Vijf van de beste FTP-clients die er zijn – voor zowel Macs als Windows

WordPress aanbiedingen


Een FTP-client biedt u een grafische manier om met bestanden op uw server te communiceren, wat erg handig is wanneer u een WordPress-website beheert (of ook andere soorten websites!).

Op zoek naar de beste FTP-client om bestanden op je server te beheren? In dit bericht hebben we vijf geweldige FTP-clients verzameld voor alle besturingssystemen, inclusief Windows, Mac en Linux.

Opmerking: hoewel we dit de ‘beste FTP-clients’ noemen, ondersteunen al deze programma’s natuurlijk de veel veiligere SFTP-verbindingsmethode. U moet waar mogelijk altijd verbinding maken via SFTP in plaats van FTP.

Beste gratis FTP-clients

Voor de meeste gebruikers, een gratis FTP-client zal volledig de klus te klaren, dus niet het gevoel alsof je nodig hebt om te kraken openen uw portemonnee alleen maar om een ​​solide FTP-programma te krijgen.

Qua interface-ontwerp hebben de gratis klanten niet altijd de mooiste ervaring, maar qua functionaliteit zou een gratis klant alles moeten kunnen doen wat je nodig hebt (en nog wat).

WinSCP (Windows)

WinsSCP ftp-interface

WinSCP is een van de meest populaire gratis FTP-programma’s voor Windows-gebruikers.

Het biedt twee verschillende interfaces: een orthodoxe bestandsbeheerder ‘Commander Interface’, waar u aan de linkerkant lokale bestanden ziet en aan de rechterkant externe bestanden. Of een ‘Explorer-interface’, waar u alleen uw externe bestanden ziet. Ter referentie, de bovenstaande schermafbeelding toont de ‘Commander Interface’.

Van de gratis FTP-clients zou ik zeggen dat WinSCP een van de best uitziende interfaces heeft – en de mogelijkheid om te kiezen tussen de twee verschillende interfacebenaderingen is best handig.

Om verbinding te maken, kunt u de protocollen FTP, FTPS, SCP, SFTP, WebDAV of S3 gebruiken. En als u verbindingsdetails wilt opslaan, versleutelt WinSCP uw wachtwoorden en kunt u een hoofdwachtwoord instellen om opgeslagen verbindingen te ontgrendelen.

Andere handige functies zijn onder meer:

 • Geïntegreerde code-editor om je te helpen om wijzigingen aan te brengen
 • Werkruimte besparen (bijv. Bewaar meerdere sites waarmee u verbonden bent om ze later gemakkelijk opnieuw te kunnen gebruiken)
 • Bestandswachtrij
 • Bestand hervatten

Officiële website

FileZilla (Windows, Mac, Linux)

Samen met WinSCP is FileZilla een van de meest populaire opties als het gaat om gratis FTP-clients, en het is ook platformonafhankelijk met ondersteuning voor Windows, Mac en Linux.

In tegenstelling tot WinSCP is er echter enige controverse met FileZilla. Sommige mensen vinden het niet leuk dat het SourceForge-installatieprogramma wordt geleverd met gebundelde aanbiedingen (het probeert bijvoorbeeld om u ertoe te brengen andere programma’s te installeren). Ik gebruik persoonlijk FileZilla (geïnstalleerd vanaf de site van het project – niet SourceForge) en heb nooit een probleem gehad met malware. U moet zich echter bewust zijn van wat sommige mensen zeggen, omdat dit een populaire kritiek is.

Nu dat uit de weg is, gaan we in op de details …

Ten eerste ziet de interface van FileZilla er zeker een beetje gedateerd uit, vooral in vergelijking met WinSCP:

FileZilla FTP-interface

Maar het heeft een goede lijst van functies, waaronder:

 • Bestandsoverdracht hervat
 • Interface met tabbladen
 • Hoofdwachtwoord om verbindingsdetails op te slaan (FileZilla was vroeger slecht in het veilig opslaan van wachtwoorden, maar nu kunt u opgeslagen wachtwoorden achter uw hoofdwachtwoord versleutelen)
 • Bestanden op afstand zoeken

Naast de gratis versie is er ook een Pro-versie van $ 19,99 die ondersteuning toevoegt voor andere protocollen, waaronder Amazon S3, Google Cloud / Drive, Microsoft Azure enzovoort.

Officiële website

Cyberduck (Windows, Mac)

Cyberduck is een populaire gratis FTP-client die werkt op zowel Windows als Mac. Naast ondersteuning voor FTP en SFTP, ondersteunt Cyberduck ook een aantal andere protocollen, waaronder:

 • Amazon S3
 • WebDAV
 • Google Cloud
 • Azure
 • Cloudopslagdiensten (Google Drive, Dropbox, OneDrive, enz.)

Qua interface is Cyberduck veel minimaler dan zowel WinSCP als Filezilla. Standaard, het toont alleen je een explorer weergave van uw server, en het ervoor kiest de file transfer wachtrij in een apart pop-up te zetten:

Cyberduck FTP-interface

Dus, als je van het hebben van die dual-pane view met een lokaal bestand browser als WinSCP en FileZilla bieden, zult u waarschijnlijk willen een ander FTP-programma te halen.

