Wix vs WordPress: het juiste platform kiezen

WordPress aanbiedingen


Twee jaar geleden was er geen Wix vs. WordPress.

Twee jaar geleden, als je me had gevraagd wat het beste platform was om je website te bouwen, had ik ‘WordPress!’ in een oogwenk.

Let niet op het doel van de betreffende site. Blog? WordPress. Bedrijfssite? WordPress. Portefeuille? WordPress. e-commerce? Oké … Misschien was deze destijds geen WordPress geweest. Hoe dan ook, je snapt het.

Tegenwoordig, echter, het landschap is geëvolueerd en er zijn een aantal nieuwe spelers op het veld. Jongere spelers. Flexibeler spelers. Meer doelgerichte spelers.

Een van hen is Wix.

Vandaag zullen we kijken naar welk platform het beste is: de vergelijking tussen Wix en WordPress die al lang op zich laat wachten. Aan het einde van dit artikel hebben we een belangrijke vraag beantwoord: kan de oude WordPress het nog steeds opnemen tegen nieuwkomer Wix?

In deze vergelijking, leert u:

 • het belangrijkste verschil tussen Wix en WordPress
 • de unieke voordelen die Wix u kan bieden
 • wat WordPress kan bieden dat Wix niet biedt
 • welk platform het beste ontwerp biedt
 • de voor- en nadelen van Wix vs. WordPress
 • wat is de betere oplossing – en waarom.

Laten we beginnen…

In een notendop: het verschil tussen Wix en WordPress

Voordat we het belangrijkste verschil kunnen uitleggen, moeten we echter één ding duidelijk maken: Hier vergelijken we Wix met de zelf-gehoste versie van WordPress, die beschikbaar is via WordPress.org. De .org is anders dan WordPress.com. Als je het gevoel hebt dat je hier meer informatie over nodig hebt, volgt hier een goede uitleg van wat beide WordPress’s op tafel brengen.

Veruit het grootste verschil tussen Wix en WordPress is dat WordPress is standalone software die u op een webserver moet installeren (of hebt laten installeren door een derde partij). Alleen dan mag u het gebruiken als de software die uw site uitvoert.

Wix, aan de andere kant is een tool / service waarvoor u zich aanmeldt. Nadat u zich heeft aangemeld, kunt u met Wix uw website bouwen en beheren op Wix.com. Het zorgt voor de hosting en doet al het technische zware werk.

Zie het op deze manier: Wix vs. WordPress lijkt veel op Google Docs vs. MS Word.

Wat is Wix en hoe werkt het??

Wix

De feiten over Wix:

 • Het is een alles-in-één platform. Met Wix kunt u zelf een website helemaal opnieuw bouwen.
 • Er zijn geen codeervaardigheden vereist. Wix kan door iedereen worden gebruikt.
 • Prijzen variëren van gratis tot $ 18 per maand, afhankelijk van welk abonnement je kiest. Als je een aangepast domein wilt, zoals YourSite.com, moet je wat meer uitgeven.
 • Meer dan 70.000.000 mensen maken gebruik Wix al.
 • U kunt kiezen uit meer dan 500 siteontwerpen en officiële sjablonen.
 • Elke nieuwe site krijgt gratis een aangepast subdomein – b.v. YourSite.wix.com.
 • Er is 24/7 ondersteuning.

Uw website bouwen

De Wix-ervaring is vriendelijk en gemakkelijk te begrijpen vanaf het begin.

De grote start nu button op de homepage neemt u mee door de registratie en op naar de eerste stap in het bouwen van uw nieuwe site.

Selectie van Wix-categorieën

Dit is waar u het doel van de site kunt selecteren en Wix gebruikt deze informatie om specifiek geoptimaliseerde ontwerpen voor te stellen in de volgende stap.

Selectie van Wix-sjablonen

In dit stadium geeft Wix u toegang tot zijn websitebouwer, waar u alles over uw site kunt aanpassen en uiteindelijk aan de wereld kunt publiceren.

Wix-site-editor

Met de werkbalk aan de linkerkant kunt u verschillende details over het ontwerp afstemmen. Jij kan:

 • bewerk je achtergrond (maak het in kleur, afbeelding of video)
 • voeg nieuwe elementen toe (afbeeldingen, galerijen, knoppen, vakken, social media iconen, menu’s, lijsten en tal van andere dingen die je tegenwoordig meestal op websites ziet)

Wix-knoppen

 • voeg apps toe uit de Wix App Market (dingen zoals een Shopify-module, opmerkingenmodule, chat, nieuwsbriefaanmeldmodule en meer)

Wix app-markt

 • upload uw eigen bestanden (afbeeldingen, audio, documenten)

Wix uploadmanager

 • voeg Wix’s eigen winkelmodule toe, waarmee u uw producten online kunt verkopen en betalingen kunt innen.

