kies een blogplatform

Als het gaat om het starten van een blog, is de eerste stap het kiezen van het juiste blogplatform. Gelukkig zijn er tal van opties te overwegen en veel concurrentie in deze ruimte. Om redenen die we in een oogwenk behandelen, is WordPress onze aanbevolen keuze voor het starten van een blog.

Niet alleen wordt de WordPress-software gebruikt door ongeveer 26 procent van de top miljoen websites, maar het is ook het voorkeursplatform voor bedrijven zoals The New Yorker en Sony Music. Dus als u een blog start met WordPress, bevindt u zich in goed gezelschap.

Voordelen van het starten van een blog met WordPress.org

Wat nog belangrijker is, de WordPress-software is eenvoudig te gebruiken, zeer aanpasbaar en gemakkelijk te verbeteren door de enorme selectie van thema’s en plug-ins. We helpen je later in deze handleiding een thema voor je WordPress-blog te kiezen, en dankzij de schat aan gratis en betaalde thema’s zou het geen probleem moeten zijn om het perfecte ontwerp voor je blog te vinden.

WordPress.org homepage

Een ander voordeel van het kiezen van het WordPress-blogplatform is dat het gratis te gebruiken is. Er zijn echter enkele kosten verbonden aan het starten en uitvoeren van een blog, die we hierna zullen bespreken. Je hebt ook veel vrijheid over hoe je je blog configureert en welke content je kunt publiceren als je voor WordPress kiest.

Als je ooit je blog wilt uitbreiden en er een ander type website van wilt maken, zoals een e-commerce winkel of een lidmaatschapssite met betaalde inhoud, dan zul je dat zonder problemen doen met WordPress dankzij de bibliotheek met plug-ins. Zelfstudies, handleidingen en advies over het starten en uitvoeren van uw blog met WordPress zijn ook niet schaars, zodat u altijd hulp kunt vinden wanneer u die nodig heeft.

Bovendien is WordPress zeer schaalbaar, waardoor uw blog soepel loopt vanaf het eerste bericht tot de duizendste en daarna.

WordPress.org versus WordPress.com

Voor alle duidelijkheid, wanneer we het hebben over het kiezen van WordPress als uw blogplatform, verwijzen we naar de zelf-gehoste versie van de software die wordt aangeboden door de WordPress.org-website, in plaats van naar de gehoste service die beschikbaar is via de WordPress.com-site. Kiezen voor de eerste heeft veel voordelen, waaronder volledig eigendom van en creatieve vrijheid over uw blog, evenals vele andere voordelen, die worden behandeld in onze vergelijkingsvideo WordPress.com en WordPress.org.

Hoe zit het met gratis blogplatforms?

Zoals gezegd, hoewel het blogplatform dat beschikbaar is op WordPress.org gratis te gebruiken is, moet je een webhost betalen om je blog online te houden. Dus waarom zou u in plaats daarvan geen volledig gratis blogplatform kiezen, zoals Medium of Blogger?

De belangrijkste reden om gratis blogplatforms te vermijden, is dat ze de opties beperken voor wat je met je blog kunt doen, voornamelijk wat betreft het publiceren van inhoud en het aanpassen van het ontwerp van je site. Hoewel ze gratis te gebruiken zijn, verdienen ze meestal hun geld terug door advertenties aan uw lezers weer te geven.

Door de WordPress.org-software te kiezen en uw eigen hostingarrangementen te maken (die we hierna zullen behandelen), behoudt u meer eigendom van uw blog en de inhoud ervan, in plaats van gebonden te zijn aan de voorwaarden en services van een gratis blogplatform. Dit kan een bijzonder aantrekkelijk vooruitzicht zijn als u van plan bent op een of andere manier inkomsten te genereren met uw blog, aangezien er op dit gebied minder regels en beperkingen zullen zijn.

Bovendien is WordPress, in plaats van een commercieel blogplatform te zijn dat kan worden verkocht, samengevoegd of gesloten, een open source softwareapplicatie die wordt onderhouden en onderhouden door honderden bijdragers van over de hele wereld. U bezit uw WordPress-blog, dus zelfs als de WordPress Foundation failliet zou gaan, zou uw blog gewoon blijven functioneren.

Hopelijk zie je de voordelen van het kiezen van WordPress als je blogplatform, dus laten we doorgaan naar de volgende stap in onze gids over het starten van een blog.

