Wat is een subdomein? En hoe maak je er een? (2020)

WordPress aanbiedingen


‘Wat is een subdomein?’, Vraagt ​​u zich misschien af. Welnu, de meest populaire definitie is ‘een subset van een grotere domeinnaam’. Maar dat klinkt niet erg zoals Engels, of wel?

Laten we het gemakkelijker maken om een ​​voorbeeld te nemen. Eerst een standaard domeinnaam:

Standaard domeinnaam

Zoals u kunt zien, heeft een normale domeinnaam een ​​aantal componenten. De twee belangrijkste zijn:

 • TLD – Top Level Domain – ook wel een domeinextensie genoemd. Dit deel is uw vertrouwde .com, .net, .org of wat dan ook uw domeinextensie is.
 • SLD – Second Level Domain – dit is het onderdeel dat u moet kiezen bij het registreren van uw nieuwe domeinnaam, en is uw unieke domeinnaam-ID.

Hier is het antwoord op uw vraag: ‘Wat is een subdomein?’

Wat is een subdomein

Op het eerste gezicht lijkt het erg op elkaar. Het belangrijkste verschil is het enige extra woord links van de SLD van het domein (in ons voorbeeld blog). Dat extra deel is uw subdomein ID.

Dus een subdomein is een soort domeinnaam die deel uitmaakt van een grotere domeinnaam. Of, zoals sommige mensen het graag noemen, een subdomein is een onderliggend domein van een groter bovenliggend domein.

Twee vragen daarbij: waarom en hoe?

Laten we beginnen met de eerste:

Waarom u een subdomein nodig heeft

‘Wat is een subdomein?’ Is één ding, maar waarom zou u er een nodig hebben?

Het meest voorkomende scenario waarin een subdomein wordt gebruikt, is het ordenen of verdelen van webcontent in secties. Dit betekent dat subdomeinen geweldig zijn als u een afzonderlijke catalogus met inhoud wilt samenstellen voor een ander doel dan wat zich op uw hoofddomein bevindt.

In de praktijk betekent het maken van een nieuw subdomein meestal het lanceren van een nieuwe website op dat subdomein – een website die min of meer gescheiden is van uw hoofdsite (die onder uw hoofddomein).

Hier zijn enkele populaire voorbeelden van waar subdomeinen voor worden gebruikt:

 • Een afzonderlijke e-commerce winkel starten die niet op uw hoofdwebsite staat. ‘Joe’s Winery’ wil bijvoorbeeld hun winkel beschikbaar maken onder store.joeswinery.com, terwijl hun hoofdwebsite op joeswinery.com blijft.
 • Een blog starten op blog.YOURDOMAIN.com.
 • Een forum lanceren voor uw klanten of publiek om met elkaar te communiceren op forum.YOURDOMAIN.com.
 • Een extra taalversie van uw website maken op es.YOURDOMAIN.com.
 • Subsecties van uw website maken voor verschillende segmenten bezoekers op basis van hun locatie. Als u bijvoorbeeld Craigslist probeert te bezoeken terwijl u in Philadelphia bent, wordt u automatisch doorgestuurd naar philadelphia.craigslist.org.

Dit zijn slechts enkele van de mogelijkheden, en deze aparte aard van subdomeinen maakt ze perfect voor het maken van nieuwe websites die lijken alsof hun adressen origineel zijn.

Het idee is om subdomeinen alleen te gebruiken als je genoeg inhoud hebt om ze allemaal te vullen. Of, als je content of delen van je bedrijf hebt die een eigen plek verdienen – Nike heeft bijvoorbeeld een heel apart gedeelte gewijd aan carrières bij jobs.nike.com.

Over het algemeen maakt het gebruik van subdomeinen in situaties zoals het bovenstaande de zaken duidelijker voor de bezoeker. Ze zullen bijvoorbeeld die winkel kennen.JOURDOMAIN.com is waar ze uw producten kunnen kopen.

Als u ten slotte het subdomein niet meer nodig heeft, kunt u het met een paar klikken afsluiten en al het verkeer omleiden naar uw primaire domein.

Een subdomein maken

Zodra u een standaard domeinnaam heeft geregistreerd, bestaat het proces van het aanmaken van een nieuw subdomein uit twee delen:

 1. Bedenk een subdomein dat u wilt maken.
 2. Het inschakelen en vervolgens omleiden naar een nieuwe website van jou (of naar een derde partij).