Om bewerken van bestanden, Cyberduck kun je kiezen uw favoriete tekstverwerker, waarmee je werkt in een vertrouwde interface. En het bevat ook andere leuke functies, zoals het hervatten van bestanden en synchronisatie.

Officiële website

Beste Premium FTP-clients

Toevallig zijn beide premium FTP-clients alleen voor Mac. Hoewel je zeker premium-opties voor Windows kunt vinden, is er echt niet veel dat ze onderscheidt van WinSCP of de andere gratis opties.

Bij het doen van veel onderzoek op sociale media voor dit bericht, kwam ik zelfs geen enkele persoon tegen die een premium Windows FTP-client aanbeveelde (hoewel er genoeg aanbevelingen waren voor de volgende twee Mac FTP-clients).

Verzenden (Mac)

Als het gaat om premium FTP-programma’s voor Mac-gebruikers, is Transmit absoluut de meest bekende optie. Het komt van Panic Inc, hetzelfde team achter andere populaire tools zoals de Coda-editor.

Het eerste dat opvalt is de interface. Het lijkt gewoon veel leuker dan vrijwel elk gratis FTP-programma met zijn schone, eenvoudige uiterlijk:

Verzend FTP-interface

Naast kernprotocollen zoals FTP, SFTP, WebDAV en S3, bevat Transmit ook ondersteuning voor 11 cloudservices, waaronder Google Drive, Dropbox en meer.

De nieuwste versie – Transmit 5 – biedt grote snelheidsverbeteringen en heeft ook handige functies zoals:

 • Bestandssynchronisatie
 • Batch hernoem bestanden
 • Twee-factor login om verbindingsdetails te beveiligen (inclusief ondersteuning voor YubiKey)

Prijs: $ 45

Officiële website

Heftruck (Mac)

Na Transmit is Forklift waarschijnlijk de volgende meest populaire premium-optie voor Mac-gebruikers.

Twee van de belangrijkste redenen waarom mensen Forklift lijken te waarderen, zijn de snelheid en de donkere modusinterface.

Buiten dat, Forklift ondersteunt de meeste populaire protocollen, waaronder SFTP, FTP, WebDAV, Amazon S3 en anderen.

De interface maakt gebruik van een mooie dual-pane view, en het bevat ook een functie waarmee u een voorbeeld van bestanden te maken in Forklift. U kunt bijvoorbeeld afbeeldingen bekijken of video’s bekijken zonder dat u een bestand hoeft te downloaden. Dat komt waarschijnlijk niet elke dag van pas, maar het is een leuke functie:

Forklift FTP-interface

Andere handige functies zijn onder meer:

 • Bestandssynchronisatie
 • Kies uw favoriete editor om bestanden te bewerken
 • Bestand zoeken
 • Werkruimten (bv. Meerdere verbindingstabbladen opslaan en later opnieuw openen)
 • Voeg tags toe om bestanden te ordenen
 • Bulk hernoemen van bestanden

Prijs: $ 29.95

Officiële website

Bonus: File Manager WordPress Plugin

Oké, de File Manager-plug-in is zeker geen volledige FTP-client. Maar ik neem het op als een bonus, want als u WordPress gebruikt, kan het u mogelijk de functionaliteit bieden die u nodig heeft, rechtstreeks vanuit uw WordPress-dashboard.

In wezen kunt u met Bestandsbeheer de bestanden van uw WordPress-server vanaf een nieuwe beheren WP Bestandsbeheer tabblad in uw WordPress-dashboard. Zonder het verlaten van uw dashboard, kunt u:

 • Bewerk
 • Verwijderen
 • Uploaden
 • Downloaden
 • Kopiëren
 • Enzovoort

WP File Manager plugin-interface

Dus als u gewoon wat eenvoudig bestandsbeheer op uw server wilt doen, kan dit een overweging zijn. Zorg er wel voor dat uw WordPress-beheerdersaccount stevig is vergrendeld, want iedereen met beheerderstoegang kan bestanden op uw server rechtstreeks bewerken.

Bestandsbeheer heeft een gratis versie op WordPress.org, evenals een Pro-versie van $ 25.

Lijst met WordPress.org

Afronden: Wat is de beste FTP-client?

Hoewel er meestal duidelijke redenen zijn om te kiezen tussen een gratis en een premium-aanbod, komt deze beslissing eigenlijk alleen maar neer op uw voorkeuren, omdat zelfs de gratis opties alles zouden moeten kunnen doen wat de meeste gebruikers nodig hebben.

WinSCP en FileZilla zijn geweldige gratis opties als je van de dual-pane-benadering houdt om zowel je lokale als externe bestanden in de interface te zien (zorg er opnieuw voor dat je een schoon FileZilla-installatieprogramma krijgt).

Aan de andere kant, als u liever alleen de externe bestanden op uw server ziet, heeft Cyberduck een echt schone interface, is gratis en werkt op zowel Windows als Mac.

Als je een Mac gebruikt, bieden de twee premium-opties – Transmit en Forklift – beide echt mooie interfaces, evenals extra leuke functies, zoals tweefactorauthenticatie (Transmit) en gedetailleerd bestandsvoorbeeld (Forklift).

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me