2) Registreer een domeinnaam

Als een door uzelf gehoste WordPress-blog klinkt als het juiste platform voor u, is de volgende stap het registreren van een domeinnaam en het kiezen van een webhost om uw blog online te krijgen.

Hoe u een domeinnaam kiest voor uw blogWat is een domeinnaam

Een domeinnaam is het best te omschrijven als het adres van uw blog of website op internet, zoals WinningWP.com. Hoewel je in de toekomst de domeinnaam van je blog kunt wijzigen, is dit geen beslissing die je lichtvaardig wilt nemen. Overstappen op een nieuwe domeinnaam kan uw vaste bezoekers in verwarring brengen, uw zichtbaarheid in zoekmachines zoals Google verminderen en links die naar uw blog verwijzen ongeldig maken.

Zelfs als je geen grote doelen voor je blog hebt, is het zeker de moeite waard om wat tijd te besteden aan de domeinnaam. Enkele tips zijn onder meer kiezen voor iets merkbaars, het kort en simpel houden en het kiezen van een geschikte domeinnaamextensie, zoals .com.

Voor meer advies heeft onze gids voor het kiezen van de best mogelijke domeinnaam veel tips om ervoor te zorgen dat u de juiste beslissing neemt. De beste domeinnaamgeneratoren kunnen ook helpen om je wat inspiratie te geven voor je blog.

Uw domeinnaam registreren

NameCheap Domain Name Registrar

NameCheap.com is een plaats waar u een domeinnaam kunt registreren.

Nadat je een domeinnaam voor je blog hebt gekozen, moet je die naam registreren. Er zijn twee belangrijke opties om dit te doen: een domeinregistreerder gebruiken of de webhost laten registreren waarmee u zich aanmeldt. Beide opties hebben hun voor- en nadelen, maar om het simpel te houden, is het aan te raden uw domeinnaam te registreren via uw webhost.

3) Kies een webhost voor uw blog

Met een webhost kunt u de WordPress-software op hun servers installeren en vervolgens uw website of blog openbaar beschikbaar maken voor iedereen die is verbonden met internet. Aangezien de kwaliteit van de webhost bepaalt hoe vaak uw blog offline gaat en hoe snel of langzaam deze wordt geladen, is het van cruciaal belang dat u de beste service kiest die u zich kunt veroorloven. Uw webhost is vaak uw eerste aanloophaven als er iets misgaat met uw blog, dus het is ook belangrijk om een ​​bedrijf te kiezen met een reputatie voor goede klantenservice.

Onze aanbevolen webhost voor nieuwe bloggers

Als het gaat om het kiezen van een webhost voor uw nieuwe WordPress-blog, krijgt SiteGround onze aanbeveling. Ze bieden niet alleen voordelige hostingpakketten, maar ze leveren ook indrukwekkende niveaus van beschikbaarheid en snelle laadtijden om ervoor te zorgen dat uw website online is en bezoekers niet met lange vertragingen frustreert..

SiteGround WordPress Web Hosting

SiteGround is onze aanbevolen webhost voor het starten van een nieuwe WordPress-blog.

Er zijn iets goedkopere webhosts, zoals Bluehost of GoDaddy, maar vergeleken met SiteGround zijn ze niet zo snel of in staat om zoveel bezoekers te verwerken.

Pingdom Bluehost, SiteGround, GoDaddy-testresultaten vergeleken

Onze tests tonen aan dat de plannen van SiteGround sneller zijn dan vergelijkbare webhostingplannen van Bluehost en GoDaddy.

SiteGround staat ook bekend om het hoge niveau van klantenondersteuning, vooral voor degenen die WordPress gebruiken. Ze zorgen ervoor dat de domeinnaam voor uw blog wordt geregistreerd wanneer u zich ook aanmeldt, om nog maar te zwijgen over het installeren van de WordPress-software voor u. Hun WordPress-hosting is schaalbaar, dus ze kunnen het verkeer aan terwijl uw publiek groeit.

Hoe zit het met Managed WordPress Hosting?

Als u grote plannen heeft voor uw blog of verwacht dat deze vanaf het begin veel bezoekers zal ontvangen, dan kunt u overwegen om te investeren in managed WordPress-hosting, in plaats van gedeelde webhosting. De kosten zijn hoger, maar u krijgt toegang tot krachtigere servers die snellere laadtijden bieden en de mogelijkheid hebben om meer gelijktijdige bezoekers aan uw blog te verwerken.

