Wat is een domeinnaam? – Een complete en gemakkelijk te begrijpen uitleg!

WordPress aanbiedingen


Wat is een domeinnaam? In de eenvoudigste definities, a domeinnaam is het adres van uw website op internet.

Hoewel het technisch correct is – het beste soort correct – is er eigenlijk veel meer aan het verhaal dat je moet weten!

Ten eerste gaat de kracht van domeinnamen veel verder dan hun vermogen om ‘websites op internet’ te adresseren. In feite is het selecteren van de juiste domeinnaam kan een zeer ernstige gevolgen hebben voor uw website hebben – en dus van uw merk – succes.

Maar laten we beginnen met de technische details van wat een domeinnaam is (we hebben dat onderdeel nodig om die andere dingen uit te leggen).

Wat is een domeinnaam vanuit technisch oogpunt?

Zoals ik hierboven al zei, is een domeinnaam het adres van uw website op internet. Tentoonstelling A:

Wat is een domeinnaam

Met andere woorden, als u uw weg naar WinningWP wilt vinden, hoeft u alleen maar uw webbrowser op te starten en het adres van de site – de winningwp.com-domeinnaam – in de adresbalk te plaatsen.

Maar er gebeurt veel meer coole dingen onder de motorkap met domeinnamen, om zo te zeggen.

Allereerst bestaat een domeinnaam uit twee delen:

SLD en TLD

SLD (Second Level Domain): Bij het registreren van uw domeinnaam kan dit deel bestaan ​​uit een willekeurig aantal alfanumerieke tekens (a-z, A-Z, 0-9) en koppeltekens (toegestaan ​​indien omringd door andere tekens of cijfers). Spaties zijn niet toegestaan.

Als uw bedrijf bijvoorbeeld Joe’s Extra Diner heet, wilt u misschien uw SLD-joxtrainer maken.

TLD (Top Level Domain): Vroeger werd dit deel gebruikt om het doel van de hele domeinnaam aan te geven, of de entiteit waartoe het domein behoorde. Er is slechts een eindig aantal TLD’s waaruit u kunt kiezen (u kunt uw eigen TLD’s niet invoeren zoals u kunt met een SLD).

De meest populaire TLD’s om uit te kiezen, samen met hun oorspronkelijk beoogde doeleinden, zijn:

 • .com – alle commerciële doeleinden
 • .org – organisaties (vaak non-profit)
 • .net – netwerkprojecten (wat dat ook betekent)
 • .edu – onderwijsinstellingen
 • .gov – de Amerikaanse regering
 • .biz – alles zakelijk
 • .info – universeel

Op dit moment besteedt niemand echter te veel aandacht aan de beoogde doeleinden voor TLD’s, en er is zeker niemand die u dwingt een .org te gebruiken bij het lanceren van een website voor een non-profit. Er zijn geen regels waaraan u zich moet houden bij het kiezen van een TLD – dat kan passen bij wat lijkt te passen uw toekomstige website. Dat gezegd hebbende, behalve in uitzonderlijke omstandigheden, is het niet langer mogelijk om .gov- of .edu-domeinen te bemachtigen.

Uiteindelijk wil iedereen echter een .com: het is de meest herkenbare en de meest prestigieuze TLD.

Als alternatief zijn er ook honderden lokale / regionale TLD’s, zoals:

 • .uk – voor het VK
 • .ca – Canada
 • .pl – Polen
 • .it – Italië
 • enzovoort.

U kunt overwegen om een ​​van deze te gebruiken in plaats van .com als uw website alleen lokaal werkt. (Opmerking: probeer altijd zo mogelijk eigenaar te zijn van de .com – voornamelijk omdat veel mensen zullen aannemen dat uw domeinnaam een ​​.com is wanneer u deze in hun webbrowser typt, maar ook omdat u niet wilt dat uw site in de war raakt met een ander. U kunt de .com vervolgens omleiden naar het alternatieve domein dat u heeft gekozen.)

Om dit deel van ons antwoord samen te vatten op wat een domeinnaam is:

De SLD en de TLD vormen samen de volledige domeinnaam. Dus voor de site die je nu leest: winningwp is de SLD, com is de TLD en samen hebben we winningwp.com als de volledige domeinnaam.

Maar wat zit ‘binnen’ die domeinnaam onder de motorkap?

Ik ben blij dat je het vroeg.

Een domeinnaam is een handige aanwijzer waarmee uw bezoekers uw site in de diepte van het web kunnen vinden.

