Hoe WordPress te installeren – De beroemde WordPress-installatie in 5 minuten, eenvoudig gemaakt

WordPress aanbiedingen


WordPress pronkt graag met de beroemde ‘installatie van vijf minuten’ en beweert dat het zo eenvoudig is om WordPress te installeren dat iedereen het kan krijgen binnen enkele minuten aan de slag met een zelf-gehoste site! Voor de meeste mensen duurt het installeren van WordPress echter voor de eerste keer aanzienlijk langer dan slechts vijf minuten, vooral omdat je op meer dan één plek moet jagen om de verschillende stappen te doorlopen.

Als je merkt dat je om die reden moet beginnen met een WordPress-installatie, dan is deze gids iets voor jou. Hieronder zal ik het hele WordPress-installatieproces vereenvoudigen en achtereenvolgens elke stap doorlopen om u precies te laten zien wat er moet gebeuren.

Notitie: Veel nieuwe gebruikers gebruiken liever het WordPress-installatieprogramma dat bij hun hostingpakket wordt geleverd. Dit is zeker sneller, maar het kan zijn dat uw hostingbedrijf enkele – mogelijk ongewenste – wijzigingen aanbrengt, zoals het bundelen van extra plug-ins of het uitschakelen van automatische beveiligingsupdates. Als u een generieke, goedkope hostingservice gebruikt en u voldoende vertrouwen heeft, is het misschien een beter idee om het allemaal handmatig te doen.

Wat je nodig hebt

Om WordPress handmatig installeren die je nodig hebt:

 • Een webbrowser (zoals degene die u nu gebruikt!)
 • Een FTP-client. Dit laat je bestanden uploaden naar de server waar uw website wordt gehost. Persoonlijk gebruik ik Coda, een codebewerkingstoepassing met FTP-client inbegrepen, maar als je alleen FTP nodig hebt, kun je kiezen uit onze lijst met de top vijf FTP-clients die er zijn.
 • Toegang tot uw server om databases te maken – uw hostingprovider zal u waarschijnlijk een tool genaamd phpMyAdmin aanbieden om dit te doen. Vraag het hen bij twijfel!

Ik ga dit demonstreren op een externe server (dat wil zeggen op internet), en ik neem aan dat je je WordPress-site wilt hosten. Als je WordPress op je lokale computer wilt installeren, heb je ook een applicatie nodig genaamd MAMP, waarmee je WordPress op je computer kunt draaien. Houd er rekening mee dat u geen FTP-client nodig heeft als u WordPress lokaal gebruikt.

Wat je gaat doen

Het proces bestaat uit drie stappen:

 1. Maak een database op uw server.
 2. Download WordPress en kopieer het naar uw server.
 3. Voer de WordPress-installatie uit.

Bij elke stap zal ik cursief notities toevoegen voor lezers die WordPress lokaal installeren, waarbij ik op eventuele verschillen in het proces wijs. Ik voeg ook veel screenshots toe zodat je ze visueel kunt volgen.

1. Het creëren van een database

De database bevat alle inhoud van uw site en zonder deze werken WordPress en uw WordPress-site niet. U kunt de uwe op twee manieren maken, afhankelijk van de instellingen van uw hostingprovider:

 • via uw hosting admin schermen
 • met phpMyAdmin

Als je WordPress lokaal installeert, moet je phpMyAdmin gebruiken.

Met mijn hostingprovider (let op: als u nog geen host moet kiezen, volgt hier een handig artikel, ik gebruik hun beheerdersschermen om een ​​database te maken, dus laten we daar eerst naar kijken.

Uw hostingbeheerder gebruiken om een ​​database te maken

Zoek in de schermen van uw hostingbeheerder een optie genaamd “databases”, “databases beheren” of iets dergelijks. De exacte naam is afhankelijk van uw provider.

Bijvoorbeeld, hier is het scherm Ik gebruik:

WordPress installeren - hosting-database admin-scherm

Als u een vergelijkbaar beheerdersscherm gebruikt, volgt u deze stappen:

 1. Geef uw database een naam en typ deze in het veld.
 2. Klik op Database maken en gebruiker toevoegen.
 3. Vervolgens wordt u gevraagd een wachtwoord in te voeren voor de nieuwe gebruiker die aan deze database is gekoppeld. Kies een wachtwoord, typ het in en klik op OK.
 4. Noteer de databasenaam, gebruikersnaam en wachtwoord. Deze heb je later nodig.

En dat is alles: uw database is gereed!

PhpMyAdmin gebruiken om een ​​database te maken

Als uw hostingprovider u phpMyAdmin geeft als onderdeel van uw pakket, of als u MAMP gebruikt om WordPress lokaal te installeren, kunt u dit gebruiken om uw database te maken.

 1. Klik in uw hostingbeheerschermen of het MAMP-welkomstscherm op de link naar phpMyAdmin, die er ongeveer zo uit kan zien:

Toegang tot phpMyAdmin via cPanel

 1. Het welkomstscherm van phpMyAdmin wordt geopend. Klik op de Databases tabblad linksboven om het databasescherm te openen:

Een database aanmaken in phpMyAdmin

 1. In de Database maken Typ de naam van uw database.
 2. Klik op de Creëer knop.

En daarmee zal de database worden aangemaakt. Noteer de databasenaam voor later. De gebruikersnaam en het wachtwoord zijn standaard ingesteld op wortel.