WP Engine vs SiteGround laadtijden vergeleken

In onze tests presteerde WP Engine managed webhosting beter dan het SiteGround shared hostingplan.

Als u meer wilt weten over dit type service, inclusief hoe u kunt bepalen wanneer het de moeite waard is om extra te betalen voor geüpgradede hosting, legt onze gids voor beheerde WordPress-hosting alles uit. Onze onderlinge vergelijking van WP Engine en SiteGround bevat gegevens over de verschillen in laadtijden die u zou kunnen ervaren door te upgraden naar krachtige hosting.

Voor de meeste lezers die hun eerste WordPress-blog starten, zouden de plannen van SiteGround echter moeten volstaan.

4) Aanmelden bij SiteGround Web Hosting

SiteGround biedt een aantal webhostingplannen, maar voor degenen aan het begin van hun blogreis is het instapmodel StartUp-plan een voordelige optie.

SiteGround Entry Level Hosting Plan

Het Startup-plan van SiteGround is een uitstekende keuze voor nieuwe blogs.

Aanmelden is eenvoudig en dankzij de introductieprijzen betaalt u slechts $ 3,95 per maand voor uw eerste factuur. Met 12, 24 en 36 maanden factuuropties beschikbaar, kunnen de besparingen enorm zijn in vergelijking met maandelijks betalen en de standaardvergoeding van $ 11,95 in rekening worden gebracht. Nadat u op de knop Aan de slag heeft geklikt, kunt u de domeinnaam invoeren die u voor uw blog wilt gebruiken en laat SiteGround deze voor u registreren. Als u al een domeinnaam heeft geregistreerd, voert u deze in hetzelfde veld in.

Voer de domeinnaam van uw blog in

U kunt een nieuwe domeinnaam registreren of een bestaande verhuizen met SiteGround.

In de volgende stap van het registratieproces van SiteGround kunt u uw persoonlijke gegevens en betalingsgegevens invoeren voordat u een datacenter en factureringsperiode kiest. Het kiezen van een datacenter dat het dichtst ligt bij de plaats waar u verwacht dat het merendeel van uw publiek zal zijn gevestigd, levert de snelste laadtijden voor die bezoekers. Huidige datacenterlocaties van SiteGround zijn onder meer Chicago (VS), Amsterdam (NL), Singapore (SG) en Londen (VK).

SiteGround uitchecken

Vooraf betalen kan u helpen geld te besparen op webhosting.

Zoals eerder vermeld, betalen nieuwe SiteGround-klanten $ 3,95 per maand voor hun eerste factuur, in plaats van de gebruikelijke $ 11,95. Als u ervoor kiest om 12 maanden of zelfs 24 of 36 maanden vooraf te betalen, krijgt u voor een langere periode dan alleen de eerste maand toegang tot het verlaagde maandelijkse tarief van $ 3,95. SiteGround ziet ook af van de instelkosten van $ 14,95 voor degenen die meer dan een maand vooraf betalen.

Als u bijvoorbeeld voor de optie van 24 maanden kiest, kost u dat vooraf $ 94,80. Dus vergeleken met maandelijks betalen, waarbij je 23 betalingen van $ 11,95 voor dezelfde periode doet, plus de eerste maand voor $ 3,95, en een instelkosten van $ 14,95, die $ 293,75 bedragen, bespaar je $ 198,95 over die twee jaar.

Er is ook de optionele SG Site Scanner voor $ 19,80 per jaar, die helpt om je blog veilig te houden. Als je echter begint met een beperkt budget, wil je deze upgrade misschien overslaan om de kosten zo laag mogelijk te houden.

Na betaling ontvang je een e-mail van SiteGround met je accountgegevens. Je bent nu goed op weg om je blog te lanceren.

E-mail van SiteGround

SiteGround zou u bijna onmiddellijk een e-mail moeten sturen om u te laten weten dat uw account gereed is.

5) Installeer de WordPress Blogging Platform-software

Een optie om WordPress op uw webhostingserver te laten installeren, is om via live chat of telefoon contact op te nemen met het helpdeskpersoneel en te vragen dat deze taak wordt uitgevoerd. Zoals we in dit gedeelte van onze handleiding zullen zien, is het echter heel eenvoudig om het zelf te doen met het SiteGround WordPress-installatieprogramma.

