Squarespace vs WordPress – Het juiste platform kiezen

WordPress aanbiedingen


Dus u op zoek bent naar uw eerste website te bouwen? Misschien betwijfel je of dit iets is dat je alleen kunt doen – en je wilt zeker niet je shirt kwijtraken terwijl je dure hulp inhuurt.

Je hebt gehoord over dit Squarespace-ding en dit andere WordPress-ding, maar je weet niet precies wat deze tools zijn en hoe ze verschillen.

Nou, goed nieuws: je bent op de juiste plek om erachter te komen.

In deze handleiding gaan we beide platforms vergelijken, de verschillen tussen beide beschrijven en u vertellen voor welk soort gebruiker ze bedoeld zijn. We gaan ook voor elk een lijst met voor- en nadelen presenteren en onderzoeken hoe gemakkelijk ze te gebruiken zijn.

Het lijkt misschien veel, maar aan het einde weet u hopelijk precies welke van deze twee platforms het beste is voor uw individuele behoeften.

Laten we beginnen…

Inhoudsopgave

 • Deel 1 – Wat zijn ze?
  • Wat is Squarespace?
  • Wat is WordPress?
  • Wat is het grootste verschil tussen Squarespace en WordPress?
 • Deel 2 – Hen gebruiken
  • Aan de slag met Squarespace
  • Andere Squarespace-functies
  • Aan de slag met WordPress
  • Andere WordPress-functies
 • Deel 3 – Ontwerpen
  • Ontwerpopties voor Squarespace
  • Ontwerpopties voor WordPress
 • Deel 4 – Voordelen & Nadelen
  • Voordelen & Tegens van Squarespace
  • Voordelen & Nadelen van WordPress
 • Deel 5 – Gebruiksgemak
  • Gebruiksgemak van Squarespace
  • Gebruiksgemak van WordPress
 • De winnaar
  • Wie moet Squarespace gebruiken?
  • Wie zou WordPress moeten gebruiken?

Deel 1: Wat zijn ze?

Wat is Squarespace?

In een notendop: Een alles-in-één platform waarmee u zelf een website kunt bouwen van begin tot eind – zonder hulp van buitenaf – en deze vervolgens kunt laten hosten op de servers van Squarespace.

Prijs: $ 8- $ 24 / maand, afhankelijk van het abonnement dat u selecteert, plus de kosten van een domein (als u ervoor kiest er een te kopen). Er is een gratis proefversie beschikbaar.

Squarespace is een online tool. Zie het als een plek waar u zich aanmeldt, inlogt en vervolgens helemaal in de hand wordt genomen, van een leeg canvas tot een mooie, volledig functionele website.

Het belangrijkste verkoopargument van Squarespace lijkt te zijn dat het platform door iedereen kan worden gebruikt, zelfs als je geen eerdere ervaring met het bouwen van een site hebt. Bovendien gaat het niet om het bouwen van een zo-zo-website, maar om het bouwen van een mooie en geoptimaliseerde creatie die in overeenstemming is met moderne normen.

Met Squarespace kunt u allerlei soorten websites bouwen – van eenvoudige visitekaartjesites tot blogs, e-commerce winkels en portfoliosites – of een combinatie hiervan.

Wat is WordPress?

In een notendop: Software die u op uw webserver installeert en vervolgens uw website er bovenop bouwt. WordPress helpt u ook om uw inhoud op een effectieve manier te maken en te beheren.

Prijs: De belangrijkste software is gratis, maar u moet betalen voor de webhost waar u deze installeert (meestal vanaf ongeveer $ 5-10 / maand), plus de kosten van een domein (dat u zelf moet kopen).

Om WordPress te gebruiken, moet je eerst een hostingaccount hebben (wat betekent dat je serverruimte moet kopen) en dan moet de WordPress-software erop zijn geïnstalleerd. Dit klinkt misschien moeilijk op het eerste, maar in de praktijk, de meeste web hosts hebben een zeer eenvoudig te gebruiken, één-klik te installeren functie. WordPress zelf installeren zou een eitje moeten zijn.

