Wat is het verschil tussen een domeinnaam en webhosting?

WordPress aanbiedingen


Wat is het verschil tussen een domeinnaam en webhosting? Dit is een veel voorkomende vraag voor iedereen die denkt aan de lancering van hun eigen website – en terecht.

Domeinnamen en webhosting gaan goed samen – in feite bestaat de ene zelden zonder de andere, samengaand als een burger en friet.

In wezen, als u het soort persoon bent dat overweegt een domeinnaam te krijgen, heeft u in 100% van de gevallen – ja 100% – ook webhosting nodig.

Maar laten we beginnen met het antwoord op onze eerste vraag.

Het verschil tussen een domeinnaam en webhosting in een notendop

 • Een domeinnaam is het adres van uw website op internet. Het identificeert de website en laat mensen deze vinden via hun Chromes of Firefoxes.
 • web hosting (of webhost, of webserver of alleen hosting) is de plaats waar uw websitebestanden (en al uw websitegegevens) worden bewaard en van waaruit de website toegankelijk is voor uw websitebezoekers. Meestal is een webserver een gespecialiseerd type computer.

Kortom, wanneer een bezoeker de domeinnaam van uw website in zijn webbrowservenster plaatst, wordt die domeinnaam vervolgens genomen en gedecodeerd om erachter te komen naar welke specifieke webhost (webserver) hij verwijst. Zodra dit is gebeurd, wordt de website aan de bezoeker getoond.

Dit zal zeker geen verrassing zijn, maar het web is een vrij ingewikkelde creatie en domeinen en hosting zijn slechts een klein onderdeel van een grotere puzzel. Gelukkig voor iedereen hoef je echt geen expert te zijn in die dingen om een ​​website voor je bedrijf te kunnen lanceren en aan de wereld te laten zien.

Om het kernverschil tussen een domeinnaam en webhosting nogmaals te benadrukken:

 • Domeinnamen zijn hoe we websites op het web benaderen.
 • Webhosting is waar we die websites bewaren.

Als u meer wilt weten, volgen hier enkele veelgestelde vragen over het verschil tussen een domeinnaam en webhosting:

FAQ

‘Wat is een domeinnaam eigenlijk?’

Zoals ik al zei, is een domeinnaam het adres van uw website op internet. Maar er valt hier meer te ontdekken.

Er zijn twee manieren waarop we kunnen opsplitsen wat domeinnamen zijn:

1. Domeinnamen zijn een soort van pointer die ons laat – mensen – toegang dingen op het web gemakkelijker.

Zoals ik hierboven al zei, wanneer een bezoeker de domeinnaam van uw website in zijn webbrowservenster plaatst, wordt die domeinnaam genomen en gedecodeerd om erachter te komen welk specifiek webhostadres het vertegenwoordigt.

Dat specifieke webhostadres wordt een IP-adres (of IP) genoemd.

Dus in dit geval gebruiken we domeinnamen om aan te geven waar we naartoe willen op internet, en computers nemen die domeinnamen en vertalen deze naar daadwerkelijke IP-adressen om erachter te komen wat we bedoelen.

In dat licht is een domeinnaam:

 • een meer mensvriendelijke versie van een IP
 • een unieke identifier die u kunt kiezen om uw website op een pakkende manier weer te geven.

Als je meer wilt weten over IP’s en hoe het aanpakken van zaken op het web werkt, klik dan hier.

2. Domeinnamen bestaan ​​uit twee hoofdcomponenten.

Kijk eens naar het domein van deze site – winningwp.com

 • Het winningwp-gedeelte is wat het tweede niveau-domein (SLD) wordt genoemd. Wanneer u uw domein registreert, kunt u dit deel maken wat u maar wilt – elke reeks alfanumerieke tekens (a-z, A-Z, 0-9), koppeltekens of woorden – maar geen spaties.
 • Het com-gedeelte is het zogenaamde top level domain (TLD). Je kunt dit niet vrij kiezen zoals je kunt met de SLD – er is een eindige set beschikbare TLD’s. De meest populaire zijn com, net, org, co en ook een aantal regionale, zoals co.uk (voor het VK), ca (voor Canada), enzovoort.

Om meer te weten te komen over wat een domeinnaam is, klik hier – we hebben daarover een aparte gids.