Hoe WordPress te installeren met SiteGround

Als u WordPress zelf wilt installeren, log dan in op uw SiteGround-accountdashboard op https://ua.siteground.com/

Klik op het tabblad Mijn accounts.

SiteGround Accounts Area

Klik op het tabblad Mijn accounts om te beginnen.

Klik op de rode knop Ga naar cPanel.

cPanel-knop

Klik op de rode knop om het cPanel te starten.

Klik in cPanel op de optie WordPress Installer.

cPanel WordPress-installatieprogramma

Gebruik het cPanel WordPress-installatieprogramma om WordPress te installeren.

Klik vervolgens op de link Nu installeren.

SiteGround WordPress Installeer nu knop

Als u op de koppeling Nu installeren klikt, wordt het installatieproces gestart.

Controleer in het volgende scherm of uw domeinnaam wordt weergegeven in het vervolgkeuzemenu Domein kiezen, voordat u op de knop Snel installeren drukt.

SiteGround WordPress Quick Installer

Controleer of uw domeinnaam wordt weergegeven in het vervolgkeuzemenu.

Nadat je op de knop Snel installeren hebt gedrukt, scroll je naar dezelfde pagina en voer je een gebruikersnaam en wachtwoord in voor je WordPress-blog. Geef ook een e-mailadres op waar deze gegevens naartoe worden gestuurd voor toekomstige referentie. Omdat de gebruikersnaam en het wachtwoord de gegevens zijn die worden ingevoerd om toegang te krijgen tot het configuratiescherm voor uw WordPress-blog, is het belangrijk dat u op beveiliging gerichte opties kiest die voor niemand gemakkelijk te raden zijn. Klik op de knop Installeren als je klaar bent.

Voer WordPress-accountgegevens in

Voer de account- en inloggegevens in voor uw WordPress-blog.

Zodra de installatie is voltooid, worden de inloggegevens voor uw blog weergegeven.

Voortgangsbalk voor WordPress-installatie

Het installatieproces van WordPress zou binnen enkele minuten voltooid moeten zijn.

6) Log in op uw nieuwe WordPress-blog

Nadat je bent ingelogd op je nieuwe blog, kun je het WordPress-dashboard verkennen.

WordPress Blog Dashboard

Het WordPress-dashboard of admin-gebied.

Nieuwe WordPress-websites die worden gehost bij SiteGround hebben standaard het nieuwste gratis thema van het WordPress.org-team geactiveerd, evenals de Jetpack-plug-in en een plug-in van SiteGround die de prestaties van uw blog zullen helpen verbeteren.

WordPress Jetpack-plug-in

De Jetpack-suite met tools voor WordPress wordt standaard geïnstalleerd en geactiveerd.

Jetpack is een reeks tools met gratis en betaalde opties die uw website of blog verbeteren, dus het is de moeite waard om deze plug-in op uw site geactiveerd te houden. Standaard is een handige selectie van Jetpack-modules ingeschakeld, maar als je meer wilt weten over wat deze plug-in kan doen, bekijk dan onze gids voor de beste Jetpack-modules.

7) Zoek en installeer een geweldig blogthema

Nu WordPress is geïnstalleerd, is het tijd om na te denken over het ontwerp van je blog. Zoals eerder vermeld, wordt standaard het nieuwste gratis thema van het WordPress.org-team geactiveerd op je nieuwe blog. Er zijn echter duizenden gratis en betaalde WordPress-thema’s om uit te kiezen.

WordPress Blog-thema's

WordPress wordt geleverd met een kleine selectie van vooraf geïnstalleerde thema’s.

Voordat u op zoek gaat naar het perfecte thema, is het een goed idee om na te denken over het onderwerp van uw blog, het type inhoud dat u gaat publiceren en alle ontwerpfuncties waartoe u toegang wilt hebben. Als u de gratis beschikbare thema’s wilt bekijken, log dan in op uw WordPress-website en bezoek het thema-dashboard door op het menu Uiterlijk te klikken en vervolgens op de link Thema’s.

Voorbeeld van WordPress Themamenu

Klik op het menu-item Thema’s om meer WordPress-thema’s te vinden.