Daarna kunt u uw site configureren (zaken als de standaardparameters, functies, ontwerpen, de standaardmogelijkheden uitbreiden via plug-ins en meer) in een administratiepaneel.

Er zijn geen beperkingen aan het soort websites dat u met WordPress kunt bouwen. Met de juiste set plug-ins en een goed thema of ontwerp is WordPress in staat om elke – en ik bedoel elk – type website uit te voeren. Maar dit betekent ook dat het volledig benutten van het platform een ​​beetje extra vaardigheid en ervaring vereist.

Wat is het grootste verschil tussen Squarespace en WordPress?

Om de rest van deze bron een beetje gemakkelijker te maken, wil ik eerst het belangrijkste verschil tussen beide platforms benadrukken: het feit dat Squarespace een online tool is, terwijl WordPress een stuk software is dat op zichzelf moet draaien web Server.

In de praktijk betekent dit dat je, om Squarespace te gebruiken, je alleen maar hoeft aan te melden voor een account en in te loggen – je hebt dan meteen toegang tot een vriendelijke online interface.

WordPress, aan de andere kant, vereist wat meer technisch werk en vereist dat je je comfortabel voelt bij het installeren van software, het spelen met zaken als plug-ins, thema’s en in het algemeen een beetje meer van de technische aspecten van hoe de website werkt (wat iets is dat in op de lange termijn, zal over het algemeen een enorm voordeel zijn voor iedereen die een online bedrijf heeft).

Aan de slag met Squarespace

OK. Laten we wat specifieker zijn over elk platform in onze vergelijking, te beginnen met Squarespace.

Squarespace biedt een geleide ervaring van begin tot eind voor het bouwen van uw website. Je avontuur begint met het selecteren van je ontwerp, vervolgens het doel van je site (d.w.z. ‘bedrijf’) en titel, plus enkele aanvullende basisdetails.

Doel van de Squarespace-site

Van daaruit kunt u de demo-inhoud van het ontwerp dat u hebt geselecteerd kopiëren en bewerken, of uw inhoud helemaal zelf maken.

Squarespace Demo-inhoud

Uw hele website is georganiseerd rond afzonderlijke subpagina’s die via het menu met elkaar zijn verbonden. Door te navigeren door de opties van de sitebuilder, kunt u elke pagina aanpassen en instellen hoe deze betrekking heeft op alle andere pagina’s.

Onderweg kunt u ook profiteren van verschillende extra functies, zoals het integreren van een online winkel, een blog of een reserveringsmodule voor restaurants, sociale-mediablokken en vele andere componenten.

Squarespace-reserveringen

Misschien wel het grootste voordeel van deze omgeving is dat het is gebaseerd op wat heet WYSIWYG (What-You-See-Is-What-You-Get) te bewerken. Dit betekent dat je te zien krijgt wat uw website eruit komt te zien als je het bewerkt.

Tot slot, krijg je te kiezen of u wilt uw eigen aangepaste domein gebruiken of uw site gehost op een subdomein (dat wil zeggen YOURSITE.squarespace.com).

Er zit echter een addertje onder het gras: nadat je het hebt gebouwd, naar uw site te gaan leven om de wereld te hebben, moet je upgraden van een gratis proefversie van een betaald abonnement.

Andere Squarespace-functies:

 • Breed scala aan website-ontwerpen beschikbaar (meer daarover in een minuut)
 • Pas uw inhoud en de manier waarop het eruit ziet aan
 • Bewerk de CSS van uw site handmatig (voor gevorderde gebruikers)
 • Geïntegreerde afbeeldingseditor
 • Geïntegreerde social media-functies
 • 24/7 ondersteuning
 • Hosting inbegrepen in het hoofdaanbod
 • Ingebouwde modules voor bloggen, e-commerce en portfoliogalerijen
 • U krijgt standaard een subdomein (bijv. YOURSITE.squarespace.com)
 • True WYSIWYG editing
 • Ingebouwde SEO-vriendelijke structuur
 • Ingebouwde statistieken voor websiteverkeer

Aan de slag met WordPress

Het bijzondere van het gebruik van WordPress is dat je avontuur ermee niet echt begint … hoe vreemd dat ook klinkt.