Wix eCommerce

Als het gaat om de site-editor zelf, betekent de slepen-en-neerzetten-functionaliteit dat u geen codering hoeft te kennen om uw site aan te passen – sleep gewoon dingen over de pagina, voeg ze toe, verwijder ze en pas ze naar uw smaak aan. (Wix versus WordPress opmerking: in WordPress is er geen standaard ondersteuning voor slepen en neerzetten.)

Aanpassen van de Content

Als je de tekst op de pagina wilt aanpassen, dubbelklik er gewoon op en er verschijnt een editorvenster. iets te verwijderen is net zo eenvoudig – selecteer een bepaald element met je muis en druk op del op het toetsenbord. Over het algemeen zal dubbelklikken op iets de opties en aanpassingen tonen die Wix voor dat element heeft.

Bijvoorbeeld, beschikbaar voor tekst:

Wix typografie-instellingen

De schuifgalerij:

Wix slider galerij

De containerdoos:

Wix doosontwerp

Maar dat werkt alleen met uw startpagina. Om naar andere pagina’s van uw website te gaan, moet u naar het hoofdmenu gaan.

Wix-pagina's

Als u op een bepaalde pagina klikt, wordt de paginabuilder voor die specifieke pagina gestart en kunt u opnieuw werken met de interface voor slepen en neerzetten. Door dit proces te herhalen, kunt u elke pagina op uw website maken en aanpassen.

Wix voor e-commerce

Als je een online winkel als een van de pagina’s wilt hebben, kan Wix dat doen.

U kunt op elke pagina een lijst met producten en productcategorieën weergeven en Wix biedt ook een eenvoudige manier om deze producten te beheren.

Wix-productbeheer

Hier krijg je toegang tot alle eCommerce-functies die je nodig hebt:

Wix eCommerce-functies

Met Wix kunt u ook instellingen maken voor betaling (hoe u ze gaat innen), belastingen, verzending, enzovoort.

Uiteindelijk is het heel eenvoudig om een ​​eCommerce-winkel te starten met Wix – en, nog belangrijker, u kunt het zelf doen. Wix lijkt gewoon een gebruiksvriendelijkere eCommerce-oplossing te zijn dan WordPress.

Bloggen met Wix

Bloggen met Wix is ​​ook niet erg ingewikkeld – alles begint met het maken van een nieuwe pagina.

Wix-blog

Vervolgens kunt u aan die pagina een blogmodule toevoegen.

Wix - Een blog toevoegen

Op dit moment krijg je toegang tot een geheel nieuwe blogmanager.

Wix blogmanager

De interface voor het bewerken van blogs is erg vriendelijk en lijkt eigenlijk veel op de interface van WordPress.

Een blogpost toevoegen in Wix

Uw website publiceren

Als u klaar bent met het aanpassen van uw pagina’s, kunt u de site publiceren zodat de hele wereld deze kan zien.

Uw site publiceren in Wix

De site wordt toegewezen aan uw unieke subdomein en een submap, bijvoorbeeld YourSite.wix.com/something.

Wat is WordPress en hoe werkt het??

WordPress website

De feiten over WordPress:

 • WordPress is software die op een webserver moet worden geïnstalleerd voordat deze kan worden gebruikt om een ​​website te bouwen.
 • Het heeft tonnen ingebouwde functies.
 • Het wordt geleverd met krachtige mogelijkheden voor inhoudsbeheer.
 • WordPress heeft duizenden beschikbare websiteontwerpen / -thema’s.
 • WordPress heeft ongelooflijke uitbreidingsmogelijkheden. Er zijn tienduizenden plug-ins beschikbaar – en de meeste zijn gratis!
 • Er zijn ten minste enige vaardigheden voor het bouwen van websites vereist om een ​​website met WordPress te lanceren.
 • WordPress zelf is gratis, maar je moet investeren in een aangepast domein – zoals YourSite.com (vanaf $ 10 per jaar) – en een webserver (vanaf ongeveer $ 5 per maand). WordPress kan niet werken zonder deze twee dingen.
 • Er is op zich geen ondersteuning.