Door de beste gratis WordPress-thema’s bladeren

Als u op het vak Nieuw thema toevoegen klikt, kunt u door de duizenden gratis opties bladeren in de officiële themamap van WordPress.org.

Blader door WordPress-thema's

Blader door de gratis WordPress-thema’s vanuit uw blogdashboard.

Deze thema’s zijn gecontroleerd om er zeker van te zijn dat ze voldoen aan de basisrichtlijnen, zodat u met een gerust hart kunt beslissen. Het downloaden van gratis WordPress-thema’s uit andere bronnen wordt niet aanbevolen, omdat dezelfde garanties niet kunnen worden gegeven.

Wanneer u door de thema’s bladert, kunt u de werkbalk gebruiken om de nieuwste of meest populaire thema’s te bekijken en de selectie te filteren om de resultaten te verfijnen.

Filter de WordPress-thema's

Gebruik het filter om de thema’s te vinden die aan uw eisen voldoen.

Zodra je de filters hebt toegepast, zou je toegang moeten hebben tot een aantal fantastische thema’s die geschikt zijn voor je blog. Als er ontwerpen in het oog springen, kunt u door op de knop Voorbeeld te klikken het thema in meer detail verkennen. Het is de moeite waard erop te wijzen dat de demo’s niet erg inspirerend zijn en vaak niet het volledige potentieel van een thema onthullen.

Demo van een WordPress-thema

Je kunt de demo’s van WordPress-thema’s bekijken om de thema’s in actie te zien.

Indien mogelijk, is het een goed idee om de webpagina te bezoeken die door de ontwikkelaars voor het thema is gemaakt om een ​​beter idee te krijgen van wat het thema kan doen. Soms wordt een URL voor de volledige demo gepubliceerd in de themabeschrijving. Als alternatief kan een snelle Google-zoekopdracht u vaak helpen om de websites te vinden voor alle gratis thema’s waarin u geïnteresseerd bent.

Link naar de demo met het volledige thema

Soms is een link naar een nuttiger demo opgenomen in de themabeschrijving.

Zodra je een gratis thema hebt gevonden waar je blij mee bent, kun je op de knop Installeren klikken om het op je blog toe te passen. Afhankelijk van het thema kan er een handleiding zijn om u op weg te helpen.

Instructies voor het instellen van thema's

Volg de instructies om het thema in te stellen.

Een goed betaald blogthema vinden

Hoewel er duizenden gratis thema’s beschikbaar zijn, kiezen veel WordPress-bloggers ervoor om een ​​premium-thema te kopen. Als je de best betaalde WordPress-blogthema’s bekijkt, zou je moeten zien dat er vaak een grote verbetering is in ontwerpkwaliteit en themafuncties in vergelijking met de gratis opties.

Je krijgt niet alleen meer met een premium thema, maar je krijgt ook toegang tot ondersteuning van de themaontwikkelaar. Iemand hebben om naar toe te gaan als er zich een probleem voordoet, kan de investering van $ 50 tot $ 100 voor een premium thema de moeite waard maken.

ThemeForest WordPress Theme Marketplace

Er zijn duizenden WordPress-thema’s te koop op de ThemeForest-marktplaats.

U kunt onze volledige lijst met gerenommeerde plaatsen bekijken om WordPress-thema’s van topkwaliteit te kopen en uw zoekopdracht te starten. Voordat u begint, moet u onthouden hoe u van plan bent het thema te gebruiken om te voorkomen dat u er een krijgt met een indrukwekkende demo die niet goed aansluit bij uw vereisten.

Demo van het Soledad-blogthema

Het populaire Soledad-blogthema heeft een indrukwekkend ontwerp, maar is het geschikt voor uw blog?

Een demo met video-achtergronden op volledig scherm kan er bijvoorbeeld cool uitzien, maar als je geen geschikte video-inhoud hebt of een dergelijke functie niet nodig hebt, is een ander thema misschien een betere keuze.

Een andere optie is om een ​​freemium WordPress-thema te kiezen. Dit type thema is gratis beschikbaar met beperkte functies, en er is een premium-upgrade beschikbaar voor wanneer je klaar bent om te investeren in je blog en de volledige mogelijkheden ervan te ontsluiten.