Hier is het ding: als je wilt naar WordPress te gebruiken als de software die uw site, moet u zich aanmelden voor een hosting account, en dan hebben WordPress geïnstalleerd op die rekening.

Ik ga SiteGround hier als voorbeeld gebruiken (plus WinningWP-lezers krijgen 60% korting bij hen omdat ze echt een van de allround beste gedeelde WordPress-hostingproviders zijn die er zijn) (let op: voor een uitgebreide gids over hoe u de beste kiest hosting voor WordPress, bekijk deze handige gids. Nadat je naar een hostingservice bent gegaan, zoals SiteGround, en je hebt aangemeld voor een basis webhostingplan (ongeveer $ 7 / maand), kun je naar je websitebeheer gaan paneel – wat gewoonlijk een systeem is dat het ‘cPanel’ wordt genoemd.

SiteGround cPanel - Screenshot

Als WordPress niet automatisch is geïnstalleerd toen je je aanmeldde voor je webhostingplan, kijk dan in het cPanel voor een pictogram met de naam ‘Softacuous’ of, in het geval van SiteGround bijvoorbeeld: ‘WordPress Installer’. Dit is de minitool die uw WordPress-installatie afhandelt. Hiermee kunt u een handvol invoervelden invullen, de titel, beschrijving en de details van uw hoofdbeheerdersaccount instellen. Nadat je op de knop Installeren hebt geklikt, zal cPanel automatisch een gloednieuwe WordPress-installatie voor je opzetten. Het enige wat je hoeft te doen is achterover leunen en even wachten.

Opmerking: de manier waarop dingen met andere hostingproviders werken, kan een beetje anders zijn. U kunt altijd contact opnemen met de ondersteuning en zij zullen u graag helpen of zelfs WordPress voor u installeren.

Nu krijg je eindelijk de kans om met je eigenlijke WordPress-site te werken. Je moet toegeven dat het een beetje ingewikkelder is dan met Squarespace.

Om te de partij begonnen, ga dan naar http://YOURSITE.com/wp-admin.

Een van de belangrijkste verschillen tussen het admin-paneel van WordPress en het admin-paneel van Squarespace is met WordPress, in plaats van een rondleiding als een ervaring, krijg je gewoon een dashboard met alle verschillende opties en instellingen.

WordPress Dash

U kunt het beste beginnen door het ontwerp van uw site te kiezen. Dit kan door naar Uiterlijk te gaan > Thema’s (vanuit het menu aan de linkerkant) en, eenmaal daar, klikken op Nieuw toevoegen, die u vervolgens naar de officiële door WordPress goedgekeurde themamap brengt.

WordPress-thema's

De thema’s die u hier vindt, zijn allemaal gratis. Eerlijk gezegd varieert de kwaliteit in deze directory enigszins, dus het kan zijn dat je een tijdje moet zoeken om ze allemaal te doorzoeken om een ​​thema te vinden dat echt bij je site past.

Nadat u een thema heeft gekozen, is de volgende stap het uitbreiden van de functionaliteit van uw site (indien u dat wenst) met behulp van plug-ins. Plug-ins zijn echt waar WordPress tot zijn recht komt: u kunt allerlei extra functies toevoegen – van eCommerce-vermeldingen tot pop-upmeldingen en waarschuwingen voor e-mailabonnementen (enz.)!

Je zou op dit punt, noem het een dag in termen zetten het kader / lay-out voor uw website samen en beginnen met het plaatsen van inhoud (dat wil zeggen, woorden en beelden etc) om de dingen te kijken, net zoals u ze wilt krijgen.

Omdat WordPress in de eerste plaats is ontworpen als blogplatform, zijn berichten het belangrijkste inhoudstype dat het biedt. Aan de voorkant van uw site worden ze weergegeven in omgekeerde chronologische volgorde. Pagina’s zijn statischer (om zo te zeggen), geven geen datums weer en geven u meer controle over wat u wilt weergeven. Over het algemeen zijn het de pagina’s van uw site waarnaar mensen over het algemeen linken in de navigatiemenu’s van hun site.