Dus stap 1 is klaar – en dat is het lastigste deel. Vanaf hier is het gewoon zeilen!

2. WordPress downloaden en uploaden

Nu moet je de nieuwste versie van WordPress downloaden.

 1. Ga naar de WordPress-downloadpagina, hieronder weergegeven.

WordPress Download

 1. Klik op de Download WordPress knop om een ​​zip-bestand met alle WordPress-bestanden naar uw computer te downloaden.
 2. Pak het bestand op uw computer uit op precies dezelfde manier als u normaal gesproken een ander bestand zou uitpakken. Je hebt nu een map met de naam wordpress met alle WordPress-bestanden erin. Noteer waar die map is.

Vervolgens moet je WordPress uploaden naar je server.

 1. Open nu uw FTP-client. Meld u aan bij de FTP op uw server met behulp van de FTP inloggegevens uw hosting provider heeft u toen u uw account aangemaakt. Als u hier niet zeker van bent, vraag het hen. U heeft het serveradres, uw gebruikersnaam en het wachtwoord nodig.
 2. Zoek in uw FTP-client de wordpress map op uw lokale computer en de public_html map op uw server. Je zou ze twee naast elkaar moeten kunnen zien. Hier is bijvoorbeeld de mijne in Coda:

WordPress kopiëren naar uw server met behulp van een FTP-client

Merk op dat mijn map op de externe server leeg is omdat ik WordPress installeer in een submap. De jouwe zal andere bestanden bevatten – negeer die.

 1. Sleep nu de inhoud van de wordpress map (niet de map zelf) naar uw public_html map. Uw FTP-client kopieert de bestanden naar uw server.
 2. Wacht tot de bestanden klaar zijn met kopiëren. Je kunt de mijne hieronder zien kopiëren:

WordPress uploaden naar een externe server met Coda

Nu je de bestanden hebt gekopieerd, ben je klaar voor de derde en laatste fase: de WordPress-installatie uitvoeren.

3. De WordPress-installatie uitvoeren

Uw database en bestanden zijn aanwezig en u bent klaar om WordPress te installeren!

 1. Open je browser en ga naar je website.
 2. Je ziet het eerste WordPress-installatiescherm:

WordPress installeren - kies uw taal

 1. Selecteer de taal die je wilt gebruiken en klik op Doorgaan met.
 2. Vervolgens zie je een scherm met de informatie die je moet verstrekken:

WordPress - vereisten scherm installeren

 1. Zoals eerder vermeld, zou al deze informatie moeten worden genoteerd vanaf het moment dat u uw database aan het maken was. Klik Laten we gaan!
 2. Voer in het volgende scherm uw databasenaam, gebruikersnaam en wachtwoord in. Als je lokaal werkt, worden de gebruikersnaam en het wachtwoord standaard ingesteld op wortel. Anders zijn ze wat u heeft opgegeven toen u uw database maakte.

Het installeren van WordPress - het verstrekken van database-informatie

 1. Verlaat de Database Host en Tabelvoorvoegsel velden zoals ze zijn (let op: als u twijfelt, vraag dan aan uw host wat u als Database Host moet invoeren, aangezien dit kan variëren tussen hostingproviders – ervan uitgaande dat ze u dit niet al in een eerdere e-mail hebben laten weten toen u zich voor het eerst aanmeldde) voor hun diensten) en klik op Verzenden.
 2. Vervolgens zie je mijn favoriete scherm – het scherm dat je vertelt dat WordPress klaar is om te installeren. Goed gedaan!

WordPress installeren - database werkmeldingsscherm

 1. Klik Voer de installatie uit om het scherm met sitedetails te openen:

WordPress installeren - scherm met sitedetails

 1. Voer ten slotte uw sitegegevens in: de sitetitel, uw gebruikersnaam en wachtwoord en e-mailadres. Als u wilt dat Google uw site vindt, verlaat u de Privacy vakje aangevinkt. Klik Installeer WordPress.
 2. WordPress wordt geïnstalleerd en je ziet een successcherm:

WordPress installeren - installatie volledig scherm

 1. U kunt zich nu aanmelden bij uw site door te klikken op de Log in knop en het invoeren van de referenties die u verstrekt wanneer u WordPress installeerde.

WordPress installeren - inloggen op uw nieuwe site

 1. Dit brengt u naar het WordPress-dashboard.

Het WordPress man-dashboard

Gefeliciteerd, u heeft WordPress met succes geïnstalleerd en kunt nu beginnen met het beheer van uw site!

Overzicht

Het installeren van WordPress kan voor de meeste nieuwe gebruikers een beetje ontmoedigend zijn – hopelijk heeft deze gids nu een deel van de angst weggenomen. Volg simpelweg de bovengenoemde stappen om beurten en je zou binnen een mum van tijd een gloednieuwe WordPress-installatie moeten hebben (misschien zelfs vijf minuten ?!). Succes!

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map