Wat is het verschil tussen een website en een domeinnaam?

WordPress aanbiedingen


Termen als domeinen, servers en hosting worden dagelijks rondgegooid onder webontwikkelaars en ontwerpers, maar als je nog nooit eerder een website hebt gehad, kan het een beetje verwarrend zijn om ze allemaal uit te zoeken. U hoeft zich echter geen zorgen te maken: ‘Wat is het verschil tussen een website en een domeinnaam?’ Is een veel voorkomende vraag.

Laten we dit ophelderen, te beginnen met een eenvoudige, uitknipbare uitleg:

Het verschil tussen een website en een domeinnaam

Het verschil tussen een website en een domeinnaam.

Hier is een meer diepgaande kijk op het onderwerp:

 • Een domeinnaam is een vorm van internetadres die het meest wordt gebruikt om websites en e-mailadressen te identificeren. De domeinnaam van deze website is bijvoorbeeld winningwp.com en als je een Gmail-account hebt onder bijvoorbeeld [email protected], dan is gmail.com de domeinnaam.
 • Een website is wat mensen zien wanneer ze een domeinnaam invoeren in hun webbrowser – het is de verzameling pagina’s, bestanden, gegevens en afbeeldingen die het uiteindelijke product vormen dat zichtbaar is op het scherm.

U kunt denken aan een website als een document bestand – verwant aan een fysiek bestand dat u in een archiefkast zou houden. Een enkel document dossier betreft meestal om een ​​enkele – meer of minder complexe – topic. Het bestaat uit een aantal individuele documenten (zelden slechts één), afbeeldingen, tabellen en wat dan ook. Een website is daar tot op zekere hoogte de online versie van. In dat scenario is een domeinnaam gewoon hoe we dat documentbestand kunnen vinden.

En sorry, ik moet mijn excuses aanbieden. Websites zijn nogal ingewikkeld als het gaat om hun technische structuur onder de motorkap, en er is echt geen saaie manier om over alle bijzonderheden daarvan te praten.

Het belangrijkste om te onthouden is echter dat u niet volledig hoeft te begrijpen hoe al deze elementen werken om een ​​website voor uw bedrijf of doel te lanceren en vervolgens te beheren. Net zoals u geen automonteur hoeft te zijn om te leren autorijden.

In een notendop, als er maar een ding dat je niet gauw vergeet uit dit artikel, laat het dan deze:

Domeinnamen zijn webadressen die worden gebruikt om toegang te krijgen tot websites op internet.

En als u meer wilt weten, vindt u hier een FAQ-sectie die wat dieper ingaat op de verschillen tussen een website en een domeinnaam:

FAQ

‘Welke soorten domeinnamen zijn er?’

Tot een paar jaar geleden waren er slechts een handvol domeinsoorten beschikbaar. Traditioneel zou je het volgende kunnen krijgen: A .com, .net, .org, .biz, .info, plus een aantal gelokaliseerde domeinen (bijvoorbeeld .it voor Italië, .co.uk voor het VK, enzovoort).

Die domeinachtervoegsels – zoals .com – worden trouwens Top Level Domains of kortweg TLD’s genoemd.

Tegenwoordig is er echter bijna een onbeperkt aantal TLD’s om uit te kiezen. Je kunt dingen krijgen als .blog, .wedding en zelfs .pizza. Uw domeinnaam kan bijvoorbeeld John-and-Gloria.wedding zijn.

Als het gaat om het deel dat voor de TLD komt – voor ons is het WinningWP – het kan alles zijn wat je maar wilt, op voorwaarde dat het nog niet is gebruikt en dat het uit alfanumerieke tekens (az, AZ, 0-9) en koppeltekens bestaat enkel en alleen.

‘Hoe krijg ik een domeinnaam?’

U kunt eenvoudig een domeinnaam kopen door naar een van de populaire domeinnaamregistreerders te gaan.

Die bedrijven registreren namens u een domeinnaam en stellen deze beschikbaar voor een jaarlijkse betaling van ongeveer $ 10.

We raden deze twee registrars aan:

 • GoDaddy
 • Namecheap

En voor het geval u zich afvraagt ​​… Nee, het maakt niet uit van welke registrar u besluit uw domein te kopen. Ze kunnen je allemaal elk domein verkopen dat beschikbaar is.

‘Hoe werken domeinnamen?’

Zoals ik al eerder zei, worden domeinnamen voornamelijk gebruikt om toegang te krijgen tot websites.

Ze doen dat op een nogal slimme manier.

Domeinnamen zijn niet de manier waarop computers en computernetwerken alles bijhouden wat er op internet te vinden is. Daarvoor gebruiken ze meer specifieke numerieke adressen, IP-adressen of kortweg IP’s genoemd.

Een voorbeeld van een IP: 23.57.40.37

Zoals je je wel kunt voorstellen, zijn die IP’s niet erg mensvriendelijk. Wist u bijvoorbeeld dat het bovenstaande IP-adres verwijst naar de website van het Witte Huis?

Natuurlijk niet. Daarom gebruiken we domeinnamen om ons leven gemakkelijker te maken.

Dus om het proces op te splitsen, wanneer u een domeinnaam invoert in de adresbalk van een browser, wordt die domeinnaam genomen door de dichtstbijzijnde domeinnaamserver en gedecodeerd naar een fysiek IP-adres. Dit verwijst naar de specifieke website die u wilt bezoeken. Netjes toch?

Als je meer wilt weten over de werking van domeinnamen, lees dan dit artikel.

‘Kan een domeinnaam bestaan ​​zonder een website, en vice versa?’

 • Een domeinnaam zonder website? Zeker. U kunt uw domeinnaam bijvoorbeeld alleen gebruiken om een ​​cool e-mailadres te hebben, zoals [email protected]
 • Een website zonder domeinnaam? Niet echt. Technisch gezien kan dat wel, maar het is geen erg nuttige opzet en het wordt niet voor andere doeleinden gebruikt dan websites die halverwege worden ontwikkeld, lokale websites of testprojecten.

‘Wat is het verschil tussen websites en webpagina’s?’

Een webpagina is een enkele ‘pagina op internet’, terwijl een website de volledige reeks webpagina’s is die onder één domeinnaam beschikbaar zijn.

 • Wat je nu aan het lezen bent, is een webpagina.
 • Alles wat beschikbaar is onder WinningWP.com is onze website.

‘Hoe kan ik snel (en gemakkelijk) een website starten?’

Om een ​​website te starten, heb je drie dingen nodig:

 • een domeinnaam
 • een hostingaccount
 • websitesoftware die de hele zaak draait.

Ik ben hier misschien een beetje bevooroordeeld, maar ik raad aan WordPress te gebruiken. Het is de populairste en meest veelzijdige websitesoftware op de markt. Het beste van alles is dat het kan worden gebruikt, zelfs als je bijna geen ervaring hebt met het bouwen van websites. Bekijk onze beginnersgidsen voor WordPress voor meer informatie.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map