Als dat allemaal een beetje ingewikkeld klinkt, komt dat waarschijnlijk omdat het dat is. Om WordPress optimaal te benutten, moet je wat tijd besteden aan het aanpassen van je site, experimenteren met plug-ins en mogelijk zelfs je thema handmatig aanpassen (d.w.z. het bewerken van de HTML en CSS).

Andere WordPress-functies

 • Duizenden gratis en betaalde thema’s en ontwerpen (meer daarover in een minuut)
 • Duizenden gratis en betaalde plug-ins om de basisfunctionaliteit van uw site uit te breiden
 • Geavanceerd gebruikersbeheer; geweldig als er meer dan één persoon bijdraagt ​​aan de site
 • Geavanceerde mogelijkheden voor contentbeheer, met revisies, media-insluiting en meer
 • Pas uw inhoud aan met geavanceerde stylingopties en handmatige HTML-bewerking
 • Geïntegreerde basisbeeldbewerking
 • Integratie van sociale media beschikbaar via plug-ins
 • SEO-functies beschikbaar via plug-ins
 • Verkeersstatistieken beschikbaar via plug-ins of externe tools
 • Eindeloze mogelijkheden om het gedrag en de uitstraling van uw website aan te passen

Laten we nu eens kijken wie er wint op het gebied van design …

Ontwerpopties voor Squarespace

Squarespace levert 25 (of zo) prachtige ontwerpen waaruit u kunt kiezen. Ze zijn allemaal geoptimaliseerd voor mobiele apparaten en tablets, bieden een goede leesbaarheid en het is vrij duidelijk dat het bouwen ervan veel moeite kostte.

Je kunt ook meerdere thema’s gebruiken op één website, wat je mogelijkheden nog verder uitbreidt.

De belangrijkste kracht van de ontwerpen van Squarespace is hun kwaliteit en moderne uitstraling. Met Squarespace is de kans groot dat je een ontwerp kunt vinden dat past bij de huidige trends en dat er binnen een maand of twee niet al te veel verouderd uitziet (let op: er zijn letterlijk tienduizenden verschillende ontwerpen beschikbaar) voor WordPress en het vinden van die ideale kandidaat kan soms moeilijk zijn). Bovendien zijn de ontwerpen met Squarespace onderverdeeld in categorieën om de keuze gemakkelijker te maken.

Squarespace-categorieën

Ontwerpopties voor WordPress

Als het gaat om de hoeveelheid beschikbare ontwerpen, WordPress is koning. Er zijn duizenden thema’s alleen beschikbaar in de officiële directory (op WordPress.org), plus duizenden andere thema’s – zowel gratis als premium – worden vrijgegeven door onafhankelijke ontwikkelaars en worden altijd aangeboden via websites van derden.

Dat gezegd hebbende, niet alles is van hoge kwaliteit. Alles aan WordPress is open source, wat betekent dat iedereen kan beginnen met het ontwikkelen van zijn eigen WordPress-thema als hij dat wil. Als gevolg hiervan vind je honderden geweldige, ongelooflijke thema’s, maar je zult er ook duizenden vinden die gewoon middelmatig of erger zijn. Het scheiden van de tarwe van het kaf kan moeilijk zijn voor een onervaren gebruiker (let op: we hebben geprobeerd een beetje te helpen door hier een lijst met betrouwbare premiumthema-providers samen te stellen.

Houd er rekening mee dat als je besluit om een ​​betaald thema te krijgen, je via FTP verbinding moet maken met je hostingaccount en deze handmatig moet uploaden (hoewel dit helemaal niet moeilijk is als je eenmaal weet hoe).

Aan het einde van de dag wint WordPress nog steeds in termen van beschikbare ontwerpen. Ja, sommige zijn waardeloos, maar er zijn nog veel meer geweldige ontwerpen beschikbaar voor WordPress dan voor Squarespace.