‘Hoe krijg ik een domeinnaam?’

Een domeinnaam kan worden gekocht door te gaan naar wat wordt genoemd een domeinnaamregistrar.

In de meeste gevallen kost een domeinnaam je ongeveer $ 10 per jaar. Na elk jaar (of na elke twee jaar, afhankelijk van uw eerste aankoop) moet het domein worden vernieuwd.

De meest populaire domeinnaamregistrators en degenen die we aanbevelen zijn:

 • GoDaddy
 • NameCheap

‘Maakt het uit welke domeinregistreerder ik kies?’

Nee. Er zijn geen situaties waarin sommige domeinen alleen beschikbaar zijn bij de ene registrar, maar niet bij de andere.

Elke domeinregistreerder kan u in principe dezelfde wereldwijde domeinen verkopen.

Een waarschuwing: let op het woord globaal in de bovenstaande paragraaf. In sommige situaties, als u een lokaal domein wilt kopen – bijvoorbeeld een pl-domein voor Polen – moet u mogelijk naar een lokale domeinnaamregistrar gaan die actief is in het land van uw interesse.

In de meeste gevallen werkt GoDaddy of NameCheap prima.

‘Wat is een webserver? En hoe werkt webhosting eigenlijk? ’

Strikt genomen lijkt een webserver veel op een standaardcomputer – degene die u thuis hebt (hoewel deze veel doelgerichter is).

 • Ten eerste staat het aan en is het 24/7/365 verbonden met internet.
 • Ten tweede is het op maat gemaakt om websites op te slaan en weer te geven. Je kunt Call of Duty niet spelen of er een film over kijken – het is alleen voor websites. Onder de motorkap is uw website in feite een verzameling bestanden en gegevens, dus deze heeft een plek nodig waar deze veilig kan worden bewaard.

Dat gezegd hebbende, er zijn verschillende soorten webhostingplatforms op basis van uw vereisten en het type website dat u wilt hosten:

 • Gedeelde hostingplatforms – waar u een servermachine deelt met andere klanten van het hostingbedrijf.
 • Dedicated hosting platforms – waar u een hele machine voor uzelf krijgt.
 • Gespecialiseerde WordPress-hosting (of het nu gedeeld of toegewijd is, of iets daar tussenin) – waar u uw site op een machine kunt plaatsen die is geoptimaliseerd om alleen WordPress-websites te draaien. Dit is eigenlijk het soort hosting dat we over het algemeen aanbevelen.

Wil je meer weten? We hebben een geweldige post die een beetje dieper ingaat op webhosting en de verschillende typen – bekijk het hier.

‘Hoe krijg ik webhosting?’

De handigste manier om webhosting in handen te krijgen, is door een hostingabonnement aan te schaffen bij een gerenommeerd hostingbedrijf.

In deze tijd hoeft u niet per se een fysieke server van iemand te kopen om uw website te kunnen hosten. Het verhuren van wat hostingruimte is veel gebruiksvriendelijker – en veel goedkoper.

Enkele van de belangrijkste hosts die we aanbevelen voor WordPress-sites zijn:

 • WP Engine
 • Mediatempel
 • SiteGround

‘Ik heb gezien dat bedrijven zowel een domeinnaam als hosting in één pakket aanbieden, moet ik dit krijgen?’

Er zijn een aantal bedrijven die je het complete WordPress-pakket als het ware onder één dak aanbieden. Wat je krijgt is:

 • een domeinnaam
 • een hostingplan
 • (optioneel) WordPress vooraf geïnstalleerd op de server en alles is aangesloten en klaar voor gebruik.

Zoals u waarschijnlijk kunt zien, is het veel handiger om uw domeinnaam en hosting van een dergelijk bedrijf te krijgen dan de afzonderlijke ‘website-onderdelen’ afzonderlijk te krijgen.

In de meeste gevallen behandelt een bedrijf dat het pakket aanbiedt alles wat met het opzetten ervan te maken heeft, zodat u uw (lege) WordPress-website zo snel mogelijk online kunt zetten, zonder dat u van uw kant in feite technisch / servergerelateerd werk nodig heeft.

Enkele van de leiders die pakketten zoals deze aanbieden, zijn onder meer:

 • SiteGround
 • Mediatempel
 • GoDaddy
Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map