Uw website bouwen

Als het gaat om Wix vs. WordPress, is aan de slag gaan met WordPress een heel andere ervaring dan aan de slag gaan met Wix.

Hoewel een Wix-website kan worden gebouwd en gelanceerd binnen één interface – na inloggen op Wix.com – vereist WordPress dat je een paar kleine taken uitvoert voordat je aan de slag gaat met je eigenlijke website.

Eerst moet je een hostingaccount aanschaffen, wat betekent dat je een serverabonnement moet kopen. Hier is een handige gids om de juiste keuze te maken, en een domeinnaam. Vervolgens moet je de twee met elkaar te verbinden, en alleen dan kun je beginnen met het installeren van WordPress en het opzetten van uw website.

Als je geluk hebt, zal je hostingbedrijf alle drie de volgende stappen voor je uitvoeren: je hostingaccount instellen, een domein registreren en een schone versie van WordPress installeren. Dit is eigenlijk de aanbevolen aanpak over de hele linie, zelfs als je net begint met WordPress en geen eerdere ervaring met het bouwen van een site hebt.

Opmerking: als u niet zeker weet of uw hostingbedrijf dit voor u gaat regelen, neem dan contact met hen op via het ondersteuningsgedeelte op hun site en vraag.

Nadat je al het bovenstaande hebt doorgenomen, kun je eindelijk aan de slag met een schone WordPress-installatie en er een functionele en goed uitziende website van maken. In onze confrontatie met Wix versus WordPress lijkt Wix bovenaan te komen op de installatieafdeling.

Bij de standaardconfiguratie moet uw website beschikbaar zijn onder http://YourSite.com/ – het domein dat u heeft geregistreerd – en ziet er ongeveer zo uit:

Standaard WordPress-siteontwerp

Om te beginnen met het beheer ervan, gaat u naar http://YourSite.com/wp-admin en logt u in met de inloggegevens die u heeft gekregen van de webhost die u gebruikt. Wat je ziet is het standaard admin-paneel van WordPress:

WordPress dashboard

“Wat nu?” is op dit moment een veel voorkomende vraag.

Hoewel dit voor sommige mensen moeilijk te slikken is, is WordPress niet het meest beginnersvriendelijke platform. In tegenstelling tot Wix neemt het u niet bij de hand tijdens het bouwen van een website. In plaats daarvan krijg je een dashboard – een krachtig dashboard – dat je nodig hebt om zelf te leren navigeren.

Hier moet je beginnen:

1. Een ontwerp kiezen

Dit kan door naar Uiterlijk te gaan > Thema’s (vanuit het menu aan de linkerkant) en klik vervolgens op Nieuw toevoegen.

Scherm met WordPress-thema's

Elk thema dat u ziet, is gratis beschikbaar en kan met een paar klikken worden geïnstalleerd.

WordPress-thema installeren

Het goede aan WordPress-thema’s is dat er duizenden beschikbaar zijn en dat u zeker iets zult vinden dat aan uw behoeften voldoet. Het slechte is dat ze allemaal anders werken, wat betekent dat als je leert hoe je met het ene thema werkt, dit niet betekent dat je met een ander kunt werken. (Wix versus WordPress-opmerking: in Wix werken alle thema’s vrij gelijkaardig.)

2. Nieuwe functies toevoegen

Thema’s zijn slechts één kant van de WordPress-aanpassingsmunt. De andere kant zijn plug-ins. Simpel gezegd, WordPress-plug-ins bieden u nieuwe functies die niet standaard beschikbaar zijn in WordPress.

Zo kunt u plugins die zorg van SEO van uw site zult nemen te krijgen, geef je het contactformulier functionaliteit, het optimaliseren van uw afbeeldingen, mogelijk te maken caching en duizenden – letterlijk duizenden – van andere upgrades.

Het installeren van plug-ins werkt net als het installeren van thema’s. Ga gewoon naar Plug-ins > Nieuw toevoegen.

WordPress voegt scherm met plug-ins toe

Het is een goed idee om eerst de plug-ins in de aanbevolen en populaire lijsten te bekijken, die beide een hoop interessante (en zeer nuttige) plug-ins hebben.

Nogmaals, elke plug-in werkt volgens een ander principe, dus elke plug-in heeft zijn eigen leercurve. Hoewel de meeste plug-ins zowel qua structuur als gebruik zeer eenvoudig zijn, kunt u ook op meer gecompliceerde stuiten (bijvoorbeeld voor siteback-ups of statistieken).