Squarespace Pros & Nadelen

Voordelen:

 • Het is een gehoste oplossing, wat betekent dat Squarespace zorgt voor het hosten van uw site. U hoeft zich geen zorgen te maken over technische zaken en u kunt zich gewoon concentreren op het maken van inhoud en catering voor uw publiek.
 • Het biedt een indrukwekkende reeks ontwerpen die zijn geoptimaliseerd voor mobiel en gegroepeerd in een aantal categorieën op basis van hun doel (d.w.z. zakelijk, persoonlijk, enz.). Elk ontwerp oogt modern en sluit aan bij de huidige trends.
 • Het heeft een goede sitebuilder die u door het hele proces van het realiseren van uw nieuwe site leidt.
 • Het heeft een mooie set ingebouwde functies die vrijwel het hele spectrum van het bouwen van websites bestrijken (je krijgt een blog, een e-commerce-module, een portfolio, enz.).

Squarespace-thema's

Nadelen:

 • U behoudt niet echt de volledige controle over uw site. Als Squarespace om welke reden dan ook de inhoud van uw site in twijfel trekt en besluit dat deze niet in overeenstemming is met hun richtlijnen, kunnen ze deze verwijderen.
 • Bij de meeste ontwerpen die beschikbaar zijn bij Squarespace wordt ervan uitgegaan dat u aantrekkelijke, hoogwaardige afbeeldingen als onderdeel van het ontwerp zult gebruiken – er zijn bijvoorbeeld grote afbeeldingsachtergronden en enorme afbeeldingskoppen. Dit werkt alleen als u al over dergelijke afbeeldingen beschikt. Als u dat niet doet, hebben royaltyvrije afbeeldingen van hoge kwaliteit hun prijskaartjes. U moet ook redelijk ontwerpbewust zijn om van dergelijke afbeeldingen te profiteren en op basis daarvan de uiteindelijke uitstraling van uw site te kunnen bouwen.
 • De mogelijkheden om je content aan te passen zijn beperkt. U moet het doen met wat het platform biedt en u kunt zelf niet veel wijzigingen aanbrengen.

WordPress Pro’s & Nadelen

Voordelen:

 • Het platform is gratis en open source.
 • Er zijn duizenden ontwerpen / thema’s en duizenden plug-ins beschikbaar.
 • WordPress is het populairste contentbeheersysteem op internet. Naar schatting draait bijna 19% van alle websites op WordPress.
 • Het is een over het algemeen veilig platform met regelmatige updates.
 • U heeft de volledige controle over uw website en de inhoud ervan. Zelfs in een extreem scenario, als uw hostingprovider besluit uw account te annuleren, kunt u uw site nog steeds gebruiken en deze eenvoudig naar een andere provider kopiëren. Kortom, jij bent de enige die de touwtjes in handen heeft.
 • WordPress heeft geweldige mogelijkheden voor inhoudsbeheer als het gaat om het verzorgen van uw berichten, pagina’s en andere inhoud. U kunt ook media en al het andere beheren dat u op uw website wilt publiceren.

WordPress CMS

Nadelen

 • U moet ervoor zorgen dat uw site door een derde partij wordt gehost.
 • Het is moeilijker om kwaliteitsontwerpen / -thema’s te vinden die zijn geoptimaliseerd voor gelijke delen, modern, functioneel, mobielvriendelijk en over het algemeen goed uitziend.
 • Het is een relatieve inspanning om inzicht te krijgen in wat er gebeurt in het beheerdersdashboard en waar u kunt beginnen met werken aan uw website.
 • Je krijgt geen steun, per se. U kunt altijd naar de officiële ondersteuningsforums gaan, maar er is geen garantie dat iemand zal reageren.
 • Er is geen echte WYSIWYG editing. Je krijgt te bewerken je berichten en pagina’s in het admin panel, maar dat wil je wat ze werkelijk uit gaat zien op de site niet tonen.

Dus, welke is gemakkelijker te gebruiken? Squarespace of WordPress?