Zie het op deze manier:

Uw huis – uw eigenlijke huis – kan zonder twijfel worden gelokaliseerd via de geografische coördinaten. Sommige mensen wonen bijvoorbeeld op 38,8977 ° N, 77,0365 ° W. Maar die vorm van adres is moeilijk te onthouden, dus gebruiken we in plaats daarvan 1600 Pennsylvania Avenue (ook bekend als: The White House).

We gebruiken dat vereenvoudigde adres om de locatie sneller te kunnen begrijpen en geen tijd te hoeven besteden aan het uitzoeken van de fysieke coördinaten.

Hetzelfde geldt voor domeinnamen. Onder de motorkap verwijzen domeinnamen naar specifieke IP-adressen: de echte numerieke adressen van plaatsen op internet. Dus, wanneer iemand probeert om een ​​bepaalde website te bezoeken, hun web browser neemt de domeinnaam en vertaalt deze in een absolute webadres – het IP-adres van de server waarop de website wordt gehouden. Vervolgens haalt het de website op van die server. Een beetje slim, is het niet?

Hier is een volledige uitleg over alles wat in de adresbalk van uw browser staat:

volledige URL

Oké, laten we hier stoppen met de technische dingen. We hebben er voorlopig niets meer van nodig om te begrijpen wat een domeinnaam is.

Laten we in plaats daarvan praten over:

Hoe belangrijk is de juiste domeinnaam?

Aan de ene kant is een domeinnaam een ​​internetadres … zoals, big deal, toch? Wat dan ook.

Maar laten we even stoppen omdat niet alle domeinnamen zijn gelijk gemaakt. Met andere woorden, uw domeinnaamkeuze kan een serieuze impact hebben op het succes van uw website (en het toekomstige succes van uw merk. U kunt niet zomaar een domein kiezen dat u te binnen schiet en er zo snel mogelijk mee klaar zijn)..

Laten we om dit uit te leggen ergens anders beginnen … In New York City. En alsjeblieft, verdraag me Dit zal allemaal binnen een minuut logisch zijn.

Er is een parkeerplaats op Central Park West nabij West 100th Street. Het zit daar gewoon en neemt ruimte in – waardevolle NYC-ruimte dus. Er zijn herhaaldelijk miljoenen aangeboden voor deze kleine strook land – elke ontwikkelaar in NYC en hun hond zouden het graag kopen en iets nieuws bouwen.

Maar niemand verkoopt. En niet omdat het als parkeerplaats goed geld oplevert. Dat is niet zo.

Het draait allemaal om het adres. Central Park West is misschien wel het meest waardevolle adres dat je in NYC kunt hebben. De enige reden dat de parkeerplaats er nog is, is omdat de twee gebouwen erachter zich 382 Central Park West en 392 Central Park West kunnen noemen..

Kijk naar ze, ze zijn niet in de buurt van Central Park West, maar aangezien er niets tussen hen in zit, is het op de een of andere manier allemaal legitiem:

gebouwen

Met andere woorden, de mensen die in die twee gebouwen zoals hun Central Park West wonen, spreken zoveel toe dat ze weigeren ze weg te geven – zelfs in ruil voor miljoenen dollars aan ontwikkelaarsgeld. Belachelijk, toch?

Dit is waar domeinnamen van websites van pas komen.

Dus wat is een domeinnaam in dit opzicht? Een goede domeinnaam is in feite het equivalent van internet met een adres in Central Park West.

Een domeinnaam is niet alleen een adres op internet, in die zin dat je welk domein dan ook kunt kiezen en je merkt geen enkele impact.

Nee, u wilt het best mogelijke domein voor uw bedrijf krijgen! U wilt dat het goed klinkt, goed aanvoelt, communiceert waar uw bedrijf over gaat, gemakkelijk te onthouden is, enzovoort. Bij een juiste keuze geeft een domeinnaam u pracht, herkenning, afgunst van mensen, betere vindbaarheid via Google en waarschijnlijk ook andere minder directe voordelen.

Dus, wanneer het tijd is om je eigen domein te kiezen, denk dan aan iedereen die in 392 Central Park West woont. Bedenk hoeveel het adres – het juiste adres – voor hen betekent. Uw webadres zou net zo veel voor u moeten betekenen.

En tot slot: moet u echt een geweldige domeinnaam kiezen – en kopen? Hier is onze complete gids met alles wat je moet weten!

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map