Een premium WordPress-thema installeren

Als u een premium-thema kiest, is het proces om het op uw blog te installeren iets gecompliceerder dan wanneer u een gratis thema uit de officiële WordPress-directory gebruikt. Eerst moet je de themabestanden downloaden, die worden verstrekt nadat je de aankoop hebt voltooid. Vervolgens moet u de bestanden uploaden naar uw WordPress-dashboard.

Upload themabestanden

WordPress-themabestanden kunnen worden geüpload via uw dashboard.

Om de upload te voltooien, logt u in op uw WordPress-dashboard, klikt u op het menu Uiterlijk en vervolgens op de link Thema’s. Nadat u op de knop Nieuw toevoegen en vervolgens op de knop Thema uploaden hebt geklikt, kunt u de knop Bestand kiezen gebruiken om de bestanden te vinden die u hebt gedownload van de themawinkel. Meer gedetailleerde instructies moeten beschikbaar zijn bij het bedrijf waar u het thema heeft gekocht.

Thema’s in de toekomst veranderen

Hoewel het uploaden van een nieuw thema heel eenvoudig is, kan het wisselen van thema op een gevestigde blog tijdrovend zijn. Vanwege de verschillende manieren waarop thema’s worden gemaakt, kan het overgangsproces soepel verlopen, of moet je misschien de opmaak van al je gepubliceerde blogposts aanpassen om ze weer te laten kijken zoals ze ooit deden.

Daarom is het het beste om een ​​thema te vinden waar je blij mee bent voordat je gaat bloggen, in plaats van te wachten tot een latere datum.

8) Configureer uw nieuwe WordPress-blog

Nu WordPress actief is en een thema is geïnstalleerd, is het tijd om een ​​paar van de basis WordPress-instellingen door te nemen.

Ga eerst naar de pagina Algemene instellingen voor uw blog door op het item Algemeen onder het menu Instellingen te klikken.

Menu Algemene instellingen van WordPress

Klik op het item Algemeen onder het menu Instellingen om je blog te configureren.

Vanaf deze pagina kunt u de titel van uw blog invoeren, evenals een slogan of een korte beschrijving. U kunt indien nodig ook de datum- en tijdnotatie wijzigen vanaf dezelfde pagina.

Algemene instellingen van WordPress

Dit zijn de algemene instellingen voor een WordPress-blog of -website.

De pagina met leesinstellingen is ook een bezoek waard. Vanaf hier kunt u kiezen of u een statische startpagina of uw meest recente blogberichten op de voorkant van uw site wilt weergeven. Wanneer iemand op de startpagina van uw site arriveert, worden standaard uw nieuwste blogposts weergegeven, met de nieuwste post als eerste.

Instellen hoe bezoekers uw blog zullen lezen

Standaard toont WordPress uw laatste berichten op de startpagina van uw blog.

Het is echter mogelijk om in plaats daarvan een vaste startpagina of welkomstpagina weer te geven. Maak hiervoor eerst een nieuwe pagina die u op uw WordPress-site wilt weergeven.

Maak een nieuwe WordPress-pagina

Het maken van een nieuwe pagina in WordPress is heel eenvoudig.

Vervolgens kunt u de leesinstellingen wijzigen om die pagina weer te geven door deze te selecteren in het vervolgkeuzemenu van de startpagina. U moet ook een lege pagina met de naam Blog maken en die pagina vervolgens selecteren in het vervolgkeuzemenu Berichten.

Leesinstellingen voor WordPress

Nu toont uw blog een pagina als de startpagina en berichten in de blogsectie.

Als u dit doet, krijgen bezoekers toegang tot uw nieuwste blogberichten door naar de juiste URL te gaan, zoals https://wordpress.org/blog/.

Een andere instelling die u moet configureren voordat u verdergaat met het maken van uw eerste blogbericht, zijn de Permalinks-opties. Vanaf de Permalinks-pagina, onder het menu Instellingen, kunt u de URL-structuur voor uw blog en zijn berichten instellen.

Het vinden van het Permalinks-menu.

Klik op het item Permalinks in het menu Instellingen om uw site-URL’s te configureren.

De Permalinks-instellingen zijn van invloed op het adres of de URL van uw inhoud. Standaard is de publicatiedatum opgenomen in de blogpost-URL.

Standaard Permalinks-structuur

Standaard bevatten URL’s van blogposts in WordPress de publicatiedatum van de post.