Gebruiksgemak van Squarespace

Zoals ik al zei, is Squarespace een platform dat heel gemakkelijk te gebruiken en echt beginnersvriendelijk is. De sitebouwer biedt een mooi begeleide ervaring, dus u wordt stap voor stap door het hele proces van het maken van uw website geleid. Er is geen eerdere ervaring met het bouwen of coderen van sites vereist om Squarespace effectief te gebruiken.

Bovendien krijgt u ook toegang tot 24/7 ondersteuning – dus ongeacht welke moeilijkheden u tegenkomt, u kunt altijd contact opnemen met iemand die antwoorden voor u heeft.

Gebruiksgemak Score: 10/10

Gebruiksgemak van WordPress

Laten we dit opsplitsen in twee punten: het gemak van het bouwen van een website en het gemak van het runnen van een website.

Laten we beginnen met het runnen van uw site. Het uitvoeren van de dagelijkse taken met betrekking tot het runnen van een website is meer dan eenvoudig. WordPress is buitengewoon vriendelijk als het gaat om het creëren van nieuwe stukken content (berichten of pagina’s) en het beheer van of het bewerken van de degene die je gebouwd in het verleden.

Als het op het eerste punt aankomt, is het echter niet zo eenvoudig. Om uw website er precies zo uit te laten zien en te laten presteren als u wilt, heeft u wat tijd, toewijding en vaardigheid nodig. Er zijn veel dingen die nodig zijn bij het bouwen van een WordPress-site van hoge kwaliteit, en sommige kunnen gewoon niet worden overgeslagen, zoals het verkrijgen van de juiste set plug-ins. Over het algemeen kan het een uitdaging zijn om een ​​WordPress-installatie te configureren als je een beginner bent.

Gebruiksgemak Score: 8/10

Dus eindelijk: de winnaar?

Hoe graag ik dit ook zeg … het hangt er van af.

Voor sommige situaties is WordPress aanzienlijk beter dan Squarespace en voor andere komt Squarespace als beste uit de bus.

Om u het meest nauwkeurige antwoord te geven dat ik kan, laten we het hebben over welk type gebruiker perfect zou zijn voor Squarespace versus wat perfect zou zijn voor WordPress.

Wie moet Squarespace gebruiken?

Beginners die zelf een website willen maken, maar niet veel technische kennis hebben over het bouwen van een site.

Squarespace is zeer gebruiksvriendelijk, intuïtief en levert een reeks prachtige ontwerpen die zijn geoptimaliseerd voor hun beoogde doeleinden. Het platform kan worden gebruikt, ongeacht of u een persoonlijke of een zakelijke website nodig heeft.

Wie zou WordPress moeten gebruiken?

Gebruikers die meer vrijheid willen hebben bij het bouwen van hun website, die enige technische kennis hebben en niet bang zijn om op zijn minst een beetje HTML (en mogelijk zelfs CSS) te leren.

Uiteindelijk is het de oplossing die u meer controle en meer mogelijkheden geeft als het gaat om het uiterlijk en de functionaliteit van uw site. Tegelijkertijd moet u echter bereid zijn uw tijd te investeren in het leren van het platform en de manier waarop het werkt.

Opmerking: in het geval dat u geïnteresseerd bent: voor een lijst van grote merken die WordPress gebruiken die u waarschijnlijk zult herkennen, kunt u snel deze andere post van ons bekijken.

Opsommen…

Qua vrijheid, potentieel, controle en community: WordPress is de duidelijke winnaar! En natuurlijk, als het gaat om bloggen, er is echt geen vergelijking: WordPress wint handen naar beneden (dit is immers juist datgene WordPress is oorspronkelijk opgericht om te doen)! WordPress vereist echter een zekere mate van toewijding om te leren gebruiken, technische knowhow op te zetten en kan af en toe wat tijdrovend zijn om bij te werken en te onderhouden. Aan de andere kant heeft Squarespace ook veel te bieden, en als je eigenlijk alleen maar een relatief eenvoudige website wilt die snel en gemakkelijk kan worden opgezet, is dit misschien wel de betere optie – althans aanvankelijk.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map