Uiteindelijk gaat het bij het bouwen van een mooi ogende en functionele site met WordPress allemaal om het vinden van een goede combinatie van thema en plug-ins – WordPress is in dit opzicht heel anders dan Wix. In wezen helpt Wix je om dingen in te stellen. WordPress laat je met rust en laat je dingen zelf uitzoeken. Afhankelijk van het soort gebruiker dat u bent, kan dit goed of slecht nieuws zijn.

De inhoud aanpassen

Er zijn twee hoofdinhoudstypen in WordPress: berichten en pagina’s.

 • De officiële definitie van berichten luidt: wanneer u een regelmatig blogbericht schrijft, schrijft u een bericht. Posts worden standaard in omgekeerde chronologische volgorde weergegeven op de startpagina van je blog.
 • En voor pagina’s staat er: Pagina’s zijn voor inhoud zoals ‘Over’, ‘Contact’, etc. Pagina’s leven buiten de normale blogchronologie, en worden vaak gebruikt om tijdloze informatie over jezelf of je site te presenteren – informatie die altijd van toepassing is . U kunt pagina’s gebruiken om inhoud te organiseren en te beheren.

Ga naar Posts om een ​​nieuwe blogpost te maken > Voeg Nieuw toe, voeg tekst, afbeeldingen en / of video toe en klik op publiceren.

WordPress voegt een nieuw berichtscherm toe

Ga naar Pages om een ​​pagina te maken > Voeg Nieuw toe, voer de inhoud in en klik op publiceren.

WordPress voegt een nieuw paginascherm toe

Zoals je kunt zien, is het proces precies hetzelfde voor berichten en pagina’s.

In de standaardconfiguratie van WordPress is er geen functie voor slepen en neerzetten om inhoud te maken en uit te lijnen op de site – alles is wat traditioneler in zijn vorm. In wezen lijkt het publiceren van inhoud enigszins op het maken van een MS Word-document.

Hier is een voorbeeld van een min of meer met inhoud gevulde WordPress-site:

Voorbeeld van WordPress-site

WordPress is oorspronkelijk ontworpen als blogplatform. U kunt zien aan het feit dat berichten het standaardtype inhoud zijn en dat ze een prominente plaats krijgen. Leren hoe u WordPress ten volle kunt benutten, kan tijd kosten en veel experimenteren met verschillende thema’s en plug-ins.

WordPress voor e-commerce

In de standaardversie is WordPress niet klaar voor e-commerce.

Desondanks zijn er een paar geweldige eCommerce-plug-ins beschikbaar, waarvan WooCommerce de belangrijkste is.

WooCommerce

Het biedt alle functionaliteit die u nodig heeft voor uw online winkel (winkelwagentjes, producten, betalingen, kortingsbonnen, productbeheer, enzovoort) en doet het gratis.

WooCommerce is geweldig voor mensen die vastbesloten zijn WordPress te gebruiken, maar ook een eCommerce-component aan hun site willen toevoegen. Het is gemakkelijk te begrijpen en vergelijkbaar met de manier waarop Wix met zijn eCommerce-module omgaat.

Dat gezegd hebbende, als een eCommerce-winkel het enige is dat u wilt bouwen, bent u waarschijnlijk nog steeds beter af met een van de speciale eCommerce-oplossingen – waarvan we er enkele in een vorig artikel hebben behandeld.

Bloggen met WordPress

Zoals ik al zei, WordPress is gebouwd als een blogplatform en daarom komt niets in de buurt van de blogfunctie van WordPress.

Het beheren van blogposts is eenvoudig: u kunt er elk type inhoud in opnemen, inclusief tekst, afbeeldingen, video en audio; u kunt categorieën en tags toewijzen; u kunt een specifieke publicatiedatum instellen, en nog veel meer.

Wix vs. WordPress voor bloggen? Hoewel de blogmodule in Wix leuk is, is WordPress nog steeds een stuk beter als blogplatform.

De voor en nadelen

Zowel WordPress als Wix hebben hun sterke en zwakke punten.

Wix-voordelen:

 • Alles gebeurt binnen Wix.com. U hoeft nergens anders heen te gaan om uw site op te zetten.
 • U hoeft zich geen zorgen te maken over technische zaken.
 • U krijgt vanaf het begin een groot aantal functies.
 • Het heeft eCommerce geïntegreerd – Wix wint de eCommerce-ronde over WordPress.
 • Het heeft sitebouw met slepen en neerzetten – niet zoiets in WordPress.
 • U kunt binnen een paar minuten aan de slag – sneller dan je kunt met WordPress.
 • Er is ondersteuning – geen ondersteuning voor WordPress.