Hoewel dit prima is, zorgt het kiezen van de optie Post Name ervoor dat de URL voor elk bericht er minder rommelig en gemakkelijker te lezen uitziet.

Permalinks Post Name Option

Als u de optie Permalinks-postnaam kiest, worden de post-URL’s gemakkelijker te lezen.

9) Pas het uiterlijk van uw blog aan

Een andere handige functie van WordPress is de tool voor het aanpassen van blogs en websites. Via deze interface kunt u veel aspecten van uw blog personaliseren. Het beschikbare aanpassingsniveau is echter afhankelijk van het thema dat u heeft gekozen. Met een eenvoudig gratis thema kunt u bijvoorbeeld eenvoudig een paar kleuren op uw site wijzigen, terwijl een zeer aanpasbaar betaald thema u volledige controle kan geven over de lettertypen, lay-outs, kopteksten en andere elementen van uw blog.

WordPress Customizer-interface

Afhankelijk van je thema kun je je blog in verschillende mate personaliseren via de WordPress Customizer.

Om toegang te krijgen tot de WordPress Customizer, logt u in op uw WordPress-dashboard en klikt u op Customizer in het Appearance-menu.

Menu-item aanpassen

De Customizer is te vinden door te klikken op de Aanpassen opties van het Uiterlijk menu.

10) Maak uw eerste blogpost en essentiële pagina’s

Met WordPress geïnstalleerd en geconfigureerd en een geschikt thema geactiveerd, is het tijd om je eerste blogpost te maken.

Ga aan de slag door op de knop Nieuw op de WordPress-werkbalk voor beheerders te klikken en vervolgens op Posten.

Nieuw berichtmenu-item

Als u op het menu-item Nieuw bericht klikt, wordt de WordPress-editor geladen.

Je blogpost een titel en wat inhoud geven zijn de belangrijkste vereisten voor het publiceren van een nieuwe post.

WordPress Post Editor

Met de WordPress Editor kun je posts maken voor je blog.

Je kunt echter ook een categorie toewijzen en tags aan je bericht toevoegen. Onze video over de verschillen tussen WordPress-categorieën en -tags helpt u deze functie correct te gebruiken. Maar kortom, aan elk bericht moet een van uw categorieën zijn toegewezen en twee tot vier tags om uw lezers te helpen meer van uw gerelateerde inhoud te vinden.

Een uitgelichte afbeelding toevoegen aan uw bericht is ook een optie. Meestal wordt deze afbeelding weergegeven als de koptekst voor uw blogpost, hoewel dit afhankelijk is van uw thema-keuze. Goede plaatsen om royaltyvrije afbeeldingen voor je blog te vinden zijn onder andere Pixabay, Pexels en Unsplash.

WordPress Blog Post Uitgelichte afbeelding

Elke blogpost kan zijn eigen uitgelichte afbeelding hebben.

Je kunt op elk moment op de knop Voorbeeld klikken in de rechterbovenhoek van het scherm om te zien hoe je bericht eruit zal zien wanneer het wordt gepubliceerd. Als je er klaar voor bent, kun je op de knop Publiceren klikken om je eerste bericht aan je blog toe te voegen.

Publicatieknop

Klik op de knop Voorbeeld of Publiceren om je blogbericht te bekijken.

Hoewel uw blog nu actief is en voor de hele wereld beschikbaar is, zijn er nog steeds enkele taken die u op uw takenlijst moet zetten. Deze omvatten het voltooien van uw gebruikersprofiel, het installeren van enkele handige plug-ins en het maken van een over-pagina.

Uw WordPress-gebruikersprofiel

De weergavenaam kan worden geconfigureerd via de pagina Gebruikersprofiel.

U kunt onder andere uw weergavenaam wijzigen op de pagina Gebruikersprofiel van uw blog.

Onze video over de tien dingen die u moet doen na het installeren van WordPress kan u in de goede richting leiden.

Laatste gedachten

Als je de stappen in onze handleiding voor het starten van een blog hebt gevolgd, zou je nieuwe WordPress-blog online moeten zijn en voor iedereen beschikbaar zijn.

Oh, en voordat je vertrekt, bekijk dan zeker ons uitgebreide aanbod van tutorials en gidsen. Veel succes en blijf leren!

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me