Nee. 1 is de eenvoudigere fase. Het enige dat u hoeft te doen, is een kort subdomein bedenken dat bij uw doel past.

Over het algemeen kan het subdomein bestaan ​​uit een willekeurig aantal alfanumerieke tekens (a-z, A-Z, 0-9) en koppeltekens (toegestaan ​​als het wordt omringd door andere tekens of cijfers), zonder spaties. Maar dit verschilt per domeinregistreerder, dus u kunt dit het beste bij de uwe controleren.

Je kunt ook kiezen voor een van de populaire subdomeinen, zoals de hierboven genoemde: winkel, blog, talen (zoals es), locaties (zoals philadelphia), forum, evenementen, community, hulp, nieuws en banen.

Nee.2 kan wat lastiger zijn. Dat komt omdat om het proces door te voeren, u niet alleen het subdomein zelf moet inschakelen, maar het ook ergens op internet moet aanwijzen. Dat kan ergens zijn:

 • een gedeelte van uw bestaande website
 • een compleet nieuwe website van jou
 • een website of URL van een derde partij.

De exacte stappen verschillen meestal, afhankelijk van uw domeinregistreerder en / of webhost. Eén ding is zeker: dingen zullen veel gemakkelijker worden als u bij hetzelfde bedrijf werkt voor zowel uw domeinnaam als hosting, daar praten we hier over. Dit komt omdat u meestal alle instellingen binnen één gebruikerspanel kunt doen, terwijl wanneer uw domein en hosting door afzonderlijke bedrijven worden afgehandeld, u de vereiste bewegingen met elk moet doorlopen.

Hier zijn enkele links die verwijzen naar specifieke instructies op basis van waar u uw domeinnaam heeft geregistreerd:

 • Namecheap → klik hier
 • GoDaddy → klik hier
 • Enom → klik hier
 • OVH → klik hier
 • 1and1 → klik hier
 • SiteGround → klik hier
 • HostGator → klik hier

Ten slotte volgen hier enkele veelgestelde vragen over het onderwerp subdomeinen:

Veelgestelde vragen over ‘Wat is een subdomein?’

‘Wat is het verschil tussen een subdomein en een domeinnaam?’

 • Een domeinnaam is het hoofdadres van uw website op internet (bijvoorbeeld YOURDOMAIN.com).
 • Een subdomein is een ‘kinddomein’-naam die onder de’ ouder-domein’-naam staat (bijv. Blog.YOURDOMAIN.com). U kunt geen subdomein hebben zonder een hoofddomeinnaam erboven.

‘Moet ik een domeinnaam kopen om een ​​subdomein te kunnen instellen?’

 • Ja. U kunt alleen een subdomein maken onder een standaard domeinnaam die u al bezit.

‘Hoeveel subdomeinen kan ik maken voor mijn hoofddomeinnaam?’

 • Dit hangt af van uw domeinregistreerder. Met GoDaddy kun je bijvoorbeeld tot 100 subdomeinen per domeinnaam aanmaken.

‘Moet ik betalen voor nieuwe subdomeinen?’

 • Meestal niet, maar dit hangt af van uw domeinregistreerder.

‘Kan ik een aparte, nieuwe website maken op een subdomein?’

 • Ja. Dit is eigenlijk het meest voorkomende scenario.

‘Kan ik een subdomein verwijzen naar een afzonderlijk stuk inhoud op mijn huidige website?’

 • Ja. Dit is in potentie een geweldige manier om uw belangrijkste stukjes inhoud in de schijnwerpers te zetten.

Is ‘www’ een subdomein?

 • Technisch gezien wel. Maar het is een speciaal type subdomein dat meestal naar exact dezelfde website verwijst als de hoofddomeinnaam. Www.winningwp.com is bijvoorbeeld hetzelfde als winningwp.com.

Dus daar heb je het! Dat is ons antwoord op wat een subdomein is en hoe je er een kunt maken. Als je iets nodig hebt opgehelderd, aarzel dan niet om ons te raken in de commentaren. Bekijk ook onze andere berichten in deze serie als je meer wilt weten over domeinnamen.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me