Voordelen van WordPress:

 • WordPress – de software – is gratis en open source.
 • Er zijn duizenden thema’s en duizenden plug-ins beschikbaar – veel meer dan met Wix.
 • Het vinden van een ontwerp dat echt bij je past, is slechts een kwestie van tijd – als het gaat om ontwerpopties, wint WordPress Wix.
 • Het is het populairste CMS op internet (bijna 19 procent van het internet draait op WordPress) – WordPress is veel populairder dan Wix.
 • Het wordt regelmatig bijgewerkt en heeft een levendige gemeenschap.
 • Geweldige mogelijkheden voor contentbeheer – beter dan die van Wix.
 • Het heeft een geweldige blogmodule – beter dan die van Wix.
 • WordPress is door en door uiterst aanpasbaar – u heeft controle over elk aspect van uw website.

Wix-nadelen:

 • Wix kan uw site om welke reden dan ook op elk moment verwijderen – u heeft nooit de volledige controle.
 • Niet alle ontwerpen die beschikbaar zijn in Wix zien er goed uit en de goede worden vaak op meerdere sites gebruikt – dit kan uw site mogelijk minder uniek maken.
 • Je kunt het ontwerp van je site later niet meer wijzigen – je zit vast aan het ontwerp dat je in eerste instantie hebt geselecteerd.
 • Niet alle ontwerpen zijn SEO-vriendelijk.
 • De aanpassingsmogelijkheden zijn beperkt – u kunt zelf geen nieuwe functies installeren (zoals u kunt in WordPress via plug-ins), en alles moet vooraf worden goedgekeurd door Wix en beschikbaar zijn als een module.
 • De blogmodule is soms wankel.

Nadelen van WordPress:

 • Het lanceren van een WordPress-site vereist extra kosten – domein en hosting.
 • Als uw hostingbedrijf niet erg meewerkt, moet u zelf al het technische zware werk doen.
 • Thema’s kunnen heel verschillend van elkaar werken. Het beheersen van een thema betekent niet dat je meteen weet hoe je een ander moet gebruiken.
 • Hetzelfde geldt voor plug-ins: er is veel variatie in hoe ze werken en hoe ze met de gebruiker omgaan.
 • Het beheerdersdashboard is niet de meest intuïtieve interface.
 • Er is op zich geen ondersteuning – er zijn ondersteuningsforums, maar ze bieden bij lange na niet het ondersteuningsniveau dat door Wix wordt geboden.

Het komt neer op: Wix vs. WordPress – Wie wint?

Het hangt allemaal af van waar je de site voor nodig hebt en hoe slim je bent als het gaat om het bouwen van een site.

Voor iemand die net aan de slag is met websites

Als u geen eerdere ervaring heeft en u heeft alleen een basiswebsite nodig om als online visitekaartje te dienen of om sommige van uw producten online te verkopen, Wix is ​​een betere oplossing.

Het is gemakkelijker rechtstreeks uit de doos te gebruiken en u kunt uw site binnen enkele minuten opzetten – met Wix die u stap voor stap door het proces leidt. Je krijgt ook goede functies die meer dan genoeg zijn om je op weg te helpen.

Voor iemand die de controle wil hebben en die wil leren

Als je niet bang bent om je handen vuil te maken en je wilt leren hoe websites werken, WordPress is een betere oplossing.

WordPress geeft je volledige controle over je website. U kunt de functies van uw site vrijwel onbeperkt uitbreiden door de talloze beschikbare plug-ins te gebruiken. U kunt kiezen uit duizenden thema’s – en in veel gevallen zelfs handmatig aanpassen. Je krijgt interactie met een enorme WordPress-community, via de officiële forums, Twitter of andere bronnen.

Voor iemand die het nodig een blog

Deze gaat naar WordPress ook.

Gebouwd als een blogplatform, is WordPress nog steeds geoptimaliseerd om een ​​blog uit te voeren en biedt het direct uit de doos veel functies. Toegegeven, de installatie kan even duren, maar de moeite is het waard.

Voor iemand die net een e-commerce winkel nodig heeft

Als alles wat je nodig hebt een heel eenvoudige e-commerce winkel is, noch Wix, noch WordPress is uw beste gok. Ga met een alternatief (hoewel het vermeldenswaard is dat WooCommerce een zeer krachtige tool is en zeker geschikt zal zijn voor sommige, iets meer betrokken, sites).

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map